У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.
1Формули та методи
Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Метод
Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.
Пріоритезація та делегування
Метод
Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.
Лабораторні показники та електроліти
Метод
Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.
Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Метод
Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.
Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Метод
Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.
Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Метод
Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.
Акушерське медсестринство
Метод
Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.
Педіатричне медсестринство
Метод
Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.
Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Метод
Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.
Медсестринська математика та переведення одиниць
Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.
Інтерпретація ритмограми ЕКГ
Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.
2Задачі для практики
1.Основи сестринської справиСередня
Яка різниця між емпатією та співчуттям (sympathy)?
AЕмпатія означає розуміння почуттів пацієнта з його точки зору
BЕмпатія означає жаль до пацієнта й поглинання його стражданням
CМіж ними немає різниці
DСпівчуття означає збереження повного нейтралітету
2.Основи сестринської справиСкладна
Two days after surgery a patient has a temperature of 37,9 °C and reduced breath sounds at the lung bases. What is the most helpful nursing action, alongside reporting it?
ARestrict all fluids to dry the secretions
BKeep the patient lying flat in bed so they can rest and save energy
CStop all pain relief so the patient stays alert
DEncourage deep breathing, coughing and getting out of bed
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня
Why is “QD” (once daily) on The Joint Commission’s “Do Not Use” list?
AIt is only allowed for intravenous medicines
BIt can be misread as QID or QOD, so the drug is given too often or too rarely
CIt means “every day at bedtime” in some hospitals
DIt is a Latin abbreviation, and only plain English abbreviations may be used
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна
Пацієнт з активним туберкульозом легень просить пустити відвідувачів. Яка відповідь найкраща?
AЗаборонити будь-який контакт назавжди, включно з телефонними дзвінками
BПопросити відвідувачів стояти у відчинених дверях замість входу в палату
CПускати будь-якого відвідувача без жодних запобіжних заходів, щоб підтримати пацієнта
DПояснити ризик, обмежити візити й навчити відвідувачів користуватися наданим захистом
5.Пріоритезація та делегуванняСередня
Медсестра знаходить пацієнта на підлозі біля ліжка. Яка перша дія?
AДопомогти пацієнтові одразу повернутися в ліжко за допомогою колеги
BЗателефонувати родині пацієнта й пояснити, що сталося
CСкласти звіт про інцидент, поки деталі свіжі
DОцінити реакцію пацієнта та наявність травм, перш ніж його переміщати
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна
A patient’s serum potassium is 6,1 mEq/L. Which of the patient’s medications should the nurse question first?
AFurosemide
BHydrochlorothiazide
COmeprazole
DSpironolactone
7.Клінічна сестринська справаСередня
Which oxygen device delivers a precise, fixed concentration of oxygen?
ASimple face mask
BNasal cannula
CNon-rebreathe mask
DVenturi mask
8.Клінічна сестринська справаСкладна
A patient with suspected appendicitis says the pain suddenly eased, but an hour later has pain all over the abdomen, a rigid abdomen and a fever. What is most likely?
AThe patient has developed gastroenteritis
BThe appendicitis has resolved without treatment
CThe analgesia has started working
DThe appendix has perforated, causing peritonitis
9.Лабораторні показники та електролітиСередня
The heparin infusion rate was changed according to protocol. When is the aPTT usually rechecked?
AAbout 6 hours after the change
BAbout 3 days after the change
CAbout 30 minutes after the change
DOnly after the infusion is stopped
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна
У пацієнта з алкогольним розладом калій 3,0 mEq/L попри два дні поповнення. Магній 0,9 mEq/L. Який наступний крок найдоречніший?
AПодвоїти дозу калію, а магній залишити на потім
BПоповнити магній; низький магній змушує нирки далі втрачати калій
CДати діуретик, щоб вивести надлишок магнію
DПрипинити всі електролітні поповнення на 24 години й повторно перевірити
11.ФармакологіяСередня
Частковий агоніст дають разом з високою дозою повного агоніста. Що відбувається з відповіддю?
AВона залишається точно такою, як з одним повним агоністом у високій дозі
BВона подвоюється, бо обидва препарати активують рецептор
CВона зменшується, бо частковий агоніст конкурує за рецептори
DВона зростає понад максимум повного агоніста
12.ФармакологіяСкладна
Чому силденафіл протипоказаний пацієнтові, який використовує нітрати при стенокардії?
AНітрати блокують метаболізм силденафілу в печінці
BСилденафіл блокує перетворення нітратів на оксид азоту в судинах
CЦе поєднання спричиняє небезпечну гіперкаліємію
DОбидва підвищують цГМФ у гладких м'язах судин і можуть спричинити тяжку гіпотензію
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня
The telemetry monitor suddenly shows a chaotic waveform resembling ventricular fibrillation, but the patient is talking and brushing their teeth. What should the nurse do first?
ACheck the patient and the electrodes, as this is likely artefact
BGive IV amiodarone as a bolus
CStart chest compressions straight away and call the arrest team
DDeliver an immediate defibrillation shock before checking anything
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна
A patient on three blood pressure drugs still has high readings at every visit. What should the nurse check first?
AWhether the patient is taking the medicines as prescribed
BWhether a fourth drug can be added at today's appointment
CWhether the patient needs surgery on the renal arteries
DWhether the readings should be ignored
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня
Пацієнта, що приймає гліклазид (похідне сульфонілсечовини), госпіталізовано з гіпоглікемією. Чому потрібен подовжений моніторинг?
AПрепарат діє лише вночі, тож ранкові перевірки марні
BПрепарат діє багато годин, тож низька глюкоза може повернутися
CПрепарат підвищує глюкозу із затримкою в кілька годин
DСульфонілсечовини самі по собі не можуть спричинити гіпоглікемію
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна
During haemodialysis, a patient suddenly becomes breathless with chest pain, and air is seen in the line. What should the nurse do first?
ASit the patient upright and give a drink of water
BSpeed up the pump to clear the air into the patient
CContinue the session and recheck in 30 minutes
DClamp the lines and lay the patient left side down, head low
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня
Why should metoclopramide not be used for nausea in mechanical bowel obstruction?
AIt increases gut movement against the blockage
BIt always causes severe diarrhoea
CIt blocks the effect of all opioids
DIt makes the bowel stop moving completely
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна
A patient on modified-release morphine for cancer pain has needed four breakthrough doses every day for several days. What should the nurse do?
AReport it, as the regular background dose may need review
BGive all breakthrough doses at the same time
CTell the patient to put up with the pain between doses
DStop the breakthrough doses to reduce opioid use
19.Акушерське медсестринствоСередня
На 32-му тижні висота стояння дна матки становить 37 см. Яке пояснення слід розглянути?
AПлід опустився в таз
BМаловоддя
CЗатримка росту плода
DБагатоплідна вагітність або багатоводдя
20.Акушерське медсестринствоСкладна
The nurse must deliver a baby before the provider arrives. As the head crowns, what should the nurse do?
AAsk the woman to cross her legs tightly until help comes
BApply gentle pressure to the head to slow the birth
CPull firmly on the head to speed the birth
DPush the head back to delay the birth
21.Педіатричне медсестринствоСередня
Яка ознака вказує на коарктацію аорти?
AВищий артеріальний тиск на руках, ніж на ногах, зі слабким пульсом на стегнових артеріях
BГавкаючий кашель
CСильний пульс на стегнових артеріях зі слабким пульсом на руках і нижчим тиском на руках
DОднаковий артеріальний тиск на всіх кінцівках
22.Педіатричне медсестринствоСкладна
In England, a 15-year-old asks a nurse for contraception and does not want her parents told. Which principle applies?
AShe may consent herself if judged competent (Gillick and Fraser)
BContraception may only be given once she reaches the age of 18
CThe nurse must inform her parents and her school straight away
DShe can never receive contraception without written consent from a parent
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня
Which preparation is usual before electroconvulsive therapy (ECT)?
AFasting for several hours, because a brief general anaesthetic is given
BNo preparation, because the patient stays fully awake during ECT
CEating a large meal to prevent low blood sugar during the seizure
DStopping all regular medicines for 2 weeks before the first treatment
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна
A patient with borderline personality disorder says, "If you don't make Anna my nurse again tomorrow, I'll cut myself." What is the most appropriate response?
ATake the statement seriously, assess her risk and explain that nursing assignments are decided by the team
BAgree to assign Anna to her every day so that she stays safe
CTell her that if she cuts herself again, she will be discharged from the ward at once without any follow-up
DIgnore the threat, because she is only trying to manipulate staff
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Дозу записано о 13:20 (24-годинний формат). Який запис відповідає тому самому часу в 12-годинному форматі? Натисніть на нього.
13:20
112:20 PM
23:20 PM
31:20 AM
41:20 PM
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Результат гемоглобіну — 109 g/L. Виразіть його в g/dL Hb.
109 g/L1 L = 10 dL
Hb = g/dL
27.Розрахунок дозСередня
Потрібна доза 50 mg з 0,5 % (w/v) розчину. Який об’єм V містить цю дозу?
50 mg0,5% w/v
V = mL
28.Розрахунок дозСкладна
Потрібно приготувати 100 mL 5% (w/v) розчину з 20% (w/v) вихідного розчину. Який об’єм вихідного розчину V₁ вам потрібен?
C₁ = 20%C₂ = 5%V₂ = 100 mL
V₁ = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
Введіть 500 mL за 10 годин системою з фактором 20 кр/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину. Округліть до найближчого цілого числа.
500 mL10 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
Мішок містить 100 mg препарату в 500 mL і крапає зі швидкістю 15 mL/h. Скільки міліграмів на годину D отримує пацієнт?
100 mg/500 mL15 mL/h
D = mg/h
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Навчальний протокол передбачає болюс гепарину 80 units/kg для пацієнта масою 49 kg. Флакон містить 5 000 units/mL. Який об’єм V ви набираєте? Округліть до двох знаків після коми.
80 од./kg49 kg5 000 од./mL
V = mL
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнтові масою 77 kg призначено norepinephrine зі швидкістю 8 mcg/min. Пакет містить 4 mg в 250 mL. Знайдіть швидкість помпи R в mL/h. Округліть до одного знака після коми.
4 mg/250 mL8 mcg/min77 kg
R = mL/h
33.Інфузійна терапія та водний балансСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 8 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть загальне надходження I у mL. Рахуйте кубики льоду як половину їхнього об’єму.
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузію 500 mL починають о 11:30 зі швидкістю 150 mL/h. Через 2 години швидкість змінюють на 200 mL/h і більше не змінюють. Через скільки годин t від початку пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.
500 mL150 mL/h · 2 h200 mL/h
t = h
35.Шкали клінічного оцінюванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою Брейден: сенсорне сприйняття: без порушень; вологість: дуже волога; активність: прикутий до ліжка; рухливість: повністю нерухомий; харчування: відмінне; тертя та зсув: потенційна проблема. Знайдіть суму за Брейден B.
6–23
B =
36.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні; супутній діагноз: так; допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні; хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок; психічний стан: знає свої межі. За пороговими значеннями 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий натисніть на рівень ризику падіння.
1низький ризик
2помірний ризик
3високий ризик
37.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
Навчальний газовий склад показує PaCO₂ 63 mmHg (8,4 kPa). Скористайтеся правилом: у разі хронічного респіраторного ацидозу HCO₃⁻ зростає на 3,5 mmol/L на кожні 10 мм рт. ст., на які PaCO₂ перевищує 40, починаючи від HCO₃⁻ 24 mmol/L, щоб знайти очікуваний HCO₃⁻.
38.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
Навчальні значення: Na⁺ 141, Cl⁻ 98 і HCO₃⁻ 12 mmol/L. Обчисліть дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻), використовуючи AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻). Дайте дві десяткові цифри.
Na⁺ 141 mmol/LCl⁻ 98 mmol/LHCO₃⁻ 12 mmol/L
дельта-співвідношення =
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
Виміряйте Інтервал QT на цій стрічці у відведенні II в секундах.
відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
QT = s
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
Ця стрічка у відведенні II показує порушення проведення між передсердями та шлуночками. Який це ритм? Натисніть свою відповідь.
відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
1атріовентрикулярна блокада II ступеня I типу (Венкебаха)
2атріовентрикулярна блокада II ступеня II типу
3атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)
4атріовентрикулярна блокада I ступеня
3Розчини
1.Основи сестринської справи
Відповідь: A · Емпатія означає розуміння почуттів пацієнта з його точки зору
Чому це відповідь
Емпатія — це розуміння й поділ погляду іншої людини та передавання цього розуміння. Співчуття (sympathy) — це жалість чи смуток щодо когось, що може створювати дистанцію.
Відповідь
A · Емпатія означає розуміння почуттів пацієнта з його точки зору
2.Основи сестринської справи
Відповідь: D · Encourage deep breathing, coughing and getting out of bed
Чому це відповідь
These signs suggest atelectasis or early chest infection. Deep breathing, coughing, adequate pain relief and mobilisation help re-expand the lungs.
Відповідь
D · Encourage deep breathing, coughing and getting out of bed
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: B · It can be misread as QID or QOD, so the drug is given too often or too rarely
Чому це відповідь
“QD” and “QOD” can be confused with each other and with “QID”, leading to serious dosing errors. The word “daily” or “every other day” is written in full instead.
Відповідь
B · It can be misread as QID or QOD, so the drug is given too often or too rarely
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: D · Пояснити ризик, обмежити візити й навчити відвідувачів користуватися наданим захистом
Чому це відповідь
Візити обмежують і підтримують навчанням та захистом згідно з протоколом, а пацієнт залишається в закритій палаті з від'ємним тиском. Візит біля відчинених дверей нівелює від'ємний тиск.
Відповідь
D · Пояснити ризик, обмежити візити й навчити відвідувачів користуватися наданим захистом
5.Пріоритезація та делегування
Відповідь: D · Оцінити реакцію пацієнта та наявність травм, перш ніж його переміщати
Чому це відповідь
Медсестра спершу перевіряє реакцію, дихання та травми, як-от травма голови чи перелом стегна. Лише потім пацієнта безпечно переміщують з допомогою. Лікаря інформують, а звіт складають після цього.
Відповідь
D · Оцінити реакцію пацієнта та наявність травм, перш ніж його переміщати
6.Пріоритезація та делегування
Відповідь: D · Spironolactone
Чому це відповідь
Spironolactone is a potassium-sparing diuretic and can raise potassium further. Furosemide and thiazides tend to lower potassium, and omeprazole does not usually affect it.
Відповідь
D · Spironolactone
7.Клінічна сестринська справа
Відповідь: D · Venturi mask
Чому це відповідь
A Venturi mask entrains a set amount of room air, giving a fixed oxygen percentage regardless of the patient's breathing pattern. This makes it useful for patients at risk of hypercapnia.
Відповідь
D · Venturi mask
8.Клінічна сестринська справа
Відповідь: D · The appendix has perforated, causing peritonitis
Чому це відповідь
Perforation may briefly relieve the pain as pressure in the appendix falls, followed by generalised peritonitis. This needs urgent surgical review, IV fluids and antibiotics.
Відповідь
D · The appendix has perforated, causing peritonitis
9.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: A · About 6 hours after the change
Чому це відповідь
Most weight-based heparin protocols check the aPTT (or anti-Xa level) about 6 hours after starting or changing the rate, because it takes this long to reach a new steady state. Checking too early can lead to wrong adjustments.
Відповідь
A · About 6 hours after the change
10.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: B · Поповнити магній; низький магній змушує нирки далі втрачати калій
Чому це відповідь
Низький магній змушує нирки втрачати калій, тому гіпокаліємія не коригується, доки не поповнено магній. Обидва порушення поширені при алкогольному розладі.Перевірено за:Low blood potassium · MedlinePlus (NIH) (2025); Magnesium Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2023)
Відповідь
B · Поповнити магній; низький магній змушує нирки далі втрачати калій
11.Фармакологія
Відповідь: C · Вона зменшується, бо частковий агоніст конкурує за рецептори
Чому це відповідь
Частковий агоніст має нижчу ефективність. Коли він витісняє повний агоніст з рецепторів, загальна відповідь падає. З цієї причини бупренорфін може спровокувати абстиненцію в людей, які вживають повні опіоїдні агоністи.
Відповідь
C · Вона зменшується, бо частковий агоніст конкурує за рецептори
12.Фармакологія
Відповідь: D · Обидва підвищують цГМФ у гладких м'язах судин і можуть спричинити тяжку гіпотензію
Чому це відповідь
Нітрати збільшують утворення цГМФ через оксид азоту, а силденафіл блокує його розпад ФДЕ5. Разом вони спричиняють надмірну вазодилатацію та небезпечне падіння тиску.
Відповідь
D · Обидва підвищують цГМФ у гладких м'язах судин і можуть спричинити тяжку гіпотензію
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: A · Check the patient and the electrodes, as this is likely artefact
Чому це відповідь
Movement, loose electrodes and muscle activity can create artefact that looks like VF. A conscious, talking patient cannot be in VF. The nurse assesses the patient and checks the leads and electrodes, then reattaches them if needed.
Відповідь
A · Check the patient and the electrodes, as this is likely artefact
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: A · Whether the patient is taking the medicines as prescribed
Чому це відповідь
Before labelling hypertension as resistant, adherence, measurement technique, white-coat effect and interacting substances (NSAIDs, decongestants, alcohol, liquorice) should be checked. Side effects, cost and complex regimens are common reasons for missed doses.
Відповідь
A · Whether the patient is taking the medicines as prescribed
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: B · Препарат діє багато годин, тож низька глюкоза може повернутися
Чому це відповідь
Сульфонілсечовини стимулюють підшлункову залозу вивільняти інсулін і мають тривалу дію, особливо у літніх людей та при порушенні функції нирок. Гіпоглікемія може повторитися після початкового лікування, тому потрібен тривалий моніторинг глюкози.
Відповідь
B · Препарат діє багато годин, тож низька глюкоза може повернутися
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: D · Clamp the lines and lay the patient left side down, head low
Чому це відповідь
In suspected air embolism, the blood lines are clamped at once, the pump stopped, and the patient positioned on the left side with the head down to trap air in the right atrium. Oxygen is given and emergency help called.
Відповідь
D · Clamp the lines and lay the patient left side down, head low
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: A · It increases gut movement against the blockage
Чому це відповідь
Metoclopramide stimulates gastric and intestinal motility, which can worsen pain and risk perforation in complete mechanical obstruction. Other antiemetics are chosen.
Відповідь
A · It increases gut movement against the blockage
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: A · Report it, as the regular background dose may need review
Чому це відповідь
Regular need for breakthrough doses usually means the background analgesia is inadequate. The prescriber reviews and may adjust the regular dose, while side effects such as sedation are monitored.
Відповідь
A · Report it, as the regular background dose may need review
19.Акушерське медсестринство
Відповідь: D · Багатоплідна вагітність або багатоводдя
Чому це відповідь
Висота дна матки, більша за термін, вказує на багатоплідну вагітність, багатоводдя, великий плід або неправильно визначений термін. Затримка росту, маловоддя та опущення плода зменшують цей вимір.
Відповідь
D · Багатоплідна вагітність або багатоводдя
20.Акушерське медсестринство
Відповідь: B · Apply gentle pressure to the head to slow the birth
Чому це відповідь
Gentle pressure on the fetal head, with the woman panting, slows birth and reduces perineal tearing and rapid pressure changes in the fetal skull. The nurse then checks for a nuchal cord and supports the baby's body.
Відповідь
B · Apply gentle pressure to the head to slow the birth
21.Педіатричне медсестринство
Відповідь: A · Вищий артеріальний тиск на руках, ніж на ногах, зі слабким пульсом на стегнових артеріях
Чому це відповідь
Коарктація звужує аорту, зазвичай нижче артерій до рук, тому на руках тиск високий, а на ногах низький зі слабким або запізнілим пульсом на стегнових артеріях.
Відповідь
A · Вищий артеріальний тиск на руках, ніж на ногах, зі слабким пульсом на стегнових артеріях
22.Педіатричне медсестринство
Відповідь: A · She may consent herself if judged competent (Gillick and Fraser)
Чому це відповідь
Under the Gillick case and Fraser guidelines, a young person under 16 who understands the treatment and its implications can consent to contraception. Staff encourage involving parents and assess for any safeguarding concerns.
Відповідь
A · She may consent herself if judged competent (Gillick and Fraser)
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: A · Fasting for several hours, because a brief general anaesthetic is given
Чому це відповідь
ECT is given under brief general anaesthesia with a muscle relaxant, so pre-procedure fasting is needed. Vital signs, consent and removal of dentures, jewellery and nail varnish are checked as per policy.
Відповідь
A · Fasting for several hours, because a brief general anaesthetic is given
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: A · Take the statement seriously, assess her risk and explain that nursing assignments are decided by the team
Чому це відповідь
Every threat of self-harm needs assessment, but giving in to it reinforces the behaviour and supports splitting. The nurse addresses safety and feelings while keeping consistent team boundaries.
Відповідь
A · Take the statement seriously, assess her risk and explain that nursing assignments are decided by the team
25.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: 1:20 PM
24-годинний формат часу: з 1 PM додавайте 12 до години (3:45 PM = 15:45). Від півночі до 12:59 AM — це 00:00–00:59, а 12:00–12:59 PM залишається 12:00–12:59. Переходячи назад, віднімайте 12 від годин 13–23 і додавайте PM; година 00 стає 12 AM. Час через північ рахуйте двома частинами: до 24:00 (00:00), потім від 00:00.
Переведіть годину
13 − 12 = 1 → PM
Відповідь
1:20 PM
Відповідь
1:20 PM
26.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: Hb = 10,9 g/dL
Розмірнісний аналіз: запишіть задану величину, потім помножте на коефіцієнти переведення у вигляді дробів (наприклад, 60 min/1 h або 1 mg/1000 mcg) так, щоб кожна зайва одиниця з’являлася один раз зверху й один раз знизу й скорочувалася. Коли залишиться лише шукана одиниця, обчислюйте. Використовуйте еквіваленти, наведені в питанні, і округлюйте лише остаточну відповідь.
Перетворити
Hb = 109 g/L × (1 L/10 dL) = 10,9 g/dL
Відповідь
Hb = 10,9 g/dL
27.Розрахунок доз
Відповідь: V = 10 mL
Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.
Концентрація
0,5% = 5 mg/mL
Об’єм
V = 50/5 = 10 mL
Відповідь
V = 10 mL
28.Розрахунок доз
Відповідь: V₁ = 25 mL
Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.
Об’єм вихідного розчину
V₁ = 5·100/20 = 25 mL
Відповідь
V₁ = 25 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: R = 17 gtt/min
Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.
Час у хвилинах
10·60 = 600 min
Швидкість крапання
R = 500·20/600 = 16,67 ≈ 17 gtt/min
Відповідь
R = 17 gtt/min
Біля ліжка округлюють до найближчої цілої краплі: 17 кр/хв.
30.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: D = 3 mg/h
Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.
Концентрація
100/500 = 0,2 mg/mL
Швидкість дозування
D = 0,2·15 = 3 mg/h
Відповідь
D = 3 mg/h
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії
Відповідь: V = 0,78 mL
Інфузії гепарину та інсуліну: концентрація = units у пакеті/об’єм пакета (units/mL). Швидкість помпи (mL/h) = units за годину/концентрація, а units за годину = mL/h × концентрація. Для призначення з розрахунку на масу тіла спершу units/h = units/kg/h × маса тіла. Об’єм болюсу = потрібні units/концентрація у флаконі. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Потрібна кількість одиниць
80·49 = 3 920 од.
Об’єм
V = 3920/5000 = 0,784 ≈ 0,78 mL
Відповідь
V = 0,78 mL
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії
Відповідь: R = 30 mL/h
Титровані інфузії: спершу знайдіть концентрацію в mcg/mL (mg × 1000/mL). Для призначення з розрахунку на масу тіла mcg/min = mcg/kg/min × маса тіла. Тоді mL/h = mcg/min × 60/концентрація. У зворотному напрямку mcg/kg/min = mL/h × концентрація/(60 × маса тіла). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Концентрація
4 000/250 = 16 mcg/mL
Доза за годину
Призначення — за хвилину на всього пацієнта, тож маса тіла не потрібна.
8·60 = 480 mcg/h
Швидкість помпи
R = 480/16 = 30 mL/h
Відповідь
R = 30 mL/h
33.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: I = 1280 mL
Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Додайте надходження
перорально: 200 + 240 = 440 mL
кубики льоду: 200/2 = 100 mL
Внутрішньовенна інфузія: 80·8 = 640 mL
в/в антибіотик: 1·100 = 100 mL
I = 1280 mL
Відповідь
I = 1280 mL
34.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: t = 3 h
Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Перша частина
150·2 = 300 mL
500 − 300 = 200 mL залишилося
Друга частина
200/200 = 1 h
Загальний час
t = 2 + 1 = 3 h
Відповідь
t = 3 h
Це приблизно 3 h 00 min, тож пакет закінчиться приблизно о 14:30.
35.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: B = 14
Шкала Брейден: шість підшкал ризику пролежнів. Сенсорне сприйняття, вологість, активність, рухливість і харчування оцінюються від 1 до 4, від найгіршого рівня (1) до відсутності проблеми (4); тертя та зсув оцінюються від 1 до 3. Сума становить від 6 до 23, а нижча сума означає вищий ризик. Поширені категорії: 19–23 немає ризику, 15–18 легкий ризик, 13–14 помірний ризик, 10–12 високий ризик і 9 або менше дуже високий ризик.
Оцініть кожну підшкалу
сенсорне сприйняття: без порушень → 4
вологість: дуже волога → 2
активність: прикутий до ліжка → 1
рухливість: повністю нерухомий → 1
харчування: відмінне → 4
тертя та зсув: потенційна проблема → 2
Додайте
Сума за Брейден = 4 + 2 + 1 + 1 + 4 + 2 = 14
Відповідь
B = 14
36.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: низький ризик
Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.
Оцініть кожен пункт
падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні → 0
супутній діагноз: так → 15
допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри → 0
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні → 0
хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок → 0
психічний стан: знає свої межі → 0
Додайте
Сума за Морс = 0 + 15 + 0 + 0 + 0 + 0 = 15
Рівень ризику
15 → низький ризик
Відповідь
низький ризик
37.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: HCO₃⁻ = 32,05 mmol/L
Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.
Зміна PaCO₂
|63 − 40| = 23 mmHg → 2,3 × 10 mmHg
Очікуваний HCO₃⁻
HCO₃⁻ = 24 + 3,5·2,3 = 32,05 mmol/L
Відповідь
HCO₃⁻ = 32,05 mmol/L
38.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: дельта-співвідношення = 1,583
Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.
Аніонна різниця
AG = 141 − (98 + 12) = 31
Дельта-співвідношення
(31 − 12)/(24 − 12) = 19/12 = 1,583
Відповідь
дельта-співвідношення = 1,583
Між 1 і 2: чистий ацидоз з високою аніонною різницею.
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГ
Відповідь: QT = 0,52 s
QT і QTc: інтервал QT вимірюють від початку комплексу QRS до кінця зубця T. Він скорочується зі зростанням частоти серцевих скорочень, тому його коригують за частотою за допомогою інтервалу R–R у секундах: QTc за Базеттом = QT/√RR, а QTc за Фрідеріцією = QT/∛RR. Формулу Базетта використовує більшість підручників; вона надмірно коригує при швидкому ритмі, де віддають перевагу Фрідеріції. Межі різняться між джерелами: QTc понад приблизно 0,45 s у чоловіків або 0,46 s у жінок зазвичай називають подовженим, а понад 0,50 s — різко подовженим.
Виміряйте
13 малих клітинок від початку QRS до кінця зубця T
Перетворити
QT = 13 × 0,04 s = 0,52 s
Відповідь
QT = 0,52 s
Груба норма: при нормальній частоті QT має бути менше половини інтервалу R–R (тут R–R = 1,12 s).
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГ
Відповідь: атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)
Атріовентрикулярні блокади: позначте зубці P по порядку й перевірте, за якими з них слідує QRS. I ступінь: проводиться кожен P, PR постійний і понад 0,20 s. II ступінь, I тип (Мобітц I, Венкебах): PR подовжується від скорочення до скорочення, доки один зубець P не проводиться, потім цикл починається знову (групове скорочення). II ступінь, II тип (Мобітц II): PR проведених скорочень лишається сталим, а зубці P раптово не проводяться; QRS часто широкий. III ступінь (повна) блокада: зубці P і комплекси QRS регулярні, але незалежні, PR змінюється довільно, а частота передсердь вища за частоту замісного ритму (вузловий 40–60/min із вузьким QRS, шлуночковий 20–40/min із широким QRS). Блокаду 2:1 за однією стрічкою не можна віднести ні до I, ні до II типу.
П’ять кроків
1. Частота: R–R = 32 малих клітинок, 1500 ÷ 32 ≈ 47 за хвилину.
2. Ритм: R–R регулярний (1,28 s) і P–P регулярний (0,84 s), але вони незалежні одне від одного.
3. Зубці P: позитивні й регулярні, 71 за хвилину, але не пов’язані з комплексами QRS; деякі приховані в QRS або зубці T.
4. Інтервал PR: змінюється від скорочення до скорочення; сталого зв’язку немає.
5. QRS: 0,08 s, вузький (менше 0,12 s).
Інтерпретація
атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)
Відповідь
атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)
Блокади II типу та III ступеня можуть раптово прогресувати, тому підручники вважають їх серйознішими за I тип.
Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.