Тестові питання у стилі NCLEX (RN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 40 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Добова доза
mg/day = mg/kg/day × маса тіла (kg)
Кількість доз на добу
кількість = 24 h / інтервал між дозами (h)
Фунти в кілограми
kg = lb / 2,2
Концентрація інфузії
units/mL = units у пакеті / об’єм пакета
Швидкість помпи
mL/h = доза за годину / концентрація
Титрована інфузія
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Доза за швидкістю помпи
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Одиниці
1 mg = 1000 mcg

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

Яка різниця між емпатією та співчуттям (sympathy)?

  1. AМіж ними немає різниці
  2. BЕмпатія означає жаль до пацієнта й поглинання його стражданням
  3. CСпівчуття означає збереження повного нейтралітету
  4. DЕмпатія означає розуміння почуттів пацієнта з його точки зору
2.Основи сестринської справиСкладна

Яка найчастіша причина переливання крові, несумісної за ABO?

  1. AАлергія на пластиковий пакет
  2. BНеправильне зберігання крові за хибної температури
  3. CНадто повільне переливання крові
  4. DПомилки ідентифікації пацієнта чи зразка
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

A child has swallowed a button battery. Why is this urgent?

  1. AThe only risk is poisoning from heavy metals years later
  2. BIt can burn through the lining of the esophagus within hours
  3. CIt is only harmful if several batteries are swallowed
  4. DIt always passes through the gut without harm
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

A patient’s white cell differential shows a raised number of band (immature) neutrophils, called a “shift to the left”. What does this usually suggest?

  1. AAn allergic reaction
  2. BA typical viral infection
  3. CAn acute bacterial infection
  4. DA long-standing parasitic infection
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

A young adult has just started an SSRI antidepressant for major depression. What should the nurse monitor most closely in the first weeks?

  1. ARising blood glucose levels
  2. BHair growth and skin color
  3. CThoughts of suicide or self-harm
  4. DWeight loss from too much appetite
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

У хірургічному відділенні якого післяопераційного пацієнта медсестра має оглянути першим?

  1. A6 годин після каротидної ендартеректомії: набряк шиї наростає, каже, що важко ковтати
  2. B2 доби після ендопротезування кульшового суглоба: біль 5 з 10 при русі, знеболювальне дано 1 годину тому
  3. CПісля операції на передміхуровій залозі з промиванням сечового міхура: світло-рожева сеча, без згустків
  4. D2 доби після формування колостоми: стома волога й рожева, невелика кількість виділень
7.Клінічна сестринська справаСередня

Which adverse effects should be monitored for in a patient receiving IV gentamicin?

  1. AHyperglycaemia and tremor
  2. BConstipation and urinary retention
  3. CKidney damage and hearing loss
  4. DHair loss and weight gain
8.Клінічна сестринська справаСкладна

A patient is recognised by the team as being in the last days of life. Which approach is correct?

  1. AAvoid talking with the family about what is happening
  2. BReview and stop treatments that no longer help, and focus on comfort
  3. CContinue all routine blood tests and observations four-hourly
  4. DStop all medicines, including pain relief and anti-sickness drugs
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

When is a peak level for an IV aminoglycoside such as gentamicin usually drawn?

  1. AExactly 24 hours after the first dose
  2. BAbout 30 minutes after the infusion ends
  3. CJust before the next dose is started
  4. DAt any time convenient for the patient
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

A patient with blood pressure that is hard to control has a potassium of 2,9 mEq/L, a sodium of 144 mEq/L and a raised serum bicarbonate, without taking a diuretic. Which condition is most likely?

  1. ASyndrome of inappropriate ADH
  2. BCentral diabetes insipidus
  3. CPrimary hyperaldosteronism
  4. DPrimary adrenal insufficiency
11.ФармакологіяСередня

Про який серйозний, але рідкісний побічний ефект статинів пацієнти мають повідомляти негайно?

  1. AНабряк щиколоток
  2. BСухий кашель
  3. CМеталевий присмак
  4. DНез'ясований біль чи слабкість у м'язах
12.ФармакологіяСкладна

Кліренс препарату зменшується вдвічі через ниркову недостатність, тоді як об'єм розподілу не змінюється. Що відбувається з періодом напіввиведення?

  1. AВін не змінюється
  2. BВін зменшується вдвічі
  3. CВін збільшується вчетверо
  4. DВін подвоюється
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

A young patient with hypertrophic cardiomyopathy asks why they are told to avoid dehydration. What is the best explanation?

  1. ADehydration makes the heart muscle grow thicker within a few hours
  2. BDehydration is the cause of the inherited condition
  3. CFluids dissolve the extra muscle in the heart wall
  4. DLow blood volume can worsen obstruction of blood leaving the heart
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

A patient with a confirmed type A aortic dissection is hypertensive and tachycardic while awaiting surgery. Which drug class is usually given first to lower the heart rate and blood pressure?

  1. AAn intravenous thrombolytic
  2. BAn intravenous beta-blocker
  3. COral aspirin
  4. DAn intravenous fluid bolus
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

Які спостереження найважливіші протягом перших 24 годин після внутрішньовенного тромболізису при інсульті?

  1. AЧасті неврологічні перевірки та АТ
  2. BЩогодинна пікфлоуметрія і насичення киснем
  3. CЩоденна маса тіла та лише водний баланс
  4. DКишкові шуми та окружність живота щогодини
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

Літній чоловік не мочився 10 годин, має біль внизу живота, а сканування міхура показує 1100 mL. Креатинін зріс. Яка найімовірніша причина і дія?

  1. AНецукровий діабет; дати десмопресин і обмежити рідину
  2. BЗневоднення; ввести болюс рідини й перевірити креатинін завтра
  3. CКонтраст-індукована нефропатія; організувати екстрений гемодіаліз сьогодні
  4. DЗатримка сечі; катетеризувати за призначенням і стежити за великим діурезом
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

What are anticipatory ("just in case") medicines at the end of life usually prescribed for?

  1. APain, nausea, agitation and respiratory secretions
  2. BHigh blood pressure, high cholesterol and diabetes
  3. CWeight gain and appetite stimulation
  4. DInfection prevention and vaccination
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

A patient arrives in recovery with a temperature of 35,2 °C and is shivering. What is the most appropriate action?

  1. AStart active warming and monitor the temperature
  2. BGive cold IV fluids to settle the shivering
  3. CSend the patient to the ward to warm up there under extra blankets
  4. DRemove all blankets to let the body adjust
19.Акушерське медсестринствоСередня

Навіщо жінці з передчасними пологами вводять кортикостероїди, як-от бетаметазон?

  1. AЩоб знизити артеріальний тиск у матері
  2. BЩоб прискорити дозрівання легень плода
  3. CЩоб запобігти інфекції плодових оболонок
  4. DЩоб зупинити перейми
20.Акушерське медсестринствоСкладна

A newborn has excessive frothy saliva and chokes and turns blue with the first feed. What is the priority?

  1. AContinue feeding more slowly
  2. BPlace the baby on its back to sleep
  3. CStop feeding and report it urgently
  4. DGive the baby water instead of milk
21.Педіатричне медсестринствоСередня

A child with a known peanut allergy is starting school. What is the most important step?

  1. AAllowing the child to eat only foods brought by classmates
  2. BA written allergy action plan, with in-date auto-injectors and trained staff
  3. CAsking the child to tell the teachers if she feels unwell
  4. DKeeping the auto-injector at home, so that it cannot be lost or misused by other children
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

A 6-week-old is admitted with suspected pertussis. What is the main nursing concern?

  1. AConstipation from reduced feeding
  2. BA rash spreading from the face to the trunk
  3. CApnoea and cyanosis during or after coughing spells
  4. DHigh blood pressure from the coughing
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

A patient on a mental health ward insists that he is a famous inventor whose ideas were stolen by the government. Which type of delusion is the main one here?

  1. ANihilistic
  2. BErotomanic
  3. CGrandiose
  4. DSomatic
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

Пацієнт почав приймати антидепресант 10 днів тому. Він каже, що тепер має більше енергії, але все ще почувається безнадійно. Чому це потребує ретельного моніторингу?

  1. AЦе ознака серотонінового синдрому
  2. BЕнергія може повернутися раніше за покращення настрою, що може підвищити ризик здійснення суїцидальних думок
  3. CЦе означає, що доза замала, тож антидепресант слід припинити й негайно почати інший
  4. DЦе означає, що антидепресант подіяв повністю
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
12345678910111210:55?9:55 AM10:55 AM12:55 AM10:55 PM

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Дозу записано о 10:55 (24-годинний формат). Який запис відповідає тому самому часу в 12-годинному форматі? Натисніть на нього.

10:55
  1. 19:55 AM
  2. 210:55 AM
  3. 312:55 AM
  4. 410:55 PM
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
½ tbsp? mL2 tsp? mL6 fl oz? mL2 склянок? mLΣ = ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Протягом зміни пацієнт приймає ½ tbsp з рідка добавка, 2 tsp з сироп від кашлю, 6 fl oz з сік, 2 склянок з чай. Використовуючи наведені еквіваленти, знайдіть загальне пероральне надходження V у mL.

1 tbsp = 15 mL1 tsp = 5 mL1 fl oz = 30 mL1 склянка = 8 fl oz = 240 mL
V = mL
27.Розрахунок дозСередня
45 kg5 mg/kgD = ? mg

Пацієнт важить 45 kg, йому призначено 5 mg/kg одноразово. Знайдіть дозу D у mg.

45 kg5 mg/kg
D = mg
28.Розрахунок дозСкладна
50 mg/1 mLV = ? mL

Пацієнт важить 61,6 lb. Призначено 2 mg/kg одноразово, а вихідний розчин містить 50 mg у 1 mL. Вважаючи 1 kg = 2,2 lb, який об’єм V ви введете? Округліть до одного знака після коми.

61,6 lb2 mg/kg50 mg/1 mL1 kg = 2,2 lb
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
V = ?15 gtt/mL20 gtt/min4 h

Крапельниця працює зі швидкістю 20 gtt/min через систему з 15 gtt/mL. Скільки мілілітрів V отримає пацієнт за 4 годин?

20 gtt/min15 gtt/mL4 h
V = mL
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
450 mL60 gtt/mL25 gtt/mint = ? h

Крапельниця крапає зі швидкістю 25 кр/хв через систему 60 кр/mL. У мішку залишилося 450 mL. Через скільки годин t він спорожніє?

25 gtt/min60 gtt/mL450 mL
t = h
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСередня
25 000 од.500 mLheparin? mL/h79 kg18 од./kg/h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет містить 25 000 units гепарину в 500 mL. Призначено 18 units/kg/h пацієнтові масою 79 kg. Яку швидкість R ви встановлюєте на помпі, у mL/h? Округліть до одного знака після коми.

25 000 од./500 mL18 од./kg/h79 kg
R = mL/h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСкладна
250 mg250 mLdobutamine? mL/h65 kg7,5 mcg/kg/min

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет містить dobutamine 250 mg в 250 mL. Призначено 7,5 mcg/kg/min пацієнтові масою 65 kg. Яку швидкість R ви встановлюєте на помпі, у mL/h? Округліть до одного знака після коми.

250 mg/250 mL7,5 mcg/kg/min65 kg
R = mL/h
33.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 8 годчай200 mLмолоко240 mLкубики льоду200 mLВнутрішньовенна інфузія75 mL/h × 8 hв/в антибіотик2 × 100 mLсеча250 mLсеча450 mLсеча175 mLсеча325 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 8 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть водний баланс B = надходження − виведення в mL (від’ємна відповідь означає чисту втрату). Рахуйте кубики льоду як половину їхнього об’єму.

чай: 200 mLмолоко: 240 mLкубики льоду: 200 mLВнутрішньовенна інфузія: 75 mL/h × 8 hв/в антибіотик: 2 × 100 mLсеча: 250 mLсеча: 450 mLсеча: 175 mLсеча: 325 mL
B = mL
34.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
1000 mL→ 60 mL/hпочаток 08:30tусього​ = ? h80 mL/h × 3 h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузію 1000 mL починають о 08:30 зі швидкістю 80 mL/h. Через 3 години швидкість змінюють на 60 mL/h і більше не змінюють. Через скільки годин t від початку пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

1000 mL80 mL/h · 3 h60 mL/h
t = h
35.Шкали клінічного оцінюванняСередня
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 30/min, SpO₂ 96% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 136/82 mmHg, пульс 140/min, притомний, температура 36,9 °C. Яка загальна сума балів NEWS2?

RR 30SpO₂ 96%повітряSBP 136HR 140AT 36,9 °C
NEWS2 =
36.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
низький ризикпомірний ризиквисокий ризик

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні; супутній діагноз: так; допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні; хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок; психічний стан: знає свої межі. За пороговими значеннями 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий натисніть на рівень ризику падіння.

  1. 1низький ризик
  2. 2помірний ризик
  3. 3високий ризик
37.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
pH7,357,457,31PaCO₂mmHg354578HCO₃⁻mmol/L222638некомпенсованийчастково компенсованийповністю компенсований

Навчальний газовий склад артеріальної крові показує pH 7,31, PaCO₂ 78 mmHg (10,4 kPa) і HCO₃⁻ 38 mmol/L. Первинний розлад: респіраторний ацидоз. Наскільки він компенсований? Клікніть свою відповідь.

pH 7,31PaCO₂ 78 mmHg (10,4 kPa)HCO₃⁻ 38 mmol/L
  1. 1некомпенсований
  2. 2частково компенсований
  3. 3повністю компенсований
38.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна

Навчальний газовий склад показує метаболічний алкалоз з HCO₃⁻ 38 mmol/L. Скористайтеся очікуваним PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21, щоб знайти очікуваний PaCO₂.

HCO₃⁻ 38 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mVтріпотіння передсердь, провідність 2:1фібриляція передсердьтріпотіння передсердь, провідність 4:1синусова тахікардія

Інтерпретуйте цю ритмограму у відведенні II. Який це ритм? Натисніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1тріпотіння передсердь, провідність 2:1
  2. 2фібриляція передсердь
  3. 3тріпотіння передсердь, провідність 4:1
  4. 4синусова тахікардія
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mVнадшлуночкова тахікардія (SVT)тріпотіння передсердь, провідність 2:1ідіовентрикулярний ритмtorsades de pointes

Визначте ритм на цій стрічці у відведенні II. Натисніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1надшлуночкова тахікардія (SVT)
  2. 2тріпотіння передсердь, провідність 2:1
  3. 3ідіовентрикулярний ритм
  4. 4torsades de pointes

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: D · Емпатія означає розуміння почуттів пацієнта з його точки зору

Чому це відповідь

Емпатія — це розуміння й поділ погляду іншої людини та передавання цього розуміння. Співчуття (sympathy) — це жалість чи смуток щодо когось, що може створювати дистанцію.

Відповідь

D · Емпатія означає розуміння почуттів пацієнта з його точки зору
2.Основи сестринської справи

Відповідь: D · Помилки ідентифікації пацієнта чи зразка

Чому це відповідь

Більшість випадків переливання «не тієї крові» спричинені помилками ідентифікації, наприклад неправильно маркованим зразком чи пропуском перевірки особи біля ліжка. Надійна ідентифікація пацієнта на кожному кроці запобігає їм.

Відповідь

D · Помилки ідентифікації пацієнта чи зразка
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: B · It can burn through the lining of the esophagus within hours

Чому це відповідь

A button battery lodged in the esophagus can cause severe chemical burns within a few hours, so the child needs emergency assessment and often removal. It should never be treated as harmless.

Відповідь

B · It can burn through the lining of the esophagus within hours
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: C · An acute bacterial infection

Чому це відповідь

In acute bacterial infection, the bone marrow releases neutrophils before they mature, raising the proportion of bands. Allergies and parasites raise eosinophils, and viral infections more often raise lymphocytes.

Відповідь

C · An acute bacterial infection
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: C · Thoughts of suicide or self-harm

Чому це відповідь

In the early weeks of antidepressant treatment, especially in young people, suicidal thoughts may increase. Patients and families are taught to report them at once.

Відповідь

C · Thoughts of suicide or self-harm
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: A · 6 годин після каротидної ендартеректомії: набряк шиї наростає, каже, що важко ковтати

Чому це відповідь

Наростаючий набряк шиї після операції на сонній артерії вказує на гематому, яка може стискати дихальні шляхи. Рожева волога стома та світло-рожева сеча при промиванні очікувані, а помірний біль при русі поширений.

Відповідь

A · 6 годин після каротидної ендартеректомії: набряк шиї наростає, каже, що важко ковтати
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: C · Kidney damage and hearing loss

Чому це відповідь

Gentamicin is nephrotoxic and ototoxic. Blood levels and renal function are monitored, and any tinnitus, dizziness or hearing change is reported.

Відповідь

C · Kidney damage and hearing loss
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: B · Review and stop treatments that no longer help, and focus on comfort

Чому це відповідь

When dying is recognised, non-beneficial interventions are stopped and anticipatory medicines for symptoms such as pain, agitation and secretions are prescribed. Clear communication with the patient and family is essential.

Відповідь

B · Review and stop treatments that no longer help, and focus on comfort
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: B · About 30 minutes after the infusion ends

Чому це відповідь

Peak aminoglycoside levels are usually drawn about 30 minutes after a 30-minute infusion ends, to confirm the level is high enough to kill bacteria. Troughs, drawn just before the next dose, check for accumulation. Local protocols may differ, especially with once-daily dosing.

Відповідь

B · About 30 minutes after the infusion ends
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: C · Primary hyperaldosteronism

Чому це відповідь

Excess aldosterone causes sodium and water retention (hypertension), potassium loss (hypokalemia) and hydrogen ion loss (metabolic alkalosis). Adrenal insufficiency causes the opposite pattern, with low sodium and high potassium.Перевірено за: Primary and secondary hyperaldosteronism · MedlinePlus (NIH) (2025); Alkalosis · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2024)

Відповідь

C · Primary hyperaldosteronism
11.Фармакологія

Відповідь: D · Нез'ясований біль чи слабкість у м'язах

Чому це відповідь

Статини можуть спричиняти міопатію, яка рідко прогресує до рабдоміолізу з ураженням нирок. Нез'ясований біль у м'язах слід перевірити, наприклад визначенням креатинкінази.

Відповідь

D · Нез'ясований біль чи слабкість у м'язах
12.Фармакологія

Відповідь: D · Він подвоюється

Чому це відповідь

Період напіввиведення прямо пропорційний Vd і обернено пропорційний кліренсу. Зменшення кліренсу вдвічі подвоює період напіввиведення, тож препарат накопичується й довше досягає рівноважного стану.

Відповідь

D · Він подвоюється
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: D · Low blood volume can worsen obstruction of blood leaving the heart

Чому це відповідь

In hypertrophic cardiomyopathy, a thickened septum can obstruct the left ventricular outflow tract, and the obstruction worsens when the ventricle is underfilled. Dehydration, vasodilators and strenuous exertion can trigger symptoms or arrhythmias. It is a cause of sudden cardiac death in young people.

Відповідь

D · Low blood volume can worsen obstruction of blood leaving the heart
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: B · An intravenous beta-blocker

Чому це відповідь

In acute dissection, IV beta-blockers are usually given first to reduce heart rate and the rate of rise of pressure, limiting extension of the tear. Vasodilators may follow once the heart rate is controlled. Antiplatelets, anticoagulants and thrombolytics are avoided. Type A dissection needs urgent surgery.

Відповідь

B · An intravenous beta-blocker
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: A · Часті неврологічні перевірки та АТ

Чому це відповідь

Неврологічні спостереження, артеріальний тиск і перевірки на кровотечу після тромболізису проводять часто. Новий головний біль, блювання, падіння за ШКГ чи зростання тиску можуть вказувати на крововилив. Антиагрегантів і антикоагулянтів зазвичай уникають 24 години.

Відповідь

A · Часті неврологічні перевірки та АТ
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: D · Затримка сечі; катетеризувати за призначенням і стежити за великим діурезом

Чому це відповідь

Затримка сечі, часто через збільшення простати, може спричинити постренальне ГПН. Лікування — усунення обструкції катетером. Після відведення великого об'єму у деяких пацієнтів виникає виражений постобструктивний діурез, тому контролюють водний баланс, електроліти й артеріальний тиск.

Відповідь

D · Затримка сечі; катетеризувати за призначенням і стежити за великим діурезом
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: A · Pain, nausea, agitation and respiratory secretions

Чому це відповідь

Anticipatory medicines are prescribed in advance, usually for subcutaneous use, so that common end-of-life symptoms can be treated quickly without delay, especially at home.

Відповідь

A · Pain, nausea, agitation and respiratory secretions
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: A · Start active warming and monitor the temperature

Чому це відповідь

Hypothermia increases the risk of bleeding, infection and cardiac events, and shivering increases oxygen use. Active warming with warmed fluids if needed is started, and the patient stays in recovery until temperature is acceptable.

Відповідь

A · Start active warming and monitor the temperature
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: B · Щоб прискорити дозрівання легень плода

Чому це відповідь

Антенатальні кортикостероїди посилюють вироблення сурфактанту й зменшують респіраторний дистрес-синдром та інші ускладнення в недоношених дітей. Токолітики використовують для затримки пологів, часто щоб дати час для дії стероїдів.

Відповідь

B · Щоб прискорити дозрівання легень плода
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: C · Stop feeding and report it urgently

Чому це відповідь

Drooling and choking with feeds suggest oesophageal atresia with or without tracheo-oesophageal fistula. Feeding is stopped, the pouch is suctioned and the baby is kept upright while surgical review is arranged.

Відповідь

C · Stop feeding and report it urgently
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: B · A written allergy action plan, with in-date auto-injectors and trained staff

Чому це відповідь

Schools need an individual action plan describing symptoms and steps, staff trained to recognise anaphylaxis and give adrenaline, and auto-injectors that are always quickly available. Avoiding the allergen and not sharing food also help.

Відповідь

B · A written allergy action plan, with in-date auto-injectors and trained staff
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: C · Apnoea and cyanosis during or after coughing spells

Чому це відповідь

Young infants with pertussis are at high risk of apnoea, cyanosis, exhaustion and feeding problems. They need close cardiorespiratory monitoring, suction equipment at hand and droplet precautions.

Відповідь

C · Apnoea and cyanosis during or after coughing spells
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: C · Grandiose

Чому це відповідь

Grandiose delusions are false beliefs about one's own importance, power or identity. They may combine with persecutory themes, as here, but the central belief is about being exceptional.

Відповідь

C · Grandiose
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: B · Енергія може повернутися раніше за покращення настрою, що може підвищити ризик здійснення суїцидальних думок

Чому це відповідь

На початку лікування енергія й мотивація можуть покращитися раніше за пригнічений настрій. Пацієнт зі збереженою безнадією тоді може мати сили діяти за суїцидальними думками, тому ризик ретельно переоцінюють.

Відповідь

B · Енергія може повернутися раніше за покращення настрою, що може підвищити ризик здійснення суїцидальних думок
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: 10:55 AM

24-годинний формат часу: з 1 PM додавайте 12 до години (3:45 PM = 15:45). Від півночі до 12:59 AM — це 00:00–00:59, а 12:00–12:59 PM залишається 12:00–12:59. Переходячи назад, віднімайте 12 від годин 13–23 і додавайте PM; година 00 стає 12 AM. Час через північ рахуйте двома частинами: до 24:00 (00:00), потім від 00:00.

Переведіть годину

10 → 10 AM

Відповідь

10:55 AM

Відповідь

10:55 AM
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: V = 677,5 mL

Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.

Кожен пункт у mL

½ tbsp = 0,5·15 = 7,5 mL
2 tsp = 2·5 = 10 mL
6 fl oz = 6·30 = 180 mL
2 склянок = 2·240 = 480 mL

Додайте

V = 7,5 + 10 + 180 + 480 = 677,5 mL

Відповідь

V = 677,5 mL
27.Розрахунок доз

Відповідь: D = 225 mg

Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.

Доза

5·45 = 225 mg

Відповідь

D = 225 mg
28.Розрахунок доз

Відповідь: V = 1,1 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Маса в kg

61,6/2,2 = 28 kg

Доза

2·28 = 56 mg

Об’єм

V = (56/50)·1 = 1,12 ≈ 1,1 mL

Відповідь

V = 1,1 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: V = 320 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Швидкість у mL/h

20·60/15 = 80 mL/h

Об’єм

V = 80·4 = 320 mL

Відповідь

V = 320 mL
30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: t = 18 h

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Швидкість у mL/h

25·60/60 = 25 mL/h

Залишковий час

t = 450/25 = 18 h

Відповідь

t = 18 h
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: R = 28,4 mL/h

Інфузії гепарину та інсуліну: концентрація = units у пакеті/об’єм пакета (units/mL). Швидкість помпи (mL/h) = units за годину/концентрація, а units за годину = mL/h × концентрація. Для призначення з розрахунку на масу тіла спершу units/h = units/kg/h × маса тіла. Об’єм болюсу = потрібні units/концентрація у флаконі. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Units за годину

18·79 = 1 422 од./h

Концентрація

25 000/500 = 50 од./mL

Швидкість помпи

R = 1422/50 = 28,44 ≈ 28,4 mL/h

Відповідь

R = 28,4 mL/h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: R = 29,3 mL/h

Титровані інфузії: спершу знайдіть концентрацію в mcg/mL (mg × 1000/mL). Для призначення з розрахунку на масу тіла mcg/min = mcg/kg/min × маса тіла. Тоді mL/h = mcg/min × 60/концентрація. У зворотному напрямку mcg/kg/min = mL/h × концентрація/(60 × маса тіла). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Концентрація

250 mg = 250 000 mcg
250 000/250 = 1000 mcg/mL

Доза за хвилину й за годину

7,5·65 = 487,5 mcg/min
487,5·60 = 29250 mcg/h

Швидкість помпи

R = 29250/1000 = 29,25 ≈ 29,3 mL/h

Відповідь

R = 29,3 mL/h
33.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: B = 140 mL

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Загальне надходження

перорально: 200 + 240 = 440 mL
кубики льоду: 200/2 = 100 mL
Внутрішньовенна інфузія: 75·8 = 600 mL
в/в антибіотик: 2·100 = 200 mL
загальне надходження = 1340 mL

Загальне виведення

250 + 450 + 175 + 325 = 1200 mL

Баланс

B = 1340 − 1200 = 140 mL

Відповідь

B = 140 mL

Додатний: рідини надійшло більше, ніж виведено.

34.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: t = 15,7 h

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Перша частина

80·3 = 240 mL
1000 − 240 = 760 mL залишилося

Друга частина

760/60 = 12,67 h

Загальний час

t = 3 + 12,67 = 15,67 ≈ 15,7 h

Відповідь

t = 15,7 h

Це приблизно 15 h 40 min, тож пакет закінчиться приблизно о 00:10.

35.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: NEWS2 = 6

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 30/min → 3
SpO₂ 96% → 0
на повітрі → 0
SBP 136 mmHg → 0
HR 140/min → 3
притомний (A) → 0
T 36,9 °C → 0

Додайте

NEWS2 = 3 + 0 + 0 + 0 + 3 + 0 + 0 = 6

Відповідь

NEWS2 = 6
36.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: низький ризик

Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.

Оцініть кожен пункт

падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні → 0
супутній діагноз: так → 15
допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри → 0
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні → 0
хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок → 0
психічний стан: знає свої межі → 0

Додайте

Сума за Морс = 0 + 15 + 0 + 0 + 0 + 0 = 15

Рівень ризику

15 → низький ризик

Відповідь

низький ризик
37.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: частково компенсований

Читання газового складу крові (ROME): спершу pH: нижче за 7,35 — ацидемія, вище за 7,45 — алкалемія. Потім знайдіть показник, що це пояснює. PaCO₂ (норма 35–45 мм рт. ст., 4,7–6,0 кПа) — респіраторна частина й змінюється протилежно (Opposite) до pH у респіраторному розладі; HCO₃⁻ (норма 22–26 ммоль/л) — метаболічна частина й змінюється в тому самому напрямку, що й pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Інший показник вказує на компенсацію: норма означає відсутність компенсації; відхилення в напрямку, що повертає pH, поки pH усе ще відхилений, означає часткову компенсацію; нормальний pH за двох відхилених показників означає повну компенсацію. Межі трохи відрізняються між лабораторіями; це навчальні значення.

ROME, показник за показником

pH 7,31: ацидемія (нижче за 7,35)
PaCO₂ 78 mmHg: високий (35–45)
HCO₃⁻ 38 mmol/L: високий (22–26)

Компенсація

частково компенсований

Відповідь

частково компенсований
38.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: PaCO₂ = 47,6 mmHg

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Очікуваний PaCO₂

0,7·38 + 21 = 47,6 mmHg

Відповідь

PaCO₂ = 47,6 mmHg

Зростання має межу: лише завдяки компенсації PaCO₂ рідко перевищує приблизно 55 мм рт. ст.

39.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: тріпотіння передсердь, провідність 2:1

Критерії ритмів (відведення II): синусовий ритм має позитивний зубець P перед кожним QRS, постійний PR 0,12–0,20 s і вузький QRS: нормальний синусовий ритм 60–100/min, синусова брадикардія нижче 60, синусова тахікардія понад 100. Фібриляція передсердь: немає зубців P, ізолінія з хвилями фібриляції та абсолютно неправильний R–R. Тріпотіння передсердь: пилкоподібні хвилі тріпотіння близько 250–350/min зі сталим коефіцієнтом провідності, наприклад 2:1 або 4:1. Атріовентрикулярна блокада I ступеня: синусовий ритм із постійним PR понад 0,20 s. Вузловий ритм: вузький QRS з частотою 40–60/min із відсутніми чи інвертованими зубцями P (PR менше 0,12 s або P після QRS). Шлуночкова екстрасистола (PVC) — це ранній, широкий (0,12 s або більше), химерний QRS без зубця P, із зубцем T в протилежному напрямку й зазвичай повною компенсаторною паузою; при бігемінії кожне друге скорочення є PVC.

П’ять кроків

1. Частота: R–R = 10 малих клітинок, 1500 ÷ 10 ≈ 150 за хвилину.
2. Ритм: регулярний, кожен R–R дорівнює 0,40 s.
3. Зубці P: відсутні; регулярні пилкоподібні хвилі тріпотіння кожні 0,20 s (300 за хвилину), 2 на кожен QRS.
4. Інтервал PR: не вимірюється.
5. QRS: 0,08 s, вузький (менше 0,12 s).

Інтерпретація

тріпотіння передсердь, провідність 2:1

Відповідь

тріпотіння передсердь, провідність 2:1
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: torsades de pointes

Інші шлуночкові ритми: torsades de pointes — це поліморфна шлуночкова тахікардія, зазвичай 150–250/min, при якій широкі комплекси змінюють висоту й скручуються навколо ізолінії, кілька поштовхів спрямовані вгору, потім вниз. Підручники пов’язують її з подовженим інтервалом QT, а препарат, який для неї називають настанови з реанімації, — магнію сульфат. Ідіовентрикулярний ритм — це шлуночковий замісний ритм: регулярний, широкий QRS (0,12 s або більше), без зубців P, 20–40/min (прискорений ідіовентрикулярний ритм має 40–100/min). Мономорфна VT має однакові широкі комплекси з частотою понад 100/min. VF хаотична, без жодного комплексу, що повторюється.

П’ять кроків

1. Частота: дуже висока, комплекси розташовані приблизно через 7 малих клітинок (приблизно 214 за хвилину).
2. Ритм: швидкий і приблизно регулярний, але висота й напрямок комплексів змінюються у вигляді веретеноподібного візерунка, що повторюється.
3. Зубці P: не виявляються.
4. Інтервал PR: не вимірюється.
5. QRS: широкий і поліморфний; комплекси скручуються навколо ізолінії, кілька поштовхів спрямовані вгору, потім вниз.

Інтерпретація

torsades de pointes

Відповідь

torsades de pointes

Torsades de pointes — поліморфна VT, пов’язана з подовженим інтервалом QT. Це лише практика розпізнавання.

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions