У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.
1Формули та методи
Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Метод
Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.
Пріоритезація та делегування
Метод
Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.
Лабораторні показники та електроліти
Метод
Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.
Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Метод
Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.
Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Метод
Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.
Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Метод
Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.
Акушерське медсестринство
Метод
Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.
Педіатричне медсестринство
Метод
Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.
Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Метод
Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.
Медсестринська математика та переведення одиниць
Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.
Інтерпретація ритмограми ЕКГ
Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.
2Задачі для практики
1.Основи сестринської справиСередня
How should an unconscious patient be positioned for mouth care?
AProne with the face in the pillow
BFlat on their back with the head tilted back
COn their side with the head turned, with suction ready
DSitting fully upright with the head bent forwards
2.Основи сестринської справиСкладна
Яка ознака раннього гіповолемічного шоку в молодого дорослого зазвичай з'являється до падіння артеріального тиску?
AНаростання частоти серцевих скорочень з холодними кінцівками
BПовільне серцебиття
CТепла, почервоніла шкіра
DДуже низький артеріальний тиск
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня
A nurse has been fit-tested for an N95 respirator. What should the nurse do each time it is put on?
APerform a user seal check
BMoisten the edges so it seals better
CArrange a new fit test
DWear a surgical mask underneath it
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна
A nurse calls a provider using SBAR about a patient with falling blood pressure. Which statement is the “Recommendation”?
A“I think he needs to be assessed now. Can you come within the next 15 minutes?”
B“He is 72 and had a bowel resection yesterday.”
C“I am calling about Mr. Jansen in room 12, who is hypotensive.”
D“His blood pressure has fallen from 130/80 to 88/50 over the last two hours.”
5.Пріоритезація та делегуванняСередня
Яке завдання медсестра має делегувати помічнику з догляду для пацієнта із запобіжними заходами від падінь?
AВирішувати, чи ще потрібна сигналізація на ліжку
BОцінювати та записувати щоранку бал ризику падіння пацієнта
CДопомагати пацієнтові дійти до туалету кожні 2 години за планом
DНавчати родину запобіганню падінням удома
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна
Before surgery, a nurse is asked to witness a patient’s consent. The patient was given a sedative 30 minutes ago. What should the nurse do?
AWitness it and write “sedated” beside the signature
BNot witness the consent and inform the surgeon
CWitness it quickly before the sedative takes full effect
DAsk a family member to sign on the patient’s behalf
7.Клінічна сестринська справаСередня
У якому часовому вікні зазвичай проводять внутрішньовенний тромболізис при гострому ішемічному інсульті?
AБудь-коли протягом тижня
BЛише через 24 години
CПротягом 48 годин від появи симптомів
DПротягом 4,5 години від початку симптомів
8.Клінічна сестринська справаСкладна
A patient with small cell lung cancer has hyponatraemia, concentrated urine and no signs of dehydration. Which condition and first measure fit best?
ADehydration, managed with an IV fluid bolus
BSIADH, often managed first with fluid restriction
CDiabetes insipidus, managed with extra fluids
DCushing's syndrome, managed with potassium
9.Лабораторні показники та електролітиСередня
A patient with central diabetes insipidus starts desmopressin. Which laboratory result is most important to monitor for an adverse effect?
ASerum glucose, which may rise very high
BSerum potassium, which may rise too high
CSerum calcium, which may rise too high
DSerum sodium, which may fall too low
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна
A trauma patient receives many units of blood quickly and then develops muscle twitching and low blood pressure. Which laboratory value is most likely to explain this?
AA low ionized calcium
BA high serum sodium
CA high serum magnesium
DA low serum glucose
11.ФармакологіяСередня
Which description fits tardive dyskinesia?
AHigh fever with lead-pipe rigidity and confusion
BA sudden painful spasm of the neck muscles and upward rolling of the eyes within days of the first dose
CA low white cell count with sore throat and fever
DInvoluntary movements of the lips, tongue and face after long-term antipsychotic use
12.ФармакологіяСкладна
A patient taking hydralazine for several months develops joint pain, fever and a rash. Anti-histone antibodies are positive. What is the most likely diagnosis?
ARheumatoid arthritis
BDrug-induced lupus
CGout
DAn acute viral infection
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня
After varicose vein surgery, which advice is usually given?
AStand still for long periods to help the veins heal
BAvoid all walking until the bruising has gone
CWear the compression stockings as advised and walk regularly
DStay in bed for two weeks with the legs hanging down
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна
An adult inhales a peanut while laughing and now has a persistent cough and wheeze on one side. Where is the peanut most likely to have lodged?
AThe right main bronchus
BThe left main bronchus
CThe nasal cavity
DThe oesophagus
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня
Який електролітний профіль типовий для хвороби Аддісона?
AВисокий натрій і низький калій
BНизький калій і низька глюкоза
CВисокий кальцій і низький фосфат
DНизький натрій і високий калій
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна
A patient with stable epilepsy on phenytoin started a new medicine last week. They now have nystagmus, an unsteady gait and slurred speech. What should the nurse do?
ASuspect phenytoin toxicity, hold the next dose and ask for a drug level
BSuspect a new stroke and give aspirin straight away before any scan
CEncourage the patient to walk more to improve their balance
DGive the next phenytoin dose early to prevent a seizure
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня
Який клас препаратів зазвичай використовують для зниження кислотності після ендоскопічного лікування кровоточивої пептичної виразки?
AПетльові діуретики
BБета-блокатори
CАнтигістамінні H1, як-от цетиризин
DІнгібітори протонної помпи
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна
Which group of signs suggests that a patient is entering the last days of life?
AHigh blood pressure and very fast weight gain
BReduced intake, mottled skin and changes in breathing
CClearer thinking and increased movement
DRising appetite, more energy and normal skin colour and warmth
19.Акушерське медсестринствоСередня
A woman at 18 weeks asks about safe exercise. Which advice is correct?
AExercise should be stopped completely during pregnancy
BExercise lying flat on her back is best after 20 weeks
CContact sports and scuba diving are safe if she did them before
DModerate exercise like walking or swimming is encouraged
20.Акушерське медсестринствоСкладна
Яку породіллю медсестра має оглянути першою?
A2-га доба: переймоподібний біль під час грудного вигодовування
B1-ша доба: помірні lochia rubra з кількома згустками, меншими за монету
CЧерез годину після пологів: ЧСС 118/min і «розслаблене» дно матки
D3-тя доба: повні, щільні, болючі молочні залози
21.Педіатричне медсестринствоСередня
Ten minutes into a blood transfusion, a child develops fever, chills and back pain. What should the nurse do first?
AStop the transfusion
BGive an antihistamine and continue
CFinish the unit quickly, then report it
DSlow the transfusion and give paracetamol (acetaminophen)
22.Педіатричне медсестринствоСкладна
A 14-year-old took a large overdose of paracetamol (acetaminophen) 4 hours ago and says she feels fine. What should the nurse understand?
AParacetamol is not toxic, so she only needs a psychiatric assessment
BTreatment is only useful if started within 30 minutes, so it is now too late to help
CSince she feels well, the overdose was too small to be harmful
DLiver damage develops over days, so urgent acetylcysteine may still be needed
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня
Чому трициклічні антидепресанти особливо небезпечні при передозуванні?
AВони можуть спричинити смертельні серцеві аритмії та судоми
BВони не мають ефектів при передозуванні
CВони лише трохи знижують артеріальний тиск і рідко потребують лікування
DВони спричиняють лише легку сонливість
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна
Пацієнт почав приймати антидепресант 10 днів тому. Він каже, що тепер має більше енергії, але все ще почувається безнадійно. Чому це потребує ретельного моніторингу?
AЦе означає, що доза замала, тож антидепресант слід припинити й негайно почати інший
BЦе означає, що антидепресант подіяв повністю
CЦе ознака серотонінового синдрому
DЕнергія може повернутися раніше за покращення настрою, що може підвищити ризик здійснення суїцидальних думок
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Розрахунок дози для малої ін’єкції дає 0,29947 mL. Правило в цій вправі таке: об’єми менше 1 mL округлюють до сотих часток mL. Яке значення x ви запишете?
0,29947 mL
x = mL
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Рецепт передбачає 1 tbsp пероральної суспензії кожні 6 годин протягом 5 днів. Використовуючи 1 tbsp = 15 mL, скільки mL V потрібно на весь курс?
1 tbspкожні 6 годин5 днів1 tbsp = 15 mL
V = mL
27.Розрахунок дозСередня
Флакон містить 2 g порошку. На етикетці: додайте 7,4 mL води для ін’єкцій, щоб отримати загальний об’єм 8 mL. Призначено 600 mg. Який об’єм V розведеного розчину ви введете?
2 g+ 7,4 mL → 8 mL600 mg
V = mL
28.Розрахунок дозСкладна
Інфузія містить 40000 одиниць препарату в 500 mL. Призначено 1500 одиниць на годину. Яку швидкість R ви встановите на помпі, у mL/h?
40000 од./500 mL1500 од./h
R = mL/h
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
Призначено 1500 mL протягом 12 годин. Через 2 годин ви бачите, що в мішку ще 1380 mL, а інфузія все одно має завершитися вчасно. На яку швидкість R у mL/h треба переналаштувати помпу?
1500 mL / 12 hчерез 2 h: 1380 mL
R = mL/h
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
Крапельниця крапає зі швидкістю 25 кр/хв через систему 15 кр/mL. У мішку залишилося 900 mL. Через скільки годин t він спорожніє?
25 gtt/min15 gtt/mL900 mL
t = h
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія 100 units інсуліну короткої дії в 100 mL іде зі швидкістю 2 mL/h. Скільки units за годину D отримує пацієнт?
100 од./100 mL2 mL/h
D = од./h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнтові масою 56 kg призначено norepinephrine зі швидкістю 6 mcg/min. Пакет містить 4 mg в 250 mL. Знайдіть швидкість помпи R в mL/h. Округліть до одного знака після коми.
4 mg/250 mL6 mcg/min56 kg
R = mL/h
33.Інфузійна терапія та водний балансСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 8 год. Пацієнт важить 78 kg. Знайдіть середній діурез U у mL/kg/h. Округліть до двох знаків після коми.
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 1000 mL поставлено о 06:15, його вводять помпою зі швидкістю 100 mL/h. Скільки mL V залишиться в пакеті о 11:15?
1000 mL100 mL/h06:15 → 11:15
V = mL
35.Шкали клінічного оцінюванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так; супутній діагноз: ні; допоміжний засіб для ходьби: милиці, тростина або ходунки; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні; хода: слабка; психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі. Знайдіть суму за Морс MFS.
0–125
MFS =
36.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Через 1 хвилину після народження в навчального новонародженого: рожеве тіло із синіми кистями й стопами, частоту серцевих скорочень 100/min, відсутню реакцію на подразнення, активні рухи і добре дихання з сильним криком. Оцініть за шкалою Апгар і натисніть, як інтерпретується бал.
1заспокійливий
2помірно порушений
3низький
37.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
Навчальні значення: Na⁺ 147 ммоль/л, глюкоза 26,3 ммоль/л і сечовина 4,5 ммоль/л. Обчисліть осмолярність сироватки Osm = 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина до найближчого цілого.
Виміряйте Інтервал QT на цій стрічці у відведенні II в секундах.
відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
QT = s
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
У цього пацієнта є кардіостимулятор. Інтерпретуйте стрічку у відведенні II. Клацніть свою відповідь.
відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
1кардіостимульований ритм, відсутність захоплення
2синусовий ритм із широким QRS
3ритм двокамерного (AV) кардіостимулятора
4шлуночковий кардіостимульований ритм
3Розчини
1.Основи сестринської справи
Відповідь: C · On their side with the head turned, with suction ready
Чому це відповідь
Side-lying lets fluid drain from the mouth instead of into the airway. Only small amounts of fluid are used, and suction is kept at hand to reduce the risk of aspiration.
Відповідь
C · On their side with the head turned, with suction ready
2.Основи сестринської справи
Відповідь: A · Наростання частоти серцевих скорочень з холодними кінцівками
Чому це відповідь
Компенсація тахікардією та вазоконстрикцією спочатку підтримує нормальний артеріальний тиск, тож низький тиск — пізня ознака. Тахікардія, холодна шкіра та повільне капілярне наповнення мають спонукати до дій.
Відповідь
A · Наростання частоти серцевих скорочень з холодними кінцівками
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: A · Perform a user seal check
Чому це відповідь
A fit test confirms that a model and size suit the person. A user seal check, breathing in and out to feel for leaks at the edges, is done every time the respirator is put on.
Відповідь
A · Perform a user seal check
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: A · “I think he needs to be assessed now. Can you come within the next 15 minutes?”
Чому це відповідь
In SBAR, the situation names the problem, the background gives the history, the assessment shares the nurse’s findings and judgement, and the recommendation states a clear request with a time frame.
Відповідь
A · “I think he needs to be assessed now. Can you come within the next 15 minutes?”
5.Пріоритезація та делегування
Відповідь: C · Допомагати пацієнтові дійти до туалету кожні 2 години за планом
Чому це відповідь
Запланований обхід з відведенням до туалету — рутинне завдання за планом догляду. Оцінювання ризику падіння, рішення про втручання та навчання потребують сестринського судження.
Відповідь
C · Допомагати пацієнтові дійти до туалету кожні 2 години за планом
6.Пріоритезація та делегування
Відповідь: B · Not witness the consent and inform the surgeon
Чому це відповідь
Valid consent requires a patient who can understand and decide. After a sedative this may not be possible, so the nurse does not witness it and informs the surgeon, who is responsible for obtaining consent.
Відповідь
B · Not witness the consent and inform the surgeon
7.Клінічна сестринська справа
Відповідь: D · Протягом 4,5 години від початку симптомів
Чому це відповідь
Тромболізис альтеплазою зазвичай проводять протягом 4,5 години від початку після того, як сканування виключить крововилив. Тому важливо знати, коли пацієнта востаннє бачили здоровим.
Відповідь
D · Протягом 4,5 години від початку симптомів
8.Клінічна сестринська справа
Відповідь: B · SIADH, often managed first with fluid restriction
Чому це відповідь
In SIADH, excess ADH makes the kidneys retain water, so blood sodium is diluted while urine is concentrated. Small cell lung cancer is a classic cause; fluid restriction is a common first step.
Відповідь
B · SIADH, often managed first with fluid restriction
9.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: D · Serum sodium, which may fall too low
Чому це відповідь
Desmopressin acts like ADH, so the kidneys retain water. If the patient drinks too much, water retention can cause hyponatremia, which may lead to confusion and seizures. Sodium, weight and fluid balance are monitored.
Відповідь
D · Serum sodium, which may fall too low
10.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: A · A low ionized calcium
Чому це відповідь
Stored blood contains citrate, which binds calcium. During massive transfusion, citrate can lower ionized calcium, causing tetany, hypotension and arrhythmias. Ionized calcium is monitored and replaced as prescribed.
Відповідь
A · A low ionized calcium
11.Фармакологія
Відповідь: D · Involuntary movements of the lips, tongue and face after long-term antipsychotic use
Чому це відповідь
Tardive dyskinesia develops after months or years of dopamine-blocking drugs and may be permanent. Patients are screened regularly so that treatment can be changed early.
Відповідь
D · Involuntary movements of the lips, tongue and face after long-term antipsychotic use
12.Фармакологія
Відповідь: B · Drug-induced lupus
Чому це відповідь
Hydralazine and procainamide are classic causes of drug-induced lupus, especially in slow acetylators. Symptoms usually resolve after the drug is stopped.
Відповідь
B · Drug-induced lupus
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: C · Wear the compression stockings as advised and walk regularly
Чому це відповідь
After varicose vein treatment, patients are encouraged to walk regularly and wear compression as instructed to reduce bruising, swelling and DVT risk. They avoid standing still or sitting for long periods and elevate the legs when resting.
Відповідь
C · Wear the compression stockings as advised and walk regularly
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: A · The right main bronchus
Чому це відповідь
Inhaled foreign bodies most often enter the right main bronchus and right lower lobe, because the right bronchus is wider, shorter and more vertical. Signs include a unilateral wheeze, reduced breath sounds and recurrent infection. Bronchoscopy is used for removal.
Відповідь
A · The right main bronchus
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: D · Низький натрій і високий калій
Чому це відповідь
Дефіцит альдостерону спричиняє втрату натрію й затримку калію, даючи гіпонатріємію та гіперкаліємію. Дефіцит кортизолу додає гіпоглікемію та гіпотензію.
Відповідь
D · Низький натрій і високий калій
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: A · Suspect phenytoin toxicity, hold the next dose and ask for a drug level
Чому це відповідь
Nystagmus, ataxia and slurred speech are classic signs of phenytoin toxicity. Interacting drugs can raise its level. The nurse holds the dose, ensures safety and escalates for a level and a review. A new neurological deficit still needs medical assessment.
Відповідь
A · Suspect phenytoin toxicity, hold the next dose and ask for a drug level
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: D · Інгібітори протонної помпи
Чому це відповідь
ІПП підвищують pH шлунка, стабілізуючи згустки та зменшуючи повторну кровотечу після ендоскопічного лікування кровоточивої виразки. На H. pylori тестують і проводять ерадикацію, а НПЗЗ за можливості відміняють.
Відповідь
D · Інгібітори протонної помпи
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: B · Reduced intake, mottled skin and changes in breathing
Чому це відповідь
Signs include increasing drowsiness, reduced intake, mottled cool peripheries, changes in breathing such as pauses, and noisy secretions. Recognising them allows care to focus on comfort and family support.
Відповідь
B · Reduced intake, mottled skin and changes in breathing
19.Акушерське медсестринство
Відповідь: D · Moderate exercise like walking or swimming is encouraged
Чому це відповідь
Moderate exercise is safe and beneficial for most pregnant women. Contact sports, activities with a high fall risk and scuba diving are avoided, as is lying flat on the back for long periods later in pregnancy.
Відповідь
D · Moderate exercise like walking or swimming is encouraged
20.Акушерське медсестринство
Відповідь: C · Через годину після пологів: ЧСС 118/min і «розслаблене» дно матки
Чому це відповідь
«Розслаблена» матка з тахікардією в першу годину вказує на кровотечу й потребує негайної оцінки. Дрібні згустки на 1-шу добу, післяпологові болі та нагрубання на 3-тю добу очікувані.
Відповідь
C · Через годину після пологів: ЧСС 118/min і «розслаблене» дно матки
21.Педіатричне медсестринство
Відповідь: A · Stop the transfusion
Чому це відповідь
Fever, chills and back pain early in a transfusion may signal an acute haemolytic reaction. The transfusion is stopped, the line kept open with saline using new tubing, vital signs checked, the doctor called and the blood bag kept for testing.
Відповідь
A · Stop the transfusion
22.Педіатричне медсестринство
Відповідь: D · Liver damage develops over days, so urgent acetylcysteine may still be needed
Чому це відповідь
Paracetamol overdose may cause few early symptoms, but the toxic metabolite damages the liver over the following days. A timed blood level guides treatment with acetylcysteine, which works best when started early. A mental health assessment is also needed.
Відповідь
D · Liver damage develops over days, so urgent acetylcysteine may still be needed
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: A · Вони можуть спричинити смертельні серцеві аритмії та судоми
Чому це відповідь
Передозування трициклічними спричиняє аритмії, розширений QRS, гіпотензію, судоми та кому. Для пацієнтів із суїцидальним ризиком кількість препарату у рецепті можуть обмежувати.
Відповідь
A · Вони можуть спричинити смертельні серцеві аритмії та судоми
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: D · Енергія може повернутися раніше за покращення настрою, що може підвищити ризик здійснення суїцидальних думок
Чому це відповідь
На початку лікування енергія й мотивація можуть покращитися раніше за пригнічений настрій. Пацієнт зі збереженою безнадією тоді може мати сили діяти за суїцидальними думками, тому ризик ретельно переоцінюють.
Відповідь
D · Енергія може повернутися раніше за покращення настрою, що може підвищити ризик здійснення суїцидальних думок
25.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: x = 0,3 mL
Округлення: подивіться на цифру одразу після розряду, до якого округлюєте: 5 або більше округлює вгору, 4 або менше залишає цифру без змін. Округлюйте лише остаточну відповідь, ніколи проміжні кроки. Типові правила іспитів: об’єми від 1 mL і більше — до десятих, об’єми менше 1 mL — до сотих, швидкість крапель — до цілих крапель, а маса — до одного знака після коми; завжди дотримуйтеся правила, яке вказано в питанні.
Цифра в розряді: соті
0,29947 → 9
Вирішує лише наступна цифра
0,29947 → 9
9 — це 5 або більше, тому 9 округлюємо вгору.
Подальші цифри (47) не враховуються: округлюйте один раз, а не крок за кроком.
Округліть
x = 0,3 mL
Відповідь
x = 0,3 mL
26.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: V = 300 mL
Розмірнісний аналіз: запишіть задану величину, потім помножте на коефіцієнти переведення у вигляді дробів (наприклад, 60 min/1 h або 1 mg/1000 mcg) так, щоб кожна зайва одиниця з’являлася один раз зверху й один раз знизу й скорочувалася. Коли залишиться лише шукана одиниця, обчислюйте. Використовуйте еквіваленти, наведені в питанні, і округлюйте лише остаточну відповідь.
Об’єм на дозу
1 tbsp = 1·15 = 15 mL
Увесь курс
V = 15 mL × 4/добу × 5 = 300 mL
Відповідь
V = 300 mL
27.Розрахунок доз
Відповідь: V = 2,4 mL
Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.
Концентрація після змішування
2000 mg/8 mL = 250 mg/mL
Об’єм
V = 600/250 = 2,4 mL
Відповідь
V = 2,4 mL
28.Розрахунок доз
Відповідь: R = 18,75 mL/h
Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.
Концентрація
40000/500 = 80 од./mL
Швидкість помпи
R = 1500/80 = 18,75 mL/h
Відповідь
R = 18,75 mL/h
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: R = 138 mL/h
Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.
Початкова швидкість
1500/12 = 125 mL/h
Нова швидкість
R = 1380/10 = 138 mL/h
Відповідь
R = 138 mL/h
У багатьох лікарнях таке коригування до 25 % дозволено без нового призначення; перевірте місцевий протокол.
30.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: t = 9 h
Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.
Швидкість у mL/h
25·60/15 = 100 mL/h
Залишковий час
t = 900/100 = 9 h
Відповідь
t = 9 h
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії
Відповідь: D = 2 од./h
Інфузії гепарину та інсуліну: концентрація = units у пакеті/об’єм пакета (units/mL). Швидкість помпи (mL/h) = units за годину/концентрація, а units за годину = mL/h × концентрація. Для призначення з розрахунку на масу тіла спершу units/h = units/kg/h × маса тіла. Об’єм болюсу = потрібні units/концентрація у флаконі. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Концентрація
100/100 = 1 од./mL
Units за годину
D = 2·1 = 2 од./h
Відповідь
D = 2 од./h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії
Відповідь: R = 22,5 mL/h
Титровані інфузії: спершу знайдіть концентрацію в mcg/mL (mg × 1000/mL). Для призначення з розрахунку на масу тіла mcg/min = mcg/kg/min × маса тіла. Тоді mL/h = mcg/min × 60/концентрація. У зворотному напрямку mcg/kg/min = mL/h × концентрація/(60 × маса тіла). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Концентрація
4 000/250 = 16 mcg/mL
Доза за годину
Призначення — за хвилину на всього пацієнта, тож маса тіла не потрібна.
6·60 = 360 mcg/h
Швидкість помпи
R = 360/16 = 22,5 mL/h
Відповідь
R = 22,5 mL/h
33.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: U = 1,88 mL/kg/h
Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Загальний об’єм сечі
300 + 375 + 500 = 1175 mL
На кілограм за годину
U = 1175/(78·8) = 1,883 ≈ 1,88 mL/kg/h
Відповідь
U = 1,88 mL/kg/h
34.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: V = 500 mL
Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Час, що минув
06:15 → 11:15 = 5 h
Введений об’єм
100·5 = 500 mL
Залишок об’єму
V = 1000 − 500 = 500 mL
Відповідь
V = 500 mL
35.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: MFS = 65
Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.
Оцініть кожен пункт
падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так → 25
супутній діагноз: ні → 0
допоміжний засіб для ходьби: милиці, тростина або ходунки → 15
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні → 0
хода: слабка → 10
психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі → 15
Додайте
Сума за Морс = 25 + 0 + 15 + 0 + 10 + 15 = 65
Відповідь
MFS = 65
36.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: заспокійливий
Шкала Апгар: п’ять ознак, кожна оцінюється 0, 1 або 2 балами, перевіряється на 1-й і 5-й хвилині після народження. Зовнішній вигляд (колір): синя або бліда 0, рожеве тіло із синіми кінцівками 1, рожева повністю 2. Пульс: відсутній 0, нижче 100/min 1, 100/min або більше 2. Гримаса (рефлекторна збудливість): немає 0, гримаса 1, крик, кашель або чхання 2. Активність (тонус): в’ялий 0, невелике згинання 1, активні рухи 2. Дихання: відсутнє 0, повільне чи нерегулярне зі слабким криком 1, добре із сильним криком 2. Сума 7–10 заспокійлива, 4–6 помірно знижена, а 0–3 низька.
Оцініть кожну ознаку
Зовнішній вигляд: рожеве тіло із синіми кистями й стопами → 1
Пульс: 100/min → 2
Гримаса: відсутню реакцію на подразнення → 0
Активність: активні рухи → 2
Дихання: добре дихання з сильним криком → 2
Додайте
APGAR = 1 + 2 + 0 + 2 + 2 = 7
Інтерпретація
7 → заспокійливий
Відповідь
заспокійливий
37.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: Osm = 325 mOsm/kg
Похідні показники: розрахункова осмолярність сироватки дорівнює 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина, де всі значення в ммоль/л (2·Na⁺ + глюкоза/18 + BUN/2,8, де глюкоза й BUN у мг/дл); норма — близько 275–295 мОсм/кг. Співвідношення P/F — це PaO₂, поділений на FiO₂ як частку. Альвеолярний тиск кисню на рівні моря дорівнює PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 мм рт. ст., а A–a-градієнт — це PAO₂ − PaO₂.
Розрахункова осмолярність
Osm = 2·147 + 26,3 + 4,5 = 324,8 ≈ 325 mOsm/kg
Відповідь
Osm = 325 mOsm/kg
38.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: AGc = 20 mmol/L
Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.
Аніонна різниця
AG = 143 − (110 + 14) = 19
Поправка на альбумін
19 + 0,25·(40 − 36) = 20 mmol/L
Відповідь
AGc = 20 mmol/L
Вище приблизно за 12 після корекції: висока аніонна різниця.
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГ
Відповідь: QT = 0,36 s
QT і QTc: інтервал QT вимірюють від початку комплексу QRS до кінця зубця T. Він скорочується зі зростанням частоти серцевих скорочень, тому його коригують за частотою за допомогою інтервалу R–R у секундах: QTc за Базеттом = QT/√RR, а QTc за Фрідеріцією = QT/∛RR. Формулу Базетта використовує більшість підручників; вона надмірно коригує при швидкому ритмі, де віддають перевагу Фрідеріції. Межі різняться між джерелами: QTc понад приблизно 0,45 s у чоловіків або 0,46 s у жінок зазвичай називають подовженим, а понад 0,50 s — різко подовженим.
Виміряйте
9 малих клітинок від початку QRS до кінця зубця T
Перетворити
QT = 9 × 0,04 s = 0,36 s
Відповідь
QT = 0,36 s
Груба норма: при нормальній частоті QT має бути менше половини інтервалу R–R (тут R–R = 0,80 s).
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГ
Відповідь: шлуночковий кардіостимульований ритм
Кардіостимульовані ритми: імпульс кардіостимулятора видно як вузький вертикальний пік стимуляції. Після шлуночкового піку QRS широкий (0,12 s або більше), бо імпульс поширюється від електрода через м’яз, а не провідною системою; при стимуляції правого шлуночка він у відведенні II часто здебільшого від’ємний. Пік перед кожним зубцем P означає передсердну стимуляцію, а двокамерний (AV) кардіостимулятор показує передсердний пік і зубець P, а потім, після запрограмованої AV-затримки, шлуночковий пік і широкий QRS. Захоплення означає, що за кожним піком іде деполяризація. Відсутність захоплення — це пік без зубця P чи QRS після нього; відсутність сприйняття (піки, що не зважають на власні скорочення пацієнта) та відсутність стимуляції (немає піку, коли він має бути) — інші класичні порушення роботи.
П’ять кроків
1. Частота: R–R = 20 малих клітинок, 1500 ÷ 20 ≈ 75 за хвилину.
2. Ритм: регулярний, кожен R–R дорівнює 0,80 s.
3. Зубці P: не видно; різкий пік стимуляції стоїть безпосередньо перед кожним QRS.
4. Інтервал PR: не вимірюється.
5. QRS: 0,16 s, широкий, і за кожним піком стимуляції йде QRS (захоплення).
Інтерпретація
шлуночковий кардіостимульований ритм
Відповідь
шлуночковий кардіостимульований ритм
Стимульований QRS за своєю природою широкий; не називайте це блокадою ніжки пучка Гіса чи шлуночковим ритмом.
Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.