Тестові питання у стилі NCLEX (RN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 40 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Добова доза
mg/day = mg/kg/day × маса тіла (kg)
Кількість доз на добу
кількість = 24 h / інтервал між дозами (h)
Фунти в кілограми
kg = lb / 2,2
Концентрація інфузії
units/mL = units у пакеті / об’єм пакета
Швидкість помпи
mL/h = доза за годину / концентрація
Титрована інфузія
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Доза за швидкістю помпи
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Одиниці
1 mg = 1000 mcg

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

A patient with capacity wants to leave hospital against medical advice. What should the nurse do?

  1. AHide the patient's clothes so they cannot leave
  2. BExplain the risks, inform the doctor and document the discussion
  3. CLock the ward door to keep the patient in until the doctor arrives
  4. DLet them go without telling anyone
2.Основи сестринської справиСкладна

A severely malnourished patient is about to start feeding. Which complication is a particular risk?

  1. ARefeeding syndrome with low phosphate, potassium and magnesium
  2. BSudden weight gain of several kilograms of fat in the first week
  3. CImmediate allergic reaction to the feed
  4. DVery high blood sodium in the first hour
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

Why are patients on long-term corticosteroids at higher risk from infections?

  1. ASteroids suppress the immune response and can hide signs of infection
  2. BSteroids make the patient’s blood more acidic, which helps bacteria grow
  3. CSteroids only affect the risk of fungal skin rashes
  4. DSteroids kill the patient’s normal skin bacteria
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

A nurse discovers that an insulin infusion was programmed using the wrong drug concentration in the pump library. What should the nurse do first?

  1. ALeave it running and check the glucose at the next routine time
  2. BStop the infusion and check the patient’s blood glucose
  3. CReprogram the pump and finish the shift before reporting
  4. DDouble the rate to correct for the error
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

Дорослий пацієнт, який їсть у загальній кімнаті, раптом хапається за горло й не може ні говорити, ні дихати, ні кашляти. Що має зробити медсестра першою?

  1. AДати пацієнтові склянку води, щоб проковтнути їжу
  2. BВсліпу очистити рот пальцем
  3. CПокликати на допомогу й виконати удари по спині та абдомінальні поштовхи
  4. DПочекати, чи зможе пацієнт відкашлятися
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

Пацієнт отримує парентеральне харчування через центральний катетер. Яка знахідка потребує негайних дій?

  1. AСуха непошкоджена пов'язка над катетером
  2. BГлюкоза 150 mg/dL (8,3 mmol/L) під час інфузії
  3. CЗбільшення маси на 0,2 kg порівняно з учора
  4. DПітливість, тремтіння та глюкоза 62 mg/dL (3,4 mmol/L) після несподіваної зупинки інфузії
7.Клінічна сестринська справаСередня

Пацієнта з гіпонатріємією слід особливо контролювати щодо:

  1. AСплутаності, головного болю та судом
  2. BПосиленого росту волосся
  3. CЯскраво-червоної висипки
  4. DВтрати слуху
8.Клінічна сестринська справаСкладна

A potassium result of 6,9 mmol/L comes back on a well patient with a normal ECG, and the laboratory reports that the sample was haemolysed. What is the best action?

  1. AIgnore the result because the patient looks well and the ECG is normal
  2. BGive IV insulin and glucose straight away
  3. CRepeat the blood test promptly, as haemolysis can falsely raise potassium
  4. DStart a potassium supplement
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

Пацієнт на варфарині почав щодня їсти великі порції капусти кале та шпинату. МНВ знизилося. Яка порада найдоречніша?

  1. AПрипинити варфарин, доки харчування не нормалізується
  2. BПідтримувати споживання продуктів, багатих на вітамін K, стабільним з дня на день
  3. CПодвоїти дозу варфарину, не повідомляючи лікаря
  4. DНіколи більше не їсти зелених овочів
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

Four patients had a thyroidectomy earlier today. Which result should the nurse act on first?

  1. AHemoglobin 12,1 g/dL (121 g/L) after surgery
  2. BCalcium 7,2 mg/dL (1,8 mmol/L) with tingling lips
  3. CGlucose 145 mg/dL (8,0 mmol/L) after surgery
  4. DSodium 136 mEq/L on IV fluids after surgery
11.ФармакологіяСередня

Який відомий побічний ефект тривалого прийому пероральних кортикостероїдів?

  1. AОстеопороз
  2. BГіпоглікемія
  3. CНизький артеріальний тиск
  4. DВтрата маси тіла
12.ФармакологіяСкладна

Before starting long-term bisphosphonate treatment, a patient is advised to have a dental check-up. Why?

  1. AThey are linked to osteonecrosis of the jaw after dental surgery
  2. BBisphosphonates dissolve tooth enamel within weeks
  3. CBisphosphonates stain the teeth black if taken for many years
  4. DBisphosphonates cause severe gum overgrowth
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

Why are beta-blockers often started after a myocardial infarction?

  1. AThey reduce cholesterol in the blood
  2. BThey raise the heart rate to improve blood flow to the muscle
  3. CThey dissolve the clot that is blocking the coronary artery
  4. DThey lower the heart's oxygen demand and reduce arrhythmias
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

A nurse phones the doctor about a patient with pneumonia whose observations are worsening. Using SBAR, which statement is the clearest "recommendation"?

  1. A"His heart rate is 124/min, his BP is 88/50 mmHg and he is confused."
  2. B"I am calling about the patient in bed 6."
  3. C"I think he may have sepsis; please review him within 30 minutes."
  4. D"He is 72 and was admitted yesterday with community-acquired pneumonia."
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

Які спостереження найважливіші протягом перших 24 годин після внутрішньовенного тромболізису при інсульті?

  1. AЩоденна маса тіла та лише водний баланс
  2. BЩогодинна пікфлоуметрія і насичення киснем
  3. CКишкові шуми та окружність живота щогодини
  4. DЧасті неврологічні перевірки та АТ
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

Why may nitrofurantoin be avoided in an older patient with significantly reduced kidney function?

  1. AIt cures kidney disease too quickly
  2. BIt cannot be taken with food in kidney disease
  3. CIt turns the urine red in kidney disease
  4. DIt works less well and is more likely to be toxic
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

What is the main treatment for a venous leg ulcer with an adequate arterial supply?

  1. AStrong oral antibiotics for all ulcers
  2. BKeeping the leg hanging down all day
  3. CSurgery to amputate the limb
  4. DCompression therapy
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

A competent adult who is a Jehovah's Witness refuses blood transfusion before major surgery. What should the nurse do?

  1. APlan to transfuse secretly during the operation if it becomes needed
  2. BAsk the family to override the decision
  3. CCancel the surgery without discussing it
  4. DRespect the decision, document it and inform the team
19.Акушерське медсестринствоСередня

Why is the hearing of newborns screened before discharge or soon after birth?

  1. AIt detects congenital heart disease
  2. BIt is required before vitamin K can be given
  3. CHearing loss can be cured with a single injection
  4. DEarly support improves language development
20.Акушерське медсестринствоСкладна

A fetal tracing shows a smooth, wave-like pattern with no variability, like a sine wave. What should the nurse suspect?

  1. AFetal head compression
  2. BSevere fetal anaemia
  3. CA maternal urinary infection
  4. DA normal fetal sleep cycle
21.Педіатричне медсестринствоСередня

What is the main purpose of medical play with a doll and real equipment before surgery?

  1. ATo teach the child how the surgeons will do the operation
  2. BTo let the child express fears and gain a sense of control
  3. CTo keep the child busy so the nurse can do other work
  4. DTo test the child's intelligence
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

Why is a pertussis (whooping cough) vaccine recommended during pregnancy?

  1. AIt prevents the mother from passing pertussis to the baby through breast milk
  2. BIt protects the fetus from developing heart defects
  3. CIt replaces the need for the baby's own pertussis vaccines
  4. DThe mother's antibodies cross the placenta and protect the baby in the first weeks of life
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

A patient in a manic episode makes repeated sexual comments to a nurse. What is the most appropriate response?

  1. AAvoid the patient for the rest of the shift
  2. BRespond with similar comments to build rapport
  3. CLaugh at the comments so he does not feel rejected
  4. DCalmly say that the comments are not acceptable and redirect him
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

Пацієнтка з дієздатністю підписала згоду на курс ЕСТ. Після двох сеансів вона каже, що хоче припинити. Що правильно?

  1. AВона може припинити, лише якщо родина погодиться
  2. BЇї підписана згода стає обов'язковою після першого сеансу, тож узгоджений курс тепер слід завершити
  3. CВона може відкликати згоду в будь-який момент, і її рішення слід поважати й повідомити команду
  4. DВона має завершити курс після підписання
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
1234567891011125:20 AM?06:2005:2004:2017:20

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Дозу записано о 5:20 AM. Який запис відповідає тому самому часу в 24-годинному форматі? Натисніть на нього.

5:20 AM
  1. 106:20
  2. 205:20
  3. 304:20
  4. 417:20
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
1 tsp · 3/добу · 5 d? mL1 tsp = 5 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Рецепт передбачає 1 tsp пероральної суспензії тричі на добу протягом 5 днів. Використовуючи 1 tsp = 5 mL, скільки mL V потрібно на весь курс?

1 tspтричі на добу5 днів1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Розрахунок дозСередня
18 kg2 mg/kg/добу2× на добуD = ? mg

Пацієнт важить 18 kg. Призначена доза — 2 mg/kg на добу, розподілена на 2 рівні дози. Скільки міліграмів D вводять за одну дозу?

18 kg2 mg/kg/добу2× на добу
D = mg
28.Розрахунок дозСкладна
20k од.250 mL? mL/h1250 од./h

Інфузія містить 20000 одиниць препарату в 250 mL. Призначено 1250 одиниць на годину. Яку швидкість R ви встановите на помпі, у mL/h?

20000 од./250 mL1250 од./h
R = mL/h
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
1000 mL10 gtt/mL12 h? gtt/min

Введіть 1000 mL за 12 годин системою з фактором 10 кр/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину. Округліть до найближчого цілого числа.

1000 mL12 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
630 mLзалишилося? mL/h4 h залишилося

Призначено 1000 mL протягом 8 годин. Через 4 годин ви бачите, що в мішку ще 630 mL, а інфузія все одно має завершитися вчасно. На скільки відсотків Δ треба збільшити початкову швидкість помпи?

1000 mL / 8 hчерез 4 h: 630 mL
Δ = %
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСередня
12 500 од.250 mLheparin? mL/h63 kg20 од./kg/h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет містить 12 500 units гепарину в 250 mL. Призначено 20 units/kg/h пацієнтові масою 63 kg. Яку швидкість R ви встановлюєте на помпі, у mL/h? Округліть до одного знака після коми.

12 500 од./250 mL20 од./kg/h63 kg
R = mL/h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСкладна
400 mg250 mLdopamine13 mL/h64 kg? mcg/kg/min

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія dopamine (400 mg в 250 mL) іде зі швидкістю 13 mL/h. Пацієнт важить 64 kg. Яку дозу D в mcg/kg/min отримує пацієнт? Округліть до одного знака після коми.

400 mg/250 mL13 mL/h64 kg
D = mcg/kg/min
33.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 12 годсуп200 mLчай200 mLкубики льоду240 mLВнутрішньовенна інфузія60 mL/h × 12 hв/в антибіотик1 × 50 mLсеча425 mLсеча200 mLсеча500 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 12 год. Пацієнт важить 106 kg. Знайдіть середній діурез U у mL/kg/h. Округліть до двох знаків після коми.

106 kg12 hсеча: 425 mLсеча: 200 mLсеча: 500 mL
U = mL/kg/h
34.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
500 mL200 mL введено60 mL/h15:00t = ? h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 500 mL вводять помпою зі швидкістю 60 mL/h. О 15:00 вже введено 200 mL. Через скільки годин t пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

500 mL200 mL введено60 mL/h
t = h
35.Шкали клінічного оцінюванняСередня
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 32/min, SpO₂ 95% на додатковому кисні, артеріальний тиск 78/46 mmHg, пульс 110/min, притомний, температура 39,0 °C. Яка загальна сума балів NEWS2?

RR 32SpO₂ 95%O₂SBP 78HR 110AT 39,0 °C
NEWS2 =
36.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
немає ризикулегкий ризикпомірний ризиквисокий ризикдуже високий ризик

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою Брейден: сенсорне сприйняття: незначно обмежене; вологість: іноді волога; активність: ходить часто; рухливість: без обмежень; харчування: відмінне; тертя та зсув: очевидної проблеми немає. Використайте категорії 19–23 немає ризику, 15–18 легкий, 13–14 помірний, 10–12 високий і 9 або менше дуже високий. Натисніть на рівень ризику.

  1. 1немає ризику
  2. 2легкий ризик
  3. 3помірний ризик
  4. 4високий ризик
  5. 5дуже високий ризик
37.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня

Навчальний газовий склад показує метаболічний ацидоз з HCO₃⁻ 10 mmol/L. Скористайтеся формулою Вінтерса, щоб знайти очікуваний PaCO₂ (середину діапазону) у мм рт. ст.

HCO₃⁻ 10 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
38.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
pH7,357,457,21PaCO₂mmHg354518HCO₃⁻mmol/L22267адекватна компенсаціядодатковий респіраторний ацидоздодатковий респіраторний алкалоз

Навчальний газовий склад показує метаболічний ацидоз: pH 7,21, PaCO₂ 18 mmHg (2,4 kPa), HCO₃⁻ 7 mmol/L. Порівняйте виміряний PaCO₂ з формулою Вінтерса. Клікніть свою інтерпретацію.

pH 7,21PaCO₂ 18 mmHg (2,4 kPa)HCO₃⁻ 7 mmol/L
  1. 1адекватна компенсація
  2. 2додатковий респіраторний ацидоз
  3. 3додатковий респіраторний алкалоз
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mV

Виміряйте інтервал QT та інтервал R–R на цій регулярній стрічці у відведенні II, потім обчисліть скоригований за частотою показник QTc за формулою Базетта QTc = QT/√RR (обидва в секундах). Відповідь дайте в секундах із трьома знаками після коми.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
QTc = s
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mVAV-блокада 2:1 (тип не визначено)атріовентрикулярна блокада II ступеня I типу (Венкебаха)атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)синусова брадикардія

Інтерпретуйте цю стрічку у відведенні II. Яку інтерпретацію можна обґрунтувати за цією єдиною стрічкою? Клацніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1AV-блокада 2:1 (тип не визначено)
  2. 2атріовентрикулярна блокада II ступеня I типу (Венкебаха)
  3. 3атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)
  4. 4синусова брадикардія

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: B · Explain the risks, inform the doctor and document the discussion

Чому це відповідь

An adult with capacity can discharge themselves. The nurse explains the risks, involves the doctor, offers follow-up and documents the decision; detaining them would be unlawful.

Відповідь

B · Explain the risks, inform the doctor and document the discussion
2.Основи сестринської справи

Відповідь: A · Refeeding syndrome with low phosphate, potassium and magnesium

Чому це відповідь

When feeding restarts after starvation, insulin release drives phosphate, potassium and magnesium into the cells. Low levels can cause heart failure and arrhythmias, so feeding starts slowly and bloods are monitored.

Відповідь

A · Refeeding syndrome with low phosphate, potassium and magnesium
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: A · Steroids suppress the immune response and can hide signs of infection

Чому це відповідь

Corticosteroids reduce white cell activity and inflammation, so infections develop more easily and may cause less fever or redness. Nurses watch closely for subtle signs.

Відповідь

A · Steroids suppress the immune response and can hide signs of infection
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: B · Stop the infusion and check the patient’s blood glucose

Чому це відповідь

A concentration error means the dose delivered was wrong. The nurse stops the infusion, assesses the patient including blood glucose, treats as needed, notifies the prescriber and reports the event.

Відповідь

B · Stop the infusion and check the patient’s blood glucose
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: C · Покликати на допомогу й виконати удари по спині та абдомінальні поштовхи

Чому це відповідь

Дорослий, який не може говорити, дихати чи кашляти, має тяжку обструкцію дихальних шляхів. Настанови з реанімації, як-от Європейської ради з реанімації, рекомендують до 5 ударів по спині, потім до 5 абдомінальних поштовхів, повторюючи, доки предмет не вийде; деякі настанови починають з абдомінальних поштовхів. Якщо пацієнт втрачає реакцію, починають СЛР. Всліпу проведений палець може просунути предмет глибше.

Відповідь

C · Покликати на допомогу й виконати удари по спині та абдомінальні поштовхи
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: D · Пітливість, тремтіння та глюкоза 62 mg/dL (3,4 mmol/L) після несподіваної зупинки інфузії

Чому це відповідь

Парентеральне харчування містить багато глюкози, і організм відповідає високим рівнем інсуліну. Якщо інфузія раптово припиняється, може настати рикошетна гіпоглікемія. Медсестра лікує низьку глюкозу за протоколом, інформує лікаря та дотримується політики щодо перерваної інфузії. Помірно підвищена глюкоза, непошкоджена пов'язка та невелика зміна ваги очікувані або незначні.

Відповідь

D · Пітливість, тремтіння та глюкоза 62 mg/dL (3,4 mmol/L) після несподіваної зупинки інфузії
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: A · Сплутаності, головного болю та судом

Чому це відповідь

Низький натрій спричиняє переміщення води в клітини мозку, що веде до нудоти, головного болю, сплутаності, а в тяжких випадках — судом. Його треба коригувати повільно, щоб уникнути осмотичної демієлінізації.

Відповідь

A · Сплутаності, головного болю та судом
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: C · Repeat the blood test promptly, as haemolysis can falsely raise potassium

Чому це відповідь

Haemolysis in the tube releases intracellular potassium, giving a falsely high reading. The result still needs prompt repeating and review, because true hyperkalaemia cannot be excluded.

Відповідь

C · Repeat the blood test promptly, as haemolysis can falsely raise potassium
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: B · Підтримувати споживання продуктів, багатих на вітамін K, стабільним з дня на день

Чому це відповідь

Вітамін K протидіє варфарину, тому значне збільшення листових овочів знижує МНВ. Пацієнтам не потрібно уникати цих продуктів, але слід підтримувати сталу кількість, щоб дозу можна було правильно підібрати.Перевірено за: Warfarin · MedlinePlus (NIH) (2026); Taking warfarin · MedlinePlus (NIH) (2025)

Відповідь

B · Підтримувати споживання продуктів, багатих на вітамін K, стабільним з дня на день
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: B · Calcium 7,2 mg/dL (1,8 mmol/L) with tingling lips

Чому це відповідь

Hypocalcemia after thyroid surgery, from parathyroid injury, can progress to tetany and laryngospasm. Tingling lips are an early sign, so the nurse assesses the airway and Chvostek and Trousseau signs and reports at once. The other results are expected after surgery.Перевірено за: Calcium Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Відповідь

B · Calcium 7,2 mg/dL (1,8 mmol/L) with tingling lips
11.Фармакологія

Відповідь: A · Остеопороз

Чому це відповідь

Тривалий прийом кортикостероїдів зменшує утворення кісткової тканини й підвищує ризик переломів. Вони також спричиняють збільшення маси тіла, високу глюкозу крові, гіпертензію та вищий ризик інфекцій.

Відповідь

A · Остеопороз
12.Фармакологія

Відповідь: A · They are linked to osteonecrosis of the jaw after dental surgery

Чому це відповідь

Osteonecrosis of the jaw is a rare but serious adverse effect, mostly after invasive dental work. Dental problems are treated before starting, and good oral hygiene is maintained.

Відповідь

A · They are linked to osteonecrosis of the jaw after dental surgery
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: D · They lower the heart's oxygen demand and reduce arrhythmias

Чому це відповідь

Beta-blockers slow the heart and reduce contractility, lowering myocardial oxygen demand, and protect against arrhythmias. They are particularly beneficial when the ejection fraction is reduced. They are used cautiously in heart block, severe bradycardia, acute heart failure and asthma.

Відповідь

D · They lower the heart's oxygen demand and reduce arrhythmias
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: C · "I think he may have sepsis; please review him within 30 minutes."

Чому це відповідь

In SBAR, the recommendation states clearly what the nurse needs and how quickly, such as a review within a set time. The other statements belong to situation, background and assessment. Structured communication reduces delays in escalation.

Відповідь

C · "I think he may have sepsis; please review him within 30 minutes."
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: D · Часті неврологічні перевірки та АТ

Чому це відповідь

Неврологічні спостереження, артеріальний тиск і перевірки на кровотечу після тромболізису проводять часто. Новий головний біль, блювання, падіння за ШКГ чи зростання тиску можуть вказувати на крововилив. Антиагрегантів і антикоагулянтів зазвичай уникають 24 години.

Відповідь

D · Часті неврологічні перевірки та АТ
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: D · It works less well and is more likely to be toxic

Чому це відповідь

Nitrofurantoin is concentrated in the urine. With poor kidney function, urine levels fall, so it works less well, and blood levels rise, increasing side effects such as neuropathy. Another antibiotic is usually chosen.

Відповідь

D · It works less well and is more likely to be toxic
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: D · Compression therapy

Чому це відповідь

Graduated compression reduces venous hypertension and oedema and speeds healing. Leg elevation, exercise and treating the underlying vein disease also help.

Відповідь

D · Compression therapy
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: D · Respect the decision, document it and inform the team

Чому це відповідь

An informed refusal by a competent adult must be respected. The team discusses which products and alternatives (such as cell salvage or iron) the patient accepts, documents the decision and plans to reduce blood loss.

Відповідь

D · Respect the decision, document it and inform the team
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: D · Early support improves language development

Чому це відповідь

Early detection of hearing loss allows hearing aids, cochlear implants or other support in the first months, which greatly improves language outcomes.

Відповідь

D · Early support improves language development
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: B · Severe fetal anaemia

Чому це відповідь

A sinusoidal pattern is a regular, smooth undulating rhythm without variability. It is associated with severe fetal anaemia, for example from isoimmunisation or fetomaternal haemorrhage, and needs urgent evaluation.

Відповідь

B · Severe fetal anaemia
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: B · To let the child express fears and gain a sense of control

Чому це відповідь

Therapeutic or medical play lets children explore equipment, act out procedures and show feelings they cannot put into words. It reduces anxiety and helps staff correct misunderstandings.

Відповідь

B · To let the child express fears and gain a sense of control
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: D · The mother's antibodies cross the placenta and protect the baby in the first weeks of life

Чому це відповідь

Pertussis is most dangerous in young infants, who can develop apnoea and die. Antibodies from maternal vaccination pass across the placenta and protect the baby until their own vaccine course is completed; the baby still needs their routine doses.

Відповідь

D · The mother's antibodies cross the placenta and protect the baby in the first weeks of life
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: D · Calmly say that the comments are not acceptable and redirect him

Чому це відповідь

Disinhibition is common in mania. Clear, calm limit setting and redirection protect both staff and patient and maintain boundaries without punishing him.

Відповідь

D · Calmly say that the comments are not acceptable and redirect him
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: C · Вона може відкликати згоду в будь-який момент, і її рішення слід поважати й повідомити команду

Чому це відповідь

Особа з дієздатністю може відкликати згоду будь-коли. Медсестра повідомляє команду, яка обговорює рішення з нею. Лікування без згоди можливе лише за особливих юридичних умов.

Відповідь

C · Вона може відкликати згоду в будь-який момент, і її рішення слід поважати й повідомити команду
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: 05:20

24-годинний формат часу: з 1 PM додавайте 12 до години (3:45 PM = 15:45). Від півночі до 12:59 AM — це 00:00–00:59, а 12:00–12:59 PM залишається 12:00–12:59. Переходячи назад, віднімайте 12 від годин 13–23 і додавайте PM; година 00 стає 12 AM. Час через північ рахуйте двома частинами: до 24:00 (00:00), потім від 00:00.

Переведіть годину

5 AM → 05

Відповідь

05:20

Відповідь

05:20
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: V = 75 mL

Розмірнісний аналіз: запишіть задану величину, потім помножте на коефіцієнти переведення у вигляді дробів (наприклад, 60 min/1 h або 1 mg/1000 mcg) так, щоб кожна зайва одиниця з’являлася один раз зверху й один раз знизу й скорочувалася. Коли залишиться лише шукана одиниця, обчислюйте. Використовуйте еквіваленти, наведені в питанні, і округлюйте лише остаточну відповідь.

Об’єм на дозу

1 tsp = 1·5 = 5 mL

Увесь курс

V = 5 mL × 3/добу × 5 = 75 mL

Відповідь

V = 75 mL
27.Розрахунок доз

Відповідь: D = 18 mg

Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.

Усього на добу

2·18 = 36 mg

На одну дозу

D = 36/2 = 18 mg

Відповідь

D = 18 mg
28.Розрахунок доз

Відповідь: R = 15,63 mL/h

Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.

Концентрація

20000/250 = 80 од./mL

Швидкість помпи

R = 1250/80 = 15,63 mL/h

Відповідь

R = 15,63 mL/h
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 14 gtt/min

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Час у хвилинах

12·60 = 720 min

Швидкість крапання

R = 1000·10/720 = 13,89 ≈ 14 gtt/min

Відповідь

R = 14 gtt/min

Біля ліжка округлюють до найближчої цілої краплі: 14 кр/хв.

30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: Δ = 26 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Початкова швидкість

1000/8 = 125 mL/h

Нова швидкість

R = 630/4 = 157,5 mL/h

Відсоткова зміна

Δ = (157,5 − 125)/125·100% = 26%

Відповідь

Δ = 26%

Це збільшення більш ніж на 25%: у більшості лікарень замість того, щоб надолужувати, потрібно зв’язатися з лікарем, який призначив, і оцінити пацієнта щодо перевантаження рідиною.

31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: R = 25,2 mL/h

Інфузії гепарину та інсуліну: концентрація = units у пакеті/об’єм пакета (units/mL). Швидкість помпи (mL/h) = units за годину/концентрація, а units за годину = mL/h × концентрація. Для призначення з розрахунку на масу тіла спершу units/h = units/kg/h × маса тіла. Об’єм болюсу = потрібні units/концентрація у флаконі. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Units за годину

20·63 = 1 260 од./h

Концентрація

12 500/250 = 50 од./mL

Швидкість помпи

R = 1260/50 = 25,2 mL/h

Відповідь

R = 25,2 mL/h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: D = 5,4 mcg/kg/min

Титровані інфузії: спершу знайдіть концентрацію в mcg/mL (mg × 1000/mL). Для призначення з розрахунку на масу тіла mcg/min = mcg/kg/min × маса тіла. Тоді mL/h = mcg/min × 60/концентрація. У зворотному напрямку mcg/kg/min = mL/h × концентрація/(60 × маса тіла). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Концентрація

400 000/250 = 1600 mcg/mL

Мікрограми за хвилину

13·1600 = 20800 mcg/h
20800/60 = 346,7 mcg/min

На кілограм

D = 346,7/64 = 5,417 ≈ 5,4 mcg/kg/min

Відповідь

D = 5,4 mcg/kg/min
33.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: U = 0,88 mL/kg/h

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Загальний об’єм сечі

425 + 200 + 500 = 1125 mL

На кілограм за годину

U = 1125/(106·12) = 0,8844 ≈ 0,88 mL/kg/h

Відповідь

U = 0,88 mL/kg/h
34.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: t = 5 h

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Залишок об’єму

500 − 200 = 300 mL

Час

t = 300/60 = 5 h

Відповідь

t = 5 h

Це приблизно 5 h 00 min, тож пакет закінчиться приблизно о 20:00.

35.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: NEWS2 = 11

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 32/min → 3
SpO₂ 95% → 1
на кисні → 2
SBP 78 mmHg → 3
HR 110/min → 1
притомний (A) → 0
T 39,0 °C → 1

Додайте

NEWS2 = 3 + 1 + 2 + 3 + 1 + 0 + 1 = 11

Відповідь

NEWS2 = 11
36.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: немає ризику

Шкала Брейден: шість підшкал ризику пролежнів. Сенсорне сприйняття, вологість, активність, рухливість і харчування оцінюються від 1 до 4, від найгіршого рівня (1) до відсутності проблеми (4); тертя та зсув оцінюються від 1 до 3. Сума становить від 6 до 23, а нижча сума означає вищий ризик. Поширені категорії: 19–23 немає ризику, 15–18 легкий ризик, 13–14 помірний ризик, 10–12 високий ризик і 9 або менше дуже високий ризик.

Оцініть кожну підшкалу

сенсорне сприйняття: незначно обмежене → 3
вологість: іноді волога → 3
активність: ходить часто → 4
рухливість: без обмежень → 4
харчування: відмінне → 4
тертя та зсув: очевидної проблеми немає → 3

Додайте

Сума за Брейден = 3 + 3 + 4 + 4 + 4 + 3 = 21

Рівень ризику

21 → немає ризику

Відповідь

немає ризику
37.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: PaCO₂ = 23 mmHg

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Формула Вінтерса

PaCO₂ = 1,5·10 + 8 = 23 mmHg
дальність: 21–25 mmHg

Відповідь

PaCO₂ = 23 mmHg
38.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: адекватна компенсація

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Очікуваний PaCO₂

1,5·7 + 8 = 18,5 → 16,5–20,5 mmHg

Порівняйте

виміряний: 18 mmHg → адекватна компенсація

Відповідь

адекватна компенсація
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: QTc = 0,423 s

QT і QTc: інтервал QT вимірюють від початку комплексу QRS до кінця зубця T. Він скорочується зі зростанням частоти серцевих скорочень, тому його коригують за частотою за допомогою інтервалу R–R у секундах: QTc за Базеттом = QT/√RR, а QTc за Фрідеріцією = QT/∛RR. Формулу Базетта використовує більшість підручників; вона надмірно коригує при швидкому ритмі, де віддають перевагу Фрідеріції. Межі різняться між джерелами: QTc понад приблизно 0,45 s у чоловіків або 0,46 s у жінок зазвичай називають подовженим, а понад 0,50 s — різко подовженим.

Виміряйте

QT = 11 × 0,04 = 0,44 s
RR = 27 × 0,04 = 1,08 s

Формула Базетта

QTc = 0,44/√1,08 = 0,44/1,039 = 0,423 s

Відповідь

QTc = 0,423 s

У межах звичайних значень (близько 0,45 s для чоловіків, 0,46 s для жінок). (423 ms)

40.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: AV-блокада 2:1 (тип не визначено)

AV-блокада 2:1: коли на кожен QRS припадає два зубці P, два проведені зубці P не йдуть поспіль, тому не видно, чи PR подовжується (тип I), чи залишається сталим (тип II) перед непроведеним зубцем P. За однією стрічкою це називають AV-блокадою 2:1; тип визначає довша стрічка або зміна співвідношення проведення. Вузький QRS робить тип I імовірнішим, а широкий — тип II, але жоден із них цього не доводить.

П’ять кроків

1. Частота: R–R = 38 малих клітинок, 1500 ÷ 38 ≈ 39 за хвилину.
2. Ритм: регулярний, кожен R–R дорівнює 1,52 s.
3. Зубці P: позитивні й регулярні (P–P 0,76 s, 79 за хвилину), по два на кожен QRS.
4. Інтервал PR: постійний, 0,16 s, у проведених скороченнях.
5. QRS: 0,14 s, широкий (0,12 s або більше).

Чому тип залишається невизначеним

Кожен другий зубець P не проводиться, тож два проведені скорочення не йдуть поспіль, і подовження PR ніколи не буде видно.
AV-блокада 2:1 (тип не визначено)

Відповідь

AV-блокада 2:1 (тип не визначено)

Вузький QRS робить тип I імовірнішим, а широкий — тип II, але вирішує лише довша стрічка або зміна співвідношення проведення.

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions