Тестові питання у стилі NCLEX (RN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 40 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Добова доза
mg/day = mg/kg/day × маса тіла (kg)
Кількість доз на добу
кількість = 24 h / інтервал між дозами (h)
Фунти в кілограми
kg = lb / 2,2
Концентрація інфузії
units/mL = units у пакеті / об’єм пакета
Швидкість помпи
mL/h = доза за годину / концентрація
Титрована інфузія
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Доза за швидкістю помпи
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Одиниці
1 mg = 1000 mcg

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

A patient has just died. What should the nurse find out before starting last offices?

  1. AThe family's religious and cultural wishes
  2. BThe patient's blood group
  3. CThe patient's favourite food
  4. DWhether the patient's bills had all been paid
2.Основи сестринської справиСкладна

The family of a patient with terminal cancer worries that morphine will make the patient addicted. What is the best response?

  1. AExplain that addiction is uncommon when morphine is used for pain
  2. BSuggest giving the morphine only once a day
  3. CAgree that the morphine should be stopped to protect the patient
  4. DTell them that addiction does not matter at this stage
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

A parent will give a liquid antibiotic to a child at home. Which teaching is best?

  1. AUse a tablespoon for doses over 5 mL
  2. BUse any teaspoon or tablespoon from the kitchen drawer at home
  3. CEstimate the dose by pouring into a cup
  4. DUse the oral syringe or dosing cup that comes with the medicine
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

Which position is especially dangerous for a patient in physical restraints?

  1. ALying face down (prone)
  2. BLying on the side
  3. CLying on the back with the head raised
  4. DSitting upright in bed
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

A conscious patient with hypoglycemia drank juice 15 minutes ago. The glucose is now 62 mg/dL (3,4 mmol/L). What should the nurse do next?

  1. AGive the next scheduled dose of rapid-acting insulin with the meal
  2. BRecord the result and recheck the glucose at the usual time before the evening meal
  3. CGive another serving of fast-acting carbohydrate and recheck in 15 minutes
  4. DWait another hour, because juice can take a long time to work
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

A patient with suspected sepsis has four prescribed orders. Which should usually be done first?

  1. ARepeat the lactate in six hours
  2. BTake blood cultures
  3. CArrange a chest X-ray for later today
  4. DGive the IV antibiotic
7.Клінічна сестринська справаСередня

Яке порушення електролітів найнебезпечніше для серцевого ритму?

  1. AНизький натрій
  2. BНизький фосфат
  3. CВисокий хлор
  4. DПідвищений або знижений калій
8.Клінічна сестринська справаСкладна

A seriously ill patient asks the nurse, "Am I dying?" What is the best initial response?

  1. ALeave and send the doctor without saying anything
  2. BTell the patient not to think about such things and to stay positive
  3. CChange the subject quickly to keep them cheerful and avoid upsetting them
  4. DGently explore what the patient understands and what has prompted the question
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

When do the blood counts usually reach their lowest point (nadir) after many standard chemotherapy regimens?

  1. AAbout 6 months after treatment
  2. BAbout 7–14 days after treatment
  3. CWithin 1–2 hours of treatment
  4. DOn the same day as treatment
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

Після хіміотерапії швидкозростаючої лімфоми який патерн результатів вказує на синдром лізису пухлини?

  1. AНормальні електроліти з високим гемоглобіном
  2. BНизький калій, низький фосфат, низька сечова кислота та підвищений кальцій
  3. CЛише високий натрій і низька глюкоза
  4. DВисокий калій, високий фосфат, висока сечова кислота та низький кальцій
11.ФармакологіяСередня

Ліки пригнічують печінковий фермент CYP3A4. Що може статися з іншими ліками, які переважно метаболізуються CYP3A4?

  1. AНирки виводять їх швидше
  2. BЇхній рівень у плазмі зростає, підвищуючи ризик побічних ефектів
  3. CНічого, бо ферменти не впливають на інші ліки
  4. DЇхній рівень у плазмі падає, і вони можуть перестати діяти у звичайній дозі
12.ФармакологіяСкладна

Why should a dose never be written as "5,0 mg" on a medication order?

  1. AThe decimal point may be missed, and the dose read as 50 mg
  2. BIt means the dose must be given five times
  3. CThe pharmacy cannot supply doses that contain a decimal point
  4. DIt is too precise for most drugs
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

Чому бета-блокатор не можна раптово відміняти в пацієнта з ішемічною хворобою серця?

  1. AРаптова відміна спричиняє тяжку й тривалу гіпоглікемію
  2. BПрепарат залишається накопиченим у тканинах ще кілька місяців
  3. CРикошетна тахікардія та гіпертензія можуть спровокувати стенокардію чи інфаркт
  4. DПісля цього серцевий ритм стає постійно повільним
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

A patient who injects drugs has a fever, a new heart murmur and splinter haemorrhages. Before antibiotics are started, what is most important?

  1. AArrange an exercise ECG test
  2. BTake several sets of blood cultures from separate sites
  3. CTake a single blood culture from the cannula
  4. DWait for an echocardiogram before taking any samples
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

A patient with CKD is booked for a CT scan with iodinated contrast. Which measure helps protect the kidneys?

  1. AGiving a dose of ibuprofen before the scan
  2. BGood hydration around the scan, often with IV fluids
  3. CRestricting all fluids for 24 hours before the scan
  4. DDoubling the dose of contrast for a clearer image
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

The nurse has four patients with diabetes. Which one needs to be seen first?

  1. AA patient with a glucose of 14 mmol/L (252 mg/dL) who feels well and is eating
  2. BA patient waiting for a routine HbA1c test
  3. CA newly diagnosed patient asking about which foods to eat
  4. DA patient with a glucose of 2,8 mmol/L (50 mg/dL) who is sweaty and confused
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

Який клас препаратів зазвичай використовують для зниження кислотності після ендоскопічного лікування кровоточивої пептичної виразки?

  1. AБета-блокатори
  2. BАнтигістамінні H1, як-от цетиризин
  3. CІнгібітори протонної помпи
  4. DПетльові діуретики
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

After signing the consent form, a patient tells the nurse, "I don't really understand what they are going to do." What should the nurse do?

  1. AReassure the patient that the surgeon knows best
  2. BExplain the surgical risks in detail without involving the surgeon
  3. CInform the surgeon so that the procedure can be explained again
  4. DIgnore the comment because the form is already signed
19.Акушерське медсестринствоСередня

A woman in labour has severe back pain with each contraction. The fetus is in an occiput posterior position. Which measure is most likely to help?

  1. AHolding her breath and pushing with each contraction
  2. BSacral counterpressure and a hands-and-knees position
  3. CAvoiding movement until full dilation
  4. DLying flat on her back with her legs raised
20.Акушерське медсестринствоСкладна

Just after delivery of the placenta, a woman suddenly has severe pain, heavy bleeding and shock. No fundus can be felt abdominally and a mass is seen at the vulva. What is most likely?

  1. AAmniotic fluid embolism
  2. BCervical laceration
  3. CUterine atony
  4. DUterine inversion
21.Педіатричне медсестринствоСередня

Яке джерело є поширеною причиною отруєння свинцем у малих дітей?

  1. AГрудне молоко здорової матері з повноцінним харчуванням
  2. BСвіжі фрукти
  3. CПластикові іграшки торішнього виробництва
  4. DСтара облущена фарба й пил у старих будинках
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

On day 5 of chickenpox, a child has a fever again, and one area of skin around some spots has become red, hot, swollen and very painful. What should the nurse suspect?

  1. ANormal healing of chickenpox spots
  2. BA secondary bacterial skin infection
  3. CA second attack of chickenpox caused by a different strain
  4. DAn allergy to calamine lotion
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

Which goal for a patient with depression is written in a SMART way?

  1. A"The patient will improve her mood and sleep and start exercising more at some point."
  2. B"The patient will feel better soon."
  3. C"The patient will walk with staff for 15 minutes once a day by Friday."
  4. D"The patient will be happier."
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

Пацієнта знаходять без реакції з частотою дихання 6/min та звуженими зіницями. Що має зробити медсестра першою?

  1. AПокликати на допомогу, відкрити дихальні шляхи й підтримати дихання, ввести налоксон за призначенням або протоколом
  2. BВвести флумазеніл
  3. CДати велику склянку води
  4. DПокласти пацієнта в стабільне бічне положення й чекати, поки він сам прокинеться, перш ніж когось кликати
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
70,078 gtt/min? gtt/minокруглюйте до 1 gtt/min

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Розрахунок швидкості крапель дає 70,078 gtt/min. Правило в цій вправі таке: швидкість крапель округлюють до найближчої цілої краплі. Яке значення x ви запишете?

70,078 gtt/min
x = gtt/min
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
2,5 mcg/kg/min? mg/h59 kg1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Призначення: 2,5 mcg/kg/min для пацієнта, що важить 59 kg. Виразіть швидкість дозування D у mg/h. Округліть до двох знаків після коми.

2,5 mcg/kg/min59 kg
D = mg/h
27.Розрахунок дозСередня
15 kg15 mg/kgD = ? mg

Пацієнт важить 15 kg, йому призначено 15 mg/kg одноразово. Знайдіть дозу D у mg.

15 kg15 mg/kg
D = mg
28.Розрахунок дозСкладна
62 kg161 cmBSA = √(h·w/3600)25 mg/m²D = ? mg

Зріст пацієнта 161 cm, маса 62 kg. Призначено 25 mg/m². За формулою Мостеллера BSA = √(зріст (cm) × маса (kg)/3600) знайдіть дозу D в mg.

161 cm62 kg25 mg/m²
D = mg
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
15 gtt/mL120 mL/h? gtt/min

Інфузію призначено зі швидкістю 120 mL/h, але помпи немає. Її вводять самопливом через систему з 15 gtt/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину.

120 mL/h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
1000 mg500 mL20 gtt/mL150 mg/h? gtt/min

1000 mg препарату розведено в 500 mL і вводять самопливом через систему з 20 gtt/mL. Призначено 150 mg за годину. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину.

1000 mg/500 mL150 mg/h20 gtt/mL
R = gtt/min
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСередня
25 000 од.500 mLheparin? mL/h106 kg12 од./kg/h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет містить 25 000 units гепарину в 500 mL. Призначено 12 units/kg/h пацієнтові масою 106 kg. Яку швидкість R ви встановлюєте на помпі, у mL/h? Округліть до одного знака після коми.

25 000 од./500 mL12 од./kg/h106 kg
R = mL/h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСкладна
25 mg250 mLnitroglycerin? mL/h90 kg10 mcg/min

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнтові масою 90 kg призначено nitroglycerin зі швидкістю 10 mcg/min. Пакет містить 25 mg в 250 mL. Знайдіть швидкість помпи R в mL/h. Округліть до одного знака після коми.

25 mg/250 mL10 mcg/min90 kg
R = mL/h
33.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 12 годвода150 mLчай200 mLВнутрішньовенна інфузія100 mL/h × 12 hв/в антибіотик1 × 50 mLсеча500 mLсеча275 mLсеча425 mLрановий дренаж130 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 12 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть загальне надходження I у mL.

вода: 150 mLчай: 200 mLВнутрішньовенна інфузія: 100 mL/h × 12 hв/в антибіотик: 1 × 50 mL
I = mL
34.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
500 mL60 mL/hпочаток 06:4507:45: ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 500 mL поставлено о 06:45, його вводять помпою зі швидкістю 60 mL/h. Скільки mL V залишиться в пакеті о 07:45?

500 mL60 mL/h06:45 → 07:45
V = mL
35.Шкали клінічного оцінюванняСередня
легкапомірнатяжка

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовний пацієнт після черепно-мозкової травми відкриває очі лише на тиск (болючий подразник), не видає звуків і має найкращу рухову відповідь: жодного руху. Обчисліть GCS і класифікуйте за ним черепно-мозкову травму. Натисніть свою відповідь.

  1. 1легка
  2. 2помірна
  3. 3тяжка
36.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
немає ризикулегкий ризикпомірний ризиквисокий ризикдуже високий ризик

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою Брейден: сенсорне сприйняття: повністю обмежене; вологість: дуже волога; активність: ходить часто; рухливість: дуже обмежене; харчування: відмінне; тертя та зсув: проблема. Використайте категорії 19–23 немає ризику, 15–18 легкий, 13–14 помірний, 10–12 високий і 9 або менше дуже високий. Натисніть на рівень ризику.

  1. 1немає ризику
  2. 2легкий ризик
  3. 3помірний ризик
  4. 4високий ризик
  5. 5дуже високий ризик
37.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
pH7,357,457,30PaCO₂mmHg354550HCO₃⁻mmol/L222624некомпенсованийчастково компенсованийповністю компенсований

Навчальний газовий склад артеріальної крові показує pH 7,30, PaCO₂ 50 mmHg (6,7 kPa) і HCO₃⁻ 24 mmol/L. Первинний розлад: респіраторний ацидоз. Наскільки він компенсований? Клікніть свою відповідь.

pH 7,30PaCO₂ 50 mmHg (6,7 kPa)HCO₃⁻ 24 mmol/L
  1. 1некомпенсований
  2. 2частково компенсований
  3. 3повністю компенсований
38.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
pH7,357,457,30PaCO₂mmHg354585HCO₃⁻mmol/L222640гострийхронічнийгострий на тлі хронічного

Навчальний газовий склад показує респіраторний ацидоз: pH 7,30, PaCO₂ 85 mmHg (11,3 kPa), HCO₃⁻ 40 mmol/L. Скористайтеся правилами «HCO₃⁻ зростає на 1 mmol/L на 10 мм рт. ст. (гострий) або на 3,5 mmol/L на 10 мм рт. ст. (хронічний)», щоб класифікувати його. Клікніть свою відповідь.

pH 7,30PaCO₂ 85 mmHg (11,3 kPa)HCO₃⁻ 40 mmol/L
  1. 1гострий
  2. 2хронічний
  3. 3гострий на тлі хронічного
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mVсинусовий ритм із синусовою зупинкоюсинусовий ритм зі шлуночковими екстрасистолами (PVC)синусова аритміянормальний синусовий ритм

Інтерпретуйте цю ритмограму у відведенні II. Який це ритм? Натисніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1синусовий ритм із синусовою зупинкою
  2. 2синусовий ритм зі шлуночковими екстрасистолами (PVC)
  3. 3синусова аритмія
  4. 4нормальний синусовий ритм
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mVатріовентрикулярна блокада II ступеня II типуAV-блокада 2:1 (тип не визначено)атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)атріовентрикулярна блокада I ступеня

Інтерпретуйте цю стрічку у відведенні II. Яку інтерпретацію можна обґрунтувати за цією єдиною стрічкою? Клацніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1атріовентрикулярна блокада II ступеня II типу
  2. 2AV-блокада 2:1 (тип не визначено)
  3. 3атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)
  4. 4атріовентрикулярна блокада I ступеня

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: A · The family's religious and cultural wishes

Чому це відповідь

Some faiths have specific rules, for example about who may touch or wash the body and how soon burial should happen. Asking first respects the person and the family.

Відповідь

A · The family's religious and cultural wishes
2.Основи сестринської справи

Відповідь: A · Explain that addiction is uncommon when morphine is used for pain

Чому це відповідь

When opioids are used for pain under supervision, addiction is uncommon. Gentle explanation of tolerance, side effects and the goal of comfort helps the family support good pain control.

Відповідь

A · Explain that addiction is uncommon when morphine is used for pain
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: D · Use the oral syringe or dosing cup that comes with the medicine

Чому це відповідь

Household spoons vary widely in size and cause dosing errors. A marked oral syringe or dosing device in mL gives an accurate dose.

Відповідь

D · Use the oral syringe or dosing cup that comes with the medicine
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: A · Lying face down (prone)

Чому це відповідь

Restraining a person face down can restrict breathing and has caused deaths from positional asphyxia. Restrained patients are positioned to protect the airway and are watched closely.

Відповідь

A · Lying face down (prone)
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: C · Give another serving of fast-acting carbohydrate and recheck in 15 minutes

Чому це відповідь

If the glucose is still below the hypoglycemia threshold after treatment (70 mg/dL in US guidance, 4,0 mmol/L in UK guidance), the fast-acting carbohydrate is repeated and the glucose rechecked. Once it is normal, a snack or meal helps keep it stable.

Відповідь

C · Give another serving of fast-acting carbohydrate and recheck in 15 minutes
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: B · Take blood cultures

Чому це відповідь

Blood cultures are taken before the first antibiotic dose when this does not cause significant delay, so the organism can be identified. The antibiotic follows as soon as possible.

Відповідь

B · Take blood cultures
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: D · Підвищений або знижений калій

Чому це відповідь

І гіперкаліємія, і гіпокаліємія можуть спричинити небезпечні для життя аритмії. Калій ніколи не вводять нерозведеним швидким внутрішньовенним болюсом.

Відповідь

D · Підвищений або знижений калій
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: D · Gently explore what the patient understands and what has prompted the question

Чому це відповідь

Exploring the patient's understanding and feelings opens an honest conversation and shows what information they want. The nurse can then involve the team for further discussion.

Відповідь

D · Gently explore what the patient understands and what has prompted the question
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: B · About 7–14 days after treatment

Чому це відповідь

Chemotherapy damages dividing marrow cells, but mature neutrophils and platelets already in the blood survive for a while, so counts usually fall to a nadir about 7–14 days later, depending on the drug. Infection and bleeding risks are highest then.

Відповідь

B · About 7–14 days after treatment
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: D · Високий калій, високий фосфат, висока сечова кислота та низький кальцій

Чому це відповідь

Коли розпадається багато пухлинних клітин, калій, фосфат і нуклеїнові кислоти (що перетворюються на сечову кислоту) заповнюють кров. Фосфат зв'язує кальцій, тому кальцій падає. Ризики включають аритмії та гостре ураження нирок.Перевірено за: Tumor Lysis Syndrome (StatPearls) · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2024)

Відповідь

D · Високий калій, високий фосфат, висока сечова кислота та низький кальцій
11.Фармакологія

Відповідь: B · Їхній рівень у плазмі зростає, підвищуючи ризик побічних ефектів

Чому це відповідь

Інгібітори ферментів (наприклад, кларитроміцин чи грейпфрутовий сік для CYP3A4) сповільнюють метаболізм, і другі ліки накопичуються. Індуктори ферментів діють навпаки.

Відповідь

B · Їхній рівень у плазмі зростає, підвищуючи ризик побічних ефектів
12.Фармакологія

Відповідь: A · The decimal point may be missed, and the dose read as 50 mg

Чому це відповідь

Trailing zeros (5,0) and missing leading zeros (.5) are well-known causes of tenfold errors. Safe practice is to write 5 mg and 0,5 mg.

Відповідь

A · The decimal point may be missed, and the dose read as 50 mg
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: C · Рикошетна тахікардія та гіпертензія можуть спровокувати стенокардію чи інфаркт

Чому це відповідь

Тривала бета-блокада збільшує кількість і чутливість бета-рецепторів. Раптова відміна відкриває їх дії нормального рівня адреналіну, що може спричинити рикошетну тахікардію, гіпертензію та ішемію міокарда. Дози зменшують поступово.

Відповідь

C · Рикошетна тахікардія та гіпертензія можуть спровокувати стенокардію чи інфаркт
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: B · Take several sets of blood cultures from separate sites

Чому це відповідь

Suspected infective endocarditis requires multiple sets of blood cultures taken with careful aseptic technique, ideally before antibiotics, to identify the organism and guide weeks of IV therapy. Echocardiography looks for vegetations but should not delay cultures or, in a very sick patient, antibiotics.

Відповідь

B · Take several sets of blood cultures from separate sites
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: B · Good hydration around the scan, often with IV fluids

Чому це відповідь

Iodinated contrast can contribute to AKI in at-risk patients. Good hydration, using the lowest dose needed, avoiding nephrotoxic drugs and checking kidney function afterwards help reduce the risk.

Відповідь

B · Good hydration around the scan, often with IV fluids
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: D · A patient with a glucose of 2,8 mmol/L (50 mg/dL) who is sweaty and confused

Чому це відповідь

Hypoglycaemia with confusion can rapidly lead to seizures and loss of consciousness, so it is treated at once. A moderately high glucose without symptoms, diet questions and routine tests can wait.

Відповідь

D · A patient with a glucose of 2,8 mmol/L (50 mg/dL) who is sweaty and confused
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: C · Інгібітори протонної помпи

Чому це відповідь

ІПП підвищують pH шлунка, стабілізуючи згустки та зменшуючи повторну кровотечу після ендоскопічного лікування кровоточивої виразки. На H. pylori тестують і проводять ерадикацію, а НПЗЗ за можливості відміняють.

Відповідь

C · Інгібітори протонної помпи
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: C · Inform the surgeon so that the procedure can be explained again

Чому це відповідь

Valid consent requires understanding. The nurse advocates for the patient and asks the surgeon (who obtains consent) to explain again before surgery goes ahead. The conversation is documented.

Відповідь

C · Inform the surgeon so that the procedure can be explained again
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: B · Sacral counterpressure and a hands-and-knees position

Чому це відповідь

In occiput posterior positions the fetal head presses on the sacrum. Counterpressure on the lower back and positions such as hands-and-knees or leaning forward ease pain and may help the head rotate.

Відповідь

B · Sacral counterpressure and a hands-and-knees position
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: D · Uterine inversion

Чому це відповідь

An absent fundus on palpation with a mass in the vagina and shock suggest uterine inversion. Help is called immediately, oxytocin is stopped and the uterus is replaced as soon as possible by the medical team.

Відповідь

D · Uterine inversion
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: D · Стара облущена фарба й пил у старих будинках

Чому це відповідь

Фарба на основі свинцю в старих будівлях, забруднений пил і ґрунт та деякі імпортні продукти — поширені джерела. Свинець впливає на мозок, що розвивається, спричиняючи проблеми з навчанням і поведінкою.

Відповідь

D · Стара облущена фарба й пил у старих будинках
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: B · A secondary bacterial skin infection

Чому це відповідь

A new fever and spreading redness, heat, swelling and pain around chickenpox lesions suggest secondary bacterial infection, such as with group A streptococcus, which can become serious. The child needs prompt medical review.

Відповідь

B · A secondary bacterial skin infection
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: C · "The patient will walk with staff for 15 minutes once a day by Friday."

Чому це відповідь

A SMART goal states exactly what the patient will do, how much and by when, so that progress can be evaluated. Vague goals cannot be measured.

Відповідь

C · "The patient will walk with staff for 15 minutes once a day by Friday."
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: A · Покликати на допомогу, відкрити дихальні шляхи й підтримати дихання, ввести налоксон за призначенням або протоколом

Чому це відповідь

Спершу підтримка дихальних шляхів і дихання, з введенням налоксону для усунення дії опіоїдів. Пацієнта уважно спостерігають, бо налоксон може перестати діяти раніше за опіоїд.

Відповідь

A · Покликати на допомогу, відкрити дихальні шляхи й підтримати дихання, ввести налоксон за призначенням або протоколом
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: x = 70 gtt/min

Округлення: подивіться на цифру одразу після розряду, до якого округлюєте: 5 або більше округлює вгору, 4 або менше залишає цифру без змін. Округлюйте лише остаточну відповідь, ніколи проміжні кроки. Типові правила іспитів: об’єми від 1 mL і більше — до десятих, об’єми менше 1 mL — до сотих, швидкість крапель — до цілих крапель, а маса — до одного знака після коми; завжди дотримуйтеся правила, яке вказано в питанні.

Цифра в розряді: одиниці

70.078 → 0

Вирішує лише наступна цифра

70.078 → 0
0 — це 4 або менше, тому 0 залишається.
Подальші цифри (78) не враховуються: округлюйте один раз, а не крок за кроком.

Округліть

x = 70 gtt/min

Відповідь

x = 70 gtt/min
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: D = 8,85 mg/h

Розмірнісний аналіз: запишіть задану величину, потім помножте на коефіцієнти переведення у вигляді дробів (наприклад, 60 min/1 h або 1 mg/1000 mcg) так, щоб кожна зайва одиниця з’являлася один раз зверху й один раз знизу й скорочувалася. Коли залишиться лише шукана одиниця, обчислюйте. Використовуйте еквіваленти, наведені в питанні, і округлюйте лише остаточну відповідь.

Складіть ланцюжок

D = 2,5 mcg/kg/min × 59 kg × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)

Обчисліть

D = 2,5·59·60/1000 = 8,85 mg/h

Відповідь

D = 8,85 mg/h
27.Розрахунок доз

Відповідь: D = 225 mg

Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.

Доза

15·15 = 225 mg

Відповідь

D = 225 mg
28.Розрахунок доз

Відповідь: D = 41,63 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Площа поверхні тіла

BSA = √(161·62/3600) = √2,773 = 1,665 m²

Доза

D = 25·1,665 = 41,63 mg

Відповідь

D = 41,63 mg
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 30 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Мілілітри за хвилину

120/60 = 2 mL/min

Швидкість крапання

R = 2·15 = 30 gtt/min

Відповідь

R = 30 gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 25 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Концентрація

1000/500 = 2 mg/mL

Об’єм за годину

150/2 = 75 mL/h

Швидкість крапання

R = 75·20/60 = 25 gtt/min

Відповідь

R = 25 gtt/min
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: R = 25,4 mL/h

Інфузії гепарину та інсуліну: концентрація = units у пакеті/об’єм пакета (units/mL). Швидкість помпи (mL/h) = units за годину/концентрація, а units за годину = mL/h × концентрація. Для призначення з розрахунку на масу тіла спершу units/h = units/kg/h × маса тіла. Об’єм болюсу = потрібні units/концентрація у флаконі. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Units за годину

12·106 = 1 272 од./h

Концентрація

25 000/500 = 50 од./mL

Швидкість помпи

R = 1272/50 = 25,44 ≈ 25,4 mL/h

Відповідь

R = 25,4 mL/h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: R = 6 mL/h

Титровані інфузії: спершу знайдіть концентрацію в mcg/mL (mg × 1000/mL). Для призначення з розрахунку на масу тіла mcg/min = mcg/kg/min × маса тіла. Тоді mL/h = mcg/min × 60/концентрація. У зворотному напрямку mcg/kg/min = mL/h × концентрація/(60 × маса тіла). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Концентрація

25 000/250 = 100 mcg/mL

Доза за годину

Призначення — за хвилину на всього пацієнта, тож маса тіла не потрібна.

10·60 = 600 mcg/h

Швидкість помпи

R = 600/100 = 6 mL/h

Відповідь

R = 6 mL/h
33.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: I = 1600 mL

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Додайте надходження

перорально: 150 + 200 = 350 mL
Внутрішньовенна інфузія: 100·12 = 1200 mL
в/в антибіотик: 1·50 = 50 mL
I = 1600 mL

Відповідь

I = 1600 mL
34.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: V = 440 mL

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Час, що минув

06:45 → 07:45 = 1 h

Введений об’єм

60·1 = 60 mL

Залишок об’єму

V = 500 − 60 = 440 mL

Відповідь

V = 440 mL
35.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: тяжка

Шкала коми Глазго: додайте найкращу відповідь у трьох сферах. Відкривання очей E: 4 спонтанне, 3 на звук чи мовлення, 2 на тиск, 1 немає. Мовленнєва відповідь V: 5 орієнтований, 4 сплутаний, 3 недоречні слова, 2 незрозумілі звуки, 1 немає. Рухова відповідь M: 6 виконує команди, 5 локалізує, 4 нормальне згинання (відсмикує), 3 патологічне згинання, 2 розгинання, 1 немає. Сума становить від 3 до 15. Після черепно-мозкової травми 13–15 зазвичай називають легкою, 9–12 помірною, а 3–8 тяжкою.

Оцініть кожну сферу

E: відкриває очі лише на тиск (болючий подразник) → 2
V: не видає звуків → 1
M: жодного руху → 1

Додайте

GCS = 2 + 1 + 1 = 4

Тяжкість

GCS 4 → тяжка

Відповідь

тяжка
36.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: помірний ризик

Шкала Брейден: шість підшкал ризику пролежнів. Сенсорне сприйняття, вологість, активність, рухливість і харчування оцінюються від 1 до 4, від найгіршого рівня (1) до відсутності проблеми (4); тертя та зсув оцінюються від 1 до 3. Сума становить від 6 до 23, а нижча сума означає вищий ризик. Поширені категорії: 19–23 немає ризику, 15–18 легкий ризик, 13–14 помірний ризик, 10–12 високий ризик і 9 або менше дуже високий ризик.

Оцініть кожну підшкалу

сенсорне сприйняття: повністю обмежене → 1
вологість: дуже волога → 2
активність: ходить часто → 4
рухливість: дуже обмежене → 2
харчування: відмінне → 4
тертя та зсув: проблема → 1

Додайте

Сума за Брейден = 1 + 2 + 4 + 2 + 4 + 1 = 14

Рівень ризику

14 → помірний ризик

Відповідь

помірний ризик
37.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: некомпенсований

Читання газового складу крові (ROME): спершу pH: нижче за 7,35 — ацидемія, вище за 7,45 — алкалемія. Потім знайдіть показник, що це пояснює. PaCO₂ (норма 35–45 мм рт. ст., 4,7–6,0 кПа) — респіраторна частина й змінюється протилежно (Opposite) до pH у респіраторному розладі; HCO₃⁻ (норма 22–26 ммоль/л) — метаболічна частина й змінюється в тому самому напрямку, що й pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Інший показник вказує на компенсацію: норма означає відсутність компенсації; відхилення в напрямку, що повертає pH, поки pH усе ще відхилений, означає часткову компенсацію; нормальний pH за двох відхилених показників означає повну компенсацію. Межі трохи відрізняються між лабораторіями; це навчальні значення.

ROME, показник за показником

pH 7,30: ацидемія (нижче за 7,35)
PaCO₂ 50 mmHg: високий (35–45)
HCO₃⁻ 24 mmol/L: звичайні значення (22–26)

Компенсація

некомпенсований

Відповідь

некомпенсований
38.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: хронічний

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Очікуваний HCO₃⁻

гострий: 24 + 1·4,5 = 28,5 mmol/L
хронічний: 24 + 3,5·4,5 = 39,75 mmol/L

Порівняйте

виміряний: 40 mmol/L → хронічний

Відповідь

хронічний
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: синусовий ритм із синусовою зупинкою

Критерії ритмів (відведення II): синусовий ритм має позитивний зубець P перед кожним QRS, постійний PR 0,12–0,20 s і вузький QRS: нормальний синусовий ритм 60–100/min, синусова брадикардія нижче 60, синусова тахікардія понад 100. Фібриляція передсердь: немає зубців P, ізолінія з хвилями фібриляції та абсолютно неправильний R–R. Тріпотіння передсердь: пилкоподібні хвилі тріпотіння близько 250–350/min зі сталим коефіцієнтом провідності, наприклад 2:1 або 4:1. Атріовентрикулярна блокада I ступеня: синусовий ритм із постійним PR понад 0,20 s. Вузловий ритм: вузький QRS з частотою 40–60/min із відсутніми чи інвертованими зубцями P (PR менше 0,12 s або P після QRS). Шлуночкова екстрасистола (PVC) — це ранній, широкий (0,12 s або більше), химерний QRS без зубця P, із зубцем T в протилежному напрямку й зазвичай повною компенсаторною паузою; при бігемінії кожне друге скорочення є PVC. Тахікардія з вузькими комплексами та паузи: надшлуночкова тахікардія (SVT) — це регулярна тахікардія близько 150–250/min із вузькими комплексами QRS; зубці P зазвичай не видно, бо вони сховані в комплексі QRS або зубці T. Синусова тахікардія в дорослого в спокої зазвичай нижча за приблизно 150/min, і перед кожним QRS є видимий зубець P; тріпотіння передсердь із провідністю 2:1 часто має частоту близько 150/min і показує пилкоподібні хвилі. У разі синусової зупинки синусовий вузол на мить перестає генерувати імпульси: пауза без зубця P і без QRS, довжина якої не дорівнює цілому числу циклів P–P (пауза точно в два-три цикли натомість вказує на синоатріальну блокаду виходу).

П’ять кроків

1. Частота: 7 комплексів QRS за 6 s, × 10 = 70 за хвилину.
2. Ритм: регулярний (R–R 0,76 s), за винятком однієї паузи 1,72 s, що не дорівнює цілому числу циклів P–P.
3. Зубці P: прямі, по одному перед кожним QRS; жодного зубця P під час паузи.
4. Інтервал PR: 0,16 s, постійний, у межах 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,06 s, вузький (менше 0,12 s).

Інтерпретація

синусовий ритм із синусовою зупинкою

Відповідь

синусовий ритм із синусовою зупинкою
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: AV-блокада 2:1 (тип не визначено)

AV-блокада 2:1: коли на кожен QRS припадає два зубці P, два проведені зубці P не йдуть поспіль, тому не видно, чи PR подовжується (тип I), чи залишається сталим (тип II) перед непроведеним зубцем P. За однією стрічкою це називають AV-блокадою 2:1; тип визначає довша стрічка або зміна співвідношення проведення. Вузький QRS робить тип I імовірнішим, а широкий — тип II, але жоден із них цього не доводить.

П’ять кроків

1. Частота: R–R = 36 малих клітинок, 1500 ÷ 36 ≈ 42 за хвилину.
2. Ритм: регулярний, кожен R–R дорівнює 1,44 s.
3. Зубці P: позитивні й регулярні (P–P 0,72 s, 83 за хвилину), по два на кожен QRS.
4. Інтервал PR: постійний, 0,16 s, у проведених скороченнях.
5. QRS: 0,08 s, вузький (менше 0,12 s).

Чому тип залишається невизначеним

Кожен другий зубець P не проводиться, тож два проведені скорочення не йдуть поспіль, і подовження PR ніколи не буде видно.
AV-блокада 2:1 (тип не визначено)

Відповідь

AV-блокада 2:1 (тип не визначено)

Вузький QRS робить тип I імовірнішим, а широкий — тип II, але вирішує лише довша стрічка або зміна співвідношення проведення.

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions