У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.
1Формули та методи
Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Метод
Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.
Пріоритезація та делегування
Метод
Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.
Лабораторні показники та електроліти
Метод
Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.
Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Метод
Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.
Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Метод
Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.
Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Метод
Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.
Акушерське медсестринство
Метод
Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.
Педіатричне медсестринство
Метод
Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.
Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Метод
Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.
Медсестринська математика та переведення одиниць
Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.
Інтерпретація ритмограми ЕКГ
Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.
2Задачі для практики
1.Основи сестринської справиСередня
Який звук під час ручного вимірювання артеріального тиску позначає систолічний тиск?
AЗвук, почутий до накачування манжети
BМомент, коли всі звуки зникають під час випускання повітря з манжети
CНайгучніший почутий звук
DПерший чіткий стукіт під час випускання повітря з манжети
2.Основи сестринської справиСкладна
Which pair of details is best for confirming a patient's identity before giving a medicine?
ARoom number and diagnosis
BBed number and the patient's first name, checked against the ward list
CThe name on the door and the patient's face
DFull name and date of birth, checked against the wristband
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня
У пацієнта оперізувальний лишай (herpes zoster) на одній ділянці грудної клітки, імунітет нормальний, а елементи висипу можна повністю закрити. Які запобіжні заходи зазвичай потрібні?
AСтандартні запобіжні заходи із закриттям елементів висипу
BЗахисне середовище з додатним тиском
CЛише краплинні запобіжні заходи
DПовітряні запобіжні заходи в палаті з від'ємним тиском
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна
A patient on long-term high-dose corticosteroids asks for the nasal spray influenza vaccine. What should the nurse explain?
AThe nasal spray is the best choice for people on steroids, because it is not injected
BThe nasal spray is a live vaccine, so the injected inactivated vaccine is used instead
CPeople on steroids should never have any influenza vaccine
DEither type is fine, as long as it is given in the morning
5.Пріоритезація та делегуванняСередня
A patient receives hemodialysis this morning. Which type of medication is often held before dialysis, as prescribed?
ATopical skin creams
BEye drops for glaucoma
CInhaled bronchodilators
DAntihypertensive drugs
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна
During a power cut, which patient is the nurse’s first priority?
AA patient who depends on a ventilator
BA patient whose call light is not working
CA patient watching television when it switched off
DA patient whose bed will not raise electrically
7.Клінічна сестринська справаСередня
Which side effect of regular opioids usually needs preventive treatment from the start?
AExcessive hunger
BDiarrhoea
CHigh blood pressure
DConstipation
8.Клінічна сестринська справаСкладна
A nurse teaches a patient with a new ileostomy. Which statement shows a need for further teaching?
A"I will empty the bag when it is about a third to half full."
B"My stoma should look pink or red and moist."
C"I will drink extra fluids when it is hot."
D"My output will be firm and formed like before."
9.Лабораторні показники та електролітиСередня
У пацієнта із синдромом неадекватної секреції антидіуретичного гормону (SIADH) натрій 128 mEq/L. Який призначений захід очікує медсестра?
AЗаохочення до додаткового споживання води
BОбмеження рідини
CВеликі об'єми внутрішньовенної 5% глюкози
DДієту з низьким вмістом натрію
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна
A patient with SIADH is on fluid restriction. Which task can the RN delegate to unlicensed assistive personnel (UAP), such as a nursing or healthcare assistant?
AMeasuring and recording intake and output
BAssessing the patient for new confusion
CDeciding when to recheck the sodium level
DTeaching the reasons for fluid restriction
11.ФармакологіяСередня
A patient with a peanut allergy is taught to use an adrenaline auto-injector. Which statement is correct?
AKeep it at home so it is not lost
BUse it only if the antihistamine has not worked after an hour
CThere is no need to see a doctor if the swelling goes down
DCall emergency services after using it, even if symptoms improve
12.ФармакологіяСкладна
A patient taking furosemide has a serum potassium of 2,9 mmol/L (mEq/L). Which ECG change is typical of this level?
AFlattened T waves and prominent U waves
BWidened QRS with a sine-wave pattern
CTall, peaked T waves
DA short QT interval with high R waves
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня
Які ознаки найкраще описують артеріальну виразку ноги?
AМокнуча виразка на гомілці з ямковим набряком ноги
BБолюча, бліда виразка з «вирізаними» краями на пальцях ніг зі слабким пульсом на стопах
CНеглибока волога виразка над внутрішньою кісточкою з коричневою шкірою
DБезболісна виразка під подушечкою стопи з товстою мозоллю навколо
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна
A patient is listed for coronary angiography in the morning. Which pre-procedure result should the nurse report to the team?
AA markedly reduced eGFR
BA blood glucose of 5,4 mmol/L (97 mg/dL)
CA normal platelet count
DA haemoglobin in the normal range
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня
What does a positive pronator drift test show?
AWeakness of the eye muscles
BSubtle weakness in one arm
CLoss of hearing on one side
DA normal response in older adults
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна
A patient on warfarin starts levothyroxine for hypothyroidism. What should the nurse expect to monitor more closely?
AThe blood glucose, because it may fall
BThe INR, because it may rise
CThe urine output, because it may stop
DThe potassium, because it may rise
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня
Which treatment often relieves pain from a bone metastasis?
AComplete bed rest for a month
BA diet low in calcium and vitamin D
CPalliative radiotherapy to the area
DIron supplements by mouth for several months
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна
Яке правило безпеки стосується вінкристину?
AНіколи інтратекально; постачається у міні-пакеті лише для внутрішньовенного використання
BЙого можна вводити будь-яким шляхом, який воліє призначувач
CНайкраще вводити швидким внутрішньовенним поштовхом у дрібну вену
DЙого зазвичай вводять інтратекально разом з іншими спінальними препаратами
19.Акушерське медсестринствоСередня
A woman at 28 weeks asks why her heart rate is higher than before pregnancy. Which response is accurate?
AHeart rate normally falls in pregnancy, so this needs urgent review
BA higher heart rate in pregnancy always points to heart disease
CA rise of about 10 to 15 beats per minute is normal in pregnancy
DThe heart rate rises because blood pressure is much higher in pregnancy
20.Акушерське медсестринствоСкладна
У жінки, яка намагається народити природним шляхом після попереднього кесаревого розтину, раптово виникає сильний біль у животі, серцебиття плода різко сповільнюється, а передлежачу частину більше не відчувають. Що найімовірніше?
AРозрив матки
BРанні децелерації через стиснення голівки
CНормальний перехід у другий період
DПередлежання плаценти
21.Педіатричне медсестринствоСередня
How should the nurse position the ear when giving ear drops to a 2-year-old?
APull the pinna gently up and back
BLeave the pinna alone and tilt the head
CPull the earlobe gently forward and up
DPull the pinna gently down and back
22.Педіатричне медсестринствоСкладна
A child with a head injury now has rising blood pressure, a falling heart rate and irregular breathing. What does this indicate?
APain from the injury that needs stronger, regular analgesia
BA late sign of raised intracranial pressure; an emergency
CDehydration that needs more fluids
DNormal recovery after a head injury
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня
A student avoids eating in the canteen and speaking in seminars because she fears others will judge her or see her blush. Which disorder does this suggest?
AGeneralised anxiety disorder
BObsessive-compulsive disorder
CSocial anxiety disorder
DAgoraphobia
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна
A patient with schizophrenia reports chest pain. A colleague says, "He's always complaining. It's just anxiety." What should the nurse do?
AAssess him physically, with vital signs and an ECG if indicated
BIgnore the complaint until he mentions it again
CAgree with the colleague and give him a PRN anxiolytic
DTell him to lie down in his room, rest and stop worrying so much about his health
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Температура пацієнта — 98,5 °F. Переведіть її в градуси Цельсія T за формулою °C = (°F − 32) × 5/9. Округліть до одного знака після коми.
98,5 °F
T = °C
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Рецепт передбачає ½ tsp пероральної суспензії чотири рази на добу протягом 7 днів. Суспензія випускається у флаконах по 150 mL. Використовуючи 1 tsp = 5 mL, скільки цілих флаконів N потрібно видати, щоб курс був повним?
½ tspчотири рази на добу7 днів150 mL1 tsp = 5 mL
N =
27.Розрахунок дозСередня
Пацієнт важить 18 kg, йому призначено 7,5 mg/kg одноразово. Знайдіть дозу D у mg.
18 kg7,5 mg/kg
D = mg
28.Розрахунок дозСкладна
Призначено 200 мікрограмів. Ампула містить 2 mg/mL. Наберіть дозу в шприц на 1 mL: який об’єм V ви вводите?
200 mcg2 mg/mL
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
Введіть 500 mL за 4 годин системою з фактором 15 кр/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину. Округліть до найближчого цілого числа.
500 mL4 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
1000 mg препарату розведено в 250 mL і вводять самопливом через систему з 20 gtt/mL. Призначено 300 mg за годину. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину.
1000 mg/250 mL300 mg/h20 gtt/mL
R = gtt/min
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія 100 units інсуліну короткої дії в 250 mL іде зі швидкістю 2 mL/h. Скільки units за годину D отримує пацієнт?
100 од./250 mL2 mL/h
D = од./h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет містить dobutamine 250 mg в 250 mL. Призначено 5 mcg/kg/min пацієнтові масою 93 kg. Яку швидкість R ви встановлюєте на помпі, у mL/h? Округліть до одного знака після коми.
250 mg/250 mL5 mcg/kg/min93 kg
R = mL/h
33.Інфузійна терапія та водний балансСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 12 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть загальне надходження I у mL. Рахуйте кубики льоду як половину їхнього об’єму.
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 500 mL вводять помпою зі швидкістю 150 mL/h. О 10:00 вже введено 250 mL. Через скільки годин t пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.
500 mL250 mL введено150 mL/h
t = h
35.Шкали клінічного оцінюванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою Брейден: сенсорне сприйняття: дуже обмежене; вологість: іноді волога; активність: прикутий до крісла; рухливість: незначно обмежене; харчування: імовірно недостатнє; тертя та зсув: потенційна проблема. Знайдіть суму за Брейден B.
6–23
B =
36.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 10/min, SpO₂ 90% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 90/54 mmHg, пульс 120/min, притомний, температура 36,5 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.
RR 10SpO₂ 90%повітряSBP 90HR 120AT 36,5 °C
1низький
2низький–середній
3середній
4високий
37.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
Навчальний газовий склад артеріальної крові показує pH 7,54, PaCO₂ 51 mmHg (6,8 kPa) і HCO₃⁻ 42 mmol/L. Первинний розлад: метаболічний алкалоз. Наскільки він компенсований? Клікніть свою відповідь.
pH 7,54PaCO₂ 51 mmHg (6,8 kPa)HCO₃⁻ 42 mmol/L
1некомпенсований
2частково компенсований
3повністю компенсований
38.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
На рівні моря навчальний газовий склад за 30 % кисню показує PaO₂ 95 mmHg (12,7 kPa) і PaCO₂ 58 mmHg (7,7 kPa). Скористайтеся PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8, щоб знайти A–a-градієнт.
Виміряйте інтервал QT та інтервал R–R на цій регулярній стрічці у відведенні II, потім обчисліть скоригований за частотою показник QTc за формулою Базетта QTc = QT/√RR (обидва в секундах). Відповідь дайте в секундах із трьома знаками після коми.
відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
QTc = s
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
У цього пацієнта є кардіостимулятор. Інтерпретуйте стрічку у відведенні II. Клацніть свою відповідь.
відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
1ритм двокамерного (AV) кардіостимулятора
2ідіовентрикулярний ритм
3атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)
4кардіостимульований ритм, відсутність захоплення
3Розчини
1.Основи сестринської справи
Відповідь: D · Перший чіткий стукіт під час випускання повітря з манжети
Чому це відповідь
Систолічний тиск — перший чіткий тон Короткова, коли кров починає проходити під манжетою. Діастолічний тиск зазвичай визначають там, де звуки зникають.
Відповідь
D · Перший чіткий стукіт під час випускання повітря з манжети
2.Основи сестринської справи
Відповідь: D · Full name and date of birth, checked against the wristband
Чому це відповідь
At least two personal identifiers, such as name, date of birth and hospital number, are checked with the patient and the wristband. Bed and room numbers change and are not identifiers.
Відповідь
D · Full name and date of birth, checked against the wristband
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: A · Стандартні запобіжні заходи із закриттям елементів висипу
Чому це відповідь
Локалізований оперізувальний лишай у імунокомпетентного пацієнта, коли елементи висипу можна закрити, ведуть за стандартними запобіжними заходами. Дисемінований лишай потребує повітряних і контактних запобіжних заходів, доки всі елементи висипу не підсохнуть і не вкриються кіркою, а локалізований лишай в імунокомпрометованого пацієнта — доки не виключено дисемінацію. Працівники без імунітету до вітряної віспи не мають доглядати за пацієнтом.
Відповідь
A · Стандартні запобіжні заходи із закриттям елементів висипу
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: B · The nasal spray is a live vaccine, so the injected inactivated vaccine is used instead
Чому це відповідь
The nasal spray influenza vaccine contains live, weakened virus and is avoided in immunosuppressed people. The inactivated injectable vaccine is safe and recommended for them.
Відповідь
B · The nasal spray is a live vaccine, so the injected inactivated vaccine is used instead
5.Пріоритезація та делегування
Відповідь: D · Antihypertensive drugs
Чому це відповідь
Removing fluid during dialysis can cause hypotension, so blood pressure drugs are often held before treatment as prescribed. Some drugs are also removed by dialysis and given afterwards.
Відповідь
D · Antihypertensive drugs
6.Пріоритезація та делегування
Відповідь: A · A patient who depends on a ventilator
Чому це відповідь
A ventilator-dependent patient is at immediate risk. The nurse checks that the ventilator is on emergency power or battery and keeps a manual resuscitation bag ready.
Відповідь
A · A patient who depends on a ventilator
7.Клінічна сестринська справа
Відповідь: D · Constipation
Чому це відповідь
Opioids slow gut movement, and constipation persists with long-term use. A regular laxative is usually prescribed together with the opioid.
Відповідь
D · Constipation
8.Клінічна сестринська справа
Відповідь: D · "My output will be firm and formed like before."
Чому це відповідь
Ileostomy output is liquid to porridge-like because it bypasses the colon. The other statements describe correct care: good hydration, emptying the bag before it is too heavy and recognising a healthy stoma.
Відповідь
D · "My output will be firm and formed like before."
9.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: B · Обмеження рідини
Чому це відповідь
При SIADH надлишок антидіуретичного гормону змушує нирки затримувати воду, розбавляючи натрій. Першим заходом є обмеження рідини. Гіпотонічні рідини чи додаткова вода ще знизили б натрій.Перевірено за:Syndrome of inappropriate antidiuretic hormone secretion · MedlinePlus (NIH) (2025)
Відповідь
B · Обмеження рідини
10.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: A · Measuring and recording intake and output
Чому це відповідь
UAP can measure and record intake and output and weigh the patient, then report the values to the RN. Assessing mental status, teaching and making decisions about laboratory monitoring need nursing judgment and remain with the RN.
Відповідь
A · Measuring and recording intake and output
11.Фармакологія
Відповідь: D · Call emergency services after using it, even if symptoms improve
Чому це відповідь
Anaphylaxis can recur after the adrenaline wears off (a biphasic reaction). The person always calls for help after using it, carries two auto-injectors and uses adrenaline early.
Відповідь
D · Call emergency services after using it, even if symptoms improve
12.Фармакологія
Відповідь: A · Flattened T waves and prominent U waves
Чому це відповідь
Hypokalaemia causes flat T waves, ST depression and U waves, and it increases the risk of arrhythmias. Peaked T waves and wide QRS complexes are signs of hyperkalaemia.
Відповідь
A · Flattened T waves and prominent U waves
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: B · Болюча, бліда виразка з «вирізаними» краями на пальцях ніг зі слабким пульсом на стопах
Чому це відповідь
Артеріальні виразки є наслідком ішемії: глибокі, чітко окреслені, бліді чи некротичні й болючі, на пальцях, п'ятах або точках тиску, з прохолодною безволосою шкірою та слабким пульсом. Неглибокі вологі виразки біля внутрішньої кісточки венозні, а безболісні підошовні виразки з мозолею зазвичай нейропатичні (діабетичні).
Відповідь
B · Болюча, бліда виразка з «вирізаними» краями на пальцях ніг зі слабким пульсом на стопах
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: A · A markedly reduced eGFR
Чому це відповідь
Contrast can worsen renal function, especially in patients with chronic kidney disease, diabetes or dehydration. Reduced eGFR may change the plan, such as IV hydration, less contrast and review of nephrotoxic drugs. Allergy history, anticoagulants and bleeding risk are also checked.
Відповідь
A · A markedly reduced eGFR
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: B · Subtle weakness in one arm
Чому це відповідь
When a weak arm drifts down and turns palm-down (pronates), it suggests a mild upper motor neuron weakness, for example from a stroke. It can detect weakness that is not obvious on routine testing.
Відповідь
B · Subtle weakness in one arm
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: B · The INR, because it may rise
Чому це відповідь
As thyroid function returns to normal, clotting factors are broken down faster, which increases the effect of warfarin. The INR is checked more often and the warfarin dose may need to be reduced.
Відповідь
B · The INR, because it may rise
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: C · Palliative radiotherapy to the area
Чому це відповідь
A single fraction or short course of radiotherapy relieves pain from bone metastases in many patients. Analgesia, including NSAIDs where suitable, and bone-targeted drugs are also used.
Відповідь
C · Palliative radiotherapy to the area
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: A · Ніколи інтратекально; постачається у міні-пакеті лише для внутрішньовенного використання
Чому це відповідь
Інтратекальний вінкристин майже завжди смертельний. Щоб запобігти помилкам зі шляхом введення, його розводять у міні-пакеті для внутрішньовенного використання, маркують «лише для внутрішньовенного введення, смертельно при введенні іншими шляхами» та зберігають окремо від інтратекальних препаратів.
Відповідь
A · Ніколи інтратекально; постачається у міні-пакеті лише для внутрішньовенного використання
19.Акушерське медсестринство
Відповідь: C · A rise of about 10 to 15 beats per minute is normal in pregnancy
Чому це відповідь
Blood volume and cardiac output rise in pregnancy, and the resting heart rate typically increases by 10 to 15 beats per minute. Blood pressure usually falls slightly in the second trimester.
Відповідь
C · A rise of about 10 to 15 beats per minute is normal in pregnancy
20.Акушерське медсестринство
Відповідь: A · Розрив матки
Чому це відповідь
Раптовий біль, брадикардія плода та втрата станції — класичні ознаки розриву матки, рідкісної, але небезпечної для життя невідкладності, що потребує негайної операції.
Відповідь
A · Розрив матки
21.Педіатричне медсестринство
Відповідь: D · Pull the pinna gently down and back
Чому це відповідь
In children under about 3 years the ear canal is short and angled upward, so the pinna is pulled down and back. In older children and adults it is pulled up and back.
Відповідь
D · Pull the pinna gently down and back
22.Педіатричне медсестринство
Відповідь: B · A late sign of raised intracranial pressure; an emergency
Чому це відповідь
Hypertension with a widening pulse pressure, bradycardia and irregular respirations is Cushing's triad, a late sign of raised intracranial pressure and possible brain herniation. Immediate emergency treatment is needed.
Відповідь
B · A late sign of raised intracranial pressure; an emergency
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: C · Social anxiety disorder
Чому це відповідь
Social anxiety disorder is a marked fear of social situations in which the person may be scrutinised, with fear of embarrassment or negative judgement, leading to avoidance or intense distress.
Відповідь
C · Social anxiety disorder
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: A · Assess him physically, with vital signs and an ECG if indicated
Чому це відповідь
People with serious mental illness have higher rates of heart disease and die younger than the general population. Physical complaints must be assessed properly to avoid diagnostic overshadowing.
Відповідь
A · Assess him physically, with vital signs and an ECG if indicated
25.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: T = 36,9 °C
Температура: °C = (°F − 32) × 5/9 і °F = °C × 9/5 + 32. Переходячи з °F, спершу віднімайте 32, а потім множте; переходячи з °C, спершу множте, а потім додавайте 32. Швидка перевірка: 37 °C — це 98,6 °F, а кожен 1 °C дорівнює 1,8 °F.
Відніміть 32
98,5 − 32 = 66,5
Помножте на 5/9
T = 66,5·5/9 = 36,94 ≈ 36,9 °C
Відповідь
T = 36,9 °C
26.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: N = 1
Розмірнісний аналіз: запишіть задану величину, потім помножте на коефіцієнти переведення у вигляді дробів (наприклад, 60 min/1 h або 1 mg/1000 mcg) так, щоб кожна зайва одиниця з’являлася один раз зверху й один раз знизу й скорочувалася. Коли залишиться лише шукана одиниця, обчислюйте. Використовуйте еквіваленти, наведені в питанні, і округлюйте лише остаточну відповідь.
Загальний об’єм
2,5 mL × 4 × 7 = 70 mL
Флакони
70/150 = 0,4667 → N = 1
Відповідь
N = 1
27.Розрахунок доз
Відповідь: D = 135 mg
Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.
Доза
7,5·18 = 135 mg
Відповідь
D = 135 mg
28.Розрахунок доз
Відповідь: V = 0,1 mL
Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.
Однакові одиниці
2 mg/mL = 2000 mcg/mL
Об’єм
V = 200/2000 = 0,1 mL
Відповідь
V = 0,1 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: R = 31 gtt/min
Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.
Час у хвилинах
4·60 = 240 min
Швидкість крапання
R = 500·15/240 = 31,25 ≈ 31 gtt/min
Відповідь
R = 31 gtt/min
Біля ліжка округлюють до найближчої цілої краплі: 31 кр/хв.
30.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: R = 25 gtt/min
Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).
Концентрація
1000/250 = 4 mg/mL
Об’єм за годину
300/4 = 75 mL/h
Швидкість крапання
R = 75·20/60 = 25 gtt/min
Відповідь
R = 25 gtt/min
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії
Відповідь: D = 0,8 од./h
Інфузії гепарину та інсуліну: концентрація = units у пакеті/об’єм пакета (units/mL). Швидкість помпи (mL/h) = units за годину/концентрація, а units за годину = mL/h × концентрація. Для призначення з розрахунку на масу тіла спершу units/h = units/kg/h × маса тіла. Об’єм болюсу = потрібні units/концентрація у флаконі. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Концентрація
100/250 = 0,4 од./mL
Units за годину
D = 2·0,4 = 0,8 од./h
Відповідь
D = 0,8 од./h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії
Відповідь: R = 27,9 mL/h
Титровані інфузії: спершу знайдіть концентрацію в mcg/mL (mg × 1000/mL). Для призначення з розрахунку на масу тіла mcg/min = mcg/kg/min × маса тіла. Тоді mL/h = mcg/min × 60/концентрація. У зворотному напрямку mcg/kg/min = mL/h × концентрація/(60 × маса тіла). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Концентрація
250 mg = 250 000 mcg
250 000/250 = 1000 mcg/mL
Доза за хвилину й за годину
5·93 = 465 mcg/min
465·60 = 27900 mcg/h
Швидкість помпи
R = 27900/1000 = 27,9 mL/h
Відповідь
R = 27,9 mL/h
33.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: I = 1830 mL
Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Додайте надходження
перорально: 150 + 120 + 200 = 470 mL
кубики льоду: 120/2 = 60 mL
Внутрішньовенна інфузія: 100·12 = 1200 mL
в/в антибіотик: 2·50 = 100 mL
I = 1830 mL
Відповідь
I = 1830 mL
34.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: t = 1,7 h
Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Залишок об’єму
500 − 250 = 250 mL
Час
t = 250/150 = 1,667 ≈ 1,7 h
Відповідь
t = 1,7 h
Це приблизно 1 h 40 min, тож пакет закінчиться приблизно о 11:40.
35.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: B = 14
Шкала Брейден: шість підшкал ризику пролежнів. Сенсорне сприйняття, вологість, активність, рухливість і харчування оцінюються від 1 до 4, від найгіршого рівня (1) до відсутності проблеми (4); тертя та зсув оцінюються від 1 до 3. Сума становить від 6 до 23, а нижча сума означає вищий ризик. Поширені категорії: 19–23 немає ризику, 15–18 легкий ризик, 13–14 помірний ризик, 10–12 високий ризик і 9 або менше дуже високий ризик.
Оцініть кожну підшкалу
сенсорне сприйняття: дуже обмежене → 2
вологість: іноді волога → 3
активність: прикутий до крісла → 2
рухливість: незначно обмежене → 3
харчування: імовірно недостатнє → 2
тертя та зсув: потенційна проблема → 2
Додайте
Сума за Брейден = 2 + 3 + 2 + 3 + 2 + 2 = 14
Відповідь
B = 14
36.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: високий
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.
Оцініть кожен параметр
RR 10/min → 1
SpO₂ 90% → 3
на повітрі → 0
SBP 90 mmHg → 3
HR 120/min → 2
притомний (A) → 0
T 36,5 °C → 0
Сума та «червоні» бали
NEWS2 = 1 + 3 + 0 + 3 + 2 + 0 + 0 = 9
Принаймні один параметр дає 3.
Група ризику
високий
Відповідь
високий
Сума 5 або більше потребує термінової клінічної реакції.
37.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: частково компенсований
Читання газового складу крові (ROME): спершу pH: нижче за 7,35 — ацидемія, вище за 7,45 — алкалемія. Потім знайдіть показник, що це пояснює. PaCO₂ (норма 35–45 мм рт. ст., 4,7–6,0 кПа) — респіраторна частина й змінюється протилежно (Opposite) до pH у респіраторному розладі; HCO₃⁻ (норма 22–26 ммоль/л) — метаболічна частина й змінюється в тому самому напрямку, що й pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Інший показник вказує на компенсацію: норма означає відсутність компенсації; відхилення в напрямку, що повертає pH, поки pH усе ще відхилений, означає часткову компенсацію; нормальний pH за двох відхилених показників означає повну компенсацію. Межі трохи відрізняються між лабораторіями; це навчальні значення.
ROME, показник за показником
pH 7,54: алкалемія (вище за 7,45)
PaCO₂ 51 mmHg: високий (35–45)
HCO₃⁻ 42 mmol/L: високий (22–26)
Компенсація
частково компенсований
Відповідь
частково компенсований
38.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: A–a-градієнт = 46,4 mmHg
Похідні показники: розрахункова осмолярність сироватки дорівнює 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина, де всі значення в ммоль/л (2·Na⁺ + глюкоза/18 + BUN/2,8, де глюкоза й BUN у мг/дл); норма — близько 275–295 мОсм/кг. Співвідношення P/F — це PaO₂, поділений на FiO₂ як частку. Альвеолярний тиск кисню на рівні моря дорівнює PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 мм рт. ст., а A–a-градієнт — це PAO₂ − PaO₂.
QT і QTc: інтервал QT вимірюють від початку комплексу QRS до кінця зубця T. Він скорочується зі зростанням частоти серцевих скорочень, тому його коригують за частотою за допомогою інтервалу R–R у секундах: QTc за Базеттом = QT/√RR, а QTc за Фрідеріцією = QT/∛RR. Формулу Базетта використовує більшість підручників; вона надмірно коригує при швидкому ритмі, де віддають перевагу Фрідеріції. Межі різняться між джерелами: QTc понад приблизно 0,45 s у чоловіків або 0,46 s у жінок зазвичай називають подовженим, а понад 0,50 s — різко подовженим.
Виміряйте
QT = 11,5 × 0,04 = 0,46 s
RR = 22 × 0,04 = 0,88 s
Формула Базетта
QTc = 0,46/√0,88 = 0,46/0,9381 = 0,49 s
Відповідь
QTc = 0,49 s
Вище звичайних меж як для чоловіків (близько 0,45 s), так і для жінок (близько 0,46 s): подовжений. (490 ms)
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГ
Відповідь: кардіостимульований ритм, відсутність захоплення
Кардіостимульовані ритми: імпульс кардіостимулятора видно як вузький вертикальний пік стимуляції. Після шлуночкового піку QRS широкий (0,12 s або більше), бо імпульс поширюється від електрода через м’яз, а не провідною системою; при стимуляції правого шлуночка він у відведенні II часто здебільшого від’ємний. Пік перед кожним зубцем P означає передсердну стимуляцію, а двокамерний (AV) кардіостимулятор показує передсердний пік і зубець P, а потім, після запрограмованої AV-затримки, шлуночковий пік і широкий QRS. Захоплення означає, що за кожним піком іде деполяризація. Відсутність захоплення — це пік без зубця P чи QRS після нього; відсутність сприйняття (піки, що не зважають на власні скорочення пацієнта) та відсутність стимуляції (немає піку, коли він має бути) — інші класичні порушення роботи.
П’ять кроків
1. Частота: 5 комплексів QRS за 6 s, × 10 = 50 за хвилину.
2. Ритм: піки стимуляції регулярні (кожні 0,84 s), але R–R нерегулярний, бо після деяких піків QRS відсутній.
3. Зубці P: не видно.
4. Інтервал PR: не вимірюється.
5. QRS: 0,14 s і широкий після захоплених піків; після 2 піків QRS немає (відсутність захоплення).
Інтерпретація
кардіостимульований ритм, відсутність захоплення
Відповідь
кардіостимульований ритм, відсутність захоплення
Відсутність захоплення: кардіостимулятор спрацьовує, але серце не відповідає. Підручники вважають, що про це треба повідомляти терміново, бо пацієнт може залежати від кардіостимулятора.
Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.