Тестові питання у стилі NCLEX (RN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 40 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Добова доза
mg/day = mg/kg/day × маса тіла (kg)
Кількість доз на добу
кількість = 24 h / інтервал між дозами (h)
Фунти в кілограми
kg = lb / 2,2
Концентрація інфузії
units/mL = units у пакеті / об’єм пакета
Швидкість помпи
mL/h = доза за годину / концентрація
Титрована інфузія
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Доза за швидкістю помпи
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Одиниці
1 mg = 1000 mcg

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

A dying patient is no longer drinking and breathes through the mouth. What mouth care is most appropriate?

  1. AClean the mouth only once a day with a hard toothbrush
  2. BAvoid mouth care so the patient is not disturbed
  3. CKeep the mouth and lips moist with frequent gentle care
  4. DGive large drinks of water every hour
2.Основи сестринської справиСкладна

Vaccinating staff against influenza breaks the chain of infection at which link?

  1. AThe reservoir
  2. BThe portal of exit
  3. CThe susceptible host
  4. DThe mode of transmission
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

Медсестра вколола себе голкою після контакту з пацієнтом із відомим ВІЛ. Чому важливо повідомити про це негайно?

  1. AПовідомляти потрібно, лише якщо рана кровоточить або глибока
  2. BПовідомляти потрібно лише про травми внутрішньовенними голками
  3. CПовідомити можна будь-коли протягом місяця, ризик не змінюється
  4. DПостконтактна профілактика найефективніша, якщо розпочати її протягом кількох годин
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

An audit shows poor hand hygiene compliance on a ward. Which plan is most likely to improve it?

  1. ARemoving all sinks so staff must use hand rub
  2. BA combined approach with education, hand rub at every bedside, regular audits and feedback
  3. CA single poster about hand hygiene placed in the staff room
  4. DDisciplining staff who are seen not cleaning their hands, with no other change
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

A patient had a colostomy formed yesterday. Which stoma appearance should be reported straight away?

  1. ADark purple or black
  2. BA little bleeding when cleaned
  3. CSlightly swollen
  4. DMoist and pink-red
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

A patient on a cardiac monitor suddenly becomes unresponsive, and the monitor shows ventricular fibrillation. What is the priority once help has been called?

  1. ACheck the blood potassium level before any shock is considered
  2. BGive an oral antiarrhythmic tablet and recheck the rhythm in five minutes
  3. CRecord a full 12-lead ECG to confirm the rhythm before doing anything else at all
  4. DDefibrillate as soon as the defibrillator is available, with CPR until then
7.Клінічна сестринська справаСередня

Which lifestyle advice helps a patient with gastro-oesophageal reflux disease?

  1. AEat one very large meal a day rather than several small ones
  2. BLie down straight after each meal to let the food settle
  3. CWear tight belts to support the stomach
  4. DAvoid large meals late in the evening and raise the head of the bed
8.Клінічна сестринська справаСкладна

У пацієнта на ентеральному зондовому харчуванні після тривалого голодування розвиваються низький фосфат, низький калій та аритмії. Що найімовірніше?

  1. AГіпертиреоз
  2. BДіабетичний кетоацидоз
  3. CДемпінг-синдром
  4. DСиндром відновленого харчування (рефідинг-синдром)
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

A patient is starting dabigatran, a direct oral anticoagulant. Which laboratory test is most important to review before the first dose?

  1. ALipase, to rule out an inflamed pancreas first
  2. BTSH, to rule out an overactive thyroid gland
  3. CKidney function (creatinine clearance)
  4. DINR, to set the dose of the anticoagulant
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

A nursing student has a positive interferon-gamma release assay (IGRA) for tuberculosis, no symptoms and a normal chest X-ray. What does this most likely mean?

  1. AA false result, as the test does not detect TB
  2. BActive pulmonary TB, which is contagious
  3. CPast BCG vaccination only, with no infection
  4. DLatent TB infection, which is not contagious
11.ФармакологіяСередня

Which blood test is used to monitor warfarin therapy?

  1. AINR (prothrombin time)
  2. BPlatelet count
  3. CActivated partial thromboplastin time (aPTT)
  4. DSerum albumin
12.ФармакологіяСкладна

An older patient with coronary artery disease is starting levothyroxine for hypothyroidism. Why is a low starting dose used?

  1. AHigh starting doses cause permanent hypothyroidism
  2. BOlder patients absorb levothyroxine much better, so small doses are all they need
  3. CLevothyroxine causes severe hypoglycaemia in older patients
  4. DFast replacement raises cardiac oxygen demand and can cause angina
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

A patient on ramipril is to start sacubitril/valsartan for heart failure. What is the key safety point?

  1. AThe ACE inhibitor must be stopped first, with a gap before starting
  2. BThe ACE inhibitor dose should be doubled during the change
  3. CSacubitril/valsartan is safe to start on the same morning
  4. DBoth drugs should be taken together each day for the best effect
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

Пацієнт із ХОЗЛ на масці Вентурі 28% (SpO₂ 90%) хоче поїсти. Який план найдоречніший?

  1. AПерейти на маску без повторного дихання 15 L/min на час їжі
  2. BЗалишити маску Вентурі й давати лише рідину через соломинку
  3. CЗняти весь кисень на час їжі та повернути після неї
  4. DПерейти на носову канюлю з низьким потоком, утримуючи SpO₂ на 88–92%
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

How does the nurse test the facial nerve (VII)?

  1. ATouch the forehead, cheek and chin with cotton wool
  2. BAsk them to raise the eyebrows, shut the eyes tightly and smile
  3. CAsk the patient to stick out the tongue and move it from side to side
  4. DShine a light in each eye and check the pupil response
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

A patient on carbamazepine is admitted confused, with a sodium of 121 mmol/L. Which explanation is most likely?

  1. ACarbamazepine causes salt loss through severe diarrhoea
  2. BConfusion is a normal, expected effect of carbamazepine and is unrelated to sodium
  3. CCarbamazepine can cause hyponatraemia through an SIADH-like effect
  4. DThe low sodium proves the patient has stopped taking the drug
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

A patient on warfarin is booked for elective surgery with a high bleeding risk. What is usual practice?

  1. AStop it about 5 days before and check the INR
  2. BSwap to aspirin on the morning of surgery
  3. CDouble the dose for a week so the blood is ready for surgery
  4. DTake the usual dose on the morning of surgery
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

After several days of a tight CPAP mask, a patient has a red, broken area on the bridge of the nose. What is this, and what should the nurse do?

  1. AAn allergic rash; stop the CPAP for good and give oral antihistamines
  2. BA device-related pressure injury; protect skin and refit the mask
  3. CA normal mark; take no action until it heals
  4. DA burn from the oxygen; apply ice to the area
19.Акушерське медсестринствоСередня

Which event in an Rh-negative, non-sensitised woman requires an extra dose of anti-D immunoglobulin?

  1. AA blood pressure check
  2. BA routine urine test
  3. CA glucose tolerance test
  4. DAmniocentesis
20.Акушерське медсестринствоСкладна

After birth of the head, the nurse feels the umbilical cord loosely around the baby's neck. What is the appropriate action?

  1. APush the baby's head back into the vagina
  2. BClamp and cut the cord before the shoulders deliver in every case
  3. CSlip the loop over the head or let the body deliver through it
  4. DAsk the woman to stop pushing for 30 minutes
21.Педіатричне медсестринствоСередня

In a large ventricular septal defect, in which direction does blood mainly flow through the defect?

  1. AFrom right to left, causing cyanosis from birth
  2. BFrom left to right, increasing blood flow to the lungs
  3. CThere is no flow at all, because the pressures in both ventricles are always equal
  4. DFrom the aorta into the pulmonary veins
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

The 7-year-old brother of a child with cancer has started misbehaving at school. What is the most likely explanation?

  1. AHe may feel worried, jealous or left out and needs attention and information
  2. BIt is unrelated to the illness and is normal for his age
  3. CHe has developed attention deficit hyperactivity disorder and needs medicine
  4. DHe is copying behaviour from other children in his class
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

A patient says, "I'm going to be a famous singer, and I'll buy this whole hospital." Which response best uses the technique of voicing doubt?

  1. A"You know that isn't true at all."
  2. B"That sounds hard to believe."
  3. C"Why do you want to buy the hospital?"
  4. D"That's wonderful. When will you start?"
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

An 81-year-old woman's memory has slowly worsened over 2 years. She repeats questions and gets lost in familiar places, but she is alert and her attention is normal. Which condition is most likely?

  1. AA neurocognitive disorder such as Alzheimer's disease
  2. BDelirium
  3. CBrief psychotic disorder in later life
  4. DNormal ageing with mild forgetfulness
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
94969810010210410635363738394041°F°C98,2 °F? °C

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Температура пацієнта — 98,2 °F. Переведіть її в градуси Цельсія T за формулою °C = (°F − 32) × 5/9. Округліть до одного знака після коми.

98,2 °F
T = °C
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
½ tbsp · 3/добу · 10 d? mL1 tbsp = 15 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Рецепт передбачає ½ tbsp пероральної суспензії тричі на добу протягом 10 днів. Використовуючи 1 tbsp = 15 mL, скільки mL V потрібно на весь курс?

½ tbspтричі на добу10 днів1 tbsp = 15 mL
V = mL
27.Розрахунок дозСередня
1:1000ампулаV = ? mL

Ампула епінефрину (адреналіну) має маркування 1:1000 (1 mg/mL). Призначено 0,3 mg в/м при анафілаксії. Який об’єм V ви набираєте?

1:10000,3 mg
V = mL
28.Розрахунок дозСкладна
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Призначено 3900 одиниць препарату, який випускають по 10000 одиниць/mL. Наберіть дозу в шприц на 1 mL: який об’єм V ви вводите?

3900 units10000 units/mL
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
V = ?20 gtt/mL50 gtt/min8 h

Крапельниця працює зі швидкістю 50 gtt/min через систему з 20 gtt/mL. Скільки мілілітрів V отримає пацієнт за 8 годин?

50 gtt/min20 gtt/mL8 h
V = mL
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
100 mg100 mL15 mL/h? mg/h

Мішок містить 100 mg препарату в 100 mL і крапає зі швидкістю 15 mL/h. Скільки міліграмів на годину D отримує пацієнт?

100 mg/100 mL15 mL/h
D = mg/h
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСередня
25 000 од.500 mLheparin? mL/h87 kg16 од./kg/h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет містить 25 000 units гепарину в 500 mL. Призначено 16 units/kg/h пацієнтові масою 87 kg. Яку швидкість R ви встановлюєте на помпі, у mL/h? Округліть до одного знака після коми.

25 000 од./500 mL16 од./kg/h87 kg
R = mL/h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСкладна
500 mg250 mLdobutamine11 mL/h74 kg? mcg/kg/min

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія dobutamine (500 mg в 250 mL) іде зі швидкістю 11 mL/h. Пацієнт важить 74 kg. Яку дозу D в mcg/kg/min отримує пацієнт? Округліть до одного знака після коми.

500 mg/250 mL11 mL/h74 kg
D = mcg/kg/min
33.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 12 годчай200 mLвода240 mLсуп200 mLкубики льоду120 mLВнутрішньовенна інфузія75 mL/h × 12 hв/в антибіотик1 × 50 mLсеча500 mLсеча150 mLсеча250 mLрановий дренаж90 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 12 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть загальне надходження I у mL. Рахуйте кубики льоду як половину їхнього об’єму.

чай: 200 mLвода: 240 mLсуп: 200 mLкубики льоду: 120 mLВнутрішньовенна інфузія: 75 mL/h × 12 hв/в антибіотик: 1 × 50 mL
I = mL
34.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
1000 mL→ 150 mL/hпочаток 20:00tусього​ = ? h75 mL/h × 3 h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузію 1000 mL починають о 20:00 зі швидкістю 75 mL/h. Через 3 години швидкість змінюють на 150 mL/h і більше не змінюють. Через скільки годин t від початку пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

1000 mL75 mL/h · 3 h150 mL/h
t = h
35.Шкали клінічного оцінюванняСередня
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так; супутній діагноз: ні; допоміжний засіб для ходьби: милиці, тростина або ходунки; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні; хода: порушена; психічний стан: знає свої межі. Знайдіть суму за Морс MFS.

0–125
MFS =
36.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
низький ризикпомірний ризиквисокий ризик

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні; супутній діагноз: ні; допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так; хода: порушена; психічний стан: знає свої межі. За пороговими значеннями 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий натисніть на рівень ризику падіння.

  1. 1низький ризик
  2. 2помірний ризик
  3. 3високий ризик
37.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
pH7,357,457,24PaCO₂mmHg354558HCO₃⁻mmol/L222624некомпенсованийчастково компенсованийповністю компенсований

Навчальний газовий склад артеріальної крові показує pH 7,24, PaCO₂ 58 mmHg (7,7 kPa) і HCO₃⁻ 24 mmol/L. Первинний розлад: респіраторний ацидоз. Наскільки він компенсований? Клікніть свою відповідь.

pH 7,24PaCO₂ 58 mmHg (7,7 kPa)HCO₃⁻ 24 mmol/L
  1. 1некомпенсований
  2. 2частково компенсований
  3. 3повністю компенсований
38.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна

Навчальні значення: Na⁺ 142, Cl⁻ 101, HCO₃⁻ 21 mmol/L і альбумін 18 г/л. Знайдіть скориговану на альбумін аніонну різницю AGc = AG + 0,25·(40 − альбумін).

Na⁺ 142 mmol/LCl⁻ 101 mmol/LHCO₃⁻ 21 mmol/Lальбумін 18 g/L
AGc = mmol/L
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ця стрічка у відведенні II показує тріпотіння передсердь. Визначте величину хвиль тріпотіння на один QRS (n у провідності n:1).

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
хвиль тріпотіння на один QRS =
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mVtorsades de pointesфібриляція шлуночківшлуночкова тахікардіяфібриляція передсердь

Визначте ритм на цій стрічці у відведенні II. Натисніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1torsades de pointes
  2. 2фібриляція шлуночків
  3. 3шлуночкова тахікардія
  4. 4фібриляція передсердь

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: C · Keep the mouth and lips moist with frequent gentle care

Чому це відповідь

Frequent gentle mouth care with moist swabs, water sprays and lip balm keeps the patient comfortable. Forcing fluids risks choking and aspiration.

Відповідь

C · Keep the mouth and lips moist with frequent gentle care
2.Основи сестринської справи

Відповідь: C · The susceptible host

Чому це відповідь

Immunisation makes a person no longer susceptible, so the infection cannot establish itself in them. Hand hygiene, by contrast, breaks the mode of transmission.

Відповідь

C · The susceptible host
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: D · Постконтактна профілактика найефективніша, якщо розпочати її протягом кількох годин

Чому це відповідь

Після промивання рани милом і водою медсестра негайно повідомляє про випадок, щоб оцінити контакт. Постконтактну профілактику ВІЛ слід розпочати якомога раніше, ідеально протягом кількох годин і не пізніше ніж за 72 години.

Відповідь

D · Постконтактна профілактика найефективніша, якщо розпочати її протягом кількох годин
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: B · A combined approach with education, hand rub at every bedside, regular audits and feedback

Чому це відповідь

Multimodal strategies, such as easy access to hand rub at the point of care, training, reminders, audits with feedback and leadership support, improve hand hygiene more than single actions.

Відповідь

B · A combined approach with education, hand rub at every bedside, regular audits and feedback
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: A · Dark purple or black

Чому це відповідь

A healthy stoma is moist and pink to red, and early swelling or slight bleeding is common. A dark purple or black stoma suggests poor blood supply (ischemia) and needs urgent review.

Відповідь

A · Dark purple or black
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: D · Defibrillate as soon as the defibrillator is available, with CPR until then

Чому це відповідь

Ventricular fibrillation is a shockable cardiac arrest rhythm. Early defibrillation, with high-quality CPR until the shock is given, is the most important treatment.

Відповідь

D · Defibrillate as soon as the defibrillator is available, with CPR until then
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: D · Avoid large meals late in the evening and raise the head of the bed

Чому це відповідь

Smaller meals, not eating close to bedtime, raising the head of the bed, weight loss and stopping smoking reduce reflux. Lying flat after eating makes it worse.

Відповідь

D · Avoid large meals late in the evening and raise the head of the bed
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: D · Синдром відновленого харчування (рефідинг-синдром)

Чому це відповідь

Рефідинг-синдром виникає через швидке переміщення фосфату, калію та магнію в клітини, коли харчування відновлюється. Пацієнтам високого ризику починають повільно з моніторингом електролітів і тіаміном.

Відповідь

D · Синдром відновленого харчування (рефідинг-синдром)
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: C · Kidney function (creatinine clearance)

Чому це відповідь

Dabigatran is excreted mainly by the kidneys, so poor kidney function raises the drug level and bleeding risk. Kidney function is checked before starting and regularly afterwards. Routine INR monitoring is not used for direct oral anticoagulants.Перевірено за: Dabigatran · MedlinePlus (NIH) (2025)

Відповідь

C · Kidney function (creatinine clearance)
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: D · Latent TB infection, which is not contagious

Чому це відповідь

A positive IGRA with no symptoms and a normal chest X-ray indicates latent TB infection, which cannot spread to others. Treatment of latent TB is often offered to prevent later active disease. The IGRA is much less likely than the skin test to give a false-positive result after BCG vaccination.Перевірено за: Tuberculosis Screening · MedlinePlus (NIH) (2026); PPD skin test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Відповідь

D · Latent TB infection, which is not contagious
11.Фармакологія

Відповідь: A · INR (prothrombin time)

Чому це відповідь

Warfarin is monitored with the INR, a standardised prothrombin time. For most indications, such as atrial fibrillation or venous thrombosis, the target is usually 2–3.

Відповідь

A · INR (prothrombin time)
12.Фармакологія

Відповідь: D · Fast replacement raises cardiac oxygen demand and can cause angina

Чому це відповідь

Thyroid hormone increases metabolic rate, heart rate and contractility. In older people and those with heart disease, the dose is started low and increased slowly to avoid ischaemia and arrhythmias.

Відповідь

D · Fast replacement raises cardiac oxygen demand and can cause angina
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: A · The ACE inhibitor must be stopped first, with a gap before starting

Чому це відповідь

Combining an ACE inhibitor with sacubitril/valsartan greatly increases the risk of angioedema. The ACE inhibitor is stopped and a washout period (usually 36 hours) is observed before starting. Blood pressure, potassium and renal function are monitored.

Відповідь

A · The ACE inhibitor must be stopped first, with a gap before starting
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: D · Перейти на носову канюлю з низьким потоком, утримуючи SpO₂ на 88–92%

Чому це відповідь

Кисень призначають до цільового діапазону, і його не слід припиняти на час їжі у пацієнта, якому він потрібен. Носові канюлі дозволяють їсти й розмовляти; потік (наприклад, 1–2 L/min) титрують, щоб сатурація була в цільовому діапазоні. Кисень високої концентрації загрожує гіперкапнією.

Відповідь

D · Перейти на носову канюлю з низьким потоком, утримуючи SpO₂ на 88–92%
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: B · Ask them to raise the eyebrows, shut the eyes tightly and smile

Чому це відповідь

The facial nerve moves the muscles of the face. Asking the patient to raise the eyebrows, close the eyes, puff the cheeks and smile shows any weakness. Facial sensation is carried by the trigeminal nerve.

Відповідь

B · Ask them to raise the eyebrows, shut the eyes tightly and smile
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: C · Carbamazepine can cause hyponatraemia through an SIADH-like effect

Чому це відповідь

Carbamazepine (and oxcarbazepine) can increase the effect of ADH, leading to water retention and hyponatraemia. Severe hyponatraemia causes confusion and seizures. The drug and sodium need urgent medical review.

Відповідь

C · Carbamazepine can cause hyponatraemia through an SIADH-like effect
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: A · Stop it about 5 days before and check the INR

Чому це відповідь

Warfarin is usually stopped about 5 days before such surgery, and the INR is checked beforehand. Patients at high clotting risk may be given bridging therapy with a heparin, as planned by the team.

Відповідь

A · Stop it about 5 days before and check the INR
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: B · A device-related pressure injury; protect skin and refit the mask

Чому це відповідь

Masks, tubes, catheters and splints can cause pressure injuries. The nurse checks the skin under devices regularly, uses protective dressings, adjusts fit and repositions where possible.

Відповідь

B · A device-related pressure injury; protect skin and refit the mask
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: D · Amniocentesis

Чому це відповідь

Any potentially sensitising event, such as amniocentesis, abdominal trauma, bleeding, miscarriage or ectopic pregnancy, can mix fetal and maternal blood. Anti-D is given after it to prevent antibody formation.

Відповідь

D · Amniocentesis
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: C · Slip the loop over the head or let the body deliver through it

Чому це відповідь

A loose nuchal cord can usually be slipped over the head or the baby can be born through it (somersault manoeuvre). Clamping and cutting before birth is reserved for a tight cord that prevents delivery.

Відповідь

C · Slip the loop over the head or let the body deliver through it
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: B · From left to right, increasing blood flow to the lungs

Чому це відповідь

Left ventricular pressure is higher, so blood flows from left to right, overloading the lungs and right heart. This causes increased pulmonary blood flow and can lead to heart failure in infancy.

Відповідь

B · From left to right, increasing blood flow to the lungs
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: A · He may feel worried, jealous or left out and needs attention and information

Чому це відповідь

Siblings of seriously ill children often feel neglected, anxious, guilty or jealous and may show this through behaviour changes. Family-centred care includes giving siblings age-appropriate information, involvement and time with parents.

Відповідь

A · He may feel worried, jealous or left out and needs attention and information
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: B · "That sounds hard to believe."

Чому це відповідь

Voicing doubt lets the patient know the nurse does not share the belief, without a confrontation. Arguing tends to make delusional beliefs firmer, while agreeing reinforces them.

Відповідь

B · "That sounds hard to believe."
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: A · A neurocognitive disorder such as Alzheimer's disease

Чому це відповідь

Gradual, progressive memory loss with impaired daily functioning and normal alertness suggests dementia, most commonly Alzheimer's disease. Delirium is acute and fluctuating with impaired attention.

Відповідь

A · A neurocognitive disorder such as Alzheimer's disease
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: T = 36,8 °C

Температура: °C = (°F − 32) × 5/9 і °F = °C × 9/5 + 32. Переходячи з °F, спершу віднімайте 32, а потім множте; переходячи з °C, спершу множте, а потім додавайте 32. Швидка перевірка: 37 °C — це 98,6 °F, а кожен 1 °C дорівнює 1,8 °F.

Відніміть 32

98,2 − 32 = 66,2

Помножте на 5/9

T = 66,2·5/9 = 36,78 ≈ 36,8 °C

Відповідь

T = 36,8 °C
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: V = 225 mL

Розмірнісний аналіз: запишіть задану величину, потім помножте на коефіцієнти переведення у вигляді дробів (наприклад, 60 min/1 h або 1 mg/1000 mcg) так, щоб кожна зайва одиниця з’являлася один раз зверху й один раз знизу й скорочувалася. Коли залишиться лише шукана одиниця, обчислюйте. Використовуйте еквіваленти, наведені в питанні, і округлюйте лише остаточну відповідь.

Об’єм на дозу

½ tbsp = 0,5·15 = 7,5 mL

Увесь курс

V = 7,5 mL × 3/добу × 10 = 225 mL

Відповідь

V = 225 mL
27.Розрахунок доз

Відповідь: V = 0,3 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Концентрація

1:1000 = 1 g/1000 mL = 1 mg/mL

Об’єм

V = 0,3/1 = 0,3 mL

Відповідь

V = 0,3 mL

На етикетках у США тепер зазначають mg/mL (1 mg/mL = 1:1000; 0,1 mg/mL = 1:10 000). Ніколи не вводьте епінефрин 1 mg/mL в/в струминно.

28.Розрахунок доз

Відповідь: V = 0,39 mL

Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.

Об’єм

V = 3900/10000 = 0,39 mL

На шприці

На цьому шприці 1 mL кожна мала лінія — це 0,01 mL.

Відповідь

V = 0,39 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: V = 1200 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Швидкість у mL/h

50·60/20 = 150 mL/h

Об’єм

V = 150·8 = 1200 mL

Відповідь

V = 1200 mL
30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: D = 15 mg/h

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Концентрація

100/100 = 1 mg/mL

Швидкість дозування

D = 1·15 = 15 mg/h

Відповідь

D = 15 mg/h
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: R = 27,8 mL/h

Інфузії гепарину та інсуліну: концентрація = units у пакеті/об’єм пакета (units/mL). Швидкість помпи (mL/h) = units за годину/концентрація, а units за годину = mL/h × концентрація. Для призначення з розрахунку на масу тіла спершу units/h = units/kg/h × маса тіла. Об’єм болюсу = потрібні units/концентрація у флаконі. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Units за годину

16·87 = 1 392 од./h

Концентрація

25 000/500 = 50 од./mL

Швидкість помпи

R = 1392/50 = 27,84 ≈ 27,8 mL/h

Відповідь

R = 27,8 mL/h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: D = 5 mcg/kg/min

Титровані інфузії: спершу знайдіть концентрацію в mcg/mL (mg × 1000/mL). Для призначення з розрахунку на масу тіла mcg/min = mcg/kg/min × маса тіла. Тоді mL/h = mcg/min × 60/концентрація. У зворотному напрямку mcg/kg/min = mL/h × концентрація/(60 × маса тіла). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Концентрація

500 000/250 = 2000 mcg/mL

Мікрограми за хвилину

11·2000 = 22000 mcg/h
22000/60 = 366,7 mcg/min

На кілограм

D = 366,7/74 = 4,955 ≈ 5 mcg/kg/min

Відповідь

D = 5 mcg/kg/min
33.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: I = 1650 mL

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Додайте надходження

перорально: 200 + 240 + 200 = 640 mL
кубики льоду: 120/2 = 60 mL
Внутрішньовенна інфузія: 75·12 = 900 mL
в/в антибіотик: 1·50 = 50 mL
I = 1650 mL

Відповідь

I = 1650 mL
34.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: t = 8,2 h

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Перша частина

75·3 = 225 mL
1000 − 225 = 775 mL залишилося

Друга частина

775/150 = 5,167 h

Загальний час

t = 3 + 5,167 = 8,167 ≈ 8,2 h

Відповідь

t = 8,2 h

Це приблизно 8 h 10 min, тож пакет закінчиться приблизно о 04:10.

35.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: MFS = 60

Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.

Оцініть кожен пункт

падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так → 25
супутній діагноз: ні → 0
допоміжний засіб для ходьби: милиці, тростина або ходунки → 15
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні → 0
хода: порушена → 20
психічний стан: знає свої межі → 0

Додайте

Сума за Морс = 25 + 0 + 15 + 0 + 20 + 0 = 60

Відповідь

MFS = 60
36.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: помірний ризик

Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.

Оцініть кожен пункт

падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні → 0
супутній діагноз: ні → 0
допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри → 0
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так → 20
хода: порушена → 20
психічний стан: знає свої межі → 0

Додайте

Сума за Морс = 0 + 0 + 0 + 20 + 20 + 0 = 40

Рівень ризику

40 → помірний ризик

Відповідь

помірний ризик
37.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: некомпенсований

Читання газового складу крові (ROME): спершу pH: нижче за 7,35 — ацидемія, вище за 7,45 — алкалемія. Потім знайдіть показник, що це пояснює. PaCO₂ (норма 35–45 мм рт. ст., 4,7–6,0 кПа) — респіраторна частина й змінюється протилежно (Opposite) до pH у респіраторному розладі; HCO₃⁻ (норма 22–26 ммоль/л) — метаболічна частина й змінюється в тому самому напрямку, що й pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Інший показник вказує на компенсацію: норма означає відсутність компенсації; відхилення в напрямку, що повертає pH, поки pH усе ще відхилений, означає часткову компенсацію; нормальний pH за двох відхилених показників означає повну компенсацію. Межі трохи відрізняються між лабораторіями; це навчальні значення.

ROME, показник за показником

pH 7,24: ацидемія (нижче за 7,35)
PaCO₂ 58 mmHg: високий (35–45)
HCO₃⁻ 24 mmol/L: звичайні значення (22–26)

Компенсація

некомпенсований

Відповідь

некомпенсований
38.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: AGc = 25,5 mmol/L

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Аніонна різниця

AG = 142 − (101 + 21) = 20

Поправка на альбумін

20 + 0,25·(40 − 18) = 25,5 mmol/L

Відповідь

AGc = 25,5 mmol/L

Вище приблизно за 12 після корекції: висока аніонна різниця.

39.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: хвиль тріпотіння на один QRS = 4

Критерії ритмів (відведення II): синусовий ритм має позитивний зубець P перед кожним QRS, постійний PR 0,12–0,20 s і вузький QRS: нормальний синусовий ритм 60–100/min, синусова брадикардія нижче 60, синусова тахікардія понад 100. Фібриляція передсердь: немає зубців P, ізолінія з хвилями фібриляції та абсолютно неправильний R–R. Тріпотіння передсердь: пилкоподібні хвилі тріпотіння близько 250–350/min зі сталим коефіцієнтом провідності, наприклад 2:1 або 4:1. Атріовентрикулярна блокада I ступеня: синусовий ритм із постійним PR понад 0,20 s. Вузловий ритм: вузький QRS з частотою 40–60/min із відсутніми чи інвертованими зубцями P (PR менше 0,12 s або P після QRS). Шлуночкова екстрасистола (PVC) — це ранній, широкий (0,12 s або більше), химерний QRS без зубця P, із зубцем T в протилежному напрямку й зазвичай повною компенсаторною паузою; при бігемінії кожне друге скорочення є PVC.

Хвилі тріпотіння

F–F = 6 малих клітинок = 0,24 s → 1500 ÷ 6 = 250 за хвилину

Комплекси QRS

R–R = 24 малих клітинок = 0,96 s → 1500 ÷ 24 = 63 за хвилину
коефіцієнт провідності = 250 ÷ 63 = 4:1

Відповідь

хвиль тріпотіння на один QRS = 4
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: фібриляція шлуночків

Шлуночкові ритми: шлуночкова тахікардія — це серія з трьох або більше широких (0,12 s або більше) комплексів підряд із частотою понад 100/min, зазвичай 150–250/min, регулярна, без пов’язаних зубців P. Фібриляція шлуночків — це хаотична, неправильна крива без розпізнаваних зубців P, комплексів QRS чи зубців T і без частоти, яку можна підрахувати. Асистолія — майже пряма лінія без шлуночкової активності; пряму лінію завжди підтверджують, перевіряючи пацієнта, електроди та підсилення, а також друге відведення. У настановах з реанімації VF і VT без пульсу є ритмами, що потребують дефібриляції, а асистолія — ні.

П’ять кроків

1. Частота: підрахувати частоту шлуночків неможливо.
2. Ритм: хаотичний, без повторюваної закономірності.
3. Зубці P: не виявляються.
4. Інтервал PR: не вимірюється.
5. QRS: комплекси QRS відсутні.

Інтерпретація

фібриляція шлуночків

Відповідь

фібриляція шлуночків

У настановах з реанімації VF і VT без пульсу є ритмами, що потребують дефібриляції. Це лише тренування розпізнавання.

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions