Тестові питання у стилі NCLEX (RN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 40 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Добова доза
mg/day = mg/kg/day × маса тіла (kg)
Кількість доз на добу
кількість = 24 h / інтервал між дозами (h)
Фунти в кілограми
kg = lb / 2,2
Концентрація інфузії
units/mL = units у пакеті / об’єм пакета
Швидкість помпи
mL/h = доза за годину / концентрація
Титрована інфузія
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Доза за швидкістю помпи
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Одиниці
1 mg = 1000 mcg

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

When cleaning a surgical incision, in which direction should the nurse clean?

  1. AFrom the incision outwards, using a new swab for each stroke
  2. BIn circles from the outside in, reusing the swab
  3. CBack and forth along the incision with the same swab
  4. DFrom the surrounding skin towards the incision with one swab
2.Основи сестринської справиСкладна

Яка ознака раннього гіповолемічного шоку в молодого дорослого зазвичай з'являється до падіння артеріального тиску?

  1. AПовільне серцебиття
  2. BТепла, почервоніла шкіра
  3. CДуже низький артеріальний тиск
  4. DНаростання частоти серцевих скорочень з холодними кінцівками
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

Стерильний фізрозчин розлито на стерильну пелюшку, що лежить на нестерильному столі. Що це означає?

  1. AПоле забруднене, бо волога може переносити мікроорганізми крізь пелюшку
  2. BПоле знову стає стерильним, коли висохне
  3. CПоле лишається стерильним, бо фізрозчин стерильний
  4. DЗабруднена лише волога частина, тож предмети можна перенести на суху
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

A patient dies after a wrong-drug error, and the hospital carries out a root cause analysis. What is its main focus?

  1. ADeciding whether to tell the family about the error
  2. BFinding the system and process weaknesses that allowed the error
  3. CEstimating the legal costs for the hospital
  4. DIdentifying which staff member made the error and should be disciplined
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

A nurse has called the rapid response team for a deteriorating patient. What should the nurse do while waiting for the team?

  1. AGo to the station to finish documentation for other patients
  2. BLeave the patient for a few minutes to find the relatives and explain what is happening
  3. CStay with the patient, give oxygen as prescribed and have recent vital signs ready
  4. DGive a dose of every as-needed medication on the chart
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

During an infusion of a thrombolytic drug for stroke, the patient develops a severe headache and starts vomiting. What should the nurse do first?

  1. AContinue the infusion, because headache is expected
  2. BGive a dose of aspirin for the headache
  3. CStop the infusion and inform the provider at once
  4. DSlow the infusion and give an antiemetic as prescribed
7.Клінічна сестринська справаСередня

What should the nurse regularly check for a patient with a syringe driver?

  1. AOnly the patient's weight, measured once a week on the same scales
  2. BNothing, once the syringe driver is running
  3. CThe infusion site, the rate and volume remaining, and the patient's symptoms
  4. DOnly that the battery is charged and the device is switched on
8.Клінічна сестринська справаСкладна

У пацієнта, що отримує внутрішньовенно ванкоміцин, під час швидкої інфузії з'являються почервоніння та сверблячий червоний висип на обличчі й шиї. Яка найімовірніша причина і реакція?

  1. AНормальна реакція; збільшити швидкість інфузії
  2. BІнфузійна реакція; зупинити чи сповільнити інфузію та повідомити лікаря
  3. CСонячний опік; нанести крем і продовжити
  4. DПечінкова недостатність; назавжди відмінити всі ліки
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

A stable adult who is not bleeding receives one unit of packed red cells. By about how much is the hemoglobin expected to rise?

  1. AAbout 5 g/dL (50 g/L)
  2. BAbout 0,1 g/dL (1 g/L)
  3. CAbout 3 g/dL (30 g/L)
  4. DAbout 1 g/dL (10 g/L)
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

A child with sickle cell disease and a recent viral illness is pale and tired. The hemoglobin has fallen sharply, and the reticulocyte count is very low. What is the most likely problem?

  1. AA vaso-occlusive pain crisis in the bones
  2. BAn aplastic crisis, often caused by parvovirus B19
  3. CIron deficiency from a poor diet over months
  4. DA normal finding in sickle cell disease
11.ФармакологіяСередня

A man takes finasteride. What should be explained about handling the tablets?

  1. AThe tablets must be crushed before swallowing
  2. BPregnant women should not handle crushed or broken tablets
  3. CAnyone can handle the tablets, as they contain no active drug
  4. DThe tablets must be stored in the fridge
12.ФармакологіяСкладна

Препарат з коротким періодом напіввиведення дають з інтервалом дозування, значно довшим за період напіввиведення. Який результат у рівноважному стані?

  1. AДуже стабільні рівні майже без коливань
  2. BВеликі коливання між піковим і мінімальним рівнями
  3. CРівноважний стан ніколи не досягається
  4. DПоступове накопичення до токсичних рівнів
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

A patient with heart failure starts dapagliflozin, an SGLT2 inhibitor. Which teaching is most relevant?

  1. AKeep the genital area clean, as fungal infections are more common
  2. BAvoid drinking any fluids at all for the first week of treatment
  3. CTake an extra dose if the ankles swell
  4. DExpect the urine to turn bright orange and stain underwear and clothes
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

After a pneumonectomy, how is the patient usually positioned?

  1. AHead down with the legs raised, to drain secretions from the lung
  2. BFully on the non-operated side, to help drain the empty space
  3. COn the back or the operated side, not fully on the remaining lung
  4. DFlat and prone for the whole of the first day after surgery
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

Пацієнта, що приймає гліклазид (похідне сульфонілсечовини), госпіталізовано з гіпоглікемією. Чому потрібен подовжений моніторинг?

  1. AПрепарат діє багато годин, тож низька глюкоза може повернутися
  2. BПрепарат підвищує глюкозу із затримкою в кілька годин
  3. CСульфонілсечовини самі по собі не можуть спричинити гіпоглікемію
  4. DПрепарат діє лише вночі, тож ранкові перевірки марні
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

Which task for a patient with a urinary catheter can the nurse delegate to a healthcare assistant (nursing assistant)?

  1. AEmptying the drainage bag and recording the volume
  2. BDeciding whether the catheter can be removed
  3. CAssessing a patient whose irrigation is not draining
  4. DTeaching self-catheterisation for the first time
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

How should a patient use an incentive spirometer after surgery?

  1. ABlow out as hard and as fast as possible
  2. BBreathe in slowly and deeply, then hold briefly
  3. CUse it once a day, just before going to sleep at night
  4. DBreathe quickly in and out ten times in a row
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

У пацієнта, врятованого з пожежі в будинку, SpO₂ 99% на повітрі, але головний біль, сплутаність та вишнево-червоні губи. Що має зробити медсестра?

  1. AДати кисень 2 L/min через носову канюлю й перевірити через годину
  2. BЛікувати головний біль парацетамолом і спостерігати пацієнта цілу ніч
  3. CДати 100% кисню через маску без повторного дихання й вимагати рівень карбоксигемоглобіну
  4. DПрибрати кисень, бо насичення киснем цілком нормальне
19.Акушерське медсестринствоСередня

Which statement describes the "4 Ts" causes of postpartum haemorrhage?

  1. ATone, tachycardia, transfusion and tissue
  2. BTone, trauma, tissue and thrombin
  3. CTrauma, tension, temperature and thrombosis
  4. DTemperature, tachycardia, tears and time
20.Акушерське медсестринствоСкладна

A woman at 9 weeks has hCG levels that are much higher than expected, a uterus large for dates, severe vomiting and dark brown spotting. Which condition should be suspected?

  1. AAn ectopic pregnancy
  2. BA hydatidiform (molar) pregnancy
  3. CA threatened miscarriage
  4. DA missed miscarriage
21.Педіатричне медсестринствоСередня

Which finding is expected in a healthy 4-month-old?

  1. ASays two or three clear words with meaning
  2. BSits steadily without support for several minutes while playing with toys
  3. CHolds the head steady when held upright, with little or no head lag
  4. DPulls to stand while holding on to furniture
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

A teenager with severe anorexia nervosa starts nutritional rehabilitation. Which blood result is most important to watch in the first days?

  1. ABilirubin
  2. BCholesterol
  3. CPhosphate
  4. DAmylase
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

Яка група ознак вказує на злоякісний нейролептичний синдром?

  1. AВисока гарячка, виражена ригідність м'язів за типом «свинцевої труби», сплутаність, нестабільний артеріальний тиск і підвищена креатинкіназа
  2. BДрібний тремор і посилена спрага
  3. CГіперрефлексія, клонус, діарея, розширені зіниці та збудження протягом годин після нового серотонінергічного препарату
  4. DЗбільшення ваги й підвищена глюкоза крові
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

Пацієнтка, стабільна на літії, повідомляє медсестру, що почала щодня приймати ібупрофен від болю в спині. Що має зробити медсестра?

  1. AПовідомити лікаря, бо ібупрофен може підвищити літій до токсичних рівнів
  2. BСказати їй також приймати діуретик від набряку
  3. CПорадити їй подвоїти дозу літію
  4. DСказати, що це нормально, бо ібупрофен продають без рецепта і він безпечний
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
4 ft 7 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cmh = ? cm

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнт має зріст 4 ft 7 in. Використовуючи 1 ft = 12 in і 1 in = 2,54 cm, знайдіть зріст h у сантиметрах з точністю до цілого сантиметра.

4 ft 7 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cm
h = cm
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
00:0023:2502:10t = ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія починається о 23:25 і закінчується о 02:10 наступного ранку (24-годинний формат). Скільки хвилин t вона тривала?

23:2502:10
t = min
27.Розрахунок дозСередня
1 g+ 9,6 mLV = ? mL

Флакон містить 1 g порошку. На етикетці: додайте 9,6 mL води для ін’єкцій, щоб отримати загальний об’єм 10 mL. Призначено 240 mg. Який об’єм V розведеного розчину ви введете?

1 g+ 9,6 mL → 10 mL240 mg
V = mL
28.Розрахунок дозСкладна
50k од.1000 mL? mL/h800 од./h

Інфузія містить 50000 одиниць препарату в 1000 mL. Призначено 800 одиниць на годину. Яку швидкість R ви встановите на помпі, у mL/h?

50000 од./1000 mL800 од./h
R = mL/h
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
V = ?15 gtt/mL40 gtt/min4 h

Крапельниця працює зі швидкістю 40 gtt/min через систему з 15 gtt/mL. Скільки мілілітрів V отримає пацієнт за 4 годин?

40 gtt/min15 gtt/mL4 h
V = mL
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
500 mg500 mL15 gtt/mL20 mg/h? gtt/min

500 mg препарату розведено в 500 mL і вводять самопливом через систему з 15 gtt/mL. Призначено 20 mg за годину. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину.

500 mg/500 mL20 mg/h15 gtt/mL
R = gtt/min
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСередня
heparin 5 000 од./mL60 од./kg · 102 kg → V = ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Навчальний протокол передбачає болюс гепарину 60 units/kg для пацієнта масою 102 kg. Флакон містить 5 000 units/mL. Який об’єм V ви набираєте? Округліть до одного знака після коми.

60 од./kg102 kg5 000 од./mL
V = mL
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСкладна
500 mg250 mLdobutamine? mL/h68 kg12,5 mcg/kg/min

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет містить dobutamine 500 mg в 250 mL. Призначено 12,5 mcg/kg/min пацієнтові масою 68 kg. Яку швидкість R ви встановлюєте на помпі, у mL/h? Округліть до одного знака після коми.

500 mg/250 mL12,5 mcg/kg/min68 kg
R = mL/h
33.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 12 годмолоко100 mLчай240 mLсуп180 mLкубики льоду100 mLВнутрішньовенна інфузія125 mL/h × 12 hв/в антибіотик1 × 100 mLсеча500 mLсеча475 mLсеча325 mLсеча150 mLблювання250 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 12 год. Пацієнт важить 46 kg. Знайдіть середній діурез U у mL/kg/h. Округліть до двох знаків після коми.

46 kg12 hсеча: 500 mLсеча: 475 mLсеча: 325 mLсеча: 150 mLблювання: 250 mL
U = mL/kg/h
34.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
1000 mL750 mL введено150 mL/h06:30t = ? h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 1000 mL вводять помпою зі швидкістю 150 mL/h. О 06:30 вже введено 750 mL. Через скільки годин t пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

1000 mL750 mL введено150 mL/h
t = h
35.Шкали клінічного оцінюванняСередня
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так; супутній діагноз: так; допоміжний засіб для ходьби: тримається за меблі; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні; хода: порушена; психічний стан: знає свої межі. Знайдіть суму за Морс MFS.

0–125
MFS =
36.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1низькийнизький–середнійсереднійвисокий

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 12/min, SpO₂ 88% на додатковому кисні, артеріальний тиск 130/78 mmHg, пульс 40/min, притомний, температура 37,1 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.

RR 12SpO₂ 88%O₂SBP 130HR 40AT 37,1 °C
  1. 1низький
  2. 2низький–середній
  3. 3середній
  4. 4високий
37.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня

Навчальний газовий склад показує метаболічний ацидоз з HCO₃⁻ 14 mmol/L. Скористайтеся формулою Вінтерса, щоб знайти очікуваний PaCO₂ (середину діапазону) у мм рт. ст.

HCO₃⁻ 14 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
38.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
pH7,357,457,32PaCO₂mmHg354569HCO₃⁻mmol/L222634гострийхронічнийгострий на тлі хронічного

Навчальний газовий склад показує респіраторний ацидоз: pH 7,32, PaCO₂ 69 mmHg (9,2 kPa), HCO₃⁻ 34 mmol/L. Скористайтеся правилами «HCO₃⁻ зростає на 1 mmol/L на 10 мм рт. ст. (гострий) або на 3,5 mmol/L на 10 мм рт. ст. (хронічний)», щоб класифікувати його. Клікніть свою відповідь.

pH 7,32PaCO₂ 69 mmHg (9,2 kPa)HCO₃⁻ 34 mmol/L
  1. 1гострий
  2. 2хронічний
  3. 3гострий на тлі хронічного
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mV

Виміряйте інтервал QT та інтервал R–R на цій регулярній стрічці у відведенні II, потім обчисліть скоригований за частотою показник QTc за формулою Базетта QTc = QT/√RR (обидва в секундах). Відповідь дайте в секундах із трьома знаками після коми.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
QTc = s
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mVатріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)атріовентрикулярна блокада I ступеняатріовентрикулярна блокада II ступеня I типу (Венкебаха)фібриляція передсердь

Ця стрічка у відведенні II показує порушення проведення між передсердями та шлуночками. Який це ритм? Натисніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)
  2. 2атріовентрикулярна блокада I ступеня
  3. 3атріовентрикулярна блокада II ступеня I типу (Венкебаха)
  4. 4фібриляція передсердь

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: A · From the incision outwards, using a new swab for each stroke

Чому це відповідь

The incision is the cleanest area, so cleaning moves from it outwards. Using a fresh swab each time avoids bringing skin bacteria back into the wound.

Відповідь

A · From the incision outwards, using a new swab for each stroke
2.Основи сестринської справи

Відповідь: D · Наростання частоти серцевих скорочень з холодними кінцівками

Чому це відповідь

Компенсація тахікардією та вазоконстрикцією спочатку підтримує нормальний артеріальний тиск, тож низький тиск — пізня ознака. Тахікардія, холодна шкіра та повільне капілярне наповнення мають спонукати до дій.

Відповідь

D · Наростання частоти серцевих скорочень з холодними кінцівками
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: A · Поле забруднене, бо волога може переносити мікроорганізми крізь пелюшку

Чому це відповідь

Рідина, що просочується крізь пелюшку, може переносити мікроорганізми знизу з нестерильної поверхні. Поле вважають забрудненим і розгортають знову.

Відповідь

A · Поле забруднене, бо волога може переносити мікроорганізми крізь пелюшку
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: B · Finding the system and process weaknesses that allowed the error

Чому це відповідь

A root cause analysis looks beyond the individual to the system factors, such as storage, labeling, staffing or workflow, that allowed the error. The aim is to change the system so the error cannot happen again.

Відповідь

B · Finding the system and process weaknesses that allowed the error
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: C · Stay with the patient, give oxygen as prescribed and have recent vital signs ready

Чому це відповідь

The nurse stays with the patient, starts basic support such as oxygen as prescribed and prepares a clear handover. Leaving the patient or giving unrelated medications is unsafe.

Відповідь

C · Stay with the patient, give oxygen as prescribed and have recent vital signs ready
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: C · Stop the infusion and inform the provider at once

Чому це відповідь

A new severe headache, vomiting or neurological decline during thrombolysis can mean intracranial bleeding. The infusion is stopped, the provider informed and an urgent scan arranged.

Відповідь

C · Stop the infusion and inform the provider at once
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: C · The infusion site, the rate and volume remaining, and the patient's symptoms

Чому це відповідь

Nurses check that the infusion is running as planned, the site has no redness or swelling, and the symptoms are controlled. Problems are acted on quickly to avoid distress.

Відповідь

C · The infusion site, the rate and volume remaining, and the patient's symptoms
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: B · Інфузійна реакція; зупинити чи сповільнити інфузію та повідомити лікаря

Чому це відповідь

Швидка інфузія ванкоміцину може вивільняти гістамін і спричиняти почервоніння та висип («інфузійна реакція на ванкоміцин»). Сповільнення швидкості зазвичай запобігає їй, але анафілаксію треба виключити.

Відповідь

B · Інфузійна реакція; зупинити чи сповільнити інфузію та повідомити лікаря
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: D · About 1 g/dL (10 g/L)

Чому це відповідь

In an average-sized adult without ongoing bleeding or hemolysis, one unit of red cells raises the hemoglobin by about 1 g/dL (and the hematocrit by about 3%). A smaller rise suggests ongoing blood loss or red cell destruction.Перевірено за: Blood Transfusion · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026)

Відповідь

D · About 1 g/dL (10 g/L)
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: B · An aplastic crisis, often caused by parvovirus B19

Чому це відповідь

Patients with sickle cell disease depend on a high reticulocyte count because their red cells live only a short time. Parvovirus B19 can stop red cell production for days, causing a rapid fall in hemoglobin with very low reticulocytes. Transfusion may be needed.Перевірено за: Reticulocyte Count · MedlinePlus (NIH) (2024)

Відповідь

B · An aplastic crisis, often caused by parvovirus B19
11.Фармакологія

Відповідь: B · Pregnant women should not handle crushed or broken tablets

Чому це відповідь

Finasteride can be absorbed through the skin and may affect genital development of a male fetus. Women who are or may become pregnant should avoid contact with crushed or broken tablets.

Відповідь

B · Pregnant women should not handle crushed or broken tablets
12.Фармакологія

Відповідь: B · Великі коливання між піковим і мінімальним рівнями

Чому це відповідь

Коли інтервал довгий порівняно з періодом напіввиведення, більша частина кожної дози виводиться до наступної. Рівні високо зростають після кожної дози й низько падають перед наступною, тож можливі токсичні піки чи неефективні мінімуми.

Відповідь

B · Великі коливання між піковим і мінімальним рівнями
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: A · Keep the genital area clean, as fungal infections are more common

Чому це відповідь

SGLT2 inhibitors increase glucose loss in the urine, raising the risk of genital thrush and urinary infections. They also cause mild diuresis, and in people with diabetes there is a rare risk of ketoacidosis, so they are paused during acute illness as advised. They improve outcomes in heart failure.

Відповідь

A · Keep the genital area clean, as fungal infections are more common
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: C · On the back or the operated side, not fully on the remaining lung

Чому це відповідь

After a pneumonectomy, the remaining lung needs room to expand, and the mediastinum must not shift. Patients usually lie on their back or on the operated side, semi-upright. Lying fully on the non-operated side can compress the remaining lung. Chest drains, if present, are managed per surgical instructions.

Відповідь

C · On the back or the operated side, not fully on the remaining lung
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: A · Препарат діє багато годин, тож низька глюкоза може повернутися

Чому це відповідь

Сульфонілсечовини стимулюють підшлункову залозу вивільняти інсулін і мають тривалу дію, особливо у літніх людей та при порушенні функції нирок. Гіпоглікемія може повторитися після початкового лікування, тому потрібен тривалий моніторинг глюкози.

Відповідь

A · Препарат діє багато годин, тож низька глюкоза може повернутися
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: A · Emptying the drainage bag and recording the volume

Чому це відповідь

Emptying and recording urine volume is routine and can be delegated to trained staff. Decisions about removal, assessment of a possible blockage and first-time teaching need the registered nurse.

Відповідь

A · Emptying the drainage bag and recording the volume
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: B · Breathe in slowly and deeply, then hold briefly

Чому це відповідь

Slow, deep inspiration with a short hold expands the alveoli and helps prevent atelectasis. It is repeated regularly while awake, together with coughing and good pain control.

Відповідь

B · Breathe in slowly and deeply, then hold briefly
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: C · Дати 100% кисню через маску без повторного дихання й вимагати рівень карбоксигемоглобіну

Чому це відповідь

Чадний газ зв'язується з гемоглобіном міцніше за кисень. Стандартна пульсоксиметрія зчитує карбоксигемоглобін як оксигемоглобін, тож SpO₂ може виглядати нормальною. Кисень високої концентрації прискорює виведення CO. Газометрія з коксиметрією вимірює карбоксигемоглобін.

Відповідь

C · Дати 100% кисню через маску без повторного дихання й вимагати рівень карбоксигемоглобіну
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: B · Tone, trauma, tissue and thrombin

Чому це відповідь

The 4 Ts are tone (atony), trauma (tears, haematomas, rupture), tissue (retained placenta or clots) and thrombin (clotting disorders). Tone is the most common cause.

Відповідь

B · Tone, trauma, tissue and thrombin
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: B · A hydatidiform (molar) pregnancy

Чому це відповідь

A molar pregnancy causes very high hCG, a uterus larger than dates, hyperemesis and bleeding. Ectopic and failing pregnancies usually have lower than expected hCG.

Відповідь

B · A hydatidiform (molar) pregnancy
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: C · Holds the head steady when held upright, with little or no head lag

Чому це відповідь

By about 4 months most infants have good head control with little head lag when pulled to sit. Sitting without support comes at about 6–8 months, pulling to stand at about 9 months and first words at about 12 months.

Відповідь

C · Holds the head steady when held upright, with little or no head lag
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: C · Phosphate

Чому це відповідь

When feeding restarts after starvation, insulin drives phosphate, potassium and magnesium into cells. Low phosphate can cause heart failure, arrhythmias and confusion, so electrolytes are checked often and feeds are increased gradually.

Відповідь

C · Phosphate
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: A · Висока гарячка, виражена ригідність м'язів за типом «свинцевої труби», сплутаність, нестабільний артеріальний тиск і підвищена креатинкіназа

Чому це відповідь

Злоякісний нейролептичний синдром зазвичай розвивається протягом днів з гіпертермією, ригідністю, порушенням свідомості, вегетативною нестабільністю та підвищеною креатинкіназою. Антипсихотик відміняють і надають термінову медичну допомогу.

Відповідь

A · Висока гарячка, виражена ригідність м'язів за типом «свинцевої труби», сплутаність, нестабільний артеріальний тиск і підвищена креатинкіназа
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: A · Повідомити лікаря, бо ібупрофен може підвищити літій до токсичних рівнів

Чому це відповідь

НПЗП зменшують виведення літію, тому рівні можуть піднятися до токсичного діапазону. Лікар має переглянути знеболення й моніторинг літію.

Відповідь

A · Повідомити лікаря, бо ібупрофен може підвищити літій до токсичних рівнів
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: h = 140 cm

Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.

Зріст у дюймах

4·12 + 7 = 55 in

Дюйми у сантиметри

h = 55·2,54 = 139,7 ≈ 140 cm

Відповідь

h = 140 cm
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: t = 165 min

24-годинний формат часу: з 1 PM додавайте 12 до години (3:45 PM = 15:45). Від півночі до 12:59 AM — це 00:00–00:59, а 12:00–12:59 PM залишається 12:00–12:59. Переходячи назад, віднімайте 12 від годин 13–23 і додавайте PM; година 00 стає 12 AM. Час через північ рахуйте двома частинами: до 24:00 (00:00), потім від 00:00.

До півночі

23:25 → 24:00 = 35 min

Після півночі

00:00 → 02:10 = 130 min

Разом

t = 35 + 130 = 165 min

Відповідь

t = 165 min
27.Розрахунок доз

Відповідь: V = 2,4 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Концентрація після змішування

1000 mg/10 mL = 100 mg/mL

Об’єм

V = 240/100 = 2,4 mL

Відповідь

V = 2,4 mL
28.Розрахунок доз

Відповідь: R = 16 mL/h

Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.

Концентрація

50000/1000 = 50 од./mL

Швидкість помпи

R = 800/50 = 16 mL/h

Відповідь

R = 16 mL/h
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: V = 640 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Швидкість у mL/h

40·60/15 = 160 mL/h

Об’єм

V = 160·4 = 640 mL

Відповідь

V = 640 mL
30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 5 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Концентрація

500/500 = 1 mg/mL

Об’єм за годину

20/1 = 20 mL/h

Швидкість крапання

R = 20·15/60 = 5 gtt/min

Відповідь

R = 5 gtt/min
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: V = 1,2 mL

Інфузії гепарину та інсуліну: концентрація = units у пакеті/об’єм пакета (units/mL). Швидкість помпи (mL/h) = units за годину/концентрація, а units за годину = mL/h × концентрація. Для призначення з розрахунку на масу тіла спершу units/h = units/kg/h × маса тіла. Об’єм болюсу = потрібні units/концентрація у флаконі. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Потрібна кількість одиниць

60·102 = 6 120 од.

Об’єм

V = 6120/5000 = 1,224 ≈ 1,2 mL

Відповідь

V = 1,2 mL
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: R = 25,5 mL/h

Титровані інфузії: спершу знайдіть концентрацію в mcg/mL (mg × 1000/mL). Для призначення з розрахунку на масу тіла mcg/min = mcg/kg/min × маса тіла. Тоді mL/h = mcg/min × 60/концентрація. У зворотному напрямку mcg/kg/min = mL/h × концентрація/(60 × маса тіла). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Концентрація

500 mg = 500 000 mcg
500 000/250 = 2000 mcg/mL

Доза за хвилину й за годину

12,5·68 = 850 mcg/min
850·60 = 51000 mcg/h

Швидкість помпи

R = 51000/2000 = 25,5 mL/h

Відповідь

R = 25,5 mL/h
33.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: U = 2,63 mL/kg/h

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Загальний об’єм сечі

500 + 475 + 325 + 150 = 1450 mL

На кілограм за годину

U = 1450/(46·12) = 2,627 ≈ 2,63 mL/kg/h

Відповідь

U = 2,63 mL/kg/h
34.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: t = 1,7 h

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Залишок об’єму

1000 − 750 = 250 mL

Час

t = 250/150 = 1,667 ≈ 1,7 h

Відповідь

t = 1,7 h

Це приблизно 1 h 40 min, тож пакет закінчиться приблизно о 08:10.

35.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: MFS = 90

Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.

Оцініть кожен пункт

падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так → 25
супутній діагноз: так → 15
допоміжний засіб для ходьби: тримається за меблі → 30
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні → 0
хода: порушена → 20
психічний стан: знає свої межі → 0

Додайте

Сума за Морс = 25 + 15 + 30 + 0 + 20 + 0 = 90

Відповідь

MFS = 90
36.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: високий

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 12/min → 0
SpO₂ 88% → 3
на кисні → 2
SBP 130 mmHg → 0
HR 40/min → 3
притомний (A) → 0
T 37,1 °C → 0

Сума та «червоні» бали

NEWS2 = 0 + 3 + 2 + 0 + 3 + 0 + 0 = 8
Принаймні один параметр дає 3.

Група ризику

високий

Відповідь

високий

Сума 5 або більше потребує термінової клінічної реакції.

37.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: PaCO₂ = 29 mmHg

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Формула Вінтерса

PaCO₂ = 1,5·14 + 8 = 29 mmHg
дальність: 27–31 mmHg

Відповідь

PaCO₂ = 29 mmHg
38.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: хронічний

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Очікуваний HCO₃⁻

гострий: 24 + 1·2,9 = 26,9 mmol/L
хронічний: 24 + 3,5·2,9 = 34,15 mmol/L

Порівняйте

виміряний: 34 mmol/L → хронічний

Відповідь

хронічний
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: QTc = 0,469 s

QT і QTc: інтервал QT вимірюють від початку комплексу QRS до кінця зубця T. Він скорочується зі зростанням частоти серцевих скорочень, тому його коригують за частотою за допомогою інтервалу R–R у секундах: QTc за Базеттом = QT/√RR, а QTc за Фрідеріцією = QT/∛RR. Формулу Базетта використовує більшість підручників; вона надмірно коригує при швидкому ритмі, де віддають перевагу Фрідеріції. Межі різняться між джерелами: QTc понад приблизно 0,45 s у чоловіків або 0,46 s у жінок зазвичай називають подовженим, а понад 0,50 s — різко подовженим.

Виміряйте

QT = 11 × 0,04 = 0,44 s
RR = 22 × 0,04 = 0,88 s

Формула Базетта

QTc = 0,44/√0,88 = 0,44/0,9381 = 0,469 s

Відповідь

QTc = 0,469 s

Вище звичайних меж як для чоловіків (близько 0,45 s), так і для жінок (близько 0,46 s): подовжений. (469 ms)

40.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: атріовентрикулярна блокада II ступеня I типу (Венкебаха)

Атріовентрикулярні блокади: позначте зубці P по порядку й перевірте, за якими з них слідує QRS. I ступінь: проводиться кожен P, PR постійний і понад 0,20 s. II ступінь, I тип (Мобітц I, Венкебах): PR подовжується від скорочення до скорочення, доки один зубець P не проводиться, потім цикл починається знову (групове скорочення). II ступінь, II тип (Мобітц II): PR проведених скорочень лишається сталим, а зубці P раптово не проводяться; QRS часто широкий. III ступінь (повна) блокада: зубці P і комплекси QRS регулярні, але незалежні, PR змінюється довільно, а частота передсердь вища за частоту замісного ритму (вузловий 40–60/min із вузьким QRS, шлуночковий 20–40/min із широким QRS). Блокаду 2:1 за однією стрічкою не можна віднести ні до I, ні до II типу.

П’ять кроків

1. Частота: 4 комплексів QRS за 6 s, × 10 = 40 за хвилину.
2. Ритм: правильно неправильний, комплекси QRS йдуть групами, розділеними паузою (групове скорочення).
3. Зубці P: позитивні й регулярні (P–P 1,00 s, 60 за хвилину); за одним із кожних 4 зубців P не слідує QRS.
4. Інтервал PR: подовжується на 0,20 → 0,34 → 0,42 s, потім зубець P не проводиться.
5. QRS: 0,08 s, вузький (менше 0,12 s).

Інтерпретація

атріовентрикулярна блокада II ступеня I типу (Венкебаха)

Відповідь

атріовентрикулярна блокада II ступеня I типу (Венкебаха)

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions