Тестові питання у стилі NCLEX (RN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 40 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Добова доза
mg/day = mg/kg/day × маса тіла (kg)
Кількість доз на добу
кількість = 24 h / інтервал між дозами (h)
Фунти в кілограми
kg = lb / 2,2
Концентрація інфузії
units/mL = units у пакеті / об’єм пакета
Швидкість помпи
mL/h = доза за годину / концентрація
Титрована інфузія
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Доза за швидкістю помпи
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Одиниці
1 mg = 1000 mcg

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

Що таке ортостатична (постуральна) гіпотензія?

  1. AРізниця артеріального тиску між двома руками понад 10 mmHg
  2. BНизький артеріальний тиск лише під час сну
  3. CВисокий артеріальний тиск у положенні лежачи
  4. DЗниження артеріального тиску під час вставання, що часто спричиняє запаморочення
2.Основи сестринської справиСкладна

For a patient at risk of pressure ulcers, why is the head of the bed usually kept at 30 degrees or less if their condition allows?

  1. AHigher angles make the patient slide down, causing shear over the sacrum
  2. BLower angles increase blood flow to the heels
  3. CHigher angles always cause breathing problems in patients who are bedbound
  4. DLower angles stop the patient from getting out of bed
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

A patient has a weak left leg. Which instruction about using a cane is correct?

  1. AKeep the cane well out to the side, away from the body
  2. BMove the cane and the right leg forward together
  3. CHold the cane in the left hand, on the weaker side
  4. DHold the cane in the right hand, on the stronger side
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

Медсестра збирається ввести морфін внутрішньовенно. Частота дихання пацієнта 9/хв, він дуже сонливий. Що має зробити медсестра?

  1. AДати половину дози
  2. BДати дозу й перевірити частоту дихання завтра
  3. CУтриматися від дози, оцінити стан пацієнта й повідомити призначувача
  4. DДати дозу, бо раніше пацієнт скаржився на біль
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

A patient has a new plaster cast that is still drying. How should the nurse handle it?

  1. ABy covering it tightly with a plastic sheet
  2. BBy resting it directly on a hard surface
  3. CWith the fingertips, pressing firmly to test it
  4. DWith the palms of the hands, not the fingertips
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

Four laboratory results come back at once. Which one should the nurse report first?

  1. APotassium 3,4 mEq/L in a patient on a diuretic
  2. BGlucose 180 mg/dL after a meal in a patient with diabetes
  3. CCreatinine 1,3 mg/dL in an older adult, unchanged from last week
  4. DHemoglobin 6,5 g/dL (65 g/L) in a patient with a GI bleed
7.Клінічна сестринська справаСередня

Нова колостома на другий післяопераційний день темно-фіолетова чи чорна. Про що це свідчить?

  1. AЗакреп
  2. BМожлива ішемія стоми, що потребує невідкладного огляду
  3. CНормальна здорова стома
  4. DНормальний післяопераційний синець стоми, що не потребує дій
8.Клінічна сестринська справаСкладна

Soon after starting chemotherapy for a high-grade lymphoma, a patient has rising potassium, phosphate and uric acid with falling urine output. What is the most likely cause?

  1. ASyndrome of inappropriate ADH secretion
  2. BTumour lysis syndrome
  3. CAdrenal insufficiency
  4. DRefeeding syndrome
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

У пацієнта, що приймає фуросемід, калій 2,9 mEq/L. Яку знахідку очікує медсестра?

  1. AСлабкість м'язів і судоми в ногах
  2. BДіарею та спазми в животі від надмірної перистальтики
  3. CПоколювання навколо рота з позитивним симптомом Хвостека
  4. DВисокі гострі зубці T на ЕКГ
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

A patient with thalassemia major has received regular red cell transfusions for years. The ferritin is now very high. What does this most likely show, and what treatment is used?

  1. AIron deficiency, treated with IV iron supplements
  2. BLiver failure, treated with a liver transplant at once
  3. CIron overload, treated with iron chelation therapy
  4. DAcute infection, treated with broad-spectrum antibiotics
11.ФармакологіяСередня

A patient with diabetes is sweaty and shaky. Blood glucose is 3,0 mmol/L (54 mg/dL). The patient is awake and can swallow. What should the nurse do first?

  1. AGive a large meal high in fat and protein to keep glucose up for longer
  2. BGive the next scheduled dose of insulin
  3. CGive 15–20 g of fast-acting carbohydrate, such as juice
  4. DGive intramuscular glucagon at once
12.ФармакологіяСкладна

A toddler swallowed many of his mother's iron tablets. He has vomiting and bloody diarrhoea. Which drug may be used to bind iron?

  1. ANaloxone
  2. BActivated charcoal given by mouth
  3. CDeferoxamine (desferrioxamine)
  4. DAcetylcysteine
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

A patient with an implantable cardioverter-defibrillator asks what to do if it fires. Which teaching is correct?

  1. AOne shock and well: contact the device clinic; repeated shocks or unwell: call emergency services
  2. BRemove the device battery at home if it fires more than once
  3. CDrive straight to hospital alone after any shock so the device can be checked by the team
  4. DIgnore any shock at all, because the device is designed to fire every day and needs no follow-up
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

Пацієнт із серцевою недостатністю набрав 2,5 кг за три дні, має нові хрипи в обох основах і тепер спить на чотирьох подушках. АТ 138/84 mmHg, SpO₂ 93% на повітрі. Що в пріоритеті?

  1. AЗаписати масу тіла й перевірити її знову наприкінці наступного тижня
  2. BПокласти пацієнта горизонтально, щоб дати серцю відпочити й знизити навантаження
  3. CПосадити пацієнта, повністю оцінити стан і повідомити про перевантаження рідиною
  4. DЗаохотити додаткове пероральне вживання рідини для захисту нирок
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

A stroke patient with dysphagia has been started on a modified diet. Which action best reduces the risk of aspiration?

  1. ASit the patient fully upright for meals and for a while afterwards
  2. BFeed quickly so the patient does not tire during the meal
  3. CLay the patient flat straight after meals so they can rest and digest
  4. DGive fluids through a straw so they flow more slowly
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

A patient received IV insulin and glucose for hyperkalaemia an hour ago. What must the nurse monitor over the next few hours?

  1. AUrine colour, for blood in the urine
  2. BPupils, for raised intracranial pressure
  3. CCapillary glucose, for hypoglycaemia
  4. DSkin, for a drug rash
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

Чому сечовина може зростати набагато більше за креатинін у пацієнта з кровотечею з верхніх відділів ШКТ?

  1. AСечовину виробляє слизова шлунка, що кровоточить
  2. BПеретравлена кров — білкове навантаження, що підвищує сечовину
  3. CКреатинін втрачається з організму з блювотою
  4. DКровотеча завжди безпосередньо пошкоджує канальці нирок
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

A nurse teaches a patient to self-inject low molecular weight heparin at home. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll put the used syringe in the sharps bin."
  2. B"I'll report any unusual bruising or bleeding."
  3. C"I'll rub the area afterwards to spread the medicine."
  4. D"I'll change the injection site each day."
19.Акушерське медсестринствоСередня

Який новонароджений має найбільший ризик гіпоглікемії в перші години після народження?

  1. AВеликий новонароджений від матері з діабетом
  2. BДитина, народжена шляхом планового кесаревого розтину від здорової матері
  3. CДитина з оцінкою за Апгар 9 на 5-й хвилині
  4. DДоношений новонароджений середньої маси, який добре ссе груди
20.Акушерське медсестринствоСкладна

A woman at 41 weeks has a Bishop score of 3 and is booked for induction. What is the most likely first step?

  1. AA high-dose oxytocin infusion straight away
  2. BAn immediate amniotomy at the bedside
  3. CCervical ripening with a prostaglandin
  4. DAn emergency caesarean
21.Педіатричне медсестринствоСередня

A child is in skin traction for a leg fracture. Which nursing action is correct?

  1. ARemove the traction tapes every hour to check the skin
  2. BKeep the weights hanging freely, clear of the bed and floor
  3. CLet the weights rest on the floor while the child sleeps, so the pull is gentler
  4. DLift the weights off when the child is uncomfortable
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

A 14-year-old took a large overdose of paracetamol (acetaminophen) 4 hours ago and says she feels fine. What should the nurse understand?

  1. ALiver damage develops over days, so urgent acetylcysteine may still be needed
  2. BParacetamol is not toxic, so she only needs a psychiatric assessment
  3. CTreatment is only useful if started within 30 minutes, so it is now too late to help
  4. DSince she feels well, the overdose was too small to be harmful
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

A patient says, "The doctor says I'm getting better, but I don't think anyone here really knows me." Which nurse response is most therapeutic?

  1. A"Why do you think the doctor is wrong about you?"
  2. B"The doctor is very experienced, so you should trust her."
  3. C"Everyone here knows you well, so don't worry."
  4. D"You feel that people here don't really know you?"
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

A patient who stopped drinking 24 hours ago has a generalised tonic-clonic seizure in bed. What is the nurse's first action?

  1. ARestrain his arms and legs to stop the movements
  2. BPut something in his mouth to stop him biting his tongue
  3. CGive oral thiamine with a glass of water
  4. DProtect the airway and keep him safe from injury
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
0,22196 mL? mLокруглюйте до 0,01 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Розрахунок дози для малої ін’єкції дає 0,22196 mL. Правило в цій вправі таке: об’єми менше 1 mL округлюють до сотих часток mL. Яке значення x ви запишете?

0,22196 mL
x = mL
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
8 mcg/kg/min? mg/h89 kg1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Призначення: 8 mcg/kg/min для пацієнта, що важить 89 kg. Виразіть швидкість дозування D у mg/h. Округліть до двох знаків після коми.

8 mcg/kg/min89 kg
D = mg/h
27.Розрахунок дозСередня
80 kg2 mg/kg/добу2× на добуD = ? mg

Пацієнт важить 80 kg. Призначена доза — 2 mg/kg на добу, розподілена на 2 рівні дози. Скільки міліграмів D вводять за одну дозу?

80 kg2 mg/kg/добу2× на добу
D = mg
28.Розрахунок дозСкладна
250 mg/5 mLV = ? mL

Дитині масою 8 kg призначено 5 mg/kg на дозу пероральної суспензії, що містить 250 mg в 5 mL. Який об’єм V ви даєте?

8 kg5 mg/kg250 mg/5 mL
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
250 mL60 gtt/mL3 h? gtt/min

Введіть 250 mL за 3 годин системою з фактором 60 кр/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину. Округліть до найближчого цілого числа.

250 mL3 h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
600 mL20 gtt/mL28 gtt/mint = ? h

Крапельниця крапає зі швидкістю 28 кр/хв через систему 20 кр/mL. У мішку залишилося 600 mL. Через скільки годин t він спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

28 gtt/min20 gtt/mL600 mL
t = h
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСередня
25 000 од.500 mLheparin? mL/h109 kg15 од./kg/h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет містить 25 000 units гепарину в 500 mL. Призначено 15 units/kg/h пацієнтові масою 109 kg. Яку швидкість R ви встановлюєте на помпі, у mL/h? Округліть до одного знака після коми.

25 000 од./500 mL15 од./kg/h109 kg
R = mL/h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСкладна
25 mg250 mLnitroglycerin? mL/h96 kg10 mcg/min

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнтові масою 96 kg призначено nitroglycerin зі швидкістю 10 mcg/min. Пакет містить 25 mg в 250 mL. Знайдіть швидкість помпи R в mL/h. Округліть до одного знака після коми.

25 mg/250 mL10 mcg/min96 kg
R = mL/h
33.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 8 годвода120 mLсуп200 mLВнутрішньовенна інфузія60 mL/h × 8 hв/в антибіотик2 × 100 mLсеча175 mLсеча475 mLсеча175 mLрановий дренаж30 mLблювання150 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 8 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть загальне надходження I у mL.

вода: 120 mLсуп: 200 mLВнутрішньовенна інфузія: 60 mL/h × 8 hв/в антибіотик: 2 × 100 mL
I = mL
34.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
500 mL→ 50 mL/hпочаток 06:30tусього​ = ? h100 mL/h × 2 h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузію 500 mL починають о 06:30 зі швидкістю 100 mL/h. Через 2 години швидкість змінюють на 50 mL/h і більше не змінюють. Через скільки годин t від початку пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

500 mL100 mL/h · 2 h50 mL/h
t = h
35.Шкали клінічного оцінюванняСередня
легкапомірнатяжка

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовний пацієнт після черепно-мозкової травми відкриває очі спонтанно, орієнтований у особі, місці та часі і має найкращу рухову відповідь: переміщує руку до місця тиску (локалізує). Обчисліть GCS і класифікуйте за ним черепно-мозкову травму. Натисніть свою відповідь.

  1. 1легка
  2. 2помірна
  3. 3тяжка
36.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1низькийнизький–середнійсереднійвисокий

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 32/min, SpO₂ 98% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 112/68 mmHg, пульс 88/min, притомний, температура 36,1 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.

RR 32SpO₂ 98%повітряSBP 112HR 88AT 36,1 °C
  1. 1низький
  2. 2низький–середній
  3. 3середній
  4. 4високий
37.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня

Навчальний газовий склад показує метаболічний ацидоз з HCO₃⁻ 10 mmol/L. Скористайтеся формулою Вінтерса, щоб знайти очікуваний PaCO₂ (середину діапазону) у мм рт. ст.

HCO₃⁻ 10 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
38.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
pH7,357,457,25PaCO₂mmHg354521HCO₃⁻mmol/L22269додатковий ацидоз з нормальною різницеючистий ацидоз з високою різницеюдодатковий метаболічний алкалоз

Навчальний газовий склад показує pH 7,25, PaCO₂ 21 mmHg (2,8 kPa) і HCO₃⁻ 9 mmol/L, з Na⁺ 135 і Cl⁻ 96 mmol/L. Скористайтеся аніонною різницею та дельта-співвідношенням, щоб клікнути найкращу інтерпретацію.

pH 7,25PaCO₂ 21 mmHg (2,8 kPa)HCO₃⁻ 9 mmol/LNa⁺ 135 mmol/LCl⁻ 96 mmol/L
  1. 1додатковий ацидоз з нормальною різницею
  2. 2чистий ацидоз з високою різницею
  3. 3додатковий метаболічний алкалоз
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mVвузловий ритмсинусова брадикардіянормальний синусовий ритмсинусова аритмія

Інтерпретуйте цю ритмограму у відведенні II. Який це ритм? Натисніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1вузловий ритм
  2. 2синусова брадикардія
  3. 3нормальний синусовий ритм
  4. 4синусова аритмія
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mVфібриляція шлуночківатріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)синусова брадикардіяасистолія

Визначте ритм на цій стрічці у відведенні II. Натисніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1фібриляція шлуночків
  2. 2атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)
  3. 3синусова брадикардія
  4. 4асистолія

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: D · Зниження артеріального тиску під час вставання, що часто спричиняє запаморочення

Чому це відповідь

Ортостатична гіпотензія — падіння артеріального тиску під час переходу у вертикальне положення. Вона часта в літніх людей і при прийомі деяких ліків та підвищує ризик падінь.

Відповідь

D · Зниження артеріального тиску під час вставання, що часто спричиняє запаморочення
2.Основи сестринської справи

Відповідь: A · Higher angles make the patient slide down, causing shear over the sacrum

Чому це відповідь

When the head is raised high, the body tends to slide while the skin stays still, distorting the tissues over the sacrum. Keeping the angle low, where safe, reduces this shear.

Відповідь

A · Higher angles make the patient slide down, causing shear over the sacrum
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: D · Hold the cane in the right hand, on the stronger side

Чому це відповідь

The cane is held on the strong side and moved forward with the weak leg, so it shares the weight that the weak leg cannot take. It is kept close to the body for stability.

Відповідь

D · Hold the cane in the right hand, on the stronger side
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: C · Утриматися від дози, оцінити стан пацієнта й повідомити призначувача

Чому це відповідь

Повільне дихання та седація вказують на надлишок опіоїду, тож ще одна доза може спричинити зупинку дихання. Медсестра затримує дозу, стимулює й оцінює пацієнта, готує налоксон за призначенням і ескалює.

Відповідь

C · Утриматися від дози, оцінити стан пацієнта й повідомити призначувача
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: D · With the palms of the hands, not the fingertips

Чому це відповідь

A wet plaster cast can be dented by fingertips, causing pressure points under the cast. It is handled with the palms, supported on pillows and left uncovered to dry.

Відповідь

D · With the palms of the hands, not the fingertips
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: D · Hemoglobin 6,5 g/dL (65 g/L) in a patient with a GI bleed

Чому це відповідь

A hemoglobin of 6,5 g/dL (65 g/L) in a bleeding patient shows severe anemia and may need urgent transfusion. The other results are mildly abnormal or stable.

Відповідь

D · Hemoglobin 6,5 g/dL (65 g/L) in a patient with a GI bleed
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: B · Можлива ішемія стоми, що потребує невідкладного огляду

Чому це відповідь

Синюшна чи чорна стома свідчить про погане кровопостачання та можливий некроз, і про це треба негайно повідомити хірургічну команду.

Відповідь

B · Можлива ішемія стоми, що потребує невідкладного огляду
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: B · Tumour lysis syndrome

Чому це відповідь

Rapid tumour cell death releases potassium, phosphate and nucleic acids (forming uric acid), which can cause AKI and arrhythmias. Prevention includes IV hydration and drugs to lower uric acid.

Відповідь

B · Tumour lysis syndrome
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: A · Слабкість м'язів і судоми в ногах

Чому це відповідь

Низький калій спричиняє слабкість м'язів, судоми, зниження перистальтики (закреп, навіть ілеус) та аритмії. Гострі зубці T спостерігають при гіперкаліємії, а поколювання навколо рота вказує на низький кальцій.Перевірено за: Heart failure - fluids and diuretics · MedlinePlus (NIH); Low blood potassium · MedlinePlus (NIH) (2025)

Відповідь

A · Слабкість м'язів і судоми в ногах
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: C · Iron overload, treated with iron chelation therapy

Чому це відповідь

The body has no active way to excrete iron, so repeated transfusions cause iron overload, which can damage the heart, liver and endocrine glands. A very high ferritin reflects this, and iron chelators are used to remove the excess.Перевірено за: Thalassemia · MedlinePlus (NIH) (2026); Ferritin Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Відповідь

C · Iron overload, treated with iron chelation therapy
11.Фармакологія

Відповідь: C · Give 15–20 g of fast-acting carbohydrate, such as juice

Чому це відповідь

Conscious hypoglycaemia is treated with 15–20 g of fast-acting carbohydrate, with glucose rechecked after about 15 minutes. Fat slows absorption, and glucagon is kept for patients who cannot swallow.

Відповідь

C · Give 15–20 g of fast-acting carbohydrate, such as juice
12.Фармакологія

Відповідь: C · Deferoxamine (desferrioxamine)

Чому це відповідь

Iron poisoning can cause GI bleeding, shock, metabolic acidosis and liver failure. Deferoxamine chelates iron and is used in serious poisoning; activated charcoal does not bind iron.

Відповідь

C · Deferoxamine (desferrioxamine)
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: A · One shock and well: contact the device clinic; repeated shocks or unwell: call emergency services

Чому це відповідь

A single shock with full recovery usually needs a call to the device team. Several shocks in a short time, or a shock with chest pain, breathlessness or collapse, needs emergency help. Patients should not drive themselves after a shock.

Відповідь

A · One shock and well: contact the device clinic; repeated shocks or unwell: call emergency services
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: C · Посадити пацієнта, повністю оцінити стан і повідомити про перевантаження рідиною

Чому це відповідь

Швидке збільшення маси тіла з хрипами та ортопное свідчить про перевантаження рідиною й погіршення серцевої недостатності. Сидяче положення зменшує венозне повернення й полегшує дихання. Медсестра завершує оцінку (динаміка кисню, водний баланс, набряки) та ескалює, щоб призначувач скоригував діуретики. Більше рідини чи горизонтальне положення посилили б застій.

Відповідь

C · Посадити пацієнта, повністю оцінити стан і повідомити про перевантаження рідиною
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: A · Sit the patient fully upright for meals and for a while afterwards

Чому це відповідь

Sitting upright during and after meals helps food pass safely and reduces reflux and aspiration. Small mouthfuls, unhurried feeding and the textures advised by the speech and language therapist are also important.

Відповідь

A · Sit the patient fully upright for meals and for a while afterwards
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: C · Capillary glucose, for hypoglycaemia

Чому це відповідь

Hypoglycaemia is a common complication of insulin–glucose treatment and can occur several hours later, especially in kidney failure. Glucose is checked regularly according to protocol, and potassium is rechecked.

Відповідь

C · Capillary glucose, for hypoglycaemia
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: B · Перетравлена кров — білкове навантаження, що підвищує сечовину

Чому це відповідь

Перетравлена кров є великим білковим навантаженням, тому сечовина зростає, часто непропорційно до креатиніну. Гіповолемія також може підвищувати сечовину. Висока сечовина входить до шкал ризику, як-от шкала Глазго–Блетчфорда.

Відповідь

B · Перетравлена кров — білкове навантаження, що підвищує сечовину
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: C · "I'll rub the area afterwards to spread the medicine."

Чому це відповідь

Rubbing the site after LMWH increases bruising and is avoided. Rotating sites, reporting bleeding and safe sharps disposal are correct.

Відповідь

C · "I'll rub the area afterwards to spread the medicine."
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: A · Великий новонароджений від матері з діабетом

Чому це відповідь

Висока глюкоза матері проходить через плаценту, і плід виробляє додатковий інсулін. Після перетискання пуповини надходження глюкози припиняється, а інсулін залишається високим. Ризик також мають недоношені, малі й переохолоджені діти.

Відповідь

A · Великий новонароджений від матері з діабетом
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: C · Cervical ripening with a prostaglandin

Чому це відповідь

A low Bishop score means the cervix is not ready. Cervical ripening with prostaglandins or a balloon catheter is done before oxytocin or amniotomy, which may not be possible with a closed cervix.

Відповідь

C · Cervical ripening with a prostaglandin
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: B · Keep the weights hanging freely, clear of the bed and floor

Чому це відповідь

The weights must hang freely to keep a steady pull, and the ropes must run smoothly over the pulleys. The nurse checks the skin, circulation and sensation regularly without removing the traction unless allowed.

Відповідь

B · Keep the weights hanging freely, clear of the bed and floor
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: A · Liver damage develops over days, so urgent acetylcysteine may still be needed

Чому це відповідь

Paracetamol overdose may cause few early symptoms, but the toxic metabolite damages the liver over the following days. A timed blood level guides treatment with acetylcysteine, which works best when started early. A mental health assessment is also needed.

Відповідь

A · Liver damage develops over days, so urgent acetylcysteine may still be needed
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: D · "You feel that people here don't really know you?"

Чому це відповідь

Reflecting the patient's concern invites them to explore it. Defending the doctor, reassuring falsely or asking "why" all close the conversation down.

Відповідь

D · "You feel that people here don't really know you?"
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: D · Protect the airway and keep him safe from injury

Чому це відповідь

During a seizure, the nurse protects the airway, removes nearby hazards, does not restrain or put anything in the mouth, and calls for help. Alcohol withdrawal seizures are most likely in the first 48 hours.

Відповідь

D · Protect the airway and keep him safe from injury
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: x = 0,22 mL

Округлення: подивіться на цифру одразу після розряду, до якого округлюєте: 5 або більше округлює вгору, 4 або менше залишає цифру без змін. Округлюйте лише остаточну відповідь, ніколи проміжні кроки. Типові правила іспитів: об’єми від 1 mL і більше — до десятих, об’єми менше 1 mL — до сотих, швидкість крапель — до цілих крапель, а маса — до одного знака після коми; завжди дотримуйтеся правила, яке вказано в питанні.

Цифра в розряді: соті

0,22196 → 2

Вирішує лише наступна цифра

0,22196 → 1
1 — це 4 або менше, тому 2 залишається.
Подальші цифри (96) не враховуються: округлюйте один раз, а не крок за кроком.

Округліть

x = 0,22 mL

Відповідь

x = 0,22 mL
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: D = 42,72 mg/h

Розмірнісний аналіз: запишіть задану величину, потім помножте на коефіцієнти переведення у вигляді дробів (наприклад, 60 min/1 h або 1 mg/1000 mcg) так, щоб кожна зайва одиниця з’являлася один раз зверху й один раз знизу й скорочувалася. Коли залишиться лише шукана одиниця, обчислюйте. Використовуйте еквіваленти, наведені в питанні, і округлюйте лише остаточну відповідь.

Складіть ланцюжок

D = 8 mcg/kg/min × 89 kg × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)

Обчисліть

D = 8·89·60/1000 = 42,72 mg/h

Відповідь

D = 42,72 mg/h
27.Розрахунок доз

Відповідь: D = 80 mg

Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.

Усього на добу

2·80 = 160 mg

На одну дозу

D = 160/2 = 80 mg

Відповідь

D = 80 mg
28.Розрахунок доз

Відповідь: V = 0,8 mL

Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.

Доза за масою тіла

5·8 = 40 mg

Об’єм

V = (40/250)·5 = 0,8 mL

Відповідь

V = 0,8 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 83 gtt/min

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Час у хвилинах

3·60 = 180 min

Швидкість крапання

R = 250·60/180 = 83,33 ≈ 83 gtt/min

Відповідь

R = 83 gtt/min

Біля ліжка округлюють до найближчої цілої краплі: 83 кр/хв.

30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: t = 7,1 h

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Швидкість у mL/h

28·60/20 = 84 mL/h

Залишковий час

t = 600/84 = 7,143 ≈ 7,1 h

Відповідь

t = 7,1 h
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: R = 32,7 mL/h

Інфузії гепарину та інсуліну: концентрація = units у пакеті/об’єм пакета (units/mL). Швидкість помпи (mL/h) = units за годину/концентрація, а units за годину = mL/h × концентрація. Для призначення з розрахунку на масу тіла спершу units/h = units/kg/h × маса тіла. Об’єм болюсу = потрібні units/концентрація у флаконі. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Units за годину

15·109 = 1 635 од./h

Концентрація

25 000/500 = 50 од./mL

Швидкість помпи

R = 1635/50 = 32,7 mL/h

Відповідь

R = 32,7 mL/h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: R = 6 mL/h

Титровані інфузії: спершу знайдіть концентрацію в mcg/mL (mg × 1000/mL). Для призначення з розрахунку на масу тіла mcg/min = mcg/kg/min × маса тіла. Тоді mL/h = mcg/min × 60/концентрація. У зворотному напрямку mcg/kg/min = mL/h × концентрація/(60 × маса тіла). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Концентрація

25 000/250 = 100 mcg/mL

Доза за годину

Призначення — за хвилину на всього пацієнта, тож маса тіла не потрібна.

10·60 = 600 mcg/h

Швидкість помпи

R = 600/100 = 6 mL/h

Відповідь

R = 6 mL/h
33.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: I = 1000 mL

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Додайте надходження

перорально: 120 + 200 = 320 mL
Внутрішньовенна інфузія: 60·8 = 480 mL
в/в антибіотик: 2·100 = 200 mL
I = 1000 mL

Відповідь

I = 1000 mL
34.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: t = 8 h

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Перша частина

100·2 = 200 mL
500 − 200 = 300 mL залишилося

Друга частина

300/50 = 6 h

Загальний час

t = 2 + 6 = 8 h

Відповідь

t = 8 h

Це приблизно 8 h 00 min, тож пакет закінчиться приблизно о 14:30.

35.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: легка

Шкала коми Глазго: додайте найкращу відповідь у трьох сферах. Відкривання очей E: 4 спонтанне, 3 на звук чи мовлення, 2 на тиск, 1 немає. Мовленнєва відповідь V: 5 орієнтований, 4 сплутаний, 3 недоречні слова, 2 незрозумілі звуки, 1 немає. Рухова відповідь M: 6 виконує команди, 5 локалізує, 4 нормальне згинання (відсмикує), 3 патологічне згинання, 2 розгинання, 1 немає. Сума становить від 3 до 15. Після черепно-мозкової травми 13–15 зазвичай називають легкою, 9–12 помірною, а 3–8 тяжкою.

Оцініть кожну сферу

E: відкриває очі спонтанно → 4
V: орієнтований у особі, місці та часі → 5
M: переміщує руку до місця тиску (локалізує) → 5

Додайте

GCS = 4 + 5 + 5 = 14

Тяжкість

GCS 14 → легка

Відповідь

легка
36.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: низький–середній

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 32/min → 3
SpO₂ 98% → 0
на повітрі → 0
SBP 112 mmHg → 0
HR 88/min → 0
притомний (A) → 0
T 36,1 °C → 0

Сума та «червоні» бали

NEWS2 = 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 3
Принаймні один параметр дає 3.

Група ризику

низький–середній

Відповідь

низький–середній

Один бал 3 потребує термінового огляду, навіть якщо сума низька.

37.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: PaCO₂ = 23 mmHg

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Формула Вінтерса

PaCO₂ = 1,5·10 + 8 = 23 mmHg
дальність: 21–25 mmHg

Відповідь

PaCO₂ = 23 mmHg
38.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: чистий ацидоз з високою різницею

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Аніонна різниця

AG = 135 − (96 + 9) = 30

Дельта-співвідношення

(30 − 12)/(24 − 9) = 1,2
чистий ацидоз з високою різницею

Відповідь

чистий ацидоз з високою різницею
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: нормальний синусовий ритм

Критерії ритмів (відведення II): синусовий ритм має позитивний зубець P перед кожним QRS, постійний PR 0,12–0,20 s і вузький QRS: нормальний синусовий ритм 60–100/min, синусова брадикардія нижче 60, синусова тахікардія понад 100. Фібриляція передсердь: немає зубців P, ізолінія з хвилями фібриляції та абсолютно неправильний R–R. Тріпотіння передсердь: пилкоподібні хвилі тріпотіння близько 250–350/min зі сталим коефіцієнтом провідності, наприклад 2:1 або 4:1. Атріовентрикулярна блокада I ступеня: синусовий ритм із постійним PR понад 0,20 s. Вузловий ритм: вузький QRS з частотою 40–60/min із відсутніми чи інвертованими зубцями P (PR менше 0,12 s або P після QRS). Шлуночкова екстрасистола (PVC) — це ранній, широкий (0,12 s або більше), химерний QRS без зубця P, із зубцем T в протилежному напрямку й зазвичай повною компенсаторною паузою; при бігемінії кожне друге скорочення є PVC.

П’ять кроків

1. Частота: R–R = 18 малих клітинок, 1500 ÷ 18 ≈ 83 за хвилину.
2. Ритм: регулярний, кожен R–R дорівнює 0,72 s.
3. Зубці P: позитивні, по одному перед кожним QRS, усі однакові.
4. Інтервал PR: 0,12 s, постійний, у межах 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,06 s, вузький (менше 0,12 s).

Інтерпретація

нормальний синусовий ритм

Відповідь

нормальний синусовий ритм
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: асистолія

Шлуночкові ритми: шлуночкова тахікардія — це серія з трьох або більше широких (0,12 s або більше) комплексів підряд із частотою понад 100/min, зазвичай 150–250/min, регулярна, без пов’язаних зубців P. Фібриляція шлуночків — це хаотична, неправильна крива без розпізнаваних зубців P, комплексів QRS чи зубців T і без частоти, яку можна підрахувати. Асистолія — майже пряма лінія без шлуночкової активності; пряму лінію завжди підтверджують, перевіряючи пацієнта, електроди та підсилення, а також друге відведення. У настановах з реанімації VF і VT без пульсу є ритмами, що потребують дефібриляції, а асистолія — ні.

П’ять кроків

1. Частота: підрахувати частоту шлуночків неможливо.
2. Ритм: відсутній; майже пряма лінія.
3. Зубці P: не виявляються.
4. Інтервал PR: не вимірюється.
5. QRS: комплекси QRS відсутні.

Інтерпретація

асистолія

Відповідь

асистолія

Пряму лінію завжди перевіряють: огляньте пацієнта, електроди й підсилення та перегляньте друге відведення, адже нещільний електрод або дрібна фібриляція шлуночків можуть виглядати як асистолія.

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions