Тестові питання у стилі NCLEX (RN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 40 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Добова доза
mg/day = mg/kg/day × маса тіла (kg)
Кількість доз на добу
кількість = 24 h / інтервал між дозами (h)
Фунти в кілограми
kg = lb / 2,2
Концентрація інфузії
units/mL = units у пакеті / об’єм пакета
Швидкість помпи
mL/h = доза за годину / концентрація
Титрована інфузія
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Доза за швидкістю помпи
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Одиниці
1 mg = 1000 mcg

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

Який звук під час ручного вимірювання артеріального тиску позначає систолічний тиск?

  1. AНайгучніший почутий звук
  2. BПерший чіткий стукіт під час випускання повітря з манжети
  3. CМомент, коли всі звуки зникають під час випускання повітря з манжети
  4. DЗвук, почутий до накачування манжети
2.Основи сестринської справиСкладна

A patient with severe anaemia has an SpO₂ of 98%. Why can this reading be misleading?

  1. AAnaemia damages the light sensor of the oximeter
  2. BThe red cells present are saturated, but the blood carries little oxygen
  3. CAnaemia makes the oximeter read about 10% higher than the true saturation
  4. DPatients with anaemia always have a low true saturation
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

Пацієнта з активним туберкульозом легень потрібно відвезти у відділення радіології. Як його слід транспортувати?

  1. AУ рукавичках і халаті, маска не потрібна
  2. BУ хірургічній масці, заздалегідь попередивши радіологію
  3. CБез маски, бо коридор добре провітрюваний і короткий
  4. DУ респіраторі N95, що не пройшов тест на щільність прилягання
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

Під час роздачі пероральних ліків пацієнт просить прийняти таблетку пізніше. Медсестра залишає її на приліжковій тумбі. У чому головна проблема безпеки?

  1. AМедсестра не може підтвердити, що таблетку прийнято, і її може прийняти інша особа
  2. BТаблетки швидко розчиняються на відкритому повітрі
  3. CТаблетка може втратити колір і згодом її буде важко ідентифікувати
  4. DПроблеми безпеки немає, якщо пацієнт притомний
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

A nurse cannot read part of a medication order. What should the nurse do?

  1. AAsk another nurse to guess what the order most likely says, then give it
  2. BGive the usual dose of the drug the nurse thinks was meant
  3. CContact the prescriber to clarify the order before giving the drug
  4. DSkip the drug and not tell anyone until the next ward round
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

A nurse returns to the station to find four messages. Which one is answered first?

  1. AA colleague asks to swap shifts with them next week because of a family wedding
  2. BThe pharmacy asks when the next delivery should be scheduled
  3. CThe laboratory is calling with a critical potassium result of 2,6 mEq/L
  4. DA family member wants an update on their father’s progress
7.Клінічна сестринська справаСередня

Пацієнт, що приймає дигоксин, має нудоту, пульс 48/min і скаржиться, що все здається жовтим. Що слід запідозрити?

  1. AГіпертиреоз
  2. BДигоксинову токсичність
  3. CНормальний побічний ефект, що не потребує дій
  4. DГіпоглікемію
8.Клінічна сестринська справаСкладна

A day after surgery, a patient's haemoglobin has fallen from 125 g/L to 85 g/L (12,5 to 8,5 g/dL) and their heart rate has risen to 118/min. What is the priority?

  1. ADocument the result and take no further action
  2. BEscalate urgently, as the patient may be bleeding
  3. CEncourage the patient to eat iron-rich foods
  4. DRecheck the haemoglobin next week
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

У пацієнта на дигоксині рівень 2,8 ng/mL, а ЧСС 52/min. Яка найкраща дія медсестри?

  1. AДати дозу, бо ЧСС вище 50/min
  2. BДати подвійну дозу для корекції ритму
  3. CДати дозу й перевірити рівень за місяць
  4. DУтримати дозу й повідомити лікаря
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

A patient with C. difficile diarrhea has a white cell count of 24 × 10³/µL and a creatinine that has risen to 2,1 mg/dL (186 µmol/L). What does this indicate?

  1. ASuccessful response to treatment
  2. BUnrelated chronic kidney disease
  3. CSevere C. difficile infection
  4. DMild infection needing no treatment
11.ФармакологіяСередня

How should a patient take oral alendronate?

  1. ACrushed into yoghurt with calcium supplements
  2. BWith plain water on an empty stomach, staying upright for 30 minutes
  3. CWith milk at bedtime, then lying down straight away to aid absorption
  4. DWith breakfast and coffee to protect the stomach
12.ФармакологіяСкладна

An older patient who has taken omeprazole for many years has muscle cramps, tremor and an irregular heartbeat. Which lab finding is most likely linked to the drug?

  1. ALow serum magnesium
  2. BHigh serum sodium
  3. CLow serum glucose
  4. DHigh serum calcium
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

What is the main problem in heart failure with preserved ejection fraction?

  1. AA leaking aortic valve
  2. BA dilated ventricle that cannot contract strongly
  3. CA blocked pulmonary artery
  4. DA stiff ventricle that fills poorly in diastole
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

На 6-й день інфузії гепарину кількість тромбоцитів впала більш ніж наполовину, а в пацієнта з'явилася нова набрякла рука. Що має передбачати медсестра?

  1. AВідміну всього гепарину та початок негепаринового антикоагулянту
  2. BПерехід на НМГ, бо це інший препарат
  3. CВідміну всієї антикоагуляції на два тижні
  4. DПродовження гепарину та переливання тромбоцитів
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

A woman who takes the combined contraceptive pill is starting carbamazepine. What should she be taught?

  1. AThe pill makes carbamazepine toxic, so she must stop the pill
  2. BCarbamazepine can make the pill less effective, so other contraception is needed
  3. CShe should take both at the same time so they are absorbed together
  4. DThere is no interaction between these two medicines
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

Six weeks after a kidney transplant, a patient has a fever, tenderness over the graft, less urine and a rising creatinine. What is most likely?

  1. AA side effect of sun exposure
  2. BA normal finding as the kidney settles in
  3. CAcute rejection, needing urgent transplant team review
  4. DDehydration that needs only more oral fluids and rest
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

Why are antiemetics usually given before chemotherapy starts?

  1. APreventing nausea works better than treating it later
  2. BAntiemetics make the chemotherapy work better
  3. CThey stop the chemotherapy from causing hair loss and mouth sores
  4. DThey cannot be given once nausea has started
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

A dying patient has noisy, rattling breathing. The patient seems unaware, but the family is distressed. What is the best nursing approach?

  1. AAsk the family to leave the room
  2. BPerform deep suction every hour
  3. CGive large volumes of IV fluid to loosen and thin the secretions
  4. DReposition, explain the cause and give prescribed drugs if needed
19.Акушерське медсестринствоСередня

During newborn resuscitation, what is the ratio of chest compressions to breaths?

  1. A15 compressions to 2 breaths
  2. B5 compressions to 1 breath
  3. C3 compressions to 1 breath
  4. D30 compressions to 2 breaths
20.Акушерське медсестринствоСкладна

A preterm baby's parents are being taught about breast milk. Which statement shows they understand its special benefit for preterm babies?

  1. A"Breast milk removes the need for eye screening."
  2. B"Breast milk means our baby will not need any oxygen."
  3. C"Breast milk stops jaundice from ever developing."
  4. D"Breast milk lowers the risk of necrotising enterocolitis."
21.Педіатричне медсестринствоСередня

Which instruction about using an adrenaline (epinephrine) auto-injector is correct?

  1. AInject into the upper arm muscle, but only after removing all the clothing first
  2. BInject it into the buttock muscle and then let the child walk it off at home
  3. CInject into the outer thigh, through clothing if needed, and call emergency services
  4. DUse it only after an antihistamine has failed to work
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

A sexually active 17-year-old has no symptoms and asks why chlamydia testing is offered. What is the best answer?

  1. AChlamydia can only be caught from shared towels and toilet seats
  2. BChlamydia often causes no symptoms but can lead to pelvic inflammatory disease and infertility
  3. CChlamydia always causes severe pain, so testing is only a formality
  4. DTesting is required by law before any young person can see a nurse or doctor for any reason
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

A patient who started lithium 2 weeks ago has a fine tremor of the hands and is passing more urine than usual. Her level is within the therapeutic range. How should the nurse interpret this?

  1. AThese are signs of an allergic reaction, so she should never take lithium again
  2. BThese are definite signs of severe lithium toxicity, so emergency dialysis is needed straight away
  3. CThese are common side effects that are not by themselves signs of toxicity, but they should be reported and monitored
  4. DThese symptoms mean that the lithium is not working, so the dose should be stopped and a new drug chosen
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

A patient's mood changes several times a day, usually after conflicts with others. She has chronic feelings of emptiness and a strong fear of being abandoned. Which diagnosis is most likely?

  1. APersistent depressive disorder
  2. BBorderline personality disorder
  3. CSchizoid personality disorder with low mood
  4. DBipolar I disorder
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
5 ft 8 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cmh = ? cm

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнт має зріст 5 ft 8 in. Використовуючи 1 ft = 12 in і 1 in = 2,54 cm, знайдіть зріст h у сантиметрах з точністю до цілого сантиметра.

5 ft 8 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cm
h = cm
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
2 tsp · 4/добу · 7 d? mL1 tsp = 5 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Рецепт передбачає 2 tsp пероральної суспензії чотири рази на добу протягом 7 днів. Використовуючи 1 tsp = 5 mL, скільки mL V потрібно на весь курс?

2 tspчотири рази на добу7 днів1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Розрахунок дозСередня
024681010 mL

Дитині масою 32 kg призначено 3 mg/kg препарату. Вихідний розчин містить 40 mg/mL. Наберіть дозу: який об’єм V ви вводите?

32 kg3 mg/kg40 mg/mL
V = mL
28.Розрахунок дозСкладна
20%вихідний розчинV₁ = ? mL

Потрібно приготувати 100 mL 1% (w/v) розчину з 20% (w/v) вихідного розчину. Який об’єм вихідного розчину V₁ вам потрібен?

C₁ = 20%C₂ = 1%V₂ = 100 mL
V₁ = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
500 mL20 gtt/mL3 h? gtt/min

Введіть 500 mL за 3 годин системою з фактором 20 кр/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину. Округліть до найближчого цілого числа.

500 mL3 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
250 mg100 mL8 mL/h? mg/h

Мішок містить 250 mg препарату в 100 mL і крапає зі швидкістю 8 mL/h. Скільки міліграмів на годину D отримує пацієнт?

250 mg/100 mL8 mL/h
D = mg/h
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСередня
250 од.250 mLінсулін короткої дії? mL/h1,5 од./h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія містить 250 units інсуліну короткої дії в 250 mL. Призначено 1,5 units/h. Знайдіть швидкість помпи R в mL/h. Округліть до одного знака після коми.

250 од./250 mL1,5 од./h
R = mL/h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСкладна
800 mg500 mLdopamine33 mL/h90 kg? mcg/kg/min

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія dopamine (800 mg в 500 mL) іде зі швидкістю 33 mL/h. Пацієнт важить 90 kg. Яку дозу D в mcg/kg/min отримує пацієнт? Округліть до одного знака після коми.

800 mg/500 mL33 mL/h90 kg
D = mcg/kg/min
33.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 8 годжеле120 mLчай200 mLВнутрішньовенна інфузія50 mL/h × 8 hв/в антибіотик2 × 100 mLсеча375 mLсеча200 mLсеча225 mLрановий дренаж80 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 8 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть водний баланс B = надходження − виведення в mL (від’ємна відповідь означає чисту втрату).

желе: 120 mLчай: 200 mLВнутрішньовенна інфузія: 50 mL/h × 8 hв/в антибіотик: 2 × 100 mLсеча: 375 mLсеча: 200 mLсеча: 225 mLрановий дренаж: 80 mL
B = mL
34.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
500 mL300 mL введено60 mL/h22:00t = ? h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 500 mL вводять помпою зі швидкістю 60 mL/h. О 22:00 вже введено 300 mL. Через скільки годин t пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

500 mL300 mL введено60 mL/h
t = h
35.Шкали клінічного оцінюванняСередня
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні; супутній діагноз: так; допоміжний засіб для ходьби: милиці, тростина або ходунки; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні; хода: слабка; психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі. Знайдіть суму за Морс MFS.

0–125
MFS =
36.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
низький ризикпомірний ризиквисокий ризик

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні; супутній діагноз: ні; допоміжний засіб для ходьби: тримається за меблі; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так; хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок; психічний стан: знає свої межі. За пороговими значеннями 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий натисніть на рівень ризику падіння.

  1. 1низький ризик
  2. 2помірний ризик
  3. 3високий ризик
37.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня

Навчальний газовий склад показує метаболічний ацидоз з HCO₃⁻ 16 mmol/L. Скористайтеся формулою Вінтерса, щоб знайти очікуваний PaCO₂ (середину діапазону) у мм рт. ст.

HCO₃⁻ 16 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
38.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна

На рівні моря навчальний газовий склад за 35 % кисню показує PaO₂ 54 mmHg (7,2 kPa) і PaCO₂ 41 mmHg (5,5 kPa). Скористайтеся PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8, щоб знайти A–a-градієнт.

FiO₂ 35%PaO₂ 54 mmHg (7,2 kPa)PaCO₂ 41 mmHg (5,5 kPa)
A–a-градієнт = mmHg
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mVфібриляція передсердьвузловий ритмсинусовий ритм зі шлуночковими екстрасистолами (PVC)тріпотіння передсердь, провідність 4:1

Інтерпретуйте цю ритмограму у відведенні II. Який це ритм? Натисніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1фібриляція передсердь
  2. 2вузловий ритм
  3. 3синусовий ритм зі шлуночковими екстрасистолами (PVC)
  4. 4тріпотіння передсердь, провідність 4:1
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mVставкаритмзубці PІнтервал PRТривалість QRS

Інтерпретуйте цю стрічку у відведенні II за п’ятьма кроками по черзі: частота, ритм, зубці P, інтервал PR, тривалість QRS. На якому кроці ви знаходите першу ненормальну ознаку? Натисніть на нього.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1ставка
  2. 2ритм
  3. 3зубці P
  4. 4Інтервал PR
  5. 5Тривалість QRS

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: B · Перший чіткий стукіт під час випускання повітря з манжети

Чому це відповідь

Систолічний тиск — перший чіткий тон Короткова, коли кров починає проходити під манжетою. Діастолічний тиск зазвичай визначають там, де звуки зникають.

Відповідь

B · Перший чіткий стукіт під час випускання повітря з манжети
2.Основи сестринської справи

Відповідь: B · The red cells present are saturated, but the blood carries little oxygen

Чому це відповідь

SpO₂ shows the percentage of haemoglobin that carries oxygen, not how much haemoglobin there is. With very little haemoglobin the oxygen content of the blood can be low despite a normal saturation.

Відповідь

B · The red cells present are saturated, but the blood carries little oxygen
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: B · У хірургічній масці, заздалегідь попередивши радіологію

Чому це відповідь

Під час транспортування пацієнт носить хірургічну маску, щоб утримати респіраторні частинки, а приймальне відділення попереджають, щоб воно могло захистити персонал та інших пацієнтів. Персонал, що доглядає за пацієнтом, носить респіратори, підібрані за тестом на щільність прилягання.

Відповідь

B · У хірургічній масці, заздалегідь попередивши радіологію
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: A · Медсестра не може підтвердити, що таблетку прийнято, і її може прийняти інша особа

Чому це відповідь

Ліки не залишають біля ліжка, якщо немає узгодженого плану самостійного прийому. Медсестра має побачити прийом ліків, щоб правильно задокументувати, а таблетки без нагляду може прийняти інший пацієнт або вони можуть загубитися.

Відповідь

A · Медсестра не може підтвердити, що таблетку прийнято, і її може прийняти інша особа
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: C · Contact the prescriber to clarify the order before giving the drug

Чому це відповідь

An unclear order must be clarified with the prescriber before the medication is given. Guessing or ignoring the order can harm the patient.

Відповідь

C · Contact the prescriber to clarify the order before giving the drug
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: C · The laboratory is calling with a critical potassium result of 2,6 mEq/L

Чому це відповідь

A critical potassium of 2,6 mEq/L can cause life-threatening arrhythmias, so it is acted on first: the nurse assesses the patient and informs the provider. The other calls can wait.

Відповідь

C · The laboratory is calling with a critical potassium result of 2,6 mEq/L
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: B · Дигоксинову токсичність

Чому це відповідь

Дигоксинова токсичність спричиняє нудоту, блювання, брадикардію, аритмії та порушення зору. Низький калій підвищує ризик. Утримайтеся від дози й повідомте лікаря.

Відповідь

B · Дигоксинову токсичність
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: B · Escalate urgently, as the patient may be bleeding

Чому це відповідь

A large fall in haemoglobin with tachycardia suggests ongoing blood loss. The nurse assesses the patient with ABCDE, checks wounds and drains and escalates for urgent review.

Відповідь

B · Escalate urgently, as the patient may be bleeding
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: D · Утримати дозу й повідомити лікаря

Чому це відповідь

Рівень 2,8 ng/mL вище звичного діапазону, а повільний пульс узгоджується з токсичністю. Медсестра утримує дозу, перевіряє калій та ЕКГ і повідомляє лікаря.

Відповідь

D · Утримати дозу й повідомити лікаря
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: C · Severe C. difficile infection

Чому це відповідь

A white count of 15 × 10³/µL or more or a creatinine above 1,5 mg/dL marks severe C. difficile infection. These patients need prompt treatment, fluid replacement and close monitoring for complications such as toxic megacolon. Contact precautions with soap-and-water hand hygiene are used.

Відповідь

C · Severe C. difficile infection
11.Фармакологія

Відповідь: B · With plain water on an empty stomach, staying upright for 30 minutes

Чому це відповідь

Alendronate is taken first thing in the morning with water only, before food or other drugs. Staying upright reduces the risk of oesophageal ulceration, and food or calcium blocks its absorption.

Відповідь

B · With plain water on an empty stomach, staying upright for 30 minutes
12.Фармакологія

Відповідь: A · Low serum magnesium

Чому це відповідь

Long-term PPI use can cause hypomagnesaemia, which leads to cramps, tremor and arrhythmias. Other long-term risks include fractures, vitamin B12 deficiency and C. difficile infection.

Відповідь

A · Low serum magnesium
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: D · A stiff ventricle that fills poorly in diastole

Чому це відповідь

In HFpEF, the left ventricle is stiff and relaxes poorly, so filling pressures rise and cause congestion even though the ejection fraction is normal. It is common in older people with hypertension, diabetes and obesity. HFrEF is mainly a problem of contraction.

Відповідь

D · A stiff ventricle that fills poorly in diastole
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: A · Відміну всього гепарину та початок негепаринового антикоагулянту

Чому це відповідь

Гепарин-індукована тромбоцитопенія зазвичай розвивається через 5–10 днів після початку гепарину, з різким падінням тромбоцитів і новим тромбозом. Весь гепарин, включно з НМГ та гепариновими промиваннями, слід відмінити, а застосувати негепариновий антикоагулянт (наприклад, аргатробан). Переливання тромбоцитів зазвичай уникають, а відміна антикоагуляції залишила б дуже високий ризик тромбоутворення.

Відповідь

A · Відміну всього гепарину та початок негепаринового антикоагулянту
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: B · Carbamazepine can make the pill less effective, so other contraception is needed

Чому це відповідь

Carbamazepine is a strong liver enzyme inducer, so it lowers hormone levels from the pill and can lead to an unplanned pregnancy. Contraception that is not affected, such as an IUD, is usually advised.

Відповідь

B · Carbamazepine can make the pill less effective, so other contraception is needed
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: C · Acute rejection, needing urgent transplant team review

Чому це відповідь

Fever, graft tenderness, falling urine output and rising creatinine suggest acute rejection, although infection must also be ruled out. Early treatment, often with high-dose steroids, can save the graft, so the transplant team is contacted urgently.

Відповідь

C · Acute rejection, needing urgent transplant team review
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: A · Preventing nausea works better than treating it later

Чому це відповідь

Chemotherapy-induced nausea and vomiting is better prevented than treated. Antiemetics are given before treatment and regularly afterwards, according to how emetogenic the regimen is.

Відповідь

A · Preventing nausea works better than treating it later
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: D · Reposition, explain the cause and give prescribed drugs if needed

Чому це відповідь

Noisy respiratory secretions near death come from secretions in the throat that the patient cannot clear. Repositioning, explanation and anticholinergic drugs may help; deep suction is usually distressing and ineffective.

Відповідь

D · Reposition, explain the cause and give prescribed drugs if needed
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: C · 3 compressions to 1 breath

Чому це відповідь

Newborn resuscitation uses a 3:1 ratio, about 90 compressions and 30 breaths per minute, with the two-thumb technique on the lower third of the sternum.

Відповідь

C · 3 compressions to 1 breath
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: D · "Breast milk lowers the risk of necrotising enterocolitis."

Чому це відповідь

Human milk, including expressed or donor milk, reduces the risk of necrotising enterocolitis and infection in preterm babies. It does not remove the need for other monitoring.

Відповідь

D · "Breast milk lowers the risk of necrotising enterocolitis."
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: C · Inject into the outer thigh, through clothing if needed, and call emergency services

Чому це відповідь

Auto-injectors are given into the outer mid-thigh and can go through clothing. Emergency services are called after every use, as symptoms can recur, and a second dose may be needed.

Відповідь

C · Inject into the outer thigh, through clothing if needed, and call emergency services
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: B · Chlamydia often causes no symptoms but can lead to pelvic inflammatory disease and infertility

Чому це відповідь

Chlamydia is the most commonly diagnosed bacterial STI in young people and is often asymptomatic. Untreated, it can cause pelvic inflammatory disease, ectopic pregnancy and infertility. Testing is simple and treatment is effective.

Відповідь

B · Chlamydia often causes no symptoms but can lead to pelvic inflammatory disease and infertility
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: C · These are common side effects that are not by themselves signs of toxicity, but they should be reported and monitored

Чому це відповідь

Fine tremor, thirst, polyuria and mild nausea are common early effects of lithium. A coarse tremor, vomiting, diarrhoea, confusion or unsteadiness suggest toxicity.

Відповідь

C · These are common side effects that are not by themselves signs of toxicity, but they should be reported and monitored
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: B · Borderline personality disorder

Чому це відповідь

In borderline personality disorder, mood shifts are short-lived, often hours, and are usually triggered by interpersonal events. Bipolar episodes last days to weeks and are not mainly reactive to relationships.

Відповідь

B · Borderline personality disorder
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: h = 173 cm

Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.

Зріст у дюймах

5·12 + 8 = 68 in

Дюйми у сантиметри

h = 68·2,54 = 172,7 ≈ 173 cm

Відповідь

h = 173 cm
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: V = 280 mL

Розмірнісний аналіз: запишіть задану величину, потім помножте на коефіцієнти переведення у вигляді дробів (наприклад, 60 min/1 h або 1 mg/1000 mcg) так, щоб кожна зайва одиниця з’являлася один раз зверху й один раз знизу й скорочувалася. Коли залишиться лише шукана одиниця, обчислюйте. Використовуйте еквіваленти, наведені в питанні, і округлюйте лише остаточну відповідь.

Об’єм на дозу

2 tsp = 2·5 = 10 mL

Увесь курс

V = 10 mL × 4/добу × 7 = 280 mL

Відповідь

V = 280 mL
27.Розрахунок доз

Відповідь: V = 2,4 mL

Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.

Доза за масою тіла

D = 3·32 = 96 mg

Об’єм

V = 96/40 = 2,4 mL

На шприці

На цьому шприці 10 mL кожна мала лінія — це 0,2 mL.

Відповідь

V = 2,4 mL
28.Розрахунок доз

Відповідь: V₁ = 5 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Об’єм вихідного розчину

V₁ = 1·100/20 = 5 mL

Відповідь

V₁ = 5 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 56 gtt/min

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Час у хвилинах

3·60 = 180 min

Швидкість крапання

R = 500·20/180 = 55,56 ≈ 56 gtt/min

Відповідь

R = 56 gtt/min

Біля ліжка округлюють до найближчої цілої краплі: 56 кр/хв.

30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: D = 20 mg/h

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Концентрація

250/100 = 2,5 mg/mL

Швидкість дозування

D = 2,5·8 = 20 mg/h

Відповідь

D = 20 mg/h
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: R = 1,5 mL/h

Інфузії гепарину та інсуліну: концентрація = units у пакеті/об’єм пакета (units/mL). Швидкість помпи (mL/h) = units за годину/концентрація, а units за годину = mL/h × концентрація. Для призначення з розрахунку на масу тіла спершу units/h = units/kg/h × маса тіла. Об’єм болюсу = потрібні units/концентрація у флаконі. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Концентрація

250/250 = 1 од./mL

Швидкість помпи

R = 1,5/1 = 1,5 mL/h

Відповідь

R = 1,5 mL/h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: D = 9,8 mcg/kg/min

Титровані інфузії: спершу знайдіть концентрацію в mcg/mL (mg × 1000/mL). Для призначення з розрахунку на масу тіла mcg/min = mcg/kg/min × маса тіла. Тоді mL/h = mcg/min × 60/концентрація. У зворотному напрямку mcg/kg/min = mL/h × концентрація/(60 × маса тіла). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Концентрація

800 000/500 = 1600 mcg/mL

Мікрограми за хвилину

33·1600 = 52800 mcg/h
52800/60 = 880 mcg/min

На кілограм

D = 880/90 = 9,778 ≈ 9,8 mcg/kg/min

Відповідь

D = 9,8 mcg/kg/min
33.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: B = 40 mL

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Загальне надходження

перорально: 120 + 200 = 320 mL
Внутрішньовенна інфузія: 50·8 = 400 mL
в/в антибіотик: 2·100 = 200 mL
загальне надходження = 920 mL

Загальне виведення

375 + 200 + 225 + 80 = 880 mL

Баланс

B = 920 − 880 = 40 mL

Відповідь

B = 40 mL

Додатний: рідини надійшло більше, ніж виведено.

34.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: t = 3,3 h

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Залишок об’єму

500 − 300 = 200 mL

Час

t = 200/60 = 3,333 ≈ 3,3 h

Відповідь

t = 3,3 h

Це приблизно 3 h 20 min, тож пакет закінчиться приблизно о 01:20.

35.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: MFS = 55

Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.

Оцініть кожен пункт

падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні → 0
супутній діагноз: так → 15
допоміжний засіб для ходьби: милиці, тростина або ходунки → 15
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні → 0
хода: слабка → 10
психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі → 15

Додайте

Сума за Морс = 0 + 15 + 15 + 0 + 10 + 15 = 55

Відповідь

MFS = 55
36.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: високий ризик

Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.

Оцініть кожен пункт

падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні → 0
супутній діагноз: ні → 0
допоміжний засіб для ходьби: тримається за меблі → 30
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так → 20
хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок → 0
психічний стан: знає свої межі → 0

Додайте

Сума за Морс = 0 + 0 + 30 + 20 + 0 + 0 = 50

Рівень ризику

50 → високий ризик

Відповідь

високий ризик
37.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: PaCO₂ = 32 mmHg

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Формула Вінтерса

PaCO₂ = 1,5·16 + 8 = 32 mmHg
дальність: 30–34 mmHg

Відповідь

PaCO₂ = 32 mmHg
38.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: A–a-градієнт = 144,3 mmHg

Похідні показники: розрахункова осмолярність сироватки дорівнює 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина, де всі значення в ммоль/л (2·Na⁺ + глюкоза/18 + BUN/2,8, де глюкоза й BUN у мг/дл); норма — близько 275–295 мОсм/кг. Співвідношення P/F — це PaO₂, поділений на FiO₂ як частку. Альвеолярний тиск кисню на рівні моря дорівнює PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 мм рт. ст., а A–a-градієнт — це PAO₂ − PaO₂.

Альвеолярний кисень

PAO₂ = 0,35·713 − 41/0,8 = 249,5 − 51,25 = 198,3 mmHg

Градієнт

A–a = 198,3 − 54 = 144,3 mmHg

Відповідь

A–a-градієнт = 144,3 mmHg
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: фібриляція передсердь

Критерії ритмів (відведення II): синусовий ритм має позитивний зубець P перед кожним QRS, постійний PR 0,12–0,20 s і вузький QRS: нормальний синусовий ритм 60–100/min, синусова брадикардія нижче 60, синусова тахікардія понад 100. Фібриляція передсердь: немає зубців P, ізолінія з хвилями фібриляції та абсолютно неправильний R–R. Тріпотіння передсердь: пилкоподібні хвилі тріпотіння близько 250–350/min зі сталим коефіцієнтом провідності, наприклад 2:1 або 4:1. Атріовентрикулярна блокада I ступеня: синусовий ритм із постійним PR понад 0,20 s. Вузловий ритм: вузький QRS з частотою 40–60/min із відсутніми чи інвертованими зубцями P (PR менше 0,12 s або P після QRS). Шлуночкова екстрасистола (PVC) — це ранній, широкий (0,12 s або більше), химерний QRS без зубця P, із зубцем T в протилежному напрямку й зазвичай повною компенсаторною паузою; при бігемінії кожне друге скорочення є PVC.

П’ять кроків

1. Частота: 10 комплексів QRS за 6 s, × 10 = 100 за хвилину.
2. Ритм: абсолютно неправильний, R–R від 0,46 до 0,78 s без закономірності.
3. Зубці P: відсутні; на ізолінії видно дрібні неправильні хвилі фібриляції.
4. Інтервал PR: не вимірюється.
5. QRS: 0,08 s, вузький (менше 0,12 s).

Інтерпретація

фібриляція передсердь

Відповідь

фібриляція передсердь
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: ритм

П’ять кроків для кожної стрічки: 1. частота (метод 300 або 1500, або метод 6 секунд при нерегулярному ритмі); 2. ритм: чи однакові інтервали R–R; 3. зубці P: є, позитивні у відведенні II, один перед кожним QRS і всі однакові; 4. інтервал PR: 0,12–0,20 s і постійний; 5. тривалість QRS: менше 0,12 s. Лише після п’яти кроків назвіть ритм. Нормальний синусовий ритм відповідає всім п’яти: 60–100/min, регулярний, позитивний P перед кожним QRS, PR 0,12–0,20 s, QRS менше 0,12 s.

П’ять кроків

1. Частота: 7 комплексів QRS за 6 s, × 10 = 70 за хвилину.
2. Ритм: неправильний, R–R від 0,74 до 1,06 s, поступово подовжується й скорочується.
3. Зубці P: позитивні, по одному перед кожним QRS, усі однакові.
4. Інтервал PR: 0,18 s, постійний, у межах 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,06 s, вузький (менше 0,12 s).

Перший ненормальний крок

ритм → синусова аритмія

Відповідь

ритм

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions