Тестові питання у стилі NCLEX (RN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 40 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Добова доза
mg/day = mg/kg/day × маса тіла (kg)
Кількість доз на добу
кількість = 24 h / інтервал між дозами (h)
Фунти в кілограми
kg = lb / 2,2
Концентрація інфузії
units/mL = units у пакеті / об’єм пакета
Швидкість помпи
mL/h = доза за годину / концентрація
Титрована інфузія
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Доза за швидкістю помпи
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Одиниці
1 mg = 1000 mcg

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

How should a rectal suppository be inserted?

  1. AInto the middle of the stool in the rectum so it softens it
  2. BJust inside the anus, without passing the sphincter
  3. CPast the internal sphincter, against the rectal wall
  4. DAfter the patient has stood up and bent forward
2.Основи сестринської справиСкладна

Which sign is usually a late sign of hypoxia?

  1. AA rising respiratory rate
  2. BA rising heart rate
  3. CRestlessness
  4. DCyanosis
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

Бібліотека препаратів інфузійної помпи попереджає, що запрограмована доза перевищує безпечну межу. Що має зробити медсестра?

  1. AСпершу перевірити призначення, розрахунок і налаштування помпи
  2. BПродовжити інфузію й перевірити помпу наприкінці зміни
  3. CВимкнути бібліотеку препаратів для цієї інфузії
  4. DПроігнорувати сигнал, бо сигнали помп часто хибні
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

A nurse teaches new parents how to cope with an infant’s crying. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“If he won’t stop crying, a quick shake will get his attention.”
  2. B“I can call a friend or family member to help when I am tired.”
  3. C“I will check whether he is hungry, wet or too warm.”
  4. D“If I get frustrated, I will put him safely in the crib and take a short break.”
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

Якого пацієнта медсестра може безпечно оглянути останнім?

  1. AПацієнта з раптовим сильним головним болем
  2. BПацієнта через дві години після операції з ЧСС, що зросла з 88 до 118/min
  3. CПацієнта з новими хрипами та рожевим пінистим мокротинням
  4. DПацієнта з ХОЗЛ на кисні 1 L/min, SpO₂ 90% (ціль 88–92%), який говорить повними реченнями
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

A patient on peritoneal dialysis has cloudy fluid draining out and abdominal pain. What does this most likely mean?

  1. AToo much fluid left in the abdomen after the drain
  2. BA normal finding at the end of each exchange
  3. CConstipation that will settle with a laxative later today or tomorrow
  4. DPeritonitis, which needs prompt reporting and a fluid sample
7.Клінічна сестринська справаСередня

A patient with leukaemia has a very low platelet count. Which nursing precaution is appropriate?

  1. AUse a soft toothbrush and an electric razor
  2. BEncourage contact sports to keep fit
  3. CTake temperatures rectally
  4. DGive medicines by intramuscular injection
8.Клінічна сестринська справаСкладна

A day after surgery, a patient's haemoglobin has fallen from 125 g/L to 85 g/L (12,5 to 8,5 g/dL) and their heart rate has risen to 118/min. What is the priority?

  1. AEscalate urgently, as the patient may be bleeding
  2. BEncourage the patient to eat iron-rich foods
  3. CDocument the result and take no further action
  4. DRecheck the haemoglobin next week
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

In the US, when is a pregnant woman without known risk factors usually screened for gestational diabetes?

  1. AAt about 6–8 weeks of pregnancy
  2. BAt about 38–40 weeks of pregnancy
  3. COnly after the baby is born
  4. DAt about 24–28 weeks of pregnancy
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

An older adult has bone pain, fatigue and frequent infections. Results show anemia, a calcium of 12,4 mg/dL (3,1 mmol/L), a raised total protein and a rising creatinine. Which condition should be suspected?

  1. AAcute viral hepatitis
  2. BPrimary hypothyroidism
  3. CIron-deficiency anemia
  4. DMultiple myeloma
11.ФармакологіяСередня

A patient takes cholestyramine. How should other oral medicines be timed?

  1. ATake them 1 hour before or several hours after cholestyramine
  2. BMix them into the cholestyramine drink so they are taken together
  3. CTake them all at the same time as cholestyramine
  4. DTiming does not matter, as cholestyramine is not absorbed
12.ФармакологіяСкладна

Why must several weeks pass before starting an MAO inhibitor after stopping fluoxetine?

  1. AFluoxetine must first be converted into an MAO inhibitor
  2. BMAO inhibitors are absorbed only after fluoxetine is gone
  3. CFluoxetine permanently and irreversibly blocks MAO enzymes
  4. DFluoxetine and its active metabolite have very long half-lives
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

A pulse oximeter on a patient's finger gives an unreliable, flickering reading. Which factor is the most likely cause?

  1. ACold hands with poor peripheral circulation
  2. BThe patient having eaten recently
  3. CThe patient sitting upright in a chair
  4. DA regular heart rate of 75 beats per minute
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

A patient with a COPD exacerbation has been on NIV for two hours. They are now more drowsy, and the pH has fallen further despite a good mask fit. What should the nurse do?

  1. AEscalate urgently for review of intubation or a ceiling of care
  2. BContinue NIV unchanged and repeat the blood gas tomorrow morning
  3. CGive a sedative to help the patient tolerate the mask
  4. DRemove the mask and give nebulised bronchodilators only from now on
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

An older patient with a long-term catheter has bacteria in the urine but no symptoms. What is usually appropriate?

  1. ANo antibiotics, as long as there are no symptoms
  2. BAntibiotics for life to keep the urine sterile
  3. CRemove the catheter permanently at once
  4. DA full course of antibiotics straight away
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

A patient with untreated end-stage kidney disease has chest pain that is worse lying flat and better sitting forward. A rub is heard over the heart. What is most likely?

  1. AA rib fracture from coughing
  2. BIndigestion from phosphate binders
  3. CUraemic pericarditis, which usually needs urgent dialysis
  4. DA stable angina attack, which needs only a nitrate spray and rest
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

Why are patients with large burns at risk of hypothermia?

  1. ALoss of skin reduces their ability to keep in heat
  2. BBurns always cause a low thyroid hormone level in the blood
  3. CThe fluids given are always chilled
  4. DTheir metabolism stops after the injury
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

Пацієнт, якому два місяці тому встановили коронарний стент, приймає аспірин і клопідогрел; його госпіталізовано з меленою, тепер він стабільний. Який підхід до антиагрегантів найдоречніший?

  1. AПовідомити про кровотечу; команда вирішує за участі кардіолога, зважуючи кровотечу проти тромбозу стента
  2. BПродовжити обидва препарати без змін і не згадувати про кровотечу команді
  3. CОстаточно відмінити обидва препарати, бо будь-яка кровотеча означає, що вони більше не безпечні
  4. DПодвоїти обидві дози, бо кровотеча означає більший ризик тромбозу стента
19.Акушерське медсестринствоСередня

Which is a common sign of iron deficiency anaemia in pregnancy?

  1. AWeight gain and ankle swelling
  2. BHigh blood pressure and headache
  3. CTiredness, pallor and breathlessness
  4. DIncreased appetite and frequent urination
20.Акушерське медсестринствоСкладна

A woman at 12 weeks has light bleeding and mild cramping. The cervix is closed and fetal heart activity is seen on ultrasound. How is this classified?

  1. AInevitable miscarriage
  2. BMissed miscarriage
  3. CIncomplete miscarriage
  4. DThreatened miscarriage
21.Педіатричне медсестринствоСередня

When is the risk of bleeding after a tonsillectomy highest?

  1. AThe risk stays exactly the same on every day for the first month
  2. BOnly after 3 weeks, when the throat is fully healed
  3. CIn the first 24 hours and again about 5 to 10 days later
  4. DOnly during the first 2 hours after surgery
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

A 3-year-old says the IV pump "is angry" when it beeps. Which feature of thinking does this show?

  1. AObject permanence, typical of the sensorimotor stage
  2. BConservation, typical of concrete operations
  3. CAbstract reasoning, typical of formal operations
  4. DAnimism, typical of preoperational thinking
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

A woman with advanced dementia keeps asking for her mother, who died many years ago. Which response is most appropriate?

  1. A"Your mother died 30 years ago. You know that."
  2. B"Your mother will visit you later this afternoon."
  3. C"Please stop asking about her now and finish your lunch before it gets cold."
  4. D"You're thinking about your mother. Tell me about her."
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

For the last 3 years a man has had frequent periods of mildly raised mood and periods of low mood. None has been severe enough to count as hypomania or a major depressive episode. Which diagnosis fits best?

  1. ACyclothymic disorder
  2. BBipolar II disorder
  3. CBipolar I disorder
  4. DMajor depressive disorder
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
6 lb 5 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Новонароджений важить 6 lb 5 oz. Використовуючи 1 lb = 16 oz і 1 kg = 2,2 lb, знайдіть масу m у кілограмах. Округліть до двох знаків після коми.

6 lb 5 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb
m = kg
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
8 mcg/kg/min? mg/h75 kg1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Призначення: 8 mcg/kg/min для пацієнта, що важить 75 kg. Виразіть швидкість дозування D у mg/h. Округліть до двох знаків після коми.

8 mcg/kg/min75 kg
D = mg/h
27.Розрахунок дозСередня
1%w/vV = ? mL

Потрібна доза 100 mg з 1 % (w/v) розчину. Який об’єм V містить цю дозу?

100 mg1% w/v
V = mL
28.Розрахунок дозСкладна
125 mg/5 mLV = ? mL

Пацієнт важить 145,2 lb. Призначено 0,5 mg/kg одноразово, а вихідний розчин містить 125 mg у 5 mL. Вважаючи 1 kg = 2,2 lb, який об’єм V ви введете? Округліть до одного знака після коми.

145,2 lb0,5 mg/kg125 mg/5 mL1 kg = 2,2 lb
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
670 mLзалишилося? mL/h6 h залишилося

Призначено 1000 mL протягом 10 годин. Через 4 годин ви бачите, що в мішку ще 670 mL, а інфузія все одно має завершитися вчасно. На яку швидкість R у mL/h треба переналаштувати помпу?

1000 mL / 10 hчерез 4 h: 670 mL
R = mL/h
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
500 mg250 mL60 gtt/mL40 mg/h? gtt/min

500 mg препарату розведено в 250 mL і вводять самопливом через систему з 60 gtt/mL. Призначено 40 mg за годину. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину.

500 mg/250 mL40 mg/h60 gtt/mL
R = gtt/min
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСередня
12 500 од.250 mLheparin? mL/h85 kg20 од./kg/h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет містить 12 500 units гепарину в 250 mL. Призначено 20 units/kg/h пацієнтові масою 85 kg. Яку швидкість R ви встановлюєте на помпі, у mL/h? Округліть до одного знака після коми.

12 500 од./250 mL20 од./kg/h85 kg
R = mL/h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСкладна
400 mg250 mLdopamine17 mL/h71 kg? mcg/kg/min

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія dopamine (400 mg в 250 mL) іде зі швидкістю 17 mL/h. Пацієнт важить 71 kg. Яку дозу D в mcg/kg/min отримує пацієнт? Округліть до одного знака після коми.

400 mg/250 mL17 mL/h71 kg
D = mcg/kg/min
33.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 8 годчай150 mLсуп150 mLкубики льоду240 mLВнутрішньовенна інфузія100 mL/h × 8 hв/в антибіотик2 × 100 mLсеча500 mLсеча375 mLсеча300 mLсеча325 mLрановий дренаж90 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 8 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть водний баланс B = надходження − виведення в mL (від’ємна відповідь означає чисту втрату). Рахуйте кубики льоду як половину їхнього об’єму.

чай: 150 mLсуп: 150 mLкубики льоду: 240 mLВнутрішньовенна інфузія: 100 mL/h × 8 hв/в антибіотик: 2 × 100 mLсеча: 500 mLсеча: 375 mLсеча: 300 mLсеча: 325 mLрановий дренаж: 90 mL
B = mL
34.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
500 mL→ 75 mL/hпочаток 09:00tусього​ = ? h150 mL/h × 2 h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузію 500 mL починають о 09:00 зі швидкістю 150 mL/h. Через 2 години швидкість змінюють на 75 mL/h і більше не змінюють. Через скільки годин t від початку пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

500 mL150 mL/h · 2 h75 mL/h
t = h
35.Шкали клінічного оцінюванняСередня
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 24/min, SpO₂ 97% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 96/58 mmHg, пульс 70/min, притомний, температура 36,9 °C. Яка загальна сума балів NEWS2?

RR 24SpO₂ 97%повітряSBP 96HR 70AT 36,9 °C
NEWS2 =
36.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1низькийнизький–середнійсереднійвисокий

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 16/min, SpO₂ 89% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 124/74 mmHg, пульс 70/min, притомний, температура 37,8 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.

RR 16SpO₂ 89%повітряSBP 124HR 70AT 37,8 °C
  1. 1низький
  2. 2низький–середній
  3. 3середній
  4. 4високий
37.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
pH7,357,457,43PaCO₂mmHg354525HCO₃⁻mmol/L222616некомпенсованийчастково компенсованийповністю компенсований

Навчальний газовий склад артеріальної крові показує pH 7,43, PaCO₂ 25 mmHg (3,3 kPa) і HCO₃⁻ 16 mmol/L. Первинний розлад: респіраторний алкалоз. Наскільки він компенсований? Клікніть свою відповідь.

pH 7,43PaCO₂ 25 mmHg (3,3 kPa)HCO₃⁻ 16 mmol/L
  1. 1некомпенсований
  2. 2частково компенсований
  3. 3повністю компенсований
38.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
pH7,357,457,20PaCO₂mmHg354521HCO₃⁻mmol/L22268адекватна компенсаціядодатковий респіраторний ацидоздодатковий респіраторний алкалоз

Навчальний газовий склад показує метаболічний ацидоз: pH 7,20, PaCO₂ 21 mmHg (2,8 kPa), HCO₃⁻ 8 mmol/L. Порівняйте виміряний PaCO₂ з формулою Вінтерса. Клікніть свою інтерпретацію.

pH 7,20PaCO₂ 21 mmHg (2,8 kPa)HCO₃⁻ 8 mmol/L
  1. 1адекватна компенсація
  2. 2додатковий респіраторний ацидоз
  3. 3додатковий респіраторний алкалоз
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mV

Виміряйте інтервал QT та інтервал R–R на цій регулярній стрічці у відведенні II, потім обчисліть скоригований за частотою показник QTc за формулою Базетта QTc = QT/√RR (обидва в секундах). Відповідь дайте в секундах із трьома знаками після коми.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
QTc = s
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mVAV-блокада 2:1 (тип не визначено)атріовентрикулярна блокада II ступеня II типусинусова брадикардіяатріовентрикулярна блокада II ступеня I типу (Венкебаха)

Інтерпретуйте цю стрічку у відведенні II. Яку інтерпретацію можна обґрунтувати за цією єдиною стрічкою? Клацніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1AV-блокада 2:1 (тип не визначено)
  2. 2атріовентрикулярна блокада II ступеня II типу
  3. 3синусова брадикардія
  4. 4атріовентрикулярна блокада II ступеня I типу (Венкебаха)

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: C · Past the internal sphincter, against the rectal wall

Чому це відповідь

The suppository is pushed past the internal anal sphincter and placed against the rectal wall, usually with the patient lying on the left side. Placing it in stool stops absorption.

Відповідь

C · Past the internal sphincter, against the rectal wall
2.Основи сестринської справи

Відповідь: D · Cyanosis

Чому це відповідь

Early hypoxia causes restlessness, anxiety, tachycardia and tachypnoea as the body compensates. Cyanosis appears late, when a lot of haemoglobin is already deoxygenated, so nurses should not wait for it.

Відповідь

D · Cyanosis
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: A · Спершу перевірити призначення, розрахунок і налаштування помпи

Чому це відповідь

Межі «розумних» помп встановлено, щоб виявляти помилки програмування й розрахунку. Медсестра перевіряє призначення, концентрацію, дозу та швидкість, перш ніж вирішити, чи справді доречно проігнорувати сигнал.

Відповідь

A · Спершу перевірити призначення, розрахунок і налаштування помпи
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: A · “If he won’t stop crying, a quick shake will get his attention.”

Чому це відповідь

Shaking an infant can cause bleeding in the brain, permanent disability or death. Parents are taught to put the baby down safely and step away if they feel overwhelmed, and to ask for help.

Відповідь

A · “If he won’t stop crying, a quick shake will get his attention.”
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: D · Пацієнта з ХОЗЛ на кисні 1 L/min, SpO₂ 90% (ціль 88–92%), який говорить повними реченнями

Чому це відповідь

Пацієнт з ХОЗЛ в межах призначеної цілі й почувається комфортно, тож він стабільний. Зростання ЧСС після операції, ознаки набряку легень і раптовий сильний головний біль потребують негайної оцінки.

Відповідь

D · Пацієнта з ХОЗЛ на кисні 1 L/min, SpO₂ 90% (ціль 88–92%), який говорить повними реченнями
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: D · Peritonitis, which needs prompt reporting and a fluid sample

Чому це відповідь

Cloudy effluent with abdominal pain is a classic sign of peritonitis, a serious complication of peritoneal dialysis. The nurse reports it and sends a sample as prescribed so antibiotics can start.

Відповідь

D · Peritonitis, which needs prompt reporting and a fluid sample
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: A · Use a soft toothbrush and an electric razor

Чому це відповідь

Thrombocytopenia increases bleeding risk. Gentle oral care, electric razors and avoiding IM injections and rectal procedures help prevent bleeding.

Відповідь

A · Use a soft toothbrush and an electric razor
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: A · Escalate urgently, as the patient may be bleeding

Чому це відповідь

A large fall in haemoglobin with tachycardia suggests ongoing blood loss. The nurse assesses the patient with ABCDE, checks wounds and drains and escalates for urgent review.

Відповідь

A · Escalate urgently, as the patient may be bleeding
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: D · At about 24–28 weeks of pregnancy

Чому це відповідь

Placental hormones increase insulin resistance in the second half of pregnancy, so US guidance recommends screening all women at 24–28 weeks, with earlier testing for those with risk factors. In the UK, NICE recommends an oral glucose tolerance test at 24–28 weeks only for women with risk factors.Перевірено за: Glucose screening tests during pregnancy · MedlinePlus (NIH) (2026); Gestational diabetes · MedlinePlus (NIH) (2026)

Відповідь

D · At about 24–28 weeks of pregnancy
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: D · Multiple myeloma

Чому це відповідь

Multiple myeloma typically causes high calcium from bone destruction, kidney damage, anemia and bone lesions, plus a raised protein from a monoclonal antibody. Recurrent infections reflect poor production of normal antibodies.Перевірено за: Multiple Myeloma · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2023)

Відповідь

D · Multiple myeloma
11.Фармакологія

Відповідь: A · Take them 1 hour before or several hours after cholestyramine

Чому це відповідь

Bile acid sequestrants bind many drugs, such as warfarin, digoxin and levothyroxine, as well as fat-soluble vitamins. Other drugs are taken about 1 hour before or 4–6 hours after it.

Відповідь

A · Take them 1 hour before or several hours after cholestyramine
12.Фармакологія

Відповідь: D · Fluoxetine and its active metabolite have very long half-lives

Чому це відповідь

Norfluoxetine, the active metabolite of fluoxetine, stays in the body for weeks. A long washout is needed before an MAOI to avoid serotonin syndrome.

Відповідь

D · Fluoxetine and its active metabolite have very long half-lives
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: A · Cold hands with poor peripheral circulation

Чому це відповідь

Poor perfusion (cold, shock, vasoconstriction), movement, dark nail varnish or bright ambient light can make readings unreliable. The nurse checks the waveform, warms the hand or uses an ear probe, and compares the reading with the clinical picture.

Відповідь

A · Cold hands with poor peripheral circulation
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: A · Escalate urgently for review of intubation or a ceiling of care

Чому це відповідь

Worsening acidosis and consciousness on NIV mean treatment is failing. Senior review is needed to decide on intubation and ventilation or, if agreed in advance, a ceiling of care. Ideally the plan for NIV failure is documented when NIV is started. Sedation would depress breathing further.

Відповідь

A · Escalate urgently for review of intubation or a ceiling of care
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: A · No antibiotics, as long as there are no symptoms

Чому це відповідь

Nearly all long-term catheters become colonised. Treating asymptomatic bacteriuria does not improve outcomes and promotes resistance. Antibiotics are reserved for symptomatic infection.

Відповідь

A · No antibiotics, as long as there are no symptoms
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: C · Uraemic pericarditis, which usually needs urgent dialysis

Чому це відповідь

Uraemic toxins can cause pericarditis, with positional chest pain and a friction rub. It is an indication for urgent dialysis and can lead to a pericardial effusion and tamponade.

Відповідь

C · Uraemic pericarditis, which usually needs urgent dialysis
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: A · Loss of skin reduces their ability to keep in heat

Чому це відповідь

Burned skin loses heat and water through evaporation. Cooling the burn is limited to the wound, the rest of the patient is kept warm, and fluids and the environment are warmed.

Відповідь

A · Loss of skin reduces their ability to keep in heat
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: A · Повідомити про кровотечу; команда вирішує за участі кардіолога, зважуючи кровотечу проти тромбозу стента

Чому це відповідь

Рано після коронарного стентування припинення подвійної антиагрегантної терапії несе високий ризик тромбозу стента й інфаркту, тоді як продовження підвищує кровотечу. Рішення ухвалює лікарська команда, ідеально за участі кардіолога та гастроентеролога; часто аспірин продовжують, а другий засіб ненадовго призупиняють або продовжують залежно від тяжкості кровотечі та ендоскопічних знахідок.

Відповідь

A · Повідомити про кровотечу; команда вирішує за участі кардіолога, зважуючи кровотечу проти тромбозу стента
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: C · Tiredness, pallor and breathlessness

Чому це відповідь

Iron deficiency causes fatigue, pallor, breathlessness, palpitations and sometimes pica. A full blood count and ferritin confirm the diagnosis.

Відповідь

C · Tiredness, pallor and breathlessness
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: D · Threatened miscarriage

Чому це відповідь

Bleeding with a closed cervix and a viable pregnancy is a threatened miscarriage; many continue normally. An open cervix means an inevitable or incomplete miscarriage, and a missed miscarriage has no fetal heart activity.

Відповідь

D · Threatened miscarriage
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: C · In the first 24 hours and again about 5 to 10 days later

Чому це відповідь

Primary bleeding occurs in the first 24 hours. Secondary bleeding occurs around 5–10 days after surgery, when the scabs come away, so families need to know the warning signs before going home.

Відповідь

C · In the first 24 hours and again about 5 to 10 days later
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: D · Animism, typical of preoperational thinking

Чому це відповідь

Animism, giving lifelike qualities to objects, is a feature of Piaget's preoperational stage. Nurses can use it by explaining equipment in simple, friendly terms and letting the child touch it.

Відповідь

D · Animism, typical of preoperational thinking
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: D · "You're thinking about your mother. Tell me about her."

Чому це відповідь

In advanced dementia, repeatedly correcting the facts can cause fresh grief each time. Validation responds to the feelings and need behind the words, such as comfort or security, without lying.

Відповідь

D · "You're thinking about your mother. Tell me about her."
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: A · Cyclothymic disorder

Чому це відповідь

Cyclothymic disorder involves at least 2 years (1 year in young people) of many hypomanic and depressive symptoms that do not meet full criteria for hypomanic or major depressive episodes.

Відповідь

A · Cyclothymic disorder
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: m = 2,87 kg

Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.

Унції у фунти

5 oz/16 = 0,3125 lb
6 + 0,3125 = 6,313 lb

Фунти в кілограми

m = 6,313/2,2 = 2,869 ≈ 2,87 kg

Відповідь

m = 2,87 kg
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: D = 36 mg/h

Розмірнісний аналіз: запишіть задану величину, потім помножте на коефіцієнти переведення у вигляді дробів (наприклад, 60 min/1 h або 1 mg/1000 mcg) так, щоб кожна зайва одиниця з’являлася один раз зверху й один раз знизу й скорочувалася. Коли залишиться лише шукана одиниця, обчислюйте. Використовуйте еквіваленти, наведені в питанні, і округлюйте лише остаточну відповідь.

Складіть ланцюжок

D = 8 mcg/kg/min × 75 kg × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)

Обчисліть

D = 8·75·60/1000 = 36 mg/h

Відповідь

D = 36 mg/h
27.Розрахунок доз

Відповідь: V = 10 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Концентрація

1% = 10 mg/mL

Об’єм

V = 100/10 = 10 mL

Відповідь

V = 10 mL
28.Розрахунок доз

Відповідь: V = 1,3 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Маса в kg

145,2/2,2 = 66 kg

Доза

0,5·66 = 33 mg

Об’єм

V = (33/125)·5 = 1,32 ≈ 1,3 mL

Відповідь

V = 1,3 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 111,7 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Початкова швидкість

1000/10 = 100 mL/h

Нова швидкість

R = 670/6 = 111,7 mL/h

Відповідь

R = 111,7 mL/h

У багатьох лікарнях таке коригування до 25 % дозволено без нового призначення; перевірте місцевий протокол.

30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 20 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Концентрація

500/250 = 2 mg/mL

Об’єм за годину

40/2 = 20 mL/h

Швидкість крапання

R = 20·60/60 = 20 gtt/min

Відповідь

R = 20 gtt/min
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: R = 34 mL/h

Інфузії гепарину та інсуліну: концентрація = units у пакеті/об’єм пакета (units/mL). Швидкість помпи (mL/h) = units за годину/концентрація, а units за годину = mL/h × концентрація. Для призначення з розрахунку на масу тіла спершу units/h = units/kg/h × маса тіла. Об’єм болюсу = потрібні units/концентрація у флаконі. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Units за годину

20·85 = 1 700 од./h

Концентрація

12 500/250 = 50 од./mL

Швидкість помпи

R = 1700/50 = 34 mL/h

Відповідь

R = 34 mL/h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: D = 6,4 mcg/kg/min

Титровані інфузії: спершу знайдіть концентрацію в mcg/mL (mg × 1000/mL). Для призначення з розрахунку на масу тіла mcg/min = mcg/kg/min × маса тіла. Тоді mL/h = mcg/min × 60/концентрація. У зворотному напрямку mcg/kg/min = mL/h × концентрація/(60 × маса тіла). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Концентрація

400 000/250 = 1600 mcg/mL

Мікрограми за хвилину

17·1600 = 27200 mcg/h
27200/60 = 453,3 mcg/min

На кілограм

D = 453,3/71 = 6,385 ≈ 6,4 mcg/kg/min

Відповідь

D = 6,4 mcg/kg/min
33.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: B = −170 mL

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Загальне надходження

перорально: 150 + 150 = 300 mL
кубики льоду: 240/2 = 120 mL
Внутрішньовенна інфузія: 100·8 = 800 mL
в/в антибіотик: 2·100 = 200 mL
загальне надходження = 1420 mL

Загальне виведення

500 + 375 + 300 + 325 + 90 = 1590 mL

Баланс

B = 1420 − 1590 = −170 mL

Відповідь

B = −170 mL

Від’ємний: пацієнт втратив більше рідини, ніж отримав.

34.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: t = 4,7 h

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Перша частина

150·2 = 300 mL
500 − 300 = 200 mL залишилося

Друга частина

200/75 = 2,667 h

Загальний час

t = 2 + 2,667 = 4,667 ≈ 4,7 h

Відповідь

t = 4,7 h

Це приблизно 4 h 40 min, тож пакет закінчиться приблизно о 13:40.

35.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: NEWS2 = 4

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 24/min → 2
SpO₂ 97% → 0
на повітрі → 0
SBP 96 mmHg → 2
HR 70/min → 0
притомний (A) → 0
T 36,9 °C → 0

Додайте

NEWS2 = 2 + 0 + 0 + 2 + 0 + 0 + 0 = 4

Відповідь

NEWS2 = 4
36.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: низький–середній

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 16/min → 0
SpO₂ 89% → 3
на повітрі → 0
SBP 124 mmHg → 0
HR 70/min → 0
притомний (A) → 0
T 37,8 °C → 0

Сума та «червоні» бали

NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 3
Принаймні один параметр дає 3.

Група ризику

низький–середній

Відповідь

низький–середній

Один бал 3 потребує термінового огляду, навіть якщо сума низька.

37.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: повністю компенсований

Читання газового складу крові (ROME): спершу pH: нижче за 7,35 — ацидемія, вище за 7,45 — алкалемія. Потім знайдіть показник, що це пояснює. PaCO₂ (норма 35–45 мм рт. ст., 4,7–6,0 кПа) — респіраторна частина й змінюється протилежно (Opposite) до pH у респіраторному розладі; HCO₃⁻ (норма 22–26 ммоль/л) — метаболічна частина й змінюється в тому самому напрямку, що й pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Інший показник вказує на компенсацію: норма означає відсутність компенсації; відхилення в напрямку, що повертає pH, поки pH усе ще відхилений, означає часткову компенсацію; нормальний pH за двох відхилених показників означає повну компенсацію. Межі трохи відрізняються між лабораторіями; це навчальні значення.

ROME, показник за показником

pH 7,43: у межах 7,35–7,45
PaCO₂ 25 mmHg: низький (35–45)
HCO₃⁻ 16 mmol/L: низький (22–26)

Компенсація

повністю компенсований

Відповідь

повністю компенсований
38.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: адекватна компенсація

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Очікуваний PaCO₂

1,5·8 + 8 = 20 → 18–22 mmHg

Порівняйте

виміряний: 21 mmHg → адекватна компенсація

Відповідь

адекватна компенсація
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: QTc = 0,458 s

QT і QTc: інтервал QT вимірюють від початку комплексу QRS до кінця зубця T. Він скорочується зі зростанням частоти серцевих скорочень, тому його коригують за частотою за допомогою інтервалу R–R у секундах: QTc за Базеттом = QT/√RR, а QTc за Фрідеріцією = QT/∛RR. Формулу Базетта використовує більшість підручників; вона надмірно коригує при швидкому ритмі, де віддають перевагу Фрідеріції. Межі різняться між джерелами: QTc понад приблизно 0,45 s у чоловіків або 0,46 s у жінок зазвичай називають подовженим, а понад 0,50 s — різко подовженим.

Виміряйте

QT = 10,5 × 0,04 = 0,42 s
RR = 21 × 0,04 = 0,84 s

Формула Базетта

QTc = 0,42/√0,84 = 0,42/0,9165 = 0,458 s

Відповідь

QTc = 0,458 s

Між звичайними межами для чоловіків (близько 0,45 s) і жінок (близько 0,46 s): гранично, залежно від використаного джерела. (458 ms)

40.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: AV-блокада 2:1 (тип не визначено)

AV-блокада 2:1: коли на кожен QRS припадає два зубці P, два проведені зубці P не йдуть поспіль, тому не видно, чи PR подовжується (тип I), чи залишається сталим (тип II) перед непроведеним зубцем P. За однією стрічкою це називають AV-блокадою 2:1; тип визначає довша стрічка або зміна співвідношення проведення. Вузький QRS робить тип I імовірнішим, а широкий — тип II, але жоден із них цього не доводить.

П’ять кроків

1. Частота: R–R = 42 малих клітинок, 1500 ÷ 42 ≈ 36 за хвилину.
2. Ритм: регулярний, кожен R–R дорівнює 1,68 s.
3. Зубці P: позитивні й регулярні (P–P 0,84 s, 71 за хвилину), по два на кожен QRS.
4. Інтервал PR: постійний, 0,20 s, у проведених скороченнях.
5. QRS: 0,06 s, вузький (менше 0,12 s).

Чому тип залишається невизначеним

Кожен другий зубець P не проводиться, тож два проведені скорочення не йдуть поспіль, і подовження PR ніколи не буде видно.
AV-блокада 2:1 (тип не визначено)

Відповідь

AV-блокада 2:1 (тип не визначено)

Вузький QRS робить тип I імовірнішим, а широкий — тип II, але вирішує лише довша стрічка або зміна співвідношення проведення.

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions