Тестові питання у стилі NCLEX (RN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 40 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Добова доза
mg/day = mg/kg/day × маса тіла (kg)
Кількість доз на добу
кількість = 24 h / інтервал між дозами (h)
Фунти в кілограми
kg = lb / 2,2
Концентрація інфузії
units/mL = units у пакеті / об’єм пакета
Швидкість помпи
mL/h = доза за годину / концентрація
Титрована інфузія
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Доза за швидкістю помпи
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Одиниці
1 mg = 1000 mcg

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

A patient with a leg injury is climbing stairs with crutches. Which leg should go up first?

  1. AThe crutches always go first
  2. BThe unaffected leg
  3. CThe injured leg
  4. DBoth legs together
2.Основи сестринської справиСкладна

Eight hours after surgery a patient has not passed urine and has lower abdominal discomfort with a swelling above the pubic bone. What should the nurse do?

  1. ACheck the bladder volume with a scanner and report the findings
  2. BEncourage the patient to drink two litres of water quickly
  3. CGive a laxative to relieve the swelling
  4. DRecord it and check again the next morning
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

How is a urine specimen for culture obtained from an indwelling catheter?

  1. AFrom the urine already collected in the drainage bag at the bedside
  2. BBy disconnecting the catheter from the drainage tubing
  3. CFrom the sampling port, after cleaning it, using aseptic technique
  4. DBy removing the catheter and sending its tip for culture
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

A patient who speaks little English is being discharged with new medications. The patient’s 12-year-old child offers to interpret. What should the nurse do?

  1. AGive written instructions in English only
  2. BUse simple English and many hand gestures
  3. CUse a professional medical interpreter
  4. DLet the child interpret, because the family prefers it
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

An anxious patient is breathing very fast and has tingling fingers. The blood gas shows pH 7,51 and PaCO₂ 29 mmHg (3,9 kPa). What should the nurse do first?

  1. AEncourage the patient to breathe even faster
  2. BGive IV sodium bicarbonate as soon as it can be found
  3. CStay with the patient and coach slow, calm breathing
  4. DGive oxygen at the highest flow and leave the room
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

A patient has peripheral arterial disease with a non-healing ulcer on the toe. Which advice about leg position is correct?

  1. AKeep the legs raised above the heart as much as possible
  2. BSit with the legs crossed to improve blood flow
  3. CWrap the legs tightly with compression bandages
  4. DKeep the legs level or slightly lowered, not raised
7.Клінічна сестринська справаСередня

Which features suggest Cushing's syndrome?

  1. ADark skin, low blood pressure, salt craving and a low blood sodium level
  2. BWeight gain around the trunk, a rounded face and thin, easily bruised skin
  3. CWeight loss, heat intolerance, tremor and protruding eyes
  4. DCoarse facial features and very large hands and feet
8.Клінічна сестринська справаСкладна

Which patient should the nurse assess first?

  1. AA patient with COPD whose SpO2 is 89% and within their target range
  2. BA patient with asthma who can only speak in single words
  3. CA patient with diabetes whose glucose is 11 mmol/L (198 mg/dL) before lunch
  4. DA postoperative patient who rates their pain as 6/10
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

Коли слід брати посіви крові в пацієнта з підозрою на сепсис?

  1. AПісля перших трьох доз антибіотиків
  2. BУ будь-який час, бо антибіотики не впливають на результат
  3. CПеред першою дозою антибіотика, без значної затримки його введення
  4. DЛише якщо гарячка триває понад три дні
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

A patient has eaten very little for 2 weeks and has received broad-spectrum antibiotics. The INR is now 2,3 without warfarin, and the platelets are normal. What is the most likely cause?

  1. AHemophilia A
  2. BImmune thrombocytopenia
  3. CVitamin K deficiency
  4. DIron-deficiency anemia
11.ФармакологіяСередня

Іпратропій — бронходилататор, що застосовується при ХОЗЛ. Як він діє?

  1. AВін блокує мускаринові рецептори в гладких м'язах дихальних шляхів
  2. BВін стимулює бета-2-адренорецептори в дихальних шляхах
  3. CВін блокує лейкотрієнові рецептори
  4. DВін зменшує запалення, як кортикостероїд
12.ФармакологіяСкладна

A toddler swallowed many of his mother's iron tablets. He has vomiting and bloody diarrhoea. Which drug may be used to bind iron?

  1. AActivated charcoal given by mouth
  2. BAcetylcysteine
  3. CDeferoxamine (desferrioxamine)
  4. DNaloxone
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

A patient's blood pressure is high in clinic but normal on home readings. Which step best confirms the diagnosis?

  1. AAmbulatory or structured home blood pressure monitoring
  2. BA single repeat reading in the same clinic visit
  3. CStarting two antihypertensive drugs at once at full dose
  4. DA chest X-ray
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

A 28-year-old woman taking the combined pill comes in breathless and anxious. RR is 30/min, heart rate 118/min and SpO₂ 90% on air. A colleague says it is a panic attack. What should the nurse conclude?

  1. AShe should be sent home after a sedative
  2. BLow oxygen saturation is not explained by anxiety; PE must be excluded
  3. CBreathing into a paper bag is the best first treatment for her
  4. DThe saturation is normal for an anxious person who is breathing fast
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

A patient taking a GLP-1 receptor agonist has severe, constant upper abdominal pain spreading to the back, with vomiting. What should the nurse suspect?

  1. AA simple urinary tract infection
  2. BAcute pancreatitis
  3. CNormal nausea from the drug
  4. DLow blood glucose
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

A patient with a known ureteric stone develops a fever of 39 °C (102,2 °F) and rigors. Scanning shows a blocked, swollen kidney. What is needed?

  1. AA fluid restriction to reduce the swelling
  2. BUrgent drainage of the kidney plus IV antibiotics
  3. COral antibiotics and waiting for the stone to pass
  4. DStrong pain relief alone, then discharge
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

Яку шкалу використовують для оцінки ризику при кровотечі з верхніх відділів ШКТ до ендоскопії?

  1. AШкала Глазго–Блетчфорда
  2. BШкала Веллса для ТГВ
  3. CШкала коми Глазго
  4. DШкала ризику пролежнів Уотерлоу
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

На 2-й день тяжкого гострого панкреатиту у пацієнта з'являється задишка, SpO₂ 88% і двобічні інфільтрати на рентгені грудної клітки. Яке ускладнення найімовірніше?

  1. AАспірація стороннього тіла
  2. BГострий респіраторний дистрес-синдром (ГРДС)
  3. CСпонтанний напружений пневмоторакс
  4. DГострий тяжкий напад астми
19.Акушерське медсестринствоСередня

Як нині оцінюють породіллю щодо венозної тромбоемболії під час огляду ніг у BUBBLE-HE?

  1. AПеревіряють лише капілярне наповнення пальців стопи
  2. BМасажують литку, щоб намацати тромб
  3. CРізко згинають стопу вгору й орієнтуються на біль у литці (симптом Хоманса)
  4. DШукають одностороннього набряку, тепла, почервоніння й болючості ноги
20.Акушерське медсестринствоСкладна

A woman needs an emergency caesarean under general anaesthesia. Why is she given an antacid such as sodium citrate before induction?

  1. ATo prevent nausea after the operation
  2. BTo lower her blood pressure before surgery
  3. CTo make aspirated stomach contents less acidic
  4. DTo speed up gastric emptying for surgery
21.Педіатричне медсестринствоСередня

Which finding may suggest that a school-age child is being bullied?

  1. AEnjoying school clubs and inviting friends home
  2. BWanting to collect trading cards and play team games with classmates
  3. CNot wanting to go to school, lost belongings and frequent stomach aches
  4. DArguing with a sibling about the TV remote
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

Which phone call should the nurse return first?

  1. AA parent of a 3-year-old with a runny nose and a mild cough for 2 days
  2. BA parent of a 5-month-old who has had no wet nappy for 12 hours and is very sleepy
  3. CA parent asking when the next routine vaccines are due
  4. DA parent of a 7-year-old with a faint rash 3 days into antibiotics, breathing normally
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

A veteran with PTSD sits with his back to the wall, scans the room constantly and jumps at every door slam. Which symptom group do these behaviours belong to?

  1. AIntrusion symptoms
  2. BChanges in arousal and reactivity
  3. CDissociative amnesia for the trauma
  4. DAvoidance
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

A patient starting clozapine is being taught about blood tests. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"After a few months I can stop having blood tests."
  2. B"I'll need regular blood tests for as long as I take clozapine."
  3. C"If I get a sore throat or fever, I'll tell someone straight away."
  4. D"The tests are done because clozapine can lower my white cells."
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
0,20676 mL? mLокруглюйте до 0,01 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Розрахунок дози для малої ін’єкції дає 0,20676 mL. Правило в цій вправі таке: об’єми менше 1 mL округлюють до сотих часток mL. Яке значення x ви запишете?

0,20676 mL
x = mL
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
00:0017:2006:50t = ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія починається о 17:20 і закінчується о 06:50 наступного ранку (24-годинний формат). Скільки хвилин t вона тривала?

17:2006:50
t = min
27.Розрахунок дозСередня
5%2 mLm = ? mg

Скільки міліграмів препарату m міститься в 2 mL 5 % (w/v) розчину?

5% w/v2 mL
m = mg
28.Розрахунок дозСкладна
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Призначено 1350 одиниць препарату, який випускають по 5000 одиниць/mL. Наберіть дозу в шприц на 1 mL: який об’єм V ви вводите?

1350 units5000 units/mL
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
250 mL15 gtt/mL6 h? gtt/min

Введіть 250 mL за 6 годин системою з фактором 15 кр/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину. Округліть до найближчого цілого числа.

250 mL6 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
4 g1000 mL? mL/h3 mg/min

Мішок містить 4 g препарату в 1000 mL. Призначено 3 mg за хвилину. Яку швидкість R ви встановите на помпі, у mL/h?

4 g/1000 mL3 mg/min
R = mL/h
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСередня
heparin 1 000 од./mL60 од./kg · 66 kg → V = ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Навчальний протокол передбачає болюс гепарину 60 units/kg для пацієнта масою 66 kg. Флакон містить 1 000 units/mL. Який об’єм V ви набираєте? Округліть до одного знака після коми.

60 од./kg66 kg1 000 од./mL
V = mL
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСкладна
250 mg250 mLdobutamine? mL/h108 kg7,5 mcg/kg/min

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет містить dobutamine 250 mg в 250 mL. Призначено 7,5 mcg/kg/min пацієнтові масою 108 kg. Яку швидкість R ви встановлюєте на помпі, у mL/h? Округліть до одного знака після коми.

250 mg/250 mL7,5 mcg/kg/min108 kg
R = mL/h
33.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 12 годвода350 mLсік150 mLчай150 mLкубики льоду120 mLВнутрішньовенна інфузія100 mL/h × 12 hв/в антибіотик1 × 100 mLсеча200 mLсеча250 mLблювання150 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 12 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть водний баланс B = надходження − виведення в mL (від’ємна відповідь означає чисту втрату). Рахуйте кубики льоду як половину їхнього об’єму.

вода: 350 mLсік: 150 mLчай: 150 mLкубики льоду: 120 mLВнутрішньовенна інфузія: 100 mL/h × 12 hв/в антибіотик: 1 × 100 mLсеча: 200 mLсеча: 250 mLблювання: 150 mL
B = mL
34.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
500 mL150 mL введено120 mL/h17:30t = ? h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 500 mL вводять помпою зі швидкістю 120 mL/h. О 17:30 вже введено 150 mL. Через скільки годин t пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

500 mL150 mL введено120 mL/h
t = h
35.Шкали клінічного оцінюванняСередня
легкапомірнатяжка

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовний пацієнт після черепно-мозкової травми відкриває очі лише на тиск (болючий подразник), видає лише незрозумілі звуки, як-от стогін і має найкращу рухову відповідь: жодного руху. Обчисліть GCS і класифікуйте за ним черепно-мозкову травму. Натисніть свою відповідь.

  1. 1легка
  2. 2помірна
  3. 3тяжка
36.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
заспокійливийпомірно порушенийнизький

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Через 5 min після народження умовний новонароджений має рожеве тіло із синіми кистями й стопами, частоту серцевих скорочень 75/min, гримасу на подразнення, невелике згинання рук і ніг і повільне нерегулярне дихання зі слабким криком. Оцініть за шкалою Апгар і натисніть, як інтерпретується бал.

  1. 1заспокійливий
  2. 2помірно порушений
  3. 3низький
37.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня

Навчальні значення: Na⁺ 136 ммоль/л, глюкоза 7,5 ммоль/л і сечовина 24,6 ммоль/л. Обчисліть осмолярність сироватки Osm = 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина до найближчого цілого.

Na⁺ 136 mmol/Lглюкоза 7,5 mmol/Lсечовина 24,6 mmol/L
Osm = mOsm/kg
38.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
pH7,357,457,09PaCO₂mmHg354531HCO₃⁻mmol/L22269адекватна компенсаціядодатковий респіраторний ацидоздодатковий респіраторний алкалоз

Навчальний газовий склад показує метаболічний ацидоз: pH 7,09, PaCO₂ 31 mmHg (4,1 kPa), HCO₃⁻ 9 mmol/L. Порівняйте виміряний PaCO₂ з формулою Вінтерса. Клікніть свою інтерпретацію.

pH 7,09PaCO₂ 31 mmHg (4,1 kPa)HCO₃⁻ 9 mmol/L
  1. 1адекватна компенсація
  2. 2додатковий респіраторний ацидоз
  3. 3додатковий респіраторний алкалоз
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mV

На цій стрічці у відведенні II видно синусовий ритм з однією паузою. Виміряйте пауза, інтервал R–R через неї, в секундах.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
пауза = s
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mVставкаритмзубці PІнтервал PRТривалість QRS

Інтерпретуйте цю стрічку у відведенні II за п’ятьма кроками по черзі: частота, ритм, зубці P, інтервал PR, тривалість QRS. На якому кроці ви знаходите першу ненормальну ознаку? Натисніть на нього.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1ставка
  2. 2ритм
  3. 3зубці P
  4. 4Інтервал PR
  5. 5Тривалість QRS

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: B · The unaffected leg

Чому це відповідь

Going up, the strong leg steps first and lifts the body, followed by the crutches and the injured leg. Going down, the crutches and injured leg go first.

Відповідь

B · The unaffected leg
2.Основи сестринської справи

Відповідь: A · Check the bladder volume with a scanner and report the findings

Чому це відповідь

These signs suggest postoperative urinary retention. A bladder scan confirms the volume, and the doctor is told so it can be relieved, often by catheterisation.

Відповідь

A · Check the bladder volume with a scanner and report the findings
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: C · From the sampling port, after cleaning it, using aseptic technique

Чому це відповідь

Urine in the bag is old and may contain extra bacteria, and disconnecting the system lets organisms in. The sample is taken from the sampling port with a sterile syringe after disinfecting the port.

Відповідь

C · From the sampling port, after cleaning it, using aseptic technique
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: C · Use a professional medical interpreter

Чому це відповідь

Professional medical interpreters reduce errors and protect privacy. Children and other family members may translate wrongly, leave things out or be placed in a difficult position.

Відповідь

C · Use a professional medical interpreter
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: C · Stay with the patient and coach slow, calm breathing

Чому це відповідь

These results show respiratory alkalosis caused by hyperventilation. Calming the patient and coaching slower breathing lets carbon dioxide return to normal; the nurse also looks for physical causes.

Відповідь

C · Stay with the patient and coach slow, calm breathing
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: D · Keep the legs level or slightly lowered, not raised

Чому це відповідь

In arterial disease, gravity helps blood reach the feet, so legs are not elevated. Elevation and compression suit venous disease, and crossing the legs reduces flow further.

Відповідь

D · Keep the legs level or slightly lowered, not raised
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: B · Weight gain around the trunk, a rounded face and thin, easily bruised skin

Чому це відповідь

Excess cortisol causes central obesity, a moon face, thin skin, purple striae, muscle weakness and high glucose. The other options describe hyperthyroidism, Addison's disease and acromegaly.

Відповідь

B · Weight gain around the trunk, a rounded face and thin, easily bruised skin
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: B · A patient with asthma who can only speak in single words

Чому це відповідь

Being unable to complete sentences is a sign of acute severe or life-threatening asthma, an airway and breathing emergency. The other patients need attention but are not immediately life-threatened.

Відповідь

B · A patient with asthma who can only speak in single words
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: C · Перед першою дозою антибіотика, без значної затримки його введення

Чому це відповідь

Посіви крові беруть до антибіотиків, бо навіть одна доза може завадити росту бактерій і приховати причину. Антибіотики все одно слід починати швидко, бажано протягом години.Перевірено за: Sepsis · MedlinePlus (NIH) (2024)

Відповідь

C · Перед першою дозою антибіотика, без значної затримки його введення
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: C · Vitamin K deficiency

Чому це відповідь

Vitamin K comes from the diet and from gut bacteria. Poor intake plus antibiotics can cause vitamin K deficiency, which lowers factors II, VII, IX and X and prolongs the PT/INR. Vitamin K replacement corrects it.Перевірено за: Vitamin K Deficiency in Neonates and Adults (StatPearls) · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026); Prothrombin time (PT) · MedlinePlus (NIH) (2025)

Відповідь

C · Vitamin K deficiency
11.Фармакологія

Відповідь: A · Він блокує мускаринові рецептори в гладких м'язах дихальних шляхів

Чому це відповідь

Іпратропій — інгаляційний антимускариновий засіб. Він блокує бронхоконстрикцію та секрецію слизу, опосередковані блукаючим нервом, що особливо корисно при ХОЗЛ.

Відповідь

A · Він блокує мускаринові рецептори в гладких м'язах дихальних шляхів
12.Фармакологія

Відповідь: C · Deferoxamine (desferrioxamine)

Чому це відповідь

Iron poisoning can cause GI bleeding, shock, metabolic acidosis and liver failure. Deferoxamine chelates iron and is used in serious poisoning; activated charcoal does not bind iron.

Відповідь

C · Deferoxamine (desferrioxamine)
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: A · Ambulatory or structured home blood pressure monitoring

Чому це відповідь

"White-coat" hypertension means raised readings only in clinical settings. Ambulatory monitoring over 24 hours or a structured series of home readings gives a truer picture and is widely recommended before diagnosing hypertension.

Відповідь

A · Ambulatory or structured home blood pressure monitoring
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: B · Low oxygen saturation is not explained by anxiety; PE must be excluded

Чому це відповідь

Panic-related hyperventilation causes respiratory alkalosis but normal oxygen saturation. Hypoxaemia with tachycardia in a woman taking oestrogen suggests PE. She needs oxygen, urgent medical assessment and investigation. Paper-bag rebreathing is unsafe and can worsen hypoxaemia.

Відповідь

B · Low oxygen saturation is not explained by anxiety; PE must be excluded
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: B · Acute pancreatitis

Чому це відповідь

GLP-1 receptor agonists have been linked to acute pancreatitis. Severe persistent abdominal pain radiating to the back needs urgent assessment, and the drug is stopped if pancreatitis is suspected.

Відповідь

B · Acute pancreatitis
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: B · Urgent drainage of the kidney plus IV antibiotics

Чому це відповідь

Infection behind an obstruction can quickly cause sepsis and kidney damage. Antibiotics alone will not clear it. The kidney needs urgent decompression, usually with a nephrostomy or ureteric stent.

Відповідь

B · Urgent drainage of the kidney plus IV antibiotics
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: A · Шкала Глазго–Блетчфорда

Чому це відповідь

Шкала Глазго–Блетчфорда використовує сечовину, гемоглобін, систолічний артеріальний тиск, пульс, мелену, синкопе, захворювання печінки та серцеву недостатність для виявлення пацієнтів, яким потрібне втручання. Повну шкалу Рокалла застосовують після ендоскопії.

Відповідь

A · Шкала Глазго–Блетчфорда
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: B · Гострий респіраторний дистрес-синдром (ГРДС)

Чому це відповідь

Тяжкий панкреатит запускає системну запальну відповідь, що може спричинити ГРДС, ГПН і шок. Гіпоксемія з двобічними інфільтратами типова. Потрібна ескалація до інтенсивної терапії для респіраторної підтримки.

Відповідь

B · Гострий респіраторний дистрес-синдром (ГРДС)
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: D · Шукають одностороннього набряку, тепла, почервоніння й болючості ноги

Чому це відповідь

Симптом Хоманса ненадійний і більше не рекомендований. Оцінюють односторонній набряк, тепло, почервоніння й біль та негайно повідомляють про задишку чи біль у грудях. Масаж литки може зрушити тромб.

Відповідь

D · Шукають одностороннього набряку, тепла, почервоніння й болючості ноги
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: C · To make aspirated stomach contents less acidic

Чому це відповідь

Pregnant women are at high risk of aspirating stomach contents under general anaesthesia. Sodium citrate neutralises gastric acid, reducing the severity of lung injury if aspiration happens.

Відповідь

C · To make aspirated stomach contents less acidic
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: C · Not wanting to go to school, lost belongings and frequent stomach aches

Чому це відповідь

Children being bullied may refuse school, have unexplained injuries or lost items, complain of headaches or stomach aches, sleep poorly or seem withdrawn. Nurses should ask sensitively and involve parents and school.

Відповідь

C · Not wanting to go to school, lost belongings and frequent stomach aches
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: B · A parent of a 5-month-old who has had no wet nappy for 12 hours and is very sleepy

Чому це відповідь

No urine for 12 hours and lethargy in an infant suggest significant dehydration and possible shock, which needs urgent assessment. The other calls involve mild or non-urgent problems.

Відповідь

B · A parent of a 5-month-old who has had no wet nappy for 12 hours and is very sleepy
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: B · Changes in arousal and reactivity

Чому це відповідь

Hypervigilance and an exaggerated startle response belong to the arousal and reactivity group, along with irritability, poor concentration and sleep problems.

Відповідь

B · Changes in arousal and reactivity
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: A · "After a few months I can stop having blood tests."

Чому це відповідь

Blood count monitoring is most frequent in the first months of clozapine treatment but continues throughout treatment, because agranulocytosis can occur at any time.

Відповідь

A · "After a few months I can stop having blood tests."
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: x = 0,21 mL

Округлення: подивіться на цифру одразу після розряду, до якого округлюєте: 5 або більше округлює вгору, 4 або менше залишає цифру без змін. Округлюйте лише остаточну відповідь, ніколи проміжні кроки. Типові правила іспитів: об’єми від 1 mL і більше — до десятих, об’єми менше 1 mL — до сотих, швидкість крапель — до цілих крапель, а маса — до одного знака після коми; завжди дотримуйтеся правила, яке вказано в питанні.

Цифра в розряді: соті

0,20676 → 0

Вирішує лише наступна цифра

0,20676 → 6
6 — це 5 або більше, тому 0 округлюємо вгору.
Подальші цифри (76) не враховуються: округлюйте один раз, а не крок за кроком.

Округліть

x = 0,21 mL

Відповідь

x = 0,21 mL
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: t = 810 min

24-годинний формат часу: з 1 PM додавайте 12 до години (3:45 PM = 15:45). Від півночі до 12:59 AM — це 00:00–00:59, а 12:00–12:59 PM залишається 12:00–12:59. Переходячи назад, віднімайте 12 від годин 13–23 і додавайте PM; година 00 стає 12 AM. Час через північ рахуйте двома частинами: до 24:00 (00:00), потім від 00:00.

До півночі

17:20 → 24:00 = 400 min

Після півночі

00:00 → 06:50 = 410 min

Разом

t = 400 + 410 = 810 min

Відповідь

t = 810 min
27.Розрахунок доз

Відповідь: m = 100 mg

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Концентрація

5% = 5 g/100 mL = 50 mg/mL

Маса препарату

m = 50·2 = 100 mg

Відповідь

m = 100 mg
28.Розрахунок доз

Відповідь: V = 0,27 mL

Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.

Об’єм

V = 1350/5000 = 0,27 mL

На шприці

На цьому шприці 1 mL кожна мала лінія — це 0,01 mL.

Відповідь

V = 0,27 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 10 gtt/min

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Час у хвилинах

6·60 = 360 min

Швидкість крапання

R = 250·15/360 = 10,42 ≈ 10 gtt/min

Відповідь

R = 10 gtt/min

Біля ліжка округлюють до найближчої цілої краплі: 10 кр/хв.

30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 45 mL/h

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Концентрація

4000 mg/1000 mL = 4 mg/mL

Доза за годину

3·60 = 180 mg/h

Швидкість помпи

R = 180/4 = 45 mL/h

Відповідь

R = 45 mL/h
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: V = 4 mL

Інфузії гепарину та інсуліну: концентрація = units у пакеті/об’єм пакета (units/mL). Швидкість помпи (mL/h) = units за годину/концентрація, а units за годину = mL/h × концентрація. Для призначення з розрахунку на масу тіла спершу units/h = units/kg/h × маса тіла. Об’єм болюсу = потрібні units/концентрація у флаконі. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Потрібна кількість одиниць

60·66 = 3 960 од.

Об’єм

V = 3960/1000 = 3,96 ≈ 4 mL

Відповідь

V = 4 mL
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: R = 48,6 mL/h

Титровані інфузії: спершу знайдіть концентрацію в mcg/mL (mg × 1000/mL). Для призначення з розрахунку на масу тіла mcg/min = mcg/kg/min × маса тіла. Тоді mL/h = mcg/min × 60/концентрація. У зворотному напрямку mcg/kg/min = mL/h × концентрація/(60 × маса тіла). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Концентрація

250 mg = 250 000 mcg
250 000/250 = 1000 mcg/mL

Доза за хвилину й за годину

7,5·108 = 810 mcg/min
810·60 = 48600 mcg/h

Швидкість помпи

R = 48600/1000 = 48,6 mL/h

Відповідь

R = 48,6 mL/h
33.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: B = 1410 mL

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Загальне надходження

перорально: 350 + 150 + 150 = 650 mL
кубики льоду: 120/2 = 60 mL
Внутрішньовенна інфузія: 100·12 = 1200 mL
в/в антибіотик: 1·100 = 100 mL
загальне надходження = 2010 mL

Загальне виведення

200 + 250 + 150 = 600 mL

Баланс

B = 2010 − 600 = 1410 mL

Відповідь

B = 1410 mL

Додатний: рідини надійшло більше, ніж виведено.

34.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: t = 2,9 h

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Залишок об’єму

500 − 150 = 350 mL

Час

t = 350/120 = 2,917 ≈ 2,9 h

Відповідь

t = 2,9 h

Це приблизно 2 h 55 min, тож пакет закінчиться приблизно о 20:25.

35.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: тяжка

Шкала коми Глазго: додайте найкращу відповідь у трьох сферах. Відкривання очей E: 4 спонтанне, 3 на звук чи мовлення, 2 на тиск, 1 немає. Мовленнєва відповідь V: 5 орієнтований, 4 сплутаний, 3 недоречні слова, 2 незрозумілі звуки, 1 немає. Рухова відповідь M: 6 виконує команди, 5 локалізує, 4 нормальне згинання (відсмикує), 3 патологічне згинання, 2 розгинання, 1 немає. Сума становить від 3 до 15. Після черепно-мозкової травми 13–15 зазвичай називають легкою, 9–12 помірною, а 3–8 тяжкою.

Оцініть кожну сферу

E: відкриває очі лише на тиск (болючий подразник) → 2
V: видає лише незрозумілі звуки, як-от стогін → 2
M: жодного руху → 1

Додайте

GCS = 2 + 2 + 1 = 5

Тяжкість

GCS 5 → тяжка

Відповідь

тяжка
36.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: помірно порушений

Шкала Апгар: п’ять ознак, кожна оцінюється 0, 1 або 2 балами, перевіряється на 1-й і 5-й хвилині після народження. Зовнішній вигляд (колір): синя або бліда 0, рожеве тіло із синіми кінцівками 1, рожева повністю 2. Пульс: відсутній 0, нижче 100/min 1, 100/min або більше 2. Гримаса (рефлекторна збудливість): немає 0, гримаса 1, крик, кашель або чхання 2. Активність (тонус): в’ялий 0, невелике згинання 1, активні рухи 2. Дихання: відсутнє 0, повільне чи нерегулярне зі слабким криком 1, добре із сильним криком 2. Сума 7–10 заспокійлива, 4–6 помірно знижена, а 0–3 низька.

Оцініть кожну ознаку

Зовнішній вигляд: рожеве тіло із синіми кистями й стопами → 1
Пульс: 75/min → 1
Гримаса: гримасу на подразнення → 1
Активність: невелике згинання рук і ніг → 1
Дихання: повільне нерегулярне дихання зі слабким криком → 1

Додайте

APGAR = 1 + 1 + 1 + 1 + 1 = 5

Інтерпретація

5 → помірно порушений

Відповідь

помірно порушений

Якщо на 5-й хвилині бал нижче 7, оцінювання зазвичай повторюють кожні 5 хвилин до 20 хвилин.

37.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: Osm = 304 mOsm/kg

Похідні показники: розрахункова осмолярність сироватки дорівнює 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина, де всі значення в ммоль/л (2·Na⁺ + глюкоза/18 + BUN/2,8, де глюкоза й BUN у мг/дл); норма — близько 275–295 мОсм/кг. Співвідношення P/F — це PaO₂, поділений на FiO₂ як частку. Альвеолярний тиск кисню на рівні моря дорівнює PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 мм рт. ст., а A–a-градієнт — це PAO₂ − PaO₂.

Розрахункова осмолярність

Osm = 2·136 + 7,5 + 24,6 = 304,1 ≈ 304 mOsm/kg

Відповідь

Osm = 304 mOsm/kg
38.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: додатковий респіраторний ацидоз

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Очікуваний PaCO₂

1,5·9 + 8 = 21,5 → 19,5–23,5 mmHg

Порівняйте

виміряний: 31 mmHg → додатковий респіраторний ацидоз

Відповідь

додатковий респіраторний ацидоз
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: пауза = 1,88 s

Тахікардія з вузькими комплексами та паузи: надшлуночкова тахікардія (SVT) — це регулярна тахікардія близько 150–250/min із вузькими комплексами QRS; зубці P зазвичай не видно, бо вони сховані в комплексі QRS або зубці T. Синусова тахікардія в дорослого в спокої зазвичай нижча за приблизно 150/min, і перед кожним QRS є видимий зубець P; тріпотіння передсердь із провідністю 2:1 часто має частоту близько 150/min і показує пилкоподібні хвилі. У разі синусової зупинки синусовий вузол на мить перестає генерувати імпульси: пауза без зубця P і без QRS, довжина якої не дорівнює цілому числу циклів P–P (пауза точно в два-три цикли натомість вказує на синоатріальну блокаду виходу).

Виміряйте

47 малих клітинок від R до R через паузу

Перетворити

пауза = 47 × 0,04 s = 1,88 s

Порівняйте з P–P

1,88 ÷ 0,80 ≈ 2,3 циклів P–P, не ціле число

Відповідь

пауза = 1,88 s

У паузі зубця P немає, а пауза не дорівнює цілому числу циклів P–P: синусова зупинка. Пауза точно в два-три цикли вказувала б на синоатріальну блокаду виходу.

40.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: Інтервал PR

П’ять кроків для кожної стрічки: 1. частота (метод 300 або 1500, або метод 6 секунд при нерегулярному ритмі); 2. ритм: чи однакові інтервали R–R; 3. зубці P: є, позитивні у відведенні II, один перед кожним QRS і всі однакові; 4. інтервал PR: 0,12–0,20 s і постійний; 5. тривалість QRS: менше 0,12 s. Лише після п’яти кроків назвіть ритм. Нормальний синусовий ритм відповідає всім п’яти: 60–100/min, регулярний, позитивний P перед кожним QRS, PR 0,12–0,20 s, QRS менше 0,12 s.

П’ять кроків

1. Частота: R–R = 21 малих клітинок, 1500 ÷ 21 ≈ 71 за хвилину.
2. Ритм: регулярний, кожен R–R дорівнює 0,84 s.
3. Зубці P: позитивні, по одному перед кожним QRS, усі однакові.
4. Інтервал PR: 0,32 s, постійний, довший за 0,20 s.
5. QRS: 0,08 s, вузький (менше 0,12 s).

Перший ненормальний крок

Інтервал PR → атріовентрикулярна блокада I ступеня

Відповідь

Інтервал PR

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions