Тестові питання у стилі NCLEX (RN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 40 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Добова доза
mg/day = mg/kg/day × маса тіла (kg)
Кількість доз на добу
кількість = 24 h / інтервал між дозами (h)
Фунти в кілограми
kg = lb / 2,2
Концентрація інфузії
units/mL = units у пакеті / об’єм пакета
Швидкість помпи
mL/h = доза за годину / концентрація
Титрована інфузія
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Доза за швидкістю помпи
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Одиниці
1 mg = 1000 mcg

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

Під час переливання крові в пацієнта з'являються гарячка, озноб і біль у спині. Що медсестра має зробити насамперед?

  1. AШвидко завершити пакет, щоб зменшити контакт
  2. BСповільнити трансфузію й перевірити показники через годину
  3. CЗупинити трансфузію й терміново викликати лікаря
  4. DДати парацетамол і продовжити трансфузію
2.Основи сестринської справиСкладна

Яка ознака раннього гіповолемічного шоку в молодого дорослого зазвичай з'являється до падіння артеріального тиску?

  1. AНаростання частоти серцевих скорочень з холодними кінцівками
  2. BДуже низький артеріальний тиск
  3. CПовільне серцебиття
  4. DТепла, почервоніла шкіра
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

How should a portable oxygen cylinder be kept in a patient’s room?

  1. ASecured upright in a stand or holder
  2. BLying loose on the floor beside the bed
  3. CLaid on the bed next to the patient
  4. DPlaced next to a heater to keep it warm
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

A nurse asks a colleague to “just glance” at an insulin infusion before starting it. What makes a check truly independent?

  1. AThe second nurse looks at the bag label from the doorway
  2. BThe second nurse signs the record after the infusion has already been started by the first
  3. CThe second nurse checks the order, drug, dose and pump settings separately without being told the answer
  4. DThe first nurse reads the details aloud and the second agrees
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

A drowsy patient has an arterial blood gas with pH 7,30, PaCO₂ 58 mmHg (7,7 kPa) and HCO₃⁻ 25 mEq/L (mmol/L). Which problem is the priority?

  1. ALoss of bicarbonate from the bowel through severe diarrhea
  2. BToo much bicarbonate from antacids
  3. CPoor ventilation causing carbon dioxide to build up
  4. DHyperventilation caused by anxiety
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

An older adult with type 2 diabetes is confused and very dehydrated. The glucose is 900 mg/dL (50 mmol/L), and blood and urine show no significant ketones. What is the most likely problem?

  1. AHyperosmolar hyperglycemic state
  2. BStress-induced mild hyperglycemia
  3. CDiabetic ketoacidosis
  4. DHypoglycemia with rebound
7.Клінічна сестринська справаСередня

What is one advantage of a direct oral anticoagulant (DOAC) such as apixaban compared with warfarin?

  1. AIt has no risk of bleeding
  2. BIt never interacts with other drugs
  3. CIt does not need routine INR monitoring
  4. DIt is safe in all patients with severe kidney failure
8.Клінічна сестринська справаСкладна

A patient rescued from a house fire has soot around the mouth, singed nasal hairs and a hoarse voice. What is the main concern?

  1. AHypothermia from the fire service water
  2. BAirway swelling from inhalation injury
  3. CDehydration from sweating
  4. DA minor throat infection
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

A patient with suspected pulmonary TB needs sputum samples for acid-fast bacilli. Which instruction is correct?

  1. AGive several samples of nasal mucus blown into a tissue
  2. BGive one sample after brushing with mouthwash so it is clean
  3. CGive several deep-cough samples, often first thing in the morning
  4. DGive one sample of saliva collected from the mouth at any time of day
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

Чому результат HbA1c може вводити в оману в пацієнта, якому два тижні тому перелили велику кількість крові?

  1. AПереливання завжди підвищують HbA1c до хибно високих рівнів
  2. BHbA1c точний у будь-якій ситуації
  3. CБагато еритроцитів — донорські, що не зазнавали впливу глюкози пацієнта
  4. DHbA1c вимірює цукор на лейкоцитах, а не на еритроцитах
11.ФармакологіяСередня

Макроліди, як-от кларитроміцин, діють, тим що:

  1. AПригнічують синтез клітинної стінки
  2. BЗв'язують 50S-субодиницю рибосоми й пригнічують синтез білка
  3. CБлокують синтез фолієвої кислоти
  4. DПригнічують ДНК-гіразу
12.ФармакологіяСкладна

A baby born to a mother on methadone becomes irritable on day 2, with a high-pitched cry, tremors, sneezing and poor feeding. What is the most likely cause?

  1. ANeonatal hypoglycaemia from maternal diabetes
  2. BVitamin K deficiency bleeding
  3. CNeonatal opioid withdrawal syndrome
  4. DNormal newborn behaviour
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

A woman with hypertension who takes lisinopril says she is planning a pregnancy. What should the nurse advise?

  1. AStop all blood pressure treatment straight away without telling anyone
  2. BContinue lisinopril, as it is the safest blood pressure drug in pregnancy
  3. CDouble the dose to protect the baby from high blood pressure
  4. DDiscuss switching medicine with the prescriber before trying to conceive
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

Пацієнтові на варфарині при фібриляції передсердь призначено кларитроміцин. Яка дія найдоречніша?

  1. AПрипинити варфарин на весь курс антибіотика
  2. BЗапитати, чи слід раніше перевірити МНВ, бо воно може зрости
  3. CНічого не змінювати, бо антибіотики не впливають на варфарин
  4. DПодвоїти дозу варфарину на час курсу
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

A man starts finasteride for an enlarged prostate. Which statement is correct?

  1. AIt is used only for a few days at a time
  2. BIt lowers the blood pressure, so dizziness is very common
  3. CIt works within hours by relaxing the bladder muscle
  4. DIt takes months to work; pregnant women must not handle broken tablets
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

A day after a total thyroidectomy, a patient has tingling lips, a positive Chvostek's sign and a corrected calcium of 1,85 mmol/L (about 7,4 mg/dL). What does the nurse expect?

  1. AOral levothyroxine, with a recheck of the calcium in a month
  2. BIV potassium chloride and a fluid restriction
  3. CIV calcium gluconate and monitoring for laryngospasm
  4. DA loop diuretic to remove the extra calcium
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

Which presentation fits acute diverticulitis?

  1. ACentral chest pain spreading to the left arm
  2. BLeft lower abdominal pain, fever and a raised CRP
  3. CPainless jaundice with a palpable gallbladder
  4. DRight upper abdominal pain after fatty meals
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

Hours after an oesophageal dilatation, a patient has chest pain, fever and crackling swelling under the skin of the neck. What should the nurse suspect?

  1. AOesophageal perforation
  2. BAn allergic reaction to the sedative
  3. CSimple reflux after the dilatation
  4. DNormal discomfort after the procedure
19.Акушерське медсестринствоСередня

Why must the fetal heart rate be monitored before and after external cephalic version?

  1. AIt is used to diagnose gestational diabetes
  2. BIt confirms the baby's sex
  3. CIt is needed only to record the baby's position for billing
  4. DThe procedure can cause cord compression or abruption
20.Акушерське медсестринствоСкладна

A deceleration lasts 3 minutes before the baseline recovers. How is this classified?

  1. AA prolonged deceleration
  2. BA variable acceleration
  3. CAn early deceleration
  4. DA change of baseline
21.Педіатричне медсестринствоСередня

A toddler refuses a liquid medicine. Which approach is appropriate?

  1. AMix it into a full bottle of milk or juice for the whole day
  2. BHold the child's nose firmly until he has to open his mouth to breathe
  3. CTell the child it is a sweet so that he takes it happily
  4. DMix it with a small spoonful of food, if the pharmacist says this is safe
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

Which practice most reduces the risk of errors with high-alert medicines such as insulin or opioid infusions in children?

  1. ARounding doses up to the nearest whole number to keep things simple
  2. BChecking the dose only when the drug is given for the first time
  3. CAsking the child's parent to look at the syringe and confirm that the dose looks right
  4. DAn independent double check by a second nurse before giving the medicine
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

Яка група ознак вказує на злоякісний нейролептичний синдром?

  1. AГіперрефлексія, клонус, діарея, розширені зіниці та збудження протягом годин після нового серотонінергічного препарату
  2. BВисока гарячка, виражена ригідність м'язів за типом «свинцевої труби», сплутаність, нестабільний артеріальний тиск і підвищена креатинкіназа
  3. CЗбільшення ваги й підвищена глюкоза крові
  4. DДрібний тремор і посилена спрага
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

An 81-year-old woman's memory has slowly worsened over 2 years. She repeats questions and gets lost in familiar places, but she is alert and her attention is normal. Which condition is most likely?

  1. AA neurocognitive disorder such as Alzheimer's disease
  2. BNormal ageing with mild forgetfulness
  3. CDelirium
  4. DBrief psychotic disorder in later life
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
94969810010210410635363738394041°F°C104,3 °F? °C

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Температура пацієнта — 104,3 °F. Переведіть її в градуси Цельсія T за формулою °C = (°F − 32) × 5/9. Округліть до одного знака після коми.

104,3 °F
T = °C
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
1½ склянок? mL3 tbsp? mL2 fl oz? mLΣ = ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Протягом зміни пацієнт приймає 1½ склянок з чай, 3 tbsp з рідка добавка, 2 fl oz з сік. Використовуючи наведені еквіваленти, знайдіть загальне пероральне надходження V у mL.

1 склянка = 8 fl oz = 240 mL1 tbsp = 15 mL1 fl oz = 30 mL
V = mL
27.Розрахунок дозСередня
1:1000ампулаV = ? mL

Ампула епінефрину (адреналіну) має маркування 1:1000 (1 mg/mL). Призначено 0,3 mg в/м при анафілаксії. Який об’єм V ви набираєте?

1:10000,3 mg
V = mL
28.Розрахунок дозСкладна
200 mg/5 mLV = ? mL

Пацієнт важить 156,2 lb. Призначено 2 mg/kg одноразово, а вихідний розчин містить 200 mg у 5 mL. Вважаючи 1 kg = 2,2 lb, який об’єм V ви введете? Округліть до одного знака після коми.

156,2 lb2 mg/kg200 mg/5 mL1 kg = 2,2 lb
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
250 mL60 gtt/mL3 h? gtt/min

Введіть 250 mL за 3 годин системою з фактором 60 кр/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину. Округліть до найближчого цілого числа.

250 mL3 h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
400 mg500 mL15 mL/h? mcg/min

Інфузія 400 mg в 500 mL вводиться зі швидкістю 15 mL/h. Скільки мікрограмів за хвилину D отримує пацієнт?

400 mg/500 mL15 mL/h
D = mcg/min
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСередня
250 од.250 mLінсулін короткої дії6 mL/h? од./h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія 250 units інсуліну короткої дії в 250 mL іде зі швидкістю 6 mL/h. Скільки units за годину D отримує пацієнт?

250 од./250 mL6 mL/h
D = од./h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСкладна
400 mg250 mLdopamine34 mL/h87 kg? mcg/kg/min

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія dopamine (400 mg в 250 mL) іде зі швидкістю 34 mL/h. Пацієнт важить 87 kg. Яку дозу D в mcg/kg/min отримує пацієнт? Округліть до одного знака після коми.

400 mg/250 mL34 mL/h87 kg
D = mcg/kg/min
33.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 8 годмолоко100 mLсік120 mLВнутрішньовенна інфузія100 mL/h × 8 hв/в антибіотик2 × 50 mLсеча200 mLсеча225 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 8 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть водний баланс B = надходження − виведення в mL (від’ємна відповідь означає чисту втрату).

молоко: 100 mLсік: 120 mLВнутрішньовенна інфузія: 100 mL/h × 8 hв/в антибіотик: 2 × 50 mLсеча: 200 mLсеча: 225 mL
B = mL
34.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
500 mL150 mL введено60 mL/h08:00t = ? h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 500 mL вводять помпою зі швидкістю 60 mL/h. О 08:00 вже введено 150 mL. Через скільки годин t пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

500 mL150 mL введено60 mL/h
t = h
35.Шкали клінічного оцінюванняСередня
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні; супутній діагноз: ні; допоміжний засіб для ходьби: милиці, тростина або ходунки; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні; хода: слабка; психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі. Знайдіть суму за Морс MFS.

0–125
MFS =
36.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
заспокійливийпомірно порушенийнизький

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Через 5 min після народження умовний новонароджений має рожеве тіло із синіми кистями й стопами, частоту серцевих скорочень 95/min, крик, кашель або чхання на подразнення, активні рухи і добре дихання з сильним криком. Оцініть за шкалою Апгар і натисніть, як інтерпретується бал.

  1. 1заспокійливий
  2. 2помірно порушений
  3. 3низький
37.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
pH7,357,457,27PaCO₂mmHg354518HCO₃⁻mmol/L22268некомпенсованийчастково компенсованийповністю компенсований

Навчальний газовий склад артеріальної крові показує pH 7,27, PaCO₂ 18 mmHg (2,4 kPa) і HCO₃⁻ 8 mmol/L. Первинний розлад: метаболічний ацидоз. Наскільки він компенсований? Клікніть свою відповідь.

pH 7,27PaCO₂ 18 mmHg (2,4 kPa)HCO₃⁻ 8 mmol/L
  1. 1некомпенсований
  2. 2частково компенсований
  3. 3повністю компенсований
38.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна

На рівні моря навчальний газовий склад за 21 % кисню показує PaO₂ 75 mmHg (10,0 kPa) і PaCO₂ 42 mmHg (5,6 kPa). Скористайтеся PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8, щоб знайти A–a-градієнт.

FiO₂ 21%PaO₂ 75 mmHg (10,0 kPa)PaCO₂ 42 mmHg (5,6 kPa)
A–a-градієнт = mmHg
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mVнормальний синусовий ритмсинусова брадикардіявузловий ритматріовентрикулярна блокада I ступеня

Інтерпретуйте цю ритмограму у відведенні II. Який це ритм? Натисніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1нормальний синусовий ритм
  2. 2синусова брадикардія
  3. 3вузловий ритм
  4. 4атріовентрикулярна блокада I ступеня
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mVатріовентрикулярна блокада II ступеня II типуритм двокамерного (AV) кардіостимуляторакардіостимульований ритм, відсутність захопленняатріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)

У цього пацієнта є кардіостимулятор. Інтерпретуйте стрічку у відведенні II. Клацніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1атріовентрикулярна блокада II ступеня II типу
  2. 2ритм двокамерного (AV) кардіостимулятора
  3. 3кардіостимульований ритм, відсутність захоплення
  4. 4атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: C · Зупинити трансфузію й терміново викликати лікаря

Чому це відповідь

Підозра на трансфузійну реакцію вимагає негайно зупинити трансфузію, зберегти внутрішньовенну лінію відкритою з новою системою, перевірити життєві показники й викликати лікаря. Пакет і документи зберігають для розслідування.

Відповідь

C · Зупинити трансфузію й терміново викликати лікаря
2.Основи сестринської справи

Відповідь: A · Наростання частоти серцевих скорочень з холодними кінцівками

Чому це відповідь

Компенсація тахікардією та вазоконстрикцією спочатку підтримує нормальний артеріальний тиск, тож низький тиск — пізня ознака. Тахікардія, холодна шкіра та повільне капілярне наповнення мають спонукати до дій.

Відповідь

A · Наростання частоти серцевих скорочень з холодними кінцівками
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: A · Secured upright in a stand or holder

Чому це відповідь

Oxygen cylinders are under high pressure and can be damaged or cause injury if they fall. They are kept upright in a holder or cart, away from heat and flames.

Відповідь

A · Secured upright in a stand or holder
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: C · The second nurse checks the order, drug, dose and pump settings separately without being told the answer

Чому це відповідь

In an independent double check, the second person works through each step on their own, then the two results are compared. Reading the answer aloud or glancing invites confirmation bias.

Відповідь

C · The second nurse checks the order, drug, dose and pump settings separately without being told the answer
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: C · Poor ventilation causing carbon dioxide to build up

Чому це відповідь

A low pH with a high PaCO₂ and normal bicarbonate is respiratory acidosis. The patient is not breathing out enough carbon dioxide, so the priority is to support ventilation and escalate.

Відповідь

C · Poor ventilation causing carbon dioxide to build up
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: A · Hyperosmolar hyperglycemic state

Чому це відповідь

Hyperosmolar hyperglycemic state occurs mainly in type 2 diabetes, with extreme glucose, severe dehydration and little or no ketosis. Treatment starts with IV fluids, as in DKA.

Відповідь

A · Hyperosmolar hyperglycemic state
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: C · It does not need routine INR monitoring

Чому це відповідь

DOACs have predictable effects so INR monitoring is not needed. They still cause bleeding, have some interactions and need kidney function checked.

Відповідь

C · It does not need routine INR monitoring
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: B · Airway swelling from inhalation injury

Чому це відповідь

These signs suggest inhalation injury, which can cause rapid airway swelling and obstruction. Early senior anaesthetic review is needed, as early intubation may be required. Carbon monoxide poisoning must also be considered.

Відповідь

B · Airway swelling from inhalation injury
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: C · Give several deep-cough samples, often first thing in the morning

Чому це відповідь

Usually a series of three sputum samples is collected, at least one in the early morning, when secretions have pooled overnight. The patient rinses with water (not mouthwash), takes deep breaths and coughs deeply to bring up sputum, not saliva. Airborne precautions are used.Перевірено за: Sputum Culture · MedlinePlus (NIH) (2024); Acid-Fast Bacillus (AFB) Tests · MedlinePlus (NIH) (2025)

Відповідь

C · Give several deep-cough samples, often first thing in the morning
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: C · Багато еритроцитів — донорські, що не зазнавали впливу глюкози пацієнта

Чому це відповідь

HbA1c утворюється, коли глюкоза приєднується до гемоглобіну протягом життя еритроцита. Перелиті донорські клітини та стани, що вкорочують життя еритроцитів, дають хибно низькі значення, тому натомість використовують журнал глюкози чи інші маркери.

Відповідь

C · Багато еритроцитів — донорські, що не зазнавали впливу глюкози пацієнта
11.Фармакологія

Відповідь: B · Зв'язують 50S-субодиницю рибосоми й пригнічують синтез білка

Чому це відповідь

Макроліди зв'язують 50S-субодиницю бактеріальної рибосоми й блокують синтез білка. Фторхінолони пригнічують ДНК-гіразу, а бета-лактами — клітинну стінку.

Відповідь

B · Зв'язують 50S-субодиницю рибосоми й пригнічують синтез білка
12.Фармакологія

Відповідь: C · Neonatal opioid withdrawal syndrome

Чому це відповідь

After birth the baby no longer receives opioid from the mother and develops withdrawal. Assessment uses a scoring tool, with non-drug care first and opioid treatment if signs are severe.

Відповідь

C · Neonatal opioid withdrawal syndrome
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: D · Discuss switching medicine with the prescriber before trying to conceive

Чому це відповідь

ACE inhibitors and ARBs are contraindicated in pregnancy because they can damage fetal kidneys and cause other harm. Women of childbearing age should be counselled and switched to a suitable alternative, such as labetalol or nifedipine, before conception or as soon as pregnancy is confirmed.

Відповідь

D · Discuss switching medicine with the prescriber before trying to conceive
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: B · Запитати, чи слід раніше перевірити МНВ, бо воно може зрости

Чому це відповідь

Деякі антибіотики, зокрема макроліди, як-от кларитроміцин, деякі фторхінолони та ко-тримоксазол, можуть підвищувати МНВ і ризик кровотечі. Потрібен ретельніший контроль МНВ і можлива корекція дози. Припинення чи подвоєння варфарину без поради небезпечне.

Відповідь

B · Запитати, чи слід раніше перевірити МНВ, бо воно може зрости
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: D · It takes months to work; pregnant women must not handle broken tablets

Чому це відповідь

Finasteride, a 5-alpha reductase inhibitor, reduces the conversion of testosterone to dihydrotestosterone and shrinks the prostate over several months. It can harm a male fetus, so pregnant women should avoid handling crushed or broken tablets.

Відповідь

D · It takes months to work; pregnant women must not handle broken tablets
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: C · IV calcium gluconate and monitoring for laryngospasm

Чому це відповідь

Symptomatic hypocalcaemia is treated with IV calcium gluconate, followed by oral calcium and often vitamin D. Severe hypocalcaemia can cause laryngospasm, seizures and arrhythmias, so the airway and ECG are monitored.

Відповідь

C · IV calcium gluconate and monitoring for laryngospasm
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: B · Left lower abdominal pain, fever and a raised CRP

Чому це відповідь

Diverticulitis usually causes left iliac fossa pain and tenderness with fever, raised inflammatory markers and a change in bowel habit. CT confirms the diagnosis and shows complications such as abscess.

Відповідь

B · Left lower abdominal pain, fever and a raised CRP
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: A · Oesophageal perforation

Чому це відповідь

Chest pain, fever and surgical (subcutaneous) emphysema after instrumentation suggest oesophageal perforation, which can cause mediastinitis. The patient is kept nil by mouth and reviewed urgently; CT confirms it.

Відповідь

A · Oesophageal perforation
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: D · The procedure can cause cord compression or abruption

Чому це відповідь

External cephalic version turns a breech fetus to cephalic. It can cause fetal bradycardia, cord problems, abruption and fetomaternal bleeding, so the fetus is monitored and anti-D given to Rh-negative women.

Відповідь

D · The procedure can cause cord compression or abruption
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: A · A prolonged deceleration

Чому це відповідь

A prolonged deceleration lasts at least 2 minutes but less than 10. A decrease of 10 minutes or more is a baseline change. The cause, such as hypotension or tachysystole, should be found and corrected.

Відповідь

A · A prolonged deceleration
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: D · Mix it with a small spoonful of food, if the pharmacist says this is safe

Чому це відповідь

Mixing with a small amount of food that will be eaten completely, when the medicine allows it, helps the child take the full dose. Large volumes may not be finished, calling medicine sweets is unsafe and forcing risks aspiration.

Відповідь

D · Mix it with a small spoonful of food, if the pharmacist says this is safe
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: D · An independent double check by a second nurse before giving the medicine

Чому це відповідь

Paediatric doses are individualised and often very small, so tenfold errors are a real risk. Independent double checks of the calculation, dose and pump settings for high-alert medicines are a key safety measure.

Відповідь

D · An independent double check by a second nurse before giving the medicine
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: B · Висока гарячка, виражена ригідність м'язів за типом «свинцевої труби», сплутаність, нестабільний артеріальний тиск і підвищена креатинкіназа

Чому це відповідь

Злоякісний нейролептичний синдром зазвичай розвивається протягом днів з гіпертермією, ригідністю, порушенням свідомості, вегетативною нестабільністю та підвищеною креатинкіназою. Антипсихотик відміняють і надають термінову медичну допомогу.

Відповідь

B · Висока гарячка, виражена ригідність м'язів за типом «свинцевої труби», сплутаність, нестабільний артеріальний тиск і підвищена креатинкіназа
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: A · A neurocognitive disorder such as Alzheimer's disease

Чому це відповідь

Gradual, progressive memory loss with impaired daily functioning and normal alertness suggests dementia, most commonly Alzheimer's disease. Delirium is acute and fluctuating with impaired attention.

Відповідь

A · A neurocognitive disorder such as Alzheimer's disease
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: T = 40,2 °C

Температура: °C = (°F − 32) × 5/9 і °F = °C × 9/5 + 32. Переходячи з °F, спершу віднімайте 32, а потім множте; переходячи з °C, спершу множте, а потім додавайте 32. Швидка перевірка: 37 °C — це 98,6 °F, а кожен 1 °C дорівнює 1,8 °F.

Відніміть 32

104,3 − 32 = 72,3

Помножте на 5/9

T = 72,3·5/9 = 40,17 ≈ 40,2 °C

Відповідь

T = 40,2 °C
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: V = 465 mL

Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.

Кожен пункт у mL

1½ склянок = 1,5·240 = 360 mL
3 tbsp = 3·15 = 45 mL
2 fl oz = 2·30 = 60 mL

Додайте

V = 360 + 45 + 60 = 465 mL

Відповідь

V = 465 mL
27.Розрахунок доз

Відповідь: V = 0,3 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Концентрація

1:1000 = 1 g/1000 mL = 1 mg/mL

Об’єм

V = 0,3/1 = 0,3 mL

Відповідь

V = 0,3 mL

На етикетках у США тепер зазначають mg/mL (1 mg/mL = 1:1000; 0,1 mg/mL = 1:10 000). Ніколи не вводьте епінефрин 1 mg/mL в/в струминно.

28.Розрахунок доз

Відповідь: V = 3,6 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Маса в kg

156,2/2,2 = 71 kg

Доза

2·71 = 142 mg

Об’єм

V = (142/200)·5 = 3,55 ≈ 3,6 mL

Відповідь

V = 3,6 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 83 gtt/min

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Час у хвилинах

3·60 = 180 min

Швидкість крапання

R = 250·60/180 = 83,33 ≈ 83 gtt/min

Відповідь

R = 83 gtt/min

Біля ліжка округлюють до найближчої цілої краплі: 83 кр/хв.

30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: D = 200 mcg/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Концентрація

400000 mcg/500 mL = 800 mcg/mL

Доза за годину

15·800 = 12000 mcg/h

Доза за хвилину

D = 12000/60 = 200 mcg/min

Відповідь

D = 200 mcg/min
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: D = 6 од./h

Інфузії гепарину та інсуліну: концентрація = units у пакеті/об’єм пакета (units/mL). Швидкість помпи (mL/h) = units за годину/концентрація, а units за годину = mL/h × концентрація. Для призначення з розрахунку на масу тіла спершу units/h = units/kg/h × маса тіла. Об’єм болюсу = потрібні units/концентрація у флаконі. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Концентрація

250/250 = 1 од./mL

Units за годину

D = 6·1 = 6 од./h

Відповідь

D = 6 од./h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: D = 10,4 mcg/kg/min

Титровані інфузії: спершу знайдіть концентрацію в mcg/mL (mg × 1000/mL). Для призначення з розрахунку на масу тіла mcg/min = mcg/kg/min × маса тіла. Тоді mL/h = mcg/min × 60/концентрація. У зворотному напрямку mcg/kg/min = mL/h × концентрація/(60 × маса тіла). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Концентрація

400 000/250 = 1600 mcg/mL

Мікрограми за хвилину

34·1600 = 54400 mcg/h
54400/60 = 906,7 mcg/min

На кілограм

D = 906,7/87 = 10,42 ≈ 10,4 mcg/kg/min

Відповідь

D = 10,4 mcg/kg/min
33.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: B = 695 mL

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Загальне надходження

перорально: 100 + 120 = 220 mL
Внутрішньовенна інфузія: 100·8 = 800 mL
в/в антибіотик: 2·50 = 100 mL
загальне надходження = 1120 mL

Загальне виведення

200 + 225 = 425 mL

Баланс

B = 1120 − 425 = 695 mL

Відповідь

B = 695 mL

Додатний: рідини надійшло більше, ніж виведено.

34.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: t = 5,8 h

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Залишок об’єму

500 − 150 = 350 mL

Час

t = 350/60 = 5,833 ≈ 5,8 h

Відповідь

t = 5,8 h

Це приблизно 5 h 50 min, тож пакет закінчиться приблизно о 13:50.

35.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: MFS = 40

Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.

Оцініть кожен пункт

падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні → 0
супутній діагноз: ні → 0
допоміжний засіб для ходьби: милиці, тростина або ходунки → 15
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні → 0
хода: слабка → 10
психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі → 15

Додайте

Сума за Морс = 0 + 0 + 15 + 0 + 10 + 15 = 40

Відповідь

MFS = 40
36.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: заспокійливий

Шкала Апгар: п’ять ознак, кожна оцінюється 0, 1 або 2 балами, перевіряється на 1-й і 5-й хвилині після народження. Зовнішній вигляд (колір): синя або бліда 0, рожеве тіло із синіми кінцівками 1, рожева повністю 2. Пульс: відсутній 0, нижче 100/min 1, 100/min або більше 2. Гримаса (рефлекторна збудливість): немає 0, гримаса 1, крик, кашель або чхання 2. Активність (тонус): в’ялий 0, невелике згинання 1, активні рухи 2. Дихання: відсутнє 0, повільне чи нерегулярне зі слабким криком 1, добре із сильним криком 2. Сума 7–10 заспокійлива, 4–6 помірно знижена, а 0–3 низька.

Оцініть кожну ознаку

Зовнішній вигляд: рожеве тіло із синіми кистями й стопами → 1
Пульс: 95/min → 1
Гримаса: крик, кашель або чхання на подразнення → 2
Активність: активні рухи → 2
Дихання: добре дихання з сильним криком → 2

Додайте

APGAR = 1 + 1 + 2 + 2 + 2 = 8

Інтерпретація

8 → заспокійливий

Відповідь

заспокійливий
37.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: частково компенсований

Читання газового складу крові (ROME): спершу pH: нижче за 7,35 — ацидемія, вище за 7,45 — алкалемія. Потім знайдіть показник, що це пояснює. PaCO₂ (норма 35–45 мм рт. ст., 4,7–6,0 кПа) — респіраторна частина й змінюється протилежно (Opposite) до pH у респіраторному розладі; HCO₃⁻ (норма 22–26 ммоль/л) — метаболічна частина й змінюється в тому самому напрямку, що й pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Інший показник вказує на компенсацію: норма означає відсутність компенсації; відхилення в напрямку, що повертає pH, поки pH усе ще відхилений, означає часткову компенсацію; нормальний pH за двох відхилених показників означає повну компенсацію. Межі трохи відрізняються між лабораторіями; це навчальні значення.

ROME, показник за показником

pH 7,27: ацидемія (нижче за 7,35)
PaCO₂ 18 mmHg: низький (35–45)
HCO₃⁻ 8 mmol/L: низький (22–26)

Компенсація

частково компенсований

Відповідь

частково компенсований
38.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: A–a-градієнт = 22,23 mmHg

Похідні показники: розрахункова осмолярність сироватки дорівнює 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина, де всі значення в ммоль/л (2·Na⁺ + глюкоза/18 + BUN/2,8, де глюкоза й BUN у мг/дл); норма — близько 275–295 мОсм/кг. Співвідношення P/F — це PaO₂, поділений на FiO₂ як частку. Альвеолярний тиск кисню на рівні моря дорівнює PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 мм рт. ст., а A–a-градієнт — це PAO₂ − PaO₂.

Альвеолярний кисень

PAO₂ = 0,21·713 − 42/0,8 = 149,7 − 52,5 = 97,23 mmHg

Градієнт

A–a = 97,23 − 75 = 22,23 mmHg

Відповідь

A–a-градієнт = 22,23 mmHg
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: нормальний синусовий ритм

Критерії ритмів (відведення II): синусовий ритм має позитивний зубець P перед кожним QRS, постійний PR 0,12–0,20 s і вузький QRS: нормальний синусовий ритм 60–100/min, синусова брадикардія нижче 60, синусова тахікардія понад 100. Фібриляція передсердь: немає зубців P, ізолінія з хвилями фібриляції та абсолютно неправильний R–R. Тріпотіння передсердь: пилкоподібні хвилі тріпотіння близько 250–350/min зі сталим коефіцієнтом провідності, наприклад 2:1 або 4:1. Атріовентрикулярна блокада I ступеня: синусовий ритм із постійним PR понад 0,20 s. Вузловий ритм: вузький QRS з частотою 40–60/min із відсутніми чи інвертованими зубцями P (PR менше 0,12 s або P після QRS). Шлуночкова екстрасистола (PVC) — це ранній, широкий (0,12 s або більше), химерний QRS без зубця P, із зубцем T в протилежному напрямку й зазвичай повною компенсаторною паузою; при бігемінії кожне друге скорочення є PVC.

П’ять кроків

1. Частота: R–R = 22 малих клітинок, 1500 ÷ 22 ≈ 68 за хвилину.
2. Ритм: регулярний, кожен R–R дорівнює 0,88 s.
3. Зубці P: позитивні, по одному перед кожним QRS, усі однакові.
4. Інтервал PR: 0,20 s, постійний, у межах 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,08 s, вузький (менше 0,12 s).

Інтерпретація

нормальний синусовий ритм

Відповідь

нормальний синусовий ритм
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: кардіостимульований ритм, відсутність захоплення

Кардіостимульовані ритми: імпульс кардіостимулятора видно як вузький вертикальний пік стимуляції. Після шлуночкового піку QRS широкий (0,12 s або більше), бо імпульс поширюється від електрода через м’яз, а не провідною системою; при стимуляції правого шлуночка він у відведенні II часто здебільшого від’ємний. Пік перед кожним зубцем P означає передсердну стимуляцію, а двокамерний (AV) кардіостимулятор показує передсердний пік і зубець P, а потім, після запрограмованої AV-затримки, шлуночковий пік і широкий QRS. Захоплення означає, що за кожним піком іде деполяризація. Відсутність захоплення — це пік без зубця P чи QRS після нього; відсутність сприйняття (піки, що не зважають на власні скорочення пацієнта) та відсутність стимуляції (немає піку, коли він має бути) — інші класичні порушення роботи.

П’ять кроків

1. Частота: 5 комплексів QRS за 6 s, × 10 = 50 за хвилину.
2. Ритм: піки стимуляції регулярні (кожні 1,00 s), але R–R нерегулярний, бо після деяких піків QRS відсутній.
3. Зубці P: не видно.
4. Інтервал PR: не вимірюється.
5. QRS: 0,16 s і широкий після захоплених піків; за одним піком QRS не йде (відсутність захоплення).

Інтерпретація

кардіостимульований ритм, відсутність захоплення

Відповідь

кардіостимульований ритм, відсутність захоплення

Відсутність захоплення: кардіостимулятор спрацьовує, але серце не відповідає. Підручники вважають, що про це треба повідомляти терміново, бо пацієнт може залежати від кардіостимулятора.

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions