Тестові питання у стилі NCLEX (RN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 40 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Добова доза
mg/day = mg/kg/day × маса тіла (kg)
Кількість доз на добу
кількість = 24 h / інтервал між дозами (h)
Фунти в кілограми
kg = lb / 2,2
Концентрація інфузії
units/mL = units у пакеті / об’єм пакета
Швидкість помпи
mL/h = доза за годину / концентрація
Титрована інфузія
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Доза за швидкістю помпи
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Одиниці
1 mg = 1000 mcg

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

A patient arrives back on the ward after surgery. What does the nurse assess first?

  1. AThe wound dressing
  2. BFluid balance chart
  3. CAirway and breathing
  4. DPain score
2.Основи сестринської справиСкладна

A postoperative wound drain that had drained little suddenly fills with bright red blood. What should the nurse do?

  1. ACheck the patient's vital signs and report it urgently
  2. BEmpty the drain and record it at the next routine round
  3. CClamp the drain and tell no one
  4. DRemove the drain because it is not working
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

Which measure is part of the bundle for inserting a central venous catheter to prevent bloodstream infection?

  1. AGiving antibiotics to every patient before insertion
  2. BRoutine replacement of the catheter on a fixed schedule, such as every three days
  3. CChlorhexidine-alcohol skin antisepsis and maximal sterile barrier precautions
  4. DChoosing the femoral vein as the first site in adults
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

While preparing a chemotherapy infusion, the drug splashes onto a nurse’s forearm. What should the nurse do first?

  1. ACover the area with a dressing and report later
  2. BFinish hanging the infusion and then wash the skin
  3. CRemove contaminated PPE and wash the skin with soap and water at once
  4. DWipe the skin with an alcohol swab and continue preparing the infusion
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

Стабільний дорослий з нормальними життєвими показниками має різану рану на руці, яка потребує швів, і нічого більше. Який рівень ESI підходить?

  1. AРівень 2
  2. BРівень 4
  3. CРівень 3
  4. DРівень 5
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

An RN has five patients and a nursing assistant. One patient has just become short of breath. Which task should the RN delegate so that the RN can go to that patient?

  1. AMorning vital signs on the four stable patients
  2. BExplaining the new diagnosis to the breathless patient’s family
  3. CGiving the breathless patient’s IV furosemide
  4. DAssessing the breathless patient’s lung sounds
7.Клінічна сестринська справаСередня

What should the nurse regularly check for a patient with a syringe driver?

  1. ANothing, once the syringe driver is running
  2. BOnly the patient's weight, measured once a week on the same scales
  3. COnly that the battery is charged and the device is switched on
  4. DThe infusion site, the rate and volume remaining, and the patient's symptoms
8.Клінічна сестринська справаСкладна

A patient with long-standing COPD has an arterial blood gas with pH 7,37, a raised PaCO2 and a raised bicarbonate. How is this best described?

  1. AMixed metabolic and respiratory alkalosis
  2. BAcute respiratory acidosis
  3. CCompensated respiratory acidosis
  4. DUncompensated metabolic alkalosis
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

A patient's eGFR has fallen to 24 mL/min/1,73 m². Which prescribed drug should the nurse question before giving it?

  1. AInsulin glargine
  2. BLevothyroxine
  3. CAcetaminophen (paracetamol)
  4. DMetformin
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

A patient with suspected Cushing syndrome takes dexamethasone at night. The next morning, the cortisol is still high. What does this suggest?

  1. AThe result is normal, as dexamethasone raises cortisol
  2. BCortisol is being produced without normal feedback control
  3. CThe patient has primary hypothyroidism instead
  4. DThe adrenal glands are not able to produce enough cortisol
11.ФармакологіяСередня

A patient receives lactulose for hepatic encephalopathy. Which finding shows that it is working?

  1. AHigher blood ammonia with improved appetite
  2. BTen watery stools a day and a low serum potassium
  3. CNo bowel movement for three days, with less confusion than before
  4. DBetter alertness and orientation, with two to three soft stools a day
12.ФармакологіяСкладна

A patient taking dabigatran has a life-threatening bleed. Which specific reversal agent is used?

  1. AProtamine sulfate
  2. BAndexanet alfa
  3. CVitamin K
  4. DIdarucizumab
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

Why is a beta-blocker started at a low dose and increased slowly in heart failure?

  1. AIt can briefly worsen symptoms before long-term benefit appears
  2. BIt is safe only at the highest possible dose from the very start
  3. CIt works only if the dose is never changed after the first day
  4. DIt must be stopped as soon as symptoms improve
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

A patient with pneumonia has a heart rate of 118/min, BP 86/50 mmHg, RR 28/min and a high lactate. Sepsis is recognised. Which action should not be delayed?

  1. ADelay fluids until a chest X-ray has been reported
  2. BTake blood cultures and give IV antibiotics within the first hour
  3. CGive oral antibiotics and reassess the next day
  4. DWait for the sputum culture result before choosing an antibiotic
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

У пацієнта з СНАДГ натрій 126 mmol/L і легкі симптоми. Яке лікування зазвичай першої лінії?

  1. AОбмеження рідини
  2. BДесмопресин
  3. CДодаткова вода всередину
  4. DВнутрішньовенна інфузія 5% глюкози
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

The nurse has four urology patients. Which one needs to be seen first?

  1. AA patient with a nephrostomy who has rigors and a BP of 86/50 mmHg
  2. BA patient with a suprapubic catheter due for a routine change
  3. CA patient after TURP with light pink drainage and mild discomfort
  4. DA patient with stress incontinence asking about pelvic floor exercises
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

Пацієнт із цирозом приймає лактулозу від печінкової енцефалопатії. Яка звичайна мета?

  1. AЖодних випорожнень протягом кількох днів
  2. BДва-три м'які випорожнення на день
  3. CДесять і більше водянистих випорожнень на день
  4. DОдне тверде випорожнення на тиждень
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

Який пацієнт має найвищий ризик пригнічення дихання від післяопераційної опіоїдної PCA?

  1. AПацієнт без інших медичних проблем, який отримує парацетамол
  2. BМолодий пацієнт, що регулярно вживав опіоїди багато місяців
  3. CЛітній пацієнт, що раніше не вживав опіоїдів, з апное уві сні, який також приймає седативний засіб
  4. DПацієнт з оцінкою болю 8/10, який зовсім не спить і пильний
19.Акушерське медсестринствоСередня

Яка варіабельність базального ритму вважається помірною (нормальною)?

  1. AАмплітуда понад 25 bpm
  2. BАмплітуда 3–5 bpm
  3. CАмплітуда 0–2 bpm
  4. DАмплітуда 6–25 bpm
20.Акушерське медсестринствоСкладна

Fluid leaking from the vagina is tested. Which result supports rupture of the membranes?

  1. AFluid that smells of ammonia
  2. BFluid that contains glucose on a urine dipstick
  3. CA ferning pattern on a dried slide under the microscope
  4. DA nitrazine test that turns yellow, showing acidic fluid
21.Педіатричне медсестринствоСередня

A 20-month-old drinks about 1,5 litres of cow's milk a day and eats little solid food. He is pale and tired. What is the most likely problem?

  1. ALactose intolerance
  2. BVitamin B12 deficiency
  3. CSickle cell disease
  4. DIron-deficiency anaemia
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

The nurse has taught the family of a 7-year-old with coeliac disease. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"He can eat normal bread at weekends if he's strict in the week."
  2. B"We will use a separate toaster for his gluten-free bread."
  3. C"We will check food labels for wheat, barley and rye."
  4. D"Plain rice and potatoes are fine for him."
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

What is the Abnormal Involuntary Movement Scale (AIMS) used for?

  1. ATo measure the severity of alcohol withdrawal
  2. BTo screen for and monitor tardive dyskinesia
  3. CTo assess the risk of a patient becoming violent
  4. DTo rate the severity of depression
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

A patient with long-standing schizophrenia is often seen drinking from the taps. Today he is confused, has a headache and his serum sodium is 124 mmol/L (124 mEq/L). What is the most likely problem?

  1. AA worsening of his psychosis that needs a higher dose of antipsychotic
  2. BWater intoxication from psychogenic polydipsia
  3. CDehydration caused by anticholinergic side effects
  4. DNeuroleptic malignant syndrome from his antipsychotic medicine
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
12345678910111214:40?2:40 PM4:40 PM1:40 PM2:40 AM

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Дозу записано о 14:40 (24-годинний формат). Який запис відповідає тому самому часу в 12-годинному форматі? Натисніть на нього.

14:40
  1. 12:40 PM
  2. 24:40 PM
  3. 31:40 PM
  4. 42:40 AM
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
¾ склянка? mL½ fl oz? mL3 tbsp? mL1½ tsp? mLΣ = ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Протягом зміни пацієнт приймає ¾ склянка з чай, ½ fl oz з сік, 3 tbsp з рідка добавка, 1½ tsp з сироп від кашлю. Використовуючи наведені еквіваленти, знайдіть загальне пероральне надходження V у mL.

1 склянка = 8 fl oz = 240 mL1 fl oz = 30 mL1 tbsp = 15 mL1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Розрахунок дозСередня
90 kg20 mg/kg/добу3× на добуD = ? mg

Пацієнт важить 90 kg. Призначена доза — 20 mg/kg на добу, розподілена на 3 рівні дози. Скільки міліграмів D вводять за одну дозу?

90 kg20 mg/kg/добу3× на добу
D = mg
28.Розрахунок дозСкладна
100 mg/5 mLV = ? mL

Дитині масою 14 kg призначено 15 mg/kg на дозу пероральної суспензії, що містить 100 mg в 5 mL. Який об’єм V ви даєте?

14 kg15 mg/kg100 mg/5 mL
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
250 mL10 gtt/mL3 h? gtt/min

Введіть 250 mL за 3 годин системою з фактором 10 кр/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину. Округліть до найближчого цілого числа.

250 mL3 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
200 mg250 mL15 mL/h? mg/h

Мішок містить 200 mg препарату в 250 mL і крапає зі швидкістю 15 mL/h. Скільки міліграмів на годину D отримує пацієнт?

200 mg/250 mL15 mL/h
D = mg/h
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСередня
50 од.50 mLінсулін короткої дії5 mL/h? од./h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія 50 units інсуліну короткої дії в 50 mL іде зі швидкістю 5 mL/h. Скільки units за годину D отримує пацієнт?

50 од./50 mL5 mL/h
D = од./h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСкладна
250 mg250 mLdobutamine22 mL/h96 kg? mcg/kg/min

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія dobutamine (250 mg в 250 mL) іде зі швидкістю 22 mL/h. Пацієнт важить 96 kg. Яку дозу D в mcg/kg/min отримує пацієнт? Округліть до одного знака після коми.

250 mg/250 mL22 mL/h96 kg
D = mcg/kg/min
33.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 8 годжеле100 mLвода300 mLВнутрішньовенна інфузія80 mL/h × 8 hв/в антибіотик1 × 50 mLсеча275 mLсеча225 mLрановий дренаж50 mLблювання200 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 8 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть водний баланс B = надходження − виведення в mL (від’ємна відповідь означає чисту втрату).

желе: 100 mLвода: 300 mLВнутрішньовенна інфузія: 80 mL/h × 8 hв/в антибіотик: 1 × 50 mLсеча: 275 mLсеча: 225 mLрановий дренаж: 50 mLблювання: 200 mL
B = mL
34.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
500 mL→ 125 mL/hпочаток 10:30tусього​ = ? h80 mL/h × 3 h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузію 500 mL починають о 10:30 зі швидкістю 80 mL/h. Через 3 години швидкість змінюють на 125 mL/h і більше не змінюють. Через скільки годин t від початку пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

500 mL80 mL/h · 3 h125 mL/h
t = h
35.Шкали клінічного оцінюванняСередня
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так; супутній діагноз: так; допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так; хода: слабка; психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі. Знайдіть суму за Морс MFS.

0–125
MFS =
36.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1низькийнизький–середнійсереднійвисокий

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 16/min, SpO₂ 91% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 100/60 mmHg, пульс 88/min, притомний, температура 36,6 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.

RR 16SpO₂ 91%повітряSBP 100HR 88AT 36,6 °C
  1. 1низький
  2. 2низький–середній
  3. 3середній
  4. 4високий
37.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня

Навчальні значення: Na⁺ 130 ммоль/л, глюкоза 8,6 ммоль/л і сечовина 10,2 ммоль/л. Обчисліть осмолярність сироватки Osm = 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина до найближчого цілого.

Na⁺ 130 mmol/Lглюкоза 8,6 mmol/Lсечовина 10,2 mmol/L
Osm = mOsm/kg
38.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна

Навчальні значення: Na⁺ 138, Cl⁻ 92 і HCO₃⁻ 18 mmol/L. Обчисліть дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻), використовуючи AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻). Дайте дві десяткові цифри.

Na⁺ 138 mmol/LCl⁻ 92 mmol/LHCO₃⁻ 18 mmol/L
дельта-співвідношення =
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mV

На цій стрічці у відведенні II видно синусовий ритм з однією паузою. Виміряйте пауза, інтервал R–R через неї, в секундах.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
пауза = s
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mVкардіостимульований ритм, відсутність захопленняатріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)ідіовентрикулярний ритматріовентрикулярна блокада II ступеня II типу

У цього пацієнта є кардіостимулятор. Інтерпретуйте стрічку у відведенні II. Клацніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1кардіостимульований ритм, відсутність захоплення
  2. 2атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)
  3. 3ідіовентрикулярний ритм
  4. 4атріовентрикулярна блокада II ступеня II типу

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: C · Airway and breathing

Чому це відповідь

After anaesthesia the airway and breathing are checked first, then circulation, consciousness, pain, the wound, drains and fluids.

Відповідь

C · Airway and breathing
2.Основи сестринської справи

Відповідь: A · Check the patient's vital signs and report it urgently

Чому це відповідь

A sudden increase in fresh blood may mean active bleeding. The nurse assesses for signs of shock, such as a rising pulse and falling blood pressure, and escalates immediately.

Відповідь

A · Check the patient's vital signs and report it urgently
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: C · Chlorhexidine-alcohol skin antisepsis and maximal sterile barrier precautions

Чому це відповідь

The insertion bundle includes hand hygiene, chlorhexidine-alcohol skin prep, maximal barrier precautions (cap, mask, sterile gown, sterile gloves and a full body drape) and avoiding the femoral site in adults. Routine replacement and routine antibiotics are not recommended.

Відповідь

C · Chlorhexidine-alcohol skin antisepsis and maximal sterile barrier precautions
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: C · Remove contaminated PPE and wash the skin with soap and water at once

Чому це відповідь

Skin exposure to hazardous drugs is washed immediately with soap and water after removing contaminated gloves or gown. The exposure is then reported and treated according to policy.

Відповідь

C · Remove contaminated PPE and wash the skin with soap and water at once
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: B · Рівень 4

Чому це відповідь

Для стабільного пацієнта рівні ESI 3–5 залежать від очікуваних ресурсів: два чи більше — рівень 3, один — рівень 4, жодного — рівень 5. Просте накладання швів вважається одним ресурсом, тож це рівень 4.

Відповідь

B · Рівень 4
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: A · Morning vital signs on the four stable patients

Чому це відповідь

Routine vital signs on stable patients can be delegated, freeing the RN to assess and treat the unstable patient. Assessment, IV medication and explaining a new diagnosis stay with the RN.

Відповідь

A · Morning vital signs on the four stable patients
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: D · The infusion site, the rate and volume remaining, and the patient's symptoms

Чому це відповідь

Nurses check that the infusion is running as planned, the site has no redness or swelling, and the symptoms are controlled. Problems are acted on quickly to avoid distress.

Відповідь

D · The infusion site, the rate and volume remaining, and the patient's symptoms
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: C · Compensated respiratory acidosis

Чому це відповідь

Chronic CO2 retention is offset by the kidneys retaining bicarbonate, bringing the pH back to normal. A normal pH with high PaCO2 and high bicarbonate is a compensated respiratory acidosis.

Відповідь

C · Compensated respiratory acidosis
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: D · Metformin

Чому це відповідь

Metformin is cleared by the kidneys, and it is contraindicated when the eGFR is below 30 mL/min/1,73 m² because of the risk of lactic acidosis. Insulin doses may also need adjustment, but insulin is not contraindicated.

Відповідь

D · Metformin
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: B · Cortisol is being produced without normal feedback control

Чому це відповідь

Dexamethasone normally suppresses ACTH and lowers morning cortisol. Failure to suppress suggests autonomous cortisol excess (Cushing syndrome). Further tests then find the source, such as a pituitary or adrenal tumor.

Відповідь

B · Cortisol is being produced without normal feedback control
11.Фармакологія

Відповідь: D · Better alertness and orientation, with two to three soft stools a day

Чому це відповідь

Lactulose is adjusted to give about two to three soft stools a day and to lower ammonia, improving mental status. Excessive diarrhoea can cause dehydration and electrolyte loss.

Відповідь

D · Better alertness and orientation, with two to three soft stools a day
12.Фармакологія

Відповідь: D · Idarucizumab

Чому це відповідь

Idarucizumab is an antibody fragment that binds dabigatran. Andexanet alfa reverses factor Xa inhibitors, protamine reverses heparin, and vitamin K reverses warfarin.

Відповідь

D · Idarucizumab
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: A · It can briefly worsen symptoms before long-term benefit appears

Чому це відповідь

Beta-blockers improve survival in heart failure with reduced ejection fraction, but they can cause tiredness, low blood pressure, bradycardia and fluid retention when first started. They are therefore started low and increased gradually in stable patients, with monitoring of weight, pulse and BP.

Відповідь

A · It can briefly worsen symptoms before long-term benefit appears
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: B · Take blood cultures and give IV antibiotics within the first hour

Чому це відповідь

In sepsis with shock, blood cultures, IV antibiotics within the first hour, IV fluids, lactate measurement, oxygen if hypoxic and urine output monitoring are started together. Cultures should not delay antibiotics. Persistent hypotension may need vasopressors in critical care.

Відповідь

B · Take blood cultures and give IV antibiotics within the first hour
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: A · Обмеження рідини

Чому це відповідь

При СНАДГ організм затримує воду. Обмеження рідини — лікування першої лінії при легких і помірних випадках разом із лікуванням причини. Гіпотонічні розчини й десмопресин ще більше знизили б натрій. Тяжкі симптоми (судоми, порушення свідомості) потребують гіпертонічного фізрозчину під моніторингом.

Відповідь

A · Обмеження рідини
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: A · A patient with a nephrostomy who has rigors and a BP of 86/50 mmHg

Чому це відповідь

Rigors and hypotension in a patient with a nephrostomy suggest urosepsis, which needs immediate assessment and treatment. Light pink drainage after TURP is expected. The other patients are stable.

Відповідь

A · A patient with a nephrostomy who has rigors and a BP of 86/50 mmHg
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: B · Два-три м'які випорожнення на день

Чому це відповідь

Лактулоза підкислює товсту кишку й зв'язує аміак, а також прискорює пасаж. Дозу титрують до 2–3 м'яких випорожнень на день. Надмірна діарея може спричинити зневоднення й електролітні порушення, що погіршують енцефалопатію.

Відповідь

B · Два-три м'які випорожнення на день
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: C · Літній пацієнт, що раніше не вживав опіоїдів, з апное уві сні, який також приймає седативний засіб

Чому це відповідь

Фактори ризику: відсутність попереднього вживання опіоїдів, літній вік, обструктивне апное уві сні, ожиріння, порушення функції нирок чи печінки, хвороби легень та одночасний прийом седативних (бензодіазепіни, габапентиноїди). Таким пацієнтам потрібен ретельніший моніторинг седації, частоти дихання та сатурації, іноді безперервний.

Відповідь

C · Літній пацієнт, що раніше не вживав опіоїдів, з апное уві сні, який також приймає седативний засіб
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: D · Амплітуда 6–25 bpm

Чому це відповідь

Помірна варіабельність (6–25 bpm) свідчить про добре оксигенований плід із робочою вегетативною нервовою системою. Мінімальна (5 bpm або менше) чи відсутня варіабельність може означати гіпоксію, сон або вплив ліків; понад 25 bpm — виражена варіабельність.

Відповідь

D · Амплітуда 6–25 bpm
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: C · A ferning pattern on a dried slide under the microscope

Чому це відповідь

Amniotic fluid forms a fern-like pattern when dried and turns nitrazine paper blue because it is alkaline. Vaginal secretions and urine are usually acidic. Blood, semen and infection can give false positives on nitrazine testing.

Відповідь

C · A ferning pattern on a dried slide under the microscope
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: D · Iron-deficiency anaemia

Чому це відповідь

Large volumes of cow's milk are low in iron, reduce appetite for iron-rich foods and can cause small losses of blood from the gut. Toddlers who drink too much milk are a classic group for iron-deficiency anaemia; milk is usually limited to about 500 mL a day.

Відповідь

D · Iron-deficiency anaemia
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: A · "He can eat normal bread at weekends if he's strict in the week."

Чому це відповідь

Even small amounts of gluten damage the gut lining in coeliac disease, so the diet must be strict and lifelong. Avoiding cross-contamination, reading labels and using naturally gluten-free foods are correct.

Відповідь

A · "He can eat normal bread at weekends if he's strict in the week."
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: B · To screen for and monitor tardive dyskinesia

Чому це відповідь

The AIMS is a structured examination of involuntary movements of the face, limbs and trunk. It is done at baseline and regularly during long-term antipsychotic treatment so tardive dyskinesia is detected early.

Відповідь

B · To screen for and monitor tardive dyskinesia
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: B · Water intoxication from psychogenic polydipsia

Чому це відповідь

Some patients with chronic psychosis drink excessive water, which dilutes sodium and can cause confusion, seizures and coma. The nurse reports the result, monitors neurological status and follows orders for fluid restriction and regular weights.

Відповідь

B · Water intoxication from psychogenic polydipsia
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: 2:40 PM

24-годинний формат часу: з 1 PM додавайте 12 до години (3:45 PM = 15:45). Від півночі до 12:59 AM — це 00:00–00:59, а 12:00–12:59 PM залишається 12:00–12:59. Переходячи назад, віднімайте 12 від годин 13–23 і додавайте PM; година 00 стає 12 AM. Час через північ рахуйте двома частинами: до 24:00 (00:00), потім від 00:00.

Переведіть годину

14 − 12 = 2 → PM

Відповідь

2:40 PM

Відповідь

2:40 PM
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: V = 247,5 mL

Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.

Кожен пункт у mL

¾ склянка = 0,75·240 = 180 mL
½ fl oz = 0,5·30 = 15 mL
3 tbsp = 3·15 = 45 mL
1½ tsp = 1,5·5 = 7,5 mL

Додайте

V = 180 + 15 + 45 + 7,5 = 247,5 mL

Відповідь

V = 247,5 mL
27.Розрахунок доз

Відповідь: D = 600 mg

Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.

Усього на добу

20·90 = 1800 mg

На одну дозу

D = 1800/3 = 600 mg

Відповідь

D = 600 mg
28.Розрахунок доз

Відповідь: V = 10,5 mL

Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.

Доза за масою тіла

15·14 = 210 mg

Об’єм

V = (210/100)·5 = 10,5 mL

Відповідь

V = 10,5 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 14 gtt/min

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Час у хвилинах

3·60 = 180 min

Швидкість крапання

R = 250·10/180 = 13,89 ≈ 14 gtt/min

Відповідь

R = 14 gtt/min

Біля ліжка округлюють до найближчої цілої краплі: 14 кр/хв.

30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: D = 12 mg/h

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Концентрація

200/250 = 0,8 mg/mL

Швидкість дозування

D = 0,8·15 = 12 mg/h

Відповідь

D = 12 mg/h
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: D = 5 од./h

Інфузії гепарину та інсуліну: концентрація = units у пакеті/об’єм пакета (units/mL). Швидкість помпи (mL/h) = units за годину/концентрація, а units за годину = mL/h × концентрація. Для призначення з розрахунку на масу тіла спершу units/h = units/kg/h × маса тіла. Об’єм болюсу = потрібні units/концентрація у флаконі. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Концентрація

50/50 = 1 од./mL

Units за годину

D = 5·1 = 5 од./h

Відповідь

D = 5 од./h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: D = 3,8 mcg/kg/min

Титровані інфузії: спершу знайдіть концентрацію в mcg/mL (mg × 1000/mL). Для призначення з розрахунку на масу тіла mcg/min = mcg/kg/min × маса тіла. Тоді mL/h = mcg/min × 60/концентрація. У зворотному напрямку mcg/kg/min = mL/h × концентрація/(60 × маса тіла). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Концентрація

250 000/250 = 1000 mcg/mL

Мікрограми за хвилину

22·1000 = 22000 mcg/h
22000/60 = 366,7 mcg/min

На кілограм

D = 366,7/96 = 3,819 ≈ 3,8 mcg/kg/min

Відповідь

D = 3,8 mcg/kg/min
33.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: B = 340 mL

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Загальне надходження

перорально: 100 + 300 = 400 mL
Внутрішньовенна інфузія: 80·8 = 640 mL
в/в антибіотик: 1·50 = 50 mL
загальне надходження = 1090 mL

Загальне виведення

275 + 225 + 50 + 200 = 750 mL

Баланс

B = 1090 − 750 = 340 mL

Відповідь

B = 340 mL

Додатний: рідини надійшло більше, ніж виведено.

34.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: t = 5,1 h

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Перша частина

80·3 = 240 mL
500 − 240 = 260 mL залишилося

Друга частина

260/125 = 2,08 h

Загальний час

t = 3 + 2,08 = 5,08 ≈ 5,1 h

Відповідь

t = 5,1 h

Це приблизно 5 h 05 min, тож пакет закінчиться приблизно о 15:35.

35.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: MFS = 85

Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.

Оцініть кожен пункт

падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так → 25
супутній діагноз: так → 15
допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри → 0
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так → 20
хода: слабка → 10
психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі → 15

Додайте

Сума за Морс = 25 + 15 + 0 + 20 + 10 + 15 = 85

Відповідь

MFS = 85
36.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: середній

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 16/min → 0
SpO₂ 91% → 3
на повітрі → 0
SBP 100 mmHg → 2
HR 88/min → 0
притомний (A) → 0
T 36,6 °C → 0

Сума та «червоні» бали

NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 2 + 0 + 0 + 0 = 5
Принаймні один параметр дає 3.

Група ризику

середній

Відповідь

середній

Сума 5 або більше потребує термінової клінічної реакції.

37.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: Osm = 279 mOsm/kg

Похідні показники: розрахункова осмолярність сироватки дорівнює 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина, де всі значення в ммоль/л (2·Na⁺ + глюкоза/18 + BUN/2,8, де глюкоза й BUN у мг/дл); норма — близько 275–295 мОсм/кг. Співвідношення P/F — це PaO₂, поділений на FiO₂ як частку. Альвеолярний тиск кисню на рівні моря дорівнює PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 мм рт. ст., а A–a-градієнт — це PAO₂ − PaO₂.

Розрахункова осмолярність

Osm = 2·130 + 8,6 + 10,2 = 278,8 ≈ 279 mOsm/kg

Відповідь

Osm = 279 mOsm/kg
38.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: дельта-співвідношення = 2,667

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Аніонна різниця

AG = 138 − (92 + 18) = 28

Дельта-співвідношення

(28 − 12)/(24 − 18) = 16/6 = 2,667

Відповідь

дельта-співвідношення = 2,667

Вище за 2: додатковий метаболічний алкалоз.

39.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: пауза = 1,48 s

Тахікардія з вузькими комплексами та паузи: надшлуночкова тахікардія (SVT) — це регулярна тахікардія близько 150–250/min із вузькими комплексами QRS; зубці P зазвичай не видно, бо вони сховані в комплексі QRS або зубці T. Синусова тахікардія в дорослого в спокої зазвичай нижча за приблизно 150/min, і перед кожним QRS є видимий зубець P; тріпотіння передсердь із провідністю 2:1 часто має частоту близько 150/min і показує пилкоподібні хвилі. У разі синусової зупинки синусовий вузол на мить перестає генерувати імпульси: пауза без зубця P і без QRS, довжина якої не дорівнює цілому числу циклів P–P (пауза точно в два-три цикли натомість вказує на синоатріальну блокаду виходу).

Виміряйте

37 малих клітинок від R до R через паузу

Перетворити

пауза = 37 × 0,04 s = 1,48 s

Порівняйте з P–P

1,48 ÷ 0,92 ≈ 1,6 циклів P–P, не ціле число

Відповідь

пауза = 1,48 s

У паузі зубця P немає, а пауза не дорівнює цілому числу циклів P–P: синусова зупинка. Пауза точно в два-три цикли вказувала б на синоатріальну блокаду виходу.

40.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: кардіостимульований ритм, відсутність захоплення

Кардіостимульовані ритми: імпульс кардіостимулятора видно як вузький вертикальний пік стимуляції. Після шлуночкового піку QRS широкий (0,12 s або більше), бо імпульс поширюється від електрода через м’яз, а не провідною системою; при стимуляції правого шлуночка він у відведенні II часто здебільшого від’ємний. Пік перед кожним зубцем P означає передсердну стимуляцію, а двокамерний (AV) кардіостимулятор показує передсердний пік і зубець P, а потім, після запрограмованої AV-затримки, шлуночковий пік і широкий QRS. Захоплення означає, що за кожним піком іде деполяризація. Відсутність захоплення — це пік без зубця P чи QRS після нього; відсутність сприйняття (піки, що не зважають на власні скорочення пацієнта) та відсутність стимуляції (немає піку, коли він має бути) — інші класичні порушення роботи.

П’ять кроків

1. Частота: 6 комплексів QRS за 6 s, × 10 = 60 за хвилину.
2. Ритм: піки стимуляції регулярні (кожні 0,92 s), але R–R нерегулярний, бо після деяких піків QRS відсутній.
3. Зубці P: не видно.
4. Інтервал PR: не вимірюється.
5. QRS: 0,14 s і широкий після захоплених піків; за одним піком QRS не йде (відсутність захоплення).

Інтерпретація

кардіостимульований ритм, відсутність захоплення

Відповідь

кардіостимульований ритм, відсутність захоплення

Відсутність захоплення: кардіостимулятор спрацьовує, але серце не відповідає. Підручники вважають, що про це треба повідомляти терміново, бо пацієнт може залежати від кардіостимулятора.

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions