Тестові питання у стилі NCLEX (RN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 40 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Добова доза
mg/day = mg/kg/day × маса тіла (kg)
Кількість доз на добу
кількість = 24 h / інтервал між дозами (h)
Фунти в кілограми
kg = lb / 2,2
Концентрація інфузії
units/mL = units у пакеті / об’єм пакета
Швидкість помпи
mL/h = доза за годину / концентрація
Титрована інфузія
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Доза за швидкістю помпи
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Одиниці
1 mg = 1000 mcg

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

A nurse posts about an "interesting patient" on social media without naming them. Why is this a problem?

  1. AIt is not a problem because no name was given
  2. BIt is not a problem if the account is private
  3. CIt is only a problem if the post also includes a photograph of the patient
  4. DThe patient may still be identifiable, which breaches confidentiality
2.Основи сестринської справиСкладна

Which sign is usually a late sign of hypoxia?

  1. ARestlessness
  2. BCyanosis
  3. CA rising respiratory rate
  4. DA rising heart rate
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

Бібліотека препаратів інфузійної помпи попереджає, що запрограмована доза перевищує безпечну межу. Що має зробити медсестра?

  1. AВимкнути бібліотеку препаратів для цієї інфузії
  2. BПроігнорувати сигнал, бо сигнали помп часто хибні
  3. CСпершу перевірити призначення, розрахунок і налаштування помпи
  4. DПродовжити інфузію й перевірити помпу наприкінці зміни
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

A newly hired nurse has these hepatitis B results: HBsAg negative, anti-HBs positive, anti-HBc negative. What do they show?

  1. AImmunity from hepatitis B vaccination
  2. BNo immunity, so the vaccine is needed
  3. CPast infection that has now cleared
  4. DA current hepatitis B infection
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

Пацієнтові щойно повідомили про рак; він плаче, але також кілька разів блював і не може втримати рідину. Що розв'язує медсестра першим?

  1. AБлювання та втрату рідини
  2. BНавчання щодо хіміотерапії
  3. CЕмоційну підтримку щодо діагнозу
  4. DЗвернення до лікарняного капелана
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

An RN sees an LPN/LVN crushing an extended-release metoprolol tablet to mix with applesauce. What should the RN do?

  1. AReport the LPN/LVN at the end of the month without saying anything now
  2. BLet the LPN/LVN continue, since crushing makes the tablet easier to swallow
  3. CStop the LPN/LVN and contact the prescriber or pharmacist about another form
  4. DTell the LPN/LVN to give half of the crushed tablet now and the other half at lunchtime
7.Клінічна сестринська справаСередня

Який препарат використовують для нейтралізації нефракціонованого гепарину?

  1. AФлумазеніл
  2. BПротаміну сульфат
  3. CВітамін K (фітоменадіон)
  4. DНалоксон
8.Клінічна сестринська справаСкладна

A patient with a confirmed pulmonary embolism is started on anticoagulation. Which statement best explains its purpose?

  1. AIt is mainly given to lower the blood pressure
  2. BIt stops the clot growing and prevents new clots while the body breaks it down
  3. CIt thins the blood so that the lungs absorb more oxygen
  4. DIt dissolves the clot completely within minutes of the first dose being given
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

A breathless patient in the emergency department has a BNP below 100 pg/mL. What does this suggest?

  1. AThe kidneys are failing and the patient needs dialysis
  2. BHeart failure is an unlikely cause of the breathlessness
  3. CSevere heart failure is certainly the cause of the problem
  4. DThe patient has had a myocardial infarction in the past day
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

A patient on clozapine for 2 years has been stable. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I can stop my blood tests since I feel well"
  2. B"I'll report a sore throat or fever at once"
  3. C"I'll keep all my scheduled blood test visits"
  4. D"I'll tell other doctors that I take clozapine"
11.ФармакологіяСередня

Варфарин діє, бо:

  1. AБлокує вітамін K-залежний синтез факторів згортання
  2. BАктивує антитромбін
  3. CБлокує агрегацію тромбоцитів через необоротне пригнічення ЦОГ-1
  4. DПрямо пригнічує тромбін
12.ФармакологіяСкладна

Пацієнт з раннім передозуванням ацетилсаліцилової кислоти (саліцилатів) має шум у вухах і часто дихає. Яка кислотно-основна картина класична?

  1. AДихальний алкалоз, а потім метаболічний ацидоз
  2. BМетаболічний алкалоз, а потім дихальний ацидоз
  3. CДихальний ацидоз з нормальним бікарбонатом
  4. DЧистий метаболічний алкалоз
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

Яке твердження про прямі пероральні антикоагулянти, як-от апіксабан і ривароксабан, правильне?

  1. AПропущені дози не мають значення, бо діють тижнями
  2. BРутинних перевірок МНВ немає, але дози залежать від функції нирок
  3. CПотрібні щотижневі перевірки МНВ, як із варфарином
  4. DЇхню дію усувають введенням вітаміну K
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

A patient who injects drugs has a fever, a new heart murmur and splinter haemorrhages. Before antibiotics are started, what is most important?

  1. ATake a single blood culture from the cannula
  2. BArrange an exercise ECG test
  3. CTake several sets of blood cultures from separate sites
  4. DWait for an echocardiogram before taking any samples
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

Як обчислюють церебральний перфузійний тиск (ЦПТ)?

  1. AСередній артеріальний тиск мінус внутрішньочерепний тиск
  2. BДіастолічний тиск мінус центральний венозний тиск
  3. CСередній артеріальний тиск, поділений на ЧСС
  4. DСистолічний артеріальний тиск плюс внутрішньочерепний тиск
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

A patient with a brain tumour on high-dose dexamethasone has a capillary glucose of 16 mmol/L (288 mg/dL). They have no history of diabetes. What is the best explanation?

  1. AA lab error, because steroids lower blood glucose
  2. BNormal for this patient, so no action is needed
  3. CSteroid-induced hyperglycaemia, which needs monitoring and treatment
  4. DA sign that the brain tumour has now spread to the pancreas
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

Which advice helps prevent dumping syndrome after gastrectomy?

  1. AA high-sugar diet with fruit juice to keep energy levels up
  2. BSit upright and walk briskly straight after every meal
  3. CThree large meals a day with plenty of sweet drinks with each meal
  4. DSmall, frequent meals low in simple sugars, with fluids between meals
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

On day 3 after admission, a patient with alcohol dependence becomes confused, with hallucinations, sweating, tremor, fever and tachycardia. What is the most likely cause?

  1. ANormal anxiety about being in hospital
  2. BDelirium tremens from alcohol withdrawal
  3. CAn allergic reaction to hospital food
  4. DHepatitis A caught on the ward
19.Акушерське медсестринствоСередня

A newborn baby girl has a small amount of blood-tinged vaginal discharge on day 3. What should the nurse tell the parents?

  1. AIt shows a urinary tract infection
  2. BIt means the baby has a bleeding disorder
  3. CIt is a sign of sexual abuse
  4. DIt is caused by maternal hormones
20.Акушерське медсестринствоСкладна

A woman with gestational diabetes asks if she will have diabetes after the baby is born. Which reply is accurate?

  1. AIt always becomes type 1 diabetes after birth
  2. BIt never returns, so no further glucose testing is needed after birth
  3. CIt usually resolves, but her risk of type 2 diabetes stays higher
  4. DIt will continue unless she stops breastfeeding
21.Педіатричне медсестринствоСередня

If the MMR and varicella vaccines are not given on the same day, what is the general rule?

  1. ASeparate them by at least 1 week
  2. BNever give both vaccines in the same year
  3. CGive the second within 24 hours of the first
  4. DSeparate them by at least 4 weeks
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

Дитина шкільного віку приймає метилфенідат з приводу СДУГ. Який пункт навчання найважливіший?

  1. AПриймати дозу вранці та стежити за апетитом, сном і ростом
  2. BПрипиняти лише в навчальні дні
  3. CПодвоювати дозу в дні контрольних у школі для кращої концентрації
  4. DПриймати перед сном, щоб краще спалось
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

Пацієнт щодня приймав бензодіазепін упродовж багатьох місяців. Чому його не можна різко припиняти?

  1. AРаптова відміна може спричинити тяжку тривогу, безсоння та судоми
  2. BРизику немає; бензодіазепіни можна припиняти будь-коли без поступового зниження дози
  3. CЦе спричинило б негайне збільшення ваги
  4. DУ пацієнта виникла б алергія на нього
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

A woman who takes lithium for bipolar disorder tells the nurse she would like to become pregnant. What is the best response?

  1. A"You'll need to choose between treating your bipolar disorder and having a baby."
  2. B"Lithium is completely safe in pregnancy, so there is no need to change anything at all."
  3. C"Please don't stop your lithium on your own. Let's arrange for you to plan this with your prescriber before you conceive."
  4. D"Stop the lithium today so that it is out of your body before you get pregnant."
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
95,559 gtt/min? gtt/minокруглюйте до 1 gtt/min

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Розрахунок швидкості крапель дає 95,559 gtt/min. Правило в цій вправі таке: швидкість крапель округлюють до найближчої цілої краплі. Яке значення x ви запишете?

95,559 gtt/min
x = gtt/min
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
1½ tsp? mL3 tbsp? mL¼ склянка? mLΣ = ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Протягом зміни пацієнт приймає 1½ tsp з сироп від кашлю, 3 tbsp з рідка добавка, ¼ склянка з чай. Використовуючи наведені еквіваленти, знайдіть загальне пероральне надходження V у mL.

1 tsp = 5 mL1 tbsp = 15 mL1 склянка = 8 fl oz = 240 mL
V = mL
27.Розрахунок дозСередня
1:1000ампулаV = ? mL

Ампула епінефрину (адреналіну) має маркування 1:1000 (1 mg/mL). Призначено 0,3 mg в/м при анафілаксії. Який об’єм V ви набираєте?

1:10000,3 mg
V = mL
28.Розрахунок дозСкладна
100 mg/1 mLV = ? mL

Пацієнт важить 57,2 lb. Призначено 5 mg/kg одноразово, а вихідний розчин містить 100 mg у 1 mL. Вважаючи 1 kg = 2,2 lb, який об’єм V ви введете?

57,2 lb5 mg/kg100 mg/1 mL1 kg = 2,2 lb
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
500 mL10 gtt/mL8 h? gtt/min

Введіть 500 mL за 8 годин системою з фактором 10 кр/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину. Округліть до найближчого цілого числа.

500 mL8 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
200 mg100 mL20 gtt/mL120 mg/h? gtt/min

200 mg препарату розведено в 100 mL і вводять самопливом через систему з 20 gtt/mL. Призначено 120 mg за годину. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину.

200 mg/100 mL120 mg/h20 gtt/mL
R = gtt/min
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСередня
heparin 5 000 од./mL80 од./kg · 108 kg → V = ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Навчальний протокол передбачає болюс гепарину 80 units/kg для пацієнта масою 108 kg. Флакон містить 5 000 units/mL. Який об’єм V ви набираєте? Округліть до одного знака після коми.

80 од./kg108 kg5 000 од./mL
V = mL
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСкладна
250 mg250 mLdobutamine? mL/h77 kg5 mcg/kg/min

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет містить dobutamine 250 mg в 250 mL. Призначено 5 mcg/kg/min пацієнтові масою 77 kg. Яку швидкість R ви встановлюєте на помпі, у mL/h? Округліть до одного знака після коми.

250 mg/250 mL5 mcg/kg/min77 kg
R = mL/h
33.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 12 годсуп150 mLмолоко200 mLсік200 mLВнутрішньовенна інфузія80 mL/h × 12 hв/в антибіотик1 × 50 mLсеча275 mLсеча450 mLсеча175 mLсеча325 mLрановий дренаж50 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 12 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть водний баланс B = надходження − виведення в mL (від’ємна відповідь означає чисту втрату).

суп: 150 mLмолоко: 200 mLсік: 200 mLВнутрішньовенна інфузія: 80 mL/h × 12 hв/в антибіотик: 1 × 50 mLсеча: 275 mLсеча: 450 mLсеча: 175 mLсеча: 325 mLрановий дренаж: 50 mL
B = mL
34.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
1000 mL450 mL введено75 mL/h16:30t = ? h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 1000 mL вводять помпою зі швидкістю 75 mL/h. О 16:30 вже введено 450 mL. Через скільки годин t пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

1000 mL450 mL введено75 mL/h
t = h
35.Шкали клінічного оцінюванняСередня
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 12/min, SpO₂ 99% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 102/62 mmHg, пульс 64/min, притомний, температура 37,0 °C. Яка загальна сума балів NEWS2?

RR 12SpO₂ 99%повітряSBP 102HR 64AT 37,0 °C
NEWS2 =
36.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1низькийнизький–середнійсереднійвисокий

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 30/min, SpO₂ 97% на додатковому кисні, артеріальний тиск 222/134 mmHg, пульс 64/min, притомний, температура 35,8 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.

RR 30SpO₂ 97%O₂SBP 222HR 64AT 35,8 °C
  1. 1низький
  2. 2низький–середній
  3. 3середній
  4. 4високий
37.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня

Навчальні значення: Na⁺ 151 ммоль/л, глюкоза 29,8 ммоль/л і сечовина 6,1 ммоль/л. Обчисліть осмолярність сироватки Osm = 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина до найближчого цілого.

Na⁺ 151 mmol/Lглюкоза 29,8 mmol/Lсечовина 6,1 mmol/L
Osm = mOsm/kg
38.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна

Навчальний газовий склад показує метаболічний алкалоз з HCO₃⁻ 37 mmol/L. Скористайтеся очікуваним PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21, щоб знайти очікуваний PaCO₂.

HCO₃⁻ 37 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mV

Виміряйте Інтервал QT на цій стрічці у відведенні II в секундах.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
QT = s
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mVатріовентрикулярна блокада II ступеня II типуатріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)фібриляція передсердьатріовентрикулярна блокада II ступеня I типу (Венкебаха)

Ця стрічка у відведенні II показує порушення проведення між передсердями та шлуночками. Який це ритм? Натисніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1атріовентрикулярна блокада II ступеня II типу
  2. 2атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)
  3. 3фібриляція передсердь
  4. 4атріовентрикулярна блокада II ступеня I типу (Венкебаха)

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: D · The patient may still be identifiable, which breaches confidentiality

Чому це відповідь

Details such as the ward, the condition or the date can reveal who a patient is. Professional codes forbid sharing patient information on social media, even without names.

Відповідь

D · The patient may still be identifiable, which breaches confidentiality
2.Основи сестринської справи

Відповідь: B · Cyanosis

Чому це відповідь

Early hypoxia causes restlessness, anxiety, tachycardia and tachypnoea as the body compensates. Cyanosis appears late, when a lot of haemoglobin is already deoxygenated, so nurses should not wait for it.

Відповідь

B · Cyanosis
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: C · Спершу перевірити призначення, розрахунок і налаштування помпи

Чому це відповідь

Межі «розумних» помп встановлено, щоб виявляти помилки програмування й розрахунку. Медсестра перевіряє призначення, концентрацію, дозу та швидкість, перш ніж вирішити, чи справді доречно проігнорувати сигнал.

Відповідь

C · Спершу перевірити призначення, розрахунок і налаштування помпи
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: A · Immunity from hepatitis B vaccination

Чому це відповідь

The vaccine contains surface antigen, so it produces anti-HBs only. A negative anti-HBc shows there has been no natural infection, and a negative HBsAg rules out current infection.

Відповідь

A · Immunity from hepatitis B vaccination
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: A · Блювання та втрату рідини

Чому це відповідь

Постійне блювання загрожує балансу рідини й електролітів — фізіологічній потребі. Емоційна підтримка важлива й має послідувати невдовзі, але фізична загроза розв'язується першою.

Відповідь

A · Блювання та втрату рідини
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: C · Stop the LPN/LVN and contact the prescriber or pharmacist about another form

Чому це відповідь

Crushing an extended-release tablet releases the whole dose at once and can cause toxicity, such as severe bradycardia or hypotension. The RN steps in now and arranges a suitable form.

Відповідь

C · Stop the LPN/LVN and contact the prescriber or pharmacist about another form
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: B · Протаміну сульфат

Чому це відповідь

Протамін зв'язує гепарин і нейтралізує його. Вітамін K використовують при варфарині.

Відповідь

B · Протаміну сульфат
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: B · It stops the clot growing and prevents new clots while the body breaks it down

Чому це відповідь

Anticoagulants prevent clot extension and new clots; the body's own fibrinolysis gradually breaks down the existing clot. Thrombolysis, which actively dissolves clots, is reserved for massive PE with shock.

Відповідь

B · It stops the clot growing and prevents new clots while the body breaks it down
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: B · Heart failure is an unlikely cause of the breathlessness

Чому це відповідь

BNP is released from stretched ventricles, so a low value makes heart failure an unlikely cause of acute breathlessness. A high value supports heart failure, but BNP also rises with age, kidney disease and pulmonary embolism.

Відповідь

B · Heart failure is an unlikely cause of the breathlessness
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: A · "I can stop my blood tests since I feel well"

Чому це відповідь

Clozapine requires ongoing ANC monitoring according to the schedule, because severe neutropenia can occur without warning. The patient must keep blood test appointments and report signs of infection at once.

Відповідь

A · "I can stop my blood tests since I feel well"
11.Фармакологія

Відповідь: A · Блокує вітамін K-залежний синтез факторів згортання

Чому це відповідь

Варфарин пригнічує вітамін K-епоксидредуктазу й зменшує синтез факторів II, VII, IX і X. Його контролюють за МНВ і нейтралізують вітаміном K.

Відповідь

A · Блокує вітамін K-залежний синтез факторів згортання
12.Фармакологія

Відповідь: A · Дихальний алкалоз, а потім метаболічний ацидоз

Чому це відповідь

Саліцилати стимулюють дихання, спричиняючи на початку дихальний алкалоз. Потім вони порушують клітинний метаболізм, спричиняючи метаболічний ацидоз з підвищеним аніонним проміжком. У дорослих часто спостерігається змішана картина.

Відповідь

A · Дихальний алкалоз, а потім метаболічний ацидоз
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: B · Рутинних перевірок МНВ немає, але дози залежать від функції нирок

Чому це відповідь

ПОАК мають передбачуваний ефект, тому рутинний контроль коагуляції не потрібен. Дозування залежить від функції нирок, маси тіла, віку та взаємодіючих препаратів. Оскільки ефект минає за добу-дві, пропущені дози мають значення. Вітамін K їх не усуває; існують специфічні антидоти.

Відповідь

B · Рутинних перевірок МНВ немає, але дози залежать від функції нирок
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: C · Take several sets of blood cultures from separate sites

Чому це відповідь

Suspected infective endocarditis requires multiple sets of blood cultures taken with careful aseptic technique, ideally before antibiotics, to identify the organism and guide weeks of IV therapy. Echocardiography looks for vegetations but should not delay cultures or, in a very sick patient, antibiotics.

Відповідь

C · Take several sets of blood cultures from separate sites
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: A · Середній артеріальний тиск мінус внутрішньочерепний тиск

Чому це відповідь

ЦПТ = САТ − ВЧТ. У дорослих з травмою мозку зазвичай прагнуть ЦПТ щонайменше близько 60 mmHg. Якщо ВЧТ зростає чи САТ падає, ЦПТ знижується, і мозок стає ішемізованим.

Відповідь

A · Середній артеріальний тиск мінус внутрішньочерепний тиск
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: C · Steroid-induced hyperglycaemia, which needs monitoring and treatment

Чому це відповідь

Glucocorticoids increase glucose production and insulin resistance, so hyperglycaemia is common, often later in the day after a morning dose. Glucose is monitored regularly, and treatment may be needed. Other steroid effects include mood change and gastric irritation.

Відповідь

C · Steroid-induced hyperglycaemia, which needs monitoring and treatment
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: D · Small, frequent meals low in simple sugars, with fluids between meals

Чому це відповідь

Small meals, fewer simple sugars, more protein and fibre, and taking fluids between rather than with meals slow emptying and reduce fluid shifts. Lying down briefly after meals can also help.

Відповідь

D · Small, frequent meals low in simple sugars, with fluids between meals
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: B · Delirium tremens from alcohol withdrawal

Чому це відповідь

Delirium tremens usually develops 2–3 days after stopping alcohol and is a medical emergency. It is treated with benzodiazepines, fluids, thiamine and close monitoring, ideally prevented by a withdrawal protocol.

Відповідь

B · Delirium tremens from alcohol withdrawal
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: D · It is caused by maternal hormones

Чому це відповідь

Pseudomenstruation is caused by withdrawal of maternal hormones after birth and resolves within days. Swollen breasts in either sex have the same cause.

Відповідь

D · It is caused by maternal hormones
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: C · It usually resolves, but her risk of type 2 diabetes stays higher

Чому це відповідь

Gestational diabetes usually resolves after birth, but the risk of later type 2 diabetes is much higher. She should have a glucose test after birth and regular screening, and keep up a healthy weight and activity.

Відповідь

C · It usually resolves, but her risk of type 2 diabetes stays higher
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: D · Separate them by at least 4 weeks

Чому це відповідь

Two live injected vaccines are given either on the same day or at least 4 weeks apart. A shorter gap can reduce the immune response to the second vaccine.

Відповідь

D · Separate them by at least 4 weeks
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: A · Приймати дозу вранці та стежити за апетитом, сном і ростом

Чому це відповідь

Стимулятори можуть знижувати апетит і спричиняти безсоння, тому їх дають на початку дня. Під час лікування контролюють зріст, масу, артеріальний тиск і ЧСС.

Відповідь

A · Приймати дозу вранці та стежити за апетитом, сном і ростом
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: A · Раптова відміна може спричинити тяжку тривогу, безсоння та судоми

Чому це відповідь

Тривале вживання бензодіазепінів спричиняє фізичну залежність. Раптова відміна може спричинити рикошетну тривогу, тремор і судоми, тому дозу знижують поступово.

Відповідь

A · Раптова відміна може спричинити тяжку тривогу, безсоння та судоми
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: C · "Please don't stop your lithium on your own. Let's arrange for you to plan this with your prescriber before you conceive."

Чому це відповідь

Lithium in early pregnancy is linked to cardiac malformations, but stopping it abruptly greatly raises the risk of relapse. Pre-conception planning with the prescriber balances these risks.

Відповідь

C · "Please don't stop your lithium on your own. Let's arrange for you to plan this with your prescriber before you conceive."
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: x = 96 gtt/min

Округлення: подивіться на цифру одразу після розряду, до якого округлюєте: 5 або більше округлює вгору, 4 або менше залишає цифру без змін. Округлюйте лише остаточну відповідь, ніколи проміжні кроки. Типові правила іспитів: об’єми від 1 mL і більше — до десятих, об’єми менше 1 mL — до сотих, швидкість крапель — до цілих крапель, а маса — до одного знака після коми; завжди дотримуйтеся правила, яке вказано в питанні.

Цифра в розряді: одиниці

95.559 → 5

Вирішує лише наступна цифра

95.559 → 5
5 — це 5 або більше, тому 5 округлюємо вгору.
Подальші цифри (59) не враховуються: округлюйте один раз, а не крок за кроком.

Округліть

x = 96 gtt/min

Відповідь

x = 96 gtt/min
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: V = 112,5 mL

Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.

Кожен пункт у mL

1½ tsp = 1,5·5 = 7,5 mL
3 tbsp = 3·15 = 45 mL
¼ склянка = 0,25·240 = 60 mL

Додайте

V = 7,5 + 45 + 60 = 112,5 mL

Відповідь

V = 112,5 mL
27.Розрахунок доз

Відповідь: V = 0,3 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Концентрація

1:1000 = 1 g/1000 mL = 1 mg/mL

Об’єм

V = 0,3/1 = 0,3 mL

Відповідь

V = 0,3 mL

На етикетках у США тепер зазначають mg/mL (1 mg/mL = 1:1000; 0,1 mg/mL = 1:10 000). Ніколи не вводьте епінефрин 1 mg/mL в/в струминно.

28.Розрахунок доз

Відповідь: V = 1,3 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Маса в kg

57,2/2,2 = 26 kg

Доза

5·26 = 130 mg

Об’єм

V = (130/100)·1 = 1,3 mL

Відповідь

V = 1,3 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 10 gtt/min

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Час у хвилинах

8·60 = 480 min

Швидкість крапання

R = 500·10/480 = 10,42 ≈ 10 gtt/min

Відповідь

R = 10 gtt/min

Біля ліжка округлюють до найближчої цілої краплі: 10 кр/хв.

30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 20 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Концентрація

200/100 = 2 mg/mL

Об’єм за годину

120/2 = 60 mL/h

Швидкість крапання

R = 60·20/60 = 20 gtt/min

Відповідь

R = 20 gtt/min
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: V = 1,7 mL

Інфузії гепарину та інсуліну: концентрація = units у пакеті/об’єм пакета (units/mL). Швидкість помпи (mL/h) = units за годину/концентрація, а units за годину = mL/h × концентрація. Для призначення з розрахунку на масу тіла спершу units/h = units/kg/h × маса тіла. Об’єм болюсу = потрібні units/концентрація у флаконі. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Потрібна кількість одиниць

80·108 = 8 640 од.

Об’єм

V = 8640/5000 = 1,728 ≈ 1,7 mL

Відповідь

V = 1,7 mL
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: R = 23,1 mL/h

Титровані інфузії: спершу знайдіть концентрацію в mcg/mL (mg × 1000/mL). Для призначення з розрахунку на масу тіла mcg/min = mcg/kg/min × маса тіла. Тоді mL/h = mcg/min × 60/концентрація. У зворотному напрямку mcg/kg/min = mL/h × концентрація/(60 × маса тіла). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Концентрація

250 mg = 250 000 mcg
250 000/250 = 1000 mcg/mL

Доза за хвилину й за годину

5·77 = 385 mcg/min
385·60 = 23100 mcg/h

Швидкість помпи

R = 23100/1000 = 23,1 mL/h

Відповідь

R = 23,1 mL/h
33.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: B = 285 mL

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Загальне надходження

перорально: 150 + 200 + 200 = 550 mL
Внутрішньовенна інфузія: 80·12 = 960 mL
в/в антибіотик: 1·50 = 50 mL
загальне надходження = 1560 mL

Загальне виведення

275 + 450 + 175 + 325 + 50 = 1275 mL

Баланс

B = 1560 − 1275 = 285 mL

Відповідь

B = 285 mL

Додатний: рідини надійшло більше, ніж виведено.

34.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: t = 7,3 h

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Залишок об’єму

1000 − 450 = 550 mL

Час

t = 550/75 = 7,333 ≈ 7,3 h

Відповідь

t = 7,3 h

Це приблизно 7 h 20 min, тож пакет закінчиться приблизно о 23:50.

35.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: NEWS2 = 1

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 12/min → 0
SpO₂ 99% → 0
на повітрі → 0
SBP 102 mmHg → 1
HR 64/min → 0
притомний (A) → 0
T 37,0 °C → 0

Додайте

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 1 + 0 + 0 + 0 = 1

Відповідь

NEWS2 = 1
36.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: високий

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 30/min → 3
SpO₂ 97% → 0
на кисні → 2
SBP 222 mmHg → 3
HR 64/min → 0
притомний (A) → 0
T 35,8 °C → 1

Сума та «червоні» бали

NEWS2 = 3 + 0 + 2 + 3 + 0 + 0 + 1 = 9
Принаймні один параметр дає 3.

Група ризику

високий

Відповідь

високий

Сума 5 або більше потребує термінової клінічної реакції.

37.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: Osm = 338 mOsm/kg

Похідні показники: розрахункова осмолярність сироватки дорівнює 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина, де всі значення в ммоль/л (2·Na⁺ + глюкоза/18 + BUN/2,8, де глюкоза й BUN у мг/дл); норма — близько 275–295 мОсм/кг. Співвідношення P/F — це PaO₂, поділений на FiO₂ як частку. Альвеолярний тиск кисню на рівні моря дорівнює PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 мм рт. ст., а A–a-градієнт — це PAO₂ − PaO₂.

Розрахункова осмолярність

Osm = 2·151 + 29,8 + 6,1 = 337,9 ≈ 338 mOsm/kg

Відповідь

Osm = 338 mOsm/kg
38.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: PaCO₂ = 46,9 mmHg

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Очікуваний PaCO₂

0,7·37 + 21 = 46,9 mmHg

Відповідь

PaCO₂ = 46,9 mmHg

Зростання має межу: лише завдяки компенсації PaCO₂ рідко перевищує приблизно 55 мм рт. ст.

39.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: QT = 0,48 s

QT і QTc: інтервал QT вимірюють від початку комплексу QRS до кінця зубця T. Він скорочується зі зростанням частоти серцевих скорочень, тому його коригують за частотою за допомогою інтервалу R–R у секундах: QTc за Базеттом = QT/√RR, а QTc за Фрідеріцією = QT/∛RR. Формулу Базетта використовує більшість підручників; вона надмірно коригує при швидкому ритмі, де віддають перевагу Фрідеріції. Межі різняться між джерелами: QTc понад приблизно 0,45 s у чоловіків або 0,46 s у жінок зазвичай називають подовженим, а понад 0,50 s — різко подовженим.

Виміряйте

12 малих клітинок від початку QRS до кінця зубця T

Перетворити

QT = 12 × 0,04 s = 0,48 s

Відповідь

QT = 0,48 s

Груба норма: при нормальній частоті QT має бути менше половини інтервалу R–R (тут R–R = 1,12 s).

40.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: атріовентрикулярна блокада II ступеня I типу (Венкебаха)

Атріовентрикулярні блокади: позначте зубці P по порядку й перевірте, за якими з них слідує QRS. I ступінь: проводиться кожен P, PR постійний і понад 0,20 s. II ступінь, I тип (Мобітц I, Венкебах): PR подовжується від скорочення до скорочення, доки один зубець P не проводиться, потім цикл починається знову (групове скорочення). II ступінь, II тип (Мобітц II): PR проведених скорочень лишається сталим, а зубці P раптово не проводяться; QRS часто широкий. III ступінь (повна) блокада: зубці P і комплекси QRS регулярні, але незалежні, PR змінюється довільно, а частота передсердь вища за частоту замісного ритму (вузловий 40–60/min із вузьким QRS, шлуночковий 20–40/min із широким QRS). Блокаду 2:1 за однією стрічкою не можна віднести ні до I, ні до II типу.

П’ять кроків

1. Частота: 5 комплексів QRS за 6 s, × 10 = 50 за хвилину.
2. Ритм: правильно неправильний, комплекси QRS йдуть групами, розділеними паузою (групове скорочення).
3. Зубці P: позитивні й регулярні (P–P 0,96 s, 63 за хвилину); за одним із кожних 4 зубців P не слідує QRS.
4. Інтервал PR: подовжується на 0,18 → 0,32 → 0,40 s, потім зубець P не проводиться.
5. QRS: 0,08 s, вузький (менше 0,12 s).

Інтерпретація

атріовентрикулярна блокада II ступеня I типу (Венкебаха)

Відповідь

атріовентрикулярна блокада II ступеня I типу (Венкебаха)

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions