Тестові питання у стилі NCLEX (RN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 40 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Добова доза
mg/day = mg/kg/day × маса тіла (kg)
Кількість доз на добу
кількість = 24 h / інтервал між дозами (h)
Фунти в кілограми
kg = lb / 2,2
Концентрація інфузії
units/mL = units у пакеті / об’єм пакета
Швидкість помпи
mL/h = доза за годину / концентрація
Титрована інфузія
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Доза за швидкістю помпи
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Одиниці
1 mg = 1000 mcg

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

Яке поєднання ознак свідчить про інфекцію рани?

  1. AЛегкий свербіж під час закриття країв
  2. BНаростання почервоніння, жару, набряку, болю та гній
  3. CРожева грануляційна тканина, незначне серозне виділення й зменшення рани
  4. DСухий струп без болю
2.Основи сестринської справиСкладна

За 24 години пацієнт отримує 2400 mL і має загальне виміряне виділення 1800 mL. Який водний баланс?

  1. AПозитивний 4200 mL
  2. BПозитивний 600 mL
  3. CВід'ємний 600 mL
  4. DЗбалансований, бо обидва значення високі
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

A patient in bed has a generalized tonic-clonic seizure. What should the nurse do?

  1. ATurn the patient on their side and protect them from injury without restraining
  2. BHold the arms and legs firmly to stop the movements
  3. CGive sips of water to keep the airway moist
  4. DPut a padded tongue blade between the teeth to protect the tongue from biting
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

A woman in late pregnancy is choking and cannot speak or cough. Which technique should the rescuer use?

  1. AChest thrusts
  2. BBlind finger sweeps
  3. CBack blows only
  4. DAbdominal thrusts
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

Медсестра знаходить пацієнта на підлозі біля ліжка. Яка перша дія?

  1. AДопомогти пацієнтові одразу повернутися в ліжко за допомогою колеги
  2. BОцінити реакцію пацієнта та наявність травм, перш ніж його переміщати
  3. CСкласти звіт про інцидент, поки деталі свіжі
  4. DЗателефонувати родині пацієнта й пояснити, що сталося
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

Six hours after surgery, a patient has not passed urine, feels the urge to go and has a firm swelling above the pubic bone. What is the most likely problem?

  1. ADehydration from fasting before surgery
  2. BAcute kidney injury with no urine made
  3. CA normal effect of the anesthetic
  4. DUrinary retention
7.Клінічна сестринська справаСередня

A patient with DKA has an arterial blood gas showing a low pH and a low bicarbonate. Which disturbance is this?

  1. ARespiratory acidosis
  2. BMetabolic alkalosis
  3. CRespiratory alkalosis
  4. DMetabolic acidosis
8.Клінічна сестринська справаСкладна

Помираючий пацієнт без свідомості має шумне, клекотливе дихання через секрет у горлі. Який підхід доречний?

  1. AЗмінити положення, розглянути призначені антисекреторні препарати й підтримати родину
  2. BРозпочати глибоку орофарингеальну аспірацію кожні 10 хвилин усю ніч
  3. CСказати родині, що пацієнт задихається й потребує вентиляції
  4. DПочати швидку внутрішньовенну інфузію, щоб розрідити й вивести секрет
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

A patient with chronic kidney disease has a magnesium of 3,8 mEq/L (1,9 mmol/L). Which product is the most likely cause?

  1. AProton pump inhibitors taken long term
  2. BLoop diuretics such as furosemide
  3. CMagnesium-containing laxatives or antacids
  4. DExcess alcohol use over many years
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

A patient with long-standing rheumatoid arthritis has a hemoglobin of 10,5 g/dL (105 g/L), a low serum iron, a low total iron-binding capacity (TIBC) and a high-normal ferritin. Which condition fits best?

  1. AAnemia of chronic disease (inflammation)
  2. BAcute blood loss anemia
  3. CVitamin B12 deficiency anemia
  4. DIron-deficiency anemia
11.ФармакологіяСередня

Який тип діуретика діє на товсту висхідну частину петлі Генле?

  1. AОсмотичні діуретики
  2. BТіазидні діуретики
  3. CКалійзберігальні діуретики
  4. DПетльові діуретики, як-от фуросемід
12.ФармакологіяСкладна

Препарат X дає максимальну відповідь 100% з EC50 1 mg. Препарат Y дає максимальну відповідь 100% з EC50 10 mg. Яке твердження правильне?

  1. AY активніший за X, і обидва мають однакову ефективність
  2. BX має вищу ефективність, ніж Y
  3. CX активніший за Y, і обидва мають однакову ефективність
  4. DY має вищу ефективність, ніж X
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

Пацієнт із серцевою недостатністю починає приймати спіронолактон на додачу до інгібітора АПФ. Який показник крові потребує ретельного контролю?

  1. AКальцій, бо обидва препарати можуть його знижувати
  2. BГемоглобін, бо обидва препарати можуть спричинити кровотечу
  3. CГлюкоза, бо обидва препарати можуть спричинити гіпоглікемію
  4. DКалій, бо обидва препарати можуть його підвищувати
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

Two days after a coronary stent, a patient on aspirin and ticagrelor has black, tarry stools and feels faint on standing. What should the nurse do?

  1. AReassure the patient that iron tablets cause black stools
  2. BCheck vital signs, report urgently and anticipate a blood count
  3. CStop both antiplatelet drugs permanently on the nurse's own decision
  4. DGive a laxative and repeat the observations tomorrow
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

A patient with type 1 diabetes plans a long cycle ride. Which advice is most appropriate?

  1. ASkip breakfast so the exercise burns body fat
  2. BTake an extra dose of rapid-acting insulin before setting off
  3. CCheck glucose before and after, and carry fast-acting carbohydrate
  4. DAvoid checking glucose until the ride is over
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

Через два дні після травми спинного мозку на рівні C5 пацієнт тривожний, частота дихання 30/хв, а життєва ємність легень падає. Що має зробити медсестра?

  1. AПовторно перевірити життєву ємність приблизно через 12 годин
  2. BПокласти пацієнта горизонтально із закинутою головою, щоб відкрити дихальні шляхи
  3. CДати седативний засіб, щоб уповільнити дихання й зменшити тривогу
  4. DТерміново ескалювати: набряк спинного мозку може спричинити дихальну недостатність
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

Which description fits a category (stage) 4 pressure ulcer?

  1. AA shallow wound into the dermis only
  2. BIntact skin with redness that does not blanch
  3. CA blister filled with clear fluid over the heel or sacrum
  4. DFull-thickness loss with exposed bone, tendon or muscle
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

A patient with a platelet count of 8 × 109/L (8,000/µL) develops a sudden severe headache and confusion. What should the nurse suspect?

  1. AIntracranial bleeding
  2. BA tension headache from stress
  3. CDehydration from poor intake
  4. DNormal effects of chemotherapy
19.Акушерське медсестринствоСередня

Метилергометрин при післяпологовій кровотечі не слід вводити жінці з:

  1. AВисоким артеріальним тиском
  2. BАнемією
  3. CЦукровим діабетом 1 типу
  4. DАстмою
20.Акушерське медсестринствоСкладна

After a severe postpartum haemorrhage, a woman cannot breastfeed because her milk does not come in, and she feels very tired. Which condition should be suspected?

  1. ASheehan syndrome
  2. BBreast engorgement
  3. CPostpartum thyroiditis
  4. DMastitis
21.Педіатричне медсестринствоСередня

Why are elbow splints often used after cleft lip repair?

  1. ATo keep the IV cannula from being needed
  2. BTo stop the baby touching or rubbing the suture line
  3. CTo keep the baby's arms warm and still after surgery and anaesthesia
  4. DTo make the baby sleep for longer
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

A 5-year-old with leukaemia tells the nurse she is ill because she was naughty. What is the best response?

  1. AIgnore the remark, as she is too young to understand
  2. BReassure her clearly that nothing she did or thought made her ill
  3. CAgree that being good may help her get better faster
  4. DExplain the cell biology of leukaemia to her in detail
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

Яку пораду щодо солі та рідини має отримати пацієнт, що приймає літій?

  1. AПідтримувати стабільне, нормальне споживання солі та пити достатньо рідини, особливо в спеку чи під час хвороби
  2. BДотримуватися суворої дієти з низьким вмістом солі та пити якомога менше рідини, особливо в спеку
  3. CПити якомога менше води
  4. DЩодня приймати солоні таблетки
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

A patient who is detained under mental health legislation refuses his prescribed oral antipsychotic. What is the correct general principle?

  1. ATreatment without consent is lawful only under the conditions and procedures set by the law
  2. BDetained patients have no right to refuse any treatment at all
  3. CThe nurse may hide the medicine in his food without any further process
  4. DThe refusal must always be accepted, even if the law allows treatment without consent
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
198 cm1 in = 2,54 cmh = ? in

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнт має зріст 198 cm. Використовуючи 1 in = 2,54 cm, знайдіть зріст h у дюймах. Округліть до одного знака після коми.

198 cm1 in = 2,54 cm
h = in
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
00:0017:0500:25t = ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія починається о 17:05 і закінчується о 00:25 наступного ранку (24-годинний формат). Скільки хвилин t вона тривала?

17:0500:25
t = min
27.Розрахунок дозСередня
15 kg20 mg/kgD = ? mg

Пацієнт важить 15 kg, йому призначено 20 mg/kg одноразово. Знайдіть дозу D у mg.

15 kg20 mg/kg
D = mg
28.Розрахунок дозСкладна
40k од.500 mL? mL/h1000 од./h

Інфузія містить 40000 одиниць препарату в 500 mL. Призначено 1000 одиниць на годину. Яку швидкість R ви встановите на помпі, у mL/h?

40000 од./500 mL1000 од./h
R = mL/h
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
1500 mL15 gtt/mL12 h? gtt/min

Введіть 1500 mL за 12 годин системою з фактором 15 кр/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину. Округліть до найближчого цілого числа.

1500 mL12 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
400 mg50 mL8 mL/h? mg/h

Мішок містить 400 mg препарату в 50 mL і крапає зі швидкістю 8 mL/h. Скільки міліграмів на годину D отримує пацієнт?

400 mg/50 mL8 mL/h
D = mg/h
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСередня
heparin 5 000 од./mL60 од./kg · 110 kg → V = ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Навчальний протокол передбачає болюс гепарину 60 units/kg для пацієнта масою 110 kg. Флакон містить 5 000 units/mL. Який об’єм V ви набираєте? Округліть до одного знака після коми.

60 од./kg110 kg5 000 од./mL
V = mL
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСкладна
800 mg500 mLdopamine? mL/h94 kg6 mcg/kg/min

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет містить dopamine 800 mg в 500 mL. Призначено 6 mcg/kg/min пацієнтові масою 94 kg. Яку швидкість R ви встановлюєте на помпі, у mL/h? Округліть до одного знака після коми.

800 mg/500 mL6 mcg/kg/min94 kg
R = mL/h
33.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 8 годсуп250 mLмолоко240 mLкубики льоду120 mLВнутрішньовенна інфузія100 mL/h × 8 hв/в антибіотик1 × 100 mLсеча450 mLсеча425 mLсеча425 mLблювання100 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 8 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть водний баланс B = надходження − виведення в mL (від’ємна відповідь означає чисту втрату). Рахуйте кубики льоду як половину їхнього об’єму.

суп: 250 mLмолоко: 240 mLкубики льоду: 120 mLВнутрішньовенна інфузія: 100 mL/h × 8 hв/в антибіотик: 1 × 100 mLсеча: 450 mLсеча: 425 mLсеча: 425 mLблювання: 100 mL
B = mL
34.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
1000 mL→ 75 mL/hпочаток 06:30tусього​ = ? h100 mL/h × 3 h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузію 1000 mL починають о 06:30 зі швидкістю 100 mL/h. Через 3 години швидкість змінюють на 75 mL/h і більше не змінюють. Через скільки годин t від початку пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

1000 mL100 mL/h · 3 h75 mL/h
t = h
35.Шкали клінічного оцінюванняСередня
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою Брейден: сенсорне сприйняття: повністю обмежене; вологість: постійно волога; активність: іноді ходить; рухливість: дуже обмежене; харчування: імовірно недостатнє; тертя та зсув: потенційна проблема. Знайдіть суму за Брейден B.

6–23
B =
36.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1низькийнизький–середнійсереднійвисокий

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 12/min, SpO₂ 98% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 124/74 mmHg, пульс 64/min, притомний, температура 37,4 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.

RR 12SpO₂ 98%повітряSBP 124HR 64AT 37,4 °C
  1. 1низький
  2. 2низький–середній
  3. 3середній
  4. 4високий
37.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
pH7,357,457,36PaCO₂mmHg354568HCO₃⁻mmol/L222637некомпенсованийчастково компенсованийповністю компенсований

Навчальний газовий склад артеріальної крові показує pH 7,36, PaCO₂ 68 mmHg (9,1 kPa) і HCO₃⁻ 37 mmol/L. Первинний розлад: респіраторний ацидоз. Наскільки він компенсований? Клікніть свою відповідь.

pH 7,36PaCO₂ 68 mmHg (9,1 kPa)HCO₃⁻ 37 mmol/L
  1. 1некомпенсований
  2. 2частково компенсований
  3. 3повністю компенсований
38.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
pH7,357,457,29PaCO₂mmHg354565HCO₃⁻mmol/L222630гострийхронічнийгострий на тлі хронічного

Навчальний газовий склад показує респіраторний ацидоз: pH 7,29, PaCO₂ 65 mmHg (8,7 kPa), HCO₃⁻ 30 mmol/L. Скористайтеся правилами «HCO₃⁻ зростає на 1 mmol/L на 10 мм рт. ст. (гострий) або на 3,5 mmol/L на 10 мм рт. ст. (хронічний)», щоб класифікувати його. Клікніть свою відповідь.

pH 7,29PaCO₂ 65 mmHg (8,7 kPa)HCO₃⁻ 30 mmol/L
  1. 1гострий
  2. 2хронічний
  3. 3гострий на тлі хронічного
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mVтріпотіння передсердь, провідність 4:1фібриляція передсердьсинусова аритміявузловий ритм

Інтерпретуйте цю ритмограму у відведенні II. Який це ритм? Натисніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1тріпотіння передсердь, провідність 4:1
  2. 2фібриляція передсердь
  3. 3синусова аритмія
  4. 4вузловий ритм
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mVставкаритмзубці PІнтервал PRТривалість QRS

Інтерпретуйте цю стрічку у відведенні II за п’ятьма кроками по черзі: частота, ритм, зубці P, інтервал PR, тривалість QRS. На якому кроці ви знаходите першу ненормальну ознаку? Натисніть на нього.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1ставка
  2. 2ритм
  3. 3зубці P
  4. 4Інтервал PR
  5. 5Тривалість QRS

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: B · Наростання почервоніння, жару, набряку, болю та гній

Чому це відповідь

Почервоніння, що поширюється, жар, набряк, біль, гній чи неприємний запах свідчать про інфекцію, інколи з гарячкою. Рожева грануляційна тканина та свербіж — ознаки нормального загоєння.

Відповідь

B · Наростання почервоніння, жару, набряку, болю та гній
2.Основи сестринської справи

Відповідь: B · Позитивний 600 mL

Чому це відповідь

2400 − 1800 = +600 mL, позитивний баланс. Неврахованих втрат, як-от з потом і диханням, не вимірюють, тож справжній баланс нижчий, ніж показує карта.

Відповідь

B · Позитивний 600 mL
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: A · Turn the patient on their side and protect them from injury without restraining

Чому це відповідь

The nurse stays with the patient, turns them to the side to keep the airway clear, moves hard objects away and times the seizure. Objects in the mouth and restraint can cause injury.

Відповідь

A · Turn the patient on their side and protect them from injury without restraining
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: A · Chest thrusts

Чому це відповідь

For people in late pregnancy or who are very obese, chest thrusts replace abdominal thrusts because the rescuer cannot get around the abdomen effectively. Blind finger sweeps can push the object deeper.

Відповідь

A · Chest thrusts
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: B · Оцінити реакцію пацієнта та наявність травм, перш ніж його переміщати

Чому це відповідь

Медсестра спершу перевіряє реакцію, дихання та травми, як-от травма голови чи перелом стегна. Лише потім пацієнта безпечно переміщують з допомогою. Лікаря інформують, а звіт складають після цього.

Відповідь

B · Оцінити реакцію пацієнта та наявність травм, перш ніж його переміщати
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: D · Urinary retention

Чому це відповідь

An urge to void with a palpable bladder points to retention, not reduced urine production. The nurse confirms with a bladder scan if available and follows the prescribed plan, such as catheterization.

Відповідь

D · Urinary retention
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: D · Metabolic acidosis

Чому це відповідь

In DKA, ketoacids consume bicarbonate, causing a metabolic acidosis. The patient breathes deeply and fast (Kussmaul breathing) to lower PaCO2 as compensation.

Відповідь

D · Metabolic acidosis
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: A · Змінити положення, розглянути призначені антисекреторні препарати й підтримати родину

Чому це відповідь

«Передсмертний хрип» усувають зміною положення, доглядом за ротовою порожниною та інколи препаратами, що зменшують секрецію. Пояснення родичам зменшує їхній дистрес.

Відповідь

A · Змінити положення, розглянути призначені антисекреторні препарати й підтримати родину
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: C · Magnesium-containing laxatives or antacids

Чому це відповідь

In kidney failure, magnesium from milk of magnesia, magnesium citrate or magnesium-containing antacids can build up to toxic levels. Patients with CKD are taught to avoid these products. Diuretics, PPIs and alcohol cause low magnesium.Перевірено за: Magnesium Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2023)

Відповідь

C · Magnesium-containing laxatives or antacids
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: A · Anemia of chronic disease (inflammation)

Чому це відповідь

In chronic inflammation, iron is trapped in stores, so serum iron is low but ferritin is normal or high and TIBC is low. In iron deficiency, ferritin is low and TIBC is high. Iron supplements help iron deficiency much more than anemia of chronic disease.Перевірено за: Ferritin Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2025); Serum iron test · MedlinePlus (NIH) (2026)

Відповідь

A · Anemia of chronic disease (inflammation)
11.Фармакологія

Відповідь: D · Петльові діуретики, як-от фуросемід

Чому це відповідь

Петльові діуретики блокують котранспортер Na⁺/K⁺/2Cl⁻ у товстій висхідній частині й є найпотужнішими діуретиками.

Відповідь

D · Петльові діуретики, як-от фуросемід
12.Фармакологія

Відповідь: C · X активніший за Y, і обидва мають однакову ефективність

Чому це відповідь

Нижча EC50 означає, що для половини ефекту потрібно менше препарату, тож X активніший. Обидва досягають однакового максимуму, тож їхня ефективність рівна.

Відповідь

C · X активніший за Y, і обидва мають однакову ефективність
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: D · Калій, бо обидва препарати можуть його підвищувати

Чому це відповідь

Інгібітори АПФ зменшують вироблення альдостерону, а спіронолактон блокує його рецептор, тож обидва зменшують виведення калію. Разом вони можуть спричинити небезпечну гіперкаліємію, особливо при порушеній функції нирок. Контролюють калій і функцію нирок, а добавок калію зазвичай уникають.

Відповідь

D · Калій, бо обидва препарати можуть його підвищувати
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: B · Check vital signs, report urgently and anticipate a blood count

Чому це відповідь

Melaena with postural dizziness suggests upper gastrointestinal bleeding, a risk with dual antiplatelet therapy. The nurse assesses for shock, informs the team urgently and expects bloods, a group and save (type and screen) and possibly endoscopy. Stopping antiplatelets after a stent risks stent thrombosis, so the decision belongs to the medical and cardiology team.

Відповідь

B · Check vital signs, report urgently and anticipate a blood count
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: C · Check glucose before and after, and carry fast-acting carbohydrate

Чому це відповідь

Exercise increases glucose uptake and insulin sensitivity, so hypos can occur during and for hours after activity. Checking glucose, carrying carbohydrate and, if advised, adjusting insulin or food reduce the risk.

Відповідь

C · Check glucose before and after, and carry fast-acting carbohydrate
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: D · Терміново ескалювати: набряк спинного мозку може спричинити дихальну недостатність

Чому це відповідь

Набряк спинного мозку в перші дні після шийної травми може поширитися до C3–C5, послаблюючи діафрагму. Падіння життєвої ємності, зростання частоти дихання та тривога вказують на дихальну недостатність, що насувається, і потрібна рання участь інтенсивної терапії. Седація ще більше пригнітила б дихання.

Відповідь

D · Терміново ескалювати: набряк спинного мозку може спричинити дихальну недостатність
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: D · Full-thickness loss with exposed bone, tendon or muscle

Чому це відповідь

Category 4 has full-thickness loss with exposed bone, tendon or muscle and often undermining or tunnelling. Category 3 reaches the fat but does not expose bone, tendon or muscle.

Відповідь

D · Full-thickness loss with exposed bone, tendon or muscle
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: A · Intracranial bleeding

Чому це відповідь

Severe thrombocytopenia carries a risk of spontaneous intracranial haemorrhage. Sudden headache, confusion or neurological change need emergency review, neurological observations and usually urgent imaging and platelet transfusion.

Відповідь

A · Intracranial bleeding
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: A · Високим артеріальним тиском

Чому це відповідь

Алкалоїди ріжків спричиняють вазоконстрикцію й можуть небезпечно підвищити артеріальний тиск, тому їх уникають при гіпертензії та прееклампсії. Препарат, якого слід уникати при астмі, — карбопрост.

Відповідь

A · Високим артеріальним тиском
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: A · Sheehan syndrome

Чому це відповідь

Sheehan syndrome is pituitary necrosis from severe blood loss and hypotension. Low prolactin causes lactation failure, and other hormone deficiencies cause fatigue, low blood pressure and absent periods.

Відповідь

A · Sheehan syndrome
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: B · To stop the baby touching or rubbing the suture line

Чому це відповідь

Soft elbow splints keep the baby's hands away from the face and protect the repair while still allowing arm movement. They are removed regularly, one at a time and under supervision, for skin checks and exercise.

Відповідь

B · To stop the baby touching or rubbing the suture line
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: B · Reassure her clearly that nothing she did or thought made her ill

Чому це відповідь

Preoperational children use magical thinking and may believe illness is a punishment for bad behaviour or thoughts. Clear, repeated reassurance in simple language reduces guilt and fear.

Відповідь

B · Reassure her clearly that nothing she did or thought made her ill
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: A · Підтримувати стабільне, нормальне споживання солі та пити достатньо рідини, особливо в спеку чи під час хвороби

Чому це відповідь

Коли втрачається натрій або рідина (потовиділення, блювання, діарея, дієта з низьким вмістом солі), нирки затримують більше літію, і його рівень зростає. Стабільне споживання солі й рідини підтримує рівні стабільними.

Відповідь

A · Підтримувати стабільне, нормальне споживання солі та пити достатньо рідини, особливо в спеку чи під час хвороби
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: A · Treatment without consent is lawful only under the conditions and procedures set by the law

Чому це відповідь

Mental health laws allow some treatments for mental disorder without consent in defined circumstances, with safeguards such as second opinions and time limits. Staff must follow these procedures and record them, and should continue to seek the patient's agreement.

Відповідь

A · Treatment without consent is lawful only under the conditions and procedures set by the law
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: h = 78 in

Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.

Сантиметри у дюйми

h = 198/2,54 = 77,95 ≈ 78 in

Відповідь

h = 78 in
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: t = 440 min

24-годинний формат часу: з 1 PM додавайте 12 до години (3:45 PM = 15:45). Від півночі до 12:59 AM — це 00:00–00:59, а 12:00–12:59 PM залишається 12:00–12:59. Переходячи назад, віднімайте 12 від годин 13–23 і додавайте PM; година 00 стає 12 AM. Час через північ рахуйте двома частинами: до 24:00 (00:00), потім від 00:00.

До півночі

17:05 → 24:00 = 415 min

Після півночі

00:00 → 00:25 = 25 min

Разом

t = 415 + 25 = 440 min

Відповідь

t = 440 min
27.Розрахунок доз

Відповідь: D = 300 mg

Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.

Доза

20·15 = 300 mg

Відповідь

D = 300 mg
28.Розрахунок доз

Відповідь: R = 12,5 mL/h

Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.

Концентрація

40000/500 = 80 од./mL

Швидкість помпи

R = 1000/80 = 12,5 mL/h

Відповідь

R = 12,5 mL/h
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 31 gtt/min

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Час у хвилинах

12·60 = 720 min

Швидкість крапання

R = 1500·15/720 = 31,25 ≈ 31 gtt/min

Відповідь

R = 31 gtt/min

Біля ліжка округлюють до найближчої цілої краплі: 31 кр/хв.

30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: D = 64 mg/h

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Концентрація

400/50 = 8 mg/mL

Швидкість дозування

D = 8·8 = 64 mg/h

Відповідь

D = 64 mg/h
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: V = 1,3 mL

Інфузії гепарину та інсуліну: концентрація = units у пакеті/об’єм пакета (units/mL). Швидкість помпи (mL/h) = units за годину/концентрація, а units за годину = mL/h × концентрація. Для призначення з розрахунку на масу тіла спершу units/h = units/kg/h × маса тіла. Об’єм болюсу = потрібні units/концентрація у флаконі. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Потрібна кількість одиниць

60·110 = 6 600 од.

Об’єм

V = 6600/5000 = 1,32 ≈ 1,3 mL

Відповідь

V = 1,3 mL
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: R = 21,2 mL/h

Титровані інфузії: спершу знайдіть концентрацію в mcg/mL (mg × 1000/mL). Для призначення з розрахунку на масу тіла mcg/min = mcg/kg/min × маса тіла. Тоді mL/h = mcg/min × 60/концентрація. У зворотному напрямку mcg/kg/min = mL/h × концентрація/(60 × маса тіла). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Концентрація

800 mg = 800 000 mcg
800 000/500 = 1600 mcg/mL

Доза за хвилину й за годину

6·94 = 564 mcg/min
564·60 = 33840 mcg/h

Швидкість помпи

R = 33840/1600 = 21,15 ≈ 21,2 mL/h

Відповідь

R = 21,2 mL/h
33.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: B = 50 mL

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Загальне надходження

перорально: 250 + 240 = 490 mL
кубики льоду: 120/2 = 60 mL
Внутрішньовенна інфузія: 100·8 = 800 mL
в/в антибіотик: 1·100 = 100 mL
загальне надходження = 1450 mL

Загальне виведення

450 + 425 + 425 + 100 = 1400 mL

Баланс

B = 1450 − 1400 = 50 mL

Відповідь

B = 50 mL

Додатний: рідини надійшло більше, ніж виведено.

34.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: t = 12,3 h

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Перша частина

100·3 = 300 mL
1000 − 300 = 700 mL залишилося

Друга частина

700/75 = 9,333 h

Загальний час

t = 3 + 9,333 = 12,33 ≈ 12,3 h

Відповідь

t = 12,3 h

Це приблизно 12 h 20 min, тож пакет закінчиться приблизно о 18:50.

35.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: B = 11

Шкала Брейден: шість підшкал ризику пролежнів. Сенсорне сприйняття, вологість, активність, рухливість і харчування оцінюються від 1 до 4, від найгіршого рівня (1) до відсутності проблеми (4); тертя та зсув оцінюються від 1 до 3. Сума становить від 6 до 23, а нижча сума означає вищий ризик. Поширені категорії: 19–23 немає ризику, 15–18 легкий ризик, 13–14 помірний ризик, 10–12 високий ризик і 9 або менше дуже високий ризик.

Оцініть кожну підшкалу

сенсорне сприйняття: повністю обмежене → 1
вологість: постійно волога → 1
активність: іноді ходить → 3
рухливість: дуже обмежене → 2
харчування: імовірно недостатнє → 2
тертя та зсув: потенційна проблема → 2

Додайте

Сума за Брейден = 1 + 1 + 3 + 2 + 2 + 2 = 11

Відповідь

B = 11
36.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: низький

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 12/min → 0
SpO₂ 98% → 0
на повітрі → 0
SBP 124 mmHg → 0
HR 64/min → 0
притомний (A) → 0
T 37,4 °C → 0

Сума та «червоні» бали

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 0
Жоден параметр не дає 3.

Група ризику

низький

Відповідь

низький
37.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: повністю компенсований

Читання газового складу крові (ROME): спершу pH: нижче за 7,35 — ацидемія, вище за 7,45 — алкалемія. Потім знайдіть показник, що це пояснює. PaCO₂ (норма 35–45 мм рт. ст., 4,7–6,0 кПа) — респіраторна частина й змінюється протилежно (Opposite) до pH у респіраторному розладі; HCO₃⁻ (норма 22–26 ммоль/л) — метаболічна частина й змінюється в тому самому напрямку, що й pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Інший показник вказує на компенсацію: норма означає відсутність компенсації; відхилення в напрямку, що повертає pH, поки pH усе ще відхилений, означає часткову компенсацію; нормальний pH за двох відхилених показників означає повну компенсацію. Межі трохи відрізняються між лабораторіями; це навчальні значення.

ROME, показник за показником

pH 7,36: у межах 7,35–7,45
PaCO₂ 68 mmHg: високий (35–45)
HCO₃⁻ 37 mmol/L: високий (22–26)

Компенсація

повністю компенсований

Відповідь

повністю компенсований
38.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: гострий на тлі хронічного

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Очікуваний HCO₃⁻

гострий: 24 + 1·2,5 = 26,5 mmol/L
хронічний: 24 + 3,5·2,5 = 32,75 mmol/L

Порівняйте

виміряний: 30 mmol/L → гострий на тлі хронічного

Відповідь

гострий на тлі хронічного
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: фібриляція передсердь

Критерії ритмів (відведення II): синусовий ритм має позитивний зубець P перед кожним QRS, постійний PR 0,12–0,20 s і вузький QRS: нормальний синусовий ритм 60–100/min, синусова брадикардія нижче 60, синусова тахікардія понад 100. Фібриляція передсердь: немає зубців P, ізолінія з хвилями фібриляції та абсолютно неправильний R–R. Тріпотіння передсердь: пилкоподібні хвилі тріпотіння близько 250–350/min зі сталим коефіцієнтом провідності, наприклад 2:1 або 4:1. Атріовентрикулярна блокада I ступеня: синусовий ритм із постійним PR понад 0,20 s. Вузловий ритм: вузький QRS з частотою 40–60/min із відсутніми чи інвертованими зубцями P (PR менше 0,12 s або P після QRS). Шлуночкова екстрасистола (PVC) — це ранній, широкий (0,12 s або більше), химерний QRS без зубця P, із зубцем T в протилежному напрямку й зазвичай повною компенсаторною паузою; при бігемінії кожне друге скорочення є PVC.

П’ять кроків

1. Частота: 9 комплексів QRS за 6 s, × 10 = 90 за хвилину.
2. Ритм: абсолютно неправильний, R–R від 0,46 до 1,00 s без закономірності.
3. Зубці P: відсутні; на ізолінії видно дрібні неправильні хвилі фібриляції.
4. Інтервал PR: не вимірюється.
5. QRS: 0,08 s, вузький (менше 0,12 s).

Інтерпретація

фібриляція передсердь

Відповідь

фібриляція передсердь
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: Тривалість QRS

П’ять кроків для кожної стрічки: 1. частота (метод 300 або 1500, або метод 6 секунд при нерегулярному ритмі); 2. ритм: чи однакові інтервали R–R; 3. зубці P: є, позитивні у відведенні II, один перед кожним QRS і всі однакові; 4. інтервал PR: 0,12–0,20 s і постійний; 5. тривалість QRS: менше 0,12 s. Лише після п’яти кроків назвіть ритм. Нормальний синусовий ритм відповідає всім п’яти: 60–100/min, регулярний, позитивний P перед кожним QRS, PR 0,12–0,20 s, QRS менше 0,12 s.

П’ять кроків

1. Частота: R–R = 22 малих клітинок, 1500 ÷ 22 ≈ 68 за хвилину.
2. Ритм: регулярний, кожен R–R дорівнює 0,88 s.
3. Зубці P: позитивні, по одному перед кожним QRS, усі однакові.
4. Інтервал PR: 0,14 s, постійний, у межах 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,12 s, широкий (0,12 s або більше).

Перший ненормальний крок

Тривалість QRS → синусовий ритм із широким QRS

Відповідь

Тривалість QRS

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions