Тестові питання у стилі NCLEX (RN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 40 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Добова доза
mg/day = mg/kg/day × маса тіла (kg)
Кількість доз на добу
кількість = 24 h / інтервал між дозами (h)
Фунти в кілограми
kg = lb / 2,2
Концентрація інфузії
units/mL = units у пакеті / об’єм пакета
Швидкість помпи
mL/h = доза за годину / концентрація
Титрована інфузія
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Доза за швидкістю помпи
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Одиниці
1 mg = 1000 mcg

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

Which patient is at greatest risk of injury from a heat pack?

  1. AA patient with reduced sensation from diabetic neuropathy
  2. BA patient with a sore lower back after gardening
  3. CA patient with period pain
  4. DA young adult with a stiff neck after sleeping in an awkward position
2.Основи сестринської справиСкладна

In English law, giving a treatment to a competent adult who has clearly refused it may amount to:

  1. ADefamation of character
  2. BTheft
  3. CBreach of an employment contract
  4. DBattery (trespass to the person)
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

Why does a nurse wear chemotherapy-tested gloves and a gown when emptying the urinal of a patient who recently had chemotherapy?

  1. AThe patient is on airborne precautions after treatment
  2. BThe urine always contains infectious bacteria after chemotherapy
  3. CThe body fluids can contain active drug for a time after treatment
  4. DChemotherapy makes the urine strongly acidic and corrosive
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

During a procedure, a nurse sees that the team is about to start without a time-out. What should the nurse do?

  1. AReport it to the manager at the end of the week
  2. BSpeak up clearly and stop the start until the time-out is done
  3. CWait and raise the issue after the procedure is finished
  4. DSay nothing, because the surgeon is responsible for the procedure
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

A nurse teaches a patient to use an incentive spirometer. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will blow into it as hard and fast as I can.”
  2. B“I will use it several times every hour while awake.”
  3. C“I will try to hold my breath for a few seconds at the top.”
  4. D“I will breathe in slowly and deeply through the mouthpiece.”
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

An adult choking on food is coughing forcefully and can speak a little. What should the nurse do?

  1. AEncourage the patient to keep coughing and stay with them
  2. BGive abdominal thrusts straight away until the food comes out
  3. CSweep the mouth blindly with a finger
  4. DGive the patient water to wash the food down
7.Клінічна сестринська справаСередня

A patient with sickle cell disease is admitted with a painful crisis. What is a key early nursing priority?

  1. AGiving prompt, effective analgesia
  2. BDelaying pain relief until a diagnosis is confirmed
  3. CRestricting oral fluids
  4. DApplying cold packs to the painful areas
8.Клінічна сестринська справаСкладна

A postoperative patient on IV fluids has a sodium of 128 mmol/L and is becoming confused. Which fluid could make this worse if given in large amounts?

  1. A0,9% sodium chloride
  2. BHartmann's solution (similar to lactated Ringer's)
  3. C5% glucose (D5W)
  4. DHuman albumin solution
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

Абсолютна кількість нейтрофілів у пацієнта 0,4 × 10³/µL. Який захід доречний?

  1. AПринести свіжі квіти в палату, щоб підняти настрій пацієнта
  2. BСпільна палата з іншим пацієнтом, якого лікують від пневмонії
  3. CСувора гігієна рук, контроль температури та жодних відвідувачів з інфекціями
  4. DВимірювати температуру ректально, бо показники точніші
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

A patient with cirrhosis and ascites has fever and abdominal tenderness. The ascitic fluid neutrophil count is 400 cells/mm³. What does this indicate?

  1. AMalignant ascites from cancer
  2. BBleeding into the abdominal cavity
  3. CNormal ascitic fluid in cirrhosis
  4. DSpontaneous bacterial peritonitis
11.ФармакологіяСередня

Апіксабан і ривароксабан — антикоагулянти, що безпосередньо пригнічують:

  1. AТромбоцитарний рецептор P2Y12
  2. BФактор Xa
  3. CТромбін
  4. DЕпоксидредуктазу вітаміну K
12.ФармакологіяСкладна

Чому піридоксин (вітамін B6) часто дають разом з ізоніазидом при туберкульозі?

  1. AЩоб зменшити резистентність бактерій
  2. BЩоб запобігти периферичній нейропатії
  3. CЩоб запобігти ураженню печінки ізоніазидом
  4. DЩоб збільшити всмоктування ізоніазиду
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

Артеріальний тиск пацієнта 200/125 mmHg з новою сплутаністю та нечіткістю зору. Як його зазвичай знижують?

  1. AНе знижують зовсім, бо мозок тепер залежить від високого тиску
  2. BНовою пероральною таблеткою та оглядом через тиждень
  3. CТитрованими внутрішньовенними препаратами, до близько 25% протягом першої години
  4. DЯкнайшвидше, до нормального значення за кілька хвилин
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

A patient taking ramipril and indapamide for hypertension starts regular ibuprofen for back pain. A week later, creatinine has risen sharply. What is the most likely cause?

  1. AAn allergic reaction to the diuretic causing inflammation of the kidney
  2. BIbuprofen raising the blood pressure to levels that damage the kidneys
  3. CAn ACE inhibitor, diuretic and NSAID together reducing kidney perfusion
  4. DBack pain causing kidney damage
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

Пацієнта, що приймає дапагліфлозин (інгібітор SGLT2), нудить; кетони крові 4,5 mmol/L, але глюкоза лише 11 mmol/L. Що слід запідозрити?

  1. AГіпоглікемію, спричинену блюванням
  2. BЕуглікемічний діабетичний кетоацидоз
  3. CНормальний побічний ефект, що не потребує дій
  4. DГіперосмолярний гіперглікемічний стан
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

Пацієнт із тяжкою черепно-мозковою травмою не розплющує очей, а у відповідь на біль руки розгинаються й повертаються досередини, ноги витягнуті. Що це означає?

  1. AНормальну реакцію відсмикування на больовий подразник
  2. BЕкстензорну (децеребраційну) позу: тяжке ушкодження стовбура мозку
  3. CВогнищевий напад, який припиниться без лікування
  4. DФлексорну (декортикаційну) позу, ознаку легкого ураження кори
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

Which advice is appropriate for a patient with a very low platelet count?

  1. ATake aspirin regularly for headaches
  2. BFloss hard every day to prevent gum disease
  3. CUse a soft toothbrush and an electric razor
  4. DUse a razor blade for shaving every day
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

На 2-й день тяжкого гострого панкреатиту у пацієнта з'являється задишка, SpO₂ 88% і двобічні інфільтрати на рентгені грудної клітки. Яке ускладнення найімовірніше?

  1. AСпонтанний напружений пневмоторакс
  2. BГострий респіраторний дистрес-синдром (ГРДС)
  3. CАспірація стороннього тіла
  4. DГострий тяжкий напад астми
19.Акушерське медсестринствоСередня

A woman at 26 weeks asks which symptom she should report straight away. Which one is a danger sign?

  1. AIncreased vaginal discharge that is white and odourless
  2. BSudden swelling of the face and hands with a headache
  3. CMild swelling of the ankles at the end of the day
  4. DOccasional heartburn after large meals
20.Акушерське медсестринствоСкладна

Жінка на 10-му тижні вагітності блює вже кілька днів, у сечі кетони, вона втратила 6% маси тіла й відчуває запаморочення при вставанні. Що є пріоритетом?

  1. AУсунути зневоднення внутрішньовенними рідинами й електролітами за призначенням
  2. BРозпочати дієту для схуднення
  3. CПорадити їсти три рази на день великими порціями
  4. DСказати, що це мине само після першого триместру й подальше спостереження не потрібне
21.Педіатричне медсестринствоСередня

A breastfed infant has gastroenteritis with mild dehydration. What should the nurse advise?

  1. AGive diluted fruit juice instead of breast milk
  2. BContinue breastfeeding, and give oral rehydration solution as advised
  3. CGive nothing by mouth for 24 hours
  4. DStop breastfeeding until the diarrhoea has completely stopped, then restart slowly
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

A few weeks after diagnosis of type 1 diabetes, a child's insulin needs fall a lot. The parents think the diabetes is cured. What should the nurse explain?

  1. AThis is the temporary "honeymoon" phase; insulin is still needed
  2. BThe diagnosis was probably wrong, and insulin can be stopped
  3. CThe child has become insulin resistant and now needs tablets instead of injections
  4. DThe diabetes has turned into type 2 diabetes
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

A patient on a mental health ward insists that he is a famous inventor whose ideas were stolen by the government. Which type of delusion is the main one here?

  1. ASomatic
  2. BGrandiose
  3. CErotomanic
  4. DNihilistic
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

A patient with anorexia nervosa is admitted with a BMI of 14, dizziness and low potassium. Which goal is the priority in the first days?

  1. AMedical stabilisation, with careful refeeding and correction of electrolytes
  2. BGaining insight into family relationships through therapy
  3. CPlanning her return to university and her studies after discharge
  4. DImproving body image through group discussions
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
0,83237 mL? mLокруглюйте до 0,01 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Розрахунок дози для малої ін’єкції дає 0,83237 mL. Правило в цій вправі таке: об’єми менше 1 mL округлюють до сотих часток mL. Яке значення x ви запишете?

0,83237 mL
x = mL
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
00:0020:0001:05t = ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія починається о 20:00 і закінчується о 01:05 наступного ранку (24-годинний формат). Скільки годин t вона тривала? Дайте відповідь у годинах десятковим дробом, округленим до двох знаків після коми.

20:0001:05
t = h
27.Розрахунок дозСередня
024681010 mL

Дитині масою 8 kg призначено 20 mg/kg препарату. Вихідний розчин містить 20 mg/mL. Наберіть дозу: який об’єм V ви вводите?

8 kg20 mg/kg20 mg/mL
V = mL
28.Розрахунок дозСкладна
50k од.500 mL? mL/h2000 од./h

Інфузія містить 50000 одиниць препарату в 500 mL. Призначено 2000 одиниць на годину. Яку швидкість R ви встановите на помпі, у mL/h?

50000 од./500 mL2000 од./h
R = mL/h
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
250 mL60 gtt/mL5 h? gtt/min

Введіть 250 mL за 5 годин системою з фактором 60 кр/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину.

250 mL5 h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
100 mg500 mL25 mL/h? mg/h

Мішок містить 100 mg препарату в 500 mL і крапає зі швидкістю 25 mL/h. Скільки міліграмів на годину D отримує пацієнт?

100 mg/500 mL25 mL/h
D = mg/h
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСередня
heparin 5 000 од./mL60 од./kg · 107 kg → V = ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Навчальний протокол передбачає болюс гепарину 60 units/kg для пацієнта масою 107 kg. Флакон містить 5 000 units/mL. Який об’єм V ви набираєте? Округліть до одного знака після коми.

60 од./kg107 kg5 000 од./mL
V = mL
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСкладна
500 mg250 mLdobutamine? mL/h55 kg12,5 mcg/kg/min

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет містить dobutamine 500 mg в 250 mL. Призначено 12,5 mcg/kg/min пацієнтові масою 55 kg. Яку швидкість R ви встановлюєте на помпі, у mL/h? Округліть до одного знака після коми.

500 mg/250 mL12,5 mcg/kg/min55 kg
R = mL/h
33.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 12 годчай200 mLвода350 mLкубики льоду100 mLВнутрішньовенна інфузія75 mL/h × 12 hв/в антибіотик2 × 100 mLсеча425 mLсеча450 mLсеча200 mLсеча325 mLрановий дренаж30 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 12 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть загальне надходження I у mL. Рахуйте кубики льоду як половину їхнього об’єму.

чай: 200 mLвода: 350 mLкубики льоду: 100 mLВнутрішньовенна інфузія: 75 mL/h × 12 hв/в антибіотик: 2 × 100 mL
I = mL
34.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
500 mL150 mL введено60 mL/h15:30t = ? h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 500 mL вводять помпою зі швидкістю 60 mL/h. О 15:30 вже введено 150 mL. Через скільки годин t пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

500 mL150 mL введено60 mL/h
t = h
35.Шкали клінічного оцінюванняСередня
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні; супутній діагноз: ні; допоміжний засіб для ходьби: тримається за меблі; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так; хода: слабка; психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі. Знайдіть суму за Морс MFS.

0–125
MFS =
36.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1низькийнизький–середнійсереднійвисокий

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 14/min, SpO₂ 98% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 124/74 mmHg, пульс 40/min, притомний, температура 36,8 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.

RR 14SpO₂ 98%повітряSBP 124HR 40AT 36,8 °C
  1. 1низький
  2. 2низький–середній
  3. 3середній
  4. 4високий
37.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня

Навчальні значення: Na⁺ 137 ммоль/л, глюкоза 19,6 ммоль/л і сечовина 19,5 ммоль/л. Обчисліть осмолярність сироватки Osm = 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина до найближчого цілого.

Na⁺ 137 mmol/Lглюкоза 19,6 mmol/Lсечовина 19,5 mmol/L
Osm = mOsm/kg
38.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
pH7,357,457,27PaCO₂mmHg354527HCO₃⁻mmol/L222612додатковий ацидоз з нормальною різницеючистий ацидоз з високою різницеюдодатковий метаболічний алкалоз

Навчальний газовий склад показує pH 7,27, PaCO₂ 27 mmHg (3,6 kPa) і HCO₃⁻ 12 mmol/L, з Na⁺ 138 і Cl⁻ 108 mmol/L. Скористайтеся аніонною різницею та дельта-співвідношенням, щоб клікнути найкращу інтерпретацію.

pH 7,27PaCO₂ 27 mmHg (3,6 kPa)HCO₃⁻ 12 mmol/LNa⁺ 138 mmol/LCl⁻ 108 mmol/L
  1. 1додатковий ацидоз з нормальною різницею
  2. 2чистий ацидоз з високою різницею
  3. 3додатковий метаболічний алкалоз
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mVсинусовий ритм із синусовою зупинкоюсинусова аритміясинусова брадикардіясинусовий ритм зі шлуночковими екстрасистолами (PVC)

Інтерпретуйте цю ритмограму у відведенні II. Який це ритм? Натисніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1синусовий ритм із синусовою зупинкою
  2. 2синусова аритмія
  3. 3синусова брадикардія
  4. 4синусовий ритм зі шлуночковими екстрасистолами (PVC)
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ця стрічка у відведенні II показує атріовентрикулярну блокаду II ступеня I типу (Венкебаха). Скільки є Зубців P у групі, враховуючи той, що не проводиться (n у блокаді n:(n − 1))?

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
Зубців P у групі =

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: A · A patient with reduced sensation from diabetic neuropathy

Чому це відповідь

Patients who cannot feel heat properly, such as those with neuropathy, spinal injury or reduced consciousness, can be burned without noticing. Their skin needs extra checks or heat should be avoided.

Відповідь

A · A patient with reduced sensation from diabetic neuropathy
2.Основи сестринської справи

Відповідь: D · Battery (trespass to the person)

Чому це відповідь

Touching or treating a person without valid consent can be battery, even if the treatment was meant to help. This is why consent is needed before care.

Відповідь

D · Battery (trespass to the person)
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: C · The body fluids can contain active drug for a time after treatment

Чому це відповідь

Many hazardous drugs are excreted in urine, stool and vomit for a period after treatment. Staff wear protective gloves and gowns when handling these fluids, according to policy.

Відповідь

C · The body fluids can contain active drug for a time after treatment
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: B · Speak up clearly and stop the start until the time-out is done

Чому це відповідь

The time-out is a key step to prevent wrong-patient, wrong-site and wrong-procedure errors. Any team member who sees it being skipped should speak up and halt the procedure until it is done.

Відповідь

B · Speak up clearly and stop the start until the time-out is done
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: A · “I will blow into it as hard and fast as I can.”

Чому це відповідь

An incentive spirometer is used by breathing in slowly and deeply, then holding the breath briefly. Blowing into it does not expand the lungs.

Відповідь

A · “I will blow into it as hard and fast as I can.”
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: A · Encourage the patient to keep coughing and stay with them

Чому це відповідь

A partial obstruction with a forceful cough is best cleared by the patient’s own coughing. The nurse stays and is ready to act if the cough becomes weak or the patient cannot speak or breathe.

Відповідь

A · Encourage the patient to keep coughing and stay with them
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: A · Giving prompt, effective analgesia

Чому це відповідь

A sickle cell crisis needs rapid analgesia, often opioids, within a short target time, plus hydration, oxygen if hypoxic, warmth and monitoring for complications. Cold can trigger more sickling.

Відповідь

A · Giving prompt, effective analgesia
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: C · 5% glucose (D5W)

Чому це відповідь

The glucose in 5% glucose is metabolised, leaving free water that dilutes the plasma sodium further. Postoperative patients often have raised ADH, so large volumes of hypotonic fluid can cause dangerous hyponatraemia.

Відповідь

C · 5% glucose (D5W)
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: C · Сувора гігієна рук, контроль температури та жодних відвідувачів з інфекціями

Чому це відповідь

Тяжка нейтропенія несе високий ризик інфекції. Ключові — гігієна рук, раннє розпізнавання гарячки та захист від джерел інфекції. Квіти можуть переносити мікроорганізми, ректальні процедури можуть пошкодити слизову, а сусід із пневмонією — ризик інфекції.Перевірено за: Low white blood cell count and cancer · MedlinePlus (NIH) (2025)

Відповідь

C · Сувора гігієна рук, контроль температури та жодних відвідувачів з інфекціями
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: D · Spontaneous bacterial peritonitis

Чому це відповідь

An ascitic neutrophil count of 250 cells/mm³ or more indicates spontaneous bacterial peritonitis, which is treated with antibiotics. It can occur without classic signs, so new confusion or worsening kidney function in cirrhosis should also prompt a diagnostic paracentesis.Перевірено за: Ascites · MedlinePlus (NIH) (2024); Peritonitis · MedlinePlus (NIH) (2026)

Відповідь

D · Spontaneous bacterial peritonitis
11.Фармакологія

Відповідь: B · Фактор Xa

Чому це відповідь

Апіксабан і ривароксабан — прямі інгібітори фактора Xa. Дабігатран безпосередньо пригнічує тромбін, варфарин блокує рециркуляцію вітаміну K, а клопідогрель блокує P2Y12.

Відповідь

B · Фактор Xa
12.Фармакологія

Відповідь: B · Щоб запобігти периферичній нейропатії

Чому це відповідь

Ізоніазид спричиняє дефіцит піридоксину, що може призвести до периферичної нейропатії. Ризик вищий у повільних ацетиляторів, пацієнтів з недоїданням і людей з діабетом чи алкогольною залежністю.

Відповідь

B · Щоб запобігти периферичній нейропатії
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: C · Титрованими внутрішньовенними препаратами, до близько 25% протягом першої години

Чому це відповідь

Гіпертензивну кризу (тяжка гіпертензія з гострим ураженням органів) лікують під моніторингом титрованими внутрішньовенними препаратами. Надто швидке зниження тиску може спричинити ішемію мозку, серця чи нирок, тому більшість настанов передбачають зниження не більш ніж приблизно на 25% протягом першої години (з іншими цілями при деяких станах, як-от розшарування аорти).

Відповідь

C · Титрованими внутрішньовенними препаратами, до близько 25% протягом першої години
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: C · An ACE inhibitor, diuretic and NSAID together reducing kidney perfusion

Чому це відповідь

NSAIDs constrict the afferent arteriole, ACE inhibitors dilate the efferent arteriole and diuretics reduce volume. Together (sometimes called the "triple whammy") they can cause acute kidney injury. The NSAID is stopped, and the prescriber reviews the other drugs.

Відповідь

C · An ACE inhibitor, diuretic and NSAID together reducing kidney perfusion
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: B · Еуглікемічний діабетичний кетоацидоз

Чому це відповідь

Інгібітори SGLT2 знижують глюкозу, збільшуючи втрату глюкози із сечею, тому ДКА може виникнути з лише помірно підвищеною глюкозою. Кетони слід перевіряти в будь-якого пацієнта на цих препаратах, якому недобре, а препарат відміняють під час гострої хвороби (правила «днів хвороби»).

Відповідь

B · Еуглікемічний діабетичний кетоацидоз
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: B · Екстензорну (децеребраційну) позу: тяжке ушкодження стовбура мозку

Чому це відповідь

Патологічне розгинання у відповідь на біль (рухова оцінка ШКГ 2) вказує на тяжке ушкодження на рівні стовбура мозку або поблизу нього і має гірший прогноз, ніж патологічне згинання (декортикаційна поза, рухова оцінка 3). Будь-яка нова патологічна поза потребує негайної ескалації.

Відповідь

B · Екстензорну (децеребраційну) позу: тяжке ушкодження стовбура мозку
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: C · Use a soft toothbrush and an electric razor

Чому це відповідь

With thrombocytopenia, the nurse reduces bleeding risk: soft toothbrush, electric razor, no NSAIDs or aspirin, avoiding IM injections and rectal procedures, and reporting bleeding, bruising or blood in urine or stool.

Відповідь

C · Use a soft toothbrush and an electric razor
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: B · Гострий респіраторний дистрес-синдром (ГРДС)

Чому це відповідь

Тяжкий панкреатит запускає системну запальну відповідь, що може спричинити ГРДС, ГПН і шок. Гіпоксемія з двобічними інфільтратами типова. Потрібна ескалація до інтенсивної терапії для респіраторної підтримки.

Відповідь

B · Гострий респіраторний дистрес-синдром (ГРДС)
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: B · Sudden swelling of the face and hands with a headache

Чому це відповідь

Sudden facial or hand swelling, severe headache, visual changes and upper abdominal pain can signal pre-eclampsia. Mild ankle oedema, white discharge and heartburn are common discomforts.

Відповідь

B · Sudden swelling of the face and hands with a headache
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: A · Усунути зневоднення внутрішньовенними рідинами й електролітами за призначенням

Чому це відповідь

Це ознаки надмірного блювання вагітних із зневодненням. Пріоритетом є внутрішньовенні рідини, відновлення електролітів, протиблювотні засоби та вітамінні добавки, як-от тіамін, за призначенням.

Відповідь

A · Усунути зневоднення внутрішньовенними рідинами й електролітами за призначенням
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: B · Continue breastfeeding, and give oral rehydration solution as advised

Чому це відповідь

Breastfeeding should continue during gastroenteritis, with oral rehydration solution added when there are signs of dehydration. Withholding feeds slows recovery and juice can worsen diarrhoea.

Відповідь

B · Continue breastfeeding, and give oral rehydration solution as advised
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: A · This is the temporary "honeymoon" phase; insulin is still needed

Чому це відповідь

After insulin treatment starts, remaining beta cells may recover partly, so insulin needs fall for weeks to months. This partial remission is temporary; insulin should continue, with doses adjusted to glucose readings.

Відповідь

A · This is the temporary "honeymoon" phase; insulin is still needed
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: B · Grandiose

Чому це відповідь

Grandiose delusions are false beliefs about one's own importance, power or identity. They may combine with persecutory themes, as here, but the central belief is about being exceptional.

Відповідь

B · Grandiose
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: A · Medical stabilisation, with careful refeeding and correction of electrolytes

Чому це відповідь

Severe malnutrition and electrolyte imbalance can be life-threatening. Medical stabilisation and safe refeeding come first; psychological therapy becomes more effective once she is physically safer.

Відповідь

A · Medical stabilisation, with careful refeeding and correction of electrolytes
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: x = 0,83 mL

Округлення: подивіться на цифру одразу після розряду, до якого округлюєте: 5 або більше округлює вгору, 4 або менше залишає цифру без змін. Округлюйте лише остаточну відповідь, ніколи проміжні кроки. Типові правила іспитів: об’єми від 1 mL і більше — до десятих, об’єми менше 1 mL — до сотих, швидкість крапель — до цілих крапель, а маса — до одного знака після коми; завжди дотримуйтеся правила, яке вказано в питанні.

Цифра в розряді: соті

0,83237 → 3

Вирішує лише наступна цифра

0,83237 → 2
2 — це 4 або менше, тому 3 залишається.
Подальші цифри (37) не враховуються: округлюйте один раз, а не крок за кроком.

Округліть

x = 0,83 mL

Відповідь

x = 0,83 mL
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: t = 5,08 h

24-годинний формат часу: з 1 PM додавайте 12 до години (3:45 PM = 15:45). Від півночі до 12:59 AM — це 00:00–00:59, а 12:00–12:59 PM залишається 12:00–12:59. Переходячи назад, віднімайте 12 від годин 13–23 і додавайте PM; година 00 стає 12 AM. Час через північ рахуйте двома частинами: до 24:00 (00:00), потім від 00:00.

До півночі

20:00 → 24:00 = 240 min

Після півночі

00:00 → 01:05 = 65 min

Разом

240 + 65 = 305 min
t = 305/60 = 5,083 ≈ 5,08 h

Відповідь

t = 5,08 h
27.Розрахунок доз

Відповідь: V = 8 mL

Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.

Доза за масою тіла

D = 20·8 = 160 mg

Об’єм

V = 160/20 = 8 mL

На шприці

На цьому шприці 10 mL кожна мала лінія — це 0,2 mL.

Відповідь

V = 8 mL
28.Розрахунок доз

Відповідь: R = 20 mL/h

Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.

Концентрація

50000/500 = 100 од./mL

Швидкість помпи

R = 2000/100 = 20 mL/h

Відповідь

R = 20 mL/h
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 50 gtt/min

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Час у хвилинах

5·60 = 300 min

Швидкість крапання

R = 250·60/300 = 50 gtt/min

Відповідь

R = 50 gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: D = 5 mg/h

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Концентрація

100/500 = 0,2 mg/mL

Швидкість дозування

D = 0,2·25 = 5 mg/h

Відповідь

D = 5 mg/h
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: V = 1,3 mL

Інфузії гепарину та інсуліну: концентрація = units у пакеті/об’єм пакета (units/mL). Швидкість помпи (mL/h) = units за годину/концентрація, а units за годину = mL/h × концентрація. Для призначення з розрахунку на масу тіла спершу units/h = units/kg/h × маса тіла. Об’єм болюсу = потрібні units/концентрація у флаконі. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Потрібна кількість одиниць

60·107 = 6 420 од.

Об’єм

V = 6420/5000 = 1,284 ≈ 1,3 mL

Відповідь

V = 1,3 mL
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: R = 20,6 mL/h

Титровані інфузії: спершу знайдіть концентрацію в mcg/mL (mg × 1000/mL). Для призначення з розрахунку на масу тіла mcg/min = mcg/kg/min × маса тіла. Тоді mL/h = mcg/min × 60/концентрація. У зворотному напрямку mcg/kg/min = mL/h × концентрація/(60 × маса тіла). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Концентрація

500 mg = 500 000 mcg
500 000/250 = 2000 mcg/mL

Доза за хвилину й за годину

12,5·55 = 687,5 mcg/min
687,5·60 = 41250 mcg/h

Швидкість помпи

R = 41250/2000 = 20,63 ≈ 20,6 mL/h

Відповідь

R = 20,6 mL/h
33.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: I = 1700 mL

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Додайте надходження

перорально: 200 + 350 = 550 mL
кубики льоду: 100/2 = 50 mL
Внутрішньовенна інфузія: 75·12 = 900 mL
в/в антибіотик: 2·100 = 200 mL
I = 1700 mL

Відповідь

I = 1700 mL
34.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: t = 5,8 h

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Залишок об’єму

500 − 150 = 350 mL

Час

t = 350/60 = 5,833 ≈ 5,8 h

Відповідь

t = 5,8 h

Це приблизно 5 h 50 min, тож пакет закінчиться приблизно о 21:20.

35.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: MFS = 75

Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.

Оцініть кожен пункт

падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні → 0
супутній діагноз: ні → 0
допоміжний засіб для ходьби: тримається за меблі → 30
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так → 20
хода: слабка → 10
психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі → 15

Додайте

Сума за Морс = 0 + 0 + 30 + 20 + 10 + 15 = 75

Відповідь

MFS = 75
36.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: низький–середній

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 14/min → 0
SpO₂ 98% → 0
на повітрі → 0
SBP 124 mmHg → 0
HR 40/min → 3
притомний (A) → 0
T 36,8 °C → 0

Сума та «червоні» бали

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 3 + 0 + 0 = 3
Принаймні один параметр дає 3.

Група ризику

низький–середній

Відповідь

низький–середній

Один бал 3 потребує термінового огляду, навіть якщо сума низька.

37.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: Osm = 313 mOsm/kg

Похідні показники: розрахункова осмолярність сироватки дорівнює 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина, де всі значення в ммоль/л (2·Na⁺ + глюкоза/18 + BUN/2,8, де глюкоза й BUN у мг/дл); норма — близько 275–295 мОсм/кг. Співвідношення P/F — це PaO₂, поділений на FiO₂ як частку. Альвеолярний тиск кисню на рівні моря дорівнює PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 мм рт. ст., а A–a-градієнт — це PAO₂ − PaO₂.

Розрахункова осмолярність

Osm = 2·137 + 19,6 + 19,5 = 313,1 ≈ 313 mOsm/kg

Відповідь

Osm = 313 mOsm/kg
38.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: додатковий ацидоз з нормальною різницею

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Аніонна різниця

AG = 138 − (108 + 12) = 18

Дельта-співвідношення

(18 − 12)/(24 − 12) = 0,5
додатковий ацидоз з нормальною різницею

Відповідь

додатковий ацидоз з нормальною різницею
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: синусовий ритм із синусовою зупинкою

Критерії ритмів (відведення II): синусовий ритм має позитивний зубець P перед кожним QRS, постійний PR 0,12–0,20 s і вузький QRS: нормальний синусовий ритм 60–100/min, синусова брадикардія нижче 60, синусова тахікардія понад 100. Фібриляція передсердь: немає зубців P, ізолінія з хвилями фібриляції та абсолютно неправильний R–R. Тріпотіння передсердь: пилкоподібні хвилі тріпотіння близько 250–350/min зі сталим коефіцієнтом провідності, наприклад 2:1 або 4:1. Атріовентрикулярна блокада I ступеня: синусовий ритм із постійним PR понад 0,20 s. Вузловий ритм: вузький QRS з частотою 40–60/min із відсутніми чи інвертованими зубцями P (PR менше 0,12 s або P після QRS). Шлуночкова екстрасистола (PVC) — це ранній, широкий (0,12 s або більше), химерний QRS без зубця P, із зубцем T в протилежному напрямку й зазвичай повною компенсаторною паузою; при бігемінії кожне друге скорочення є PVC. Тахікардія з вузькими комплексами та паузи: надшлуночкова тахікардія (SVT) — це регулярна тахікардія близько 150–250/min із вузькими комплексами QRS; зубці P зазвичай не видно, бо вони сховані в комплексі QRS або зубці T. Синусова тахікардія в дорослого в спокої зазвичай нижча за приблизно 150/min, і перед кожним QRS є видимий зубець P; тріпотіння передсердь із провідністю 2:1 часто має частоту близько 150/min і показує пилкоподібні хвилі. У разі синусової зупинки синусовий вузол на мить перестає генерувати імпульси: пауза без зубця P і без QRS, довжина якої не дорівнює цілому числу циклів P–P (пауза точно в два-три цикли натомість вказує на синоатріальну блокаду виходу).

П’ять кроків

1. Частота: 5 комплексів QRS за 6 s, × 10 = 50 за хвилину.
2. Ритм: регулярний (R–R 0,96 s), за винятком однієї паузи 1,60 s, що не дорівнює цілому числу циклів P–P.
3. Зубці P: прямі, по одному перед кожним QRS; жодного зубця P під час паузи.
4. Інтервал PR: 0,18 s, постійний, у межах 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,06 s, вузький (менше 0,12 s).

Інтерпретація

синусовий ритм із синусовою зупинкою

Відповідь

синусовий ритм із синусовою зупинкою
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: Зубців P у групі = 3

Атріовентрикулярні блокади: позначте зубці P по порядку й перевірте, за якими з них слідує QRS. I ступінь: проводиться кожен P, PR постійний і понад 0,20 s. II ступінь, I тип (Мобітц I, Венкебах): PR подовжується від скорочення до скорочення, доки один зубець P не проводиться, потім цикл починається знову (групове скорочення). II ступінь, II тип (Мобітц II): PR проведених скорочень лишається сталим, а зубці P раптово не проводяться; QRS часто широкий. III ступінь (повна) блокада: зубці P і комплекси QRS регулярні, але незалежні, PR змінюється довільно, а частота передсердь вища за частоту замісного ритму (вузловий 40–60/min із вузьким QRS, шлуночковий 20–40/min із широким QRS). Блокаду 2:1 за однією стрічкою не можна віднести ні до I, ні до II типу.

Позначте зубці P по порядку

P–P = 0,96 s, регулярний; один зубець P із кожних 3 не проводиться

PR у кожній групі

PR₁ = 0,16 s, PR₂ = 0,30 s

Відповідь

Зубців P у групі = 3

Блокада Венкебаха 3:2.

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions