У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.
1Формули та методи
Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Метод
Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.
Пріоритезація та делегування
Метод
Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.
Лабораторні показники та електроліти
Метод
Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.
Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Метод
Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.
Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Метод
Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.
Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Метод
Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.
Акушерське медсестринство
Метод
Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.
Педіатричне медсестринство
Метод
Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.
Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Метод
Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.
Медсестринська математика та переведення одиниць
Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.
Інтерпретація ритмограми ЕКГ
Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.
2Задачі для практики
1.Основи сестринської справиСередня
What is the main purpose of a wound drain after surgery?
ATo keep the wound edges apart until it heals
BTo measure the temperature inside the wound
CTo remove fluid or blood that could collect and delay healing
DTo give antibiotics directly into the wound until it has fully healed
2.Основи сестринської справиСкладна
During medicines reconciliation, the patient says they take an anticoagulant at home, but it has not been prescribed in hospital. What should the nurse do?
AInform the prescriber so the omission can be reviewed
BTell the patient to stop it for good
CGive the patient's own supply without telling anyone
DIgnore it, as the hospital doctor knows best
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня
Which practice is safe when transferring a patient from a bed to a stretcher?
AHave the patient slide across without help or a slide sheet
BLower the stretcher side rails during transport
CLeave the stretcher wheels unlocked so it can move with the patient
DLock the wheels of both the bed and the stretcher before moving the patient
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна
Over a few hours, the emergency department sees many previously healthy people with the same unusual severe symptoms. What should the nurse do?
ASend the patients home quickly to avoid crowding the emergency department
BTreat each patient and wait to see if more arrive next week
CTell only the patients’ families about the pattern
DReport it to infection prevention and public health authorities promptly
5.Пріоритезація та делегуванняСередня
Під час зупинки серця у відділенні яка дія йде першою після підтвердження, що пацієнт без реакції й не дихає нормально?
AЗробити два рятівні вдихи, потім перевіряти пульс одну хвилину
BЗнайти карту пацієнта, щоб перевірити статус реанімації, перш ніж кликати на допомогу
CПокликати на допомогу й почати компресії грудної клітки
DВиміряти артеріальний тиск
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна
During JumpSTART triage, a child is not breathing after the airway is opened but has a palpable pulse. What is the next step?
ATag the child black at once and move on to the next victim
BTag the child green and return to them after the others
CGive five rescue breaths; if breathing starts, tag the child red
DStart full CPR on the child and stay with them until more help arrives
7.Клінічна сестринська справаСередня
What is the main benefit of pulmonary rehabilitation for patients with COPD?
ANo further need for inhalers
BA cure for the disease within months
CReversal of the lung damage caused by smoking
DBetter exercise capacity and quality of life
8.Клінічна сестринська справаСкладна
An acutely ill patient without COPD is on 15 L/min oxygen, and their SpO2 is now 100% and stable. What should be done?
AStop the oxygen and the saturation monitoring because the patient is now well
BReduce the oxygen to keep the SpO2 within the prescribed target range
CIncrease the oxygen further to build up a reserve
DKeep the oxygen at 15 L/min for at least a week to be on the safe side
9.Лабораторні показники та електролітиСередня
A patient taking empagliflozin (an SGLT2 inhibitor) has glucose in the urine but a normal blood glucose. What is the best interpretation?
AA sign of kidney failure
BUncontrolled diabetes needing insulin
CAn expected effect of the drug
DA urinary tract infection
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна
A 5-year-old has new bruising and petechiae two weeks after a viral illness. Platelets are 12 × 10³/µL; hemoglobin, white cell count and clotting times are normal. Which condition is most likely?
AAcute leukemia
BDisseminated intravascular coagulation
CImmune thrombocytopenia (ITP)
DHemophilia A
11.ФармакологіяСередня
Поєднання СІЗЗС з яким препаратом найбільше підвищує ризик серотонінового синдрому?
AІнгібітором моноаміноксидази
BПарацетамолом
CОмепразолом
DАмоксициліном
12.ФармакологіяСкладна
Morphine 4 mg IV is ordered. The ampoule contains 10 mg/mL. What volume should be drawn up?
A0,4 mL
B2,5 mL
C0,04 mL
D4 mL
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня
Пацієнт із серцевою недостатністю починає приймати спіронолактон на додачу до інгібітора АПФ. Який показник крові потребує ретельного контролю?
AКалій, бо обидва препарати можуть його підвищувати
BГлюкоза, бо обидва препарати можуть спричинити гіпоглікемію
CГемоглобін, бо обидва препарати можуть спричинити кровотечу
DКальцій, бо обидва препарати можуть його знижувати
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна
Після катетеризації серця через променеву артерію яка оцінка найважливіша?
AКровообіг, чутливість і рухи кисті та місце пункції
BРозмір зіниць і реакція на світло кожні 15 хвилин
CПитома вага сечі кожні чотири години
DКишкові шуми та окружність живота щогодини після дослідження
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня
Після операції на гіпофізі пацієнт виділяє 400 mL сечі на годину протягом трьох годин з низькою питомою вагою. Що має запідозрити медсестра?
AНецукровий діабет
BГостре пошкодження нирок
CСНАДГ
DНормальний діурез
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна
A patient with myasthenia gravis took extra pyridostigmine doses. They now have more weakness, heavy salivation, sweating, diarrhoea, small pupils and a slow pulse. What is most likely?
AAn allergic reaction to the drug
BA normal response to a higher dose
CA myasthenic crisis from too little medication
DA cholinergic crisis from too much medication
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня
When is cold therapy most useful for pain?
ASoon after an acute soft tissue injury, to reduce swelling
BFor long-term muscle stiffness, applied continuously for several hours
CDirectly on skin with poor circulation
DOver numb areas where sensation is lost
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна
A nurse teaches a patient after a laparoscopic fundoplication for reflux. Which statement shows a need for further teaching?
A"I'll eat soft, moist food at first and chew it well."
B"Some difficulty swallowing can happen in the early weeks."
C"I should eat smaller meals for a while after the operation."
D"Fizzy drinks will help me bring up wind after meals."
19.Акушерське медсестринствоСередня
A woman at 20 weeks says her gums bleed when she brushes her teeth. What is the best advice?
AStop brushing until the bleeding has settled after birth
BReport it at once because it is a sign of a clotting disorder
CAvoid all dental visits until after the baby is born
DUse a soft brush and keep up routine dental care
20.Акушерське медсестринствоСкладна
A small for gestational age baby is born at term. Which complications should the nurse anticipate?
AMacrosomia and shoulder dystocia
BHypoglycaemia, hypothermia and polycythaemia
CRespiratory distress from surfactant deficiency only
DHyperglycaemia, fever and anaemia
21.Педіатричне медсестринствоСередня
What is "assent" in children's care?
AThe doctor's decision about which treatment is best
BA form that lets the hospital treat any child without parental consent
CThe child's agreement to care, sought alongside the parents' consent
DThe legal consent signed by the parent for surgery
22.Педіатричне медсестринствоСкладна
A child develops the "slapped cheek" rash of fifth disease. The parent asks whether the child is still infectious. What is the best answer?
AThe illness is not infectious at any stage
BUsually not; the child was most infectious before the rash appeared
CYes, for 6 weeks after the rash appears
DYes, until every trace of the rash has faded from the cheeks and limbs
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня
Пацієнт наполягає, що персонал труїть його їжу. Який найкращий початковий підхід?
AСперечатися логічно, доки він не визнає, що помиляється
BРішуче сказати йому, що їжі він не отримає, доки не перестане висувати звинувачення
CВизнати його страх, не сперечаючись про переконання, і зосередитися на темах, що ґрунтуються на реальності
DПогодитися з ним, щоб він довіряв
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна
Пацієнт, який тижнями перебував у тяжкій депресії, раптом стає веселим і спокійним і віддає свій годинник іншому пацієнтові. Яка дія найдоречніша?
AЗауважити, що його настрій явно покращується, і знизити рівень нагляду
BПрямо запитати його про суїцидальні думки та плани й повідомити команду
CПохвалити його за щедрість і більше нічого не казати
DЗапланувати його виписку на завтра
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Розрахунок дози для ін’єкції дає 11,9336 mL. Правило в цій вправі таке: об’єми від 1 mL і більше округлюють до десятих часток mL. Яке значення x ви запишете?
11,9336 mL
x = mL
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Протягом зміни пацієнт приймає 1½ tsp з сироп від кашлю, ½ склянка з чай, 8 fl oz з сік. Використовуючи наведені еквіваленти, знайдіть загальне пероральне надходження V у mL.
1 tsp = 5 mL1 склянка = 8 fl oz = 240 mL1 fl oz = 30 mL
V = mL
27.Розрахунок дозСередня
Ампула епінефрину (адреналіну) має маркування 1:1000 (1 mg/mL). Призначено 0,3 mg в/м при анафілаксії. Який об’єм V ви набираєте?
1:10000,3 mg
V = mL
28.Розрахунок дозСкладна
Призначено 630 одиниць препарату, який випускають по 1000 одиниць/mL. Наберіть дозу в шприц на 1 mL: який об’єм V ви вводите?
630 units1000 units/mL
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
Введіть 500 mL за 12 годин системою з фактором 60 кр/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину. Округліть до найближчого цілого числа.
500 mL12 h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
Мішок містить 400 mg препарату в 500 mL і крапає зі швидкістю 10 mL/h. Скільки міліграмів на годину D отримує пацієнт?
400 mg/500 mL10 mL/h
D = mg/h
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія містить 100 units інсуліну короткої дії в 250 mL. Призначено 0,1 units/kg/h пацієнтові масою 71 kg. Знайдіть швидкість помпи R в mL/h. Округліть до одного знака після коми.
100 од./250 mL0,1 од./kg/h71 kg
R = mL/h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнтові масою 94 kg призначено norepinephrine зі швидкістю 4 mcg/min. Пакет містить 4 mg в 250 mL. Знайдіть швидкість помпи R в mL/h. Округліть до одного знака після коми.
4 mg/250 mL4 mcg/min94 kg
R = mL/h
33.Інфузійна терапія та водний балансСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 12 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть загальне надходження I у mL.
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузію 1000 mL починають о 16:00 зі швидкістю 100 mL/h. Через 2 години швидкість змінюють на 80 mL/h і більше не змінюють. Через скільки годин t від початку пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.
1000 mL100 mL/h · 2 h80 mL/h
t = h
35.Шкали клінічного оцінюванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 14/min, SpO₂ 97% на додатковому кисні, артеріальний тиск 150/90 mmHg, пульс 64/min, притомний, температура 38,8 °C. Яка загальна сума балів NEWS2?
RR 14SpO₂ 97%O₂SBP 150HR 64AT 38,8 °C
NEWS2 =
36.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Через 5 min після народження умовний новонароджений має рожеве тіло із синіми кистями й стопами, частоту серцевих скорочень 65/min, гримасу на подразнення, невелике згинання рук і ніг і повільне нерегулярне дихання зі слабким криком. Оцініть за шкалою Апгар і натисніть, як інтерпретується бал.
1заспокійливий
2помірно порушений
3низький
37.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
Навчальний газовий склад артеріальної крові показує pH 7,20, PaCO₂ 21 mmHg (2,8 kPa) і HCO₃⁻ 8 mmol/L. Первинний розлад: метаболічний ацидоз. Наскільки він компенсований? Клікніть свою відповідь.
pH 7,20PaCO₂ 21 mmHg (2,8 kPa)HCO₃⁻ 8 mmol/L
1некомпенсований
2частково компенсований
3повністю компенсований
38.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
Навчальні значення: Na⁺ 139, Cl⁻ 92 і HCO₃⁻ 16 mmol/L. Обчисліть дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻), використовуючи AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻). Дайте дві десяткові цифри.
Na⁺ 139 mmol/LCl⁻ 92 mmol/LHCO₃⁻ 16 mmol/L
дельта-співвідношення =
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
Інтерпретуйте цю ритмограму у відведенні II. Який це ритм? Натисніть свою відповідь.
відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
1надшлуночкова тахікардія (SVT)
2тріпотіння передсердь, провідність 2:1
3синусова тахікардія
4фібриляція передсердь
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
У пацієнта без пульсу, що промацується, на моніторі цей організований ритм (електрична активність без пульсу). Яке лікування для нього називають настанови з реанімації дорослих? Клацніть свою відповідь.
відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
1негайна дефібриляція
2синхронізована кардіоверсія
3черезшкірна стимуляція
4СЛР (ритм, що не підлягає дефібриляції)
3Розчини
1.Основи сестринської справи
Відповідь: C · To remove fluid or blood that could collect and delay healing
Чому це відповідь
Drains let blood, serous fluid or pus escape, preventing collections such as seromas and haematomas. The nurse records the amount and type of drainage.
Відповідь
C · To remove fluid or blood that could collect and delay healing
2.Основи сестринської справи
Відповідь: A · Inform the prescriber so the omission can be reviewed
Чому це відповідь
Unexplained differences between home and hospital medicines are reported to the prescriber. Missed anticoagulants can cause clots, and some omissions are deliberate, for example before surgery.
Відповідь
A · Inform the prescriber so the omission can be reviewed
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: D · Lock the wheels of both the bed and the stretcher before moving the patient
Чому це відповідь
Both surfaces are locked and at the same height before the transfer, a slide sheet is used and enough staff help. Side rails are raised on the stretcher during transport.
Відповідь
D · Lock the wheels of both the bed and the stretcher before moving the patient
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: D · Report it to infection prevention and public health authorities promptly
Чому це відповідь
Clusters of similar unusual illness can signal an outbreak or bioterrorism. Early reporting allows public health to investigate, guide precautions and treatment, and protect the community.
Відповідь
D · Report it to infection prevention and public health authorities promptly
5.Пріоритезація та делегування
Відповідь: C · Покликати на допомогу й почати компресії грудної клітки
Чому це відповідь
Покличте на допомогу (команду реанімації й дефібрилятор) і одразу починайте якісні компресії. Довге перевіряння пульсу, затримки чи вимірювання тиску марнують час. Статус реанімації слід знати заздалегідь, де це можливо.
Відповідь
C · Покликати на допомогу й почати компресії грудної клітки
6.Пріоритезація та делегування
Відповідь: C · Give five rescue breaths; if breathing starts, tag the child red
Чому це відповідь
In JumpSTART, an apneic child with a pulse gets five rescue breaths, because the cause is often respiratory. If breathing starts the child is immediate (red); if not, the child is expectant.
Відповідь
C · Give five rescue breaths; if breathing starts, tag the child red
7.Клінічна сестринська справа
Відповідь: D · Better exercise capacity and quality of life
Чому це відповідь
Pulmonary rehabilitation improves breathlessness, exercise tolerance and well-being, and reduces hospital admissions. It does not reverse the underlying lung damage.
Відповідь
D · Better exercise capacity and quality of life
8.Клінічна сестринська справа
Відповідь: B · Reduce the oxygen to keep the SpO2 within the prescribed target range
Чому це відповідь
Oxygen is prescribed to a target range, usually 94–98% for most patients. Once the patient is stable it should be weaned down, as unnecessary hyperoxia has no benefit and can be harmful.
Відповідь
B · Reduce the oxygen to keep the SpO2 within the prescribed target range
9.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: C · An expected effect of the drug
Чому це відповідь
SGLT2 inhibitors block glucose reabsorption in the proximal tubule, so glycosuria is expected even with normal blood glucose. Urine glucose cannot be used to monitor control in these patients. The drugs also raise the risk of genital infections and DKA.Перевірено за:Ketones blood test · MedlinePlus (NIH) (2025)
Відповідь
C · An expected effect of the drug
10.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: C · Immune thrombocytopenia (ITP)
Чому це відповідь
ITP is immune destruction of platelets, often after a viral infection in children. It causes isolated thrombocytopenia with normal other counts and clotting tests. Leukemia usually affects other cell lines, DIC prolongs clotting times and hemophilia prolongs the aPTT.Перевірено за:Immune thrombocytopenic purpura (ITP) · MedlinePlus (NIH) (2026)
Відповідь
C · Immune thrombocytopenia (ITP)
11.Фармакологія
Відповідь: A · Інгібітором моноаміноксидази
Чому це відповідь
СІЗЗС блокують зворотне захоплення серотоніну, а інгібітори МАО — його розпад. Разом вони можуть спричинити серотоніновий синдром зі збудженням, гіпертермією, тремором і клонусом.
Відповідь
A · Інгібітором моноаміноксидази
12.Фармакологія
Відповідь: A · 0,4 mL
Чому це відповідь
4 mg ÷ 10 mg/mL = 0,4 mL. The unused remainder of a controlled drug is discarded with a witness.
Відповідь
A · 0,4 mL
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: A · Калій, бо обидва препарати можуть його підвищувати
Чому це відповідь
Інгібітори АПФ зменшують вироблення альдостерону, а спіронолактон блокує його рецептор, тож обидва зменшують виведення калію. Разом вони можуть спричинити небезпечну гіперкаліємію, особливо при порушеній функції нирок. Контролюють калій і функцію нирок, а добавок калію зазвичай уникають.
Відповідь
A · Калій, бо обидва препарати можуть його підвищувати
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: A · Кровообіг, чутливість і рухи кисті та місце пункції
Чому це відповідь
Після променевого доступу перевіряють компресійний пристрій та місце проколу щодо кровотечі чи гематоми, а кисть — щодо кольору, температури, капілярного наповнення, чутливості та рухів. Можливі ускладнення — оклюзія променевої артерії та компартмент-синдром передпліччя.
Відповідь
A · Кровообіг, чутливість і рухи кисті та місце пункції
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: A · Нецукровий діабет
Чому це відповідь
Пошкодження задньої частки гіпофіза чи гіпоталамуса може зупинити вивільнення АДГ, спричиняючи центральний НД із великими обсягами розбавленої сечі. Медсестра повідомляє про це, ретельно стежить за водним балансом і натрієм у сироватці та передбачає лікування десмопресином.
Відповідь
A · Нецукровий діабет
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: D · A cholinergic crisis from too much medication
Чому це відповідь
Too much cholinesterase inhibitor causes a cholinergic crisis: weakness plus muscarinic effects such as salivation, sweating, diarrhoea, miosis and bradycardia. A myasthenic crisis is weakness from under-treatment or triggers. Both can cause respiratory failure, so the airway is the priority.
Відповідь
D · A cholinergic crisis from too much medication
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: A · Soon after an acute soft tissue injury, to reduce swelling
Чому це відповідь
Cold reduces swelling, bleeding and nerve conduction in acute injuries. It is wrapped and applied for short periods and avoided on areas with poor circulation or sensation. Heat is better for muscle spasm and stiffness.
Відповідь
A · Soon after an acute soft tissue injury, to reduce swelling
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: D · "Fizzy drinks will help me bring up wind after meals."
Чому це відповідь
Fundoplication wraps the stomach around the lower oesophagus, so belching may be hard and gas bloat is common; fizzy drinks make it worse. Soft food, small meals and good chewing help while early swelling settles.
Відповідь
D · "Fizzy drinks will help me bring up wind after meals."
19.Акушерське медсестринство
Відповідь: D · Use a soft brush and keep up routine dental care
Чому це відповідь
Gum swelling and bleeding are common because of oestrogen-related vascular changes. Good oral hygiene and routine dental care are safe and recommended in pregnancy.
Відповідь
D · Use a soft brush and keep up routine dental care
20.Акушерське медсестринство
Відповідь: B · Hypoglycaemia, hypothermia and polycythaemia
Чому це відповідь
SGA babies have low glycogen and fat stores, leading to hypoglycaemia and hypothermia. Chronic intrauterine hypoxia increases red cell production, causing polycythaemia.
Відповідь
B · Hypoglycaemia, hypothermia and polycythaemia
21.Педіатричне медсестринство
Відповідь: C · The child's agreement to care, sought alongside the parents' consent
Чому це відповідь
Assent is the child's own agreement, in language suited to their age, alongside the legal consent given by parents. Seeking assent respects the child and builds cooperation and trust.
Відповідь
C · The child's agreement to care, sought alongside the parents' consent
22.Педіатричне медсестринство
Відповідь: B · Usually not; the child was most infectious before the rash appeared
Чому це відповідь
In fifth disease the child is most infectious during the mild illness before the rash. By the time the rash appears, the child is usually no longer infectious and does not need to be kept off school.
Відповідь
B · Usually not; the child was most infectious before the rash appeared
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: C · Визнати його страх, не сперечаючись про переконання, і зосередитися на темах, що ґрунтуються на реальності
Чому це відповідь
Суперечка посилює марення і шкодить довірі, а погодження їх підкріплює. Реагуйте на почуття (страх), тримайтеся реальності та пропонуйте практичні варіанти, як-от запечатану чи фасовану їжу.
Відповідь
C · Визнати його страх, не сперечаючись про переконання, і зосередитися на темах, що ґрунтуються на реальності
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: B · Прямо запитати його про суїцидальні думки та плани й повідомити команду
Чому це відповідь
Раптовий спокій і роздавання речей можуть означати, що пацієнт вирішив покінчити з життям. Медсестра прямо запитує про суїцидальний намір, плани та засоби, підтримує безпеку й повідомляє команду.
Відповідь
B · Прямо запитати його про суїцидальні думки та плани й повідомити команду
25.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: x = 11,9 mL
Округлення: подивіться на цифру одразу після розряду, до якого округлюєте: 5 або більше округлює вгору, 4 або менше залишає цифру без змін. Округлюйте лише остаточну відповідь, ніколи проміжні кроки. Типові правила іспитів: об’єми від 1 mL і більше — до десятих, об’єми менше 1 mL — до сотих, швидкість крапель — до цілих крапель, а маса — до одного знака після коми; завжди дотримуйтеся правила, яке вказано в питанні.
Цифра в розряді: десяті
11.9336 → 9
Вирішує лише наступна цифра
11,9336 → 3
3 — це 4 або менше, тому 9 залишається.
Подальші цифри (36) не враховуються: округлюйте один раз, а не крок за кроком.
Округліть
x = 11,9 mL
Відповідь
x = 11,9 mL
26.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: V = 367,5 mL
Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.
Кожен пункт у mL
1½ tsp = 1,5·5 = 7,5 mL
½ склянка = 0,5·240 = 120 mL
8 fl oz = 8·30 = 240 mL
Додайте
V = 7,5 + 120 + 240 = 367,5 mL
Відповідь
V = 367,5 mL
27.Розрахунок доз
Відповідь: V = 0,3 mL
Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.
Концентрація
1:1000 = 1 g/1000 mL = 1 mg/mL
Об’єм
V = 0,3/1 = 0,3 mL
Відповідь
V = 0,3 mL
На етикетках у США тепер зазначають mg/mL (1 mg/mL = 1:1000; 0,1 mg/mL = 1:10 000). Ніколи не вводьте епінефрин 1 mg/mL в/в струминно.
28.Розрахунок доз
Відповідь: V = 0,63 mL
Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.
Об’єм
V = 630/1000 = 0,63 mL
На шприці
На цьому шприці 1 mL кожна мала лінія — це 0,01 mL.
Відповідь
V = 0,63 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: R = 42 gtt/min
Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.
Час у хвилинах
12·60 = 720 min
Швидкість крапання
R = 500·60/720 = 41,67 ≈ 42 gtt/min
Відповідь
R = 42 gtt/min
Біля ліжка округлюють до найближчої цілої краплі: 42 кр/хв.
30.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: D = 8 mg/h
Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.
Концентрація
400/500 = 0,8 mg/mL
Швидкість дозування
D = 0,8·10 = 8 mg/h
Відповідь
D = 8 mg/h
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії
Відповідь: R = 17,8 mL/h
Інфузії гепарину та інсуліну: концентрація = units у пакеті/об’єм пакета (units/mL). Швидкість помпи (mL/h) = units за годину/концентрація, а units за годину = mL/h × концентрація. Для призначення з розрахунку на масу тіла спершу units/h = units/kg/h × маса тіла. Об’єм болюсу = потрібні units/концентрація у флаконі. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Units за годину
0,1·71 = 7,1 од./h
Концентрація
100/250 = 0,4 од./mL
Швидкість помпи
R = 7,1/0,4 = 17,75 ≈ 17,8 mL/h
Відповідь
R = 17,8 mL/h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії
Відповідь: R = 15 mL/h
Титровані інфузії: спершу знайдіть концентрацію в mcg/mL (mg × 1000/mL). Для призначення з розрахунку на масу тіла mcg/min = mcg/kg/min × маса тіла. Тоді mL/h = mcg/min × 60/концентрація. У зворотному напрямку mcg/kg/min = mL/h × концентрація/(60 × маса тіла). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Концентрація
4 000/250 = 16 mcg/mL
Доза за годину
Призначення — за хвилину на всього пацієнта, тож маса тіла не потрібна.
4·60 = 240 mcg/h
Швидкість помпи
R = 240/16 = 15 mL/h
Відповідь
R = 15 mL/h
33.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: I = 1950 mL
Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Додайте надходження
перорально: 200 + 200 = 400 mL
Внутрішньовенна інфузія: 125·12 = 1500 mL
в/в антибіотик: 1·50 = 50 mL
I = 1950 mL
Відповідь
I = 1950 mL
34.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: t = 12 h
Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Перша частина
100·2 = 200 mL
1000 − 200 = 800 mL залишилося
Друга частина
800/80 = 10 h
Загальний час
t = 2 + 10 = 12 h
Відповідь
t = 12 h
Це приблизно 12 h 00 min, тож пакет закінчиться приблизно о 04:00.
35.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: NEWS2 = 3
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.
Оцініть кожен параметр
RR 14/min → 0
SpO₂ 97% → 0
на кисні → 2
SBP 150 mmHg → 0
HR 64/min → 0
притомний (A) → 0
T 38,8 °C → 1
Додайте
NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 0 + 0 + 0 + 1 = 3
Відповідь
NEWS2 = 3
36.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: помірно порушений
Шкала Апгар: п’ять ознак, кожна оцінюється 0, 1 або 2 балами, перевіряється на 1-й і 5-й хвилині після народження. Зовнішній вигляд (колір): синя або бліда 0, рожеве тіло із синіми кінцівками 1, рожева повністю 2. Пульс: відсутній 0, нижче 100/min 1, 100/min або більше 2. Гримаса (рефлекторна збудливість): немає 0, гримаса 1, крик, кашель або чхання 2. Активність (тонус): в’ялий 0, невелике згинання 1, активні рухи 2. Дихання: відсутнє 0, повільне чи нерегулярне зі слабким криком 1, добре із сильним криком 2. Сума 7–10 заспокійлива, 4–6 помірно знижена, а 0–3 низька.
Оцініть кожну ознаку
Зовнішній вигляд: рожеве тіло із синіми кистями й стопами → 1
Пульс: 65/min → 1
Гримаса: гримасу на подразнення → 1
Активність: невелике згинання рук і ніг → 1
Дихання: повільне нерегулярне дихання зі слабким криком → 1
Додайте
APGAR = 1 + 1 + 1 + 1 + 1 = 5
Інтерпретація
5 → помірно порушений
Відповідь
помірно порушений
Якщо на 5-й хвилині бал нижче 7, оцінювання зазвичай повторюють кожні 5 хвилин до 20 хвилин.
37.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: частково компенсований
Читання газового складу крові (ROME): спершу pH: нижче за 7,35 — ацидемія, вище за 7,45 — алкалемія. Потім знайдіть показник, що це пояснює. PaCO₂ (норма 35–45 мм рт. ст., 4,7–6,0 кПа) — респіраторна частина й змінюється протилежно (Opposite) до pH у респіраторному розладі; HCO₃⁻ (норма 22–26 ммоль/л) — метаболічна частина й змінюється в тому самому напрямку, що й pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Інший показник вказує на компенсацію: норма означає відсутність компенсації; відхилення в напрямку, що повертає pH, поки pH усе ще відхилений, означає часткову компенсацію; нормальний pH за двох відхилених показників означає повну компенсацію. Межі трохи відрізняються між лабораторіями; це навчальні значення.
ROME, показник за показником
pH 7,20: ацидемія (нижче за 7,35)
PaCO₂ 21 mmHg: низький (35–45)
HCO₃⁻ 8 mmol/L: низький (22–26)
Компенсація
частково компенсований
Відповідь
частково компенсований
38.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: дельта-співвідношення = 2,375
Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.
Аніонна різниця
AG = 139 − (92 + 16) = 31
Дельта-співвідношення
(31 − 12)/(24 − 16) = 19/8 = 2,375
Відповідь
дельта-співвідношення = 2,375
Вище за 2: додатковий метаболічний алкалоз.
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГ
Відповідь: надшлуночкова тахікардія (SVT)
Критерії ритмів (відведення II): синусовий ритм має позитивний зубець P перед кожним QRS, постійний PR 0,12–0,20 s і вузький QRS: нормальний синусовий ритм 60–100/min, синусова брадикардія нижче 60, синусова тахікардія понад 100. Фібриляція передсердь: немає зубців P, ізолінія з хвилями фібриляції та абсолютно неправильний R–R. Тріпотіння передсердь: пилкоподібні хвилі тріпотіння близько 250–350/min зі сталим коефіцієнтом провідності, наприклад 2:1 або 4:1. Атріовентрикулярна блокада I ступеня: синусовий ритм із постійним PR понад 0,20 s. Вузловий ритм: вузький QRS з частотою 40–60/min із відсутніми чи інвертованими зубцями P (PR менше 0,12 s або P після QRS). Шлуночкова екстрасистола (PVC) — це ранній, широкий (0,12 s або більше), химерний QRS без зубця P, із зубцем T в протилежному напрямку й зазвичай повною компенсаторною паузою; при бігемінії кожне друге скорочення є PVC. Тахікардія з вузькими комплексами та паузи: надшлуночкова тахікардія (SVT) — це регулярна тахікардія близько 150–250/min із вузькими комплексами QRS; зубці P зазвичай не видно, бо вони сховані в комплексі QRS або зубці T. Синусова тахікардія в дорослого в спокої зазвичай нижча за приблизно 150/min, і перед кожним QRS є видимий зубець P; тріпотіння передсердь із провідністю 2:1 часто має частоту близько 150/min і показує пилкоподібні хвилі. У разі синусової зупинки синусовий вузол на мить перестає генерувати імпульси: пауза без зубця P і без QRS, довжина якої не дорівнює цілому числу циклів P–P (пауза точно в два-три цикли натомість вказує на синоатріальну блокаду виходу).
П’ять кроків
1. Частота: R–R = 10 малих клітинок, 1500 ÷ 10 ≈ 150 за хвилину.
2. Ритм: регулярний, кожен R–R дорівнює 0,40 s.
3. Зубці P: не видно; за такої частоти вони сховані в комплексах QRS або зубцях T.
4. Інтервал PR: не вимірюється.
5. QRS: 0,08 s, вузький (менше за 0,12 s), тож ритм бере початок вище від шлуночків.
Інтерпретація
надшлуночкова тахікардія (SVT)
Відповідь
надшлуночкова тахікардія (SVT)
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГ
Відповідь: СЛР (ритм, що не підлягає дефібриляції)
Електрична активність без пульсу (PEA): PEA не можна побачити на стрічці. Монітор показує організовану електричну активність (ритм, відмінний від VF, VT чи асистолії), але в пацієнта немає пульсу, що промацується, тому її розпізнають, перевіряючи пацієнта. У настановах з реанімації дорослих PEA й асистолія — це ритми зупинки серця, що не підлягають дефібриляції: якісна СЛР, епінефрин якомога раніше та пошук оборотних причин (Hs і Ts, як-от гіповолемія, гіпоксія, напружений пневмоторакс і тампонада серця). VF і VT без пульсу — це ритми, що підлягають дефібриляції.
Що показує стрічка
1. Частота: R–R = 30 малих клітинок, 1500 ÷ 30 ≈ 50 за хвилину.
2. Ритм: регулярний, кожен R–R дорівнює 1,20 s.
3. Зубці P: позитивні, по одному перед кожним QRS, усі однакові.
4. Інтервал PR: 0,16 s, постійний, у межах 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,08 s, вузький (менше 0,12 s).
синусова брадикардія
Що показує пацієнт
немає пульсу попри організовану електричну активність: електрична активність без пульсу (PEA), ритм зупинки серця, що не підлягає дефібриляції
Відповідь
СЛР (ритм, що не підлягає дефібриляції)
Відповідь
СЛР (ритм, що не підлягає дефібриляції)
PEA розпізнають біля ліжка пацієнта, ніколи лише за стрічкою. Це підготовка до екзамену, а не клінічна настанова.
Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.