Тестові питання у стилі NCLEX (RN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 40 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Добова доза
mg/day = mg/kg/day × маса тіла (kg)
Кількість доз на добу
кількість = 24 h / інтервал між дозами (h)
Фунти в кілограми
kg = lb / 2,2
Концентрація інфузії
units/mL = units у пакеті / об’єм пакета
Швидкість помпи
mL/h = доза за годину / концентрація
Титрована інфузія
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Доза за швидкістю помпи
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Одиниці
1 mg = 1000 mcg

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

Як слід розташувати пацієнта на зондовому харчуванні, щоб зменшити ризик аспірації?

  1. AЛежачи на животі
  2. BЛежачи повністю рівно
  3. CЗ опущеним головним кінцем
  4. DЗ піднятим головним кінцем ліжка приблизно на 30–45 градусів
2.Основи сестринської справиСкладна

Which task should a registered nurse not delegate to a healthcare assistant (nursing assistant)?

  1. AHelping a patient with a morning wash
  2. BTaking routine observations on a stable patient
  3. CAssessing a patient who reports new chest pain
  4. DRecording a patient's oral fluid intake
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

Why is blood glucose control important around the time of surgery?

  1. AHigh glucose impairs white cell function and raises the risk of surgical site infection
  2. BLow glucose is needed around surgery so that the wound edges close more quickly
  3. CHigh glucose makes anesthetic drugs work for much longer and delays waking up
  4. DGlucose levels only affect patients who have type 1 diabetes
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

During a power cut in a US hospital, a ventilator must stay powered. Where should it be plugged in?

  1. AInto a red outlet connected to the emergency generator
  2. BInto an extension cord from the corridor
  3. CInto the outlet that is closest to the bed, whatever its color
  4. DInto any white outlet in the room
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

Після передачі зміни якого пацієнта медсестра має оглянути першим?

  1. AПацієнта з діабетом, глюкоза якого перед сніданком становить 160 mg/dL (8,9 mmol/L)
  2. BПацієнта через два дні після ендопротезування кульшового суглоба з болем 5 з 10
  3. CПацієнта з пневмонією, температура 38,2 °C, який отримав жарознижувальне 30 хвилин тому
  4. DПацієнта з астмою, який використовує допоміжні м'язи і має SpO₂ 88%
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

A child with sickle cell disease in a pain crisis develops chest pain, fever and an SpO₂ of 89%. What does this most likely mean?

  1. AAn ordinary pain crisis that will improve with rest
  2. BAcute chest syndrome, which needs urgent escalation and oxygen
  3. CA minor chest infection that can safely wait until the morning round
  4. DAnxiety that will settle with reassurance
7.Клінічна сестринська справаСередня

A nurse finds a patient lying on the floor beside the bed. What should be done first?

  1. ALift the patient straight back into bed so they are comfortable
  2. BCheck the patient for injuries before moving them
  3. CComplete the incident report form
  4. DPhone the patient's family
8.Клінічна сестринська справаСкладна

Пацієнт з гострим панкреатитом має сильний біль в епігастрії з іррадіацією в спину. Який сестринський догляд найважливіший?

  1. AОбмеження будь-якої рідини
  2. BДостатнє знеболення, внутрішньовенні рідини та ретельний контроль водного балансу
  3. CРясна жирна їжа для стимуляції підшлункової залози
  4. DСуворий ліжковий режим без спостережень
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

A patient with diabetes is found unconscious with a blood glucose of 38 mg/dL (2,1 mmol/L). Which treatment is appropriate?

  1. AGlucose tablets placed between the patient's teeth
  2. BGlucagon by injection, or IV dextrose as prescribed
  3. CA dose of rapid-acting insulin to stabilize the glucose
  4. DOrange juice poured slowly into the patient's mouth
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

Which cerebrospinal fluid (CSF) pattern most strongly suggests bacterial meningitis?

  1. AClear fluid, normal glucose, normal protein, no white cells
  2. BClear fluid, high glucose, low protein, many red cells
  3. CClear fluid, normal glucose, mildly raised protein, lymphocytes
  4. DCloudy fluid, low glucose, high protein, many neutrophils
11.ФармакологіяСередня

Why are benzodiazepines used with great caution in older people?

  1. AThey cause severe high blood pressure in older people
  2. BThey are not absorbed from the gut after age 65
  3. CThey raise the risk of confusion, falls and fractures
  4. DThey cause permanent hearing loss in older people
12.ФармакологіяСкладна

A patient with angina is taught to use sublingual glyceryl trinitrate (nitroglycerin). Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"If the pain is no better after one tablet, I will wait an hour before calling for help."
  2. B"I will sit down before I take the tablet, because it can make me feel faint or dizzy."
  3. C"I will replace my tablets before the expiry date."
  4. D"I may get a headache after taking it."
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

A patient's ankle–brachial pressure index (ABPI) is 0,6. What does this suggest?

  1. ASignificant peripheral arterial disease
  2. BNormal leg circulation
  3. CA deep vein thrombosis
  4. DStiff, calcified arteries that read falsely high
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

Two days after a coronary stent, a patient on aspirin and ticagrelor has black, tarry stools and feels faint on standing. What should the nurse do?

  1. AGive a laxative and repeat the observations tomorrow
  2. BStop both antiplatelet drugs permanently on the nurse's own decision
  3. CReassure the patient that iron tablets cause black stools
  4. DCheck vital signs, report urgently and anticipate a blood count
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

A patient with Addison's disease takes fludrocortisone as well as hydrocortisone. Why?

  1. ATo lower the blood pressure
  2. BTo treat a low thyroid hormone level
  3. CTo replace the missing aldosterone
  4. DTo replace the missing adrenaline
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

У пацієнта на гемодіалізі з тунельованим центральним венозним катетером невдовзі після початку діалізу з'являються гарячка й озноб. Що має запідозрити і зробити медсестра?

  1. AІнфекцію кровотоку, пов'язану з катетером; зупинити, взяти посіви й ескалювати
  2. BНормальну реакцію на діаліз; продовжити та дати лише парацетамол
  3. CПовітряну емболію; нахилити пацієнта головою догори та продовжити
  4. DСиндром дисбалансу діалізу; прискорити діаліз, щоб закінчити швидше
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

Which burn should usually be discussed with a specialist burns service even if it is small?

  1. AA partial-thickness burn on the hand
  2. BA small superficial sunburn on the back
  3. CA healed burn scar from many years ago
  4. DA tiny burn on the forearm with redness only
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

У пацієнта з кишковою непрохідністю з'являється постійний сильний біль (більше не переймоподібний), гарячка, ЧСС 120/хв і напружений болючий живіт. Що це вказує?

  1. AНормальний перебіг, який потребує лише регулярного простого знеболення
  2. BНепрохідність минає, бо кишка починає рухатися
  3. CСтрангуляцію або перфорацію, що потребує термінового хірургічного огляду
  4. DЗапор, який слід лікувати стимулювальним послаблювальним
19.Акушерське медсестринствоСередня

Progesterone relaxes smooth muscle in pregnancy. Which common complaint does this help explain?

  1. AGum bleeding
  2. BNasal stuffiness
  3. CConstipation
  4. DIncreased appetite
20.Акушерське медсестринствоСкладна

Дитина резус-негативної матері виявилася резус-негативною. Яка правильна дія щодо післяпологового анти-D?

  1. AВвести анти-D лише якщо в матері раніше був викидень
  2. BПісляпологовий анти-D не потрібен
  3. CНатомість ввести анти-D дитині
  4. DВвести подвійну дозу анти-D
21.Педіатричне медсестринствоСередня

A child's tonic–clonic seizure has stopped and she is drowsy. What should the nurse do?

  1. APlace her in the recovery position and monitor airway and breathing
  2. BGive her a drink straight away to prevent dehydration
  3. CLeave her alone in a dark room to sleep it off
  4. DWake her fully every few minutes and ask her to stand up and walk around
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

Притомна 3-річна дитина вдавилася їжею й не може ані кашляти, ані плакати, ані говорити. Що має зробити медсестра?

  1. AПочекати, чи дитина відкашляється
  2. BДати дитині води ковтнути
  3. CВсліпу очистити рот пальцем, щоб підчепити шматок їжі
  4. DВиконати удари по спині, потім абдомінальні поштовхи, та покликати на допомогу
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

Який ефект очікуваний і тимчасовий після електросудомної терапії (ЕСТ)?

  1. AОстаточна втрата всіх довготривалих спогадів до лікування
  2. BВтрата мовлення на місяці
  3. CПараліч ніг
  4. DКороткочасна сплутаність і втрата пам'яті навколо часу лікування
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

Пацієнтка, що приймає ІМАО, повертається з вечірки з сильним головним болем у потилиці, ригідністю потилиці та серцебиттям. Що має зробити медсестра першою?

  1. AПорадити їй лягти й виспатися
  2. BДати чашку міцної кави від головного болю
  3. CДати їй наступну дозу ІМАО раніше
  4. DВиміряти артеріальний тиск і терміново повідомити лікаря
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
12345678910111209:05?9:05 AM9:05 PM11:05 AM8:05 AM

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Дозу записано о 09:05 (24-годинний формат). Який запис відповідає тому самому часу в 12-годинному форматі? Натисніть на нього.

09:05
  1. 19:05 AM
  2. 29:05 PM
  3. 311:05 AM
  4. 48:05 AM
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
2 tbsp? mL2½ tsp? mL3 склянок? mLΣ = ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Протягом зміни пацієнт приймає 2 tbsp з рідка добавка, 2½ tsp з сироп від кашлю, 3 склянок з чай. Використовуючи наведені еквіваленти, знайдіть загальне пероральне надходження V у mL.

1 tbsp = 15 mL1 tsp = 5 mL1 склянка = 8 fl oz = 240 mL
V = mL
27.Розрахунок дозСередня
12 kg5 mg/kgD = ? mg

Пацієнт важить 12 kg, йому призначено 5 mg/kg одноразово. Знайдіть дозу D у mg.

12 kg5 mg/kg
D = mg
28.Розрахунок дозСкладна
200 mg/5 mLV = ? mL

Пацієнт важить 132 lb. Призначено 0,5 mg/kg одноразово, а вихідний розчин містить 200 mg у 5 mL. Вважаючи 1 kg = 2,2 lb, який об’єм V ви введете?

132 lb0,5 mg/kg200 mg/5 mL1 kg = 2,2 lb
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
250 mL20 gtt/mL10 h? gtt/min

Введіть 250 mL за 10 годин системою з фактором 20 кр/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину. Округліть до найближчого цілого числа.

250 mL10 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
50 mg250 mL9 mL/h? mcg/min

Інфузія 50 mg в 250 mL вводиться зі швидкістю 9 mL/h. Скільки мікрограмів за хвилину D отримує пацієнт?

50 mg/250 mL9 mL/h
D = mcg/min
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСередня
100 од.100 mLінсулін короткої дії8 mL/h? од./h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія 100 units інсуліну короткої дії в 100 mL іде зі швидкістю 8 mL/h. Скільки units за годину D отримує пацієнт?

100 од./100 mL8 mL/h
D = од./h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСкладна
800 mg500 mLdopamine10 mL/h90 kg? mcg/kg/min

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія dopamine (800 mg в 500 mL) іде зі швидкістю 10 mL/h. Пацієнт важить 90 kg. Яку дозу D в mcg/kg/min отримує пацієнт? Округліть до одного знака після коми.

800 mg/500 mL10 mL/h90 kg
D = mcg/kg/min
33.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 12 годмолоко200 mLжеле100 mLВнутрішньовенна інфузія50 mL/h × 12 hв/в антибіотик1 × 50 mLсеча225 mLсеча350 mLсеча325 mLсеча275 mLрановий дренаж90 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 12 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть загальне надходження I у mL.

молоко: 200 mLжеле: 100 mLВнутрішньовенна інфузія: 50 mL/h × 12 hв/в антибіотик: 1 × 50 mL
I = mL
34.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
1000 mL→ 50 mL/hпочаток 12:00tусього​ = ? h80 mL/h × 3 h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузію 1000 mL починають о 12:00 зі швидкістю 80 mL/h. Через 3 години швидкість змінюють на 50 mL/h і більше не змінюють. Через скільки годин t від початку пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

1000 mL80 mL/h · 3 h50 mL/h
t = h
35.Шкали клінічного оцінюванняСередня
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою Брейден: сенсорне сприйняття: незначно обмежене; вологість: постійно волога; активність: іноді ходить; рухливість: незначно обмежене; харчування: дуже погане; тертя та зсув: очевидної проблеми немає. Знайдіть суму за Брейден B.

6–23
B =
36.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1низькийнизький–середнійсереднійвисокий

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 20/min, SpO₂ 92% на додатковому кисні, артеріальний тиск 130/78 mmHg, пульс 130/min, притомний, температура 37,8 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.

RR 20SpO₂ 92%O₂SBP 130HR 130AT 37,8 °C
  1. 1низький
  2. 2низький–середній
  3. 3середній
  4. 4високий
37.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
pH7,357,457,57PaCO₂mmHg354542HCO₃⁻mmol/L222637некомпенсованийчастково компенсованийповністю компенсований

Навчальний газовий склад артеріальної крові показує pH 7,57, PaCO₂ 42 mmHg (5,6 kPa) і HCO₃⁻ 37 mmol/L. Первинний розлад: метаболічний алкалоз. Наскільки він компенсований? Клікніть свою відповідь.

pH 7,57PaCO₂ 42 mmHg (5,6 kPa)HCO₃⁻ 37 mmol/L
  1. 1некомпенсований
  2. 2частково компенсований
  3. 3повністю компенсований
38.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна

На рівні моря навчальний газовий склад за 21 % кисню показує PaO₂ 86 mmHg (11,5 kPa) і PaCO₂ 35 mmHg (4,7 kPa). Скористайтеся PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8, щоб знайти A–a-градієнт.

FiO₂ 21%PaO₂ 86 mmHg (11,5 kPa)PaCO₂ 35 mmHg (4,7 kPa)
A–a-градієнт = mmHg
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mVвузловий ритмсинусова тахікардіянормальний синусовий ритматріовентрикулярна блокада I ступеня

Інтерпретуйте цю ритмограму у відведенні II. Який це ритм? Натисніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1вузловий ритм
  2. 2синусова тахікардія
  3. 3нормальний синусовий ритм
  4. 4атріовентрикулярна блокада I ступеня
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mVставкаритмзубці PІнтервал PRТривалість QRS

Інтерпретуйте цю стрічку у відведенні II за п’ятьма кроками по черзі: частота, ритм, зубці P, інтервал PR, тривалість QRS. На якому кроці ви знаходите першу ненормальну ознаку? Натисніть на нього.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1ставка
  2. 2ритм
  3. 3зубці P
  4. 4Інтервал PR
  5. 5Тривалість QRS

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: D · З піднятим головним кінцем ліжка приблизно на 30–45 градусів

Чому це відповідь

Піднімання головного кінця ліжка під час і після годування допомагає запобігти рефлюксу та аспірації в легені.

Відповідь

D · З піднятим головним кінцем ліжка приблизно на 30–45 градусів
2.Основи сестринської справи

Відповідь: C · Assessing a patient who reports new chest pain

Чому це відповідь

New symptoms in a patient need registered nurse assessment and decision-making. Routine, predictable tasks with stable patients can be delegated with clear instructions.

Відповідь

C · Assessing a patient who reports new chest pain
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: A · High glucose impairs white cell function and raises the risk of surgical site infection

Чому це відповідь

Hyperglycemia weakens neutrophil function and slows healing, so it increases the risk of surgical site infection. Keeping glucose in the target range is part of infection prevention for surgical patients.

Відповідь

A · High glucose impairs white cell function and raises the risk of surgical site infection
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: A · Into a red outlet connected to the emergency generator

Чому це відповідь

In US hospitals, red outlets are usually connected to the emergency generator. Life-support equipment is plugged into them, and battery backups are checked as part of emergency planning.

Відповідь

A · Into a red outlet connected to the emergency generator
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: D · Пацієнта з астмою, який використовує допоміжні м'язи і має SpO₂ 88%

Чому це відповідь

Використання допоміжних м'язів і низька SpO₂ при астмі свідчать про гостру дихальну недостатність — проблему дихання. Підвищена глюкоза, помірний біль і гарячка, яку вже лікують, реальні, але менш термінові.

Відповідь

D · Пацієнта з астмою, який використовує допоміжні м'язи і має SpO₂ 88%
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: B · Acute chest syndrome, which needs urgent escalation and oxygen

Чому це відповідь

Chest pain, fever and low oxygen in sickle cell disease suggest acute chest syndrome. It can worsen quickly, so oxygen, urgent review and prescribed treatment are needed.

Відповідь

B · Acute chest syndrome, which needs urgent escalation and oxygen
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: B · Check the patient for injuries before moving them

Чому це відповідь

After a fall, the patient is assessed first, including airway, breathing, circulation, head injury and possible fractures, before deciding how to move them safely. The fall is then reported and the care plan reviewed.

Відповідь

B · Check the patient for injuries before moving them
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: B · Достатнє знеболення, внутрішньовенні рідини та ретельний контроль водного балансу

Чому це відповідь

Гострий панкреатит може спричиняти великі втрати рідини та поліорганну недостатність. Догляд зосереджений на інфузійній ресусцитації, знеболенні, контролі діурезу, глюкози та ранньому харчуванні, коли це можливо.

Відповідь

B · Достатнє знеболення, внутрішньовенні рідини та ретельний контроль водного балансу
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: B · Glucagon by injection, or IV dextrose as prescribed

Чому це відповідь

A patient who cannot swallow safely must not receive anything by mouth because of the risk of aspiration. Glucagon (injected or intranasal) or IV dextrose raises the glucose; once awake and able to swallow, the patient is given oral carbohydrate and a snack.Перевірено за: Hypoglycemia · MedlinePlus (NIH); Low blood sugar · MedlinePlus (NIH) (2026)

Відповідь

B · Glucagon by injection, or IV dextrose as prescribed
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: D · Cloudy fluid, low glucose, high protein, many neutrophils

Чому це відповідь

Bacterial meningitis typically gives cloudy CSF with many neutrophils, high protein and low glucose, because bacteria and white cells use glucose. Viral meningitis usually shows lymphocytes with a normal glucose; option C is normal CSF.Перевірено за: CSF glucose test · MedlinePlus (NIH) (2025); CSF cell count · MedlinePlus (NIH) (2025); CSF total protein · MedlinePlus (NIH) (2025)

Відповідь

D · Cloudy fluid, low glucose, high protein, many neutrophils
11.Фармакологія

Відповідь: C · They raise the risk of confusion, falls and fractures

Чому це відповідь

Older people are more sensitive to benzodiazepines and often eliminate them more slowly. Sedation, unsteadiness and confusion raise the risk of falls and fractures.

Відповідь

C · They raise the risk of confusion, falls and fractures
12.Фармакологія

Відповідь: A · "If the pain is no better after one tablet, I will wait an hour before calling for help."

Чому це відповідь

Unrelieved chest pain may be a heart attack, so help must not be delayed. In US teaching, emergency services are called if pain is not better 5 minutes after the first dose; UK advice is to repeat the dose after 5 minutes and call 999 if pain persists 5 minutes after the second. Sitting down prevents falls from hypotension, and headache is a common effect.

Відповідь

A · "If the pain is no better after one tablet, I will wait an hour before calling for help."
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: A · Significant peripheral arterial disease

Чому це відповідь

An ABPI of roughly 1,0–1,3 is normal, and below 0,9 indicates peripheral arterial disease; lower values mean more severe disease. A value above about 1,3 suggests calcified, incompressible vessels, common in diabetes, and is unreliable.

Відповідь

A · Significant peripheral arterial disease
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: D · Check vital signs, report urgently and anticipate a blood count

Чому це відповідь

Melaena with postural dizziness suggests upper gastrointestinal bleeding, a risk with dual antiplatelet therapy. The nurse assesses for shock, informs the team urgently and expects bloods, a group and save (type and screen) and possibly endoscopy. Stopping antiplatelets after a stent risks stent thrombosis, so the decision belongs to the medical and cardiology team.

Відповідь

D · Check vital signs, report urgently and anticipate a blood count
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: C · To replace the missing aldosterone

Чому це відповідь

In primary adrenal insufficiency, both cortisol and aldosterone are lacking. Hydrocortisone replaces cortisol, and fludrocortisone replaces aldosterone to keep sodium, potassium and blood pressure normal.

Відповідь

C · To replace the missing aldosterone
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: A · Інфекцію кровотоку, пов'язану з катетером; зупинити, взяти посіви й ескалювати

Чому це відповідь

Гарячка й озноб на початку діалізу через центральний катетер сильно вказують на інфекцію кровотоку, пов'язану з катетером. Діаліз зупиняють або коригують за протоколом, беруть посіви крові (з катетера та периферично), інформують команду й розпочинають внутрішньовенні антибіотики за призначенням. Оглядають місце виходу катетера.

Відповідь

A · Інфекцію кровотоку, пов'язану з катетером; зупинити, взяти посіви й ескалювати
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: A · A partial-thickness burn on the hand

Чому це відповідь

Burns of the face, hands, feet, genitalia, perineum and major joints, as well as circumferential, chemical, electrical and inhalation injuries, usually need specialist advice because of their risks and functional impact.

Відповідь

A · A partial-thickness burn on the hand
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: C · Странгуляцію або перфорацію, що потребує термінового хірургічного огляду

Чому це відповідь

Зміна від переймоподібного болю на постійний, з гарячкою, тахікардією, перитонеальними ознаками чи підвищеним лактатом, вказує на ішемію (странгуляцію) або перфорацію. Це хірургічна невідкладна ситуація. Послаблювальні протипоказані при механічній непрохідності.

Відповідь

C · Странгуляцію або перфорацію, що потребує термінового хірургічного огляду
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: C · Constipation

Чому це відповідь

Progesterone slows gut motility, which causes constipation and contributes to heartburn because the lower oesophageal sphincter relaxes. Gum bleeding and nasal stuffiness are mainly due to oestrogen and increased blood flow.

Відповідь

C · Constipation
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: B · Післяпологовий анти-D не потрібен

Чому це відповідь

Післяпологовий анти-D запобігає сенсибілізації до резус-позитивних клітин плода. Резус-негативна дитина не несе антигену D, тому ці пологи не можуть сенсибілізувати матір.

Відповідь

B · Післяпологовий анти-D не потрібен
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: A · Place her in the recovery position and monitor airway and breathing

Чому це відповідь

After a seizure, the child is placed on her side to keep the airway clear and let saliva drain. Breathing, colour and level of response are monitored, and nothing is given by mouth until she is fully alert.

Відповідь

A · Place her in the recovery position and monitor airway and breathing
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: D · Виконати удари по спині, потім абдомінальні поштовхи, та покликати на допомогу

Чому це відповідь

Для притомної дитини старшої за 1 рік з неефективним кашлем виконують до 5 ударів по спині, потім до 5 абдомінальних поштовхів і повторюють. Всліпу проведений палець може просунути предмет глибше. Якщо дитина втрачає реакцію, починають СЛР.

Відповідь

D · Виконати удари по спині, потім абдомінальні поштовхи, та покликати на допомогу
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: D · Короткочасна сплутаність і втрата пам'яті навколо часу лікування

Чому це відповідь

Коротка сплутаність, головний біль і прогалини в пам'яті навколо періоду лікування поширені. Медсестри реорієнтують пацієнта, контролюють життєві показники й дихальні шляхи під час відновлення та забезпечують безпеку.

Відповідь

D · Короткочасна сплутаність і втрата пам'яті навколо часу лікування
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: D · Виміряти артеріальний тиск і терміново повідомити лікаря

Чому це відповідь

Це ознаки гіпертонічного кризу. Виміряйте артеріальний тиск, залиште її під спостереженням і терміново залучіть лікаря. Кофеїн погіршив би стан.

Відповідь

D · Виміряти артеріальний тиск і терміново повідомити лікаря
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: 9:05 AM

24-годинний формат часу: з 1 PM додавайте 12 до години (3:45 PM = 15:45). Від півночі до 12:59 AM — це 00:00–00:59, а 12:00–12:59 PM залишається 12:00–12:59. Переходячи назад, віднімайте 12 від годин 13–23 і додавайте PM; година 00 стає 12 AM. Час через північ рахуйте двома частинами: до 24:00 (00:00), потім від 00:00.

Переведіть годину

09 → 9 AM

Відповідь

9:05 AM

Відповідь

9:05 AM
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: V = 762,5 mL

Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.

Кожен пункт у mL

2 tbsp = 2·15 = 30 mL
2½ tsp = 2,5·5 = 12,5 mL
3 склянок = 3·240 = 720 mL

Додайте

V = 30 + 12,5 + 720 = 762,5 mL

Відповідь

V = 762,5 mL
27.Розрахунок доз

Відповідь: D = 60 mg

Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.

Доза

5·12 = 60 mg

Відповідь

D = 60 mg
28.Розрахунок доз

Відповідь: V = 0,75 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Маса в kg

132/2,2 = 60 kg

Доза

0,5·60 = 30 mg

Об’єм

V = (30/200)·5 = 0,75 mL

Відповідь

V = 0,75 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 8 gtt/min

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Час у хвилинах

10·60 = 600 min

Швидкість крапання

R = 250·20/600 = 8,333 ≈ 8 gtt/min

Відповідь

R = 8 gtt/min

Біля ліжка округлюють до найближчої цілої краплі: 8 кр/хв.

30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: D = 30 mcg/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Концентрація

50000 mcg/250 mL = 200 mcg/mL

Доза за годину

9·200 = 1800 mcg/h

Доза за хвилину

D = 1800/60 = 30 mcg/min

Відповідь

D = 30 mcg/min
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: D = 8 од./h

Інфузії гепарину та інсуліну: концентрація = units у пакеті/об’єм пакета (units/mL). Швидкість помпи (mL/h) = units за годину/концентрація, а units за годину = mL/h × концентрація. Для призначення з розрахунку на масу тіла спершу units/h = units/kg/h × маса тіла. Об’єм болюсу = потрібні units/концентрація у флаконі. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Концентрація

100/100 = 1 од./mL

Units за годину

D = 8·1 = 8 од./h

Відповідь

D = 8 од./h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: D = 3 mcg/kg/min

Титровані інфузії: спершу знайдіть концентрацію в mcg/mL (mg × 1000/mL). Для призначення з розрахунку на масу тіла mcg/min = mcg/kg/min × маса тіла. Тоді mL/h = mcg/min × 60/концентрація. У зворотному напрямку mcg/kg/min = mL/h × концентрація/(60 × маса тіла). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Концентрація

800 000/500 = 1600 mcg/mL

Мікрограми за хвилину

10·1600 = 16000 mcg/h
16000/60 = 266,7 mcg/min

На кілограм

D = 266,7/90 = 2,963 ≈ 3 mcg/kg/min

Відповідь

D = 3 mcg/kg/min
33.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: I = 950 mL

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Додайте надходження

перорально: 200 + 100 = 300 mL
Внутрішньовенна інфузія: 50·12 = 600 mL
в/в антибіотик: 1·50 = 50 mL
I = 950 mL

Відповідь

I = 950 mL
34.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: t = 18,2 h

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Перша частина

80·3 = 240 mL
1000 − 240 = 760 mL залишилося

Друга частина

760/50 = 15,2 h

Загальний час

t = 3 + 15,2 = 18,2 h

Відповідь

t = 18,2 h

Це приблизно 18 h 12 min, тож пакет закінчиться приблизно о 06:12.

35.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: B = 14

Шкала Брейден: шість підшкал ризику пролежнів. Сенсорне сприйняття, вологість, активність, рухливість і харчування оцінюються від 1 до 4, від найгіршого рівня (1) до відсутності проблеми (4); тертя та зсув оцінюються від 1 до 3. Сума становить від 6 до 23, а нижча сума означає вищий ризик. Поширені категорії: 19–23 немає ризику, 15–18 легкий ризик, 13–14 помірний ризик, 10–12 високий ризик і 9 або менше дуже високий ризик.

Оцініть кожну підшкалу

сенсорне сприйняття: незначно обмежене → 3
вологість: постійно волога → 1
активність: іноді ходить → 3
рухливість: незначно обмежене → 3
харчування: дуже погане → 1
тертя та зсув: очевидної проблеми немає → 3

Додайте

Сума за Брейден = 3 + 1 + 3 + 3 + 1 + 3 = 14

Відповідь

B = 14
36.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: середній

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 20/min → 0
SpO₂ 92% → 2
на кисні → 2
SBP 130 mmHg → 0
HR 130/min → 2
притомний (A) → 0
T 37,8 °C → 0

Сума та «червоні» бали

NEWS2 = 0 + 2 + 2 + 0 + 2 + 0 + 0 = 6
Жоден параметр не дає 3.

Група ризику

середній

Відповідь

середній

Сума 5 або більше потребує термінової клінічної реакції.

37.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: некомпенсований

Читання газового складу крові (ROME): спершу pH: нижче за 7,35 — ацидемія, вище за 7,45 — алкалемія. Потім знайдіть показник, що це пояснює. PaCO₂ (норма 35–45 мм рт. ст., 4,7–6,0 кПа) — респіраторна частина й змінюється протилежно (Opposite) до pH у респіраторному розладі; HCO₃⁻ (норма 22–26 ммоль/л) — метаболічна частина й змінюється в тому самому напрямку, що й pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Інший показник вказує на компенсацію: норма означає відсутність компенсації; відхилення в напрямку, що повертає pH, поки pH усе ще відхилений, означає часткову компенсацію; нормальний pH за двох відхилених показників означає повну компенсацію. Межі трохи відрізняються між лабораторіями; це навчальні значення.

ROME, показник за показником

pH 7,57: алкалемія (вище за 7,45)
PaCO₂ 42 mmHg: звичайні значення (35–45)
HCO₃⁻ 37 mmol/L: високий (22–26)

Компенсація

Клінічно перевірте також очікувану компенсацію: при метаболічному алкалозі PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21 = 44,9–48,9 mmHg, тож виміряний 42 mmHg указує на додатковий дихальний алкалоз (змішаний розлад). Відповідь вище — це класифікація для іспиту за правилом ROME.

некомпенсований

Відповідь

некомпенсований
38.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: A–a-градієнт = 19,98 mmHg

Похідні показники: розрахункова осмолярність сироватки дорівнює 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина, де всі значення в ммоль/л (2·Na⁺ + глюкоза/18 + BUN/2,8, де глюкоза й BUN у мг/дл); норма — близько 275–295 мОсм/кг. Співвідношення P/F — це PaO₂, поділений на FiO₂ як частку. Альвеолярний тиск кисню на рівні моря дорівнює PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 мм рт. ст., а A–a-градієнт — це PAO₂ − PaO₂.

Альвеолярний кисень

PAO₂ = 0,21·713 − 35/0,8 = 149,7 − 43,75 = 106 mmHg

Градієнт

A–a = 106 − 86 = 19,98 mmHg

Відповідь

A–a-градієнт = 19,98 mmHg
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: атріовентрикулярна блокада I ступеня

Критерії ритмів (відведення II): синусовий ритм має позитивний зубець P перед кожним QRS, постійний PR 0,12–0,20 s і вузький QRS: нормальний синусовий ритм 60–100/min, синусова брадикардія нижче 60, синусова тахікардія понад 100. Фібриляція передсердь: немає зубців P, ізолінія з хвилями фібриляції та абсолютно неправильний R–R. Тріпотіння передсердь: пилкоподібні хвилі тріпотіння близько 250–350/min зі сталим коефіцієнтом провідності, наприклад 2:1 або 4:1. Атріовентрикулярна блокада I ступеня: синусовий ритм із постійним PR понад 0,20 s. Вузловий ритм: вузький QRS з частотою 40–60/min із відсутніми чи інвертованими зубцями P (PR менше 0,12 s або P після QRS). Шлуночкова екстрасистола (PVC) — це ранній, широкий (0,12 s або більше), химерний QRS без зубця P, із зубцем T в протилежному напрямку й зазвичай повною компенсаторною паузою; при бігемінії кожне друге скорочення є PVC.

П’ять кроків

1. Частота: R–R = 24 малих клітинок, 1500 ÷ 24 ≈ 63 за хвилину.
2. Ритм: регулярний, кожен R–R дорівнює 0,96 s.
3. Зубці P: позитивні, по одному перед кожним QRS, усі однакові.
4. Інтервал PR: 0,26 s, постійний, довший за 0,20 s.
5. QRS: 0,08 s, вузький (менше 0,12 s).

Інтерпретація

атріовентрикулярна блокада I ступеня

Відповідь

атріовентрикулярна блокада I ступеня
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: зубці P

П’ять кроків для кожної стрічки: 1. частота (метод 300 або 1500, або метод 6 секунд при нерегулярному ритмі); 2. ритм: чи однакові інтервали R–R; 3. зубці P: є, позитивні у відведенні II, один перед кожним QRS і всі однакові; 4. інтервал PR: 0,12–0,20 s і постійний; 5. тривалість QRS: менше 0,12 s. Лише після п’яти кроків назвіть ритм. Нормальний синусовий ритм відповідає всім п’яти: 60–100/min, регулярний, позитивний P перед кожним QRS, PR 0,12–0,20 s, QRS менше 0,12 s.

П’ять кроків

1. Частота: R–R = 22 малих клітинок, 1500 ÷ 22 ≈ 68 за хвилину.
2. Ритм: регулярний, кожен R–R дорівнює 0,88 s.
3. Зубці P: інвертовані, безпосередньо після кожного QRS.
4. Інтервал PR: не вимірюється.
5. QRS: 0,08 s, вузький (менше 0,12 s).

Перший ненормальний крок

зубці P → прискорений вузловий ритм

Відповідь

зубці P

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions