Тестові питання у стилі NCLEX (RN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 40 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Добова доза
mg/day = mg/kg/day × маса тіла (kg)
Кількість доз на добу
кількість = 24 h / інтервал між дозами (h)
Фунти в кілограми
kg = lb / 2,2
Концентрація інфузії
units/mL = units у пакеті / об’єм пакета
Швидкість помпи
mL/h = доза за годину / концентрація
Титрована інфузія
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Доза за швидкістю помпи
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Одиниці
1 mg = 1000 mcg

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

A catheterised patient has had no urine in the bag for two hours. What should the nurse check first?

  1. ANothing, as two hours without urine is normal
  2. BWhether the patient has eaten or drunk anything recently
  3. CThe tubing for kinks or blockage and where the bag is
  4. DThe patient's blood glucose level and recent insulin doses
2.Основи сестринської справиСкладна

Why can a patient with a high fever be in negative fluid balance even when measured intake equals measured output?

  1. AFever increases unmeasured fluid loss through sweating and breathing
  2. BFever makes the kidneys produce extra urine that cannot be measured
  3. CFever causes the body to make extra water from fat
  4. DFever has no effect on the body's water balance
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

A confused patient keeps pulling at an IV line. Which is a less restrictive option to consider before wrist restraints?

  1. ATying both arms to the bed frame
  2. BGiving a sedative every few hours
  3. CUsing a vest restraint in the chair so that the patient’s hands stay down
  4. DCovering the site with a sleeve or using hand mitts with supervision
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

Вранці перед операцією пацієнт каже, що операція на лівому коліні, але в формі згоди вказано праве коліно. Що має зробити медсестра?

  1. AПозначити обидва коліна, щоб можна було оперувати будь-яке
  2. BДотримуватися слів пацієнта, бо він найкраще знає своє тіло
  3. CДотримуватися форми згоди, бо її підписано
  4. DЗупинитися та повідомити хірурга, щоб спершу підтвердити ділянку
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

Стабільний дорослий має біль у животі та нормальні життєві показники. Йому знадобляться аналізи крові та КТ. Який рівень ESI підходить?

  1. AРівень 4
  2. BРівень 3
  3. CРівень 5
  4. DРівень 1
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

An adult choking on food is coughing forcefully and can speak a little. What should the nurse do?

  1. AGive abdominal thrusts straight away until the food comes out
  2. BGive the patient water to wash the food down
  3. CEncourage the patient to keep coughing and stay with them
  4. DSweep the mouth blindly with a finger
7.Клінічна сестринська справаСередня

A patient is prescribed two different eye drops at the same time. What is correct?

  1. AWait about five minutes between the two drops
  2. BMix the two drops in one bottle
  3. CGive one drop now and the other the next day
  4. DGive both drops at once into the same eye
8.Клінічна сестринська справаСкладна

Four call bells ring at the same time. Which patient should the nurse see first?

  1. AA patient asking what time they will be discharged
  2. BA patient who needs help to go to the toilet and has rung twice
  3. CA patient who has just become breathless after starting an IV antibiotic
  4. DA patient asking for pain relief for chronic back pain that they rate as 3/10
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

Two sets of blood cultures are ordered for a patient with suspected sepsis. How are they best collected?

  1. AAfter the first antibiotic dose, so the infusion is not delayed
  2. BFrom the existing IV line while the infusion continues to run
  3. CFrom two separate venipuncture sites, using strict aseptic technique
  4. DBoth from the same site, one minute apart, to save time for the patient
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

A patient has macrocytic anemia with low vitamin B12 and antibodies to intrinsic factor. What does this suggest, and how is it usually treated?

  1. AHemolytic anemia, treated with blood transfusion
  2. BIron deficiency, treated with oral iron tablets
  3. CFolate deficiency, treated with folic acid only
  4. DPernicious anemia, treated with B12 injections
11.ФармакологіяСередня

A woman taking tamoxifen should report which symptom promptly?

  1. AMild tiredness in the afternoon
  2. BUnusual vaginal bleeding or a painful swollen leg
  3. CSlightly dry skin
  4. DMild hot flushes, especially at night, in the first months
12.ФармакологіяСкладна

A teenager took a large overdose of diphenhydramine. He is agitated, hot, flushed and confused, with dry skin, dilated pupils and a full bladder. What is this pattern?

  1. ASerotonin syndrome
  2. BOpioid toxidrome
  3. CAnticholinergic toxidrome
  4. DCholinergic toxidrome
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

У пацієнта з нещодавнім інсультом і утрудненим ковтанням з'являються гарячка й хрипи в нижній частці правої легені. Яка найімовірніша причина?

  1. AГострий напад астми
  2. BЛівошлуночкова недостатність
  3. CТромбоемболія легеневої артерії
  4. DАспіраційна пневмонія
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

A patient with severe asthma develops a stable narrow-complex tachycardia, and IV adenosine is prescribed. What should the nurse do?

  1. AGive it orally instead of intravenously
  2. BQuestion the prescription, as adenosine can cause bronchospasm
  3. CGive it as prescribed, as adenosine is safe in every patient
  4. DGive it as a slow infusion over an hour to reduce side effects
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

Why is an ACE inhibitor often given to a patient with diabetes and albumin in the urine?

  1. AIt protects the kidneys and reduces albumin loss
  2. BIt raises potassium to protect the heart
  3. CIt lowers the blood glucose to normal
  4. DIt stops the kidneys from passing so much urine at night
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

Which patient on a stroke unit is most at risk of falling?

  1. AA patient with a right-hemisphere stroke who is impulsive and denies having weakness
  2. BA patient with mild dysarthria who walks steadily with a frame
  3. CA patient with a TIA whose symptoms resolved completely yesterday
  4. DA patient with a left-hemisphere stroke who has expressive aphasia and waits for help
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

Why are laxatives and enemas avoided when appendicitis is suspected?

  1. AThey stop antibiotics from being absorbed
  2. BThey always cause the appendix to bleed heavily
  3. CThey may increase the risk of perforation
  4. DThey make the blood tests impossible to read
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

Пацієнту проводять терапію ран негативним тиском. Помпа сигналізує, а пов'язка втратила герметичність. Яка дія найдоречніша?

  1. AЗалишити піну в рані без відсмоктування на кілька днів до огляду
  2. BВідновити герметичність; якщо не вдається вчасно, перейти на вологу пов'язку
  3. CВстановити відсмоктування на максимум, щоб притягнути герметичність
  4. DЗаповнити рану сухою марлею поверх піни та туго приклеїти
19.Акушерське медсестринствоСередня

A woman with pre-eclampsia is on magnesium sulfate. Which task can be delegated to a healthcare assistant (unlicensed assistive personnel)?

  1. AEvaluating her for signs of toxicity
  2. BMeasuring and recording urine output
  3. CAssessing her deep tendon reflexes
  4. DAdjusting the magnesium infusion rate
20.Акушерське медсестринствоСкладна

A newborn male has a urethral opening on the underside of the penis. What should the nurse tell the parents?

  1. ACircumcision should be done straight away
  2. BCircumcision should wait for specialist review
  3. CIt is a normal variation that needs no follow-up
  4. DIt will correct itself by school age
21.Педіатричне медсестринствоСередня

A child's tonic–clonic seizure has stopped and she is drowsy. What should the nurse do?

  1. AWake her fully every few minutes and ask her to stand up and walk around
  2. BLeave her alone in a dark room to sleep it off
  3. CGive her a drink straight away to prevent dehydration
  4. DPlace her in the recovery position and monitor airway and breathing
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

The parents of a child who is being resuscitated ask to stay in the room. What is the best response?

  1. AAllow them to stay only if they help with the compressions
  2. BTell them to wait outside in the corridor until the resuscitation is over
  3. CAllow them to stay if they wish, with a staff member to support and explain
  4. DAsk them to leave, because their presence always harms the team's work
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

Що в дослідженні психічного стану фіксують у розділі змісту мислення?

  1. AСкачку ідей
  2. BРозірвані асоціації
  3. CНав'язливості та марення
  4. DТиснення мовлення
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

Через два тижні після початку СІЗЗС пацієнт каже: «Це не діє. Я перестану це приймати». Яка найкраща відповідь?

  1. AПояснити, що повна дія часто потребує кількох тижнів, заохотити продовжувати та стежити за настроєм і безпекою
  2. BПогодитися, що слід негайно припинити, бо антидепресант, який не допоміг за два тижні, навряд чи колись допоможе
  3. CСказати подвоїти дозу
  4. DСказати, що антидепресанти ніколи не діють
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
0,20774 mL? mLокруглюйте до 0,01 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Розрахунок дози для малої ін’єкції дає 0,20774 mL. Правило в цій вправі таке: об’єми менше 1 mL округлюють до сотих часток mL. Яке значення x ви запишете?

0,20774 mL
x = mL
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
308 µmol/L? mg/dL1 mg/dL = 88,4 µmol/L

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Результат креатиніну в сироватці — 308 µmol/L. Використовуючи 1 mg/dL = 88,4 µmol/L для креатиніну, знайдіть c у mg/dL. Округліть до двох знаків після коми.

308 µmol/L1 mg/dL = 88,4 µmol/L
c = mg/dL
27.Розрахунок дозСередня
024681010 mL

Дитині масою 6 kg призначено 4 mg/kg препарату. Вихідний розчин містить 10 mg/mL. Наберіть дозу: який об’єм V ви вводите?

6 kg4 mg/kg10 mg/mL
V = mL
28.Розрахунок дозСкладна
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Призначено 4700 одиниць препарату, який випускають по 10000 одиниць/mL. Наберіть дозу в шприц на 1 mL: який об’єм V ви вводите?

4700 units10000 units/mL
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
V = ?60 gtt/mL50 gtt/min4 h

Крапельниця працює зі швидкістю 50 gtt/min через систему з 60 gtt/mL. Скільки мілілітрів V отримає пацієнт за 4 годин?

50 gtt/min60 gtt/mL4 h
V = mL
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
2 g250 mL? mL/h1 mg/min

Мішок містить 2 g препарату в 250 mL. Призначено 1 mg за хвилину. Яку швидкість R ви встановите на помпі, у mL/h?

2 g/250 mL1 mg/min
R = mL/h
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСередня
20 000 од.500 mLheparin? mL/h76 kg14 од./kg/h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет містить 20 000 units гепарину в 500 mL. Призначено 14 units/kg/h пацієнтові масою 76 kg. Яку швидкість R ви встановлюєте на помпі, у mL/h? Округліть до одного знака після коми.

20 000 од./500 mL14 од./kg/h76 kg
R = mL/h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСкладна
4 mg250 mLnorepinephrine? mL/h86 kg8 mcg/min

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнтові масою 86 kg призначено norepinephrine зі швидкістю 8 mcg/min. Пакет містить 4 mg в 250 mL. Знайдіть швидкість помпи R в mL/h. Округліть до одного знака після коми.

4 mg/250 mL8 mcg/min86 kg
R = mL/h
33.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 8 годжеле120 mLсуп150 mLВнутрішньовенна інфузія100 mL/h × 8 hв/в антибіотик2 × 100 mLсеча350 mLсеча350 mLсеча175 mLсеча225 mLблювання100 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 8 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть водний баланс B = надходження − виведення в mL (від’ємна відповідь означає чисту втрату).

желе: 120 mLсуп: 150 mLВнутрішньовенна інфузія: 100 mL/h × 8 hв/в антибіотик: 2 × 100 mLсеча: 350 mLсеча: 350 mLсеча: 175 mLсеча: 225 mLблювання: 100 mL
B = mL
34.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
1000 mL→ 125 mL/hпочаток 16:30tусього​ = ? h75 mL/h × 3 h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузію 1000 mL починають о 16:30 зі швидкістю 75 mL/h. Через 3 години швидкість змінюють на 125 mL/h і більше не змінюють. Через скільки годин t від початку пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

1000 mL75 mL/h · 3 h125 mL/h
t = h
35.Шкали клінічного оцінюванняСередня
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні; супутній діагноз: ні; допоміжний засіб для ходьби: тримається за меблі; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні; хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок; психічний стан: знає свої межі. Знайдіть суму за Морс MFS.

0–125
MFS =
36.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
немає ризикулегкий ризикпомірний ризиквисокий ризикдуже високий ризик

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою Брейден: сенсорне сприйняття: повністю обмежене; вологість: іноді волога; активність: прикутий до крісла; рухливість: повністю нерухомий; харчування: дуже погане; тертя та зсув: проблема. Використайте категорії 19–23 немає ризику, 15–18 легкий, 13–14 помірний, 10–12 високий і 9 або менше дуже високий. Натисніть на рівень ризику.

  1. 1немає ризику
  2. 2легкий ризик
  3. 3помірний ризик
  4. 4високий ризик
  5. 5дуже високий ризик
37.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
pH7,357,457,37PaCO₂mmHg354568HCO₃⁻mmol/L222638некомпенсованийчастково компенсованийповністю компенсований

Навчальний газовий склад артеріальної крові показує pH 7,37, PaCO₂ 68 mmHg (9,1 kPa) і HCO₃⁻ 38 mmol/L. Первинний розлад: респіраторний ацидоз. Наскільки він компенсований? Клікніть свою відповідь.

pH 7,37PaCO₂ 68 mmHg (9,1 kPa)HCO₃⁻ 38 mmol/L
  1. 1некомпенсований
  2. 2частково компенсований
  3. 3повністю компенсований
38.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
pH7,357,457,33PaCO₂mmHg354535HCO₃⁻mmol/L222618адекватна компенсаціядодатковий респіраторний ацидоздодатковий респіраторний алкалоз

Навчальний газовий склад показує метаболічний ацидоз: pH 7,33, PaCO₂ 35 mmHg (4,7 kPa), HCO₃⁻ 18 mmol/L. Порівняйте виміряний PaCO₂ з формулою Вінтерса. Клікніть свою інтерпретацію.

pH 7,33PaCO₂ 35 mmHg (4,7 kPa)HCO₃⁻ 18 mmol/L
  1. 1адекватна компенсація
  2. 2додатковий респіраторний ацидоз
  3. 3додатковий респіраторний алкалоз
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mVнормальний синусовий ритмсинусова брадикардіясинусовий ритм із синусовою зупинкоюсинусовий ритм зі шлуночковими екстрасистолами (PVC)

Інтерпретуйте цю ритмограму у відведенні II. Який це ритм? Натисніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1нормальний синусовий ритм
  2. 2синусова брадикардія
  3. 3синусовий ритм із синусовою зупинкою
  4. 4синусовий ритм зі шлуночковими екстрасистолами (PVC)
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mVсинусова тахікардіяасистоліяфібриляція шлуночківелектрична активність без пульсу (PEA)

Пацієнта під моніторингом знайшли без реакції, він не дихає нормально, а пульс на сонній артерії не промацується. Монітор показує цей організований ритм. Як називається така ситуація? Клацніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1синусова тахікардія
  2. 2асистолія
  3. 3фібриляція шлуночків
  4. 4електрична активність без пульсу (PEA)

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: C · The tubing for kinks or blockage and where the bag is

Чому це відповідь

Kinked or trapped tubing, a bag above bladder level or a blocked catheter are common causes. If these are fine, the patient is assessed for low output and the doctor informed.

Відповідь

C · The tubing for kinks or blockage and where the bag is
2.Основи сестринської справи

Відповідь: A · Fever increases unmeasured fluid loss through sweating and breathing

Чому це відповідь

Insensible losses through the skin and lungs are not measured and rise with fever and fast breathing. A balanced chart can therefore hide a real fluid deficit.

Відповідь

A · Fever increases unmeasured fluid loss through sweating and breathing
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: D · Covering the site with a sleeve or using hand mitts with supervision

Чому це відповідь

Covering the line, keeping it out of view and using mitts while observing the patient can stop pulling without fully restricting movement. Restraints and sedation are used only if these fail.

Відповідь

D · Covering the site with a sleeve or using hand mitts with supervision
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: D · Зупинитися та повідомити хірурга, щоб спершу підтвердити ділянку

Чому це відповідь

Запобігання операції не на тій ділянці ґрунтується на підтвердженні правильної ділянки з кількох джерел. Розбіжність зупиняє процес, доки хірург не перевірить правильну ділянку з пацієнтом і документами, а згоду за потреби виправляють.

Відповідь

D · Зупинитися та повідомити хірурга, щоб спершу підтвердити ділянку
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: B · Рівень 3

Чому це відповідь

Аналізи крові (один ресурс) плюс КТ (другий ресурс) дають два ресурси, що відповідає рівню 3 за ESI за прийнятних життєвих показників.

Відповідь

B · Рівень 3
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: C · Encourage the patient to keep coughing and stay with them

Чому це відповідь

A partial obstruction with a forceful cough is best cleared by the patient’s own coughing. The nurse stays and is ready to act if the cough becomes weak or the patient cannot speak or breathe.

Відповідь

C · Encourage the patient to keep coughing and stay with them
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: A · Wait about five minutes between the two drops

Чому це відповідь

Leaving a few minutes between different drops lets each one be absorbed. Gentle pressure on the inner corner of the eye can also reduce systemic absorption.

Відповідь

A · Wait about five minutes between the two drops
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: C · A patient who has just become breathless after starting an IV antibiotic

Чому це відповідь

Breathlessness soon after a new IV antibiotic suggests possible anaphylaxis, an airway and breathing emergency. The infusion should be stopped and the patient assessed immediately.

Відповідь

C · A patient who has just become breathless after starting an IV antibiotic
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: C · From two separate venipuncture sites, using strict aseptic technique

Чому це відповідь

Taking cultures from two separate sites helps distinguish true bacteremia (growth in both sets) from skin contamination (growth in only one). The skin is cleaned carefully, the bottle tops are disinfected, and cultures are taken before antibiotics.

Відповідь

C · From two separate venipuncture sites, using strict aseptic technique
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: D · Pernicious anemia, treated with B12 injections

Чому це відповідь

Pernicious anemia is an autoimmune condition in which antibodies block intrinsic factor or destroy the cells that make it, so B12 is not absorbed. Treatment is lifelong B12, usually by injection (very high oral doses are an alternative).Перевірено за: Pernicious anemia · MedlinePlus (NIH) (2026)

Відповідь

D · Pernicious anemia, treated with B12 injections
11.Фармакологія

Відповідь: B · Unusual vaginal bleeding or a painful swollen leg

Чому це відповідь

Tamoxifen has oestrogen-like effects on the uterus and clotting, increasing the risk of endometrial cancer and venous thromboembolism. Hot flushes are common and expected.

Відповідь

B · Unusual vaginal bleeding or a painful swollen leg
12.Фармакологія

Відповідь: C · Anticholinergic toxidrome

Чому це відповідь

Anticholinergic toxicity causes hyperthermia, dry flushed skin, mydriasis, urinary retention, tachycardia and delirium. Dry skin helps distinguish it from serotonin syndrome and sympathomimetic poisoning, which cause sweating.

Відповідь

C · Anticholinergic toxidrome
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: D · Аспіраційна пневмонія

Чому це відповідь

Дисфагія після інсульту підвищує ризик аспірації. Аспірований матеріал часто потрапляє до нижньої частки правої легені, бо правий головний бронх ширший і вертикальніший. Скринінг ковтання, вертикальне положення та догляд за порожниною рота зменшують ризик.

Відповідь

D · Аспіраційна пневмонія
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: B · Question the prescription, as adenosine can cause bronchospasm

Чому це відповідь

Adenosine can trigger severe bronchospasm and is generally avoided in asthma. Alternatives such as verapamil may be used, depending on the patient. The nurse raises the concern with the prescriber before giving it.

Відповідь

B · Question the prescription, as adenosine can cause bronchospasm
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: A · It protects the kidneys and reduces albumin loss

Чому це відповідь

ACE inhibitors and ARBs reduce glomerular pressure, lower albuminuria and slow the progression of diabetic kidney disease, as well as treating blood pressure. Potassium and creatinine are checked after starting them.

Відповідь

A · It protects the kidneys and reduces albumin loss
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: A · A patient with a right-hemisphere stroke who is impulsive and denies having weakness

Чому це відповідь

Right-hemisphere strokes often cause left-sided neglect, poor judgement, impulsivity and denial of the deficit. These patients may try to get up alone. Patients with left-hemisphere strokes are often more cautious.

Відповідь

A · A patient with a right-hemisphere stroke who is impulsive and denies having weakness
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: C · They may increase the risk of perforation

Чому це відповідь

Stimulating peristalsis can raise pressure on an inflamed appendix and may lead to rupture and peritonitis. The patient is kept nil by mouth while awaiting surgical assessment.

Відповідь

C · They may increase the risk of perforation
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: B · Відновити герметичність; якщо не вдається вчасно, перейти на вологу пов'язку

Чому це відповідь

Терапія ран негативним тиском потребує герметичного прилягання. Якщо герметичність чи відсмоктування втрачено й швидко відновити їх не вдається (багато настанов кажуть — протягом близько 2 годин), піну видаляють і замінюють стандартною пов'язкою, щоб зменшити ризик інфекції. Безпечний інтервал визначають виробник і місцеві настанови.

Відповідь

B · Відновити герметичність; якщо не вдається вчасно, перейти на вологу пов'язку
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: B · Measuring and recording urine output

Чому це відповідь

Measuring and recording output can be delegated. The nurse assesses reflexes and breathing, interprets findings and manages the infusion.

Відповідь

B · Measuring and recording urine output
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: B · Circumcision should wait for specialist review

Чому це відповідь

In hypospadias, the urethral opening is on the underside of the penis. Circumcision is avoided because the foreskin may be used in surgical repair.

Відповідь

B · Circumcision should wait for specialist review
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: D · Place her in the recovery position and monitor airway and breathing

Чому це відповідь

After a seizure, the child is placed on her side to keep the airway clear and let saliva drain. Breathing, colour and level of response are monitored, and nothing is given by mouth until she is fully alert.

Відповідь

D · Place her in the recovery position and monitor airway and breathing
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: C · Allow them to stay if they wish, with a staff member to support and explain

Чому це відповідь

Many families want to be present, and guidelines support offering this with a dedicated staff member to explain and support them. Family presence can help with grief and does not generally interfere with resuscitation.

Відповідь

C · Allow them to stay if they wish, with a staff member to support and explain
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: C · Нав'язливості та марення

Чому це відповідь

Зміст мислення охоплює марення, нав'язливості, фобії та суїцидальні чи гомоцидальні думки. Процес (форма) мислення охоплює розірвані асоціації, тангенціальність і скачку ідей.

Відповідь

C · Нав'язливості та марення
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: A · Пояснити, що повна дія часто потребує кількох тижнів, заохотити продовжувати та стежити за настроєм і безпекою

Чому це відповідь

Антидепресантам потрібно кілька тижнів для повного ефекту. Раптова відміна може спричинити симптоми відміни. Медсестра заохочує прихильність до лікування, стежить за суїцидальними думками та передає занепокоєння лікареві.

Відповідь

A · Пояснити, що повна дія часто потребує кількох тижнів, заохотити продовжувати та стежити за настроєм і безпекою
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: x = 0,21 mL

Округлення: подивіться на цифру одразу після розряду, до якого округлюєте: 5 або більше округлює вгору, 4 або менше залишає цифру без змін. Округлюйте лише остаточну відповідь, ніколи проміжні кроки. Типові правила іспитів: об’єми від 1 mL і більше — до десятих, об’єми менше 1 mL — до сотих, швидкість крапель — до цілих крапель, а маса — до одного знака після коми; завжди дотримуйтеся правила, яке вказано в питанні.

Цифра в розряді: соті

0,20774 → 0

Вирішує лише наступна цифра

0,20774 → 7
7 — це 5 або більше, тому 0 округлюємо вгору.
Подальші цифри (74) не враховуються: округлюйте один раз, а не крок за кроком.

Округліть

x = 0,21 mL

Відповідь

x = 0,21 mL
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: c = 3,48 mg/dL

Розмірнісний аналіз: запишіть задану величину, потім помножте на коефіцієнти переведення у вигляді дробів (наприклад, 60 min/1 h або 1 mg/1000 mcg) так, щоб кожна зайва одиниця з’являлася один раз зверху й один раз знизу й скорочувалася. Коли залишиться лише шукана одиниця, обчислюйте. Використовуйте еквіваленти, наведені в питанні, і округлюйте лише остаточну відповідь.

Перетворити

c = 308/88,4 = 3,484 ≈ 3,48 mg/dL

Відповідь

c = 3,48 mg/dL
27.Розрахунок доз

Відповідь: V = 2,4 mL

Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.

Доза за масою тіла

D = 4·6 = 24 mg

Об’єм

V = 24/10 = 2,4 mL

На шприці

На цьому шприці 10 mL кожна мала лінія — це 0,2 mL.

Відповідь

V = 2,4 mL
28.Розрахунок доз

Відповідь: V = 0,47 mL

Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.

Об’єм

V = 4700/10000 = 0,47 mL

На шприці

На цьому шприці 1 mL кожна мала лінія — це 0,01 mL.

Відповідь

V = 0,47 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: V = 200 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Швидкість у mL/h

50·60/60 = 50 mL/h

Об’єм

V = 50·4 = 200 mL

Відповідь

V = 200 mL
30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 7,5 mL/h

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Концентрація

2000 mg/250 mL = 8 mg/mL

Доза за годину

1·60 = 60 mg/h

Швидкість помпи

R = 60/8 = 7,5 mL/h

Відповідь

R = 7,5 mL/h
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: R = 26,6 mL/h

Інфузії гепарину та інсуліну: концентрація = units у пакеті/об’єм пакета (units/mL). Швидкість помпи (mL/h) = units за годину/концентрація, а units за годину = mL/h × концентрація. Для призначення з розрахунку на масу тіла спершу units/h = units/kg/h × маса тіла. Об’єм болюсу = потрібні units/концентрація у флаконі. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Units за годину

14·76 = 1 064 од./h

Концентрація

20 000/500 = 40 од./mL

Швидкість помпи

R = 1064/40 = 26,6 mL/h

Відповідь

R = 26,6 mL/h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: R = 30 mL/h

Титровані інфузії: спершу знайдіть концентрацію в mcg/mL (mg × 1000/mL). Для призначення з розрахунку на масу тіла mcg/min = mcg/kg/min × маса тіла. Тоді mL/h = mcg/min × 60/концентрація. У зворотному напрямку mcg/kg/min = mL/h × концентрація/(60 × маса тіла). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Концентрація

4 000/250 = 16 mcg/mL

Доза за годину

Призначення — за хвилину на всього пацієнта, тож маса тіла не потрібна.

8·60 = 480 mcg/h

Швидкість помпи

R = 480/16 = 30 mL/h

Відповідь

R = 30 mL/h
33.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: B = 70 mL

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Загальне надходження

перорально: 120 + 150 = 270 mL
Внутрішньовенна інфузія: 100·8 = 800 mL
в/в антибіотик: 2·100 = 200 mL
загальне надходження = 1270 mL

Загальне виведення

350 + 350 + 175 + 225 + 100 = 1200 mL

Баланс

B = 1270 − 1200 = 70 mL

Відповідь

B = 70 mL

Додатний: рідини надійшло більше, ніж виведено.

34.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: t = 9,2 h

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Перша частина

75·3 = 225 mL
1000 − 225 = 775 mL залишилося

Друга частина

775/125 = 6,2 h

Загальний час

t = 3 + 6,2 = 9,2 h

Відповідь

t = 9,2 h

Це приблизно 9 h 12 min, тож пакет закінчиться приблизно о 01:42.

35.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: MFS = 30

Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.

Оцініть кожен пункт

падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні → 0
супутній діагноз: ні → 0
допоміжний засіб для ходьби: тримається за меблі → 30
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні → 0
хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок → 0
психічний стан: знає свої межі → 0

Додайте

Сума за Морс = 0 + 0 + 30 + 0 + 0 + 0 = 30

Відповідь

MFS = 30
36.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: дуже високий ризик

Шкала Брейден: шість підшкал ризику пролежнів. Сенсорне сприйняття, вологість, активність, рухливість і харчування оцінюються від 1 до 4, від найгіршого рівня (1) до відсутності проблеми (4); тертя та зсув оцінюються від 1 до 3. Сума становить від 6 до 23, а нижча сума означає вищий ризик. Поширені категорії: 19–23 немає ризику, 15–18 легкий ризик, 13–14 помірний ризик, 10–12 високий ризик і 9 або менше дуже високий ризик.

Оцініть кожну підшкалу

сенсорне сприйняття: повністю обмежене → 1
вологість: іноді волога → 3
активність: прикутий до крісла → 2
рухливість: повністю нерухомий → 1
харчування: дуже погане → 1
тертя та зсув: проблема → 1

Додайте

Сума за Брейден = 1 + 3 + 2 + 1 + 1 + 1 = 9

Рівень ризику

9 → дуже високий ризик

Відповідь

дуже високий ризик
37.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: повністю компенсований

Читання газового складу крові (ROME): спершу pH: нижче за 7,35 — ацидемія, вище за 7,45 — алкалемія. Потім знайдіть показник, що це пояснює. PaCO₂ (норма 35–45 мм рт. ст., 4,7–6,0 кПа) — респіраторна частина й змінюється протилежно (Opposite) до pH у респіраторному розладі; HCO₃⁻ (норма 22–26 ммоль/л) — метаболічна частина й змінюється в тому самому напрямку, що й pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Інший показник вказує на компенсацію: норма означає відсутність компенсації; відхилення в напрямку, що повертає pH, поки pH усе ще відхилений, означає часткову компенсацію; нормальний pH за двох відхилених показників означає повну компенсацію. Межі трохи відрізняються між лабораторіями; це навчальні значення.

ROME, показник за показником

pH 7,37: у межах 7,35–7,45
PaCO₂ 68 mmHg: високий (35–45)
HCO₃⁻ 38 mmol/L: високий (22–26)

Компенсація

повністю компенсований

Відповідь

повністю компенсований
38.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: адекватна компенсація

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Очікуваний PaCO₂

1,5·18 + 8 = 35 → 33–37 mmHg

Порівняйте

виміряний: 35 mmHg → адекватна компенсація

Відповідь

адекватна компенсація
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: синусовий ритм із синусовою зупинкою

Критерії ритмів (відведення II): синусовий ритм має позитивний зубець P перед кожним QRS, постійний PR 0,12–0,20 s і вузький QRS: нормальний синусовий ритм 60–100/min, синусова брадикардія нижче 60, синусова тахікардія понад 100. Фібриляція передсердь: немає зубців P, ізолінія з хвилями фібриляції та абсолютно неправильний R–R. Тріпотіння передсердь: пилкоподібні хвилі тріпотіння близько 250–350/min зі сталим коефіцієнтом провідності, наприклад 2:1 або 4:1. Атріовентрикулярна блокада I ступеня: синусовий ритм із постійним PR понад 0,20 s. Вузловий ритм: вузький QRS з частотою 40–60/min із відсутніми чи інвертованими зубцями P (PR менше 0,12 s або P після QRS). Шлуночкова екстрасистола (PVC) — це ранній, широкий (0,12 s або більше), химерний QRS без зубця P, із зубцем T в протилежному напрямку й зазвичай повною компенсаторною паузою; при бігемінії кожне друге скорочення є PVC. Тахікардія з вузькими комплексами та паузи: надшлуночкова тахікардія (SVT) — це регулярна тахікардія близько 150–250/min із вузькими комплексами QRS; зубці P зазвичай не видно, бо вони сховані в комплексі QRS або зубці T. Синусова тахікардія в дорослого в спокої зазвичай нижча за приблизно 150/min, і перед кожним QRS є видимий зубець P; тріпотіння передсердь із провідністю 2:1 часто має частоту близько 150/min і показує пилкоподібні хвилі. У разі синусової зупинки синусовий вузол на мить перестає генерувати імпульси: пауза без зубця P і без QRS, довжина якої не дорівнює цілому числу циклів P–P (пауза точно в два-три цикли натомість вказує на синоатріальну блокаду виходу).

П’ять кроків

1. Частота: 5 комплексів QRS за 6 s, × 10 = 50 за хвилину.
2. Ритм: регулярний (R–R 0,96 s), за винятком однієї паузи 2,36 s, що не дорівнює цілому числу циклів P–P.
3. Зубці P: прямі, по одному перед кожним QRS; жодного зубця P під час паузи.
4. Інтервал PR: 0,18 s, постійний, у межах 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,08 s, вузький (менше 0,12 s).

Інтерпретація

синусовий ритм із синусовою зупинкою

Відповідь

синусовий ритм із синусовою зупинкою
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: електрична активність без пульсу (PEA)

Електрична активність без пульсу (PEA): PEA не можна побачити на стрічці. Монітор показує організовану електричну активність (ритм, відмінний від VF, VT чи асистолії), але в пацієнта немає пульсу, що промацується, тому її розпізнають, перевіряючи пацієнта. У настановах з реанімації дорослих PEA й асистолія — це ритми зупинки серця, що не підлягають дефібриляції: якісна СЛР, епінефрин якомога раніше та пошук оборотних причин (Hs і Ts, як-от гіповолемія, гіпоксія, напружений пневмоторакс і тампонада серця). VF і VT без пульсу — це ритми, що підлягають дефібриляції.

Що показує стрічка

1. Частота: R–R = 14 малих клітинок, 1500 ÷ 14 ≈ 107 за хвилину.
2. Ритм: регулярний, кожен R–R дорівнює 0,56 s.
3. Зубці P: позитивні, по одному перед кожним QRS, усі однакові.
4. Інтервал PR: 0,14 s, постійний, у межах 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,08 s, вузький (менше 0,12 s).
синусова тахікардія

Що показує пацієнт

немає пульсу попри організовану електричну активність: електрична активність без пульсу (PEA), ритм зупинки серця, що не підлягає дефібриляції

Відповідь

електрична активність без пульсу (PEA)

Відповідь

електрична активність без пульсу (PEA)

PEA розпізнають біля ліжка пацієнта, ніколи лише за стрічкою. Це підготовка до екзамену, а не клінічна настанова.

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions