Тестові питання у стилі NCLEX (RN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 40 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Добова доза
mg/day = mg/kg/day × маса тіла (kg)
Кількість доз на добу
кількість = 24 h / інтервал між дозами (h)
Фунти в кілограми
kg = lb / 2,2
Концентрація інфузії
units/mL = units у пакеті / об’єм пакета
Швидкість помпи
mL/h = доза за годину / концентрація
Титрована інфузія
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Доза за швидкістю помпи
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Одиниці
1 mg = 1000 mcg

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

У пацієнта температура 38,6 °C, ЧСС 118/хв, частота дихання 24/хв і нова сплутаність. Що слід запідозрити насамперед?

  1. AСепсис
  2. BНормальне післяопераційне відновлення
  3. CЛише гіпоглікемію
  4. DЛише зневоднення через те, що пацієнт мало п'є
2.Основи сестринської справиСкладна

Цільове насичення киснем у пацієнта — 88–92%. Яке захворювання найімовірніше пояснює таку нижчу ціль?

  1. AПневмонія в раніше здорового пацієнта без хронічного захворювання легень
  2. BХОЗЛ із ризиком гіперкапнії
  3. CОтруєння чадним газом
  4. DНапад астми в молодого дорослого
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

Що має зробити медсестра після випадкового потрапляння крові пацієнта в очі?

  1. AСпершу обережно протерти очі чистою сухою серветкою, щоб прибрати кров
  2. BОдразу промити очі великою кількістю води чи фізрозчину, а потім повідомити
  3. CЗакінчити маніпуляцію й повідомити наступного дня
  4. DЗакапати антибактеріальні краплі й нікому не казати
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

Яка дія медсестри свідчить про дотримання п'яти моментів гігієни рук?

  1. AВона очищує руки після дотику до бічного бортика ліжка
  2. BВона носить ті самі рукавички між двома пацієнтами
  3. CВона очищує руки лише на початку й наприкінці зміни
  4. DВона очищує руки лише тоді, коли вони виглядають брудними
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

A patient taking clozapine reports a sore throat and fever. What is the priority action?

  1. AHold the dose and report so the white cell count can be checked
  2. BOffer throat lozenges and continue the usual dose
  3. CAdvise the patient to gargle with warm salt water and rest in bed
  4. DIncrease the dose because the symptoms suggest a relapse
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

A patient receiving comfort-focused end-of-life care is distressed by breathlessness. Which approach is most appropriate?

  1. AStart a series of aggressive tests to find the exact cause of the breathlessness
  2. BGive prescribed opioids and use positioning and a fan to relieve breathlessness
  3. CWithhold all opioids because they may slow breathing
  4. DLeave the patient alone so they can rest
7.Клінічна сестринська справаСередня

A dying patient can no longer drink and has a dry mouth. What is the most appropriate nursing care?

  1. ALeaving the mouth alone to avoid disturbing them
  2. BStarting a fast intravenous infusion to correct the dryness
  3. CInserting a nasogastric tube for fluids
  4. DFrequent mouth care that keeps the lips and mouth moist
8.Клінічна сестринська справаСкладна

Пацієнт з ХОЗЛ на високопотоковому кисні стає сонливим, з напруженим пульсом і почервонілою шкірою. Гази крові показують підвищений PaCO2 і низький pH. Яка найімовірніша причина?

  1. AГіпоглікемія
  2. BГіперкапнічна дихальна недостатність, частково через надмірний кисень
  3. CАлергія на опіоїди
  4. DМетаболічний алкалоз через блювання
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

Пацієнт отримує підшкірно еноксапарин (низькомолекулярний гепарин). Яке твердження про моніторинг правильне?

  1. AЖодних аналізів крові ніколи не потрібно
  2. BРутинного АЧТЧ немає; натомість перевіряють тромбоцити та функцію нирок
  3. CМНВ використовують для корекції кожної дози, як з варфарином
  4. DАЧТЧ треба перевіряти кожні 6 годин для корекції дози
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

A child with sickle cell disease and a recent viral illness is pale and tired. The hemoglobin has fallen sharply, and the reticulocyte count is very low. What is the most likely problem?

  1. AIron deficiency from a poor diet over months
  2. BA vaso-occlusive pain crisis in the bones
  3. CA normal finding in sickle cell disease
  4. DAn aplastic crisis, often caused by parvovirus B19
11.ФармакологіяСередня

Частковий агоніст дають разом з високою дозою повного агоніста. Що відбувається з відповіддю?

  1. AВона подвоюється, бо обидва препарати активують рецептор
  2. BВона зменшується, бо частковий агоніст конкурує за рецептори
  3. CВона зростає понад максимум повного агоніста
  4. DВона залишається точно такою, як з одним повним агоністом у високій дозі
12.ФармакологіяСкладна

A patient with an epidural infusion of local anaesthetic becomes hypotensive. What is the most likely mechanism?

  1. AThe epidural catheter has caused heavy bleeding
  2. BThe local anaesthetic causes a severe allergic reaction
  3. CBlockade of sympathetic nerves causes vasodilation
  4. DThe drug increases urine output and causes dehydration
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

After an acute coronary syndrome, a patient with a normal cholesterol level is prescribed a high-intensity statin. Why?

  1. AStatins work as painkillers for chest pain
  2. BStatins reduce further events whatever the starting cholesterol
  3. CStatins are given after an ACS mainly to lower the blood pressure
  4. DStatins are needed only if the cholesterol level is very high
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

Seconds after an intramuscular injection, a patient becomes pale, sweaty and faint, with a heart rate of 48/min. There is no rash, wheeze or swelling, and they recover quickly when laid flat. What is the most likely cause?

  1. AA tension pneumothorax
  2. BA vasovagal reaction
  3. CA myocardial infarction
  4. DAnaphylaxis
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

A patient with advanced CKD asks how to manage indigestion. Which option should they avoid?

  1. AAvoiding large meals late in the evening
  2. BEating smaller, more frequent meals
  3. CRaising the head of the bed at night
  4. DMagnesium-containing antacids
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

A patient is being assessed for brain death (brainstem death). Which condition must be excluded before testing?

  1. AEffects of sedative drugs or severe hypothermia
  2. BA haemoglobin of 110 g/L (11 g/dL)
  3. CA previous episode of migraine
  4. DA history of high blood pressure
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

Why are antibody levels checked after a healthcare worker receives the hepatitis B vaccine?

  1. ATo decide whether they need a liver biopsy
  2. BTo check whether they caught hepatitis B from the vaccine
  3. CTo measure liver damage caused by the vaccine
  4. DTo confirm that the vaccine produced immunity
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

A patient with diabetes has rapidly spreading redness around a small wound, severe pain out of proportion, fever and crackling under the skin. What should the nurse suspect?

  1. AMild contact dermatitis
  2. BA healing venous ulcer
  3. CA simple insect bite
  4. DNecrotising fasciitis
19.Акушерське медсестринствоСередня

Жінка вагітна. Раніше вона народила двійню на 35-му тижні (обоє живі) і мала викидень на 10-му тижні. Яка її формула GTPAL?

  1. AG4 T0 P2 A1 L2
  2. BG3 T0 P1 A1 L2
  3. CG2 T0 P1 A1 L2
  4. DG3 T1 P0 A1 L2
20.Акушерське медсестринствоСкладна

A labouring woman refuses a recommended caesarean for fetal distress after a full explanation. She has decision-making capacity. What should the nurse do?

  1. APrepare her for surgery anyway because the baby is at risk
  2. BAsk her partner to consent instead
  3. CRespect her decision, document it and inform the team
  4. DStop caring for her because she refused advice
21.Педіатричне медсестринствоСередня

Який найточніший спосіб контролю водного балансу в немовляти з гастроентеритом?

  1. AПеревірка структури волосся
  2. BЩоденне зважування на тих самих вагах разом із підрахунком мокрих підгузків
  3. CЩодня питати батьків, чи видається дитина спраглою чи втомленою
  4. DВимірювання окружності голови
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

Which practice most reduces the risk of errors with high-alert medicines such as insulin or opioid infusions in children?

  1. AAn independent double check by a second nurse before giving the medicine
  2. BAsking the child's parent to look at the syringe and confirm that the dose looks right
  3. CChecking the dose only when the drug is given for the first time
  4. DRounding doses up to the nearest whole number to keep things simple
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

A patient taking an antipsychotic is going on a summer day trip. What should the nurse teach?

  1. ADrink enough fluids and avoid overheating, because the medicine can affect temperature control
  2. BStop the medicine for the day so that it does not interact with the sunlight and cause a dangerous reaction
  3. CExercise as hard as possible in the heat to burn off the extra weight
  4. DAvoid all fluids so that there is less need to find a toilet
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

In the second session of a new therapy group, members argue about rules and one member challenges the leader's authority. How should the leader interpret this?

  1. AThe member who challenged the leader should be removed
  2. BIt is a normal stage of group development, to be handled openly and calmly
  3. CThe group has failed and should be ended before anyone is upset
  4. DThe leader should avoid all conflict by making every decision alone
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
94969810010210410635363738394041°F°C? °F39,5 °C

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Температура пацієнта — 39,5 °C. Переведіть її в градуси Фаренгейта T за формулою °F = °C × 9/5 + 32. Округліть до одного знака після коми.

39,5 °C
T = °F
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
2 склянок? mL3 tbsp? mL½ tsp? mLΣ = ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Протягом зміни пацієнт приймає 2 склянок з чай, 3 tbsp з рідка добавка, ½ tsp з сироп від кашлю. Використовуючи наведені еквіваленти, знайдіть загальне пероральне надходження V у mL.

1 склянка = 8 fl oz = 240 mL1 tbsp = 15 mL1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Розрахунок дозСередня
22 kg2 mg/kg/добу3× на добуD = ? mg

Пацієнт важить 22 kg. Призначена доза — 2 mg/kg на добу, розподілена на 3 рівні дози. Скільки міліграмів D вводять за одну дозу?

22 kg2 mg/kg/добу3× на добу
D = mg
28.Розрахунок дозСкладна
50k од.1000 mL? mL/h500 од./h

Інфузія містить 50000 одиниць препарату в 1000 mL. Призначено 500 одиниць на годину. Яку швидкість R ви встановите на помпі, у mL/h?

50000 од./1000 mL500 од./h
R = mL/h
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
1500 mL10 gtt/mL12 h? gtt/min

Введіть 1500 mL за 12 годин системою з фактором 10 кр/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину. Округліть до найближчого цілого числа.

1500 mL12 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
770 mLзалишилося? mL/h4 h залишилося

Призначено 1500 mL протягом 10 годин. Через 6 годин ви бачите, що в мішку ще 770 mL, а інфузія все одно має завершитися вчасно. На скільки відсотків Δ треба збільшити початкову швидкість помпи?

1500 mL / 10 hчерез 6 h: 770 mL
Δ = %
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСередня
heparin 1 000 од./mL70 од./kg · 108 kg → V = ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Навчальний протокол передбачає болюс гепарину 70 units/kg для пацієнта масою 108 kg. Флакон містить 1 000 units/mL. Який об’єм V ви набираєте? Округліть до одного знака після коми.

70 од./kg108 kg1 000 од./mL
V = mL
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСкладна
400 mg250 mLdopamine17 mL/h73 kg? mcg/kg/min

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія dopamine (400 mg в 250 mL) іде зі швидкістю 17 mL/h. Пацієнт важить 73 kg. Яку дозу D в mcg/kg/min отримує пацієнт? Округліть до одного знака після коми.

400 mg/250 mL17 mL/h73 kg
D = mcg/kg/min
33.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 8 годжеле100 mLсуп200 mLкубики льоду100 mLВнутрішньовенна інфузія75 mL/h × 8 hв/в антибіотик1 × 100 mLсеча300 mLсеча350 mLсеча475 mLсеча400 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 8 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть водний баланс B = надходження − виведення в mL (від’ємна відповідь означає чисту втрату). Рахуйте кубики льоду як половину їхнього об’єму.

желе: 100 mLсуп: 200 mLкубики льоду: 100 mLВнутрішньовенна інфузія: 75 mL/h × 8 hв/в антибіотик: 1 × 100 mLсеча: 300 mLсеча: 350 mLсеча: 475 mLсеча: 400 mL
B = mL
34.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
1000 mL450 mL введено120 mL/h15:30t = ? h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 1000 mL вводять помпою зі швидкістю 120 mL/h. О 15:30 вже введено 450 mL. Через скільки годин t пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

1000 mL450 mL введено120 mL/h
t = h
35.Шкали клінічного оцінюванняСередня
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 20/min, SpO₂ 96% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 150/90 mmHg, пульс 58/min, притомний, температура 35,8 °C. Яка загальна сума балів NEWS2?

RR 20SpO₂ 96%повітряSBP 150HR 58AT 35,8 °C
NEWS2 =
36.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
заспокійливийпомірно порушенийнизький

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Через 5 min після народження умовний новонароджений має рожеве тіло із синіми кистями й стопами, частоту серцевих скорочень 70/min, гримасу на подразнення, невелике згинання рук і ніг і повільне нерегулярне дихання зі слабким криком. Оцініть за шкалою Апгар і натисніть, як інтерпретується бал.

  1. 1заспокійливий
  2. 2помірно порушений
  3. 3низький
37.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня

Навчальний газовий склад показує метаболічний ацидоз з HCO₃⁻ 16 mmol/L. Скористайтеся формулою Вінтерса, щоб знайти очікуваний PaCO₂ (середину діапазону) у мм рт. ст.

HCO₃⁻ 16 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
38.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна

Навчальні значення: Na⁺ 135, Cl⁻ 104 і HCO₃⁻ 16 mmol/L. Обчисліть дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻), використовуючи AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻). Дайте дві десяткові цифри.

Na⁺ 135 mmol/LCl⁻ 104 mmol/LHCO₃⁻ 16 mmol/L
дельта-співвідношення =
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mV

Виміряйте інтервал QT та інтервал R–R на цій регулярній стрічці у відведенні II, потім обчисліть скоригований за частотою показник QTc за формулою Базетта QTc = QT/√RR (обидва в секундах). Відповідь дайте в секундах із трьома знаками після коми.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
QTc = s
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mVставкаритмзубці PІнтервал PRТривалість QRS

Інтерпретуйте цю стрічку у відведенні II за п’ятьма кроками по черзі: частота, ритм, зубці P, інтервал PR, тривалість QRS. На якому кроці ви знаходите першу ненормальну ознаку? Натисніть на нього.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1ставка
  2. 2ритм
  3. 3зубці P
  4. 4Інтервал PR
  5. 5Тривалість QRS

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: A · Сепсис

Чому це відповідь

Гарячка, тахікардія, тахіпное і порушення свідомості свідчать про сепсис. Потрібно терміново викликати допомогу й лікувати, наприклад за комплексом «sepsis six».

Відповідь

A · Сепсис
2.Основи сестринської справи

Відповідь: B · ХОЗЛ із ризиком гіперкапнії

Чому це відповідь

У пацієнтів із ХОЗЛ із ризиком гіперкапнічної дихальної недостатності надлишок кисню може підвищити CO₂, тому застосовують ціль 88–92%.

Відповідь

B · ХОЗЛ із ризиком гіперкапнії
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: B · Одразу промити очі великою кількістю води чи фізрозчину, а потім повідомити

Чому це відповідь

Слизові оболонки одразу промивають великою кількістю води чи фізрозчину, наприклад біля станції для промивання очей. Про контакт повідомляють негайно, щоб оцінити ризик і розглянути постконтактне лікування.

Відповідь

B · Одразу промити очі великою кількістю води чи фізрозчину, а потім повідомити
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: A · Вона очищує руки після дотику до бічного бортика ліжка

Чому це відповідь

Дотик до оточення пацієнта, як-от бортики й столики, забруднює руки, тому після цього потрібна гігієна рук. Рукавички міняють між пацієнтами, а гігієна рук потрібна незалежно від того, чи виглядають руки брудними.

Відповідь

A · Вона очищує руки після дотику до бічного бортика ліжка
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: A · Hold the dose and report so the white cell count can be checked

Чому це відповідь

Clozapine can cause agranulocytosis. A sore throat or fever may be the first sign of infection, so the nurse reports it and the neutrophil count is checked before more doses are given.

Відповідь

A · Hold the dose and report so the white cell count can be checked
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: B · Give prescribed opioids and use positioning and a fan to relieve breathlessness

Чому це відповідь

In palliative care, opioids are used to relieve breathlessness, along with positioning, a fan and calm reassurance. The aim is comfort, not more investigations.

Відповідь

B · Give prescribed opioids and use positioning and a fan to relieve breathlessness
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: D · Frequent mouth care that keeps the lips and mouth moist

Чому це відповідь

Regular mouth care with moist swabs, water sprays and lip balm relieves a dry mouth in the last days of life. Families can be shown how to help.

Відповідь

D · Frequent mouth care that keeps the lips and mouth moist
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: B · Гіперкапнічна дихальна недостатність, частково через надмірний кисень

Чому це відповідь

Неконтрольований кисень у пацієнтів, що затримують CO2, може посилити гіперкапнію та дихальний ацидоз. Кисень слід титрувати до 88–92% і звернутися до лікаря, можливо, щодо неінвазивної вентиляції.

Відповідь

B · Гіперкапнічна дихальна недостатність, частково через надмірний кисень
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: B · Рутинного АЧТЧ немає; натомість перевіряють тромбоцити та функцію нирок

Чому це відповідь

Еноксапарин має передбачуваний ефект, тому АЧТЧ для його моніторингу не використовують. Кількість тромбоцитів допомагає виявити гепарин-індуковану тромбоцитопенію, а функція нирок має значення, бо препарат виводиться нирками. Рівні анти-Xa можуть застосовувати при вагітності, ожирінні чи хворобі нирок.

Відповідь

B · Рутинного АЧТЧ немає; натомість перевіряють тромбоцити та функцію нирок
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: D · An aplastic crisis, often caused by parvovirus B19

Чому це відповідь

Patients with sickle cell disease depend on a high reticulocyte count because their red cells live only a short time. Parvovirus B19 can stop red cell production for days, causing a rapid fall in hemoglobin with very low reticulocytes. Transfusion may be needed.

Відповідь

D · An aplastic crisis, often caused by parvovirus B19
11.Фармакологія

Відповідь: B · Вона зменшується, бо частковий агоніст конкурує за рецептори

Чому це відповідь

Частковий агоніст має нижчу ефективність. Коли він витісняє повний агоніст з рецепторів, загальна відповідь падає. З цієї причини бупренорфін може спровокувати абстиненцію в людей, які вживають повні опіоїдні агоністи.

Відповідь

B · Вона зменшується, бо частковий агоніст конкурує за рецептори
12.Фармакологія

Відповідь: C · Blockade of sympathetic nerves causes vasodilation

Чому це відповідь

Epidural local anaesthetics block sympathetic fibres as well as sensory nerves. This dilates blood vessels and lowers blood pressure, so fluids, position changes or vasopressors may be needed.

Відповідь

C · Blockade of sympathetic nerves causes vasodilation
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: B · Statins reduce further events whatever the starting cholesterol

Чому це відповідь

After ACS, high-intensity statin therapy reduces recurrent MI, stroke and death regardless of baseline cholesterol, partly by stabilising plaques. It is part of standard secondary prevention with antiplatelets, beta-blockers, ACE inhibitors and lifestyle change.

Відповідь

B · Statins reduce further events whatever the starting cholesterol
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: B · A vasovagal reaction

Чому це відповідь

Vasovagal reactions cause bradycardia, pallor, sweating and fainting, and resolve quickly when lying flat. Anaphylaxis usually causes tachycardia, airway or breathing problems and often skin changes, and does not settle on its own. If in doubt, treat as anaphylaxis.

Відповідь

B · A vasovagal reaction
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: D · Magnesium-containing antacids

Чому це відповідь

Magnesium and aluminium are excreted by the kidneys and can accumulate in kidney failure. Patients with CKD should check with a pharmacist before using over-the-counter remedies, including laxatives and NSAIDs.

Відповідь

D · Magnesium-containing antacids
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: A · Effects of sedative drugs or severe hypothermia

Чому це відповідь

Before brain death (brainstem) testing, reversible causes of coma must be excluded, including sedatives and neuromuscular blockers, hypothermia, and severe metabolic or endocrine disturbance. Only then can absent reflexes be interpreted reliably.

Відповідь

A · Effects of sedative drugs or severe hypothermia
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: D · To confirm that the vaccine produced immunity

Чому це відповідь

Some people do not develop protective anti-HBs antibodies after vaccination. Testing identifies non-responders, who may need further doses and advice after exposures.

Відповідь

D · To confirm that the vaccine produced immunity
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: D · Necrotising fasciitis

Чому це відповідь

Necrotising soft tissue infection spreads rapidly along fascial planes and can cause septic shock. It is a surgical emergency needing urgent debridement, IV antibiotics and sepsis care.

Відповідь

D · Necrotising fasciitis
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: B · G3 T0 P1 A1 L2

Чому це відповідь

Gravida включає поточну вагітність: 3. Двійня народилася передчасно (20–36 тижнів) і враховується як одні пологи: T0 P1. Викидень дає A1, а живих дітей двоє: L2. Подвійний облік двійні дає помилку G4 P2.

Відповідь

B · G3 T0 P1 A1 L2
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: C · Respect her decision, document it and inform the team

Чому це відповідь

A woman with capacity has the right to refuse treatment, even if this may harm the fetus. The nurse ensures she has understood, documents the discussion, continues care and informs the team.

Відповідь

C · Respect her decision, document it and inform the team
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: B · Щоденне зважування на тих самих вагах разом із підрахунком мокрих підгузків

Чому це відповідь

Найкраще гідратацію відстежують щоденним зважуванням на тих самих вагах у той самий час, обліком надходження та виділення (зокрема зважуванням підгузків) і клінічними ознаками, як-от стан слизових і капілярне наповнення.

Відповідь

B · Щоденне зважування на тих самих вагах разом із підрахунком мокрих підгузків
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: A · An independent double check by a second nurse before giving the medicine

Чому це відповідь

Paediatric doses are individualised and often very small, so tenfold errors are a real risk. Independent double checks of the calculation, dose and pump settings for high-alert medicines are a key safety measure.

Відповідь

A · An independent double check by a second nurse before giving the medicine
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: A · Drink enough fluids and avoid overheating, because the medicine can affect temperature control

Чому це відповідь

Antipsychotics, especially those with anticholinergic effects, can impair sweating and thermoregulation, increasing the risk of heat stroke. Hydration, shade and avoiding strenuous activity in the heat are advised.

Відповідь

A · Drink enough fluids and avoid overheating, because the medicine can affect temperature control
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: B · It is a normal stage of group development, to be handled openly and calmly

Чому це відповідь

Conflict and challenges to the leader are typical of the storming stage. Handling them openly and non-defensively helps the group develop norms and move into productive work.

Відповідь

B · It is a normal stage of group development, to be handled openly and calmly
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: T = 103,1 °F

Температура: °C = (°F − 32) × 5/9 і °F = °C × 9/5 + 32. Переходячи з °F, спершу віднімайте 32, а потім множте; переходячи з °C, спершу множте, а потім додавайте 32. Швидка перевірка: 37 °C — це 98,6 °F, а кожен 1 °C дорівнює 1,8 °F.

Помножте на 9/5

39,5·9/5 = 71,1

Додайте 32

T = 71,1 + 32 = 103,1 °F

Відповідь

T = 103,1 °F
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: V = 527,5 mL

Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.

Кожен пункт у mL

2 склянок = 2·240 = 480 mL
3 tbsp = 3·15 = 45 mL
½ tsp = 0,5·5 = 2,5 mL

Додайте

V = 480 + 45 + 2,5 = 527,5 mL

Відповідь

V = 527,5 mL
27.Розрахунок доз

Відповідь: D = 14,67 mg

Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.

Усього на добу

2·22 = 44 mg

На одну дозу

D = 44/3 = 14,67 mg

Відповідь

D = 14,67 mg
28.Розрахунок доз

Відповідь: R = 10 mL/h

Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.

Концентрація

50000/1000 = 50 од./mL

Швидкість помпи

R = 500/50 = 10 mL/h

Відповідь

R = 10 mL/h
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 21 gtt/min

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Час у хвилинах

12·60 = 720 min

Швидкість крапання

R = 1500·10/720 = 20,83 ≈ 21 gtt/min

Відповідь

R = 21 gtt/min

Біля ліжка округлюють до найближчої цілої краплі: 21 кр/хв.

30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: Δ = 28,33 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Початкова швидкість

1500/10 = 150 mL/h

Нова швидкість

R = 770/4 = 192,5 mL/h

Відсоткова зміна

Δ = (192,5 − 150)/150·100% = 28,33%

Відповідь

Δ = 28,33%

Це збільшення більш ніж на 25%: у більшості лікарень замість того, щоб надолужувати, потрібно зв’язатися з лікарем, який призначив, і оцінити пацієнта щодо перевантаження рідиною.

31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: V = 7,6 mL

Інфузії гепарину та інсуліну: концентрація = units у пакеті/об’єм пакета (units/mL). Швидкість помпи (mL/h) = units за годину/концентрація, а units за годину = mL/h × концентрація. Для призначення з розрахунку на масу тіла спершу units/h = units/kg/h × маса тіла. Об’єм болюсу = потрібні units/концентрація у флаконі. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Потрібна кількість одиниць

70·108 = 7 560 од.

Об’єм

V = 7560/1000 = 7,56 ≈ 7,6 mL

Відповідь

V = 7,6 mL
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: D = 6,2 mcg/kg/min

Титровані інфузії: спершу знайдіть концентрацію в mcg/mL (mg × 1000/mL). Для призначення з розрахунку на масу тіла mcg/min = mcg/kg/min × маса тіла. Тоді mL/h = mcg/min × 60/концентрація. У зворотному напрямку mcg/kg/min = mL/h × концентрація/(60 × маса тіла). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Концентрація

400 000/250 = 1600 mcg/mL

Мікрограми за хвилину

17·1600 = 27200 mcg/h
27200/60 = 453,3 mcg/min

На кілограм

D = 453,3/73 = 6,21 ≈ 6,2 mcg/kg/min

Відповідь

D = 6,2 mcg/kg/min
33.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: B = −475 mL

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Загальне надходження

перорально: 100 + 200 = 300 mL
кубики льоду: 100/2 = 50 mL
Внутрішньовенна інфузія: 75·8 = 600 mL
в/в антибіотик: 1·100 = 100 mL
загальне надходження = 1050 mL

Загальне виведення

300 + 350 + 475 + 400 = 1525 mL

Баланс

B = 1050 − 1525 = −475 mL

Відповідь

B = −475 mL

Від’ємний: пацієнт втратив більше рідини, ніж отримав.

34.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: t = 4,6 h

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Залишок об’єму

1000 − 450 = 550 mL

Час

t = 550/120 = 4,583 ≈ 4,6 h

Відповідь

t = 4,6 h

Це приблизно 4 h 35 min, тож пакет закінчиться приблизно о 20:05.

35.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: NEWS2 = 1

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 20/min → 0
SpO₂ 96% → 0
на повітрі → 0
SBP 150 mmHg → 0
HR 58/min → 0
притомний (A) → 0
T 35,8 °C → 1

Додайте

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 1 = 1

Відповідь

NEWS2 = 1
36.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: помірно порушений

Шкала Апгар: п’ять ознак, кожна оцінюється 0, 1 або 2 балами, перевіряється на 1-й і 5-й хвилині після народження. Зовнішній вигляд (колір): синя або бліда 0, рожеве тіло із синіми кінцівками 1, рожева повністю 2. Пульс: відсутній 0, нижче 100/min 1, 100/min або більше 2. Гримаса (рефлекторна збудливість): немає 0, гримаса 1, крик, кашель або чхання 2. Активність (тонус): в’ялий 0, невелике згинання 1, активні рухи 2. Дихання: відсутнє 0, повільне чи нерегулярне зі слабким криком 1, добре із сильним криком 2. Сума 7–10 заспокійлива, 4–6 помірно знижена, а 0–3 низька.

Оцініть кожну ознаку

Зовнішній вигляд: рожеве тіло із синіми кистями й стопами → 1
Пульс: 70/min → 1
Гримаса: гримасу на подразнення → 1
Активність: невелике згинання рук і ніг → 1
Дихання: повільне нерегулярне дихання зі слабким криком → 1

Додайте

APGAR = 1 + 1 + 1 + 1 + 1 = 5

Інтерпретація

5 → помірно порушений

Відповідь

помірно порушений

Якщо на 5-й хвилині бал нижче 7, оцінювання зазвичай повторюють кожні 5 хвилин до 20 хвилин.

37.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: PaCO₂ = 32 mmHg

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Формула Вінтерса

PaCO₂ = 1,5·16 + 8 = 32 mmHg
дальність: 30–34 mmHg

Відповідь

PaCO₂ = 32 mmHg
38.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: дельта-співвідношення = 0,375

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Аніонна різниця

AG = 135 − (104 + 16) = 15

Дельта-співвідношення

(15 − 12)/(24 − 16) = 3/8 = 0,375

Відповідь

дельта-співвідношення = 0,375

Нижче за 1: додатковий ацидоз з нормальною аніонною різницею.

39.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: QTc = 0,435 s

QT і QTc: інтервал QT вимірюють від початку комплексу QRS до кінця зубця T. Він скорочується зі зростанням частоти серцевих скорочень, тому його коригують за частотою за допомогою інтервалу R–R у секундах: QTc за Базеттом = QT/√RR, а QTc за Фрідеріцією = QT/∛RR. Формулу Базетта використовує більшість підручників; вона надмірно коригує при швидкому ритмі, де віддають перевагу Фрідеріції. Межі різняться між джерелами: QTc понад приблизно 0,45 s у чоловіків або 0,46 s у жінок зазвичай називають подовженим, а понад 0,50 s — різко подовженим.

Виміряйте

QT = 11,5 × 0,04 = 0,46 s
RR = 28 × 0,04 = 1,12 s

Формула Базетта

QTc = 0,46/√1,12 = 0,46/1,058 = 0,435 s

Відповідь

QTc = 0,435 s

У межах звичайних значень (близько 0,45 s для чоловіків, 0,46 s для жінок). (435 ms)

40.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: ритм

П’ять кроків для кожної стрічки: 1. частота (метод 300 або 1500, або метод 6 секунд при нерегулярному ритмі); 2. ритм: чи однакові інтервали R–R; 3. зубці P: є, позитивні у відведенні II, один перед кожним QRS і всі однакові; 4. інтервал PR: 0,12–0,20 s і постійний; 5. тривалість QRS: менше 0,12 s. Лише після п’яти кроків назвіть ритм. Нормальний синусовий ритм відповідає всім п’яти: 60–100/min, регулярний, позитивний P перед кожним QRS, PR 0,12–0,20 s, QRS менше 0,12 s.

П’ять кроків

1. Частота: 7 комплексів QRS за 6 s, × 10 = 70 за хвилину.
2. Ритм: неправильний, R–R від 0,76 до 1,10 s, поступово подовжується й скорочується.
3. Зубці P: позитивні, по одному перед кожним QRS, усі однакові.
4. Інтервал PR: 0,16 s, постійний, у межах 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,08 s, вузький (менше 0,12 s).

Перший ненормальний крок

ритм → синусова аритмія

Відповідь

ритм

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions