Тестові питання у стилі NCLEX (RN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 40 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Добова доза
mg/day = mg/kg/day × маса тіла (kg)
Кількість доз на добу
кількість = 24 h / інтервал між дозами (h)
Фунти в кілограми
kg = lb / 2,2
Концентрація інфузії
units/mL = units у пакеті / об’єм пакета
Швидкість помпи
mL/h = доза за годину / концентрація
Титрована інфузія
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Доза за швидкістю помпи
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Одиниці
1 mg = 1000 mcg

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

Яка різниця між емпатією та співчуттям (sympathy)?

  1. AЕмпатія означає розуміння почуттів пацієнта з його точки зору
  2. BМіж ними немає різниці
  3. CЕмпатія означає жаль до пацієнта й поглинання його стражданням
  4. DСпівчуття означає збереження повного нейтралітету
2.Основи сестринської справиСкладна

According to current European (ERC) and 2025 American Heart Association guidelines, what is the first action for a conscious adult who is choking and cannot cough effectively?

  1. AGive a glass of water
  2. BGive 5 rescue breaths
  3. CGive up to 5 back blows
  4. DStart chest compressions at once
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

Сканер штрихкодів попереджає, що препарат не відповідає записам пацієнта. Що має зробити медсестра?

  1. AДати препарат і повідомити про попередження пізніше протягом зміни
  2. BВідсканувати браслет іншого пацієнта
  3. CЗупинитися й з'ясувати причину, перш ніж давати препарат
  4. DПроігнорувати попередження й дати препарат
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

A child with fever, cough, red eyes and a spreading rash is in a clinic waiting room. Measles is suspected. What should the nurse do first?

  1. AGive the child an antipyretic and continue triage
  2. BSend the child home to rest without an assessment
  3. CPut a mask on the child and move them into an airborne isolation room
  4. DAsk the family to wait in the main waiting room until the child is called in
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

A patient with diabetes is unresponsive and has a blood glucose of 40 mg/dL (2,2 mmol/L). What should the nurse do first?

  1. AGive IV dextrose or glucagon as prescribed
  2. BGive the scheduled dose of insulin
  3. CPour orange juice into the patient’s mouth
  4. DWait 15 minutes and recheck the glucose
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

Which patient finding after a total knee replacement needs the nurse’s action first?

  1. ASudden calf pain and swelling in the operated leg, with new breathlessness
  2. BPain of 4/10 when the physiotherapist bends the knee during the morning session
  3. CA small amount of dried blood on the dressing
  4. DAsks for an ice pack to help with swelling around the knee
7.Клінічна сестринська справаСередня

Чому в пацієнта з підозрою на сепсис вимірюють лактат сироватки?

  1. AПідвищений лактат свідчить про погану перфузію тканин і вищий ризик
  2. BВін вимірює рівень глюкози в крові пацієнта
  3. CВін показує, чи має пацієнт інфекцію сечових шляхів
  4. DВін підтверджує, який антибіотик призначити
8.Клінічна сестринська справаСкладна

Літній пацієнт уночі гостро стає сплутаним, увага коливається. Яку причину слід шукати насамперед?

  1. AНормальне старіння
  2. BДелірій через основну причину, як-от інфекцію чи ліки
  3. CРаптовий початок хвороби Альцгеймера
  4. DВідсутність інтересу до оточення
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

A blood sample drawn just after a patient ate a fatty meal is reported as "lipemic." What does this mean for the results?

  1. AThe results are more accurate than in a fasting sample
  2. BHigh fat in the sample may interfere with some test results
  3. CThe sample shows the patient has diabetic ketoacidosis
  4. DThe sample was contaminated by an IV fluid with dextrose
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

A patient receiving IV magnesium sulfate has a respiratory rate of 9/min and absent patellar reflexes. After stopping the infusion, which medication should the nurse expect to give?

  1. AProtamine sulfate
  2. BCalcium gluconate
  3. CPotassium chloride
  4. DSodium bicarbonate
11.ФармакологіяСередня

A patient uses two different eye drops at the same time of day. What should the nurse advise?

  1. AMix the drops in one bottle first
  2. BPut both drops in at exactly the same moment
  3. CWait at least 5 minutes between the two drops
  4. DUse only one of them each day
12.ФармакологіяСкладна

Для ліків із виведенням першого порядку подвоєння дози (без зміни інтервалу):

  1. AНе змінить рівноважну концентрацію, але вдвічі скоротить час її досягнення
  2. BВдвічі скоротить час досягнення рівноваги
  3. CПодвоїть період напіввиведення
  4. DПодвоїть рівноважну концентрацію, але не змінить час її досягнення
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

Що означає підвищений результат D-димеру?

  1. AПідтверджено тромбоемболію легеневої артерії або ТГВ
  2. BДоза антикоагулянту занадто низька й має зрости
  3. CТромбоз глибоких вен надійно виключено
  4. DЄ розпад фібрину, але це не доводить наявності тромбу
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

During a thrombolytic infusion for an MI, the patient develops a sudden severe headache, vomiting and new confusion. What should the nurse do first?

  1. AStop the infusion and call for urgent medical help
  2. BContinue the infusion, as headache is a common side effect
  3. CGive a second dose to finish the treatment
  4. DSlow the infusion and give an antiemetic
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

An 85-year-old care home resident becomes newly confused and is falling more often. A UTI is one possibility. Why?

  1. AA UTI cannot occur in people over 80
  2. BConfusion is the only symptom of a UTI at any age
  3. CUrinary infections always cause a high fever in older adults
  4. DOlder adults often show infection as confusion
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

A patient on warfarin starts levothyroxine for hypothyroidism. What should the nurse expect to monitor more closely?

  1. AThe blood glucose, because it may fall
  2. BThe INR, because it may rise
  3. CThe potassium, because it may rise
  4. DThe urine output, because it may stop
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

Which statement correctly describes physical dependence on opioids?

  1. AThe patient always craves the drug and misuses it despite harm
  2. BWithdrawal occurs if the drug is stopped suddenly
  3. CThe patient is allergic to opioids
  4. DThe drug no longer has any side effects
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

An 80-year-old has a fluid balance 3 L positive two days after surgery. They are now breathless, with crackles at both lung bases and swollen ankles. What should the nurse do?

  1. AEncourage the patient to drink more fluids
  2. BLie the patient flat with the legs raised
  3. CStop the IV fluids, sit the patient up and escalate
  4. DIncrease the IV fluid rate to improve kidney flow
19.Акушерське медсестринствоСередня

Why is a copper intrauterine device a good contraceptive option for many breastfeeding mothers?

  1. AIt is hormone-free and very effective
  2. BIt increases milk production
  3. CIt protects against sexually transmitted infections
  4. DIt must be replaced every month
20.Акушерське медсестринствоСкладна

A woman has had a large postpartum haemorrhage and is receiving several units of blood. Which other complication should the nurse watch for?

  1. ACoagulopathy from loss of clotting factors
  2. BHypertension caused by the volume of blood lost
  3. CPostpartum depression within the hour
  4. DHypoglycaemia from the transfused blood
21.Педіатричне медсестринствоСередня

What is a normal capillary refill time in a child?

  1. A15 to 20 seconds
  2. B5 seconds or less
  3. C2 seconds or less
  4. D8 to 10 seconds
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

Which newborn should the nurse assess first?

  1. AA 1-day-old with bluish hands and feet but pink lips and trunk
  2. BA 2-hour-old with grunting, nasal flaring and a respiratory rate of 74/min
  3. CA 1-day-old with tiny white spots (milia) on the nose
  4. DA 3-day-old with mild facial jaundice who is feeding well
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

The parents of a 9-year-old starting methylphenidate ask about side effects. What should the nurse teach?

  1. AGive it just before bedtime so that it works overnight
  2. BGive it in the morning, and watch for poor appetite, weight loss and trouble sleeping
  3. CIt is sedating, so expect the child to sleep more and to be drowsy during lessons at school
  4. DIt causes weight gain, so offer fewer snacks during the day
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

A patient with dementia with Lewy bodies is having vivid visual hallucinations. A new nurse suggests asking for haloperidol. What is the main concern?

  1. AHaloperidol will make his hallucinations more frequent
  2. BHaloperidol does not work in older patients at all
  3. CThese patients can have severe, sometimes life-threatening, sensitivity reactions to antipsychotics
  4. DThere is no concern, because haloperidol is the treatment of choice for hallucinations in all types of dementia
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
33,9807 kg? kgокруглюйте до 0,1 kg

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Переведення маси дає 33,9807 kg. Правило в цій вправі таке: масу округлюють до десятих часток кілограма. Яке значення x ви запишете?

33,9807 kg
x = kg
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
1 tsp? mL2 fl oz? mL½ tbsp? mLΣ = ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Протягом зміни пацієнт приймає 1 tsp з сироп від кашлю, 2 fl oz з сік, ½ tbsp з рідка добавка. Використовуючи наведені еквіваленти, знайдіть загальне пероральне надходження V у mL.

1 tsp = 5 mL1 fl oz = 30 mL1 tbsp = 15 mL
V = mL
27.Розрахунок дозСередня
90 kg20 mg/kg/добу4× на добуD = ? mg

Пацієнт важить 90 kg. Призначена доза — 20 mg/kg на добу, розподілена на 4 рівні дози. Скільки міліграмів D вводять за одну дозу?

90 kg20 mg/kg/добу4× на добу
D = mg
28.Розрахунок дозСкладна
25k од.250 mL? mL/h1200 од./h

Інфузія містить 25000 одиниць препарату в 250 mL. Призначено 1200 одиниць на годину. Яку швидкість R ви встановите на помпі, у mL/h?

25000 од./250 mL1200 од./h
R = mL/h
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
250 mL10 gtt/mL2 h? gtt/min

Введіть 250 mL за 2 годин системою з фактором 10 кр/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину. Округліть до найближчого цілого числа.

250 mL2 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
1 g250 mL? mL/h1,5 mg/min

Мішок містить 1 g препарату в 250 mL. Призначено 1,5 mg за хвилину. Яку швидкість R ви встановите на помпі, у mL/h?

1 g/250 mL1,5 mg/min
R = mL/h
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСередня
100 од.250 mLінсулін короткої дії2 mL/h? од./h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія 100 units інсуліну короткої дії в 250 mL іде зі швидкістю 2 mL/h. Скільки units за годину D отримує пацієнт?

100 од./250 mL2 mL/h
D = од./h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСкладна
800 mg500 mLdopamine32 mL/h63 kg? mcg/kg/min

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія dopamine (800 mg в 500 mL) іде зі швидкістю 32 mL/h. Пацієнт важить 63 kg. Яку дозу D в mcg/kg/min отримує пацієнт? Округліть до одного знака після коми.

800 mg/500 mL32 mL/h63 kg
D = mcg/kg/min
33.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 12 годжеле100 mLмолоко200 mLчай240 mLВнутрішньовенна інфузія100 mL/h × 12 hв/в антибіотик2 × 50 mLсеча400 mLсеча425 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 12 год. Пацієнт важить 90 kg. Знайдіть середній діурез U у mL/kg/h. Округліть до двох знаків після коми.

90 kg12 hсеча: 400 mLсеча: 425 mL
U = mL/kg/h
34.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
1000 mL50 mL введено80 mL/h13:30t = ? h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 1000 mL вводять помпою зі швидкістю 80 mL/h. О 13:30 вже введено 50 mL. Через скільки годин t пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

1000 mL50 mL введено80 mL/h
t = h
35.Шкали клінічного оцінюванняСередня
легкапомірнатяжка

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовний пацієнт після черепно-мозкової травми взагалі не відкриває очей, не видає звуків і має найкращу рухову відповідь: жодного руху. Обчисліть GCS і класифікуйте за ним черепно-мозкову травму. Натисніть свою відповідь.

  1. 1легка
  2. 2помірна
  3. 3тяжка
36.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1низькийнизький–середнійсереднійвисокий

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 14/min, SpO₂ 89% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 150/90 mmHg, пульс 70/min, притомний, температура 36,7 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.

RR 14SpO₂ 89%повітряSBP 150HR 70AT 36,7 °C
  1. 1низький
  2. 2низький–середній
  3. 3середній
  4. 4високий
37.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
pH7,357,457,59PaCO₂mmHg354526HCO₃⁻mmol/L222624некомпенсованийчастково компенсованийповністю компенсований

Навчальний газовий склад артеріальної крові показує pH 7,59, PaCO₂ 26 mmHg (3,5 kPa) і HCO₃⁻ 24 mmol/L. Первинний розлад: респіраторний алкалоз. Наскільки він компенсований? Клікніть свою відповідь.

pH 7,59PaCO₂ 26 mmHg (3,5 kPa)HCO₃⁻ 24 mmol/L
  1. 1некомпенсований
  2. 2частково компенсований
  3. 3повністю компенсований
38.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна

Навчальний газовий склад показує метаболічний алкалоз з HCO₃⁻ 35 mmol/L. Скористайтеся очікуваним PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21, щоб знайти очікуваний PaCO₂.

HCO₃⁻ 35 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mVприскорений вузловий ритмтріпотіння передсердь, провідність 2:1синусова тахікардіянадшлуночкова тахікардія (SVT)

Інтерпретуйте цю ритмограму у відведенні II. Який це ритм? Натисніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1прискорений вузловий ритм
  2. 2тріпотіння передсердь, провідність 2:1
  3. 3синусова тахікардія
  4. 4надшлуночкова тахікардія (SVT)
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mVставкаритмзубці PІнтервал PRТривалість QRS

Інтерпретуйте цю стрічку у відведенні II за п’ятьма кроками по черзі: частота, ритм, зубці P, інтервал PR, тривалість QRS. На якому кроці ви знаходите першу ненормальну ознаку? Натисніть на нього.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1ставка
  2. 2ритм
  3. 3зубці P
  4. 4Інтервал PR
  5. 5Тривалість QRS

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: A · Емпатія означає розуміння почуттів пацієнта з його точки зору

Чому це відповідь

Емпатія — це розуміння й поділ погляду іншої людини та передавання цього розуміння. Співчуття (sympathy) — це жалість чи смуток щодо когось, що може створювати дистанцію.

Відповідь

A · Емпатія означає розуміння почуттів пацієнта з його точки зору
2.Основи сестринської справи

Відповідь: C · Give up to 5 back blows

Чому це відповідь

For severe airway obstruction in a conscious adult, give up to 5 back blows, then up to 5 abdominal thrusts if needed, and repeat. Older US teaching started with abdominal thrusts alone. If they become unresponsive, start CPR.

Відповідь

C · Give up to 5 back blows
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: C · Зупинитися й з'ясувати причину, перш ніж давати препарат

Чому це відповідь

Попередження сканера існують для виявлення помилок щодо пацієнта, препарату й дози. Медсестра зупиняється, перевіряє призначення та продукт і звертається до аптеки чи призначувача. Ігнорування попереджень за звичкою спричиняє помилки.

Відповідь

C · Зупинитися й з'ясувати причину, перш ніж давати препарат
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: C · Put a mask on the child and move them into an airborne isolation room

Чому це відповідь

Measles is highly contagious through airborne spread. The child is masked and placed in an airborne infection isolation room, or a closed single room if none is available, and exposed people may need follow-up.

Відповідь

C · Put a mask on the child and move them into an airborne isolation room
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: A · Give IV dextrose or glucagon as prescribed

Чому це відповідь

An unconscious patient must not be given anything by mouth because of aspiration risk. IV dextrose or glucagon raises the glucose quickly.

Відповідь

A · Give IV dextrose or glucagon as prescribed
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: A · Sudden calf pain and swelling in the operated leg, with new breathlessness

Чому це відповідь

Calf pain and swelling suggest deep vein thrombosis, and new breathlessness raises concern for a pulmonary embolism. This needs immediate assessment and escalation; the other findings are expected.

Відповідь

A · Sudden calf pain and swelling in the operated leg, with new breathlessness
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: A · Підвищений лактат свідчить про погану перфузію тканин і вищий ризик

Чому це відповідь

Лактат зростає, коли тканини погано перфузуються. Високий лактат при сепсисі свідчить про більшу тяжкість і використовується для спрямування інфузійної ресусцитації.

Відповідь

A · Підвищений лактат свідчить про погану перфузію тканин і вищий ризик
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: B · Делірій через основну причину, як-от інфекцію чи ліки

Чому це відповідь

Делірій розвивається за години чи дні й має хвилеподібний перебіг. Часті причини: інфекція, ліки, зневоднення, біль, закреп і затримка сечі. Деменція розвивається повільно.

Відповідь

B · Делірій через основну причину, як-от інфекцію чи ліки
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: B · High fat in the sample may interfere with some test results

Чому це відповідь

Lipemia makes serum cloudy and can interfere with several laboratory methods, giving inaccurate results. The test may need to be repeated, often after a fast, according to laboratory advice.

Відповідь

B · High fat in the sample may interfere with some test results
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: B · Calcium gluconate

Чому це відповідь

Absent reflexes and slow breathing indicate magnesium toxicity. The infusion is stopped, the provider is called, the airway and breathing are supported, and IV calcium gluconate is given as prescribed to counteract magnesium.

Відповідь

B · Calcium gluconate
11.Фармакологія

Відповідь: C · Wait at least 5 minutes between the two drops

Чому це відповідь

Waiting several minutes allows the first drop to be absorbed before the next is applied. Eye ointments are usually applied last.

Відповідь

C · Wait at least 5 minutes between the two drops
12.Фармакологія

Відповідь: D · Подвоїть рівноважну концентрацію, але не змінить час її досягнення

Чому це відповідь

У кінетиці першого порядку рівноважна концентрація пропорційна швидкості введення, але її все одно досягають приблизно за 4–5 періодів напіввиведення.

Відповідь

D · Подвоїть рівноважну концентрацію, але не змінить час її досягнення
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: D · Є розпад фібрину, але це не доводить наявності тромбу

Чому це відповідь

D-димер — продукт розпаду фібрину. Нормальний результат у пацієнта з низькою клінічною ймовірністю (наприклад, низька оцінка за шкалою Веллса) допомагає виключити ТГВ чи ТЕЛА. Підвищений результат поширений за багатьох станів, тож для підтвердження тромбу потрібна візуалізація (дуплексне УЗД чи КТ-ангіографія легеневих артерій).

Відповідь

D · Є розпад фібрину, але це не доводить наявності тромбу
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: A · Stop the infusion and call for urgent medical help

Чому це відповідь

Sudden neurological change during or after thrombolysis suggests intracranial haemorrhage. The infusion is stopped immediately, help is called, and urgent CT and reversal are considered. Neurological observations continue.

Відповідь

A · Stop the infusion and call for urgent medical help
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: D · Older adults often show infection as confusion

Чому це відповідь

In older adults, infections such as UTI may present with delirium, falls or reduced mobility rather than dysuria or fever. Other causes of delirium must also be considered, and urine tests alone can mislead.

Відповідь

D · Older adults often show infection as confusion
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: B · The INR, because it may rise

Чому це відповідь

As thyroid function returns to normal, clotting factors are broken down faster, which increases the effect of warfarin. The INR is checked more often and the warfarin dose may need to be reduced.

Відповідь

B · The INR, because it may rise
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: B · Withdrawal occurs if the drug is stopped suddenly

Чому це відповідь

Physical dependence is a predictable adaptation to regular opioids, causing withdrawal if they stop suddenly, so doses are tapered. Addiction is a behavioural condition with craving, loss of control and continued use despite harm.

Відповідь

B · Withdrawal occurs if the drug is stopped suddenly
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: C · Stop the IV fluids, sit the patient up and escalate

Чому це відповідь

Older patients and those with heart or kidney disease can develop fluid overload. The nurse stops fluids, sits the patient up, gives oxygen if needed and asks for medical review, often for diuretics.

Відповідь

C · Stop the IV fluids, sit the patient up and escalate
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: A · It is hormone-free and very effective

Чому це відповідь

The copper IUD contains no hormones, does not affect milk supply and is highly effective for many years. It does not protect against sexually transmitted infections.

Відповідь

A · It is hormone-free and very effective
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: A · Coagulopathy from loss of clotting factors

Чому це відповідь

Massive haemorrhage and transfusion of red cells can deplete clotting factors and platelets, leading to further bleeding. Massive transfusion protocols include plasma, platelets and sometimes fibrinogen.

Відповідь

A · Coagulopathy from loss of clotting factors
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: C · 2 seconds or less

Чому це відповідь

A capillary refill time of 2 seconds or less is normal. A longer time suggests poor perfusion, as in dehydration or shock, though a cold environment can also prolong it.

Відповідь

C · 2 seconds or less
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: B · A 2-hour-old with grunting, nasal flaring and a respiratory rate of 74/min

Чому це відповідь

Grunting, nasal flaring and tachypnoea (above about 60/min) are signs of respiratory distress and need immediate assessment. Milia, acrocyanosis in the first days and mild jaundice after 24 hours in a well-feeding baby are common and expected.

Відповідь

B · A 2-hour-old with grunting, nasal flaring and a respiratory rate of 74/min
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: B · Give it in the morning, and watch for poor appetite, weight loss and trouble sleeping

Чому це відповідь

Stimulants commonly reduce appetite and can cause insomnia, so doses are given early in the day. Height and weight are checked regularly because growth can slow.

Відповідь

B · Give it in the morning, and watch for poor appetite, weight loss and trouble sleeping
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: C · These patients can have severe, sometimes life-threatening, sensitivity reactions to antipsychotics

Чому це відповідь

People with dementia with Lewy bodies often react badly to antipsychotics, especially first-generation drugs like haloperidol, with severe rigidity, falls, confusion and even death. Non-drug approaches come first.

Відповідь

C · These patients can have severe, sometimes life-threatening, sensitivity reactions to antipsychotics
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: x = 34 kg

Округлення: подивіться на цифру одразу після розряду, до якого округлюєте: 5 або більше округлює вгору, 4 або менше залишає цифру без змін. Округлюйте лише остаточну відповідь, ніколи проміжні кроки. Типові правила іспитів: об’єми від 1 mL і більше — до десятих, об’єми менше 1 mL — до сотих, швидкість крапель — до цілих крапель, а маса — до одного знака після коми; завжди дотримуйтеся правила, яке вказано в питанні.

Цифра в розряді: десяті

33.9807 → 9

Вирішує лише наступна цифра

33,9807 → 8
8 — це 5 або більше, тому 9 округлюємо вгору.
Подальші цифри (07) не враховуються: округлюйте один раз, а не крок за кроком.

Округліть

x = 34 kg

Відповідь

x = 34 kg
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: V = 72,5 mL

Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.

Кожен пункт у mL

1 tsp = 1·5 = 5 mL
2 fl oz = 2·30 = 60 mL
½ tbsp = 0,5·15 = 7,5 mL

Додайте

V = 5 + 60 + 7,5 = 72,5 mL

Відповідь

V = 72,5 mL
27.Розрахунок доз

Відповідь: D = 450 mg

Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.

Усього на добу

20·90 = 1800 mg

На одну дозу

D = 1800/4 = 450 mg

Відповідь

D = 450 mg
28.Розрахунок доз

Відповідь: R = 12 mL/h

Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.

Концентрація

25000/250 = 100 од./mL

Швидкість помпи

R = 1200/100 = 12 mL/h

Відповідь

R = 12 mL/h
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 21 gtt/min

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Час у хвилинах

2·60 = 120 min

Швидкість крапання

R = 250·10/120 = 20,83 ≈ 21 gtt/min

Відповідь

R = 21 gtt/min

Біля ліжка округлюють до найближчої цілої краплі: 21 кр/хв.

30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 22,5 mL/h

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Концентрація

1000 mg/250 mL = 4 mg/mL

Доза за годину

1,5·60 = 90 mg/h

Швидкість помпи

R = 90/4 = 22,5 mL/h

Відповідь

R = 22,5 mL/h
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: D = 0,8 од./h

Інфузії гепарину та інсуліну: концентрація = units у пакеті/об’єм пакета (units/mL). Швидкість помпи (mL/h) = units за годину/концентрація, а units за годину = mL/h × концентрація. Для призначення з розрахунку на масу тіла спершу units/h = units/kg/h × маса тіла. Об’єм болюсу = потрібні units/концентрація у флаконі. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Концентрація

100/250 = 0,4 од./mL

Units за годину

D = 2·0,4 = 0,8 од./h

Відповідь

D = 0,8 од./h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: D = 13,5 mcg/kg/min

Титровані інфузії: спершу знайдіть концентрацію в mcg/mL (mg × 1000/mL). Для призначення з розрахунку на масу тіла mcg/min = mcg/kg/min × маса тіла. Тоді mL/h = mcg/min × 60/концентрація. У зворотному напрямку mcg/kg/min = mL/h × концентрація/(60 × маса тіла). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Концентрація

800 000/500 = 1600 mcg/mL

Мікрограми за хвилину

32·1600 = 51200 mcg/h
51200/60 = 853,3 mcg/min

На кілограм

D = 853,3/63 = 13,54 ≈ 13,5 mcg/kg/min

Відповідь

D = 13,5 mcg/kg/min
33.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: U = 0,76 mL/kg/h

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Загальний об’єм сечі

400 + 425 = 825 mL

На кілограм за годину

U = 825/(90·12) = 0,7639 ≈ 0,76 mL/kg/h

Відповідь

U = 0,76 mL/kg/h
34.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: t = 11,9 h

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Залишок об’єму

1000 − 50 = 950 mL

Час

t = 950/80 = 11,88 ≈ 11,9 h

Відповідь

t = 11,9 h

Це приблизно 11 h 53 min, тож пакет закінчиться приблизно о 01:23.

35.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: тяжка

Шкала коми Глазго: додайте найкращу відповідь у трьох сферах. Відкривання очей E: 4 спонтанне, 3 на звук чи мовлення, 2 на тиск, 1 немає. Мовленнєва відповідь V: 5 орієнтований, 4 сплутаний, 3 недоречні слова, 2 незрозумілі звуки, 1 немає. Рухова відповідь M: 6 виконує команди, 5 локалізує, 4 нормальне згинання (відсмикує), 3 патологічне згинання, 2 розгинання, 1 немає. Сума становить від 3 до 15. Після черепно-мозкової травми 13–15 зазвичай називають легкою, 9–12 помірною, а 3–8 тяжкою.

Оцініть кожну сферу

E: взагалі не відкриває очей → 1
V: не видає звуків → 1
M: жодного руху → 1

Додайте

GCS = 1 + 1 + 1 = 3

Тяжкість

GCS 3 → тяжка

Відповідь

тяжка
36.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: низький–середній

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 14/min → 0
SpO₂ 89% → 3
на повітрі → 0
SBP 150 mmHg → 0
HR 70/min → 0
притомний (A) → 0
T 36,7 °C → 0

Сума та «червоні» бали

NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 3
Принаймні один параметр дає 3.

Група ризику

низький–середній

Відповідь

низький–середній

Один бал 3 потребує термінового огляду, навіть якщо сума низька.

37.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: некомпенсований

Читання газового складу крові (ROME): спершу pH: нижче за 7,35 — ацидемія, вище за 7,45 — алкалемія. Потім знайдіть показник, що це пояснює. PaCO₂ (норма 35–45 мм рт. ст., 4,7–6,0 кПа) — респіраторна частина й змінюється протилежно (Opposite) до pH у респіраторному розладі; HCO₃⁻ (норма 22–26 ммоль/л) — метаболічна частина й змінюється в тому самому напрямку, що й pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Інший показник вказує на компенсацію: норма означає відсутність компенсації; відхилення в напрямку, що повертає pH, поки pH усе ще відхилений, означає часткову компенсацію; нормальний pH за двох відхилених показників означає повну компенсацію. Межі трохи відрізняються між лабораторіями; це навчальні значення.

ROME, показник за показником

pH 7,59: алкалемія (вище за 7,45)
PaCO₂ 26 mmHg: низький (35–45)
HCO₃⁻ 24 mmol/L: звичайні значення (22–26)

Компенсація

некомпенсований

Відповідь

некомпенсований
38.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: PaCO₂ = 45,5 mmHg

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Очікуваний PaCO₂

0,7·35 + 21 = 45,5 mmHg

Відповідь

PaCO₂ = 45,5 mmHg

Зростання має межу: лише завдяки компенсації PaCO₂ рідко перевищує приблизно 55 мм рт. ст.

39.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: надшлуночкова тахікардія (SVT)

Критерії ритмів (відведення II): синусовий ритм має позитивний зубець P перед кожним QRS, постійний PR 0,12–0,20 s і вузький QRS: нормальний синусовий ритм 60–100/min, синусова брадикардія нижче 60, синусова тахікардія понад 100. Фібриляція передсердь: немає зубців P, ізолінія з хвилями фібриляції та абсолютно неправильний R–R. Тріпотіння передсердь: пилкоподібні хвилі тріпотіння близько 250–350/min зі сталим коефіцієнтом провідності, наприклад 2:1 або 4:1. Атріовентрикулярна блокада I ступеня: синусовий ритм із постійним PR понад 0,20 s. Вузловий ритм: вузький QRS з частотою 40–60/min із відсутніми чи інвертованими зубцями P (PR менше 0,12 s або P після QRS). Шлуночкова екстрасистола (PVC) — це ранній, широкий (0,12 s або більше), химерний QRS без зубця P, із зубцем T в протилежному напрямку й зазвичай повною компенсаторною паузою; при бігемінії кожне друге скорочення є PVC. Тахікардія з вузькими комплексами та паузи: надшлуночкова тахікардія (SVT) — це регулярна тахікардія близько 150–250/min із вузькими комплексами QRS; зубці P зазвичай не видно, бо вони сховані в комплексі QRS або зубці T. Синусова тахікардія в дорослого в спокої зазвичай нижча за приблизно 150/min, і перед кожним QRS є видимий зубець P; тріпотіння передсердь із провідністю 2:1 часто має частоту близько 150/min і показує пилкоподібні хвилі. У разі синусової зупинки синусовий вузол на мить перестає генерувати імпульси: пауза без зубця P і без QRS, довжина якої не дорівнює цілому числу циклів P–P (пауза точно в два-три цикли натомість вказує на синоатріальну блокаду виходу).

П’ять кроків

1. Частота: R–R = 6 малих клітинок, 1500 ÷ 6 ≈ 250 за хвилину.
2. Ритм: регулярний, кожен R–R дорівнює 0,24 s.
3. Зубці P: не видно; за такої частоти вони сховані в комплексах QRS або зубцях T.
4. Інтервал PR: не вимірюється.
5. QRS: 0,06 s, вузький (менше за 0,12 s), тож ритм бере початок вище від шлуночків.

Інтерпретація

надшлуночкова тахікардія (SVT)

Відповідь

надшлуночкова тахікардія (SVT)
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: Інтервал PR

П’ять кроків для кожної стрічки: 1. частота (метод 300 або 1500, або метод 6 секунд при нерегулярному ритмі); 2. ритм: чи однакові інтервали R–R; 3. зубці P: є, позитивні у відведенні II, один перед кожним QRS і всі однакові; 4. інтервал PR: 0,12–0,20 s і постійний; 5. тривалість QRS: менше 0,12 s. Лише після п’яти кроків назвіть ритм. Нормальний синусовий ритм відповідає всім п’яти: 60–100/min, регулярний, позитивний P перед кожним QRS, PR 0,12–0,20 s, QRS менше 0,12 s.

П’ять кроків

1. Частота: R–R = 20 малих клітинок, 1500 ÷ 20 ≈ 75 за хвилину.
2. Ритм: регулярний, кожен R–R дорівнює 0,80 s.
3. Зубці P: позитивні, по одному перед кожним QRS, усі однакові.
4. Інтервал PR: 0,24 s, постійний, довший за 0,20 s.
5. QRS: 0,08 s, вузький (менше 0,12 s).

Перший ненормальний крок

Інтервал PR → атріовентрикулярна блокада I ступеня

Відповідь

Інтервал PR

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions