Тестові питання у стилі NCLEX (RN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 40 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Добова доза
mg/day = mg/kg/day × маса тіла (kg)
Кількість доз на добу
кількість = 24 h / інтервал між дозами (h)
Фунти в кілограми
kg = lb / 2,2
Концентрація інфузії
units/mL = units у пакеті / об’єм пакета
Швидкість помпи
mL/h = доза за годину / концентрація
Титрована інфузія
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Доза за швидкістю помпи
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Одиниці
1 mg = 1000 mcg

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

How is a 24-hour urine collection started?

  1. AThe first urine of the morning is discarded and the time noted, then all urine is kept
  2. BOnly urine passed at night is collected
  3. CA sample is taken every four hours and the rest discarded
  4. DThe first urine of the morning is kept and the rest of the day's urine is discarded
2.Основи сестринської справиСкладна

Для чого використовують шкалу Брейден або Ватерлоу?

  1. AЛише для оцінки стану харчування
  2. BДля оцінки рівня свідомості
  3. CДля оцінки ризику падіння
  4. DДля оцінки ризику пролежнів
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

A patient with a fever and a cough arrives in a crowded clinic waiting room. What should the nurse do?

  1. AAsk the patient to wait outside in the car park
  2. BGive the patient a mask and seat them apart from others
  3. CDo nothing until the patient is seen by the provider
  4. DGive everyone else in the waiting room a mask instead
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

Вранці перед операцією пацієнт каже, що операція на лівому коліні, але в формі згоди вказано праве коліно. Що має зробити медсестра?

  1. AДотримуватися слів пацієнта, бо він найкраще знає своє тіло
  2. BДотримуватися форми згоди, бо її підписано
  3. CПозначити обидва коліна, щоб можна було оперувати будь-яке
  4. DЗупинитися та повідомити хірурга, щоб спершу підтвердити ділянку
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

Яка інструкція помічникові з догляду найчіткіша?

  1. A«Поглядайте на пана Лі сьогодні вранці й дайте мені знати, як він».
  2. B«Дайте мені знати, якщо щось здасться не так із паном Лі, поки ви там».
  3. C«Зробіть пану Лі життєві показники до обіду й запишіть їх у карту для мене».
  4. D«Виміряйте пану Лі артеріальний тиск о 10:00 і негайно скажіть мені, якщо систолічний нижче 100».
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

A visitor on the ward becomes threatening and shows a knife. What is the nurse’s priority?

  1. AMove away to safety, keep others away and call security or the police
  2. BTry to take the knife away from the visitor straight away before anyone is hurt
  3. CArgue with the visitor to persuade them to leave
  4. DIgnore the visitor and carry on with patient care
7.Клінічна сестринська справаСередня

Which side effects are common after high doses of salbutamol (albuterol)?

  1. ATremor and a fast heart rate
  2. BConstipation and urinary retention
  3. CHair loss and weight gain
  4. DBradycardia and drowsiness
8.Клінічна сестринська справаСкладна

Яке сестринське оцінювання найкраще допомагає виявити раннє погіршення стану пацієнта після великої операції?

  1. AВимірювання температури раз на день
  2. BРегулярні повні набори показників зі шкалою раннього попередження та аналізом динаміки
  3. CПеревірка рани лише під час виписки
  4. DЛише запитання пацієнта, чи добре він почувається
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

A patient with iron-deficiency anemia started oral iron. Which result is usually the earliest sign that treatment is working?

  1. AA rise in the reticulocyte count
  2. BA fall in the mean cell volume (MCV)
  3. CA fall in the white cell count
  4. DA rise in the platelet count
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

Пацієнт із серцевою недостатністю приймає лізиноприл, спіронолактон і добавку калію. Сьогодні калій 6,0 mEq/L. Яке пояснення найімовірніше?

  1. AДобавки калію не впливають на рівень у сироватці
  2. BКілька ліків, що підвищують калій, приймають разом
  3. CЛізиноприл знижує калій
  4. DСпіронолактон спричиняє втрату калію
11.ФармакологіяСередня

Приблизно за який час ліки, що вводяться через рівні проміжки, досягають рівноважного стану?

  1. AЗа 1 період напіввиведення
  2. BЗа 10 періодів напіввиведення
  3. CЗа 4–5 періодів напіввиведення
  4. DЦе залежить лише від величини дози
12.ФармакологіяСкладна

How does levonorgestrel emergency contraception mainly work?

  1. AIt kills sperm in the vagina
  2. BIt causes an immediate period
  3. CIt ends an established pregnancy
  4. DIt delays or prevents ovulation
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

Which history is a contraindication to thrombolysis for a STEMI?

  1. AMild asthma controlled with inhalers
  2. BA previous haemorrhagic stroke
  3. CA previous appendicectomy many years ago
  4. DTreated high blood pressure
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

Пацієнтові, який приймає апіксабан при фібриляції передсердь, призначено планову операцію. Яке твердження відображає правильну практику?

  1. AЙого відміняють, а потім усувають дію пероральним вітаміном K
  2. BВідмінити за два тижні до операції та замінити варфарином
  3. CЙого завжди продовжують до ранку операції
  4. DПризупинити його на визначений термін залежно від ризику кровотечі та функції нирок
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

A urine dipstick is positive for nitrites. What does this suggest?

  1. ABacteria that convert nitrate are present
  2. BThe patient is dehydrated and needs more fluid
  3. CThe kidneys are losing too much protein
  4. DThe urine has a lot of glucose in it
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

Пацієнт із центральним нецукровим діабетом починає приймати десмопресин. Яке ускладнення має контролювати медсестра?

  1. AГіпонатріємію
  2. BГіперкаліємію
  3. CГіперглікемію
  4. DТяжку діарею
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

Which group of findings suggests obstruction of the bile duct?

  1. APale urine, dark stools and a flapping tremor
  2. BRed urine, black stools and a high blood glucose
  3. CJaundice, dark urine, pale stools and itching
  4. DNormal skin colour with diarrhoea and fever
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

On the day after a Hartmann's procedure, the end colostomy is dark purple to black. What should the nurse do?

  1. ACut a smaller hole in the pouch
  2. BReport it urgently, as the stoma may be necrotic
  3. CRub the stoma to improve its colour
  4. DRecord it as normal postoperative bruising and recheck it next week
19.Акушерське медсестринствоСередня

Which test estimates how much fetal blood has entered the mother's circulation, to guide the dose of anti-D?

  1. AGlucose tolerance test
  2. BKleihauer–Betke test
  3. CDirect Coombs test on the baby
  4. DNitrazine test
20.Акушерське медсестринствоСкладна

A pregnant woman with chronic hypertension takes lisinopril. Why should the nurse alert the prescriber?

  1. AACE inhibitors cause neural tube defects only in the third trimester
  2. BLisinopril is the first-choice antihypertensive in pregnancy
  3. CLisinopril will cause her blood pressure to rise in pregnancy
  4. DACE inhibitors can harm fetal kidney development and are avoided in pregnancy
21.Педіатричне медсестринствоСередня

Які заходи є ключовими в лікуванні вазооклюзивної (больової) кризи при серпоподібноклітинній анемії?

  1. AОбмеження рідини для захисту нирок і холодні компреси на болючі ділянки
  2. BРідини, ефективне знеболення й кисень, якщо в дитини гіпоксія
  3. CСуворий постільний режим без знеболення
  4. DПрепарати заліза
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

A family speaks little English. Their 10-year-old offers to translate during a discussion about consent for his sister's surgery. What should the nurse do?

  1. AArrange a professional interpreter
  2. BUse simple English and gestures only
  3. CLet the 10-year-old translate to save time
  4. DAsk another patient's visitor who speaks the language
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

Which nurse statement is most consistent with motivational interviewing?

  1. A"You're an alcoholic, and you need to admit it."
  2. B"I've decided that you need to stop drinking completely."
  3. C"What would be different for you if you drank less?"
  4. D"If you don't stop drinking now, you'll die."
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

A caller says she is a patient's sister and asks how he is doing. The patient has not given consent to share information. What should the nurse do?

  1. AAsk her to prove she is his sister and then share the details
  2. BNeither confirm nor deny that he is there, and offer to pass on a message
  3. CGive a full update, because she is a close family member
  4. DTell her that he is on the ward but refuse to say anything else about his care or condition
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
12345678910111207:20?9:20 AM7:20 AM7:20 PM6:20 AM

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Дозу записано о 07:20 (24-годинний формат). Який запис відповідає тому самому часу в 12-годинному форматі? Натисніть на нього.

07:20
  1. 19:20 AM
  2. 27:20 AM
  3. 37:20 PM
  4. 46:20 AM
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
1 tbsp · 4/добу · 7 d? mL1 tbsp = 15 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Рецепт передбачає 1 tbsp пероральної суспензії кожні 6 годин протягом 7 днів. Використовуючи 1 tbsp = 15 mL, скільки mL V потрібно на весь курс?

1 tbspкожні 6 годин7 днів1 tbsp = 15 mL
V = mL
27.Розрахунок дозСередня
20%2 mLm = ? mg

Скільки міліграмів препарату m міститься в 2 mL 20 % (w/v) розчину?

20% w/v2 mL
m = mg
28.Розрахунок дозСкладна
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Призначено 890 мікрограмів. Ампула містить 1 mg/mL. Наберіть дозу в шприц на 1 mL: який об’єм V ви вводите?

890 mcg1 mg/mL
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
250 mL20 gtt/mL4 h? gtt/min

Введіть 250 mL за 4 годин системою з фактором 20 кр/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину. Округліть до найближчого цілого числа.

250 mL4 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
400 mLзалишилося? mL/h3 h залишилося

Призначено 1500 mL протягом 12 годин. Через 9 годин ви бачите, що в мішку ще 400 mL, а інфузія все одно має завершитися вчасно. На скільки відсотків Δ треба збільшити початкову швидкість помпи?

1500 mL / 12 hчерез 9 h: 400 mL
Δ = %
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСередня
heparin 5 000 од./mL60 од./kg · 107 kg → V = ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Навчальний протокол передбачає болюс гепарину 60 units/kg для пацієнта масою 107 kg. Флакон містить 5 000 units/mL. Який об’єм V ви набираєте? Округліть до одного знака після коми.

60 од./kg107 kg5 000 од./mL
V = mL
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСкладна
250 mg250 mLdobutamine40 mL/h106 kg? mcg/kg/min

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія dobutamine (250 mg в 250 mL) іде зі швидкістю 40 mL/h. Пацієнт важить 106 kg. Яку дозу D в mcg/kg/min отримує пацієнт? Округліть до одного знака після коми.

250 mg/250 mL40 mL/h106 kg
D = mcg/kg/min
33.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 12 годвода350 mLмолоко240 mLкубики льоду200 mLВнутрішньовенна інфузія60 mL/h × 12 hв/в антибіотик2 × 50 mLсеча175 mLсеча425 mLсеча200 mLсеча325 mLрановий дренаж30 mLблювання100 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 12 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть водний баланс B = надходження − виведення в mL (від’ємна відповідь означає чисту втрату). Рахуйте кубики льоду як половину їхнього об’єму.

вода: 350 mLмолоко: 240 mLкубики льоду: 200 mLВнутрішньовенна інфузія: 60 mL/h × 12 hв/в антибіотик: 2 × 50 mLсеча: 175 mLсеча: 425 mLсеча: 200 mLсеча: 325 mLрановий дренаж: 30 mLблювання: 100 mL
B = mL
34.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
500 mL→ 75 mL/hпочаток 19:00tусього​ = ? h100 mL/h × 3 h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузію 500 mL починають о 19:00 зі швидкістю 100 mL/h. Через 3 години швидкість змінюють на 75 mL/h і більше не змінюють. Через скільки годин t від початку пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

500 mL100 mL/h · 3 h75 mL/h
t = h
35.Шкали клінічного оцінюванняСередня
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 18/min, SpO₂ 96% на додатковому кисні, артеріальний тиск 130/78 mmHg, пульс 76/min, притомний, температура 39,6 °C. Яка загальна сума балів NEWS2?

RR 18SpO₂ 96%O₂SBP 130HR 76AT 39,6 °C
NEWS2 =
36.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1низькийнизький–середнійсереднійвисокий

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 12/min, SpO₂ 86% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 112/68 mmHg, пульс 64/min, притомний, температура 36,6 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.

RR 12SpO₂ 86%повітряSBP 112HR 64AT 36,6 °C
  1. 1низький
  2. 2низький–середній
  3. 3середній
  4. 4високий
37.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
pH7,357,457,38PaCO₂mmHg354521HCO₃⁻mmol/L222612некомпенсованийчастково компенсованийповністю компенсований

Навчальний газовий склад артеріальної крові показує pH 7,38, PaCO₂ 21 mmHg (2,8 kPa) і HCO₃⁻ 12 mmol/L. Первинний розлад: метаболічний ацидоз. Наскільки він компенсований? Клікніть свою відповідь.

pH 7,38PaCO₂ 21 mmHg (2,8 kPa)HCO₃⁻ 12 mmol/L
  1. 1некомпенсований
  2. 2частково компенсований
  3. 3повністю компенсований
38.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна

Навчальні значення: Na⁺ 138, Cl⁻ 96, HCO₃⁻ 22 mmol/L і альбумін 25 г/л. Знайдіть скориговану на альбумін аніонну різницю AGc = AG + 0,25·(40 − альбумін).

Na⁺ 138 mmol/LCl⁻ 96 mmol/LHCO₃⁻ 22 mmol/Lальбумін 25 g/L
AGc = mmol/L
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mVсинусовий ритм із синусовою зупинкоюатріовентрикулярна блокада II ступеня II типусинусовий ритм зі шлуночковими екстрасистолами (PVC)нормальний синусовий ритм

Інтерпретуйте цю ритмограму у відведенні II. Який це ритм? Натисніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1синусовий ритм із синусовою зупинкою
  2. 2атріовентрикулярна блокада II ступеня II типу
  3. 3синусовий ритм зі шлуночковими екстрасистолами (PVC)
  4. 4нормальний синусовий ритм
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mVфібриляція шлуночківасистоліяелектрична активність без пульсу (PEA)нормальний синусовий ритм

Пацієнта під моніторингом знайшли без реакції, він не дихає нормально, а пульс на сонній артерії не промацується. Монітор показує цей організований ритм. Як називається така ситуація? Клацніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1фібриляція шлуночків
  2. 2асистолія
  3. 3електрична активність без пульсу (PEA)
  4. 4нормальний синусовий ритм

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: A · The first urine of the morning is discarded and the time noted, then all urine is kept

Чому це відповідь

The patient empties the bladder at the start and that urine is discarded. All urine for the next 24 hours is kept, including a final void at the end time.

Відповідь

A · The first urine of the morning is discarded and the time noted, then all urine is kept
2.Основи сестринської справи

Відповідь: D · Для оцінки ризику пролежнів

Чому це відповідь

Обидві шкали оцінюють ризик пролежнів і визначають профілактику: зміну положення, протипролежневі матраци та підтримку харчування.

Відповідь

D · Для оцінки ризику пролежнів
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: B · Give the patient a mask and seat them apart from others

Чому це відповідь

Offering a mask to people with respiratory symptoms and separating them from others reduces the spread of droplets. Tissues, hand hygiene products and waste bins are also provided.

Відповідь

B · Give the patient a mask and seat them apart from others
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: D · Зупинитися та повідомити хірурга, щоб спершу підтвердити ділянку

Чому це відповідь

Запобігання операції не на тій ділянці ґрунтується на підтвердженні правильної ділянки з кількох джерел. Розбіжність зупиняє процес, доки хірург не перевірить правильну ділянку з пацієнтом і документами, а згоду за потреби виправляють.

Відповідь

D · Зупинитися та повідомити хірурга, щоб спершу підтвердити ділянку
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: D · «Виміряйте пану Лі артеріальний тиск о 10:00 і негайно скажіть мені, якщо систолічний нижче 100».

Чому це відповідь

Найкраща інструкція точно вказує, що робити, коли й які значення треба повідомляти негайно. Інші інструкції змушують помічника здогадуватися, що важливо.

Відповідь

D · «Виміряйте пану Лі артеріальний тиск о 10:00 і негайно скажіть мені, якщо систолічний нижче 100».
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: A · Move away to safety, keep others away and call security or the police

Чому це відповідь

In a threat involving a weapon, staff keep a safe distance, protect patients where possible and call security or the police. Trying to disarm the person puts staff at serious risk.

Відповідь

A · Move away to safety, keep others away and call security or the police
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: A · Tremor and a fast heart rate

Чому це відповідь

Salbutamol is a beta2-agonist and can cause tremor, tachycardia and palpitations. High doses can also lower serum potassium.

Відповідь

A · Tremor and a fast heart rate
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: B · Регулярні повні набори показників зі шкалою раннього попередження та аналізом динаміки

Чому це відповідь

Системи відстеження й спрацювання, як-от NEWS2, поєднують частоту дихання, SpO2, артеріальний тиск, пульс, рівень свідомості та температуру, щоб рано виявляти погіршення.

Відповідь

B · Регулярні повні набори показників зі шкалою раннього попередження та аналізом динаміки
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: A · A rise in the reticulocyte count

Чому це відповідь

Once iron is available, the marrow releases more young red cells, so the reticulocyte count rises within about 1–2 weeks. The hemoglobin rises more slowly over weeks, and iron stores take months to refill.Перевірено за: Reticulocyte Count · MedlinePlus (NIH) (2024)

Відповідь

A · A rise in the reticulocyte count
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: B · Кілька ліків, що підвищують калій, приймають разом

Чому це відповідь

Інгібітори АПФ і спіронолактон обидва змушують нирки затримувати калій, а добавка додає ще. Медсестра утримує добавку, повідомляє лікаря та перевіряє функцію нирок і ЕКГ.Перевірено за: High potassium level · MedlinePlus (NIH) (2025); Spironolactone · MedlinePlus (NIH) (2018)

Відповідь

B · Кілька ліків, що підвищують калій, приймають разом
11.Фармакологія

Відповідь: C · За 4–5 періодів напіввиведення

Чому це відповідь

При повторних дозах рівень наближається до рівноважного приблизно за 4–5 періодів напіввиведення, незалежно від дози. Навантажувальна доза дає змогу досягти його швидше.

Відповідь

C · За 4–5 періодів напіввиведення
12.Фармакологія

Відповідь: D · It delays or prevents ovulation

Чому це відповідь

Levonorgestrel emergency contraception mainly prevents or delays ovulation and does not disrupt an implanted pregnancy. Its effectiveness falls the longer it is delayed after unprotected sex.

Відповідь

D · It delays or prevents ovulation
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: B · A previous haemorrhagic stroke

Чому це відповідь

Absolute contraindications include any previous intracranial haemorrhage, recent ischaemic stroke, active internal bleeding, suspected aortic dissection and recent major trauma or surgery. Thrombolysis is used when primary PCI cannot be delivered in time.

Відповідь

B · A previous haemorrhagic stroke
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: D · Призупинити його на визначений термін залежно від ризику кровотечі та функції нирок

Чому це відповідь

Оскільки дія ПОАК минає за кілька днів, їх зазвичай призупиняють на визначений період перед операцією (часто 1–3 дні) залежно від ризику кровотечі при втручанні та функції нирок; «місток» із гепарином зазвичай не потрібен. Вітамін K не усуває дію ПОАК.

Відповідь

D · Призупинити його на визначений термін залежно від ризику кровотечі та функції нирок
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: A · Bacteria that convert nitrate are present

Чому це відповідь

Many urinary pathogens convert dietary nitrate to nitrite, so a positive nitrite test supports a bacterial UTI. A negative result does not rule infection out. Leucocytes on the dipstick show white cells.

Відповідь

A · Bacteria that convert nitrate are present
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: A · Гіпонатріємію

Чому це відповідь

Десмопресин — синтетичний аналог АДГ. Якщо пацієнт продовжує пити великі обсяги, затримка води може спричинити гіпонатріємію з головним болем, сплутаністю чи судомами. Пацієнтам радять пити за спрагою, а натрій, масу тіла та водний баланс контролюють.

Відповідь

A · Гіпонатріємію
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: C · Jaundice, dark urine, pale stools and itching

Чому це відповідь

When bile cannot reach the gut, conjugated bilirubin enters the blood and urine (dark urine), stools lose their colour, and bile salts in the skin cause itching. Causes include gallstones and pancreatic cancer.

Відповідь

C · Jaundice, dark urine, pale stools and itching
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: B · Report it urgently, as the stoma may be necrotic

Чому це відповідь

A dark or black stoma suggests poor blood supply and necrosis, which can extend below the skin. The surgical team must assess it urgently, as further surgery may be needed.

Відповідь

B · Report it urgently, as the stoma may be necrotic
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: B · Kleihauer–Betke test

Чому це відповідь

The Kleihauer–Betke test (or flow cytometry) measures fetal red cells in maternal blood after a sensitising event such as trauma or birth. The result guides whether extra anti-D is needed.

Відповідь

B · Kleihauer–Betke test
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: D · ACE inhibitors can harm fetal kidney development and are avoided in pregnancy

Чому це відповідь

ACE inhibitors are fetotoxic, especially in the second and third trimesters, causing fetal kidney damage and oligohydramnios. Labetalol, nifedipine or methyldopa are used instead.

Відповідь

D · ACE inhibitors can harm fetal kidney development and are avoided in pregnancy
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: B · Рідини, ефективне знеболення й кисень, якщо в дитини гіпоксія

Чому це відповідь

Ключові заходи — гідратація, швидке знеболення (часто опіоїдами), тепло та кисень за низької сатурації. Холод спричиняє вазоконстрикцію й може посилити серпоподібну трансформацію.

Відповідь

B · Рідини, ефективне знеболення й кисень, якщо в дитини гіпоксія
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: A · Arrange a professional interpreter

Чому це відповідь

Professional interpreters ensure accurate, confidential communication and informed consent. Using children as interpreters is avoided because they may not understand medical terms and it places an inappropriate burden on them.

Відповідь

A · Arrange a professional interpreter
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: C · "What would be different for you if you drank less?"

Чому це відповідь

Motivational interviewing uses open questions that invite the person to explore their own reasons for change. Labelling, threats and directives tend to increase resistance.

Відповідь

C · "What would be different for you if you drank less?"
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: B · Neither confirm nor deny that he is there, and offer to pass on a message

Чому це відповідь

Without the patient's consent, the nurse should not disclose that a person is receiving mental health care. Offering to pass on a message respects confidentiality while allowing the patient to decide.

Відповідь

B · Neither confirm nor deny that he is there, and offer to pass on a message
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: 7:20 AM

24-годинний формат часу: з 1 PM додавайте 12 до години (3:45 PM = 15:45). Від півночі до 12:59 AM — це 00:00–00:59, а 12:00–12:59 PM залишається 12:00–12:59. Переходячи назад, віднімайте 12 від годин 13–23 і додавайте PM; година 00 стає 12 AM. Час через північ рахуйте двома частинами: до 24:00 (00:00), потім від 00:00.

Переведіть годину

07 → 7 AM

Відповідь

7:20 AM

Відповідь

7:20 AM
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: V = 420 mL

Розмірнісний аналіз: запишіть задану величину, потім помножте на коефіцієнти переведення у вигляді дробів (наприклад, 60 min/1 h або 1 mg/1000 mcg) так, щоб кожна зайва одиниця з’являлася один раз зверху й один раз знизу й скорочувалася. Коли залишиться лише шукана одиниця, обчислюйте. Використовуйте еквіваленти, наведені в питанні, і округлюйте лише остаточну відповідь.

Об’єм на дозу

1 tbsp = 1·15 = 15 mL

Увесь курс

V = 15 mL × 4/добу × 7 = 420 mL

Відповідь

V = 420 mL
27.Розрахунок доз

Відповідь: m = 400 mg

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Концентрація

20% = 20 g/100 mL = 200 mg/mL

Маса препарату

m = 200·2 = 400 mg

Відповідь

m = 400 mg
28.Розрахунок доз

Відповідь: V = 0,89 mL

Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.

Однакові одиниці

1 mg/mL = 1000 mcg/mL

Об’єм

V = 890/1000 = 0,89 mL

Відповідь

V = 0,89 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 21 gtt/min

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Час у хвилинах

4·60 = 240 min

Швидкість крапання

R = 250·20/240 = 20,83 ≈ 21 gtt/min

Відповідь

R = 21 gtt/min

Біля ліжка округлюють до найближчої цілої краплі: 21 кр/хв.

30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: Δ = 6,667 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Початкова швидкість

1500/12 = 125 mL/h

Нова швидкість

R = 400/3 = 133,3 mL/h

Відсоткова зміна

Δ = (133,3 − 125)/125·100% = 6,667%

Відповідь

Δ = 6,667%

У багатьох лікарнях таке коригування до 25 % дозволено без нового призначення; перевірте місцевий протокол.

31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: V = 1,3 mL

Інфузії гепарину та інсуліну: концентрація = units у пакеті/об’єм пакета (units/mL). Швидкість помпи (mL/h) = units за годину/концентрація, а units за годину = mL/h × концентрація. Для призначення з розрахунку на масу тіла спершу units/h = units/kg/h × маса тіла. Об’єм болюсу = потрібні units/концентрація у флаконі. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Потрібна кількість одиниць

60·107 = 6 420 од.

Об’єм

V = 6420/5000 = 1,284 ≈ 1,3 mL

Відповідь

V = 1,3 mL
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: D = 6,3 mcg/kg/min

Титровані інфузії: спершу знайдіть концентрацію в mcg/mL (mg × 1000/mL). Для призначення з розрахунку на масу тіла mcg/min = mcg/kg/min × маса тіла. Тоді mL/h = mcg/min × 60/концентрація. У зворотному напрямку mcg/kg/min = mL/h × концентрація/(60 × маса тіла). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Концентрація

250 000/250 = 1000 mcg/mL

Мікрограми за хвилину

40·1000 = 40000 mcg/h
40000/60 = 666,7 mcg/min

На кілограм

D = 666,7/106 = 6,289 ≈ 6,3 mcg/kg/min

Відповідь

D = 6,3 mcg/kg/min
33.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: B = 255 mL

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Загальне надходження

перорально: 350 + 240 = 590 mL
кубики льоду: 200/2 = 100 mL
Внутрішньовенна інфузія: 60·12 = 720 mL
в/в антибіотик: 2·50 = 100 mL
загальне надходження = 1510 mL

Загальне виведення

175 + 425 + 200 + 325 + 30 + 100 = 1255 mL

Баланс

B = 1510 − 1255 = 255 mL

Відповідь

B = 255 mL

Додатний: рідини надійшло більше, ніж виведено.

34.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: t = 5,7 h

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Перша частина

100·3 = 300 mL
500 − 300 = 200 mL залишилося

Друга частина

200/75 = 2,667 h

Загальний час

t = 3 + 2,667 = 5,667 ≈ 5,7 h

Відповідь

t = 5,7 h

Це приблизно 5 h 40 min, тож пакет закінчиться приблизно о 00:40.

35.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: NEWS2 = 4

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 18/min → 0
SpO₂ 96% → 0
на кисні → 2
SBP 130 mmHg → 0
HR 76/min → 0
притомний (A) → 0
T 39,6 °C → 2

Додайте

NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 0 + 0 + 0 + 2 = 4

Відповідь

NEWS2 = 4
36.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: низький–середній

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 12/min → 0
SpO₂ 86% → 3
на повітрі → 0
SBP 112 mmHg → 0
HR 64/min → 0
притомний (A) → 0
T 36,6 °C → 0

Сума та «червоні» бали

NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 3
Принаймні один параметр дає 3.

Група ризику

низький–середній

Відповідь

низький–середній

Один бал 3 потребує термінового огляду, навіть якщо сума низька.

37.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: повністю компенсований

Читання газового складу крові (ROME): спершу pH: нижче за 7,35 — ацидемія, вище за 7,45 — алкалемія. Потім знайдіть показник, що це пояснює. PaCO₂ (норма 35–45 мм рт. ст., 4,7–6,0 кПа) — респіраторна частина й змінюється протилежно (Opposite) до pH у респіраторному розладі; HCO₃⁻ (норма 22–26 ммоль/л) — метаболічна частина й змінюється в тому самому напрямку, що й pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Інший показник вказує на компенсацію: норма означає відсутність компенсації; відхилення в напрямку, що повертає pH, поки pH усе ще відхилений, означає часткову компенсацію; нормальний pH за двох відхилених показників означає повну компенсацію. Межі трохи відрізняються між лабораторіями; це навчальні значення.

ROME, показник за показником

pH 7,38: у межах 7,35–7,45
PaCO₂ 21 mmHg: низький (35–45)
HCO₃⁻ 12 mmol/L: низький (22–26)

Компенсація

Клінічно перевірте також очікувану компенсацію: за формулою Вінтерса очікуваний PaCO₂ становить 24–28 mmHg, тож виміряний 21 mmHg указує на додатковий дихальний алкалоз (змішаний розлад). Відповідь вище — це класифікація для іспиту за правилом ROME.

повністю компенсований

Відповідь

повністю компенсований
38.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: AGc = 23,75 mmol/L

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Аніонна різниця

AG = 138 − (96 + 22) = 20

Поправка на альбумін

20 + 0,25·(40 − 25) = 23,75 mmol/L

Відповідь

AGc = 23,75 mmol/L

Вище приблизно за 12 після корекції: висока аніонна різниця.

39.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: синусовий ритм із синусовою зупинкою

Критерії ритмів (відведення II): синусовий ритм має позитивний зубець P перед кожним QRS, постійний PR 0,12–0,20 s і вузький QRS: нормальний синусовий ритм 60–100/min, синусова брадикардія нижче 60, синусова тахікардія понад 100. Фібриляція передсердь: немає зубців P, ізолінія з хвилями фібриляції та абсолютно неправильний R–R. Тріпотіння передсердь: пилкоподібні хвилі тріпотіння близько 250–350/min зі сталим коефіцієнтом провідності, наприклад 2:1 або 4:1. Атріовентрикулярна блокада I ступеня: синусовий ритм із постійним PR понад 0,20 s. Вузловий ритм: вузький QRS з частотою 40–60/min із відсутніми чи інвертованими зубцями P (PR менше 0,12 s або P після QRS). Шлуночкова екстрасистола (PVC) — це ранній, широкий (0,12 s або більше), химерний QRS без зубця P, із зубцем T в протилежному напрямку й зазвичай повною компенсаторною паузою; при бігемінії кожне друге скорочення є PVC. Тахікардія з вузькими комплексами та паузи: надшлуночкова тахікардія (SVT) — це регулярна тахікардія близько 150–250/min із вузькими комплексами QRS; зубці P зазвичай не видно, бо вони сховані в комплексі QRS або зубці T. Синусова тахікардія в дорослого в спокої зазвичай нижча за приблизно 150/min, і перед кожним QRS є видимий зубець P; тріпотіння передсердь із провідністю 2:1 часто має частоту близько 150/min і показує пилкоподібні хвилі. У разі синусової зупинки синусовий вузол на мить перестає генерувати імпульси: пауза без зубця P і без QRS, довжина якої не дорівнює цілому числу циклів P–P (пауза точно в два-три цикли натомість вказує на синоатріальну блокаду виходу).

П’ять кроків

1. Частота: 6 комплексів QRS за 6 s, × 10 = 60 за хвилину.
2. Ритм: регулярний (R–R 0,76 s), за винятком однієї паузи 1,88 s, що не дорівнює цілому числу циклів P–P.
3. Зубці P: прямі, по одному перед кожним QRS; жодного зубця P під час паузи.
4. Інтервал PR: 0,18 s, постійний, у межах 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,10 s, вузький (менше 0,12 s).

Інтерпретація

синусовий ритм із синусовою зупинкою

Відповідь

синусовий ритм із синусовою зупинкою
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: електрична активність без пульсу (PEA)

Електрична активність без пульсу (PEA): PEA не можна побачити на стрічці. Монітор показує організовану електричну активність (ритм, відмінний від VF, VT чи асистолії), але в пацієнта немає пульсу, що промацується, тому її розпізнають, перевіряючи пацієнта. У настановах з реанімації дорослих PEA й асистолія — це ритми зупинки серця, що не підлягають дефібриляції: якісна СЛР, епінефрин якомога раніше та пошук оборотних причин (Hs і Ts, як-от гіповолемія, гіпоксія, напружений пневмоторакс і тампонада серця). VF і VT без пульсу — це ритми, що підлягають дефібриляції.

Що показує стрічка

1. Частота: R–R = 17 малих клітинок, 1500 ÷ 17 ≈ 88 за хвилину.
2. Ритм: регулярний, кожен R–R дорівнює 0,68 s.
3. Зубці P: позитивні, по одному перед кожним QRS, усі однакові.
4. Інтервал PR: 0,16 s, постійний, у межах 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,08 s, вузький (менше 0,12 s).
нормальний синусовий ритм

Що показує пацієнт

немає пульсу попри організовану електричну активність: електрична активність без пульсу (PEA), ритм зупинки серця, що не підлягає дефібриляції

Відповідь

електрична активність без пульсу (PEA)

Відповідь

електрична активність без пульсу (PEA)

PEA розпізнають біля ліжка пацієнта, ніколи лише за стрічкою. Це підготовка до екзамену, а не клінічна настанова.

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions