Тестові питання у стилі NCLEX (RN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 40 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Добова доза
mg/day = mg/kg/day × маса тіла (kg)
Кількість доз на добу
кількість = 24 h / інтервал між дозами (h)
Фунти в кілограми
kg = lb / 2,2
Концентрація інфузії
units/mL = units у пакеті / об’єм пакета
Швидкість помпи
mL/h = доза за годину / концентрація
Титрована інфузія
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Доза за швидкістю помпи
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Одиниці
1 mg = 1000 mcg

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

Яку мету пацієнта сформульовано за принципом SMART?

  1. AПацієнт пройде 20 метрів із ходунками до п'ятниці
  2. BПацієнт незабаром почуватиметься краще
  3. CПацієнт намагатиметься їсти більше
  4. DПацієнт покращить мобільність
2.Основи сестринської справиСкладна

Which statement about the use of physical restraint is correct?

  1. AIt is the best way to stop older patients from falling
  2. BIt can be used whenever a patient is confused, without further assessment
  3. CIt never needs to be documented if it is used only overnight
  4. DIt is a last resort, uses the least restrictive option and needs regular checks
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

A patient has botulism after eating contaminated food. Which precautions are needed?

  1. ADroplet precautions
  2. BContact precautions
  3. CStandard precautions
  4. DAirborne precautions
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

An audit shows poor hand hygiene compliance on a ward. Which plan is most likely to improve it?

  1. ARemoving all sinks so staff must use hand rub
  2. BA combined approach with education, hand rub at every bedside, regular audits and feedback
  3. CA single poster about hand hygiene placed in the staff room
  4. DDisciplining staff who are seen not cleaning their hands, with no other change
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

Which patient with diabetes should the nurse see first?

  1. AGlucose 48 mg/dL (2,7 mmol/L), sweating and confused
  2. BHbA1c result of 8,2%, asking about diet
  3. CNeeds foot care teaching before discharge tomorrow
  4. DGlucose 210 mg/dL (11,7 mmol/L) after a large lunch, feels well
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

A patient has a wrist restraint. The nurse finds the fingers on that hand pale, cool and tingling. What should the nurse do first?

  1. ADocument the finding and continue with the medication round
  2. BLoosen the restraint and assess the circulation
  3. CRaise the arm on a pillow and check again in two hours
  4. DTighten the restraint so the patient moves less
7.Клінічна сестринська справаСередня

Which ECG change is typical of hypokalaemia?

  1. AST elevation in leads II, III and aVF
  2. BFlattened T waves and prominent U waves
  3. CA very short PR interval with a delta wave
  4. DTall, peaked T waves
8.Клінічна сестринська справаСкладна

A nurse teaches a patient with asthma about a new inhaled steroid "preventer". Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will only use it when I'm wheezy."
  2. B"I'll keep my reliever inhaler with me."
  3. C"I will rinse my mouth after using it."
  4. D"I will use it every day even when I feel well."
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

Which change in clotting tests is normal in late pregnancy?

  1. AaPTT doubles from baseline
  2. BPlatelets rise above 600 × 10³/µL
  3. CFibrinogen and D-dimer rise
  4. DINR rises to about 3,0
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

У пацієнта на дигоксині рівень 1,2 ng/mL, калій 2,8 mEq/L і нові часті шлуночкові екстрасистоли. Яке тлумачення найкраще?

  1. AМожлива токсичність, бо низький калій посилює дію дигоксину
  2. BПацієнтові потрібна вища доза дигоксину для контролю ритму
  3. CДигоксин не може бути причиною, бо рівень у звичному діапазоні
  4. DКалій не впливає на серцевий ритм
11.ФармакологіяСередня

Which group of signs suggests opioid withdrawal?

  1. AConstipation, itching and a slow heart rate
  2. BDry mouth, urinary retention, blurred vision and confusion
  3. CYawning, runny nose, sweating, dilated pupils and diarrhoea
  4. DPinpoint pupils, slow breathing and drowsiness
12.ФармакологіяСкладна

Препарат має об'єм розподілу 40 L і повну біодоступність. Яка навантажувальна доза дасть цільову концентрацію в плазмі 2 mg/L?

  1. A160 mg
  2. B42 mg
  3. C80 mg
  4. D20 mg
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

У пацієнта біль посередині грудей і STEMI на ЕКГ. Що це зазвичай потребує?

  1. AРезультату тропоніну до ухвалення будь-якого рішення про лікування
  2. BЕкстреної реперфузії, переважно первинного ЧКВ
  3. CГоспіталізації та повторної ЕКГ наступного ранку
  4. DПерорального бета-блокатора та виписки, якщо біль минув
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

After positive end-expiratory pressure (PEEP) is increased on a ventilated patient, the blood pressure falls. What is the most likely reason?

  1. APEEP lowers the blood oxygen level
  2. BPEEP causes immediate blood loss from the alveolar capillaries
  3. CHigher chest pressure reduces venous return to the heart
  4. DPEEP directly weakens the heart muscle and its contraction
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

Why are tacrolimus blood levels checked regularly?

  1. AThe levels show whether the patient has diabetes
  2. BThe levels show how much urine the kidney is making
  3. CThe drug only works if levels are as high as possible
  4. DToo high harms the kidney; too low risks rejection
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

After removal of a cortisol-producing adrenal adenoma, why may the patient need hydrocortisone for months?

  1. AThe tumour will grow back quickly without it
  2. BHydrocortisone helps the wound to heal
  3. CThe other adrenal gland has been suppressed
  4. DThe operation always removes both adrenal glands
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

Which factor can precipitate hepatic encephalopathy in a patient with cirrhosis?

  1. ARegular gentle walking
  2. BA low-salt diet
  3. CConstipation
  4. DA high fluid intake
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

In recovery, an awake and anxious patient cannot lift their head, and their breaths are shallow and weak. What is the most likely cause?

  1. AOpioid overdose with pinpoint pupils
  2. BResidual neuromuscular blockade
  3. CA simple panic attack
  4. DNormal tiredness after surgery
19.Акушерське медсестринствоСередня

A woman at 37 weeks is GBS-positive. When should she receive antibiotics?

  1. ANot at all, because GBS is normal flora
  2. BIntravenously during labour
  3. COrally at 37 weeks only
  4. DOnly to the baby after birth
20.Акушерське медсестринствоСкладна

A newborn's heart rate is 80/min after 30 seconds of positive-pressure ventilation and the chest is not moving. What should the nurse do next?

  1. AStart chest compressions immediately at a 3:1 ratio
  2. BGive IV adrenaline straight away
  3. CStop ventilation and give oxygen by mask only
  4. DCorrect the ventilation, starting with mask and airway
21.Педіатричне медсестринствоСередня

Why should a child with diabetes rotate insulin injection sites?

  1. ATo prevent lumpy fatty areas that absorb insulin unpredictably
  2. BTo make sure each part of the body gets the same amount of insulin
  3. CTo stop the insulin from becoming less effective over the years
  4. DBecause the same site causes an allergy to insulin
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

How should a child who is still drowsy after a tonsillectomy be positioned?

  1. ASitting fully upright with the head bent forward on the chest
  2. BOn the side or semi-prone, so secretions can drain from the mouth
  3. CProne with the face directly in the pillow
  4. DFlat on the back with the head tilted backwards
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

Пацієнт каже: «Я візьму таблетку, сітку, квітку, вітку». Як це називають?

  1. AНеологізм
  2. BКлангові асоціації
  3. CЕхолалія
  4. DПерсеверація
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

A man has odd beliefs about being able to read minds, dresses eccentrically and has few friends because others make him anxious. He has never had sustained hallucinations or delusions. Which diagnosis fits best?

  1. AHistrionic personality disorder with odd dress
  2. BSchizotypal personality disorder
  3. CSchizophrenia
  4. DAntisocial personality disorder
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
94969810010210410635363738394041°F°C? °F36,9 °C

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Температура пацієнта — 36,9 °C. Переведіть її в градуси Фаренгейта T за формулою °F = °C × 9/5 + 32. Округліть до одного знака після коми.

36,9 °C
T = °F
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
00:0019:2003:00t = ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія починається о 19:20 і закінчується о 03:00 наступного ранку (24-годинний формат). Скільки годин t вона тривала? Дайте відповідь у годинах десятковим дробом, округленим до двох знаків після коми.

19:2003:00
t = h
27.Розрахунок дозСередня
024681010 mL

Дитині масою 16 kg призначено 5 mg/kg препарату. Вихідний розчин містить 20 mg/mL. Наберіть дозу: який об’єм V ви вводите?

16 kg5 mg/kg20 mg/mL
V = mL
28.Розрахунок дозСкладна
42 kg162 cmBSA = √(h·w/3600)60 mg/m²D = ? mg

Зріст пацієнта 162 cm, маса 42 kg. Призначено 60 mg/m². За формулою Мостеллера BSA = √(зріст (cm) × маса (kg)/3600) знайдіть дозу D в mg.

162 cm42 kg60 mg/m²
D = mg
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
1000 mL10 gtt/mL2 h? gtt/min

Введіть 1000 mL за 2 годин системою з фактором 10 кр/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину. Округліть до найближчого цілого числа.

1000 mL2 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
250 mg50 mL5 mL/h? mg/h

Мішок містить 250 mg препарату в 50 mL і крапає зі швидкістю 5 mL/h. Скільки міліграмів на годину D отримує пацієнт?

250 mg/50 mL5 mL/h
D = mg/h
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСередня
heparin 1 000 од./mL70 од./kg · 89 kg → V = ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Навчальний протокол передбачає болюс гепарину 70 units/kg для пацієнта масою 89 kg. Флакон містить 1 000 units/mL. Який об’єм V ви набираєте? Округліть до одного знака після коми.

70 од./kg89 kg1 000 од./mL
V = mL
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСкладна
250 mg250 mLdobutamine? mL/h93 kg2,5 mcg/kg/min

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет містить dobutamine 250 mg в 250 mL. Призначено 2,5 mcg/kg/min пацієнтові масою 93 kg. Яку швидкість R ви встановлюєте на помпі, у mL/h? Округліть до одного знака після коми.

250 mg/250 mL2,5 mcg/kg/min93 kg
R = mL/h
33.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 8 годжеле120 mLсік150 mLчай240 mLкубики льоду240 mLВнутрішньовенна інфузія60 mL/h × 8 hв/в антибіотик1 × 100 mLсеча425 mLсеча150 mLсеча225 mLрановий дренаж40 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 8 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть загальне надходження I у mL. Рахуйте кубики льоду як половину їхнього об’єму.

желе: 120 mLсік: 150 mLчай: 240 mLкубики льоду: 240 mLВнутрішньовенна інфузія: 60 mL/h × 8 hв/в антибіотик: 1 × 100 mL
I = mL
34.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
1000 mL→ 60 mL/hпочаток 14:00tусього​ = ? h75 mL/h × 3 h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузію 1000 mL починають о 14:00 зі швидкістю 75 mL/h. Через 3 години швидкість змінюють на 60 mL/h і більше не змінюють. Через скільки годин t від початку пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

1000 mL75 mL/h · 3 h60 mL/h
t = h
35.Шкали клінічного оцінюванняСередня
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні; супутній діагноз: ні; допоміжний засіб для ходьби: тримається за меблі; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так; хода: порушена; психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі. Знайдіть суму за Морс MFS.

0–125
MFS =
36.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1низькийнизький–середнійсереднійвисокий

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 26/min, SpO₂ 88% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 124/74 mmHg, пульс 64/min, притомний, температура 36,9 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.

RR 26SpO₂ 88%повітряSBP 124HR 64AT 36,9 °C
  1. 1низький
  2. 2низький–середній
  3. 3середній
  4. 4високий
37.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
pH7,357,457,42PaCO₂mmHg354530HCO₃⁻mmol/L222619некомпенсованийчастково компенсованийповністю компенсований

Навчальний газовий склад артеріальної крові показує pH 7,42, PaCO₂ 30 mmHg (4,0 kPa) і HCO₃⁻ 19 mmol/L. Первинний розлад: респіраторний алкалоз. Наскільки він компенсований? Клікніть свою відповідь.

pH 7,42PaCO₂ 30 mmHg (4,0 kPa)HCO₃⁻ 19 mmol/L
  1. 1некомпенсований
  2. 2частково компенсований
  3. 3повністю компенсований
38.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна

Навчальні значення: Na⁺ 137, Cl⁻ 96 і HCO₃⁻ 15 mmol/L. Обчисліть дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻), використовуючи AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻). Дайте дві десяткові цифри.

Na⁺ 137 mmol/LCl⁻ 96 mmol/LHCO₃⁻ 15 mmol/L
дельта-співвідношення =
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mV

На цій стрічці у відведенні II видно синусовий ритм з однією паузою. Виміряйте пауза, інтервал R–R через неї, в секундах.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
пауза = s
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mVставкаритмзубці PІнтервал PRТривалість QRS

Інтерпретуйте цю стрічку у відведенні II за п’ятьма кроками по черзі: частота, ритм, зубці P, інтервал PR, тривалість QRS. На якому кроці ви знаходите першу ненормальну ознаку? Натисніть на нього.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1ставка
  2. 2ритм
  3. 3зубці P
  4. 4Інтервал PR
  5. 5Тривалість QRS

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: A · Пацієнт пройде 20 метрів із ходунками до п'ятниці

Чому це відповідь

SMART-мета точно визначає, чого очікують, як це вимірюватимуть і до якого терміну. «Пройти 20 метрів із ходунками до п'ятниці» можна перевірити; «почуватися краще» — ні.

Відповідь

A · Пацієнт пройде 20 метрів із ходунками до п'ятниці
2.Основи сестринської справи

Відповідь: D · It is a last resort, uses the least restrictive option and needs regular checks

Чому це відповідь

Restraint carries risks such as injury, distress and pressure damage. It is used only when alternatives have failed, in the least restrictive form, for the shortest time, with monitoring and documentation.

Відповідь

D · It is a last resort, uses the least restrictive option and needs regular checks
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: C · Standard precautions

Чому це відповідь

Botulism is caused by a toxin and does not spread from person to person, so standard precautions are used. Suspected cases are reported to public health at once.

Відповідь

C · Standard precautions
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: B · A combined approach with education, hand rub at every bedside, regular audits and feedback

Чому це відповідь

Multimodal strategies, such as easy access to hand rub at the point of care, training, reminders, audits with feedback and leadership support, improve hand hygiene more than single actions.

Відповідь

B · A combined approach with education, hand rub at every bedside, regular audits and feedback
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: A · Glucose 48 mg/dL (2,7 mmol/L), sweating and confused

Чому це відповідь

Severe hypoglycemia with confusion can quickly lead to seizures and loss of consciousness. The other patients have problems that matter but are not immediately dangerous.

Відповідь

A · Glucose 48 mg/dL (2,7 mmol/L), sweating and confused
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: B · Loosen the restraint and assess the circulation

Чому це відповідь

Pale, cool fingers with tingling suggest that the restraint is too tight and blood flow is reduced. The nurse releases it at once, assesses the hand and reviews whether the restraint is still needed.

Відповідь

B · Loosen the restraint and assess the circulation
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: B · Flattened T waves and prominent U waves

Чому це відповідь

Low potassium causes flattened or inverted T waves, ST depression and U waves. It increases the risk of arrhythmias, especially in patients on digoxin.

Відповідь

B · Flattened T waves and prominent U waves
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: A · "I will only use it when I'm wheezy."

Чому це відповідь

Inhaled corticosteroids must be used regularly to reduce airway inflammation and prevent attacks. The short-acting reliever is used for symptoms.

Відповідь

A · "I will only use it when I'm wheezy."
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: C · Fibrinogen and D-dimer rise

Чому це відповідь

Pregnancy increases clotting factors and fibrinogen and raises the D-dimer, which helps prevent bleeding at delivery but raises the risk of clots. Because D-dimer is normally raised, it is less useful for excluding DVT in pregnancy.Перевірено за: D-dimer Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Відповідь

C · Fibrinogen and D-dimer rise
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: A · Можлива токсичність, бо низький калій посилює дію дигоксину

Чому це відповідь

Гіпокаліємія посилює зв'язування дигоксину з клітинами серця, тому токсичність може виникнути й за нормального рівня. Медсестра утримує дозу, повідомляє результат і очікує поповнення калію.Перевірено за: Low blood potassium · MedlinePlus (NIH) (2025)

Відповідь

A · Можлива токсичність, бо низький калій посилює дію дигоксину
11.Фармакологія

Відповідь: C · Yawning, runny nose, sweating, dilated pupils and diarrhoea

Чому це відповідь

Opioid withdrawal causes rhinorrhoea, lacrimation, yawning, sweating, mydriasis, cramps, diarrhoea and anxiety. It is very unpleasant but rarely life-threatening in healthy adults.

Відповідь

C · Yawning, runny nose, sweating, dilated pupils and diarrhoea
12.Фармакологія

Відповідь: C · 80 mg

Чому це відповідь

Навантажувальна доза = 40 L × 2 mg/L = 80 mg. Навантажувальна доза залежить від Vd, а підтримувальна — від кліренсу.

Відповідь

C · 80 mg
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: B · Екстреної реперфузії, переважно первинного ЧКВ

Чому це відповідь

STEMI зазвичай відображає повну оклюзію коронарної артерії. Екстрена реперфузія, переважно первинне ЧКВ (або тромболізис, якщо ЧКВ не можна виконати вчасно), потрібна якомога швидше; «час — це м'яз». Рішення ухвалюють за ЕКГ і симптомами, а не за результатом тропоніну.

Відповідь

B · Екстреної реперфузії, переважно первинного ЧКВ
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: C · Higher chest pressure reduces venous return to the heart

Чому це відповідь

PEEP keeps alveoli open and improves oxygenation, but higher intrathoracic pressure impedes venous return, reducing preload and cardiac output, especially in hypovolaemic patients. The team may give fluid or adjust PEEP. High pressures also risk barotrauma.

Відповідь

C · Higher chest pressure reduces venous return to the heart
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: D · Too high harms the kidney; too low risks rejection

Чому це відповідь

Tacrolimus has a narrow therapeutic range and many interactions. High levels can cause nephrotoxicity, tremor and high glucose, while low levels risk rejection. Trough levels are taken before the morning dose.

Відповідь

D · Too high harms the kidney; too low risks rejection
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: C · The other adrenal gland has been suppressed

Чому це відповідь

Excess cortisol from the adenoma suppressed ACTH, so the remaining adrenal gland is shrunken and underactive. Steroid replacement is needed until it recovers, which can take months. Stopping too early risks adrenal crisis.

Відповідь

C · The other adrenal gland has been suppressed
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: C · Constipation

Чому це відповідь

Constipation, GI bleeding, infection, dehydration, low potassium and sedative drugs can trigger encephalopathy. Keeping the bowels open, for example with lactulose, reduces ammonia absorption.

Відповідь

C · Constipation
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: B · Residual neuromuscular blockade

Чому це відповідь

Remaining muscle relaxant causes weakness, poor head lift and shallow breathing in an awake patient. The nurse supports breathing, gives oxygen and calls the anaesthetist, who may give a reversal agent.

Відповідь

B · Residual neuromuscular blockade
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: B · Intravenously during labour

Чому це відповідь

Oral antibiotics before labour do not prevent recolonisation. IV antibiotics in labour, given ideally at least 4 hours before birth, greatly reduce early-onset GBS disease in the newborn.

Відповідь

B · Intravenously during labour
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: D · Correct the ventilation, starting with mask and airway

Чому це відповідь

If the chest does not rise, ventilation is ineffective. Corrective steps include adjusting the mask seal, repositioning the head, suctioning, opening the mouth and increasing pressure. Compressions start only if the heart rate stays under 60/min with effective ventilation.

Відповідь

D · Correct the ventilation, starting with mask and airway
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: A · To prevent lumpy fatty areas that absorb insulin unpredictably

Чому це відповідь

Injecting repeatedly into the same spot causes lipohypertrophy, thickened fatty lumps where insulin absorption is erratic. Rotating within and between sites keeps absorption more predictable.

Відповідь

A · To prevent lumpy fatty areas that absorb insulin unpredictably
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: B · On the side or semi-prone, so secretions can drain from the mouth

Чому це відповідь

Until fully awake, the child lies on the side or semi-prone so that blood and secretions drain from the mouth rather than being swallowed or inhaled. Once awake, a more upright position is comfortable.

Відповідь

B · On the side or semi-prone, so secretions can drain from the mouth
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: B · Клангові асоціації

Чому це відповідь

Клангові асоціації пов'язують слова за римою чи звучанням і трапляються при манії та психозі. Ехолалія повторює слова іншої людини; неологізм — новостворене слово.

Відповідь

B · Клангові асоціації
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: B · Schizotypal personality disorder

Чому це відповідь

Schizotypal personality disorder involves odd beliefs, magical thinking, eccentric behaviour and social anxiety. It lies on the schizophrenia spectrum, but without the sustained psychotic symptoms of schizophrenia.

Відповідь

B · Schizotypal personality disorder
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: T = 98,4 °F

Температура: °C = (°F − 32) × 5/9 і °F = °C × 9/5 + 32. Переходячи з °F, спершу віднімайте 32, а потім множте; переходячи з °C, спершу множте, а потім додавайте 32. Швидка перевірка: 37 °C — це 98,6 °F, а кожен 1 °C дорівнює 1,8 °F.

Помножте на 9/5

36,9·9/5 = 66,42

Додайте 32

T = 66,42 + 32 = 98,42 ≈ 98,4 °F

Відповідь

T = 98,4 °F
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: t = 7,67 h

24-годинний формат часу: з 1 PM додавайте 12 до години (3:45 PM = 15:45). Від півночі до 12:59 AM — це 00:00–00:59, а 12:00–12:59 PM залишається 12:00–12:59. Переходячи назад, віднімайте 12 від годин 13–23 і додавайте PM; година 00 стає 12 AM. Час через північ рахуйте двома частинами: до 24:00 (00:00), потім від 00:00.

До півночі

19:20 → 24:00 = 280 min

Після півночі

00:00 → 03:00 = 180 min

Разом

280 + 180 = 460 min
t = 460/60 = 7,667 ≈ 7,67 h

Відповідь

t = 7,67 h
27.Розрахунок доз

Відповідь: V = 4 mL

Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.

Доза за масою тіла

D = 5·16 = 80 mg

Об’єм

V = 80/20 = 4 mL

На шприці

На цьому шприці 10 mL кожна мала лінія — це 0,2 mL.

Відповідь

V = 4 mL
28.Розрахунок доз

Відповідь: D = 82,49 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Площа поверхні тіла

BSA = √(162·42/3600) = √1,89 = 1,375 m²

Доза

D = 60·1,375 = 82,49 mg

Відповідь

D = 82,49 mg
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 83 gtt/min

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Час у хвилинах

2·60 = 120 min

Швидкість крапання

R = 1000·10/120 = 83,33 ≈ 83 gtt/min

Відповідь

R = 83 gtt/min

Біля ліжка округлюють до найближчої цілої краплі: 83 кр/хв.

30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: D = 25 mg/h

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Концентрація

250/50 = 5 mg/mL

Швидкість дозування

D = 5·5 = 25 mg/h

Відповідь

D = 25 mg/h
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: V = 6,2 mL

Інфузії гепарину та інсуліну: концентрація = units у пакеті/об’єм пакета (units/mL). Швидкість помпи (mL/h) = units за годину/концентрація, а units за годину = mL/h × концентрація. Для призначення з розрахунку на масу тіла спершу units/h = units/kg/h × маса тіла. Об’єм болюсу = потрібні units/концентрація у флаконі. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Потрібна кількість одиниць

70·89 = 6 230 од.

Об’єм

V = 6230/1000 = 6,23 ≈ 6,2 mL

Відповідь

V = 6,2 mL
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: R = 14 mL/h

Титровані інфузії: спершу знайдіть концентрацію в mcg/mL (mg × 1000/mL). Для призначення з розрахунку на масу тіла mcg/min = mcg/kg/min × маса тіла. Тоді mL/h = mcg/min × 60/концентрація. У зворотному напрямку mcg/kg/min = mL/h × концентрація/(60 × маса тіла). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Концентрація

250 mg = 250 000 mcg
250 000/250 = 1000 mcg/mL

Доза за хвилину й за годину

2,5·93 = 232,5 mcg/min
232,5·60 = 13950 mcg/h

Швидкість помпи

R = 13950/1000 = 13,95 ≈ 14 mL/h

Відповідь

R = 14 mL/h
33.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: I = 1210 mL

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Додайте надходження

перорально: 120 + 150 + 240 = 510 mL
кубики льоду: 240/2 = 120 mL
Внутрішньовенна інфузія: 60·8 = 480 mL
в/в антибіотик: 1·100 = 100 mL
I = 1210 mL

Відповідь

I = 1210 mL
34.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: t = 15,9 h

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Перша частина

75·3 = 225 mL
1000 − 225 = 775 mL залишилося

Друга частина

775/60 = 12,92 h

Загальний час

t = 3 + 12,92 = 15,92 ≈ 15,9 h

Відповідь

t = 15,9 h

Це приблизно 15 h 55 min, тож пакет закінчиться приблизно о 05:55.

35.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: MFS = 85

Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.

Оцініть кожен пункт

падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні → 0
супутній діагноз: ні → 0
допоміжний засіб для ходьби: тримається за меблі → 30
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так → 20
хода: порушена → 20
психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі → 15

Додайте

Сума за Морс = 0 + 0 + 30 + 20 + 20 + 15 = 85

Відповідь

MFS = 85
36.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: середній

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 26/min → 3
SpO₂ 88% → 3
на повітрі → 0
SBP 124 mmHg → 0
HR 64/min → 0
притомний (A) → 0
T 36,9 °C → 0

Сума та «червоні» бали

NEWS2 = 3 + 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 6
Принаймні один параметр дає 3.

Група ризику

середній

Відповідь

середній

Сума 5 або більше потребує термінової клінічної реакції.

37.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: повністю компенсований

Читання газового складу крові (ROME): спершу pH: нижче за 7,35 — ацидемія, вище за 7,45 — алкалемія. Потім знайдіть показник, що це пояснює. PaCO₂ (норма 35–45 мм рт. ст., 4,7–6,0 кПа) — респіраторна частина й змінюється протилежно (Opposite) до pH у респіраторному розладі; HCO₃⁻ (норма 22–26 ммоль/л) — метаболічна частина й змінюється в тому самому напрямку, що й pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Інший показник вказує на компенсацію: норма означає відсутність компенсації; відхилення в напрямку, що повертає pH, поки pH усе ще відхилений, означає часткову компенсацію; нормальний pH за двох відхилених показників означає повну компенсацію. Межі трохи відрізняються між лабораторіями; це навчальні значення.

ROME, показник за показником

pH 7,42: у межах 7,35–7,45
PaCO₂ 30 mmHg: низький (35–45)
HCO₃⁻ 19 mmol/L: низький (22–26)

Компенсація

повністю компенсований

Відповідь

повністю компенсований
38.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: дельта-співвідношення = 1,556

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Аніонна різниця

AG = 137 − (96 + 15) = 26

Дельта-співвідношення

(26 − 12)/(24 − 15) = 14/9 = 1,556

Відповідь

дельта-співвідношення = 1,556

Між 1 і 2: чистий ацидоз з високою аніонною різницею.

39.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: пауза = 2,08 s

Тахікардія з вузькими комплексами та паузи: надшлуночкова тахікардія (SVT) — це регулярна тахікардія близько 150–250/min із вузькими комплексами QRS; зубці P зазвичай не видно, бо вони сховані в комплексі QRS або зубці T. Синусова тахікардія в дорослого в спокої зазвичай нижча за приблизно 150/min, і перед кожним QRS є видимий зубець P; тріпотіння передсердь із провідністю 2:1 часто має частоту близько 150/min і показує пилкоподібні хвилі. У разі синусової зупинки синусовий вузол на мить перестає генерувати імпульси: пауза без зубця P і без QRS, довжина якої не дорівнює цілому числу циклів P–P (пауза точно в два-три цикли натомість вказує на синоатріальну блокаду виходу).

Виміряйте

52 малих клітинок від R до R через паузу

Перетворити

пауза = 52 × 0,04 s = 2,08 s

Порівняйте з P–P

2,08 ÷ 0,84 ≈ 2,5 циклів P–P, не ціле число

Відповідь

пауза = 2,08 s

У паузі зубця P немає, а пауза не дорівнює цілому числу циклів P–P: синусова зупинка. Пауза точно в два-три цикли вказувала б на синоатріальну блокаду виходу.

40.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: зубці P

П’ять кроків для кожної стрічки: 1. частота (метод 300 або 1500, або метод 6 секунд при нерегулярному ритмі); 2. ритм: чи однакові інтервали R–R; 3. зубці P: є, позитивні у відведенні II, один перед кожним QRS і всі однакові; 4. інтервал PR: 0,12–0,20 s і постійний; 5. тривалість QRS: менше 0,12 s. Лише після п’яти кроків назвіть ритм. Нормальний синусовий ритм відповідає всім п’яти: 60–100/min, регулярний, позитивний P перед кожним QRS, PR 0,12–0,20 s, QRS менше 0,12 s.

П’ять кроків

1. Частота: R–R = 22 малих клітинок, 1500 ÷ 22 ≈ 68 за хвилину.
2. Ритм: регулярний, кожен R–R дорівнює 0,88 s.
3. Зубці P: інвертовані, безпосередньо після кожного QRS.
4. Інтервал PR: не вимірюється.
5. QRS: 0,08 s, вузький (менше 0,12 s).

Перший ненормальний крок

зубці P → прискорений вузловий ритм

Відповідь

зубці P

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions