Тестові питання у стилі NCLEX (RN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 40 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Добова доза
mg/day = mg/kg/day × маса тіла (kg)
Кількість доз на добу
кількість = 24 h / інтервал між дозами (h)
Фунти в кілограми
kg = lb / 2,2
Концентрація інфузії
units/mL = units у пакеті / об’єм пакета
Швидкість помпи
mL/h = доза за годину / концентрація
Титрована інфузія
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Доза за швидкістю помпи
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Одиниці
1 mg = 1000 mcg

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

How is a pulse deficit measured?

  1. ATwo nurses count the apical and radial pulse at the same time for one minute
  2. BOne nurse counts the radial pulse twice and compares the two counts
  3. CThe pulse oximeter rate is compared with the blood pressure reading
  4. DOne nurse counts the apical pulse for 15 seconds and multiplies by four
2.Основи сестринської справиСкладна

A competent adult who is a Jehovah's Witness refuses a blood transfusion that the team believes is needed. Which two ethical principles are in conflict?

  1. AVeracity and non-maleficence
  2. BJustice and veracity
  3. CAutonomy and beneficence
  4. DFidelity and justice
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

A nurse finds a used needle in a patient’s bed linen. What should the nurse do?

  1. AFold it into the linen and send it to the laundry
  2. BLeave it where it is for the housekeeping staff to remove later in the day
  3. CPick it up by the hub or with forceps, put it in a sharps container and report it
  4. DRecap it with two hands before throwing it away
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

A nurse finds an unknown liquid leaking from a container in the utility room, with a strong smell. What should the nurse do first?

  1. ALeave the area, keep others out and alert the trained response team
  2. BPour water over it to dilute it
  3. CMop it up with paper towels
  4. DMove closer and smell it carefully to identify what the substance is
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

Медсестра делегує вимірювання глюкози крові навченому помічнику, але ніколи не питає про результат. Якого з принципів «правильного» делегування бракує?

  1. AПравильні обставини
  2. BПравильне завдання для умов
  3. CПравильний нагляд і оцінювання
  4. DПравильна особа для завдання
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

A nurse has a needlestick injury from a used needle. What should the nurse do first?

  1. ASqueeze the wound hard and suck it
  2. BScrub the area with bleach
  3. CFinish the shift and report it tomorrow
  4. DWash the area with soap and water
7.Клінічна сестринська справаСередня

What should the nurse regularly check for a patient with a syringe driver?

  1. ANothing, once the syringe driver is running
  2. BThe infusion site, the rate and volume remaining, and the patient's symptoms
  3. COnly the patient's weight, measured once a week on the same scales
  4. DOnly that the battery is charged and the device is switched on
8.Клінічна сестринська справаСкладна

Пацієнт з ХОЗЛ на високопотоковому кисні стає сонливим, з напруженим пульсом і почервонілою шкірою. Гази крові показують підвищений PaCO2 і низький pH. Яка найімовірніша причина?

  1. AМетаболічний алкалоз через блювання
  2. BГіпоглікемія
  3. CГіперкапнічна дихальна недостатність, частково через надмірний кисень
  4. DАлергія на опіоїди
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

A patient is scheduled for a liver biopsy. Which laboratory results should the nurse check before the procedure?

  1. APlatelet count and PT/INR
  2. BHbA1c and lipid panel
  3. CSerum sodium and chloride
  4. DTSH and free T4
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

A patient on warfarin with an INR of 3,6 fell and hit their head an hour ago. They now report a worsening headache and drowsiness. What is the priority?

  1. AGive acetaminophen (paracetamol) and recheck the INR tomorrow
  2. BReport urgently for imaging and possible reversal
  3. CEncourage rest in a dark room to settle the pain
  4. DHold warfarin for one dose and observe at home
11.ФармакологіяСередня

A patient with a fentanyl patch is given home-care advice. Which instruction is correct?

  1. AThrow used patches loose into the household bin with the packaging
  2. BCut the patch in half if the pain is mild
  3. CApply each new patch over the same skin area
  4. DAvoid heating pads, hot baths and saunas over or near the patch
12.ФармакологіяСкладна

A patient taking dabigatran has a life-threatening bleed. Which specific reversal agent is used?

  1. AIdarucizumab
  2. BAndexanet alfa
  3. CProtamine sulfate
  4. DVitamin K
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

Яка порада допомагає запобігти тромбозу глибоких вен під час довгого перельоту чи після операції?

  1. AНосити тісні еластичні стрічки трохи нижче коліна
  2. BРегулярно виконувати вправи для щиколоток і пити достатньо рідини
  3. CСидіти зі схрещеними ногами для комфорту
  4. DПити менше, щоб не вставати до туалету
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

A heavy smoker is having surgery tomorrow and asks whether stopping smoking now is pointless. Which reply is most accurate?

  1. ASmoking before surgery protects the lungs from the anaesthetic gases
  2. BIt is pointless unless they stopped smoking at least a year ago
  3. CStopping now will make the operation more dangerous
  4. DStopping even today lowers carbon monoxide levels before surgery
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

A patient receives phenytoin through a nasogastric tube along with continuous enteral feed. Which issue should the nurse know about?

  1. AThe feed can reduce phenytoin absorption, so the feed is often paused around the dose
  2. BThe feed increases phenytoin levels and causes toxicity within hours
  3. CPhenytoin makes the feed curdle, so the two must never be used in one patient
  4. DPhenytoin must be crushed and mixed into the feed bag
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

A patient with long-standing diabetes suddenly has many new floaters and painless loss of vision in one eye. What is most likely, and what is needed?

  1. AA bleed into the eye from retinopathy, needing urgent review
  2. BNormal ageing of the lens, needing new glasses
  3. CA migraine aura, needing pain relief
  4. DDry eyes, needing lubricating drops
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

Why is it important to prevent perioperative hypothermia?

  1. AIt reduces the amount of anaesthetic needed, which is unsafe
  2. BIt increases bleeding, wound infection and heart complications
  3. CIt lowers the risk of pain after surgery
  4. DIt makes patients wake up from the anaesthetic too quickly
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

A patient with a toe ulcer says the leg pain is worse at night and eases when they hang the leg over the side of the bed. What does this suggest?

  1. AArterial insufficiency
  2. BNeuropathic itching
  3. CVenous insufficiency
  4. DLymphoedema
19.Акушерське медсестринствоСередня

A woman who is not breastfeeding has painful engorged breasts on day 3. Which advice is best?

  1. AApply warm showers to the breasts several times a day
  2. BMassage the breasts to stimulate milk flow
  3. CWear a supportive bra and use cold packs
  4. DExpress milk often to relieve fullness
20.Акушерське медсестринствоСкладна

A woman has hyperthyroidism in pregnancy. Which finding in the fetus should be monitored?

  1. AFetal tachycardia and poor growth
  2. BFetal polycythaemia only
  3. CFetal macrosomia
  4. DA fetal heart rate below 100 bpm
21.Педіатричне медсестринствоСередня

Which measure is most important in preventing infection in a child with neutropenia?

  1. AKeeping all visitors, including the parents, out of the child's room
  2. BCareful hand hygiene by everyone in contact with the child
  3. CGiving routine antibiotics to all family members
  4. DWearing a mask only when the child has a fever
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

A child with eczema suddenly develops clusters of painful, punched-out blisters and erosions with a fever. What should the nurse suspect?

  1. AEczema herpeticum, which needs urgent antiviral treatment
  2. BAn allergic reaction to the emollient
  3. CChickenpox, which is mild and needs no specific treatment
  4. DA normal eczema flare that needs more emollient
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

In family systems theory, what is meant by the "identified patient"?

  1. AThe patient whose identity has been checked against a wristband before treatment
  2. BThe family member who pays for the treatment
  3. CThe family member who has the most serious physical illness
  4. DThe member whose symptoms are seen as the family's problem
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

Пацієнтка з відомим панічним розладом каже, що має біль у грудях і труднощі з диханням. Що має зробити медсестра першою?

  1. AСказати їй, що це просто ще одна панічна атака
  2. BФізично оцінити її стан, зокрема життєві показники, і зробити ЕКГ за політикою закладу, перш ніж припускати паніку
  3. CПрочитати їй лекцію про когнітивне переструктурування
  4. DПопросити її повільно дихати в паперовий пакет і залишити саму, доки паніка не мине, як це завжди буває при панічному розладі
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
6 ft 2 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cmh = ? cm

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнт має зріст 6 ft 2 in. Використовуючи 1 ft = 12 in і 1 in = 2,54 cm, знайдіть зріст h у сантиметрах з точністю до цілого сантиметра.

6 ft 2 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cm
h = cm
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
10,5 mmol/L? mg/dL1 mmol/L = 18 mg/dL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Результат глюкози в крові — 10,5 mmol/L. Використовуючи 1 mmol/L = 18 mg/dL для глюкози, знайдіть c у mg/dL з точністю до цілого числа.

10,5 mmol/L1 mmol/L = 18 mg/dL
c = mg/dL
27.Розрахунок дозСередня
024681010 mL

Дитині масою 38 kg призначено 5 mg/kg препарату. Вихідний розчин містить 25 mg/mL. Наберіть дозу: який об’єм V ви вводите?

38 kg5 mg/kg25 mg/mL
V = mL
28.Розрахунок дозСкладна
40 mg/1 mLV = ? mL

Дитині масою 12 kg призначено 5 mg/kg на дозу пероральної суспензії, що містить 40 mg в 1 mL. Який об’єм V ви даєте?

12 kg5 mg/kg40 mg/1 mL
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
500 mL20 gtt/mL4 h? gtt/min

Введіть 500 mL за 4 годин системою з фактором 20 кр/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину. Округліть до найближчого цілого числа.

500 mL4 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
300 mL60 gtt/mL30 gtt/mint = ? h

Крапельниця крапає зі швидкістю 30 кр/хв через систему 60 кр/mL. У мішку залишилося 300 mL. Через скільки годин t він спорожніє?

30 gtt/min60 gtt/mL300 mL
t = h
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСередня
250 од.250 mLінсулін короткої дії? mL/h82 kg0,1 од./kg/h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія містить 250 units інсуліну короткої дії в 250 mL. Призначено 0,1 units/kg/h пацієнтові масою 82 kg. Знайдіть швидкість помпи R в mL/h. Округліть до одного знака після коми.

250 од./250 mL0,1 од./kg/h82 kg
R = mL/h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСкладна
800 mg500 mLdopamine? mL/h56 kg5 mcg/kg/min

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет містить dopamine 800 mg в 500 mL. Призначено 5 mcg/kg/min пацієнтові масою 56 kg. Яку швидкість R ви встановлюєте на помпі, у mL/h? Округліть до одного знака після коми.

800 mg/500 mL5 mcg/kg/min56 kg
R = mL/h
33.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 12 годжеле120 mLвода200 mLсік150 mLВнутрішньовенна інфузія60 mL/h × 12 hв/в антибіотик1 × 100 mLсеча275 mLсеча175 mLсеча475 mLблювання100 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 12 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть водний баланс B = надходження − виведення в mL (від’ємна відповідь означає чисту втрату).

желе: 120 mLвода: 200 mLсік: 150 mLВнутрішньовенна інфузія: 60 mL/h × 12 hв/в антибіотик: 1 × 100 mLсеча: 275 mLсеча: 175 mLсеча: 475 mLблювання: 100 mL
B = mL
34.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
500 mL300 mL введено150 mL/h10:30t = ? h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 500 mL вводять помпою зі швидкістю 150 mL/h. О 10:30 вже введено 300 mL. Через скільки годин t пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

500 mL300 mL введено150 mL/h
t = h
35.Шкали клінічного оцінюванняСередня
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так; супутній діагноз: так; допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так; хода: порушена; психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі. Знайдіть суму за Морс MFS.

0–125
MFS =
36.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1низькийнизький–середнійсереднійвисокий

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 18/min, SpO₂ 88% на додатковому кисні, артеріальний тиск 150/90 mmHg, пульс 58/min, з новою сплутаністю свідомості, температура 37,0 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.

RR 18SpO₂ 88%O₂SBP 150HR 58CT 37,0 °C
  1. 1низький
  2. 2низький–середній
  3. 3середній
  4. 4високий
37.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня

Навчальний газовий склад показує PaCO₂ 65 mmHg (8,7 kPa). Скористайтеся правилом: у разі хронічного респіраторного ацидозу HCO₃⁻ зростає на 3,5 mmol/L на кожні 10 мм рт. ст., на які PaCO₂ перевищує 40, починаючи від HCO₃⁻ 24 mmol/L, щоб знайти очікуваний HCO₃⁻.

PaCO₂ 65 mmHg (8,7 kPa)базовий рівень: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
38.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
pH7,357,457,30PaCO₂mmHg354525HCO₃⁻mmol/L222612додатковий ацидоз з нормальною різницеючистий ацидоз з високою різницеюдодатковий метаболічний алкалоз

Навчальний газовий склад показує pH 7,30, PaCO₂ 25 mmHg (3,3 kPa) і HCO₃⁻ 12 mmol/L, з Na⁺ 138 і Cl⁻ 98 mmol/L. Скористайтеся аніонною різницею та дельта-співвідношенням, щоб клікнути найкращу інтерпретацію.

pH 7,30PaCO₂ 25 mmHg (3,3 kPa)HCO₃⁻ 12 mmol/LNa⁺ 138 mmol/LCl⁻ 98 mmol/L
  1. 1додатковий ацидоз з нормальною різницею
  2. 2чистий ацидоз з високою різницею
  3. 3додатковий метаболічний алкалоз
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mV

Виміряйте інтервал QT та інтервал R–R на цій регулярній стрічці у відведенні II, потім обчисліть скоригований за частотою показник QTc за формулою Базетта QTc = QT/√RR (обидва в секундах). Відповідь дайте в секундах із трьома знаками після коми.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
QTc = s
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mVатріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)атріовентрикулярна блокада II ступеня I типу (Венкебаха)AV-блокада 2:1 (тип не визначено)атріовентрикулярна блокада I ступеня

Інтерпретуйте цю стрічку у відведенні II. Яку інтерпретацію можна обґрунтувати за цією єдиною стрічкою? Клацніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)
  2. 2атріовентрикулярна блокада II ступеня I типу (Венкебаха)
  3. 3AV-блокада 2:1 (тип не визначено)
  4. 4атріовентрикулярна блокада I ступеня

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: A · Two nurses count the apical and radial pulse at the same time for one minute

Чому це відповідь

A pulse deficit is the apical rate minus the radial rate, counted at the same time over a full minute. It shows that some heartbeats are too weak to reach the wrist, as in atrial fibrillation.

Відповідь

A · Two nurses count the apical and radial pulse at the same time for one minute
2.Основи сестринської справи

Відповідь: C · Autonomy and beneficence

Чому це відповідь

The patient's right to decide (autonomy) conflicts with the team's wish to do good (beneficence). A valid refusal by a competent adult is respected, and alternatives to blood are explored.

Відповідь

C · Autonomy and beneficence
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: C · Pick it up by the hub or with forceps, put it in a sharps container and report it

Чому це відповідь

A loose needle is a hazard to everyone who handles the linen. The nurse disposes of it safely without recapping, using an instrument if needed, and reports the incident so the cause can be addressed.

Відповідь

C · Pick it up by the hub or with forceps, put it in a sharps container and report it
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: A · Leave the area, keep others out and alert the trained response team

Чому це відповідь

An unknown chemical spill may be toxic or flammable. The nurse moves people away, prevents entry and calls the designated hazardous materials team, who check the Safety Data Sheet and use the right equipment.

Відповідь

A · Leave the area, keep others out and alert the trained response team
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: C · Правильний нагляд і оцінювання

Чому це відповідь

Медсестра має простежити, перевірити результат і діяти за ним. Делегування без перевірки результату порушує принцип правильного нагляду й оцінювання.

Відповідь

C · Правильний нагляд і оцінювання
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: D · Wash the area with soap and water

Чому це відповідь

The wound is washed with soap and water at once. The nurse then reports the injury immediately so the source patient can be tested and post-exposure treatment considered.

Відповідь

D · Wash the area with soap and water
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: B · The infusion site, the rate and volume remaining, and the patient's symptoms

Чому це відповідь

Nurses check that the infusion is running as planned, the site has no redness or swelling, and the symptoms are controlled. Problems are acted on quickly to avoid distress.

Відповідь

B · The infusion site, the rate and volume remaining, and the patient's symptoms
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: C · Гіперкапнічна дихальна недостатність, частково через надмірний кисень

Чому це відповідь

Неконтрольований кисень у пацієнтів, що затримують CO2, може посилити гіперкапнію та дихальний ацидоз. Кисень слід титрувати до 88–92% і звернутися до лікаря, можливо, щодо неінвазивної вентиляції.

Відповідь

C · Гіперкапнічна дихальна недостатність, частково через надмірний кисень
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: A · Platelet count and PT/INR

Чому це відповідь

Liver biopsy carries a risk of bleeding, and liver disease often lowers platelets and clotting factors. Platelets and PT/INR are checked beforehand, and abnormal results are reported so they can be corrected or the procedure postponed.Перевірено за: Liver biopsy · MedlinePlus (NIH) (2025)

Відповідь

A · Platelet count and PT/INR
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: B · Report urgently for imaging and possible reversal

Чому це відповідь

A head injury in an anticoagulated patient, with worsening headache and drowsiness, suggests intracranial bleeding. The provider is told at once, neurological checks are done often, urgent imaging is arranged, and warfarin reversal (vitamin K and a prothrombin complex concentrate) may be prescribed.Перевірено за: Taking warfarin (Coumadin, Jantoven) - what to ask your doctor · MedlinePlus (NIH) (2025); Prothrombin Time Test and INR (PT/INR) · MedlinePlus (NIH) (2024)

Відповідь

B · Report urgently for imaging and possible reversal
11.Фармакологія

Відповідь: D · Avoid heating pads, hot baths and saunas over or near the patch

Чому це відповідь

Heat increases fentanyl absorption and can cause overdose. Sites are rotated, patches are never cut, and used patches are folded sticky sides together and disposed of safely, away from children and pets.

Відповідь

D · Avoid heating pads, hot baths and saunas over or near the patch
12.Фармакологія

Відповідь: A · Idarucizumab

Чому це відповідь

Idarucizumab is an antibody fragment that binds dabigatran. Andexanet alfa reverses factor Xa inhibitors, protamine reverses heparin, and vitamin K reverses warfarin.

Відповідь

A · Idarucizumab
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: B · Регулярно виконувати вправи для щиколоток і пити достатньо рідини

Чому це відповідь

Активність литкових м'язів, гідратація та, за показань, правильно підібрані компресійні панчохи чи медикаментозна профілактика зменшують венозний стаз і утворення тромбів. Схрещені ноги та тісні стрічки погіршують венозне повернення, а зневоднення підвищує в'язкість крові.

Відповідь

B · Регулярно виконувати вправи для щиколоток і пити достатньо рідини
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: D · Stopping even today lowers carbon monoxide levels before surgery

Чому це відповідь

Carboxyhaemoglobin falls substantially within about 12–24 hours of stopping, improving oxygen delivery. Longer abstinence improves airway function, wound healing and reduces complications further. Any stop is beneficial, and support should be offered.

Відповідь

D · Stopping even today lowers carbon monoxide levels before surgery
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: A · The feed can reduce phenytoin absorption, so the feed is often paused around the dose

Чому це відповідь

Enteral feeds can bind phenytoin and greatly reduce how much is absorbed. Local protocols usually pause the feed before and after the dose and flush the tube. Drug levels are monitored.

Відповідь

A · The feed can reduce phenytoin absorption, so the feed is often paused around the dose
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: A · A bleed into the eye from retinopathy, needing urgent review

Чому це відповідь

Proliferative diabetic retinopathy causes fragile new blood vessels that can bleed into the vitreous, causing sudden floaters or vision loss. It needs same-day or urgent ophthalmology review. Retinal detachment is also possible.

Відповідь

A · A bleed into the eye from retinopathy, needing urgent review
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: B · It increases bleeding, wound infection and heart complications

Чому це відповідь

Even mild hypothermia impairs clotting, increases surgical site infection and cardiac events, and causes shivering and discomfort. Forced-air warming, warmed fluids and covering the patient help prevent it.

Відповідь

B · It increases bleeding, wound infection and heart complications
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: A · Arterial insufficiency

Чому це відповідь

Rest pain eased by dependency is typical of severe peripheral arterial disease. Elevating the leg worsens pain, and compression is avoided. Vascular assessment is needed.

Відповідь

A · Arterial insufficiency
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: C · Wear a supportive bra and use cold packs

Чому це відповідь

In non-breastfeeding women, stimulation increases milk production. A firm supportive bra, cold packs and mild analgesics help until the engorgement settles in a few days.

Відповідь

C · Wear a supportive bra and use cold packs
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: A · Fetal tachycardia and poor growth

Чому це відповідь

In Graves' disease, maternal antibodies can cross the placenta and cause fetal hyperthyroidism, with tachycardia, goitre and growth restriction. Antithyroid drugs also cross the placenta, so the fetus is monitored.

Відповідь

A · Fetal tachycardia and poor growth
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: B · Careful hand hygiene by everyone in contact with the child

Чому це відповідь

Thorough hand hygiene by staff, family and the child is the single most important measure. Avoiding contact with people who are unwell, good mouth and skin care and safe food handling also help.

Відповідь

B · Careful hand hygiene by everyone in contact with the child
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: A · Eczema herpeticum, which needs urgent antiviral treatment

Чому це відповідь

Eczema herpeticum is a widespread herpes simplex infection of eczematous skin. It can spread quickly and cause serious illness, including eye involvement, so the child needs urgent medical review and antiviral treatment.

Відповідь

A · Eczema herpeticum, which needs urgent antiviral treatment
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: D · The member whose symptoms are seen as the family's problem

Чому це відповідь

Family systems theory sees the family as a unit in which each member affects the others. The "identified patient" carries the symptoms, but the therapy looks at patterns in the whole family.

Відповідь

D · The member whose symptoms are seen as the family's problem
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: B · Фізично оцінити її стан, зокрема життєві показники, і зробити ЕКГ за політикою закладу, перш ніж припускати паніку

Чому це відповідь

Слід виключити фізичні причини, як-от інфаркт міокарда чи тромбоемболію легеневої артерії. «Діагностичне затінення», коли припускають, що симптоми психіатричні, — поширена й небезпечна помилка.

Відповідь

B · Фізично оцінити її стан, зокрема життєві показники, і зробити ЕКГ за політикою закладу, перш ніж припускати паніку
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: h = 188 cm

Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.

Зріст у дюймах

6·12 + 2 = 74 in

Дюйми у сантиметри

h = 74·2,54 = 188 cm

Відповідь

h = 188 cm
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: c = 189 mg/dL

Розмірнісний аналіз: запишіть задану величину, потім помножте на коефіцієнти переведення у вигляді дробів (наприклад, 60 min/1 h або 1 mg/1000 mcg) так, щоб кожна зайва одиниця з’являлася один раз зверху й один раз знизу й скорочувалася. Коли залишиться лише шукана одиниця, обчислюйте. Використовуйте еквіваленти, наведені в питанні, і округлюйте лише остаточну відповідь.

Перетворити

c = 10,5·18 = 189 mg/dL

Відповідь

c = 189 mg/dL
27.Розрахунок доз

Відповідь: V = 7,6 mL

Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.

Доза за масою тіла

D = 5·38 = 190 mg

Об’єм

V = 190/25 = 7,6 mL

На шприці

На цьому шприці 10 mL кожна мала лінія — це 0,2 mL.

Відповідь

V = 7,6 mL
28.Розрахунок доз

Відповідь: V = 1,5 mL

Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.

Доза за масою тіла

5·12 = 60 mg

Об’єм

V = (60/40)·1 = 1,5 mL

Відповідь

V = 1,5 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 42 gtt/min

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Час у хвилинах

4·60 = 240 min

Швидкість крапання

R = 500·20/240 = 41,67 ≈ 42 gtt/min

Відповідь

R = 42 gtt/min

Біля ліжка округлюють до найближчої цілої краплі: 42 кр/хв.

30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: t = 10 h

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Швидкість у mL/h

30·60/60 = 30 mL/h

Залишковий час

t = 300/30 = 10 h

Відповідь

t = 10 h
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: R = 8,2 mL/h

Інфузії гепарину та інсуліну: концентрація = units у пакеті/об’єм пакета (units/mL). Швидкість помпи (mL/h) = units за годину/концентрація, а units за годину = mL/h × концентрація. Для призначення з розрахунку на масу тіла спершу units/h = units/kg/h × маса тіла. Об’єм болюсу = потрібні units/концентрація у флаконі. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Units за годину

0,1·82 = 8,2 од./h

Концентрація

250/250 = 1 од./mL

Швидкість помпи

R = 8,2/1 = 8,2 mL/h

Відповідь

R = 8,2 mL/h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: R = 10,5 mL/h

Титровані інфузії: спершу знайдіть концентрацію в mcg/mL (mg × 1000/mL). Для призначення з розрахунку на масу тіла mcg/min = mcg/kg/min × маса тіла. Тоді mL/h = mcg/min × 60/концентрація. У зворотному напрямку mcg/kg/min = mL/h × концентрація/(60 × маса тіла). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Концентрація

800 mg = 800 000 mcg
800 000/500 = 1600 mcg/mL

Доза за хвилину й за годину

5·56 = 280 mcg/min
280·60 = 16800 mcg/h

Швидкість помпи

R = 16800/1600 = 10,5 mL/h

Відповідь

R = 10,5 mL/h
33.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: B = 265 mL

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Загальне надходження

перорально: 120 + 200 + 150 = 470 mL
Внутрішньовенна інфузія: 60·12 = 720 mL
в/в антибіотик: 1·100 = 100 mL
загальне надходження = 1290 mL

Загальне виведення

275 + 175 + 475 + 100 = 1025 mL

Баланс

B = 1290 − 1025 = 265 mL

Відповідь

B = 265 mL

Додатний: рідини надійшло більше, ніж виведено.

34.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: t = 1,3 h

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Залишок об’єму

500 − 300 = 200 mL

Час

t = 200/150 = 1,333 ≈ 1,3 h

Відповідь

t = 1,3 h

Це приблизно 1 h 20 min, тож пакет закінчиться приблизно о 11:50.

35.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: MFS = 95

Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.

Оцініть кожен пункт

падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так → 25
супутній діагноз: так → 15
допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри → 0
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так → 20
хода: порушена → 20
психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі → 15

Додайте

Сума за Морс = 25 + 15 + 0 + 20 + 20 + 15 = 95

Відповідь

MFS = 95
36.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: високий

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 18/min → 0
SpO₂ 88% → 3
на кисні → 2
SBP 150 mmHg → 0
HR 58/min → 0
з новою сплутаністю свідомості (C) → 3
T 37,0 °C → 0

Сума та «червоні» бали

NEWS2 = 0 + 3 + 2 + 0 + 0 + 3 + 0 = 8
Принаймні один параметр дає 3.

Група ризику

високий

Відповідь

високий

Сума 5 або більше потребує термінової клінічної реакції.

37.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: HCO₃⁻ = 32,75 mmol/L

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Зміна PaCO₂

|65 − 40| = 25 mmHg → 2,5 × 10 mmHg

Очікуваний HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 + 3,5·2,5 = 32,75 mmol/L

Відповідь

HCO₃⁻ = 32,75 mmol/L
38.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: чистий ацидоз з високою різницею

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Аніонна різниця

AG = 138 − (98 + 12) = 28

Дельта-співвідношення

(28 − 12)/(24 − 12) = 1,333
чистий ацидоз з високою різницею

Відповідь

чистий ацидоз з високою різницею
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: QTc = 0,431 s

QT і QTc: інтервал QT вимірюють від початку комплексу QRS до кінця зубця T. Він скорочується зі зростанням частоти серцевих скорочень, тому його коригують за частотою за допомогою інтервалу R–R у секундах: QTc за Базеттом = QT/√RR, а QTc за Фрідеріцією = QT/∛RR. Формулу Базетта використовує більшість підручників; вона надмірно коригує при швидкому ритмі, де віддають перевагу Фрідеріції. Межі різняться між джерелами: QTc понад приблизно 0,45 s у чоловіків або 0,46 s у жінок зазвичай називають подовженим, а понад 0,50 s — різко подовженим.

Виміряйте

QT = 11 × 0,04 = 0,44 s
RR = 26 × 0,04 = 1,04 s

Формула Базетта

QTc = 0,44/√1,04 = 0,44/1,02 = 0,431 s

Відповідь

QTc = 0,431 s

У межах звичайних значень (близько 0,45 s для чоловіків, 0,46 s для жінок). (431 ms)

40.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: AV-блокада 2:1 (тип не визначено)

AV-блокада 2:1: коли на кожен QRS припадає два зубці P, два проведені зубці P не йдуть поспіль, тому не видно, чи PR подовжується (тип I), чи залишається сталим (тип II) перед непроведеним зубцем P. За однією стрічкою це називають AV-блокадою 2:1; тип визначає довша стрічка або зміна співвідношення проведення. Вузький QRS робить тип I імовірнішим, а широкий — тип II, але жоден із них цього не доводить.

П’ять кроків

1. Частота: R–R = 38 малих клітинок, 1500 ÷ 38 ≈ 39 за хвилину.
2. Ритм: регулярний, кожен R–R дорівнює 1,52 s.
3. Зубці P: позитивні й регулярні (P–P 0,76 s, 79 за хвилину), по два на кожен QRS.
4. Інтервал PR: постійний, 0,18 s, у проведених скороченнях.
5. QRS: 0,08 s, вузький (менше 0,12 s).

Чому тип залишається невизначеним

Кожен другий зубець P не проводиться, тож два проведені скорочення не йдуть поспіль, і подовження PR ніколи не буде видно.
AV-блокада 2:1 (тип не визначено)

Відповідь

AV-блокада 2:1 (тип не визначено)

Вузький QRS робить тип I імовірнішим, а широкий — тип II, але вирішує лише довша стрічка або зміна співвідношення проведення.

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions