Тестові питання у стилі NCLEX (RN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 40 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Добова доза
mg/day = mg/kg/day × маса тіла (kg)
Кількість доз на добу
кількість = 24 h / інтервал між дозами (h)
Фунти в кілограми
kg = lb / 2,2
Концентрація інфузії
units/mL = units у пакеті / об’єм пакета
Швидкість помпи
mL/h = доза за годину / концентрація
Титрована інфузія
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Доза за швидкістю помпи
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Одиниці
1 mg = 1000 mcg

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

Before discharge, what is most important to confirm about the patient's new medicines?

  1. AThat they know the chemical name of each drug
  2. BThat they know the price of each medicine and where to buy it
  3. CThat they know which company makes each drug
  4. DThat they know how and when to take them and what to report
2.Основи сестринської справиСкладна

A patient going home on warfarin has been taught about the drug. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll stop eating all green vegetables from now on."
  2. B"I'll report any blood in my urine or black stools."
  3. C"I'll try to keep the amount of green vegetables I eat steady."
  4. D"I'll keep my appointments for blood tests."
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

Яке твердження про застосування фізичних обмежень правильне?

  1. AОбмеження можна застосовувати, коли у відділенні бракує медсестер
  2. BСпершу застосовують альтернативи, потрібне призначення з обмеженим терміном
  3. CПостійні призначення обмежень «за потреби» — це добра практика
  4. DОбмеження перевіряють один раз наприкінці кожної зміни
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

A patient was harmed by a medication error and asks the nurse what happened. Which approach is best?

  1. ABe honest that an error occurred and involve the provider and team in disclosure per policy
  2. BBlame the pharmacy for the error so that the nurse and the ward are not at fault
  3. CTell the patient to make a formal complaint to find out
  4. DTell the patient nothing happened to avoid worry
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

Яка інструкція помічникові з догляду найчіткіша?

  1. A«Виміряйте пану Лі артеріальний тиск о 10:00 і негайно скажіть мені, якщо систолічний нижче 100».
  2. B«Зробіть пану Лі життєві показники до обіду й запишіть їх у карту для мене».
  3. C«Поглядайте на пана Лі сьогодні вранці й дайте мені знати, як він».
  4. D«Дайте мені знати, якщо щось здасться не так із паном Лі, поки ви там».
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

A patient with a severe asthma attack had a PaCO₂ of 32 mmHg (4,3 kPa) on arrival. An hour later it is 46 mmHg (6,1 kPa), and the patient seems tired. What does this suggest?

  1. ARespiratory muscle fatigue with possible impending respiratory failure
  2. BA laboratory error that should be ignored
  3. CThe asthma is improving, because the PaCO₂ is now near normal
  4. DThe patient is hyperventilating even more than before and needs calming
7.Клінічна сестринська справаСередня

Пацієнт із серцевою недостатністю має рожеве пінисте мокротиння та хрипи над обома легенями. Що відбувається?

  1. AПневмоторакс
  2. BНапад астми
  3. CКровотеча з верхніх відділів шлунково-кишкового тракту
  4. DГострий набряк легень
8.Клінічна сестринська справаСкладна

Після великої операції в пацієнта знижується тиск, зростає ЧСС, а живіт набряклий і напружений, хоча пов'язка на рані суха. Що слід запідозрити?

  1. AВнутрішню кровотечу
  2. BНормальний післяопераційний набряк без приводу для занепокоєння
  3. CЗакреп
  4. DІнфекцію сечових шляхів
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

Яка зміна кальцію зазвичай супроводжує високий фосфат у сироватці при хронічній хворобі нирок?

  1. AБез змін кальцію
  2. BВисокий кальцій у сироватці
  3. CЛише високий калій у сироватці, без змін кальцію
  4. DНизький кальцій у сироватці
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

After a crush injury, a patient's urine dipstick is strongly positive for blood, but microscopy shows almost no red cells. CK is very high. What best explains this?

  1. ABleeding is coming from the bladder lining
  2. BA kidney stone is scraping the ureter lining
  3. CThe sample was contaminated with menstrual blood
  4. DMyoglobin from damaged muscle is in the urine
11.ФармакологіяСередня

How should the nurse straighten the ear canal to give ear drops to a 2-year-old child?

  1. ALeave the ear untouched and drop into the canal
  2. BPull the pinna up and back
  3. CPull the pinna down and back
  4. DPush the pinna forward and up
12.ФармакологіяСкладна

A patient with asthma starts timolol eye drops for glaucoma and soon becomes wheezy. What is the most likely explanation?

  1. AThe wheeze is unrelated to the eye drops
  2. BThe eye drops contain an allergen that causes hay fever and asthma
  3. CTimolol activates histamine receptors in the lungs
  4. DTimolol is absorbed and blocks beta-2 receptors in the airways
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

A patient on nasal cannula oxygen breathes mainly through the mouth. What is the most accurate statement?

  1. AThe flow must be increased to 15 L/min to make it work at all
  2. BIt has no effect at all in mouth breathers and must be stopped
  3. CThe cannula should be placed in the mouth
  4. DIt can still work, because oxygen collects in the nasopharynx
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

У пацієнта із серцевою недостатністю задишка в спокої, холодні кінцівки, систолічний АТ 80 mmHg і знижений діурез. Про що це свідчить?

  1. AТривогу, що спричинила вазовагальну реакцію
  2. BСтабільну, добре компенсовану хронічну серцеву недостатність
  3. CКардіогенний шок зі слабкою перфузією тканин
  4. DЛегке зневоднення, яке виправить пероральна рідина
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

Напад триває п'ять хвилин і не припиняється. Яке звичайне медикаментозне лікування першої лінії?

  1. AВнутрішньом'язовий адреналін у зовнішню частину стегна
  2. BВнутрішньовенна навантажувальна доза фенітоїну перш за все
  3. CВнутрішньовенно 50% глюкоза в кожного пацієнта, потім переоцінка
  4. DБензодіазепін, як-от внутрішньовенний лоразепам або букальний мідазолам
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

Weeks after starting insulin, a patient with newly diagnosed type 1 diabetes needs much less insulin and has frequent mild hypos. What is the most likely explanation?

  1. AA honeymoon phase, but insulin is still needed
  2. BThe insulin has gone off and should be replaced
  3. CThe patient actually has type 2 diabetes
  4. DThe diabetes has been cured, so insulin can stop
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

Which burn should usually be discussed with a specialist burns service even if it is small?

  1. AA small superficial sunburn on the back
  2. BA tiny burn on the forearm with redness only
  3. CA healed burn scar from many years ago
  4. DA partial-thickness burn on the hand
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

After signing the consent form, a patient tells the nurse, "I don't really understand what they are going to do." What should the nurse do?

  1. AReassure the patient that the surgeon knows best
  2. BExplain the surgical risks in detail without involving the surgeon
  3. CIgnore the comment because the form is already signed
  4. DInform the surgeon so that the procedure can be explained again
19.Акушерське медсестринствоСередня

У новонародженого віком 18 годин з'явилася жовтяниця. Що це означає?

  1. AЖовтяницю грудного молока
  2. BНормальну фізіологічну жовтяницю, що не потребує подальших дій
  3. CПатологічну жовтяницю, що потребує негайної оцінки
  4. DНормальний ефект вітаміну K
20.Акушерське медсестринствоСкладна

A woman at 6 weeks has vaginal spotting and one-sided pelvic pain. Her hCG rose only slightly over 48 hours and no pregnancy is seen in the uterus on transvaginal ultrasound. What is the priority concern?

  1. AA complete miscarriage with no further risk
  2. BA normal early pregnancy
  3. CA molar pregnancy
  4. DAn ectopic pregnancy
21.Педіатричне медсестринствоСередня

Which statement about patient-controlled analgesia (PCA) for a child is correct?

  1. AThe nurse should press it every 5 minutes, day and night, to keep the pain away
  2. BParents should press the button whenever the child is asleep
  3. COnly the child presses the button, unless a protocol says otherwise
  4. DAny visitor may press it if the child seems uncomfortable
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

У малюка з крупом тепер стридор у спокої, він збуджений і має виражене втягнення грудної клітки. Що є пріоритетом?

  1. AОглянути горло шпателем, щоб шукати причину шумного дихання
  2. BВідпустити дитину додому з ліками від кашлю
  3. CПокласти дитину рівно відпочивати
  4. DТерміново залучити лікаря; це тяжкий круп, що може потребувати небулізованого епінефрину
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

A patient taking fluoxetine says she has started taking St John's wort to feel even better. What is the main risk?

  1. AHypertensive crisis from tyramine
  2. BSerotonin syndrome
  3. CAgranulocytosis
  4. DLithium toxicity
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

In the second session of a new therapy group, members argue about rules and one member challenges the leader's authority. How should the leader interpret this?

  1. AThe leader should avoid all conflict by making every decision alone
  2. BThe group has failed and should be ended before anyone is upset
  3. CThe member who challenged the leader should be removed
  4. DIt is a normal stage of group development, to be handled openly and calmly
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
12345678910111203:05?2:05 AM5:05 AM3:05 PM3:05 AM

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Дозу записано о 03:05 (24-годинний формат). Який запис відповідає тому самому часу в 12-годинному форматі? Натисніть на нього.

03:05
  1. 12:05 AM
  2. 25:05 AM
  3. 33:05 PM
  4. 43:05 AM
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
1 tbsp? mL8 fl oz? mL½ tsp? mL¼ склянка? mLΣ = ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Протягом зміни пацієнт приймає 1 tbsp з рідка добавка, 8 fl oz з сік, ½ tsp з сироп від кашлю, ¼ склянка з чай. Використовуючи наведені еквіваленти, знайдіть загальне пероральне надходження V у mL.

1 tbsp = 15 mL1 fl oz = 30 mL1 tsp = 5 mL1 склянка = 8 fl oz = 240 mL
V = mL
27.Розрахунок дозСередня
024681010 mL

Дитині масою 16 kg призначено 2 mg/kg препарату. Вихідний розчин містить 20 mg/mL. Наберіть дозу: який об’єм V ви вводите?

16 kg2 mg/kg20 mg/mL
V = mL
28.Розрахунок дозСкладна
250 mg/5 mLV = ? mL

Дитині масою 28 kg призначено 20 mg/kg на дозу пероральної суспензії, що містить 250 mg в 5 mL. Який об’єм V ви даєте?

28 kg20 mg/kg250 mg/5 mL
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
500 mL20 gtt/mL4 h? gtt/min

Введіть 500 mL за 4 годин системою з фактором 20 кр/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину. Округліть до найближчого цілого числа.

500 mL4 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
400 mL20 gtt/mL42 gtt/mint = ? h

Крапельниця крапає зі швидкістю 42 кр/хв через систему 20 кр/mL. У мішку залишилося 400 mL. Через скільки годин t він спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

42 gtt/min20 gtt/mL400 mL
t = h
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСередня
heparin 1 000 од./mL80 од./kg · 82 kg → V = ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Навчальний протокол передбачає болюс гепарину 80 units/kg для пацієнта масою 82 kg. Флакон містить 1 000 units/mL. Який об’єм V ви набираєте? Округліть до одного знака після коми.

80 од./kg82 kg1 000 од./mL
V = mL
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСкладна
800 mg500 mLdopamine7 mL/h82 kg? mcg/kg/min

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія dopamine (800 mg в 500 mL) іде зі швидкістю 7 mL/h. Пацієнт важить 82 kg. Яку дозу D в mcg/kg/min отримує пацієнт? Округліть до одного знака після коми.

800 mg/500 mL7 mL/h82 kg
D = mcg/kg/min
33.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 8 годсік150 mLвода240 mLмолоко200 mLкубики льоду120 mLВнутрішньовенна інфузія50 mL/h × 8 hв/в антибіотик1 × 50 mLсеча350 mLсеча425 mLрановий дренаж80 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 8 год. Пацієнт важить 79 kg. Знайдіть середній діурез U у mL/kg/h. Округліть до двох знаків після коми.

79 kg8 hсеча: 350 mLсеча: 425 mLрановий дренаж: 80 mL
U = mL/kg/h
34.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
1000 mL150 mL введено100 mL/h14:00t = ? h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 1000 mL вводять помпою зі швидкістю 100 mL/h. О 14:00 вже введено 150 mL. Через скільки годин t пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

1000 mL150 mL введено100 mL/h
t = h
35.Шкали клінічного оцінюванняСередня
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою Брейден: сенсорне сприйняття: дуже обмежене; вологість: іноді волога; активність: прикутий до ліжка; рухливість: дуже обмежене; харчування: імовірно недостатнє; тертя та зсув: проблема. Знайдіть суму за Брейден B.

6–23
B =
36.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1низькийнизький–середнійсереднійвисокий

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 16/min, SpO₂ 98% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 124/74 mmHg, пульс 50/min, не реагує, температура 36,1 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.

RR 16SpO₂ 98%повітряSBP 124HR 50UT 36,1 °C
  1. 1низький
  2. 2низький–середній
  3. 3середній
  4. 4високий
37.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня

Навчальний газовий склад показує метаболічний ацидоз з HCO₃⁻ 12 mmol/L. Скористайтеся формулою Вінтерса, щоб знайти очікуваний PaCO₂ (середину діапазону) у мм рт. ст.

HCO₃⁻ 12 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
38.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна

Навчальний газовий склад показує метаболічний алкалоз з HCO₃⁻ 39 mmol/L. Скористайтеся очікуваним PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21, щоб знайти очікуваний PaCO₂.

HCO₃⁻ 39 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mV

На цій стрічці у відведенні II видно синусовий ритм з однією паузою. Виміряйте пауза, інтервал R–R через неї, в секундах.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
пауза = s
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mVідіовентрикулярний ритмсинусовий ритм із широким QRSритм двокамерного (AV) кардіостимуляторавузловий ритм

У цього пацієнта є кардіостимулятор. Інтерпретуйте стрічку у відведенні II. Клацніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1ідіовентрикулярний ритм
  2. 2синусовий ритм із широким QRS
  3. 3ритм двокамерного (AV) кардіостимулятора
  4. 4вузловий ритм

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: D · That they know how and when to take them and what to report

Чому це відповідь

Safe discharge needs the patient or carer to understand dose, timing, purpose and important side effects. Teach-back and written information help confirm this.

Відповідь

D · That they know how and when to take them and what to report
2.Основи сестринської справи

Відповідь: A · "I'll stop eating all green vegetables from now on."

Чому це відповідь

Vitamin K in green vegetables opposes warfarin, so a stable intake keeps the INR steady. Cutting them out suddenly can make the INR rise; bleeding signs and blood tests are correct points.

Відповідь

A · "I'll stop eating all green vegetables from now on."
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: B · Спершу застосовують альтернативи, потрібне призначення з обмеженим терміном

Чому це відповідь

Обмеження застосовують лише тоді, коли інші заходи не допомогли, а пацієнтові чи іншим загрожує небезпека. Потрібне призначення з обмеженим терміном та регулярним переглядом, призначення «за потреби» не дозволені, а за пацієнтом часто спостерігають.

Відповідь

B · Спершу застосовують альтернативи, потрібне призначення з обмеженим терміном
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: A · Be honest that an error occurred and involve the provider and team in disclosure per policy

Чому це відповідь

Open, honest disclosure of errors is an ethical duty and part of a safety culture. The nurse follows policy, which usually involves the provider and risk team, and does not hide or blame.

Відповідь

A · Be honest that an error occurred and involve the provider and team in disclosure per policy
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: A · «Виміряйте пану Лі артеріальний тиск о 10:00 і негайно скажіть мені, якщо систолічний нижче 100».

Чому це відповідь

Найкраща інструкція точно вказує, що робити, коли й які значення треба повідомляти негайно. Інші інструкції змушують помічника здогадуватися, що важливо.

Відповідь

A · «Виміряйте пану Лі артеріальний тиск о 10:00 і негайно скажіть мені, якщо систолічний нижче 100».
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: A · Respiratory muscle fatigue with possible impending respiratory failure

Чому це відповідь

Early in an asthma attack, fast breathing lowers the PaCO₂. A rising, “normal” value in a tiring patient means they can no longer move enough air, which is a warning sign of respiratory failure.

Відповідь

A · Respiratory muscle fatigue with possible impending respiratory failure
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: D · Гострий набряк легень

Чому це відповідь

Гострий набряк легень спричиняє тяжку задишку, хрипи та пінисте мокротиння. Посадіть пацієнта, дайте кисень і терміново викличте лікаря; зазвичай призначають діуретики.

Відповідь

D · Гострий набряк легень
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: A · Внутрішню кровотечу

Чому це відповідь

Гемодинамічні ознаки шоку зі здуттям живота свідчать про внутрішньочеревну кровотечу навіть без видимої крововтрати. Потрібен невідкладний огляд хірурга.

Відповідь

A · Внутрішню кровотечу
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: D · Низький кальцій у сироватці

Чому це відповідь

Коли нирки, що відмовляють, затримують фосфат, фосфат зв'язує кальцій, а активація вітаміну D зменшується, тому кальцій у сироватці має тенденцію знижуватися. Це спричиняє вторинний гіперпаратиреоз і хворобу кісток.Перевірено за: Hypocalcemia (StatPearls) · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026); Phosphate in Blood · MedlinePlus (NIH) (2023)

Відповідь

D · Низький кальцій у сироватці
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: D · Myoglobin from damaged muscle is in the urine

Чому це відповідь

The dipstick blood test detects heme, which is present in both hemoglobin and myoglobin. Positive "blood" without red cells, together with a very high CK, indicates myoglobinuria from rhabdomyolysis, which can damage the kidneys. IV fluids and close monitoring of urine output and potassium are needed.Перевірено за: Myoglobin urine test · MedlinePlus (NIH) (2025); Rhabdomyolysis · MedlinePlus (NIH) (2025); Creatine Kinase · MedlinePlus (NIH) (2023)

Відповідь

D · Myoglobin from damaged muscle is in the urine
11.Фармакологія

Відповідь: C · Pull the pinna down and back

Чому це відповідь

In children under about 3 years, the pinna is pulled down and back; in adults it is pulled up and back. The child then lies with the treated ear up for a few minutes.

Відповідь

C · Pull the pinna down and back
12.Фармакологія

Відповідь: D · Timolol is absorbed and blocks beta-2 receptors in the airways

Чому це відповідь

Ophthalmic timolol is a non-selective beta blocker and can reach the circulation in amounts that cause bronchospasm or bradycardia. It is generally avoided in asthma.

Відповідь

D · Timolol is absorbed and blocks beta-2 receptors in the airways
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: D · It can still work, because oxygen collects in the nasopharynx

Чому це відповідь

Studies show that mouth breathing still draws in oxygen from the nasopharynx, so nasal cannulae can work. The effect is judged by the SpO₂, and the device is changed if targets are not reached. Cannulae are never placed in the mouth.

Відповідь

D · It can still work, because oxygen collects in the nasopharynx
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: C · Кардіогенний шок зі слабкою перфузією тканин

Чому це відповідь

Кардіогенний шок — недостатність насоса з гіпотензією та гіпоперфузією (холодна шкіра, олігурія, сплутаність, підвищений лактат), часто із застоєм у легенях. Потрібен терміновий огляд інтенсивної терапії. Великі болюси рідини можуть посилити застій, якщо їх не спрямовує ретельна оцінка.

Відповідь

C · Кардіогенний шок зі слабкою перфузією тканин
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: D · Бензодіазепін, як-от внутрішньовенний лоразепам або букальний мідазолам

Чому це відповідь

Напад тривалістю п'ять хвилин і більше (або повторні напади без відновлення) лікують як епілептичний статус. Спершу дають бензодіазепін (внутрішньовенно лоразепам, якщо є доступ; букальний чи інтраназальний мідазолам або ректальний діазепам, якщо немає), потім протисудомний засіб другої лінії, як-от леветирацетам, фенітоїн чи вальпроат, якщо напад триває. Глюкозу перевіряють і дають лише за низького рівня.

Відповідь

D · Бензодіазепін, як-от внутрішньовенний лоразепам або букальний мідазолам
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: A · A honeymoon phase, but insulin is still needed

Чому це відповідь

After diagnosis and correction of high glucose, remaining beta cells may work better for a while, so insulin needs fall. This honeymoon phase is temporary. The doses are reduced, but insulin is not stopped.

Відповідь

A · A honeymoon phase, but insulin is still needed
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: D · A partial-thickness burn on the hand

Чому це відповідь

Burns of the face, hands, feet, genitalia, perineum and major joints, as well as circumferential, chemical, electrical and inhalation injuries, usually need specialist advice because of their risks and functional impact.

Відповідь

D · A partial-thickness burn on the hand
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: D · Inform the surgeon so that the procedure can be explained again

Чому це відповідь

Valid consent requires understanding. The nurse advocates for the patient and asks the surgeon (who obtains consent) to explain again before surgery goes ahead. The conversation is documented.

Відповідь

D · Inform the surgeon so that the procedure can be explained again
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: C · Патологічну жовтяницю, що потребує негайної оцінки

Чому це відповідь

Фізіологічна жовтяниця зазвичай з'являється після 24 годин. Жовтяниця в перші 24 години вказує на гемоліз (наприклад, несумісність за групою крові) або інфекцію й потребує визначення білірубіну та огляду лікаря.

Відповідь

C · Патологічну жовтяницю, що потребує негайної оцінки
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: D · An ectopic pregnancy

Чому це відповідь

A slowly rising hCG with an empty uterus at a level where a sac should be seen suggests an ectopic pregnancy. Rupture can cause life-threatening bleeding, so she needs close monitoring and urgent review.

Відповідь

D · An ectopic pregnancy
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: C · Only the child presses the button, unless a protocol says otherwise

Чому це відповідь

PCA is safe because a sedated child stops pressing the button. If others press it ("PCA by proxy") this safety is lost, risking overdose. Nurse- or parent-controlled analgesia is only used under specific protocols with extra monitoring.

Відповідь

C · Only the child presses the button, unless a protocol says otherwise
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: D · Терміново залучити лікаря; це тяжкий круп, що може потребувати небулізованого епінефрину

Чому це відповідь

Стридор у спокої, збудження та втягнення грудної клітки вказують на тяжку обструкцію верхніх дихальних шляхів. Тримайте дитину спокійною з батьками, давайте кисень за потреби та терміново кличте допомогу; небулізований епінефрин і стероїди вводять за призначенням.

Відповідь

D · Терміново залучити лікаря; це тяжкий круп, що може потребувати небулізованого епінефрину
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: B · Serotonin syndrome

Чому це відповідь

St John's wort has serotonergic effects, so combining it with an SSRI can cause serotonin syndrome. It also induces liver enzymes and interacts with many other drugs, so patients should tell the prescriber about herbal products.

Відповідь

B · Serotonin syndrome
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: D · It is a normal stage of group development, to be handled openly and calmly

Чому це відповідь

Conflict and challenges to the leader are typical of the storming stage. Handling them openly and non-defensively helps the group develop norms and move into productive work.

Відповідь

D · It is a normal stage of group development, to be handled openly and calmly
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: 3:05 AM

24-годинний формат часу: з 1 PM додавайте 12 до години (3:45 PM = 15:45). Від півночі до 12:59 AM — це 00:00–00:59, а 12:00–12:59 PM залишається 12:00–12:59. Переходячи назад, віднімайте 12 від годин 13–23 і додавайте PM; година 00 стає 12 AM. Час через північ рахуйте двома частинами: до 24:00 (00:00), потім від 00:00.

Переведіть годину

03 → 3 AM

Відповідь

3:05 AM

Відповідь

3:05 AM
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: V = 317,5 mL

Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.

Кожен пункт у mL

1 tbsp = 1·15 = 15 mL
8 fl oz = 8·30 = 240 mL
½ tsp = 0,5·5 = 2,5 mL
¼ склянка = 0,25·240 = 60 mL

Додайте

V = 15 + 240 + 2,5 + 60 = 317,5 mL

Відповідь

V = 317,5 mL
27.Розрахунок доз

Відповідь: V = 1,6 mL

Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.

Доза за масою тіла

D = 2·16 = 32 mg

Об’єм

V = 32/20 = 1,6 mL

На шприці

На цьому шприці 10 mL кожна мала лінія — це 0,2 mL.

Відповідь

V = 1,6 mL
28.Розрахунок доз

Відповідь: V = 11,2 mL

Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.

Доза за масою тіла

20·28 = 560 mg

Об’єм

V = (560/250)·5 = 11,2 mL

Відповідь

V = 11,2 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 42 gtt/min

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Час у хвилинах

4·60 = 240 min

Швидкість крапання

R = 500·20/240 = 41,67 ≈ 42 gtt/min

Відповідь

R = 42 gtt/min

Біля ліжка округлюють до найближчої цілої краплі: 42 кр/хв.

30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: t = 3,2 h

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Швидкість у mL/h

42·60/20 = 126 mL/h

Залишковий час

t = 400/126 = 3,175 ≈ 3,2 h

Відповідь

t = 3,2 h
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: V = 6,6 mL

Інфузії гепарину та інсуліну: концентрація = units у пакеті/об’єм пакета (units/mL). Швидкість помпи (mL/h) = units за годину/концентрація, а units за годину = mL/h × концентрація. Для призначення з розрахунку на масу тіла спершу units/h = units/kg/h × маса тіла. Об’єм болюсу = потрібні units/концентрація у флаконі. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Потрібна кількість одиниць

80·82 = 6 560 од.

Об’єм

V = 6560/1000 = 6,56 ≈ 6,6 mL

Відповідь

V = 6,6 mL
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: D = 2,3 mcg/kg/min

Титровані інфузії: спершу знайдіть концентрацію в mcg/mL (mg × 1000/mL). Для призначення з розрахунку на масу тіла mcg/min = mcg/kg/min × маса тіла. Тоді mL/h = mcg/min × 60/концентрація. У зворотному напрямку mcg/kg/min = mL/h × концентрація/(60 × маса тіла). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Концентрація

800 000/500 = 1600 mcg/mL

Мікрограми за хвилину

7·1600 = 11200 mcg/h
11200/60 = 186,7 mcg/min

На кілограм

D = 186,7/82 = 2,276 ≈ 2,3 mcg/kg/min

Відповідь

D = 2,3 mcg/kg/min
33.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: U = 1,23 mL/kg/h

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Загальний об’єм сечі

350 + 425 = 775 mL

На кілограм за годину

U = 775/(79·8) = 1,226 ≈ 1,23 mL/kg/h

Відповідь

U = 1,23 mL/kg/h
34.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: t = 8,5 h

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Залишок об’єму

1000 − 150 = 850 mL

Час

t = 850/100 = 8,5 h

Відповідь

t = 8,5 h

Це приблизно 8 h 30 min, тож пакет закінчиться приблизно о 22:30.

35.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: B = 11

Шкала Брейден: шість підшкал ризику пролежнів. Сенсорне сприйняття, вологість, активність, рухливість і харчування оцінюються від 1 до 4, від найгіршого рівня (1) до відсутності проблеми (4); тертя та зсув оцінюються від 1 до 3. Сума становить від 6 до 23, а нижча сума означає вищий ризик. Поширені категорії: 19–23 немає ризику, 15–18 легкий ризик, 13–14 помірний ризик, 10–12 високий ризик і 9 або менше дуже високий ризик.

Оцініть кожну підшкалу

сенсорне сприйняття: дуже обмежене → 2
вологість: іноді волога → 3
активність: прикутий до ліжка → 1
рухливість: дуже обмежене → 2
харчування: імовірно недостатнє → 2
тертя та зсув: проблема → 1

Додайте

Сума за Брейден = 2 + 3 + 1 + 2 + 2 + 1 = 11

Відповідь

B = 11
36.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: низький–середній

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 16/min → 0
SpO₂ 98% → 0
на повітрі → 0
SBP 124 mmHg → 0
HR 50/min → 1
не реагує (U) → 3
T 36,1 °C → 0

Сума та «червоні» бали

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 1 + 3 + 0 = 4
Принаймні один параметр дає 3.

Група ризику

низький–середній

Відповідь

низький–середній

Один бал 3 потребує термінового огляду, навіть якщо сума низька.

37.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: PaCO₂ = 26 mmHg

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Формула Вінтерса

PaCO₂ = 1,5·12 + 8 = 26 mmHg
дальність: 24–28 mmHg

Відповідь

PaCO₂ = 26 mmHg
38.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: PaCO₂ = 48,3 mmHg

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Очікуваний PaCO₂

0,7·39 + 21 = 48,3 mmHg

Відповідь

PaCO₂ = 48,3 mmHg

Зростання має межу: лише завдяки компенсації PaCO₂ рідко перевищує приблизно 55 мм рт. ст.

39.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: пауза = 1,56 s

Тахікардія з вузькими комплексами та паузи: надшлуночкова тахікардія (SVT) — це регулярна тахікардія близько 150–250/min із вузькими комплексами QRS; зубці P зазвичай не видно, бо вони сховані в комплексі QRS або зубці T. Синусова тахікардія в дорослого в спокої зазвичай нижча за приблизно 150/min, і перед кожним QRS є видимий зубець P; тріпотіння передсердь із провідністю 2:1 часто має частоту близько 150/min і показує пилкоподібні хвилі. У разі синусової зупинки синусовий вузол на мить перестає генерувати імпульси: пауза без зубця P і без QRS, довжина якої не дорівнює цілому числу циклів P–P (пауза точно в два-три цикли натомість вказує на синоатріальну блокаду виходу).

Виміряйте

39 малих клітинок від R до R через паузу

Перетворити

пауза = 39 × 0,04 s = 1,56 s

Порівняйте з P–P

1,56 ÷ 0,92 ≈ 1,7 циклів P–P, не ціле число

Відповідь

пауза = 1,56 s

У паузі зубця P немає, а пауза не дорівнює цілому числу циклів P–P: синусова зупинка. Пауза точно в два-три цикли вказувала б на синоатріальну блокаду виходу.

40.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: ритм двокамерного (AV) кардіостимулятора

Кардіостимульовані ритми: імпульс кардіостимулятора видно як вузький вертикальний пік стимуляції. Після шлуночкового піку QRS широкий (0,12 s або більше), бо імпульс поширюється від електрода через м’яз, а не провідною системою; при стимуляції правого шлуночка він у відведенні II часто здебільшого від’ємний. Пік перед кожним зубцем P означає передсердну стимуляцію, а двокамерний (AV) кардіостимулятор показує передсердний пік і зубець P, а потім, після запрограмованої AV-затримки, шлуночковий пік і широкий QRS. Захоплення означає, що за кожним піком іде деполяризація. Відсутність захоплення — це пік без зубця P чи QRS після нього; відсутність сприйняття (піки, що не зважають на власні скорочення пацієнта) та відсутність стимуляції (немає піку, коли він має бути) — інші класичні порушення роботи.

П’ять кроків

1. Частота: R–R = 25 малих клітинок, 1500 ÷ 25 ≈ 60 за хвилину.
2. Ритм: регулярний, кожен R–R дорівнює 1,00 s.
3. Зубці P: кожен зубець P іде після власного піку стимуляції (передсердна стимуляція).
4. AV-інтервал: другий пік стоїть через 0,16 s після першого (запрограмована AV-затримка).
5. QRS: 0,16 s, широкий, одразу після другого піку (шлуночкова стимуляція).

Інтерпретація

ритм двокамерного (AV) кардіостимулятора

Відповідь

ритм двокамерного (AV) кардіостимулятора

Стимульований QRS за своєю природою широкий; не називайте це блокадою ніжки пучка Гіса чи шлуночковим ритмом.

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions