У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.
1Формули та методи
Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Метод
Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.
Пріоритезація та делегування
Метод
Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.
Лабораторні показники та електроліти
Метод
Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.
Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Метод
Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.
Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Метод
Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.
Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Метод
Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.
Акушерське медсестринство
Метод
Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.
Педіатричне медсестринство
Метод
Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.
Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Метод
Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.
Медсестринська математика та переведення одиниць
Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.
Інтерпретація ритмограми ЕКГ
Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.
2Задачі для практики
1.Основи сестринської справиСередня
What is a portable bladder scanner used for?
AMeasuring how much urine is in the bladder without a catheter
BDetecting kidney stones
CChecking the urine for blood and protein
DTaking a sterile sample of urine for culture without a catheter
2.Основи сестринської справиСкладна
A pressure ulcer shows full-thickness tissue loss with exposed bone. How is it classified?
ACategory 4
BSuspected deep tissue injury
CCategory 3
DCategory 2
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня
A patient has fallen, and the nurse completes an incident report. Which statement about this report is correct?
AIt is written factually and does not replace documenting the fall in the patient’s record
BIt is only needed when the patient is injured
CA copy of it is placed in the patient’s chart so all staff know about the fall
DIt replaces the need to document the fall in the patient’s record
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна
A patient with pulmonary tuberculosis has been on treatment. Which findings usually allow airborne isolation to end?
AThree negative sputum smears, clinical improvement and continued therapy
BOne negative chest x-ray after starting treatment
CThe cough has stopped, even with no sputum tests
DThe patient has been in hospital for one week and has taken every dose of medicine
5.Пріоритезація та делегуванняСередня
A nurse sees a nursing assistant leave a confused patient’s bed in the highest position after care. What should the nurse do?
ALower the bed now and remind the assistant why it matters
BAsk the family to lower the bed when they next visit
CWrite it in the assistant’s yearly review only
DLeave it because the patient is asleep
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна
A patient at 32 weeks of pregnancy feels dizzy and faint while lying flat on her back. What should the nurse do first?
ATurn her onto her left side
BSit her upright with her head between her knees
CGive her a sugary drink and keep her flat
DRaise her legs while she stays on her back
7.Клінічна сестринська справаСередня
A patient is having a 12-lead ECG. Where are the chest electrodes placed?
AAnywhere on the chest where the skin is clear
BOn both shoulders and both hips only
CIn a straight line down the centre of the sternum from top to bottom
DIn standard numbered positions across the front and left of the chest
8.Клінічна сестринська справаСкладна
У пацієнта після тотального ендопротезування кульшового суглоба раптово з'являються сильний біль у стегні, вкорочення та ротація ноги. Яке ускладнення найімовірніше?
AЗатримка сечі
BВивих протеза
CТромбоз глибоких вен гомілки
DІнфекція рани
9.Лабораторні показники та електролітиСередня
On the first day after major surgery, a patient's white cell count is 12,5 × 10³/µL, with no fever or wound signs. What is the best interpretation?
AA laboratory error, since surgery lowers white cells
BA sign of leukemia that needs bone marrow testing
CDefinite wound infection that needs antibiotics now
DA common stress response to surgery that is monitored
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна
A patient with diabetes had a glucose of 58 mg/dL (3,2 mmol/L), took 15 g of fast-acting carbohydrate and, 15 minutes later, the glucose is 64 mg/dL (3,6 mmol/L). The patient is alert. What should the nurse do next?
AGive a protein snack only and recheck tomorrow
BWait until the next meal before giving anything
CGive a long-acting insulin dose to stabilize it
DGive another 15 g of fast carbohydrate and recheck
11.ФармакологіяСередня
A child is starting methylphenidate for ADHD. Which advice is appropriate?
AExpect weight gain as the main side effect
BGive the drug only at weekends
CGive doses early in the day and monitor appetite and growth
DGive the last dose at bedtime to help the child sleep
12.ФармакологіяСкладна
Five days after starting clindamycin, a patient has frequent watery diarrhoea, abdominal cramps and a fever. What should the nurse suspect and do?
AA normal side effect; give loperamide and continue as usual
BC. difficile infection; send stool, use contact precautions, avoid antidiarrhoeals
CAn allergy to clindamycin; give an antihistamine and continue the antibiotic
DFood poisoning; encourage a high-fibre diet and plenty of milk products
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня
How big should a suction catheter be compared with the tracheostomy or endotracheal tube?
AExactly the same diameter as the tube, for a tight fit
BAny size, as the diameter does not matter
CNo more than half the internal diameter of the tube
DLarger than the tube, so that it clears it completely
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна
An older patient's varicose vein bursts at the ankle and bleeds heavily. What is the most effective first aid?
AApply a hot compress to the leg to help the vein close up
BLie the patient down, raise the leg and press firmly on the site
CKeep the leg hanging down over the bed
DStand the patient up so the blood flows away and clots faster
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня
Чому слід ретельно контролювати калій при внутрішньовенному введенні інсуліну при ДКА?
AІнсулін змушує нирки затримувати калій, тож рівень зросте
BІнсулін не впливає на калій при ДКА
CІнсулін розщеплює калій у кровотоці
DІнсулін переміщує калій у клітини, тож рівень може швидко впасти
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна
Пацієнт, що приймає літій, має поліурію та спрагу, а сеча не концентрується після десмопресину. Яка найімовірніша причина?
AСНАДГ, спричинений літієм
BЦентральний НД після черепно-мозкової травми
CНефрогенний НД, спричинений літієм
DНещодавно розвинений діабет 1 типу
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня
Why might a patient's platelet count be monitored while they receive heparin?
ATo check whether the heparin is causing anaemia
BTo detect heparin-induced thrombocytopenia
CTo see whether the patient has an infection
DTo measure the heparin dose in the blood exactly
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна
On day 3 after surgery, a patient has a temperature of 38,6 °C, respiratory rate 24/min, pulse 118/min, BP 92/58 mmHg and new confusion. What should the nurse do?
AEscalate urgently and start the sepsis pathway
BGive paracetamol and recheck in four hours
CRecord the observations and continue routine care
DEncourage oral fluids and wait for the doctor's round
19.Акушерське медсестринствоСередня
У новонародженого віком 18 годин з'явилася жовтяниця. Що це означає?
AПатологічну жовтяницю, що потребує негайної оцінки
BНормальний ефект вітаміну K
CНормальну фізіологічну жовтяницю, що не потребує подальших дій
DЖовтяницю грудного молока
20.Акушерське медсестринствоСкладна
At 4 hours, a newborn's temperature is 37,9 °C (100,2 °F). He is wrapped in three blankets under a heater. What should the nurse do first?
APlace him in a cold bath
BGive an antipyretic medicine immediately
CRemove extra layers and recheck
DStart antibiotics without further assessment
21.Педіатричне медсестринствоСередня
A child is in skin traction for a leg fracture. Which nursing action is correct?
AKeep the weights hanging freely, clear of the bed and floor
BLift the weights off when the child is uncomfortable
CRemove the traction tapes every hour to check the skin
DLet the weights rest on the floor while the child sleeps, so the pull is gentler
22.Педіатричне медсестринствоСкладна
A mother says her 3-month-old broke his thigh bone by crawling off the bed. What should concern the nurse?
AThigh fractures are common in young infants with soft bones
BBabies of this age often crawl and fall
CThe fracture is too small to need treatment and will heal by itself
DThe explanation does not fit the baby's stage of development
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня
How does repetitive transcranial magnetic stimulation (rTMS) differ from ECT?
AIt uses magnetic pulses on the scalp while the patient is awake, without causing a seizure
BIt involves surgically implanting electrodes deep in the brain under anaesthetic
CIt needs a general anaesthetic and causes a seizure, like ECT
DIt is given as a daily tablet that contains tiny magnetic particles
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна
A woman who is being abused by her partner says she will not leave him. What is the most appropriate response?
ATell her that if she stays and is hurt again, it will be her own fault because she was warned about the risks
BRespect her decision, give information about support services and help her make a safety plan
CTell her that she must leave him today or the nurse cannot help her
DCall her partner to discuss his behaviour with him
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Дозу записано о 12:25 (24-годинний формат). Який запис відповідає тому самому часу в 12-годинному форматі? Натисніть на нього.
12:25
112:25 PM
212:25 AM
32:25 PM
411:25 PM
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія починається о 19:35 і закінчується о 07:20 наступного ранку (24-годинний формат). Скільки хвилин t вона тривала?
19:3507:20
t = min
27.Розрахунок дозСередня
Пацієнт важить 18 kg. Призначена доза — 2 mg/kg на добу, розподілена на 4 рівні дози. Скільки міліграмів D вводять за одну дозу?
18 kg2 mg/kg/добу4× на добу
D = mg
28.Розрахунок дозСкладна
Інфузія містить 25000 одиниць препарату в 500 mL. Призначено 1000 одиниць на годину. Яку швидкість R ви встановите на помпі, у mL/h?
25000 од./500 mL1000 од./h
R = mL/h
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
Призначено 1000 mL протягом 12 годин. Через 5 годин ви бачите, що в мішку ще 720 mL, а інфузія все одно має завершитися вчасно. На яку швидкість R у mL/h треба переналаштувати помпу?
1000 mL / 12 hчерез 5 h: 720 mL
R = mL/h
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
Крапельниця крапає зі швидкістю 30 кр/хв через систему 60 кр/mL. У мішку залишилося 200 mL. Через скільки годин t він спорожніє? Округліть до одного знака після коми.
30 gtt/min60 gtt/mL200 mL
t = h
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Навчальний протокол передбачає болюс гепарину 60 units/kg для пацієнта масою 49 kg. Флакон містить 5 000 units/mL. Який об’єм V ви набираєте? Округліть до двох знаків після коми.
60 од./kg49 kg5 000 од./mL
V = mL
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія dopamine (400 mg в 250 mL) іде зі швидкістю 26 mL/h. Пацієнт важить 98 kg. Яку дозу D в mcg/kg/min отримує пацієнт? Округліть до одного знака після коми.
400 mg/250 mL26 mL/h98 kg
D = mcg/kg/min
33.Інфузійна терапія та водний балансСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 12 год. Пацієнт важить 84 kg. Знайдіть середній діурез U у mL/kg/h. Округліть до двох знаків після коми.
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 1000 mL вводять помпою зі швидкістю 120 mL/h. О 08:00 вже введено 600 mL. Через скільки годин t пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.
1000 mL600 mL введено120 mL/h
t = h
35.Шкали клінічного оцінюванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 18/min, SpO₂ 96% на додатковому кисні, артеріальний тиск 150/90 mmHg, пульс 64/min, притомний, температура 34,8 °C. Яка загальна сума балів NEWS2?
RR 18SpO₂ 96%O₂SBP 150HR 64AT 34,8 °C
NEWS2 =
36.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 20/min, SpO₂ 86% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 124/74 mmHg, пульс 88/min, притомний, температура 35,5 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.
RR 20SpO₂ 86%повітряSBP 124HR 88AT 35,5 °C
1низький
2низький–середній
3середній
4високий
37.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
Навчальний газовий склад артеріальної крові показує pH 7,43, PaCO₂ 48 mmHg (6,4 kPa) і HCO₃⁻ 31 mmol/L. Первинний розлад: метаболічний алкалоз. Наскільки він компенсований? Клікніть свою відповідь.
pH 7,43PaCO₂ 48 mmHg (6,4 kPa)HCO₃⁻ 31 mmol/L
1некомпенсований
2частково компенсований
3повністю компенсований
38.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
Навчальний газовий склад показує респіраторний ацидоз: pH 7,22, PaCO₂ 69 mmHg (9,2 kPa), HCO₃⁻ 27 mmol/L. Скористайтеся правилами «HCO₃⁻ зростає на 1 mmol/L на 10 мм рт. ст. (гострий) або на 3,5 mmol/L на 10 мм рт. ст. (хронічний)», щоб класифікувати його. Клікніть свою відповідь.
pH 7,22PaCO₂ 69 mmHg (9,2 kPa)HCO₃⁻ 27 mmol/L
1гострий
2хронічний
3гострий на тлі хронічного
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
Виміряйте інтервал QT та інтервал R–R на цій регулярній стрічці у відведенні II, потім обчисліть скоригований за частотою показник QTc за формулою Базетта QTc = QT/√RR (обидва в секундах). Відповідь дайте в секундах із трьома знаками після коми.
відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
QTc = s
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
Ця стрічка у відведенні II показує атріовентрикулярну блокаду з нерегулярним ритмом шлуночків. Скористайтеся методом 6 секунд, щоб знайти величину частота шлуночків в ударах за хвилину.
відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
частота шлуночків = bpm
3Розчини
1.Основи сестринської справи
Відповідь: A · Measuring how much urine is in the bladder without a catheter
Чому це відповідь
A bladder scanner uses ultrasound to estimate bladder volume, for example after a patient has voided. It helps detect retention and avoids unnecessary catheterisation.
Відповідь
A · Measuring how much urine is in the bladder without a catheter
2.Основи сестринської справи
Відповідь: A · Category 4
Чому це відповідь
Category 4 (Stage 4 in the US NPIAP system) involves full-thickness tissue loss with exposed bone, tendon or muscle. It carries a high risk of osteomyelitis and needs specialist input.
Відповідь
A · Category 4
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: A · It is written factually and does not replace documenting the fall in the patient’s record
Чому це відповідь
The nurse documents the facts of the fall, the assessment and the care given in the patient’s record. The incident report is a separate quality-improvement document and is not filed in the chart. Policies differ on whether the record notes that a report was made: many US facilities advise against it, while many UK services record the report reference. Falls are reported whether or not there is an injury.
Відповідь
A · It is written factually and does not replace documenting the fall in the patient’s record
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: A · Three negative sputum smears, clinical improvement and continued therapy
Чому це відповідь
Airborne precautions usually continue until the patient is on effective therapy, is improving clinically and has three negative sputum smears for acid-fast bacilli, according to policy.
Відповідь
A · Three negative sputum smears, clinical improvement and continued therapy
5.Пріоритезація та делегування
Відповідь: A · Lower the bed now and remind the assistant why it matters
Чому це відповідь
A high bed increases the risk of a serious fall, so the nurse corrects it at once and gives brief, clear feedback. Leaving it or delaying feedback leaves the patient at risk.
Відповідь
A · Lower the bed now and remind the assistant why it matters
6.Пріоритезація та делегування
Відповідь: A · Turn her onto her left side
Чому це відповідь
Lying on the back lets the uterus compress the inferior vena cava, reducing blood return to the heart. Turning to the left side relieves the pressure and restores the blood pressure.
Відповідь
A · Turn her onto her left side
7.Клінічна сестринська справа
Відповідь: D · In standard numbered positions across the front and left of the chest
Чому це відповідь
The six chest leads (V1–V6) have standard anatomical positions, from the 4th intercostal space beside the sternum to the mid-axillary line. Wrong placement can change the ECG and lead to misinterpretation.
Відповідь
D · In standard numbered positions across the front and left of the chest
8.Клінічна сестринська справа
Відповідь: B · Вивих протеза
Чому це відповідь
Вивих стегна після артропластики спричиняє раптовий біль, вкорочення й ротацію. Потрібні невідкладний огляд і вправлення; пацієнтів навчають обережності в рухах.
Відповідь
B · Вивих протеза
9.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: D · A common stress response to surgery that is monitored
Чому це відповідь
A mild leukocytosis is common after surgery because of tissue injury and the stress response. It is monitored along with temperature and wound assessment. A rising count after several days, or fever, suggests infection.Перевірено за:WBC count · MedlinePlus (NIH) (2025)
Відповідь
D · A common stress response to surgery that is monitored
10.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: D · Give another 15 g of fast carbohydrate and recheck
Чому це відповідь
The "15-15 rule" is repeated until the glucose is at least 70 mg/dL (3,9 mmol/L); UK guidance uses 4,0 mmol/L and 15–20 g of carbohydrate. Then a snack or meal with complex carbohydrate and protein is given if the next meal is not soon, to prevent recurrence.
Відповідь
D · Give another 15 g of fast carbohydrate and recheck
11.Фармакологія
Відповідь: C · Give doses early in the day and monitor appetite and growth
Чому це відповідь
Stimulants can cause insomnia, so doses are given in the morning and early afternoon. Reduced appetite can slow growth, so height and weight are tracked.
Відповідь
C · Give doses early in the day and monitor appetite and growth
12.Фармакологія
Відповідь: B · C. difficile infection; send stool, use contact precautions, avoid antidiarrhoeals
Чому це відповідь
Broad-spectrum antibiotics, especially clindamycin, allow C. difficile to overgrow and release toxins. Stool is tested, contact precautions with soap-and-water handwashing are used, and antidiarrhoeals are avoided because they keep toxin in the gut.
Відповідь
B · C. difficile infection; send stool, use contact precautions, avoid antidiarrhoeals
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: C · No more than half the internal diameter of the tube
Чому це відповідь
A catheter no larger than half the internal diameter of the tube lets air enter around it, reducing negative pressure in the lungs, atelectasis and hypoxaemia. Catheter size is often calculated from the tube size.
Відповідь
C · No more than half the internal diameter of the tube
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: B · Lie the patient down, raise the leg and press firmly on the site
Чому це відповідь
Bleeding from a varicose vein can be dramatic. Lying the patient flat and raising the leg above heart level lowers venous pressure, and firm direct pressure stops most bleeds. Medical review is needed afterwards, as it can recur.
Відповідь
B · Lie the patient down, raise the leg and press firmly on the site
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: D · Інсулін переміщує калій у клітини, тож рівень може швидко впасти
Чому це відповідь
Пацієнти з ДКА мають великий загальний дефіцит калію в організмі, навіть якщо калій у сироватці спочатку нормальний або високий. Інсулін переміщує калій у клітини, що може спричинити небезпечну гіпокаліємію. Калій перевіряють часто й додають до рідин за призначенням; якщо він дуже низький, введення інсуліну можуть відкласти до початку поповнення.
Відповідь
D · Інсулін переміщує калій у клітини, тож рівень може швидко впасти
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи
Відповідь: C · Нефрогенний НД, спричинений літієм
Чому це відповідь
Літій — поширена причина нефрогенного НД, при якому збиральні канальці не реагують на АДГ, тому десмопресин майже не діє. Тактика включає консультацію спеціаліста щодо літію, доступ до води та контроль рівнів натрію й літію.
Відповідь
C · Нефрогенний НД, спричинений літієм
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: B · To detect heparin-induced thrombocytopenia
Чому це відповідь
Heparin-induced thrombocytopenia is an immune reaction, usually 5–10 days after starting heparin, that lowers platelets and paradoxically causes thrombosis. Monitoring depends on risk and local policy.
Відповідь
B · To detect heparin-induced thrombocytopenia
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія
Відповідь: A · Escalate urgently and start the sepsis pathway
Чому це відповідь
These findings suggest sepsis with poor perfusion. Urgent medical review and a sepsis bundle, including blood cultures, antibiotics within an hour, lactate, fluids and urine output monitoring, improve survival.
Відповідь
A · Escalate urgently and start the sepsis pathway
19.Акушерське медсестринство
Відповідь: A · Патологічну жовтяницю, що потребує негайної оцінки
Чому це відповідь
Фізіологічна жовтяниця зазвичай з'являється після 24 годин. Жовтяниця в перші 24 години вказує на гемоліз (наприклад, несумісність за групою крові) або інфекцію й потребує визначення білірубіну та огляду лікаря.
Відповідь
A · Патологічну жовтяницю, що потребує негайної оцінки
20.Акушерське медсестринство
Відповідь: C · Remove extra layers and recheck
Чому це відповідь
Overheating from heavy wrapping or a heater can raise a newborn's temperature. The nurse removes extra layers, rechecks the temperature soon and assesses for signs of infection if it stays high.
Відповідь
C · Remove extra layers and recheck
21.Педіатричне медсестринство
Відповідь: A · Keep the weights hanging freely, clear of the bed and floor
Чому це відповідь
The weights must hang freely to keep a steady pull, and the ropes must run smoothly over the pulleys. The nurse checks the skin, circulation and sensation regularly without removing the traction unless allowed.
Відповідь
A · Keep the weights hanging freely, clear of the bed and floor
22.Педіатричне медсестринство
Відповідь: D · The explanation does not fit the baby's stage of development
Чому це відповідь
A 3-month-old cannot crawl, and femur fractures in non-mobile infants are rare without major force. A history that does not match the injury or the child's development is a key indicator of possible abuse, so safeguarding procedures are followed.
Відповідь
D · The explanation does not fit the baby's stage of development
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: A · It uses magnetic pulses on the scalp while the patient is awake, without causing a seizure
Чому це відповідь
rTMS stimulates specific brain areas with a magnetic coil held on the head. It does not need anaesthesia or cause a seizure and is used for depression that has not responded to medicines.
Відповідь
A · It uses magnetic pulses on the scalp while the patient is awake, without causing a seizure
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я
Відповідь: B · Respect her decision, give information about support services and help her make a safety plan
Чому це відповідь
Adults have the right to make their own decisions. Many survivors leave and return several times. The nurse documents carefully, provides resources and a safety plan, and keeps the door open for future help.
Відповідь
B · Respect her decision, give information about support services and help her make a safety plan
25.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: 12:25 PM
24-годинний формат часу: з 1 PM додавайте 12 до години (3:45 PM = 15:45). Від півночі до 12:59 AM — це 00:00–00:59, а 12:00–12:59 PM залишається 12:00–12:59. Переходячи назад, віднімайте 12 від годин 13–23 і додавайте PM; година 00 стає 12 AM. Час через північ рахуйте двома частинами: до 24:00 (00:00), потім від 00:00.
Переведіть годину
12 → 12 PM
Відповідь
12:25 PM
Відповідь
12:25 PM
26.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: t = 705 min
24-годинний формат часу: з 1 PM додавайте 12 до години (3:45 PM = 15:45). Від півночі до 12:59 AM — це 00:00–00:59, а 12:00–12:59 PM залишається 12:00–12:59. Переходячи назад, віднімайте 12 від годин 13–23 і додавайте PM; година 00 стає 12 AM. Час через північ рахуйте двома частинами: до 24:00 (00:00), потім від 00:00.
До півночі
19:35 → 24:00 = 265 min
Після півночі
00:00 → 07:20 = 440 min
Разом
t = 265 + 440 = 705 min
Відповідь
t = 705 min
27.Розрахунок доз
Відповідь: D = 9 mg
Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.
Усього на добу
2·18 = 36 mg
На одну дозу
D = 36/4 = 9 mg
Відповідь
D = 9 mg
28.Розрахунок доз
Відповідь: R = 20 mL/h
Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.
Концентрація
25000/500 = 50 од./mL
Швидкість помпи
R = 1000/50 = 20 mL/h
Відповідь
R = 20 mL/h
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: R = 102,9 mL/h
Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.
Початкова швидкість
1000/12 = 83,33 mL/h
Нова швидкість
R = 720/7 = 102,9 mL/h
Відповідь
R = 102,9 mL/h
У багатьох лікарнях таке коригування до 25 % дозволено без нового призначення; перевірте місцевий протокол.
30.Швидкість внутрішньовенних інфузій
Відповідь: t = 6,7 h
Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.
Швидкість у mL/h
30·60/60 = 30 mL/h
Залишковий час
t = 200/30 = 6,667 ≈ 6,7 h
Відповідь
t = 6,7 h
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії
Відповідь: V = 0,59 mL
Інфузії гепарину та інсуліну: концентрація = units у пакеті/об’єм пакета (units/mL). Швидкість помпи (mL/h) = units за годину/концентрація, а units за годину = mL/h × концентрація. Для призначення з розрахунку на масу тіла спершу units/h = units/kg/h × маса тіла. Об’єм болюсу = потрібні units/концентрація у флаконі. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Потрібна кількість одиниць
60·49 = 2 940 од.
Об’єм
V = 2940/5000 = 0,588 ≈ 0,59 mL
Відповідь
V = 0,59 mL
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії
Відповідь: D = 7,1 mcg/kg/min
Титровані інфузії: спершу знайдіть концентрацію в mcg/mL (mg × 1000/mL). Для призначення з розрахунку на масу тіла mcg/min = mcg/kg/min × маса тіла. Тоді mL/h = mcg/min × 60/концентрація. У зворотному напрямку mcg/kg/min = mL/h × концентрація/(60 × маса тіла). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Концентрація
400 000/250 = 1600 mcg/mL
Мікрограми за хвилину
26·1600 = 41600 mcg/h
41600/60 = 693,3 mcg/min
На кілограм
D = 693,3/98 = 7,075 ≈ 7,1 mcg/kg/min
Відповідь
D = 7,1 mcg/kg/min
33.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: U = 1,26 mL/kg/h
Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Загальний об’єм сечі
250 + 225 + 500 + 300 = 1275 mL
На кілограм за годину
U = 1275/(84·12) = 1,265 ≈ 1,26 mL/kg/h
Відповідь
U = 1,26 mL/kg/h
34.Інфузійна терапія та водний баланс
Відповідь: t = 3,3 h
Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Залишок об’єму
1000 − 600 = 400 mL
Час
t = 400/120 = 3,333 ≈ 3,3 h
Відповідь
t = 3,3 h
Це приблизно 3 h 20 min, тож пакет закінчиться приблизно о 11:20.
35.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: NEWS2 = 5
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.
Оцініть кожен параметр
RR 18/min → 0
SpO₂ 96% → 0
на кисні → 2
SBP 150 mmHg → 0
HR 64/min → 0
притомний (A) → 0
T 34,8 °C → 3
Додайте
NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 0 + 0 + 0 + 3 = 5
Відповідь
NEWS2 = 5
36.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: низький–середній
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.
Оцініть кожен параметр
RR 20/min → 0
SpO₂ 86% → 3
на повітрі → 0
SBP 124 mmHg → 0
HR 88/min → 0
притомний (A) → 0
T 35,5 °C → 1
Сума та «червоні» бали
NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 1 = 4
Принаймні один параметр дає 3.
Група ризику
низький–середній
Відповідь
низький–середній
Один бал 3 потребує термінового огляду, навіть якщо сума низька.
37.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: повністю компенсований
Читання газового складу крові (ROME): спершу pH: нижче за 7,35 — ацидемія, вище за 7,45 — алкалемія. Потім знайдіть показник, що це пояснює. PaCO₂ (норма 35–45 мм рт. ст., 4,7–6,0 кПа) — респіраторна частина й змінюється протилежно (Opposite) до pH у респіраторному розладі; HCO₃⁻ (норма 22–26 ммоль/л) — метаболічна частина й змінюється в тому самому напрямку, що й pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Інший показник вказує на компенсацію: норма означає відсутність компенсації; відхилення в напрямку, що повертає pH, поки pH усе ще відхилений, означає часткову компенсацію; нормальний pH за двох відхилених показників означає повну компенсацію. Межі трохи відрізняються між лабораторіями; це навчальні значення.
ROME, показник за показником
pH 7,43: у межах 7,35–7,45
PaCO₂ 48 mmHg: високий (35–45)
HCO₃⁻ 31 mmol/L: високий (22–26)
Компенсація
Клінічно перевірте також очікувану компенсацію: при метаболічному алкалозі PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21 = 40,7–44,7 mmHg, тож виміряний 48 mmHg указує на додатковий дихальний ацидоз (змішаний розлад). Відповідь вище — це класифікація для іспиту за правилом ROME.
повністю компенсований
Відповідь
повністю компенсований
38.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: гострий
Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.
Очікуваний HCO₃⁻
гострий: 24 + 1·2,9 = 26,9 mmol/L
хронічний: 24 + 3,5·2,9 = 34,15 mmol/L
Порівняйте
виміряний: 27 mmol/L → гострий
Відповідь
гострий
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГ
Відповідь: QTc = 0,491 s
QT і QTc: інтервал QT вимірюють від початку комплексу QRS до кінця зубця T. Він скорочується зі зростанням частоти серцевих скорочень, тому його коригують за частотою за допомогою інтервалу R–R у секундах: QTc за Базеттом = QT/√RR, а QTc за Фрідеріцією = QT/∛RR. Формулу Базетта використовує більшість підручників; вона надмірно коригує при швидкому ритмі, де віддають перевагу Фрідеріції. Межі різняться між джерелами: QTc понад приблизно 0,45 s у чоловіків або 0,46 s у жінок зазвичай називають подовженим, а понад 0,50 s — різко подовженим.
Виміряйте
QT = 9,5 × 0,04 = 0,38 s
RR = 15 × 0,04 = 0,60 s
Формула Базетта
QTc = 0,38/√0,60 = 0,38/0,7746 = 0,491 s
Відповідь
QTc = 0,491 s
Вище звичайних меж як для чоловіків (близько 0,45 s), так і для жінок (близько 0,46 s): подовжений. (491 ms)
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГ
Відповідь: частота шлуночків = 40 bpm
Атріовентрикулярні блокади: позначте зубці P по порядку й перевірте, за якими з них слідує QRS. I ступінь: проводиться кожен P, PR постійний і понад 0,20 s. II ступінь, I тип (Мобітц I, Венкебах): PR подовжується від скорочення до скорочення, доки один зубець P не проводиться, потім цикл починається знову (групове скорочення). II ступінь, II тип (Мобітц II): PR проведених скорочень лишається сталим, а зубці P раптово не проводяться; QRS часто широкий. III ступінь (повна) блокада: зубці P і комплекси QRS регулярні, але незалежні, PR змінюється довільно, а частота передсердь вища за частоту замісного ритму (вузловий 40–60/min із вузьким QRS, шлуночковий 20–40/min із широким QRS). Блокаду 2:1 за однією стрічкою не можна віднести ні до I, ні до II типу.
Частота передсердь
P–P = 23 малих клітинок = 0,92 s → 1500 ÷ 23 = 65,22 ≈ 65 за хвилину
Частота шлуночків
4 комплексів QRS за 6 s × 10 = 40 за хвилину
Відповідь
частота шлуночків = 40 bpm
Відповідь
частота шлуночків = 40 bpm
II ступінь, II тип: 3 зубців P на кожні 2 комплексів QRS зі сталим PR.
Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.