Тестові питання у стилі NCLEX (RN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 40 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Добова доза
mg/day = mg/kg/day × маса тіла (kg)
Кількість доз на добу
кількість = 24 h / інтервал між дозами (h)
Фунти в кілограми
kg = lb / 2,2
Концентрація інфузії
units/mL = units у пакеті / об’єм пакета
Швидкість помпи
mL/h = доза за годину / концентрація
Титрована інфузія
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Доза за швидкістю помпи
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Одиниці
1 mg = 1000 mcg

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

How should a patient collect a midstream urine sample?

  1. ACollect urine from the toilet bowl after passing it
  2. BCollect the very first part of the stream in the pot, then pass the rest into the toilet
  3. CCollect the last few drops after the bladder is empty
  4. DPass the first part into the toilet, then catch the middle part in the pot
2.Основи сестринської справиСкладна

A patient with a valid DNACPR (DNR) decision, whose death was expected, stops breathing. What should the nurse do?

  1. ALeave the patient and ask the family to wait outside until the doctor comes
  2. BStart CPR and call the cardiac arrest team
  3. CStart CPR but stop after five minutes
  4. DNot start CPR, note the time, inform the team and support the family
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

Why should a child’s weight be recorded only in kilograms?

  1. AMixing up pounds and kilograms can lead to large dosing errors
  2. BScales that show kilograms are always more accurate than those that show pounds
  3. CKilograms are easier for parents to remember
  4. DChildren weigh less, so smaller units are needed
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

An 84-year-old resident with an indwelling catheter suddenly becomes confused but has no fever. What should the nurse consider?

  1. AInfection can be ruled out because there is no fever
  2. BA sedative is needed to keep the resident calm
  3. CThe confusion is part of normal aging at this age and needs no further action
  4. DAn infection may present as confusion in older adults, so assess further and report
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

A patient taking clozapine reports a sore throat and fever. What is the priority action?

  1. AIncrease the dose because the symptoms suggest a relapse
  2. BAdvise the patient to gargle with warm salt water and rest in bed
  3. COffer throat lozenges and continue the usual dose
  4. DHold the dose and report so the white cell count can be checked
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

Пацієнт отримує парентеральне харчування через центральний катетер. Яка знахідка потребує негайних дій?

  1. AГлюкоза 150 mg/dL (8,3 mmol/L) під час інфузії
  2. BЗбільшення маси на 0,2 kg порівняно з учора
  3. CСуха непошкоджена пов'язка над катетером
  4. DПітливість, тремтіння та глюкоза 62 mg/dL (3,4 mmol/L) після несподіваної зупинки інфузії
7.Клінічна сестринська справаСередня

A very anxious patient breathes rapidly for a long period. Which change is expected?

  1. ARespiratory alkalosis from a low PaCO2
  2. BRespiratory acidosis from a high PaCO2
  3. CMetabolic acidosis from a low bicarbonate
  4. DMetabolic alkalosis from vomiting
8.Клінічна сестринська справаСкладна

An older man has sudden severe abdominal and back pain, is hypotensive and has a pulsating mass in the abdomen. What should be suspected?

  1. ARenal colic from a kidney stone
  2. BMusculoskeletal back pain
  3. CA ruptured abdominal aortic aneurysm
  4. DAcute gastritis from anti-inflammatory drugs
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

A patient scheduled for surgery this morning has a potassium of 3,0 mEq/L on pre-operative tests. What should the nurse do?

  1. ASend the patient to surgery without comment
  2. BRepeat the test after the surgery is finished
  3. CGive an oral potassium dose without a prescription
  4. DReport it to the surgical team before surgery
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

A patient on digoxin has a calcium of 12,1 mg/dL (3,0 mmol/L) and new nausea and a slow pulse. Why is the calcium result important?

  1. AHigh calcium blocks digoxin, so the drug stops working
  2. BHigh calcium makes the kidneys clear digoxin faster
  3. CHigh calcium only matters if the potassium is also high
  4. DHigh calcium increases the risk of digoxin toxicity
11.ФармакологіяСередня

After a vaccination, why is a person asked to wait for a short time before leaving?

  1. ATo watch for anaphylaxis, which usually starts within minutes
  2. BTo check that the vaccine has already created protective antibodies
  3. CTo make sure the injection site does not bruise
  4. DTo measure the person's temperature for fever
12.ФармакологіяСкладна

Препарат X дає максимальну відповідь 100% з EC50 1 mg. Препарат Y дає максимальну відповідь 100% з EC50 10 mg. Яке твердження правильне?

  1. AY активніший за X, і обидва мають однакову ефективність
  2. BY має вищу ефективність, ніж X
  3. CX має вищу ефективність, ніж Y
  4. DX активніший за Y, і обидва мають однакову ефективність
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

Suspected pulmonary TB is being investigated. How are sputum samples usually collected?

  1. AA single sample after the first week of treatment
  2. BOne sample of saliva collected at any time of the day
  3. CSeveral samples, ideally including early-morning sputum
  4. DA swab from the nose only
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

After a car crash, a patient is severely breathless with absent breath sounds on the right, a deviated trachea, distended neck veins and BP 76/40 mmHg. What is the immediate management?

  1. ALying the patient flat with the legs raised
  2. BA chest X-ray to confirm the diagnosis before any treatment
  3. CInsertion of a urinary catheter to monitor output
  4. DUrgent needle or finger decompression of the right chest
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

For which patient would the nurse question an order for pioglitazone?

  1. AA patient with asthma
  2. BA patient with an allergy to latex
  3. CA patient with hypothyroidism
  4. DA patient with heart failure
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

Літній пацієнт із діабетом 2 типу має глюкозу 48 mmol/L, осмолярність 365 mOsm/kg, без значущих кетонів і зі сплутаністю. Що в першому пріоритеті?

  1. AОбережні внутрішньовенні рідини з ретельним контролем осмолярності, натрію та глюкози
  2. BСуворе обмеження рідини, щоб уникнути набряку мозку
  3. CВеликий внутрішньовенний болюс інсуліну, щоб нормалізувати глюкозу протягом години
  4. DПероральна глюкоза для запобігання гіпоглікемії під час лікування
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

Why does a patient need lifelong vitamin B12 injections after total gastrectomy?

  1. AThe liver can no longer store any vitamins
  2. BIntrinsic factor from the stomach is no longer made
  3. CThe small bowel stops absorbing all nutrients
  4. DVitamin B12 is lost in the urine after the surgery
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

A nurse teaches a patient going home between chemotherapy cycles. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll check my temperature whenever I feel hot, shivery or unwell."
  2. B"I'll keep the emergency number and call if I feel shivery."
  3. C"If I get a fever, I'll take paracetamol and see if it settles."
  4. D"I'll wash my hands often and avoid people with infections."
19.Акушерське медсестринствоСередня

A breastfeeding mother asks how she will know her baby is getting enough milk. Which sign is reassuring by day 5 or 6?

  1. AAt least 6 wet nappies a day and yellow stools
  2. BHer breasts never feel full
  3. CThe baby feeds for exactly 5 minutes each side
  4. DThe baby sleeps for 8 hours without feeding
20.Акушерське медсестринствоСкладна

Which finding in a newborn at 6 hours requires the most urgent action?

  1. ACentral cyanosis, fast breathing and grunting
  2. BSmall white milia on the nose and chin
  3. CMild moulding of the head
  4. DAcrocyanosis of the hands and feet
21.Педіатричне медсестринствоСередня

Which snack is safest for a 2-year-old?

  1. AA handful of whole peanuts
  2. BWhole grapes from the fruit bowl
  3. CA small bowl of popcorn
  4. DSmall pieces of soft cooked vegetables
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

A parent asks whether giving paracetamol (acetaminophen) at the first sign of fever will prevent another febrile seizure. What is the best answer?

  1. ANo; it may ease discomfort but does not prevent febrile seizures
  2. BYes, but only if a cold bath is given at the same time
  3. CYes; giving it every 4 hours during a fever will always prevent seizures
  4. DNo, because paracetamol can cause febrile seizures
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

A patient lies awake in bed for hours worrying about not sleeping. Which stimulus control advice is correct?

  1. ADo vigorous exercise in the bedroom until tired enough to fall asleep straight away
  2. BIf still awake after about 20 minutes, get up, do something calm and return when sleepy
  3. CStay in bed and watch television or use a phone until sleep finally comes
  4. DLook at the clock often to check how much sleep is being lost
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

A man with schizophrenia who has been well for 2 years wants to stop his antipsychotic. Which approach best reflects recovery-oriented care?

  1. ATell him he must take it for life and refuse to discuss it
  2. BReport him to the police and his employer for non-adherence to treatment
  3. CAdvise him to stop it suddenly on his own and see what happens over the next month
  4. DDiscuss benefits and risks, decide together with the prescriber and agree a relapse plan
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
8 lb 15 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Новонароджений важить 8 lb 15 oz. Використовуючи 1 lb = 16 oz і 1 kg = 2,2 lb, знайдіть масу m у кілограмах. Округліть до двох знаків після коми.

8 lb 15 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb
m = kg
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
4,3 mg/dL? µmol/L1 mg/dL = 88,4 µmol/L

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Результат креатиніну в сироватці — 4,3 mg/dL. Використовуючи 1 mg/dL = 88,4 µmol/L для креатиніну, знайдіть c у µmol/L з точністю до цілого числа.

4,3 mg/dL1 mg/dL = 88,4 µmol/L
c = µmol/L
27.Розрахунок дозСередня
024681010 mL

Дитині масою 32 kg призначено 7,5 mg/kg препарату. Вихідний розчин містить 50 mg/mL. Наберіть дозу: який об’єм V ви вводите?

32 kg7,5 mg/kg50 mg/mL
V = mL
28.Розрахунок дозСкладна
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Призначено 0,36 mg. Ампула містить 1000 мікрограмів на mL. Наберіть дозу в шприц на 1 mL: який об’єм V ви вводите?

0,36 mg1000 mcg/mL
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
1000 mL15 gtt/mL3 h? gtt/min

Введіть 1000 mL за 3 годин системою з фактором 15 кр/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину. Округліть до найближчого цілого числа.

1000 mL3 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
100 mg250 mL9 mL/h? mcg/min

Інфузія 100 mg в 250 mL вводиться зі швидкістю 9 mL/h. Скільки мікрограмів за хвилину D отримує пацієнт?

100 mg/250 mL9 mL/h
D = mcg/min
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСередня
100 од.100 mLінсулін короткої дії? mL/h65 kg0,1 од./kg/h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія містить 100 units інсуліну короткої дії в 100 mL. Призначено 0,1 units/kg/h пацієнтові масою 65 kg. Знайдіть швидкість помпи R в mL/h. Округліть до одного знака після коми.

100 од./100 mL0,1 од./kg/h65 kg
R = mL/h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСкладна
400 mg250 mLdopamine5 mL/h61 kg? mcg/kg/min

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія dopamine (400 mg в 250 mL) іде зі швидкістю 5 mL/h. Пацієнт важить 61 kg. Яку дозу D в mcg/kg/min отримує пацієнт? Округліть до одного знака після коми.

400 mg/250 mL5 mL/h61 kg
D = mcg/kg/min
33.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 12 годсік100 mLжеле120 mLВнутрішньовенна інфузія125 mL/h × 12 hв/в антибіотик1 × 100 mLсеча300 mLсеча150 mLсеча375 mLрановий дренаж60 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 12 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть водний баланс B = надходження − виведення в mL (від’ємна відповідь означає чисту втрату).

сік: 100 mLжеле: 120 mLВнутрішньовенна інфузія: 125 mL/h × 12 hв/в антибіотик: 1 × 100 mLсеча: 300 mLсеча: 150 mLсеча: 375 mLрановий дренаж: 60 mL
B = mL
34.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
500 mL200 mL введено60 mL/h12:00t = ? h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 500 mL вводять помпою зі швидкістю 60 mL/h. О 12:00 вже введено 200 mL. Через скільки годин t пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

500 mL200 mL введено60 mL/h
t = h
35.Шкали клінічного оцінюванняСередня
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 26/min, SpO₂ 94% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 96/58 mmHg, пульс 132/min, притомний, температура 37,9 °C. Яка загальна сума балів NEWS2?

RR 26SpO₂ 94%повітряSBP 96HR 132AT 37,9 °C
NEWS2 =
36.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
низький ризикпомірний ризиквисокий ризик

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні; супутній діагноз: так; допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так; хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок; психічний стан: знає свої межі. За пороговими значеннями 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий натисніть на рівень ризику падіння.

  1. 1низький ризик
  2. 2помірний ризик
  3. 3високий ризик
37.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
pH7,357,457,53PaCO₂mmHg354530HCO₃⁻mmol/L222624некомпенсованийчастково компенсованийповністю компенсований

Навчальний газовий склад артеріальної крові показує pH 7,53, PaCO₂ 30 mmHg (4,0 kPa) і HCO₃⁻ 24 mmol/L. Первинний розлад: респіраторний алкалоз. Наскільки він компенсований? Клікніть свою відповідь.

pH 7,53PaCO₂ 30 mmHg (4,0 kPa)HCO₃⁻ 24 mmol/L
  1. 1некомпенсований
  2. 2частково компенсований
  3. 3повністю компенсований
38.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
pH7,357,457,17PaCO₂mmHg354517HCO₃⁻mmol/L22266адекватна компенсаціядодатковий респіраторний ацидоздодатковий респіраторний алкалоз

Навчальний газовий склад показує метаболічний ацидоз: pH 7,17, PaCO₂ 17 mmHg (2,3 kPa), HCO₃⁻ 6 mmol/L. Порівняйте виміряний PaCO₂ з формулою Вінтерса. Клікніть свою інтерпретацію.

pH 7,17PaCO₂ 17 mmHg (2,3 kPa)HCO₃⁻ 6 mmol/L
  1. 1адекватна компенсація
  2. 2додатковий респіраторний ацидоз
  3. 3додатковий респіраторний алкалоз
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mVфібриляція передсердьшлуночкова бігемініясинусовий ритм зі шлуночковими екстрасистолами (PVC)нормальний синусовий ритм

Інтерпретуйте цю ритмограму у відведенні II. Який це ритм? Натисніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1фібриляція передсердь
  2. 2шлуночкова бігемінія
  3. 3синусовий ритм зі шлуночковими екстрасистолами (PVC)
  4. 4нормальний синусовий ритм
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ця стрічка у відведенні II показує атріовентрикулярну блокаду II ступеня I типу (Венкебаха). На скільки збільшується інтервал PR від першого до другого скорочення групи (ΔPR), у секундах?

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
ΔPR = s

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: D · Pass the first part into the toilet, then catch the middle part in the pot

Чому це відповідь

After cleaning, the first stream flushes bacteria from the urethra, so the midstream part is collected in a sterile container. This reduces contamination.

Відповідь

D · Pass the first part into the toilet, then catch the middle part in the pot
2.Основи сестринської справи

Відповідь: D · Not start CPR, note the time, inform the team and support the family

Чому це відповідь

CPR is not attempted when a valid DNACPR decision applies. The nurse notes the time, follows local policy for verifying death, informs the medical team and supports the family.

Відповідь

D · Not start CPR, note the time, inform the team and support the family
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: A · Mixing up pounds and kilograms can lead to large dosing errors

Чому це відповідь

Pediatric doses are often calculated per kilogram. A weight recorded in pounds but read as kilograms gives a dose more than twice as high, so weight is recorded and used only in kilograms.

Відповідь

A · Mixing up pounds and kilograms can lead to large dosing errors
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: D · An infection may present as confusion in older adults, so assess further and report

Чому це відповідь

In older adults, infections such as urinary tract infection may present with new confusion, falls or reduced appetite rather than fever. Sudden confusion is assessed and reported, not dismissed as aging.

Відповідь

D · An infection may present as confusion in older adults, so assess further and report
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: D · Hold the dose and report so the white cell count can be checked

Чому це відповідь

Clozapine can cause agranulocytosis. A sore throat or fever may be the first sign of infection, so the nurse reports it and the neutrophil count is checked before more doses are given.

Відповідь

D · Hold the dose and report so the white cell count can be checked
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: D · Пітливість, тремтіння та глюкоза 62 mg/dL (3,4 mmol/L) після несподіваної зупинки інфузії

Чому це відповідь

Парентеральне харчування містить багато глюкози, і організм відповідає високим рівнем інсуліну. Якщо інфузія раптово припиняється, може настати рикошетна гіпоглікемія. Медсестра лікує низьку глюкозу за протоколом, інформує лікаря та дотримується політики щодо перерваної інфузії. Помірно підвищена глюкоза, непошкоджена пов'язка та невелика зміна ваги очікувані або незначні.

Відповідь

D · Пітливість, тремтіння та глюкоза 62 mg/dL (3,4 mmol/L) після несподіваної зупинки інфузії
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: A · Respiratory alkalosis from a low PaCO2

Чому це відповідь

Hyperventilation blows off CO2, raising the pH. Symptoms can include tingling of the lips and fingers and lightheadedness.

Відповідь

A · Respiratory alkalosis from a low PaCO2
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: C · A ruptured abdominal aortic aneurysm

Чому це відповідь

A ruptured AAA classically presents with pain, shock and a pulsatile mass. It is a surgical emergency needing immediate senior help and transfer to theatre.

Відповідь

C · A ruptured abdominal aortic aneurysm
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: D · Report it to the surgical team before surgery

Чому це відповідь

Hypokalemia increases the risk of arrhythmias during anesthesia and can prolong muscle weakness. Abnormal pre-operative results are reported to the surgeon and anesthetist, who decide whether to correct it or delay surgery.Перевірено за: Hypokalemia · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2025)

Відповідь

D · Report it to the surgical team before surgery
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: D · High calcium increases the risk of digoxin toxicity

Чому це відповідь

Hypercalcemia, like hypokalemia and hypomagnesemia, makes the heart more sensitive to digoxin and raises the risk of toxic arrhythmias. Nausea and bradycardia suggest toxicity, so the nurse holds the dose and reports the findings.

Відповідь

D · High calcium increases the risk of digoxin toxicity
11.Фармакологія

Відповідь: A · To watch for anaphylaxis, which usually starts within minutes

Чому це відповідь

Anaphylaxis after vaccination is rare but usually begins soon after the injection. Staff and adrenaline must be available during the observation period.

Відповідь

A · To watch for anaphylaxis, which usually starts within minutes
12.Фармакологія

Відповідь: D · X активніший за Y, і обидва мають однакову ефективність

Чому це відповідь

Нижча EC50 означає, що для половини ефекту потрібно менше препарату, тож X активніший. Обидва досягають однакового максимуму, тож їхня ефективність рівна.

Відповідь

D · X активніший за Y, і обидва мають однакову ефективність
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: C · Several samples, ideally including early-morning sputum

Чому це відповідь

Usually three sputum samples, including an early-morning sample, are sent for smear microscopy, culture and molecular testing. Deep coughed sputum, not saliva, is needed. Samples are collected before treatment where possible and in a way that limits exposure to others.

Відповідь

C · Several samples, ideally including early-morning sputum
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: D · Urgent needle or finger decompression of the right chest

Чому це відповідь

These signs indicate a tension pneumothorax, which causes obstructive shock. It is decompressed immediately (needle or finger thoracostomy) without waiting for an X-ray, followed by a chest drain. The nurse gives high-flow oxygen and calls for senior help.

Відповідь

D · Urgent needle or finger decompression of the right chest
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: D · A patient with heart failure

Чому це відповідь

Pioglitazone can cause fluid retention and oedema, which can worsen heart failure. It is contraindicated in patients with heart failure. Weight gain and an increased fracture risk are other effects.

Відповідь

D · A patient with heart failure
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: A · Обережні внутрішньовенні рідини з ретельним контролем осмолярності, натрію та глюкози

Чому це відповідь

ГГС спершу лікують внутрішньовенними рідинами, які самі часто знижують глюкозу. Швидке падіння осмолярності загрожує набряком мозку, тому її знижують поступово. Інсулін додають із низькою швидкістю, якщо є кетони або глюкоза перестає падати з рідинами. Профілактика ВТЕ важлива через високий ризик тромбоутворення.

Відповідь

A · Обережні внутрішньовенні рідини з ретельним контролем осмолярності, натрію та глюкози
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: B · Intrinsic factor from the stomach is no longer made

Чому це відповідь

Parietal cells of the stomach make intrinsic factor, which is needed for B12 absorption in the terminal ileum. Without it, pernicious-type anaemia and neuropathy develop unless B12 is given by injection.

Відповідь

B · Intrinsic factor from the stomach is no longer made
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: C · "If I get a fever, I'll take paracetamol and see if it settles."

Чому це відповідь

Fever or feeling unwell during the nadir may mean neutropenic sepsis, which needs urgent assessment and antibiotics within an hour. Patients must call the emergency line straight away, not wait at home.

Відповідь

C · "If I get a fever, I'll take paracetamol and see if it settles."
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: A · At least 6 wet nappies a day and yellow stools

Чому це відповідь

Signs of adequate intake include 6 or more wet nappies and several yellow stools a day by day 5 or 6, steady weight gain and a content baby after feeds. Most babies regain birth weight by about 2 weeks.

Відповідь

A · At least 6 wet nappies a day and yellow stools
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: A · Central cyanosis, fast breathing and grunting

Чому це відповідь

Central cyanosis, tachypnoea and grunting indicate respiratory distress and need immediate assessment, oxygen and evaluation for causes such as infection, heart disease or lung problems.

Відповідь

A · Central cyanosis, fast breathing and grunting
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: D · Small pieces of soft cooked vegetables

Чому це відповідь

Round, firm foods such as whole grapes, nuts and popcorn can block a young child's airway. Soft foods cut into small pieces are safer, and children should always sit down and be supervised while eating.

Відповідь

D · Small pieces of soft cooked vegetables
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: A · No; it may ease discomfort but does not prevent febrile seizures

Чому це відповідь

Antipyretics relieve discomfort but have not been shown to prevent febrile seizure recurrence. Parents are taught seizure first aid, when to call for help and that most febrile seizures are harmless.

Відповідь

A · No; it may ease discomfort but does not prevent febrile seizures
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: B · If still awake after about 20 minutes, get up, do something calm and return when sleepy

Чому це відповідь

Stimulus control strengthens the bed as a cue for sleep. Getting up when unable to sleep, using the bed only for sleep and intimacy, and keeping a regular wake time are key parts.

Відповідь

B · If still awake after about 20 minutes, get up, do something calm and return when sleepy
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: D · Discuss benefits and risks, decide together with the prescriber and agree a relapse plan

Чому це відповідь

Recovery-oriented care values the person's choices and shared decision-making. Any change is planned with the prescriber, often by tapering slowly, with clear early warning signs and a plan for what to do if they appear.

Відповідь

D · Discuss benefits and risks, decide together with the prescriber and agree a relapse plan
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: m = 4,06 kg

Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.

Унції у фунти

15 oz/16 = 0,9375 lb
8 + 0,9375 = 8,938 lb

Фунти в кілограми

m = 8,938/2,2 = 4,063 ≈ 4,06 kg

Відповідь

m = 4,06 kg
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: c = 380 µmol/L

Розмірнісний аналіз: запишіть задану величину, потім помножте на коефіцієнти переведення у вигляді дробів (наприклад, 60 min/1 h або 1 mg/1000 mcg) так, щоб кожна зайва одиниця з’являлася один раз зверху й один раз знизу й скорочувалася. Коли залишиться лише шукана одиниця, обчислюйте. Використовуйте еквіваленти, наведені в питанні, і округлюйте лише остаточну відповідь.

Перетворити

c = 4,3·88,4 = 380,1 ≈ 380 µmol/L

Відповідь

c = 380 µmol/L
27.Розрахунок доз

Відповідь: V = 4,8 mL

Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.

Доза за масою тіла

D = 7,5·32 = 240 mg

Об’єм

V = 240/50 = 4,8 mL

На шприці

На цьому шприці 10 mL кожна мала лінія — це 0,2 mL.

Відповідь

V = 4,8 mL
28.Розрахунок доз

Відповідь: V = 0,36 mL

Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.

Однакові одиниці

0,36 mg = 360 mcg

Об’єм

V = 360/1000 = 0,36 mL

Відповідь

V = 0,36 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 83 gtt/min

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Час у хвилинах

3·60 = 180 min

Швидкість крапання

R = 1000·15/180 = 83,33 ≈ 83 gtt/min

Відповідь

R = 83 gtt/min

Біля ліжка округлюють до найближчої цілої краплі: 83 кр/хв.

30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: D = 60 mcg/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Концентрація

100000 mcg/250 mL = 400 mcg/mL

Доза за годину

9·400 = 3600 mcg/h

Доза за хвилину

D = 3600/60 = 60 mcg/min

Відповідь

D = 60 mcg/min
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: R = 6,5 mL/h

Інфузії гепарину та інсуліну: концентрація = units у пакеті/об’єм пакета (units/mL). Швидкість помпи (mL/h) = units за годину/концентрація, а units за годину = mL/h × концентрація. Для призначення з розрахунку на масу тіла спершу units/h = units/kg/h × маса тіла. Об’єм болюсу = потрібні units/концентрація у флаконі. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Units за годину

0,1·65 = 6,5 од./h

Концентрація

100/100 = 1 од./mL

Швидкість помпи

R = 6,5/1 = 6,5 mL/h

Відповідь

R = 6,5 mL/h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: D = 2,2 mcg/kg/min

Титровані інфузії: спершу знайдіть концентрацію в mcg/mL (mg × 1000/mL). Для призначення з розрахунку на масу тіла mcg/min = mcg/kg/min × маса тіла. Тоді mL/h = mcg/min × 60/концентрація. У зворотному напрямку mcg/kg/min = mL/h × концентрація/(60 × маса тіла). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Концентрація

400 000/250 = 1600 mcg/mL

Мікрограми за хвилину

5·1600 = 8000 mcg/h
8000/60 = 133,3 mcg/min

На кілограм

D = 133,3/61 = 2,186 ≈ 2,2 mcg/kg/min

Відповідь

D = 2,2 mcg/kg/min
33.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: B = 935 mL

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Загальне надходження

перорально: 100 + 120 = 220 mL
Внутрішньовенна інфузія: 125·12 = 1500 mL
в/в антибіотик: 1·100 = 100 mL
загальне надходження = 1820 mL

Загальне виведення

300 + 150 + 375 + 60 = 885 mL

Баланс

B = 1820 − 885 = 935 mL

Відповідь

B = 935 mL

Додатний: рідини надійшло більше, ніж виведено.

34.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: t = 5 h

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Залишок об’єму

500 − 200 = 300 mL

Час

t = 300/60 = 5 h

Відповідь

t = 5 h

Це приблизно 5 h 00 min, тож пакет закінчиться приблизно о 17:00.

35.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: NEWS2 = 9

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 26/min → 3
SpO₂ 94% → 1
на повітрі → 0
SBP 96 mmHg → 2
HR 132/min → 3
притомний (A) → 0
T 37,9 °C → 0

Додайте

NEWS2 = 3 + 1 + 0 + 2 + 3 + 0 + 0 = 9

Відповідь

NEWS2 = 9
36.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: помірний ризик

Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.

Оцініть кожен пункт

падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні → 0
супутній діагноз: так → 15
допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри → 0
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так → 20
хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок → 0
психічний стан: знає свої межі → 0

Додайте

Сума за Морс = 0 + 15 + 0 + 20 + 0 + 0 = 35

Рівень ризику

35 → помірний ризик

Відповідь

помірний ризик
37.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: некомпенсований

Читання газового складу крові (ROME): спершу pH: нижче за 7,35 — ацидемія, вище за 7,45 — алкалемія. Потім знайдіть показник, що це пояснює. PaCO₂ (норма 35–45 мм рт. ст., 4,7–6,0 кПа) — респіраторна частина й змінюється протилежно (Opposite) до pH у респіраторному розладі; HCO₃⁻ (норма 22–26 ммоль/л) — метаболічна частина й змінюється в тому самому напрямку, що й pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Інший показник вказує на компенсацію: норма означає відсутність компенсації; відхилення в напрямку, що повертає pH, поки pH усе ще відхилений, означає часткову компенсацію; нормальний pH за двох відхилених показників означає повну компенсацію. Межі трохи відрізняються між лабораторіями; це навчальні значення.

ROME, показник за показником

pH 7,53: алкалемія (вище за 7,45)
PaCO₂ 30 mmHg: низький (35–45)
HCO₃⁻ 24 mmol/L: звичайні значення (22–26)

Компенсація

некомпенсований

Відповідь

некомпенсований
38.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: адекватна компенсація

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Очікуваний PaCO₂

1,5·6 + 8 = 17 → 15–19 mmHg

Порівняйте

виміряний: 17 mmHg → адекватна компенсація

Відповідь

адекватна компенсація
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: синусовий ритм зі шлуночковими екстрасистолами (PVC)

Критерії ритмів (відведення II): синусовий ритм має позитивний зубець P перед кожним QRS, постійний PR 0,12–0,20 s і вузький QRS: нормальний синусовий ритм 60–100/min, синусова брадикардія нижче 60, синусова тахікардія понад 100. Фібриляція передсердь: немає зубців P, ізолінія з хвилями фібриляції та абсолютно неправильний R–R. Тріпотіння передсердь: пилкоподібні хвилі тріпотіння близько 250–350/min зі сталим коефіцієнтом провідності, наприклад 2:1 або 4:1. Атріовентрикулярна блокада I ступеня: синусовий ритм із постійним PR понад 0,20 s. Вузловий ритм: вузький QRS з частотою 40–60/min із відсутніми чи інвертованими зубцями P (PR менше 0,12 s або P після QRS). Шлуночкова екстрасистола (PVC) — це ранній, широкий (0,12 s або більше), химерний QRS без зубця P, із зубцем T в протилежному напрямку й зазвичай повною компенсаторною паузою; при бігемінії кожне друге скорочення є PVC.

П’ять кроків

1. Частота: 8 комплексів QRS за 6 s, × 10 = 80 за хвилину.
2. Ритм: регулярний (0,80 s), крім ранніх скорочень і паузи після кожного з них.
3. Зубці P: позитивні перед кожним вузьким QRS; відсутні перед ранніми широкими скороченнями.
4. Інтервал PR: 0,16 s, постійний, у межах 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,08 s у синусових скороченнях; ранні скорочення широкі (0,14 s) і химерні, зубець T спрямований в інший бік.

Інтерпретація

синусовий ритм зі шлуночковими екстрасистолами (PVC)

Відповідь

синусовий ритм зі шлуночковими екстрасистолами (PVC)
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: ΔPR = 0,12 s

Атріовентрикулярні блокади: позначте зубці P по порядку й перевірте, за якими з них слідує QRS. I ступінь: проводиться кожен P, PR постійний і понад 0,20 s. II ступінь, I тип (Мобітц I, Венкебах): PR подовжується від скорочення до скорочення, доки один зубець P не проводиться, потім цикл починається знову (групове скорочення). II ступінь, II тип (Мобітц II): PR проведених скорочень лишається сталим, а зубці P раптово не проводяться; QRS часто широкий. III ступінь (повна) блокада: зубці P і комплекси QRS регулярні, але незалежні, PR змінюється довільно, а частота передсердь вища за частоту замісного ритму (вузловий 40–60/min із вузьким QRS, шлуночковий 20–40/min із широким QRS). Блокаду 2:1 за однією стрічкою не можна віднести ні до I, ні до II типу.

Позначте зубці P по порядку

P–P = 1,00 s, регулярний; один зубець P із кожних 3 не проводиться

PR у кожній групі

PR₁ = 0,16 s, PR₂ = 0,28 s

Відповідь

ΔPR = 0,12 s

Найбільший крок у PR припадає між першим і другим скороченнями групи; наступні кроки менші, тому інтервали R–R скорочуються перед паузою.

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions