Тестові питання у стилі NCLEX (RN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 40 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Добова доза
mg/day = mg/kg/day × маса тіла (kg)
Кількість доз на добу
кількість = 24 h / інтервал між дозами (h)
Фунти в кілограми
kg = lb / 2,2
Концентрація інфузії
units/mL = units у пакеті / об’єм пакета
Швидкість помпи
mL/h = доза за годину / концентрація
Титрована інфузія
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Доза за швидкістю помпи
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Одиниці
1 mg = 1000 mcg

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

A patient starts regular morphine. What is usually prescribed alongside it to prevent a common side effect?

  1. AA diuretic
  2. BA laxative
  3. CAn antibiotic
  4. DAn antihistamine
2.Основи сестринської справиСкладна

Пацієнт у відділенні раптово перестає реагувати й не дихає нормально. Яка перша дія?

  1. AСпершу перевірити рівень глюкози
  2. BВиміряти артеріальний тиск
  3. CПокликати на допомогу й почати СЛР
  4. DПокласти пацієнта на бік і спостерігати
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

Which kitchen practice helps prevent scald burns in young children?

  1. ALeave hot drinks at the edge of the table
  2. BTurn pot handles toward the back of the stove
  3. CHold the child while drinking a hot drink
  4. DLet the child stand on a chair beside the stove
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

A patient restrained because of violent behavior is now calm, oriented and following instructions. What should the nurse do?

  1. AKeep the restraints until the next provider visit
  2. BRemove one restraint each day to test the patient’s behavior
  3. CKeep the restraints until the order expires
  4. DRemove the restraints, because the reason for them has ended
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

Помічник з догляду доповідає про чотирьох пацієнтів. Чия доповідь потребує уваги медсестри першою?

  1. AПацієнт із ХОЗЛ має SpO₂ 90% у спокої, що відповідає його звичним значенням
  2. BПацієнт через добу після операції на животі стає неспокійним і має ЧСС 124/min
  3. CПацієнт виділив 300 mL сечі за останні 6 годин
  4. DПацієнт просить ще одну подушку
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

Знахідка якого пацієнта найтерміновіша?

  1. AПацієнта, результат аналізу тромбоцитів якого очікується
  2. BПацієнта на інфузії гепарину, у якого нова сплутаність і сильний головний біль
  3. CПацієнта після операції на коліні з невеликим синцем у місці ін'єкції
  4. DПацієнта на варфарині з МНВ 2,5, якому пора приймати звичну вечірню дозу
7.Клінічна сестринська справаСередня

Пацієнт з нейтропенією після хіміотерапії має температуру 38,3 °C. Що є пріоритетом?

  1. AДати лише парацетамол і знову перевірити температуру завтра
  2. BЧекати 24 години, чи минеться гарячка
  3. CЗаохотити пацієнта прогулятися
  4. DЛікувати як нейтропенічний сепсис і терміново ввести внутрішньовенні антибіотики
8.Клінічна сестринська справаСкладна

Why is morphine more likely to cause toxicity in a patient with severe kidney impairment?

  1. AKidney disease makes the opioid receptors disappear
  2. BKidney failure makes the stomach absorb more morphine
  3. CThe kidneys normally activate morphine, so more of it becomes active
  4. DIts active metabolites build up because the kidneys excrete them
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

Which instruction is correct for a patient starting oral iron tablets?

  1. ATake each tablet with milk to protect the stomach
  2. BTake the tablet with an antacid to improve absorption
  3. CYour urine will turn bright orange while you take it
  4. DYour stools may turn dark green or black
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

A man of Mediterranean descent develops dark urine, jaundice and a falling hemoglobin a few days after eating fava beans. Which condition is most likely?

  1. AG6PD deficiency with acute hemolysis
  2. BSickle cell crisis with vaso-occlusion
  3. CVitamin B12 deficiency anemia
  4. DIron-deficiency anemia from poor diet
11.ФармакологіяСередня

How should the nurse straighten the ear canal to give ear drops to a 2-year-old child?

  1. APull the pinna up and back
  2. BPull the pinna down and back
  3. CPush the pinna forward and up
  4. DLeave the ear untouched and drop into the canal
12.ФармакологіяСкладна

A patient taking a GLP-1 receptor agonist such as semaglutide has severe, constant upper abdominal pain spreading to the back, with vomiting. What should the nurse suspect?

  1. AConstipation; a laxative will solve the problem
  2. BExpected nausea; the patient should take the next dose with food
  3. CHypoglycaemia; the patient should eat sweets and continue as usual
  4. DAcute pancreatitis; the drug is stopped and urgent assessment arranged
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

A 70 kg patient has passed 20 mL of urine per hour for the last three hours. How should this be interpreted?

  1. ANormal, because any measurable urine output is reassuring
  2. BBelow 0,5 mL/kg/h, suggesting poor kidney perfusion
  3. CNormal, because the target is 0,1 mL/kg/h
  4. DHigh, suggesting fluid overload that needs a diuretic
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

A nurse reviews inhaler use with a patient who has asthma and uses a separate steroid preventer inhaler and a salbutamol reliever. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I carry my blue reliever inhaler with me."
  2. B"I use my steroid inhaler when I start to wheeze."
  3. C"I rinse my mouth after the steroid inhaler."
  4. D"I use my steroid inhaler every day, even when I feel well."
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

Which statement about the PSA blood test is correct?

  1. AA normal result always rules out any prostate cancer
  2. BIt is only raised in women with bladder cancer
  3. CA raised result always means prostate cancer
  4. DIt can be raised by benign problems as well as by cancer
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

A day after a total thyroidectomy, a patient has tingling lips, a positive Chvostek's sign and a corrected calcium of 1,85 mmol/L (about 7,4 mg/dL). What does the nurse expect?

  1. AA loop diuretic to remove the extra calcium
  2. BIV calcium gluconate and monitoring for laryngospasm
  3. CIV potassium chloride and a fluid restriction
  4. DOral levothyroxine, with a recheck of the calcium in a month
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

Яка порада щодо їжі зменшує ризик закупорки при новій ілеостомі?

  1. AПити дуже мало рідини, щоб вміст був густим
  2. BКовтати їжу швидко, майже не жуючи
  3. CДобре жувати й вводити багату на клітковину їжу поступово
  4. DЗ першого дня їсти багато горіхів і насіння
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

A patient with suspected appendicitis says the pain suddenly eased, but an hour later has a temperature of 38,9 °C, a rigid abdomen and a pulse of 118/min. What does this suggest?

  1. AThe appendicitis has settled by itself
  2. BSimple constipation that needs a laxative
  3. CPerforation with peritonitis
  4. DA side effect of the analgesia given
19.Акушерське медсестринствоСередня

Which position of the fetal head presents the smallest diameter to the pelvis?

  1. APartial extension, with the brow presenting
  2. BFull extension, with the face presenting
  3. CFull flexion, with the chin on the chest
  4. DA neutral position with no flexion
20.Акушерське медсестринствоСкладна

Which newborn finding should prompt checks for kidney and other anomalies?

  1. AAcrocyanosis in the first hours
  2. BMild moulding of the head
  3. CMilia on the nose
  4. DA single umbilical artery
21.Педіатричне медсестринствоСередня

Which statement about patient-controlled analgesia (PCA) for a child is correct?

  1. AAny visitor may press it if the child seems uncomfortable
  2. BParents should press the button whenever the child is asleep
  3. COnly the child presses the button, unless a protocol says otherwise
  4. DThe nurse should press it every 5 minutes, day and night, to keep the pain away
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

The nurse has taught the parents of a child with sickle cell disease. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"We'll learn how to feel her tummy for an enlarged spleen."
  2. B"We'll dress her warmly before she goes out in cold weather."
  3. C"In summer she can drink less so she doesn't need the toilet at school."
  4. D"We'll call the hospital straight away if she has a fever."
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

Which activity is most suitable for a patient in an acute manic episode?

  1. AA long group discussion in the day room
  2. BA walk with a staff member
  3. CA complicated board game such as chess with other patients
  4. DA competitive team game of volleyball
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

Під час сеансу пацієнт каже, що має намір серйозно нашкодити названому сусідові. Який правильний загальний принцип?

  1. AМедсестра має особисто піти й попередити сусіда, не повідомляючи команду
  2. BКонфіденційність означає, що нічого не можна розкривати
  3. CЗагрозу слід проігнорувати, бо пацієнти часто кажуть те, чого не мають на увазі
  4. DПро ризик для конкретної особи слід повідомити команду, а іноді й розкрити його, щоб захистити цю особу, відповідно до закону й політики
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
12345678910111202:05?4:05 AM1:05 AM2:05 PM2:05 AM

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Дозу записано о 02:05 (24-годинний формат). Який запис відповідає тому самому часу в 12-годинному форматі? Натисніть на нього.

02:05
  1. 14:05 AM
  2. 21:05 AM
  3. 32:05 PM
  4. 42:05 AM
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
00:0017:3008:20t = ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія починається о 17:30 і закінчується о 08:20 наступного ранку (24-годинний формат). Скільки хвилин t вона тривала?

17:3008:20
t = min
27.Розрахунок дозСередня
2 g+ 7,4 mLV = ? mL

Флакон містить 2 g порошку. На етикетці: додайте 7,4 mL води для ін’єкцій, щоб отримати загальний об’єм 8 mL. Призначено 100 mg. Який об’єм V розведеного розчину ви введете?

2 g+ 7,4 mL → 8 mL100 mg
V = mL
28.Розрахунок дозСкладна
50k од.1000 mL? mL/h2000 од./h

Інфузія містить 50000 одиниць препарату в 1000 mL. Призначено 2000 одиниць на годину. Яку швидкість R ви встановите на помпі, у mL/h?

50000 од./1000 mL2000 од./h
R = mL/h
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
V = ?15 gtt/mL30 gtt/min6 h

Крапельниця працює зі швидкістю 30 gtt/min через систему з 15 gtt/mL. Скільки мілілітрів V отримає пацієнт за 6 годин?

30 gtt/min15 gtt/mL6 h
V = mL
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
50 mg500 mL3 mL/h? mcg/min

Інфузія 50 mg в 500 mL вводиться зі швидкістю 3 mL/h. Скільки мікрограмів за хвилину D отримує пацієнт?

50 mg/500 mL3 mL/h
D = mcg/min
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСередня
heparin 1 000 од./mL70 од./kg · 91 kg → V = ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Навчальний протокол передбачає болюс гепарину 70 units/kg для пацієнта масою 91 kg. Флакон містить 1 000 units/mL. Який об’єм V ви набираєте? Округліть до одного знака після коми.

70 од./kg91 kg1 000 од./mL
V = mL
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСкладна
500 mg250 mLdobutamine? mL/h63 kg7,5 mcg/kg/min

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет містить dobutamine 500 mg в 250 mL. Призначено 7,5 mcg/kg/min пацієнтові масою 63 kg. Яку швидкість R ви встановлюєте на помпі, у mL/h? Округліть до одного знака після коми.

500 mg/250 mL7,5 mcg/kg/min63 kg
R = mL/h
33.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 8 годсік200 mLмолоко240 mLсуп250 mLкубики льоду200 mLВнутрішньовенна інфузія75 mL/h × 8 hв/в антибіотик1 × 50 mLсеча475 mLсеча200 mLсеча425 mLрановий дренаж100 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 8 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть водний баланс B = надходження − виведення в mL (від’ємна відповідь означає чисту втрату). Рахуйте кубики льоду як половину їхнього об’єму.

сік: 200 mLмолоко: 240 mLсуп: 250 mLкубики льоду: 200 mLВнутрішньовенна інфузія: 75 mL/h × 8 hв/в антибіотик: 1 × 50 mLсеча: 475 mLсеча: 200 mLсеча: 425 mLрановий дренаж: 100 mL
B = mL
34.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
500 mL200 mL введено50 mL/h08:00t = ? h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 500 mL вводять помпою зі швидкістю 50 mL/h. О 08:00 вже введено 200 mL. Через скільки годин t пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

500 mL200 mL введено50 mL/h
t = h
35.Шкали клінічного оцінюванняСередня
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою Брейден: сенсорне сприйняття: без порушень; вологість: дуже волога; активність: іноді ходить; рухливість: дуже обмежене; харчування: імовірно недостатнє; тертя та зсув: очевидної проблеми немає. Знайдіть суму за Брейден B.

6–23
B =
36.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1низькийнизький–середнійсереднійвисокий

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 18/min, SpO₂ 99% на додатковому кисні, артеріальний тиск 118/70 mmHg, пульс 92/min, притомний, температура 35,5 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.

RR 18SpO₂ 99%O₂SBP 118HR 92AT 35,5 °C
  1. 1низький
  2. 2низький–середній
  3. 3середній
  4. 4високий
37.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
pH7,357,457,43PaCO₂mmHg354528HCO₃⁻mmol/L222618некомпенсованийчастково компенсованийповністю компенсований

Навчальний газовий склад артеріальної крові показує pH 7,43, PaCO₂ 28 mmHg (3,7 kPa) і HCO₃⁻ 18 mmol/L. Первинний розлад: респіраторний алкалоз. Наскільки він компенсований? Клікніть свою відповідь.

pH 7,43PaCO₂ 28 mmHg (3,7 kPa)HCO₃⁻ 18 mmol/L
  1. 1некомпенсований
  2. 2частково компенсований
  3. 3повністю компенсований
38.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна

На рівні моря навчальний газовий склад за 35 % кисню показує PaO₂ 72 mmHg (9,6 kPa) і PaCO₂ 39 mmHg (5,2 kPa). Скористайтеся PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8, щоб знайти A–a-градієнт.

FiO₂ 35%PaO₂ 72 mmHg (9,6 kPa)PaCO₂ 39 mmHg (5,2 kPa)
A–a-градієнт = mmHg
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mV

Виміряйте інтервал QT та інтервал R–R на цій регулярній стрічці у відведенні II, потім обчисліть скоригований за частотою показник QTc за формулою Базетта QTc = QT/√RR (обидва в секундах). Відповідь дайте в секундах із трьома знаками після коми.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
QTc = s
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mVшлуночковий кардіостимульований ритмсинусовий ритм із широким QRSритм двокамерного (AV) кардіостимулятораатріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)

У цього пацієнта є кардіостимулятор. Інтерпретуйте стрічку у відведенні II. Клацніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1шлуночковий кардіостимульований ритм
  2. 2синусовий ритм із широким QRS
  3. 3ритм двокамерного (AV) кардіостимулятора
  4. 4атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: B · A laxative

Чому це відповідь

Because opioid-induced constipation is so common, a regular laxative is usually prescribed with regular opioids, and bowel movements are monitored.

Відповідь

B · A laxative
2.Основи сестринської справи

Відповідь: C · Покликати на допомогу й почати СЛР

Чому це відповідь

Відсутність реакції та нормального дихання означає зупинку серця: покличте допомогу (реанімаційну бригаду, дефібрилятор) і негайно почніть компресії грудної клітки.

Відповідь

C · Покликати на допомогу й почати СЛР
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: B · Turn pot handles toward the back of the stove

Чому це відповідь

Scalds from hot liquids are common childhood burns. Turning pot handles inward, using back burners and keeping hot drinks out of reach reduce the risk.

Відповідь

B · Turn pot handles toward the back of the stove
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: D · Remove the restraints, because the reason for them has ended

Чому це відповідь

Restraints are used only as long as needed to keep people safe. Once the patient no longer presents a danger, the restraints are removed, even if the order has not yet expired.

Відповідь

D · Remove the restraints, because the reason for them has ended
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: B · Пацієнт через добу після операції на животі стає неспокійним і має ЧСС 124/min

Чому це відповідь

Нова неспокійність зі швидким пульсом після операції може означати кровотечу, сепсис чи гіпоксію. SpO₂ 90% очікувана для цього пацієнта з ХОЗЛ, а 300 mL за 6 годин (50 mL/h) — достатній діурез.

Відповідь

B · Пацієнт через добу після операції на животі стає неспокійним і має ЧСС 124/min
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: B · Пацієнта на інфузії гепарину, у якого нова сплутаність і сильний головний біль

Чому це відповідь

Нова сплутаність і сильний головний біль у пацієнта на антикоагулянтах можуть означати внутрішньочерепний крововилив. МНВ 2,5 в межах поширеного терапевтичного діапазону 2–3, а невеликий синець у місці ін'єкції поширений.

Відповідь

B · Пацієнта на інфузії гепарину, у якого нова сплутаність і сильний головний біль
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: D · Лікувати як нейтропенічний сепсис і терміново ввести внутрішньовенні антибіотики

Чому це відповідь

Нейтропенічний сепсис — онкологічний невідкладний стан. Внутрішньовенні антибіотики широкого спектра слід ввести протягом години, не чекаючи результатів аналізів.

Відповідь

D · Лікувати як нейтропенічний сепсис і терміново ввести внутрішньовенні антибіотики
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: D · Its active metabolites build up because the kidneys excrete them

Чому це відповідь

Morphine metabolites, including morphine-6-glucuronide, are cleared by the kidneys and accumulate in renal impairment, causing sedation and respiratory depression. Alternative opioids or lower doses are often chosen.

Відповідь

D · Its active metabolites build up because the kidneys excrete them
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: D · Your stools may turn dark green or black

Чому це відповідь

Oral iron commonly darkens the stools, which is harmless, but black tarry stools with abdominal pain should be reported. Milk, antacids and tea reduce absorption; vitamin C or orange juice can improve it.Перевірено за: Ferrograd C patient information leaflet (ferrous sulfate + vitamin C) · electronic medicines compendium (eMC), UK (2018)

Відповідь

D · Your stools may turn dark green or black
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: A · G6PD deficiency with acute hemolysis

Чому це відповідь

G6PD deficiency makes red cells vulnerable to oxidative damage. Fava beans, some drugs (such as primaquine and some sulfonamides) and infections can trigger acute hemolysis, with dark urine, jaundice and anemia. Triggers are avoided.

Відповідь

A · G6PD deficiency with acute hemolysis
11.Фармакологія

Відповідь: B · Pull the pinna down and back

Чому це відповідь

In children under about 3 years, the pinna is pulled down and back; in adults it is pulled up and back. The child then lies with the treated ear up for a few minutes.

Відповідь

B · Pull the pinna down and back
12.Фармакологія

Відповідь: D · Acute pancreatitis; the drug is stopped and urgent assessment arranged

Чому це відповідь

Mild nausea is common with GLP-1 agonists, but severe persistent abdominal pain radiating to the back suggests pancreatitis. The drug is stopped and the patient needs urgent assessment, including serum lipase or amylase.

Відповідь

D · Acute pancreatitis; the drug is stopped and urgent assessment arranged
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: B · Below 0,5 mL/kg/h, suggesting poor kidney perfusion

Чому це відповідь

A urine output below about 0,5 mL/kg/h (35 mL/h for 70 kg) for several hours is oliguria and may indicate hypovolaemia, shock or acute kidney injury. It should be reported along with the other observations, and the catheter checked for blockage.

Відповідь

B · Below 0,5 mL/kg/h, suggesting poor kidney perfusion
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: B · "I use my steroid inhaler when I start to wheeze."

Чому це відповідь

Inhaled corticosteroids are preventers that reduce airway inflammation over days to weeks and must be taken regularly. They do not relieve an acute wheeze. Unless the patient has a combined reliever and maintenance regimen, a short-acting bronchodilator is used for symptoms.

Відповідь

B · "I use my steroid inhaler when I start to wheeze."
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: D · It can be raised by benign problems as well as by cancer

Чому це відповідь

PSA can rise with BPH, prostatitis, UTI, recent ejaculation or instrumentation, as well as cancer. A normal level does not exclude cancer. Results are interpreted with symptoms, examination and other tests.

Відповідь

D · It can be raised by benign problems as well as by cancer
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: B · IV calcium gluconate and monitoring for laryngospasm

Чому це відповідь

Symptomatic hypocalcaemia is treated with IV calcium gluconate, followed by oral calcium and often vitamin D. Severe hypocalcaemia can cause laryngospasm, seizures and arrhythmias, so the airway and ECG are monitored.

Відповідь

B · IV calcium gluconate and monitoring for laryngospasm
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: C · Добре жувати й вводити багату на клітковину їжу поступово

Чому це відповідь

Волокниста їжа, як-от горіхи, кукурудза, сухофрукти та шкірка фруктів, може утворити грудку, що блокує вузьку стому. Ретельне жування, поступове введення такої їжі та достатнє пиття зменшують ризик. Симптоми закупорки: спазми, набрякла стома й відсутність виділення.

Відповідь

C · Добре жувати й вводити багату на клітковину їжу поступово
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: C · Perforation with peritonitis

Чому це відповідь

Brief relief can occur when an inflamed appendix ruptures, followed by spreading peritonitis with fever, rigidity and tachycardia. This is a surgical emergency needing urgent review, IV fluids and antibiotics.

Відповідь

C · Perforation with peritonitis
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: C · Full flexion, with the chin on the chest

Чому це відповідь

When the head is fully flexed, the suboccipitobregmatic diameter of about 9,5 cm presents. Extension, as in brow and face presentations, presents larger diameters and can obstruct labour.

Відповідь

C · Full flexion, with the chin on the chest
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: D · A single umbilical artery

Чому це відповідь

A two-vessel cord can be associated with renal, cardiac and other anomalies. Milia, moulding and acrocyanosis are normal findings.

Відповідь

D · A single umbilical artery
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: C · Only the child presses the button, unless a protocol says otherwise

Чому це відповідь

PCA is safe because a sedated child stops pressing the button. If others press it ("PCA by proxy") this safety is lost, risking overdose. Nurse- or parent-controlled analgesia is only used under specific protocols with extra monitoring.

Відповідь

C · Only the child presses the button, unless a protocol says otherwise
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: C · "In summer she can drink less so she doesn't need the toilet at school."

Чому це відповідь

Dehydration promotes sickling, so children with sickle cell disease need plenty of fluids, especially in hot weather and during exercise. Seeking help for fever, avoiding cold and checking the spleen are correct.

Відповідь

C · "In summer she can drink less so she doesn't need the toilet at school."
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: B · A walk with a staff member

Чому це відповідь

Solitary, non-competitive physical activity helps release energy safely. Competitive games, large groups and tasks requiring long concentration can increase agitation and conflict.

Відповідь

B · A walk with a staff member
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: D · Про ризик для конкретної особи слід повідомити команду, а іноді й розкрити його, щоб захистити цю особу, відповідно до закону й політики

Чому це відповідь

Серйозна загроза проти конкретної особи переважає конфіденційність. Медсестра повідомляє команду, документує загрозу та дотримується юридичних і політичних процедур для захисту цієї особи.

Відповідь

D · Про ризик для конкретної особи слід повідомити команду, а іноді й розкрити його, щоб захистити цю особу, відповідно до закону й політики
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: 2:05 AM

24-годинний формат часу: з 1 PM додавайте 12 до години (3:45 PM = 15:45). Від півночі до 12:59 AM — це 00:00–00:59, а 12:00–12:59 PM залишається 12:00–12:59. Переходячи назад, віднімайте 12 від годин 13–23 і додавайте PM; година 00 стає 12 AM. Час через північ рахуйте двома частинами: до 24:00 (00:00), потім від 00:00.

Переведіть годину

02 → 2 AM

Відповідь

2:05 AM

Відповідь

2:05 AM
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: t = 890 min

24-годинний формат часу: з 1 PM додавайте 12 до години (3:45 PM = 15:45). Від півночі до 12:59 AM — це 00:00–00:59, а 12:00–12:59 PM залишається 12:00–12:59. Переходячи назад, віднімайте 12 від годин 13–23 і додавайте PM; година 00 стає 12 AM. Час через північ рахуйте двома частинами: до 24:00 (00:00), потім від 00:00.

До півночі

17:30 → 24:00 = 390 min

Після півночі

00:00 → 08:20 = 500 min

Разом

t = 390 + 500 = 890 min

Відповідь

t = 890 min
27.Розрахунок доз

Відповідь: V = 0,4 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Концентрація після змішування

2000 mg/8 mL = 250 mg/mL

Об’єм

V = 100/250 = 0,4 mL

Відповідь

V = 0,4 mL
28.Розрахунок доз

Відповідь: R = 40 mL/h

Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.

Концентрація

50000/1000 = 50 од./mL

Швидкість помпи

R = 2000/50 = 40 mL/h

Відповідь

R = 40 mL/h
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: V = 720 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Швидкість у mL/h

30·60/15 = 120 mL/h

Об’єм

V = 120·6 = 720 mL

Відповідь

V = 720 mL
30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: D = 5 mcg/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Концентрація

50000 mcg/500 mL = 100 mcg/mL

Доза за годину

3·100 = 300 mcg/h

Доза за хвилину

D = 300/60 = 5 mcg/min

Відповідь

D = 5 mcg/min
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: V = 6,4 mL

Інфузії гепарину та інсуліну: концентрація = units у пакеті/об’єм пакета (units/mL). Швидкість помпи (mL/h) = units за годину/концентрація, а units за годину = mL/h × концентрація. Для призначення з розрахунку на масу тіла спершу units/h = units/kg/h × маса тіла. Об’єм болюсу = потрібні units/концентрація у флаконі. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Потрібна кількість одиниць

70·91 = 6 370 од.

Об’єм

V = 6370/1000 = 6,37 ≈ 6,4 mL

Відповідь

V = 6,4 mL
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: R = 14,2 mL/h

Титровані інфузії: спершу знайдіть концентрацію в mcg/mL (mg × 1000/mL). Для призначення з розрахунку на масу тіла mcg/min = mcg/kg/min × маса тіла. Тоді mL/h = mcg/min × 60/концентрація. У зворотному напрямку mcg/kg/min = mL/h × концентрація/(60 × маса тіла). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Концентрація

500 mg = 500 000 mcg
500 000/250 = 2000 mcg/mL

Доза за хвилину й за годину

7,5·63 = 472,5 mcg/min
472,5·60 = 28350 mcg/h

Швидкість помпи

R = 28350/2000 = 14,18 ≈ 14,2 mL/h

Відповідь

R = 14,2 mL/h
33.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: B = 240 mL

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Загальне надходження

перорально: 200 + 240 + 250 = 690 mL
кубики льоду: 200/2 = 100 mL
Внутрішньовенна інфузія: 75·8 = 600 mL
в/в антибіотик: 1·50 = 50 mL
загальне надходження = 1440 mL

Загальне виведення

475 + 200 + 425 + 100 = 1200 mL

Баланс

B = 1440 − 1200 = 240 mL

Відповідь

B = 240 mL

Додатний: рідини надійшло більше, ніж виведено.

34.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: t = 6 h

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Залишок об’єму

500 − 200 = 300 mL

Час

t = 300/50 = 6 h

Відповідь

t = 6 h

Це приблизно 6 h 00 min, тож пакет закінчиться приблизно о 14:00.

35.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: B = 16

Шкала Брейден: шість підшкал ризику пролежнів. Сенсорне сприйняття, вологість, активність, рухливість і харчування оцінюються від 1 до 4, від найгіршого рівня (1) до відсутності проблеми (4); тертя та зсув оцінюються від 1 до 3. Сума становить від 6 до 23, а нижча сума означає вищий ризик. Поширені категорії: 19–23 немає ризику, 15–18 легкий ризик, 13–14 помірний ризик, 10–12 високий ризик і 9 або менше дуже високий ризик.

Оцініть кожну підшкалу

сенсорне сприйняття: без порушень → 4
вологість: дуже волога → 2
активність: іноді ходить → 3
рухливість: дуже обмежене → 2
харчування: імовірно недостатнє → 2
тертя та зсув: очевидної проблеми немає → 3

Додайте

Сума за Брейден = 4 + 2 + 3 + 2 + 2 + 3 = 16

Відповідь

B = 16
36.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: низький

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 18/min → 0
SpO₂ 99% → 0
на кисні → 2
SBP 118 mmHg → 0
HR 92/min → 1
притомний (A) → 0
T 35,5 °C → 1

Сума та «червоні» бали

NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 0 + 1 + 0 + 1 = 4
Жоден параметр не дає 3.

Група ризику

низький

Відповідь

низький
37.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: повністю компенсований

Читання газового складу крові (ROME): спершу pH: нижче за 7,35 — ацидемія, вище за 7,45 — алкалемія. Потім знайдіть показник, що це пояснює. PaCO₂ (норма 35–45 мм рт. ст., 4,7–6,0 кПа) — респіраторна частина й змінюється протилежно (Opposite) до pH у респіраторному розладі; HCO₃⁻ (норма 22–26 ммоль/л) — метаболічна частина й змінюється в тому самому напрямку, що й pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Інший показник вказує на компенсацію: норма означає відсутність компенсації; відхилення в напрямку, що повертає pH, поки pH усе ще відхилений, означає часткову компенсацію; нормальний pH за двох відхилених показників означає повну компенсацію. Межі трохи відрізняються між лабораторіями; це навчальні значення.

ROME, показник за показником

pH 7,43: у межах 7,35–7,45
PaCO₂ 28 mmHg: низький (35–45)
HCO₃⁻ 18 mmol/L: низький (22–26)

Компенсація

повністю компенсований

Відповідь

повністю компенсований
38.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: A–a-градієнт = 128,8 mmHg

Похідні показники: розрахункова осмолярність сироватки дорівнює 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина, де всі значення в ммоль/л (2·Na⁺ + глюкоза/18 + BUN/2,8, де глюкоза й BUN у мг/дл); норма — близько 275–295 мОсм/кг. Співвідношення P/F — це PaO₂, поділений на FiO₂ як частку. Альвеолярний тиск кисню на рівні моря дорівнює PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 мм рт. ст., а A–a-градієнт — це PAO₂ − PaO₂.

Альвеолярний кисень

PAO₂ = 0,35·713 − 39/0,8 = 249,5 − 48,75 = 200,8 mmHg

Градієнт

A–a = 200,8 − 72 = 128,8 mmHg

Відповідь

A–a-градієнт = 128,8 mmHg
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: QTc = 0,375 s

QT і QTc: інтервал QT вимірюють від початку комплексу QRS до кінця зубця T. Він скорочується зі зростанням частоти серцевих скорочень, тому його коригують за частотою за допомогою інтервалу R–R у секундах: QTc за Базеттом = QT/√RR, а QTc за Фрідеріцією = QT/∛RR. Формулу Базетта використовує більшість підручників; вона надмірно коригує при швидкому ритмі, де віддають перевагу Фрідеріції. Межі різняться між джерелами: QTc понад приблизно 0,45 s у чоловіків або 0,46 s у жінок зазвичай називають подовженим, а понад 0,50 s — різко подовженим.

Виміряйте

QT = 7,5 × 0,04 = 0,30 s
RR = 16 × 0,04 = 0,64 s

Формула Базетта

QTc = 0,30/√0,64 = 0,30/0,8 = 0,375 s

Відповідь

QTc = 0,375 s

У межах звичайних значень (близько 0,45 s для чоловіків, 0,46 s для жінок). (375 ms)

40.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: шлуночковий кардіостимульований ритм

Кардіостимульовані ритми: імпульс кардіостимулятора видно як вузький вертикальний пік стимуляції. Після шлуночкового піку QRS широкий (0,12 s або більше), бо імпульс поширюється від електрода через м’яз, а не провідною системою; при стимуляції правого шлуночка він у відведенні II часто здебільшого від’ємний. Пік перед кожним зубцем P означає передсердну стимуляцію, а двокамерний (AV) кардіостимулятор показує передсердний пік і зубець P, а потім, після запрограмованої AV-затримки, шлуночковий пік і широкий QRS. Захоплення означає, що за кожним піком іде деполяризація. Відсутність захоплення — це пік без зубця P чи QRS після нього; відсутність сприйняття (піки, що не зважають на власні скорочення пацієнта) та відсутність стимуляції (немає піку, коли він має бути) — інші класичні порушення роботи.

П’ять кроків

1. Частота: R–R = 20 малих клітинок, 1500 ÷ 20 ≈ 75 за хвилину.
2. Ритм: регулярний, кожен R–R дорівнює 0,80 s.
3. Зубці P: не видно; різкий пік стимуляції стоїть безпосередньо перед кожним QRS.
4. Інтервал PR: не вимірюється.
5. QRS: 0,16 s, широкий, і за кожним піком стимуляції йде QRS (захоплення).

Інтерпретація

шлуночковий кардіостимульований ритм

Відповідь

шлуночковий кардіостимульований ритм

Стимульований QRS за своєю природою широкий; не називайте це блокадою ніжки пучка Гіса чи шлуночковим ритмом.

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions