Тестові питання у стилі NCLEX (RN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 40 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Добова доза
mg/day = mg/kg/day × маса тіла (kg)
Кількість доз на добу
кількість = 24 h / інтервал між дозами (h)
Фунти в кілограми
kg = lb / 2,2
Концентрація інфузії
units/mL = units у пакеті / об’єм пакета
Швидкість помпи
mL/h = доза за годину / концентрація
Титрована інфузія
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Доза за швидкістю помпи
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Одиниці
1 mg = 1000 mcg

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

What is the purpose of the Z-track technique for intramuscular injections?

  1. AIt numbs the skin before the needle goes in
  2. BIt lets the nurse give a larger volume into a small muscle
  3. CIt seals the drug in the muscle and stops it leaking into the tissue above
  4. DIt makes the injection go into the fatty tissue instead of the muscle
2.Основи сестринської справиСкладна

On the morning of surgery, a patient who signed the consent form says they do not understand what the operation involves. What should the nurse do?

  1. AReassure the patient that signing the form is enough for consent to be valid
  2. BExplain the operation's risks themselves and go ahead
  3. CSend the patient to theatre, as the form is already signed
  4. DInform the surgeon so consent can be discussed again before surgery
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

У пацієнта оперізувальний лишай (herpes zoster) на одній ділянці грудної клітки, імунітет нормальний, а елементи висипу можна повністю закрити. Які запобіжні заходи зазвичай потрібні?

  1. AСтандартні запобіжні заходи із закриттям елементів висипу
  2. BЛише краплинні запобіжні заходи
  3. CПовітряні запобіжні заходи в палаті з від'ємним тиском
  4. DЗахисне середовище з додатним тиском
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

A patient with pulmonary tuberculosis has been on treatment. Which findings usually allow airborne isolation to end?

  1. AOne negative chest x-ray after starting treatment
  2. BThree negative sputum smears, clinical improvement and continued therapy
  3. CThe cough has stopped, even with no sputum tests
  4. DThe patient has been in hospital for one week and has taken every dose of medicine
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

During a blood transfusion, a patient develops chills, back pain and a fever. What is the nurse’s first action?

  1. AGive an antipyretic and continue the transfusion
  2. BStop the transfusion and keep the IV open with normal saline via new tubing
  3. CSlow the transfusion and recheck in an hour
  4. DFinish the unit quickly through a pressure bag so that the reaction does not last long
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

Після передачі зміни якого пацієнта медсестра має оцінити першим?

  1. A2-га доба після операції на жовчному міхурі: біль 6 з 10, наступне знеболювальне через 30 хвилин
  2. BДіабет 2 типу: глюкоза 210 mg/dL (11,7 mmol/L) перед обідом, без симптомів
  3. C1 година після кардіальної катетеризації через стегнову артерію: новий біль у спині, пульс 118/min, АТ 92/58 mmHg
  4. DХОЗЛ на кисні 2 L/min: SpO₂ 90%, частота дихання 22/min, на звичному вихідному рівні
7.Клінічна сестринська справаСередня

What should a patient be told before using sublingual glyceryl trinitrate (GTN, nitroglycerin) spray for angina?

  1. ASwallow the spray rather than leaving it under the tongue
  2. BTake it with a large glass of milk to protect the stomach lining
  3. CUse it only after the pain has lasted over an hour, with the patient lying flat
  4. DSit down before using it, as it can cause dizziness and low blood pressure
8.Клінічна сестринська справаСкладна

A patient suddenly develops a painful red eye with blurred vision, haloes around lights and vomiting. What should be suspected?

  1. ASimple conjunctivitis from a viral infection
  2. BA stye
  3. CDry eye syndrome
  4. DAcute angle-closure glaucoma
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

Чому в пацієнта з печінковою недостатністю МНВ може бути підвищеним без прийому варфарину?

  1. AБілірубін безпосередньо руйнує фактори згортання
  2. BНирки перестають виводити фактори згортання з крові
  3. CАльбумін є фактором згортання, і його рівень падає
  4. DПечінка виробляє більшість факторів згортання, тому їх вироблення знижується
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

Which set of results most strongly suggests hemolytic anemia?

  1. ALow hemoglobin, low reticulocytes, low MCV, low ferritin
  2. BLow hemoglobin, low platelets, low white cells, low reticulocytes
  3. CLow hemoglobin, high reticulocytes, high unconjugated bilirubin, high LDH
  4. DLow hemoglobin, high MCV, low vitamin B12, normal bilirubin
11.ФармакологіяСередня

Чому НПЗЗ, як-от ібупрофен, підвищують ризик виразки шлунка?

  1. AЗбільшують кількість Helicobacter pylori в шлунку
  2. BПідвищують pH шлункової кислоти
  3. CЗменшують захисні простагландини в слизовій шлунка
  4. DБезпосередньо розчиняють шар слизу
12.ФармакологіяСкладна

Which regimen is standard for eradicating Helicobacter pylori?

  1. AAn H2 blocker taken only when pain occurs
  2. BAcid suppression plus at least two antibiotics, often with bismuth, for 14 days
  3. CA single dose of an antibiotic given intravenously
  4. DAn antacid alone, taken after meals and at bedtime for six months
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

Пацієнт із серцевою недостатністю питає, чому обмежують сіль. Яке пояснення правильне?

  1. AНатрій безпосередньо послаблює скоротливий серцевий м'яз
  2. BНатрій заважає належному всмоктуванню діуретичних таблеток
  3. CНатрій прискорює серцевий ритм під час сну
  4. DНатрій змушує організм затримувати воду, що посилює застій
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

A patient with asthma needs their reliever every three hours and their peak flow is falling well below their personal best. What does their action plan most likely advise?

  1. ADo extra exercise to open the airways
  2. BFollow the worsening-asthma steps and get a same-day review
  3. CStop the preventer inhaler for a few days to rest the lungs
  4. DWait two weeks to see whether it improves without any change
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

An 80-year-old with angina is diagnosed with hypothyroidism. How is levothyroxine usually started?

  1. AAt a low dose, increased slowly
  2. BAt a full dose from the first day
  3. CAs a single large weekly injection
  4. DOnly after the angina has been cured
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

A patient taking amiodarone has gained weight and feels tired and cold. Which blood test is most relevant?

  1. ASerum ferritin
  2. BSerum amylase and lipase levels
  3. CBlood alcohol level
  4. DThyroid function tests
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

How does sucralfate help a peptic ulcer heal?

  1. AIt kills H. pylori in the stomach lining
  2. BIt blocks histamine receptors on parietal cells
  3. CIt forms a protective coating over the ulcer base
  4. DIt speeds up emptying of the stomach
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

A patient with long-standing chronic pancreatitis now has weight loss, thirst and passing large volumes of urine. What should the nurse check first?

  1. ASerum amylase level
  2. BPeak expiratory flow
  3. CCapillary blood glucose
  4. DAbdominal girth
19.Акушерське медсестринствоСередня

A woman is about to get out of bed for the first time after birth. What should the nurse do?

  1. AHelp her sit, then stand slowly with support
  2. BLet her walk alone so she feels independent
  3. CAsk her to stand quickly to reduce dizziness
  4. DWait until day 3 before letting her stand
20.Акушерське медсестринствоСкладна

A woman with gestational diabetes on insulin asks about her baby after birth. Which statement by the nurse is accurate?

  1. AThe baby's glucose will be checked for hypoglycaemia
  2. BThe baby will need insulin for the first days
  3. CThe baby will be born with diabetes
  4. DThe baby must not be breastfed in the first week
21.Педіатричне медсестринствоСередня

How is a child's weight status (for example overweight) assessed?

  1. ABMI plotted on an age- and sex-specific centile chart
  2. BWeight alone, compared with the average weight of children in the same class
  3. CBMI compared with the adult cut-off points
  4. DWaist size compared with the parents' waist size
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

A child is recovering from Kawasaki disease at home. Which finding is expected in the recovery phase?

  1. APeeling skin on the fingers and toes
  2. BA new high fever lasting several days
  3. CSudden chest pain during play
  4. DA new purple rash on the legs
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

Які серйозні побічні ефекти пов'язані з карбамазепіном?

  1. AЛише ріст волосся та розростання ясен, які є переважно косметичними проблемами
  2. BВтрата слуху
  3. CЗахворювання крові, як-от агранулоцитоз, і тяжкі шкірні реакції
  4. DШвидка втрата ваги
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

A charming patient with antisocial personality disorder tells a new nurse, "The other nurses always let me smoke in my room. You're cooler than them, right?" What is the best response?

  1. A"You're lying to me. The other nurses would never let you smoke in your room, so stop trying it on."
  2. B"Well, if the others let you, I suppose it's fine this once."
  3. C"Smoking is only allowed in the garden, and that rule is the same for everyone."
  4. D"I'll let you if you promise not to tell anyone else about it."
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
94969810010210410635363738394041°F°C95,3 °F? °C

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Температура пацієнта — 95,3 °F. Переведіть її в градуси Цельсія T за формулою °C = (°F − 32) × 5/9. Округліть до одного знака після коми.

95,3 °F
T = °C
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
00:0022:3006:15t = ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія починається о 22:30 і закінчується о 06:15 наступного ранку (24-годинний формат). Скільки хвилин t вона тривала?

22:3006:15
t = min
27.Розрахунок дозСередня
024681010 mL

Дитині масою 32 kg призначено 5 mg/kg препарату. Вихідний розчин містить 25 mg/mL. Наберіть дозу: який об’єм V ви вводите?

32 kg5 mg/kg25 mg/mL
V = mL
28.Розрахунок дозСкладна
20k од.250 mL? mL/h1500 од./h

Інфузія містить 20000 одиниць препарату в 250 mL. Призначено 1500 одиниць на годину. Яку швидкість R ви встановите на помпі, у mL/h?

20000 од./250 mL1500 од./h
R = mL/h
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
60 gtt/mL90 mL/h? gtt/min

Інфузію призначено зі швидкістю 90 mL/h, але помпи немає. Її вводять самопливом через систему з 60 gtt/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину.

90 mL/h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
450 mL20 gtt/mL25 gtt/mint = ? h

Крапельниця крапає зі швидкістю 25 кр/хв через систему 20 кр/mL. У мішку залишилося 450 mL. Через скільки годин t він спорожніє?

25 gtt/min20 gtt/mL450 mL
t = h
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСередня
12 500 од.250 mLheparin? mL/h84 kg16 од./kg/h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет містить 12 500 units гепарину в 250 mL. Призначено 16 units/kg/h пацієнтові масою 84 kg. Яку швидкість R ви встановлюєте на помпі, у mL/h? Округліть до одного знака після коми.

12 500 од./250 mL16 од./kg/h84 kg
R = mL/h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСкладна
400 mg250 mLdopamine35 mL/h86 kg? mcg/kg/min

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія dopamine (400 mg в 250 mL) іде зі швидкістю 35 mL/h. Пацієнт важить 86 kg. Яку дозу D в mcg/kg/min отримує пацієнт? Округліть до одного знака після коми.

400 mg/250 mL35 mL/h86 kg
D = mcg/kg/min
33.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 8 годвода250 mLчай150 mLсуп250 mLВнутрішньовенна інфузія125 mL/h × 8 hв/в антибіотик1 × 50 mLсеча475 mLсеча450 mLсеча400 mLсеча375 mLблювання250 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 8 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть загальне надходження I у mL.

вода: 250 mLчай: 150 mLсуп: 250 mLВнутрішньовенна інфузія: 125 mL/h × 8 hв/в антибіотик: 1 × 50 mL
I = mL
34.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
1000 mL→ 125 mL/hпочаток 09:30tусього​ = ? h150 mL/h × 4 h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузію 1000 mL починають о 09:30 зі швидкістю 150 mL/h. Через 4 години швидкість змінюють на 125 mL/h і більше не змінюють. Через скільки годин t від початку пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

1000 mL150 mL/h · 4 h125 mL/h
t = h
35.Шкали клінічного оцінюванняСередня
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так; супутній діагноз: ні; допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні; хода: порушена; психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі. Знайдіть суму за Морс MFS.

0–125
MFS =
36.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1низькийнизький–середнійсереднійвисокий

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 23/min, SpO₂ 97% на додатковому кисні, артеріальний тиск 78/46 mmHg, пульс 48/min, реагує лише на голос, температура 38,8 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.

RR 23SpO₂ 97%O₂SBP 78HR 48VT 38,8 °C
  1. 1низький
  2. 2низький–середній
  3. 3середній
  4. 4високий
37.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня

Навчальні значення: Na⁺ 131 ммоль/л, глюкоза 24,4 ммоль/л і сечовина 12,9 ммоль/л. Обчисліть осмолярність сироватки Osm = 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина до найближчого цілого.

Na⁺ 131 mmol/Lглюкоза 24,4 mmol/Lсечовина 12,9 mmol/L
Osm = mOsm/kg
38.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
pH7,357,457,34PaCO₂mmHg354531HCO₃⁻mmol/L222616додатковий ацидоз з нормальною різницеючистий ацидоз з високою різницеюдодатковий метаболічний алкалоз

Навчальний газовий склад показує pH 7,34, PaCO₂ 31 mmHg (4,1 kPa) і HCO₃⁻ 16 mmol/L, з Na⁺ 144 і Cl⁻ 106 mmol/L. Скористайтеся аніонною різницею та дельта-співвідношенням, щоб клікнути найкращу інтерпретацію.

pH 7,34PaCO₂ 31 mmHg (4,1 kPa)HCO₃⁻ 16 mmol/LNa⁺ 144 mmol/LCl⁻ 106 mmol/L
  1. 1додатковий ацидоз з нормальною різницею
  2. 2чистий ацидоз з високою різницею
  3. 3додатковий метаболічний алкалоз
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ця стрічка у відведенні II показує тріпотіння передсердь. Виміряйте інтервал хвиль тріпотіння й знайдіть величину частота передсердь в ударах за хвилину.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
частота передсердь = bpm
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mVатріовентрикулярна блокада II ступеня II типуатріовентрикулярна блокада II ступеня I типу (Венкебаха)атріовентрикулярна блокада I ступеняAV-блокада 2:1 (тип не визначено)

Інтерпретуйте цю стрічку у відведенні II. Яку інтерпретацію можна обґрунтувати за цією єдиною стрічкою? Клацніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1атріовентрикулярна блокада II ступеня II типу
  2. 2атріовентрикулярна блокада II ступеня I типу (Венкебаха)
  3. 3атріовентрикулярна блокада I ступеня
  4. 4AV-блокада 2:1 (тип не визначено)

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: C · It seals the drug in the muscle and stops it leaking into the tissue above

Чому це відповідь

Pulling the skin sideways before injecting and releasing it afterwards makes a zigzag track that closes over the needle path, preventing leakage and skin staining.

Відповідь

C · It seals the drug in the muscle and stops it leaking into the tissue above
2.Основи сестринської справи

Відповідь: D · Inform the surgeon so consent can be discussed again before surgery

Чому це відповідь

Consent is valid only if the patient understands the procedure, risks and alternatives. The nurse advocates for the patient and asks the person doing the procedure to discuss it again.

Відповідь

D · Inform the surgeon so consent can be discussed again before surgery
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: A · Стандартні запобіжні заходи із закриттям елементів висипу

Чому це відповідь

Локалізований оперізувальний лишай у імунокомпетентного пацієнта, коли елементи висипу можна закрити, ведуть за стандартними запобіжними заходами. Дисемінований лишай потребує повітряних і контактних запобіжних заходів, доки всі елементи висипу не підсохнуть і не вкриються кіркою, а локалізований лишай в імунокомпрометованого пацієнта — доки не виключено дисемінацію. Працівники без імунітету до вітряної віспи не мають доглядати за пацієнтом.

Відповідь

A · Стандартні запобіжні заходи із закриттям елементів висипу
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: B · Three negative sputum smears, clinical improvement and continued therapy

Чому це відповідь

Airborne precautions usually continue until the patient is on effective therapy, is improving clinically and has three negative sputum smears for acid-fast bacilli, according to policy.

Відповідь

B · Three negative sputum smears, clinical improvement and continued therapy
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: B · Stop the transfusion and keep the IV open with normal saline via new tubing

Чому це відповідь

For any suspected transfusion reaction, the nurse stops the transfusion at once, keeps the vein open with normal saline through new tubing and informs the provider and blood bank.

Відповідь

B · Stop the transfusion and keep the IV open with normal saline via new tubing
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: C · 1 година після кардіальної катетеризації через стегнову артерію: новий біль у спині, пульс 118/min, АТ 92/58 mmHg

Чому це відповідь

Біль у спині, тахікардія та гіпотензія після пункції стегнової артерії вказують на заочеревинну кровотечу, яка може бути прихованою та смертельною. Пацієнт з ХОЗЛ на вихідному рівні, біль очікуваний і його лікують, а глюкоза висока, але не невідкладна.

Відповідь

C · 1 година після кардіальної катетеризації через стегнову артерію: новий біль у спині, пульс 118/min, АТ 92/58 mmHg
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: D · Sit down before using it, as it can cause dizziness and low blood pressure

Чому це відповідь

GTN causes vasodilation, which can lead to headache, flushing, dizziness and hypotension. Patients should sit, and seek emergency help if the pain does not settle after the advised doses.

Відповідь

D · Sit down before using it, as it can cause dizziness and low blood pressure
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: D · Acute angle-closure glaucoma

Чому це відповідь

Acute angle-closure glaucoma causes a rapid rise in eye pressure, with pain, visual disturbance, haloes and vomiting. It is an emergency that can cause permanent sight loss without urgent treatment.

Відповідь

D · Acute angle-closure glaucoma
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: D · Печінка виробляє більшість факторів згортання, тому їх вироблення знижується

Чому це відповідь

Печінка виробляє більшість факторів згортання, зокрема залежні від вітаміну K. При тяжкій хворобі печінки їх вироблення знижується, тому МНВ зростає. Підвищене МНВ — один із маркерів тяжкості печінкової недостатності.Перевірено за: Prothrombin Time Test and INR (PT/INR) · MedlinePlus (NIH) (2024)

Відповідь

D · Печінка виробляє більшість факторів згортання, тому їх вироблення знижується
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: C · Low hemoglobin, high reticulocytes, high unconjugated bilirubin, high LDH

Чому це відповідь

When red cells break down early, hemoglobin is turned into unconjugated bilirubin and LDH is released, while the marrow increases reticulocytes. Option B fits iron deficiency, C fits B12 deficiency and D fits marrow failure.Перевірено за: Hemolytic anemia · MedlinePlus (NIH) (2026); Reticulocyte Count · MedlinePlus (NIH) (2024); Bilirubin Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Відповідь

C · Low hemoglobin, high reticulocytes, high unconjugated bilirubin, high LDH
11.Фармакологія

Відповідь: C · Зменшують захисні простагландини в слизовій шлунка

Чому це відповідь

НПЗЗ пригнічують ЦОГ-1 і знижують простагландини, які підтримують слиз, секрецію бікарбонату й кровотік слизової шлунка.

Відповідь

C · Зменшують захисні простагландини в слизовій шлунка
12.Фармакологія

Відповідь: B · Acid suppression plus at least two antibiotics, often with bismuth, for 14 days

Чому це відповідь

Eradication combines acid suppression (usually a PPI) with at least two antibiotics; bismuth quadruple therapy for 14 days is now often first-line because clarithromycin resistance makes older triple therapy fail. Taking every dose matters, and cure is confirmed with a breath or stool test.

Відповідь

B · Acid suppression plus at least two antibiotics, often with bismuth, for 14 days
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: D · Натрій змушує організм затримувати воду, що посилює застій

Чому це відповідь

Затримка натрію веде до затримки води, збільшуючи об'єм циркулюючої крові, переднавантаження та застій. Обмеження натрію і, в деяких пацієнтів, рідини допомагає контролювати набряки й задишку. Точні межі встановлює призначувач.

Відповідь

D · Натрій змушує організм затримувати воду, що посилює застій
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: B · Follow the worsening-asthma steps and get a same-day review

Чому це відповідь

Personal asthma action plans set steps based on symptoms and peak flow compared with the personal best. Increasing reliever need and a falling peak flow mean worsening asthma: treatment is increased as the plan says (sometimes with oral steroids) and urgent review is sought. Severe signs need emergency care.

Відповідь

B · Follow the worsening-asthma steps and get a same-day review
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: A · At a low dose, increased slowly

Чому це відповідь

Levothyroxine raises metabolic rate and myocardial oxygen demand. In older people and those with heart disease, a low starting dose that is increased gradually reduces the risk of angina and arrhythmias.

Відповідь

A · At a low dose, increased slowly
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: D · Thyroid function tests

Чому це відповідь

Amiodarone is rich in iodine and can cause both hypothyroidism and hyperthyroidism. Thyroid function is checked before and during treatment. The symptoms here suggest hypothyroidism.

Відповідь

D · Thyroid function tests
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: C · It forms a protective coating over the ulcer base

Чому це відповідь

Sucralfate binds to the ulcer base and forms a barrier against acid and pepsin. It works best on an empty stomach and can reduce the absorption of other drugs, so doses are separated.

Відповідь

C · It forms a protective coating over the ulcer base
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: C · Capillary blood glucose

Чому це відповідь

Destruction of islet cells in chronic pancreatitis can cause diabetes (type 3c). Thirst, polyuria and weight loss suggest hyperglycaemia, which is checked straight away.

Відповідь

C · Capillary blood glucose
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: A · Help her sit, then stand slowly with support

Чому це відповідь

Orthostatic hypotension is common after birth. The nurse helps her sit at the edge of the bed, dangle her legs, then stand slowly with assistance and stays close in case she feels faint.

Відповідь

A · Help her sit, then stand slowly with support
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: A · The baby's glucose will be checked for hypoglycaemia

Чому це відповідь

Babies of mothers with diabetes may have high insulin levels after birth, causing hypoglycaemia. Early, frequent feeding, often skin-to-skin, and glucose monitoring per protocol are standard.

Відповідь

A · The baby's glucose will be checked for hypoglycaemia
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: A · BMI plotted on an age- and sex-specific centile chart

Чому це відповідь

In children, BMI is interpreted using age- and sex-specific centile charts, because normal BMI changes with growth. Adult cut-offs such as 25 and 30 do not apply to children.

Відповідь

A · BMI plotted on an age- and sex-specific centile chart
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: A · Peeling skin on the fingers and toes

Чому це відповідь

Peeling (desquamation) of the skin of the fingers and toes is typical in the subacute phase of Kawasaki disease. Chest pain could signal a coronary problem, and a new fever needs medical review.

Відповідь

A · Peeling skin on the fingers and toes
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: C · Захворювання крові, як-от агранулоцитоз, і тяжкі шкірні реакції

Чому це відповідь

Карбамазепін може спричинити агранулоцитоз і апластичну анемію, гіпонатріємію та синдром Стівенса–Джонсона. Він є сильним індуктором ферментів і взаємодіє з багатьма препаратами.

Відповідь

C · Захворювання крові, як-от агранулоцитоз, і тяжкі шкірні реакції
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: C · "Smoking is only allowed in the garden, and that rule is the same for everyone."

Чому це відповідь

Patients with antisocial traits may use charm and flattery to manipulate staff. A calm, non-defensive restatement of the rule, applied consistently by all staff, avoids both being manipulated and starting a power struggle.

Відповідь

C · "Smoking is only allowed in the garden, and that rule is the same for everyone."
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: T = 35,2 °C

Температура: °C = (°F − 32) × 5/9 і °F = °C × 9/5 + 32. Переходячи з °F, спершу віднімайте 32, а потім множте; переходячи з °C, спершу множте, а потім додавайте 32. Швидка перевірка: 37 °C — це 98,6 °F, а кожен 1 °C дорівнює 1,8 °F.

Відніміть 32

95,3 − 32 = 63,3

Помножте на 5/9

T = 63,3·5/9 = 35,17 ≈ 35,2 °C

Відповідь

T = 35,2 °C
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: t = 465 min

24-годинний формат часу: з 1 PM додавайте 12 до години (3:45 PM = 15:45). Від півночі до 12:59 AM — це 00:00–00:59, а 12:00–12:59 PM залишається 12:00–12:59. Переходячи назад, віднімайте 12 від годин 13–23 і додавайте PM; година 00 стає 12 AM. Час через північ рахуйте двома частинами: до 24:00 (00:00), потім від 00:00.

До півночі

22:30 → 24:00 = 90 min

Після півночі

00:00 → 06:15 = 375 min

Разом

t = 90 + 375 = 465 min

Відповідь

t = 465 min
27.Розрахунок доз

Відповідь: V = 6,4 mL

Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.

Доза за масою тіла

D = 5·32 = 160 mg

Об’єм

V = 160/25 = 6,4 mL

На шприці

На цьому шприці 10 mL кожна мала лінія — це 0,2 mL.

Відповідь

V = 6,4 mL
28.Розрахунок доз

Відповідь: R = 18,75 mL/h

Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.

Концентрація

20000/250 = 80 од./mL

Швидкість помпи

R = 1500/80 = 18,75 mL/h

Відповідь

R = 18,75 mL/h
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 90 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Мілілітри за хвилину

90/60 = 1,5 mL/min

Швидкість крапання

R = 1,5·60 = 90 gtt/min

Відповідь

R = 90 gtt/min

Із мікрокрапельною системою (60 gtt/mL) gtt/min дорівнює mL/h.

30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: t = 6 h

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Швидкість у mL/h

25·60/20 = 75 mL/h

Залишковий час

t = 450/75 = 6 h

Відповідь

t = 6 h
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: R = 26,9 mL/h

Інфузії гепарину та інсуліну: концентрація = units у пакеті/об’єм пакета (units/mL). Швидкість помпи (mL/h) = units за годину/концентрація, а units за годину = mL/h × концентрація. Для призначення з розрахунку на масу тіла спершу units/h = units/kg/h × маса тіла. Об’єм болюсу = потрібні units/концентрація у флаконі. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Units за годину

16·84 = 1 344 од./h

Концентрація

12 500/250 = 50 од./mL

Швидкість помпи

R = 1344/50 = 26,88 ≈ 26,9 mL/h

Відповідь

R = 26,9 mL/h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: D = 10,9 mcg/kg/min

Титровані інфузії: спершу знайдіть концентрацію в mcg/mL (mg × 1000/mL). Для призначення з розрахунку на масу тіла mcg/min = mcg/kg/min × маса тіла. Тоді mL/h = mcg/min × 60/концентрація. У зворотному напрямку mcg/kg/min = mL/h × концентрація/(60 × маса тіла). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Концентрація

400 000/250 = 1600 mcg/mL

Мікрограми за хвилину

35·1600 = 56000 mcg/h
56000/60 = 933,3 mcg/min

На кілограм

D = 933,3/86 = 10,85 ≈ 10,9 mcg/kg/min

Відповідь

D = 10,9 mcg/kg/min
33.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: I = 1700 mL

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Додайте надходження

перорально: 250 + 150 + 250 = 650 mL
Внутрішньовенна інфузія: 125·8 = 1000 mL
в/в антибіотик: 1·50 = 50 mL
I = 1700 mL

Відповідь

I = 1700 mL
34.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: t = 7,2 h

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Перша частина

150·4 = 600 mL
1000 − 600 = 400 mL залишилося

Друга частина

400/125 = 3,2 h

Загальний час

t = 4 + 3,2 = 7,2 h

Відповідь

t = 7,2 h

Це приблизно 7 h 12 min, тож пакет закінчиться приблизно о 16:42.

35.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: MFS = 60

Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.

Оцініть кожен пункт

падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так → 25
супутній діагноз: ні → 0
допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри → 0
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні → 0
хода: порушена → 20
психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі → 15

Додайте

Сума за Морс = 25 + 0 + 0 + 0 + 20 + 15 = 60

Відповідь

MFS = 60
36.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: високий

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 23/min → 2
SpO₂ 97% → 0
на кисні → 2
SBP 78 mmHg → 3
HR 48/min → 1
реагує лише на голос (V) → 3
T 38,8 °C → 1

Сума та «червоні» бали

NEWS2 = 2 + 0 + 2 + 3 + 1 + 3 + 1 = 12
Принаймні один параметр дає 3.

Група ризику

високий

Відповідь

високий

Сума 5 або більше потребує термінової клінічної реакції.

37.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: Osm = 299 mOsm/kg

Похідні показники: розрахункова осмолярність сироватки дорівнює 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина, де всі значення в ммоль/л (2·Na⁺ + глюкоза/18 + BUN/2,8, де глюкоза й BUN у мг/дл); норма — близько 275–295 мОсм/кг. Співвідношення P/F — це PaO₂, поділений на FiO₂ як частку. Альвеолярний тиск кисню на рівні моря дорівнює PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 мм рт. ст., а A–a-градієнт — це PAO₂ − PaO₂.

Розрахункова осмолярність

Osm = 2·131 + 24,4 + 12,9 = 299,3 ≈ 299 mOsm/kg

Відповідь

Osm = 299 mOsm/kg
38.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: чистий ацидоз з високою різницею

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Аніонна різниця

AG = 144 − (106 + 16) = 22

Дельта-співвідношення

(22 − 12)/(24 − 16) = 1,25
чистий ацидоз з високою різницею

Відповідь

чистий ацидоз з високою різницею
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: частота передсердь = 300 bpm

Критерії ритмів (відведення II): синусовий ритм має позитивний зубець P перед кожним QRS, постійний PR 0,12–0,20 s і вузький QRS: нормальний синусовий ритм 60–100/min, синусова брадикардія нижче 60, синусова тахікардія понад 100. Фібриляція передсердь: немає зубців P, ізолінія з хвилями фібриляції та абсолютно неправильний R–R. Тріпотіння передсердь: пилкоподібні хвилі тріпотіння близько 250–350/min зі сталим коефіцієнтом провідності, наприклад 2:1 або 4:1. Атріовентрикулярна блокада I ступеня: синусовий ритм із постійним PR понад 0,20 s. Вузловий ритм: вузький QRS з частотою 40–60/min із відсутніми чи інвертованими зубцями P (PR менше 0,12 s або P після QRS). Шлуночкова екстрасистола (PVC) — це ранній, широкий (0,12 s або більше), химерний QRS без зубця P, із зубцем T в протилежному напрямку й зазвичай повною компенсаторною паузою; при бігемінії кожне друге скорочення є PVC.

Хвилі тріпотіння

F–F = 5 малих клітинок = 0,20 s → 1500 ÷ 5 = 300 за хвилину

Комплекси QRS

R–R = 10 малих клітинок = 0,40 s → 1500 ÷ 10 = 150 за хвилину
коефіцієнт провідності = 300 ÷ 150 = 2:1

Відповідь

частота передсердь = 300 bpm
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: AV-блокада 2:1 (тип не визначено)

AV-блокада 2:1: коли на кожен QRS припадає два зубці P, два проведені зубці P не йдуть поспіль, тому не видно, чи PR подовжується (тип I), чи залишається сталим (тип II) перед непроведеним зубцем P. За однією стрічкою це називають AV-блокадою 2:1; тип визначає довша стрічка або зміна співвідношення проведення. Вузький QRS робить тип I імовірнішим, а широкий — тип II, але жоден із них цього не доводить.

П’ять кроків

1. Частота: R–R = 40 малих клітинок, 1500 ÷ 40 ≈ 38 за хвилину.
2. Ритм: регулярний, кожен R–R дорівнює 1,60 s.
3. Зубці P: позитивні й регулярні (P–P 0,80 s, 75 за хвилину), по два на кожен QRS.
4. Інтервал PR: постійний, 0,20 s, у проведених скороченнях.
5. QRS: 0,12 s, широкий (0,12 s або більше).

Чому тип залишається невизначеним

Кожен другий зубець P не проводиться, тож два проведені скорочення не йдуть поспіль, і подовження PR ніколи не буде видно.
AV-блокада 2:1 (тип не визначено)

Відповідь

AV-блокада 2:1 (тип не визначено)

Вузький QRS робить тип I імовірнішим, а широкий — тип II, але вирішує лише довша стрічка або зміна співвідношення проведення.

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions