Тестові питання у стилі NCLEX (RN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 40 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Добова доза
mg/day = mg/kg/day × маса тіла (kg)
Кількість доз на добу
кількість = 24 h / інтервал між дозами (h)
Фунти в кілограми
kg = lb / 2,2
Концентрація інфузії
units/mL = units у пакеті / об’єм пакета
Швидкість помпи
mL/h = доза за годину / концентрація
Титрована інфузія
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Доза за швидкістю помпи
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Одиниці
1 mg = 1000 mcg

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

A patient says, "I've never seen this tablet before," as the nurse offers it. What should the nurse do?

  1. AStop and recheck the prescription before giving it
  2. BReassure the patient that the tablet is correct and give it
  3. CLeave the tablet on the table for the patient to take later
  4. DGive half the tablet until the doctor visits
2.Основи сестринської справиСкладна

A runner collapses on a hot day with a temperature of 40,5 °C and confusion. Why will paracetamol (acetaminophen) not help much?

  1. AParacetamol needs a temperature below 37 °C to work
  2. BThe heat comes from failed heat loss, not a raised set point
  3. CParacetamol makes the body produce more heat
  4. DParacetamol only lowers temperature in children, not in adults
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

Чому інсуліновою ручкою ніколи не можна користуватися для більш ніж одного пацієнта, навіть із новою голкою?

  1. AКожна ручка містить лише одну дозу інсуліну
  2. BСпільне користування ручкою змінює дозу, що вводиться
  3. CКров може потрапити назад у картридж і поширити інфекцію
  4. DІнсулін у ручці швидше втратить придатність, коли нею користуються спільно
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

During flu season, a nurse wakes up with fever, cough and muscle aches. What is the best action?

  1. AGo to work but wear a surgical mask for the whole shift
  2. BStay home and inform the employer according to the illness policy
  3. CGo to work but avoid caring for patients who have weak immune systems
  4. DTake an antipyretic so the fever does not show at work
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

Якого пацієнта медсестра може безпечно оглянути останнім?

  1. AПацієнта з новими хрипами та рожевим пінистим мокротинням
  2. BПацієнта з ХОЗЛ на кисні 1 L/min, SpO₂ 90% (ціль 88–92%), який говорить повними реченнями
  3. CПацієнта з раптовим сильним головним болем
  4. DПацієнта через дві години після операції з ЧСС, що зросла з 88 до 118/min
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

An RN sees an LPN/LVN crushing an extended-release metoprolol tablet to mix with applesauce. What should the RN do?

  1. AReport the LPN/LVN at the end of the month without saying anything now
  2. BStop the LPN/LVN and contact the prescriber or pharmacist about another form
  3. CLet the LPN/LVN continue, since crushing makes the tablet easier to swallow
  4. DTell the LPN/LVN to give half of the crushed tablet now and the other half at lunchtime
7.Клінічна сестринська справаСередня

Which is a first-line nursing measure to help prevent constipation in hospital?

  1. AEncouraging fluids, fibre and mobility
  2. BRestricting fluids to reduce urine output
  3. CKeeping the patient in bed
  4. DGiving an enema to every patient on admission
8.Клінічна сестринська справаСкладна

Якого пацієнта під час тріажу слід оглянути першим?

  1. AПацієнта, який просить повторний рецепт
  2. BПацієнта, у якого два дні болить горло
  3. CПацієнта з розтягненням зв'язок щиколотки й легким набряком
  4. DПацієнта з шумним диханням і набряклими губами після того, як він з'їв арахіс
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

A patient is on an IV insulin infusion protocol in the ICU. How often is the blood glucose usually checked?

  1. AAbout every hour
  2. BOnly if symptoms occur
  3. COnce a day before breakfast
  4. DOnce every 12 hours
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

A patient with jaundice and nausea has a positive IgM antibody to hepatitis A virus (IgM anti-HAV). What does this show?

  1. AChronic hepatitis A lasting many years
  2. BImmunity from hepatitis A vaccine long ago
  3. CA current or recent hepatitis A infection
  4. DPast hepatitis B infection that has cleared
11.ФармакологіяСередня

Поєднання СІЗЗС з яким препаратом найбільше підвищує ризик серотонінового синдрому?

  1. AПарацетамолом
  2. BОмепразолом
  3. CАмоксициліном
  4. DІнгібітором моноаміноксидази
12.ФармакологіяСкладна

A patient with heart failure on furosemide is also given metolazone, a thiazide-like diuretic. Which risk increases most?

  1. AHypoglycaemia and weight gain
  2. BSevere hypokalaemia, hyponatraemia and dehydration
  3. CHyperkalaemia and fluid overload
  4. DSevere hypertension, tachycardia and fluid retention
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

Why is a higher level of HDL cholesterol considered protective?

  1. AHDL carries cholesterol from the tissues back to the liver
  2. BHDL thins the blood in the same way as an anticoagulant
  3. CHDL is converted into vitamin D in the walls of the arteries
  4. DHDL lowers the blood pressure directly
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

An older inpatient develops sudden fever, muscle aches and a dry cough during the winter influenza season. Which plan is most appropriate?

  1. AWait a week to see whether the symptoms settle before testing
  2. BLeave them in the open bay and give a course of antibiotics only
  3. CIsolate with droplet precautions, test and expect early antivirals
  4. DIsolate only if they develop a rash
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

After a change in the levothyroxine dose, when is the TSH usually rechecked?

  1. AAfter 24 hours
  2. BAfter 3 days
  3. CAfter about 2 years of treatment
  4. DAfter about 6–8 weeks
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

Which statement correctly distinguishes spinal shock from neurogenic shock?

  1. ASpinal shock is low blood pressure; neurogenic shock is the loss of reflexes
  2. BThey are two names for exactly the same condition
  3. CSpinal shock is lost reflexes; neurogenic shock is low BP and slow pulse
  4. DNeurogenic shock is caused by blood loss; spinal shock is caused by infection
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

Which diet is usually recommended for a patient with cirrhosis and hepatic encephalopathy?

  1. AOnly clear fluids for several weeks
  2. BA very low-protein diet for the rest of their life to lower ammonia
  3. CNo food at all until the confusion settles
  4. DNormal protein and enough calories, with a late-evening snack
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

A patient on chemotherapy has white plaques on the tongue and cheeks that wipe off to leave red areas. What is most likely?

  1. ANormal mucositis healing
  2. BFood residue only
  3. CLeukoplakia from smoking
  4. DOral candidiasis
19.Акушерське медсестринствоСередня

Що таке «реактивний» нестресовий тест?

  1. AПізні децелерації з кожною переймою
  2. BЩонайменше 2 акцелерації серцевого ритму плода протягом 20 хвилин
  3. CЖодних акцелерацій серцевого ритму плода протягом 40 хвилин
  4. DБазальний ритм вище 160 bpm
20.Акушерське медсестринствоСкладна

A multiparous woman arrives with strong contractions and the baby is born within an hour of their onset. What should the nurse monitor closely afterwards?

  1. AUterine tone, bleeding and newborn injury
  2. BOnly the mother's temperature
  3. COnly the newborn's blood glucose
  4. DThe mother's ability to walk alone
21.Педіатричне медсестринствоСередня

How are feeds usually restarted after a pyloromyotomy for pyloric stenosis?

  1. AWithin hours, increasing gradually as per protocol; some vomiting can be expected
  2. BOnly by nasogastric tube for the first month at home
  3. CNot until 10 days after surgery, when the wound has healed
  4. DWith large, full-volume feeds straight away to make up for the weight lost
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

Several family members, including the children, have had headaches, nausea and drowsiness all winter. They feel better when away from home. What should the nurse suspect?

  1. ACarbon monoxide poisoning
  2. BMigraine that runs in the family
  3. CSeasonal influenza
  4. DFood poisoning
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

Which question is the best way to ask a patient about suicidal thoughts?

  1. A"Things aren't that bad, are they?"
  2. B"Are you having thoughts of killing yourself?"
  3. C"You're not thinking of doing anything silly, are you?"
  4. D"You wouldn't hurt yourself, would you?"
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

A patient with anorexia nervosa is admitted with a BMI of 14, dizziness and low potassium. Which goal is the priority in the first days?

  1. AGaining insight into family relationships through therapy
  2. BMedical stabilisation, with careful refeeding and correction of electrolytes
  3. CImproving body image through group discussions
  4. DPlanning her return to university and her studies after discharge
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
12345678910111210:00 AM?22:0009:0011:0010:00

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Дозу записано о 10:00 AM. Який запис відповідає тому самому часу в 24-годинному форматі? Натисніть на нього.

10:00 AM
  1. 122:00
  2. 209:00
  3. 311:00
  4. 410:00
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
00:0019:2001:20t = ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія починається о 19:20 і закінчується о 01:20 наступного ранку (24-годинний формат). Скільки хвилин t вона тривала?

19:2001:20
t = min
27.Розрахунок дозСередня
15 kg30 mg/kgD = ? mg

Пацієнт важить 15 kg, йому призначено 30 mg/kg одноразово. Знайдіть дозу D у mg.

15 kg30 mg/kg
D = mg
28.Розрахунок дозСкладна
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Призначено 0,46 mg. Ампула містить 1000 мікрограмів на mL. Наберіть дозу в шприц на 1 mL: який об’єм V ви вводите?

0,46 mg1000 mcg/mL
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
60 gtt/mL120 mL/h? gtt/min

Інфузію призначено зі швидкістю 120 mL/h, але помпи немає. Її вводять самопливом через систему з 60 gtt/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину.

120 mL/h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
200 mg100 mL25 mL/h? mg/h

Мішок містить 200 mg препарату в 100 mL і крапає зі швидкістю 25 mL/h. Скільки міліграмів на годину D отримує пацієнт?

200 mg/100 mL25 mL/h
D = mg/h
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСередня
heparin 5 000 од./mL80 од./kg · 61 kg → V = ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Навчальний протокол передбачає болюс гепарину 80 units/kg для пацієнта масою 61 kg. Флакон містить 5 000 units/mL. Який об’єм V ви набираєте? Округліть до двох знаків після коми.

80 од./kg61 kg5 000 од./mL
V = mL
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСкладна
800 mg500 mLdopamine? mL/h89 kg10 mcg/kg/min

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет містить dopamine 800 mg в 500 mL. Призначено 10 mcg/kg/min пацієнтові масою 89 kg. Яку швидкість R ви встановлюєте на помпі, у mL/h? Округліть до одного знака після коми.

800 mg/500 mL10 mcg/kg/min89 kg
R = mL/h
33.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 8 годвода200 mLсік200 mLВнутрішньовенна інфузія50 mL/h × 8 hв/в антибіотик1 × 100 mLсеча250 mLсеча375 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 8 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть загальне надходження I у mL.

вода: 200 mLсік: 200 mLВнутрішньовенна інфузія: 50 mL/h × 8 hв/в антибіотик: 1 × 100 mL
I = mL
34.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
1000 mL120 mL/hпочаток 12:1516:15: ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 1000 mL поставлено о 12:15, його вводять помпою зі швидкістю 120 mL/h. Скільки mL V залишиться в пакеті о 16:15?

1000 mL120 mL/h12:15 → 16:15
V = mL
35.Шкали клінічного оцінюванняСередня
легкапомірнатяжка

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовний пацієнт після черепно-мозкової травми відкриває очі лише на тиск (болючий подразник), видає лише незрозумілі звуки, як-от стогін і має найкращу рухову відповідь: розгинання рук і ніг (патологічне розгинання). Обчисліть GCS і класифікуйте за ним черепно-мозкову травму. Натисніть свою відповідь.

  1. 1легка
  2. 2помірна
  3. 3тяжка
36.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
заспокійливийпомірно порушенийнизький

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Через 1 хвилину після народження в навчального новонародженого: рожеву шкіру по всьому тілу, частоту серцевих скорочень 165/min, гримасу на подразнення, невелике згинання рук і ніг і добре дихання з сильним криком. Оцініть за шкалою Апгар і натисніть, як інтерпретується бал.

  1. 1заспокійливий
  2. 2помірно порушений
  3. 3низький
37.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
pH7,357,457,54PaCO₂mmHg354529HCO₃⁻mmol/L222624некомпенсованийчастково компенсованийповністю компенсований

Навчальний газовий склад артеріальної крові показує pH 7,54, PaCO₂ 29 mmHg (3,9 kPa) і HCO₃⁻ 24 mmol/L. Первинний розлад: респіраторний алкалоз. Наскільки він компенсований? Клікніть свою відповідь.

pH 7,54PaCO₂ 29 mmHg (3,9 kPa)HCO₃⁻ 24 mmol/L
  1. 1некомпенсований
  2. 2частково компенсований
  3. 3повністю компенсований
38.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
pH7,357,457,28PaCO₂mmHg354524HCO₃⁻mmol/L222611додатковий ацидоз з нормальною різницеючистий ацидоз з високою різницеюдодатковий метаболічний алкалоз

Навчальний газовий склад показує pH 7,28, PaCO₂ 24 mmHg (3,2 kPa) і HCO₃⁻ 11 mmol/L, з Na⁺ 136 і Cl⁻ 95 mmol/L. Скористайтеся аніонною різницею та дельта-співвідношенням, щоб клікнути найкращу інтерпретацію.

pH 7,28PaCO₂ 24 mmHg (3,2 kPa)HCO₃⁻ 11 mmol/LNa⁺ 136 mmol/LCl⁻ 95 mmol/L
  1. 1додатковий ацидоз з нормальною різницею
  2. 2чистий ацидоз з високою різницею
  3. 3додатковий метаболічний алкалоз
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mVнадшлуночкова тахікардія (SVT)прискорений вузловий ритмтріпотіння передсердь, провідність 2:1синусова тахікардія

Інтерпретуйте цю ритмограму у відведенні II. Який це ритм? Натисніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1надшлуночкова тахікардія (SVT)
  2. 2прискорений вузловий ритм
  3. 3тріпотіння передсердь, провідність 2:1
  4. 4синусова тахікардія
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ця стрічка у відведенні II показує атріовентрикулярну блокаду II ступеня I типу (Венкебаха). На скільки збільшується інтервал PR від першого до другого скорочення групи (ΔPR), у секундах?

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
ΔPR = s

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: A · Stop and recheck the prescription before giving it

Чому це відповідь

A patient questioning a medicine may be a sign of an error. The nurse holds the dose, checks the prescription and the drug and explains before giving it.

Відповідь

A · Stop and recheck the prescription before giving it
2.Основи сестринської справи

Відповідь: B · The heat comes from failed heat loss, not a raised set point

Чому це відповідь

In fever the hypothalamus raises the set point, and antipyretics lower it. In heatstroke the set point is normal but heat cannot be lost, so active cooling is needed.

Відповідь

B · The heat comes from failed heat loss, not a raised set point
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: C · Кров може потрапити назад у картридж і поширити інфекцію

Чому це відповідь

Кров і клітини шкіри можуть потрапити назад у картридж, тому спільне користування ручкою може передавати інфекції, що передаються через кров. Кожна ручка позначена для одного пацієнта.

Відповідь

C · Кров може потрапити назад у картридж і поширити інфекцію
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: B · Stay home and inform the employer according to the illness policy

Чому це відповідь

Health care workers with signs of influenza should not work, because they can infect patients and colleagues. They follow the employer’s policy on when they may return.

Відповідь

B · Stay home and inform the employer according to the illness policy
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: B · Пацієнта з ХОЗЛ на кисні 1 L/min, SpO₂ 90% (ціль 88–92%), який говорить повними реченнями

Чому це відповідь

Пацієнт з ХОЗЛ в межах призначеної цілі й почувається комфортно, тож він стабільний. Зростання ЧСС після операції, ознаки набряку легень і раптовий сильний головний біль потребують негайної оцінки.

Відповідь

B · Пацієнта з ХОЗЛ на кисні 1 L/min, SpO₂ 90% (ціль 88–92%), який говорить повними реченнями
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: B · Stop the LPN/LVN and contact the prescriber or pharmacist about another form

Чому це відповідь

Crushing an extended-release tablet releases the whole dose at once and can cause toxicity, such as severe bradycardia or hypotension. The RN steps in now and arranges a suitable form.

Відповідь

B · Stop the LPN/LVN and contact the prescriber or pharmacist about another form
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: A · Encouraging fluids, fibre and mobility

Чому це відповідь

Adequate fluids, a fibre-rich diet, mobility and privacy for toileting help prevent constipation. Laxatives are added if needed, especially with opioids.

Відповідь

A · Encouraging fluids, fibre and mobility
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: D · Пацієнта з шумним диханням і набряклими губами після того, як він з'їв арахіс

Чому це відповідь

Стридор і набряк губ свідчать про анафілаксію з порушенням прохідності дихальних шляхів, що безпосередньо загрожує життю. Інші можуть безпечно зачекати.

Відповідь

D · Пацієнта з шумним диханням і набряклими губами після того, як він з'їв арахіс
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: A · About every hour

Чому це відповідь

IV insulin acts quickly and has a short half-life, so glucose is usually checked hourly (or as the protocol specifies) and the rate adjusted. This reduces the risk of hypoglycemia and keeps glucose in the target range.

Відповідь

A · About every hour
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: C · A current or recent hepatitis A infection

Чому це відповідь

IgM antibodies appear early, so IgM anti-HAV indicates acute hepatitis A. IgG anti-HAV alone shows past infection or vaccination and lifelong immunity. Hepatitis A does not become chronic and spreads by the fecal-oral route, so hand hygiene is essential.Перевірено за: Hepatitis A · MedlinePlus (NIH) (2025)

Відповідь

C · A current or recent hepatitis A infection
11.Фармакологія

Відповідь: D · Інгібітором моноаміноксидази

Чому це відповідь

СІЗЗС блокують зворотне захоплення серотоніну, а інгібітори МАО — його розпад. Разом вони можуть спричинити серотоніновий синдром зі збудженням, гіпертермією, тремором і клонусом.

Відповідь

D · Інгібітором моноаміноксидази
12.Фармакологія

Відповідь: B · Severe hypokalaemia, hyponatraemia and dehydration

Чому це відповідь

Combining a loop and a thiazide diuretic gives a strong synergistic diuresis. This can cause marked electrolyte loss and volume depletion, so weight, electrolytes and kidney function are monitored closely.

Відповідь

B · Severe hypokalaemia, hyponatraemia and dehydration
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: A · HDL carries cholesterol from the tissues back to the liver

Чому це відповідь

HDL transports cholesterol from the tissues and artery walls to the liver for removal (reverse cholesterol transport), so higher levels are linked with lower cardiovascular risk. LDL carries cholesterol to tissues and drives atherosclerosis.

Відповідь

A · HDL carries cholesterol from the tissues back to the liver
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: C · Isolate with droplet precautions, test and expect early antivirals

Чому це відповідь

Influenza spreads mainly by droplets and contact, so the patient is isolated with droplet precautions and tested. Antivirals such as oseltamivir work best if started early, ideally within 48 hours of symptoms, and are recommended for hospitalised and high-risk patients. Vaccination of staff and patients reduces outbreaks.

Відповідь

C · Isolate with droplet precautions, test and expect early antivirals
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: D · After about 6–8 weeks

Чому це відповідь

Levothyroxine has a half-life of about a week, so it takes several weeks to reach a new steady state. TSH is usually rechecked about 6–8 weeks after a dose change.

Відповідь

D · After about 6–8 weeks
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: C · Spinal shock is lost reflexes; neurogenic shock is low BP and slow pulse

Чому це відповідь

Spinal shock is the temporary loss of reflexes and tone below the injury. Neurogenic shock is hypotension and bradycardia caused by loss of sympathetic tone, usually with injuries at T6 or above. The two can occur together.

Відповідь

C · Spinal shock is lost reflexes; neurogenic shock is low BP and slow pulse
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: D · Normal protein and enough calories, with a late-evening snack

Чому це відповідь

Protein restriction worsens malnutrition and muscle loss and is no longer routinely advised. Adequate protein and energy, small frequent meals and a late-evening snack are recommended.

Відповідь

D · Normal protein and enough calories, with a late-evening snack
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: D · Oral candidiasis

Чому це відповідь

Oral thrush is common during chemotherapy, especially with steroids or antibiotics. It is reported so that antifungal treatment can be prescribed, and good oral care continues.

Відповідь

D · Oral candidiasis
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: B · Щонайменше 2 акцелерації серцевого ритму плода протягом 20 хвилин

Чому це відповідь

Реактивний нестресовий тест показує щонайменше дві відповідні акцелерації за 20 хвилин і свідчить про благополуччя плода. Нереактивний тест потребує додаткових досліджень, як-от біофізичного профілю.

Відповідь

B · Щонайменше 2 акцелерації серцевого ритму плода протягом 20 хвилин
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: A · Uterine tone, bleeding and newborn injury

Чому це відповідь

Precipitous labour increases the risk of cervical and perineal tears, uterine atony and haemorrhage, and of newborn injuries such as bruising or intracranial bleeding.

Відповідь

A · Uterine tone, bleeding and newborn injury
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: A · Within hours, increasing gradually as per protocol; some vomiting can be expected

Чому це відповідь

After pyloromyotomy, feeding normally restarts within hours and is increased to full feeds as tolerated. Mild vomiting in the first day is common; the nurse monitors intake, weight and the wound.

Відповідь

A · Within hours, increasing gradually as per protocol; some vomiting can be expected
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: A · Carbon monoxide poisoning

Чому це відповідь

Carbon monoxide from faulty heaters or boilers causes headache, nausea, dizziness and drowsiness that improve away from the source. Pulse oximetry can look falsely normal. Treatment is removal from the source and high-flow oxygen; the appliance must be checked.

Відповідь

A · Carbon monoxide poisoning
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: B · "Are you having thoughts of killing yourself?"

Чому це відповідь

Asking directly and calmly shows that it is safe to talk. Questions that suggest the "right" answer, or that minimise the problem, make it harder for the patient to be honest.

Відповідь

B · "Are you having thoughts of killing yourself?"
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: B · Medical stabilisation, with careful refeeding and correction of electrolytes

Чому це відповідь

Severe malnutrition and electrolyte imbalance can be life-threatening. Medical stabilisation and safe refeeding come first; psychological therapy becomes more effective once she is physically safer.

Відповідь

B · Medical stabilisation, with careful refeeding and correction of electrolytes
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: 10:00

24-годинний формат часу: з 1 PM додавайте 12 до години (3:45 PM = 15:45). Від півночі до 12:59 AM — це 00:00–00:59, а 12:00–12:59 PM залишається 12:00–12:59. Переходячи назад, віднімайте 12 від годин 13–23 і додавайте PM; година 00 стає 12 AM. Час через північ рахуйте двома частинами: до 24:00 (00:00), потім від 00:00.

Переведіть годину

10 AM → 10

Відповідь

10:00

Відповідь

10:00
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: t = 360 min

24-годинний формат часу: з 1 PM додавайте 12 до години (3:45 PM = 15:45). Від півночі до 12:59 AM — це 00:00–00:59, а 12:00–12:59 PM залишається 12:00–12:59. Переходячи назад, віднімайте 12 від годин 13–23 і додавайте PM; година 00 стає 12 AM. Час через північ рахуйте двома частинами: до 24:00 (00:00), потім від 00:00.

До півночі

19:20 → 24:00 = 280 min

Після півночі

00:00 → 01:20 = 80 min

Разом

t = 280 + 80 = 360 min

Відповідь

t = 360 min
27.Розрахунок доз

Відповідь: D = 450 mg

Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.

Доза

30·15 = 450 mg

Відповідь

D = 450 mg
28.Розрахунок доз

Відповідь: V = 0,46 mL

Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.

Однакові одиниці

0,46 mg = 460 mcg

Об’єм

V = 460/1000 = 0,46 mL

Відповідь

V = 0,46 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 120 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Мілілітри за хвилину

120/60 = 2 mL/min

Швидкість крапання

R = 2·60 = 120 gtt/min

Відповідь

R = 120 gtt/min

Із мікрокрапельною системою (60 gtt/mL) gtt/min дорівнює mL/h.

30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: D = 50 mg/h

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Концентрація

200/100 = 2 mg/mL

Швидкість дозування

D = 2·25 = 50 mg/h

Відповідь

D = 50 mg/h
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: V = 0,98 mL

Інфузії гепарину та інсуліну: концентрація = units у пакеті/об’єм пакета (units/mL). Швидкість помпи (mL/h) = units за годину/концентрація, а units за годину = mL/h × концентрація. Для призначення з розрахунку на масу тіла спершу units/h = units/kg/h × маса тіла. Об’єм болюсу = потрібні units/концентрація у флаконі. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Потрібна кількість одиниць

80·61 = 4 880 од.

Об’єм

V = 4880/5000 = 0,976 ≈ 0,98 mL

Відповідь

V = 0,98 mL
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: R = 33,4 mL/h

Титровані інфузії: спершу знайдіть концентрацію в mcg/mL (mg × 1000/mL). Для призначення з розрахунку на масу тіла mcg/min = mcg/kg/min × маса тіла. Тоді mL/h = mcg/min × 60/концентрація. У зворотному напрямку mcg/kg/min = mL/h × концентрація/(60 × маса тіла). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Концентрація

800 mg = 800 000 mcg
800 000/500 = 1600 mcg/mL

Доза за хвилину й за годину

10·89 = 890 mcg/min
890·60 = 53400 mcg/h

Швидкість помпи

R = 53400/1600 = 33,38 ≈ 33,4 mL/h

Відповідь

R = 33,4 mL/h
33.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: I = 900 mL

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Додайте надходження

перорально: 200 + 200 = 400 mL
Внутрішньовенна інфузія: 50·8 = 400 mL
в/в антибіотик: 1·100 = 100 mL
I = 900 mL

Відповідь

I = 900 mL
34.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: V = 520 mL

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Час, що минув

12:15 → 16:15 = 4 h

Введений об’єм

120·4 = 480 mL

Залишок об’єму

V = 1000 − 480 = 520 mL

Відповідь

V = 520 mL
35.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: тяжка

Шкала коми Глазго: додайте найкращу відповідь у трьох сферах. Відкривання очей E: 4 спонтанне, 3 на звук чи мовлення, 2 на тиск, 1 немає. Мовленнєва відповідь V: 5 орієнтований, 4 сплутаний, 3 недоречні слова, 2 незрозумілі звуки, 1 немає. Рухова відповідь M: 6 виконує команди, 5 локалізує, 4 нормальне згинання (відсмикує), 3 патологічне згинання, 2 розгинання, 1 немає. Сума становить від 3 до 15. Після черепно-мозкової травми 13–15 зазвичай називають легкою, 9–12 помірною, а 3–8 тяжкою.

Оцініть кожну сферу

E: відкриває очі лише на тиск (болючий подразник) → 2
V: видає лише незрозумілі звуки, як-от стогін → 2
M: розгинання рук і ніг (патологічне розгинання) → 2

Додайте

GCS = 2 + 2 + 2 = 6

Тяжкість

GCS 6 → тяжка

Відповідь

тяжка
36.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: заспокійливий

Шкала Апгар: п’ять ознак, кожна оцінюється 0, 1 або 2 балами, перевіряється на 1-й і 5-й хвилині після народження. Зовнішній вигляд (колір): синя або бліда 0, рожеве тіло із синіми кінцівками 1, рожева повністю 2. Пульс: відсутній 0, нижче 100/min 1, 100/min або більше 2. Гримаса (рефлекторна збудливість): немає 0, гримаса 1, крик, кашель або чхання 2. Активність (тонус): в’ялий 0, невелике згинання 1, активні рухи 2. Дихання: відсутнє 0, повільне чи нерегулярне зі слабким криком 1, добре із сильним криком 2. Сума 7–10 заспокійлива, 4–6 помірно знижена, а 0–3 низька.

Оцініть кожну ознаку

Зовнішній вигляд: рожеву шкіру по всьому тілу → 2
Пульс: 165/min → 2
Гримаса: гримасу на подразнення → 1
Активність: невелике згинання рук і ніг → 1
Дихання: добре дихання з сильним криком → 2

Додайте

APGAR = 2 + 2 + 1 + 1 + 2 = 8

Інтерпретація

8 → заспокійливий

Відповідь

заспокійливий
37.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: некомпенсований

Читання газового складу крові (ROME): спершу pH: нижче за 7,35 — ацидемія, вище за 7,45 — алкалемія. Потім знайдіть показник, що це пояснює. PaCO₂ (норма 35–45 мм рт. ст., 4,7–6,0 кПа) — респіраторна частина й змінюється протилежно (Opposite) до pH у респіраторному розладі; HCO₃⁻ (норма 22–26 ммоль/л) — метаболічна частина й змінюється в тому самому напрямку, що й pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Інший показник вказує на компенсацію: норма означає відсутність компенсації; відхилення в напрямку, що повертає pH, поки pH усе ще відхилений, означає часткову компенсацію; нормальний pH за двох відхилених показників означає повну компенсацію. Межі трохи відрізняються між лабораторіями; це навчальні значення.

ROME, показник за показником

pH 7,54: алкалемія (вище за 7,45)
PaCO₂ 29 mmHg: низький (35–45)
HCO₃⁻ 24 mmol/L: звичайні значення (22–26)

Компенсація

некомпенсований

Відповідь

некомпенсований
38.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: чистий ацидоз з високою різницею

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Аніонна різниця

AG = 136 − (95 + 11) = 30

Дельта-співвідношення

(30 − 12)/(24 − 11) = 1,385
чистий ацидоз з високою різницею

Відповідь

чистий ацидоз з високою різницею
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: надшлуночкова тахікардія (SVT)

Критерії ритмів (відведення II): синусовий ритм має позитивний зубець P перед кожним QRS, постійний PR 0,12–0,20 s і вузький QRS: нормальний синусовий ритм 60–100/min, синусова брадикардія нижче 60, синусова тахікардія понад 100. Фібриляція передсердь: немає зубців P, ізолінія з хвилями фібриляції та абсолютно неправильний R–R. Тріпотіння передсердь: пилкоподібні хвилі тріпотіння близько 250–350/min зі сталим коефіцієнтом провідності, наприклад 2:1 або 4:1. Атріовентрикулярна блокада I ступеня: синусовий ритм із постійним PR понад 0,20 s. Вузловий ритм: вузький QRS з частотою 40–60/min із відсутніми чи інвертованими зубцями P (PR менше 0,12 s або P після QRS). Шлуночкова екстрасистола (PVC) — це ранній, широкий (0,12 s або більше), химерний QRS без зубця P, із зубцем T в протилежному напрямку й зазвичай повною компенсаторною паузою; при бігемінії кожне друге скорочення є PVC. Тахікардія з вузькими комплексами та паузи: надшлуночкова тахікардія (SVT) — це регулярна тахікардія близько 150–250/min із вузькими комплексами QRS; зубці P зазвичай не видно, бо вони сховані в комплексі QRS або зубці T. Синусова тахікардія в дорослого в спокої зазвичай нижча за приблизно 150/min, і перед кожним QRS є видимий зубець P; тріпотіння передсердь із провідністю 2:1 часто має частоту близько 150/min і показує пилкоподібні хвилі. У разі синусової зупинки синусовий вузол на мить перестає генерувати імпульси: пауза без зубця P і без QRS, довжина якої не дорівнює цілому числу циклів P–P (пауза точно в два-три цикли натомість вказує на синоатріальну блокаду виходу).

П’ять кроків

1. Частота: R–R = 8 малих клітинок, 1500 ÷ 8 ≈ 188 за хвилину.
2. Ритм: регулярний, кожен R–R дорівнює 0,32 s.
3. Зубці P: не видно; за такої частоти вони сховані в комплексах QRS або зубцях T.
4. Інтервал PR: не вимірюється.
5. QRS: 0,08 s, вузький (менше за 0,12 s), тож ритм бере початок вище від шлуночків.

Інтерпретація

надшлуночкова тахікардія (SVT)

Відповідь

надшлуночкова тахікардія (SVT)
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: ΔPR = 0,14 s

Атріовентрикулярні блокади: позначте зубці P по порядку й перевірте, за якими з них слідує QRS. I ступінь: проводиться кожен P, PR постійний і понад 0,20 s. II ступінь, I тип (Мобітц I, Венкебах): PR подовжується від скорочення до скорочення, доки один зубець P не проводиться, потім цикл починається знову (групове скорочення). II ступінь, II тип (Мобітц II): PR проведених скорочень лишається сталим, а зубці P раптово не проводяться; QRS часто широкий. III ступінь (повна) блокада: зубці P і комплекси QRS регулярні, але незалежні, PR змінюється довільно, а частота передсердь вища за частоту замісного ритму (вузловий 40–60/min із вузьким QRS, шлуночковий 20–40/min із широким QRS). Блокаду 2:1 за однією стрічкою не можна віднести ні до I, ні до II типу.

Позначте зубці P по порядку

P–P = 0,88 s, регулярний; один зубець P із кожних 3 не проводиться

PR у кожній групі

PR₁ = 0,18 s, PR₂ = 0,32 s

Відповідь

ΔPR = 0,14 s

Найбільший крок у PR припадає між першим і другим скороченнями групи; наступні кроки менші, тому інтервали R–R скорочуються перед паузою.

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions