Тестові питання у стилі NCLEX (RN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 40 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Добова доза
mg/day = mg/kg/day × маса тіла (kg)
Кількість доз на добу
кількість = 24 h / інтервал між дозами (h)
Фунти в кілограми
kg = lb / 2,2
Концентрація інфузії
units/mL = units у пакеті / об’єм пакета
Швидкість помпи
mL/h = доза за годину / концентрація
Титрована інфузія
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Доза за швидкістю помпи
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Одиниці
1 mg = 1000 mcg

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

What is the main purpose of a wound drain after surgery?

  1. ATo keep the wound edges apart until it heals
  2. BTo remove fluid or blood that could collect and delay healing
  3. CTo measure the temperature inside the wound
  4. DTo give antibiotics directly into the wound until it has fully healed
2.Основи сестринської справиСкладна

A patient standing for the first time after surgery becomes pale, sweaty and dizzy. What should the nurse do first?

  1. AGive the patient a sugary drink while standing
  2. BHelp the patient sit or lie down safely
  3. CLeave the patient standing and fetch the blood pressure machine
  4. DEncourage the patient to keep walking to build strength
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

Why should a child’s weight be recorded only in kilograms?

  1. AScales that show kilograms are always more accurate than those that show pounds
  2. BChildren weigh less, so smaller units are needed
  3. CMixing up pounds and kilograms can lead to large dosing errors
  4. DKilograms are easier for parents to remember
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

A nurse calculates a child’s prescribed dose and finds it is ten times higher than the usual dose for the child’s weight. What should the nurse do?

  1. AGive half the dose and watch the child closely
  2. BHold the dose and verify it with the prescriber and pharmacist
  3. CGive it, because the prescriber must have a reason
  4. DGive one-tenth of the dose without telling anyone about it
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

A patient receiving an aminoglycoside antibiotic, such as gentamicin, reports ringing in the ears. What should the nurse do?

  1. AReassure the patient that it is a normal effect
  2. BGive the next dose early to finish the course
  3. CAdvise the patient to use ear drops
  4. DHold the next dose and report it promptly
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

Which patient is the most appropriate to assign to an LPN/LVN?

  1. AA patient on a new IV medication that needs frequent titration
  2. BA patient with a long-standing tracheostomy who needs routine suctioning and care
  3. CA patient with a tracheostomy placed this morning who is coughing up blood
  4. DA patient who has just arrived from the emergency department with pneumonia and confusion
7.Клінічна сестринська справаСередня

Why are patients with atrial fibrillation often given anticoagulants?

  1. ATo convert the rhythm back to normal
  2. BTo lower the blood pressure
  3. CTo reduce the risk of stroke from clots in the atria
  4. DTo slow the heart rate directly and prevent palpitations
8.Клінічна сестринська справаСкладна

A patient with poorly controlled hyperthyroidism develops a high fever, very fast heart rate, agitation and vomiting during an infection. What is likely?

  1. AAddisonian crisis
  2. BMyxoedema coma
  3. CHypoglycaemia
  4. DThyroid storm
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

Which instruction is correct for a patient taking an oral potassium chloride supplement?

  1. ATake it with food and a full glass of water, and do not crush extended-release tablets
  2. BCrush the extended-release tablets and mix them with a little water if needed
  3. CTake it on an empty stomach with only a small sip of water to speed absorption
  4. DUse a salt substitute as well, so less of the tablet is needed each day
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

У пацієнтки з метастатичним раком грудей кальцій 13,2 mg/dL (3,3 mmol/L), вона сплутана й має закреп. Яке призначене лікування очікує розпочати медсестра першим?

  1. AСуворий постільний режим
  2. BПероральні добавки кальцію
  3. CТіазидний діуретик
  4. DВнутрішньовенний 0,9% натрію хлорид
11.ФармакологіяСередня

A patient with a peanut allergy is taught to use an adrenaline auto-injector. Which statement is correct?

  1. AUse it only if the antihistamine has not worked after an hour
  2. BKeep it at home so it is not lost
  3. CThere is no need to see a doctor if the swelling goes down
  4. DCall emergency services after using it, even if symptoms improve
12.ФармакологіяСкладна

An older patient on amlodipine develops ankle swelling and is prescribed furosemide. She then becomes dizzy and falls. What does this sequence illustrate?

  1. AA prescribing cascade
  2. BEnzyme induction
  3. CA type B allergic reaction
  4. DDrug tolerance
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

How big should a suction catheter be compared with the tracheostomy or endotracheal tube?

  1. AAny size, as the diameter does not matter
  2. BExactly the same diameter as the tube, for a tight fit
  3. CNo more than half the internal diameter of the tube
  4. DLarger than the tube, so that it clears it completely
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

A 25-year-old non-smoker has wheeze and cough that come and go, worse at night and after exercise. Spirometry improves markedly after a bronchodilator. Which diagnosis is most likely?

  1. AIdiopathic pulmonary fibrosis
  2. BCOPD
  3. CHeart failure
  4. DAsthma
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

A patient has acute low back pain with no red flags. Which advice is most appropriate?

  1. AStay in bed for two weeks until the pain is gone
  2. BAvoid all movement until an MRI scan has been done
  3. CStay as active as possible and use simple pain relief
  4. DWear a rigid back brace all day and night for at least three months
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

A patient with long-standing diabetes suddenly has many new floaters and painless loss of vision in one eye. What is most likely, and what is needed?

  1. ADry eyes, needing lubricating drops
  2. BA migraine aura, needing pain relief
  3. CNormal ageing of the lens, needing new glasses
  4. DA bleed into the eye from retinopathy, needing urgent review
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

Which group of findings suggests obstruction of the bile duct?

  1. ARed urine, black stools and a high blood glucose
  2. BNormal skin colour with diarrhoea and fever
  3. CPale urine, dark stools and a flapping tremor
  4. DJaundice, dark urine, pale stools and itching
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

A patient taking IV antibiotics has three unexplained loose stools in 24 hours. What should the nurse do first?

  1. AMove the patient to a bay with other patients to watch them closely
  2. BWait two days to see if the diarrhoea settles
  3. CGive loperamide after each loose stool and continue as usual
  4. DIsolate the patient and send a stool sample for testing
19.Акушерське медсестринствоСередня

Коли зазвичай проводять скринінг товщини комірцевого простору в першому триместрі?

  1. AПриблизно на 28–32-му тижні
  2. BПриблизно на 18–22-му тижні
  3. CПриблизно на 6–8-му тижні
  4. DПриблизно на 11–14-му тижні
20.Акушерське медсестринствоСкладна

A woman at 37 weeks has severe itching of the palms and soles, worse at night, without a rash. Which condition should be considered?

  1. AIntrahepatic cholestasis of pregnancy
  2. BPre-eclampsia only
  3. CAn allergy to washing detergents
  4. DNormal stretching of the abdominal skin
21.Педіатричне медсестринствоСередня

Який набір ознак типовий для нефротичного синдрому в дитини?

  1. AГарячка, болісне сечовипускання й біль у спині
  2. BВиражена протеїнурія, низький альбумін сироватки й генералізований набряк
  3. CКров у сечі, високий артеріальний тиск і нещодавній біль у горлі
  4. DЧасте сечовипускання, спрага й втрата ваги
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

A preterm baby on milk feeds develops a distended abdomen, larger gastric aspirates and blood in the stool. What should the nurse do first?

  1. ARecord it and review at the next feed
  2. BIncrease the feeds to help the bowel work
  3. CStop feeds and report at once
  4. DGive a glycerine suppository and wait
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

A patient who has started chlorpromazine feels dizzy when she gets out of bed. What should the nurse teach her?

  1. AStop the medicine if the dizziness happens more than once
  2. BDrink a cup of strong coffee before getting out of bed each morning
  3. CGet up quickly to get the blood flowing to the brain
  4. DSit on the edge of the bed for a moment and then stand up slowly
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

Which patient should the nurse check first?

  1. AA patient with OCD who is late for breakfast because of a long washing ritual in the bathroom
  2. BA patient given IM haloperidol and lorazepam 30 minutes ago who is hard to rouse, breathing 8/min
  3. CA patient with schizophrenia who wants a cigarette break in the garden
  4. DA patient with depression who is asking for help to phone his mother
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
12,4305 mL? mLокруглюйте до 0,1 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Розрахунок дози для ін’єкції дає 12,4305 mL. Правило в цій вправі таке: об’єми від 1 mL і більше округлюють до десятих часток mL. Яке значення x ви запишете?

12,4305 mL
x = mL
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
2,5 mcg/kg/min? mg/h107 kg1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Призначення: 2,5 mcg/kg/min для пацієнта, що важить 107 kg. Виразіть швидкість дозування D у mg/h. Округліть до двох знаків після коми.

2,5 mcg/kg/min107 kg
D = mg/h
27.Розрахунок дозСередня
024681010 mL

Дитині масою 32 kg призначено 2 mg/kg препарату. Вихідний розчин містить 40 mg/mL. Наберіть дозу: який об’єм V ви вводите?

32 kg2 mg/kg40 mg/mL
V = mL
28.Розрахунок дозСкладна
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Призначено 3280 мікрограмів. Ампула містить 4 mg/mL. Наберіть дозу в шприц на 1 mL: який об’єм V ви вводите?

3280 mcg4 mg/mL
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
60 gtt/mL90 mL/h? gtt/min

Інфузію призначено зі швидкістю 90 mL/h, але помпи немає. Її вводять самопливом через систему з 60 gtt/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину.

90 mL/h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
200 mg250 mL24 mL/h? mcg/min

Інфузія 200 mg в 250 mL вводиться зі швидкістю 24 mL/h. Скільки мікрограмів за хвилину D отримує пацієнт?

200 mg/250 mL24 mL/h
D = mcg/min
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСередня
100 од.100 mLінсулін короткої дії? mL/h3 од./h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія містить 100 units інсуліну короткої дії в 100 mL. Призначено 3 units/h. Знайдіть швидкість помпи R в mL/h. Округліть до одного знака після коми.

100 од./100 mL3 од./h
R = mL/h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСкладна
50 mg250 mLnitroglycerin? mL/h73 kg40 mcg/min

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнтові масою 73 kg призначено nitroglycerin зі швидкістю 40 mcg/min. Пакет містить 50 mg в 250 mL. Знайдіть швидкість помпи R в mL/h. Округліть до одного знака після коми.

50 mg/250 mL40 mcg/min73 kg
R = mL/h
33.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 12 годжеле100 mLчай200 mLкубики льоду200 mLВнутрішньовенна інфузія50 mL/h × 12 hв/в антибіотик2 × 100 mLсеча275 mLсеча250 mLрановий дренаж110 mLблювання150 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 12 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть загальне надходження I у mL. Рахуйте кубики льоду як половину їхнього об’єму.

желе: 100 mLчай: 200 mLкубики льоду: 200 mLВнутрішньовенна інфузія: 50 mL/h × 12 hв/в антибіотик: 2 × 100 mL
I = mL
34.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
1000 mL800 mL введено150 mL/h19:30t = ? h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 1000 mL вводять помпою зі швидкістю 150 mL/h. О 19:30 вже введено 800 mL. Через скільки годин t пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

1000 mL800 mL введено150 mL/h
t = h
35.Шкали клінічного оцінюванняСередня
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 9/min, SpO₂ 98% на додатковому кисні, артеріальний тиск 102/62 mmHg, пульс 50/min, притомний, температура 36,9 °C. Яка загальна сума балів NEWS2?

RR 9SpO₂ 98%O₂SBP 102HR 50AT 36,9 °C
NEWS2 =
36.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1низькийнизький–середнійсереднійвисокий

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 10/min, SpO₂ 88% на додатковому кисні, артеріальний тиск 106/64 mmHg, пульс 114/min, притомний, температура 35,2 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.

RR 10SpO₂ 88%O₂SBP 106HR 114AT 35,2 °C
  1. 1низький
  2. 2низький–середній
  3. 3середній
  4. 4високий
37.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня

Навчальні значення: Na⁺ 129 ммоль/л, глюкоза 4,4 ммоль/л і сечовина 5,8 ммоль/л. Обчисліть осмолярність сироватки Osm = 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина до найближчого цілого.

Na⁺ 129 mmol/Lглюкоза 4,4 mmol/Lсечовина 5,8 mmol/L
Osm = mOsm/kg
38.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна

На рівні моря навчальний газовий склад за 35 % кисню показує PaO₂ 65 mmHg (8,7 kPa) і PaCO₂ 35 mmHg (4,7 kPa). Скористайтеся PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8, щоб знайти A–a-градієнт.

FiO₂ 35%PaO₂ 65 mmHg (8,7 kPa)PaCO₂ 35 mmHg (4,7 kPa)
A–a-градієнт = mmHg
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mV

На цій стрічці у відведенні II видно синусовий ритм з однією паузою. Виміряйте пауза, інтервал R–R через неї, в секундах.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
пауза = s
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mVвузловий ритматріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)асистоліяідіовентрикулярний ритм

Визначте ритм на цій стрічці у відведенні II. Натисніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1вузловий ритм
  2. 2атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)
  3. 3асистолія
  4. 4ідіовентрикулярний ритм

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: B · To remove fluid or blood that could collect and delay healing

Чому це відповідь

Drains let blood, serous fluid or pus escape, preventing collections such as seromas and haematomas. The nurse records the amount and type of drainage.

Відповідь

B · To remove fluid or blood that could collect and delay healing
2.Основи сестринської справи

Відповідь: B · Help the patient sit or lie down safely

Чому це відповідь

These signs suggest postural hypotension and a risk of fainting. The nurse lowers the patient safely first, then checks blood pressure and pulse and reports the finding.

Відповідь

B · Help the patient sit or lie down safely
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: C · Mixing up pounds and kilograms can lead to large dosing errors

Чому це відповідь

Pediatric doses are often calculated per kilogram. A weight recorded in pounds but read as kilograms gives a dose more than twice as high, so weight is recorded and used only in kilograms.

Відповідь

C · Mixing up pounds and kilograms can lead to large dosing errors
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: B · Hold the dose and verify it with the prescriber and pharmacist

Чому це відповідь

Tenfold errors are common in pediatrics, usually from decimal or unit mistakes. The nurse holds the dose and clarifies it, and never changes the dose on their own.

Відповідь

B · Hold the dose and verify it with the prescriber and pharmacist
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: D · Hold the next dose and report it promptly

Чому це відповідь

Aminoglycosides can cause ototoxicity, which may be permanent. Tinnitus or hearing loss is reported promptly, and drug levels and kidney function are checked.

Відповідь

D · Hold the next dose and report it promptly
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: B · A patient with a long-standing tracheostomy who needs routine suctioning and care

Чому це відповідь

Routine tracheostomy care for a stable, long-term patient fits the LPN/LVN role in most settings. Fresh or bleeding tracheostomies, new admissions and titrated IV drugs need RN assessment.

Відповідь

B · A patient with a long-standing tracheostomy who needs routine suctioning and care
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: C · To reduce the risk of stroke from clots in the atria

Чому це відповідь

In AF the atria do not contract effectively, so blood can pool and clot, especially in the left atrial appendage. A clot can travel to the brain, so anticoagulation reduces stroke risk.

Відповідь

C · To reduce the risk of stroke from clots in the atria
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: D · Thyroid storm

Чому це відповідь

Thyroid storm is a life-threatening worsening of hyperthyroidism, often triggered by infection or surgery. It needs urgent treatment with cooling, beta-blockade and antithyroid drugs.

Відповідь

D · Thyroid storm
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: A · Take it with food and a full glass of water, and do not crush extended-release tablets

Чому це відповідь

Oral potassium can irritate the esophagus and stomach, so it is taken with food and plenty of fluid, and extended-release forms are swallowed whole. Most salt substitutes contain potassium chloride and can add to the risk of hyperkalemia.Перевірено за: Potassium (drug information) · MedlinePlus (NIH) (2024)

Відповідь

A · Take it with food and a full glass of water, and do not crush extended-release tablets
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: D · Внутрішньовенний 0,9% натрію хлорид

Чому це відповідь

Гіперкальціємія спричиняє великі об'єми сечі та зневоднення. Внутрішньовенний фізіологічний розчин відновлює об'єм і допомагає нирками виводити кальцій; бісфосфонати зазвичай слідують. Тіазиди зменшують виведення кальцію, а іммобілізація вивільняє кальцій з кісток.Перевірено за: Hypercalcemia · MedlinePlus (NIH) (2026)

Відповідь

D · Внутрішньовенний 0,9% натрію хлорид
11.Фармакологія

Відповідь: D · Call emergency services after using it, even if symptoms improve

Чому це відповідь

Anaphylaxis can recur after the adrenaline wears off (a biphasic reaction). The person always calls for help after using it, carries two auto-injectors and uses adrenaline early.

Відповідь

D · Call emergency services after using it, even if symptoms improve
12.Фармакологія

Відповідь: A · A prescribing cascade

Чому це відповідь

In a prescribing cascade, an adverse effect of one drug is mistaken for a new condition and treated with another drug, which brings new risks. Amlodipine oedema does not respond well to diuretics; reviewing the original drug is better.

Відповідь

A · A prescribing cascade
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: C · No more than half the internal diameter of the tube

Чому це відповідь

A catheter no larger than half the internal diameter of the tube lets air enter around it, reducing negative pressure in the lungs, atelectasis and hypoxaemia. Catheter size is often calculated from the tube size.

Відповідь

C · No more than half the internal diameter of the tube
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: D · Asthma

Чому це відповідь

Asthma typically causes variable symptoms with reversible airflow obstruction. COPD usually affects older people with a smoking history and causes persistent, poorly reversible obstruction. Fibrosis gives a restrictive pattern.

Відповідь

D · Asthma
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: C · Stay as active as possible and use simple pain relief

Чому це відповідь

Most acute low back pain improves within weeks. Staying active, simple analgesia and gradual return to normal activities help recovery. Imaging is usually not needed without red flags.

Відповідь

C · Stay as active as possible and use simple pain relief
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: D · A bleed into the eye from retinopathy, needing urgent review

Чому це відповідь

Proliferative diabetic retinopathy causes fragile new blood vessels that can bleed into the vitreous, causing sudden floaters or vision loss. It needs same-day or urgent ophthalmology review. Retinal detachment is also possible.

Відповідь

D · A bleed into the eye from retinopathy, needing urgent review
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: D · Jaundice, dark urine, pale stools and itching

Чому це відповідь

When bile cannot reach the gut, conjugated bilirubin enters the blood and urine (dark urine), stools lose their colour, and bile salts in the skin cause itching. Causes include gallstones and pancreatic cancer.

Відповідь

D · Jaundice, dark urine, pale stools and itching
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: D · Isolate the patient and send a stool sample for testing

Чому це відповідь

Unexplained diarrhoea in a patient on antibiotics should be treated as possible C. difficile. The patient is isolated promptly, a stool sample is sent and the antibiotics are reviewed with the medical team.

Відповідь

D · Isolate the patient and send a stool sample for testing
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: D · Приблизно на 11–14-му тижні

Чому це відповідь

Товщину комірцевого простору вимірюють приблизно між 11-м і 14-м тижнем, часто разом із біохімічними маркерами. Детальне УЗД анатомії плода проводять приблизно на 18–22-му тижні.

Відповідь

D · Приблизно на 11–14-му тижні
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: A · Intrahepatic cholestasis of pregnancy

Чому це відповідь

Itching of the hands and feet without a rash suggests intrahepatic cholestasis of pregnancy. Raised bile acids are linked with stillbirth, so liver function and bile acids are checked and timing of birth may be planned.

Відповідь

A · Intrahepatic cholestasis of pregnancy
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: B · Виражена протеїнурія, низький альбумін сироватки й генералізований набряк

Чому це відповідь

При нефротичному синдромі втрата білка знижує альбумін і спричиняє набряки, часто спершу навколо очей. Сеча кольору коли та гіпертензія після болю в горлі вказують на постстрептококовий гломерулонефрит.

Відповідь

B · Виражена протеїнурія, низький альбумін сироватки й генералізований набряк
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: C · Stop feeds and report at once

Чому це відповідь

Necrotising enterocolitis (NEC) is suspected. Feeds are stopped, the stomach is decompressed, the baby is monitored closely and the medical team is informed urgently for X-ray, antibiotics and possible surgery.

Відповідь

C · Stop feeds and report at once
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: D · Sit on the edge of the bed for a moment and then stand up slowly

Чому це відповідь

Many antipsychotics cause orthostatic hypotension through alpha-1 blockade. Rising slowly reduces dizziness and the risk of falls; the nurse also checks lying and standing blood pressure.

Відповідь

D · Sit on the edge of the bed for a moment and then stand up slowly
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: B · A patient given IM haloperidol and lorazepam 30 minutes ago who is hard to rouse, breathing 8/min

Чому це відповідь

Over-sedation with respiratory depression after rapid tranquillisation is a medical emergency. Airway, breathing and vital signs are checked immediately, and help is called.

Відповідь

B · A patient given IM haloperidol and lorazepam 30 minutes ago who is hard to rouse, breathing 8/min
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: x = 12,4 mL

Округлення: подивіться на цифру одразу після розряду, до якого округлюєте: 5 або більше округлює вгору, 4 або менше залишає цифру без змін. Округлюйте лише остаточну відповідь, ніколи проміжні кроки. Типові правила іспитів: об’єми від 1 mL і більше — до десятих, об’єми менше 1 mL — до сотих, швидкість крапель — до цілих крапель, а маса — до одного знака після коми; завжди дотримуйтеся правила, яке вказано в питанні.

Цифра в розряді: десяті

12.4305 → 4

Вирішує лише наступна цифра

12,4305 → 3
3 — це 4 або менше, тому 4 залишається.
Подальші цифри (05) не враховуються: округлюйте один раз, а не крок за кроком.

Округліть

x = 12,4 mL

Відповідь

x = 12,4 mL
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: D = 16,05 mg/h

Розмірнісний аналіз: запишіть задану величину, потім помножте на коефіцієнти переведення у вигляді дробів (наприклад, 60 min/1 h або 1 mg/1000 mcg) так, щоб кожна зайва одиниця з’являлася один раз зверху й один раз знизу й скорочувалася. Коли залишиться лише шукана одиниця, обчислюйте. Використовуйте еквіваленти, наведені в питанні, і округлюйте лише остаточну відповідь.

Складіть ланцюжок

D = 2,5 mcg/kg/min × 107 kg × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)

Обчисліть

D = 2,5·107·60/1000 = 16,05 mg/h

Відповідь

D = 16,05 mg/h
27.Розрахунок доз

Відповідь: V = 1,6 mL

Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.

Доза за масою тіла

D = 2·32 = 64 mg

Об’єм

V = 64/40 = 1,6 mL

На шприці

На цьому шприці 10 mL кожна мала лінія — це 0,2 mL.

Відповідь

V = 1,6 mL
28.Розрахунок доз

Відповідь: V = 0,82 mL

Набирання дози: об’єм = (призначена доза/концентрація вихідного розчину) × об’єм вихідного розчину. Спершу переведіть в однакові одиниці, потім перевірте, що об’єм вміщується в шприц і потрапляє на одну з його поділок.

Однакові одиниці

4 mg/mL = 4000 mcg/mL

Об’єм

V = 3280/4000 = 0,82 mL

Відповідь

V = 0,82 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 90 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Мілілітри за хвилину

90/60 = 1,5 mL/min

Швидкість крапання

R = 1,5·60 = 90 gtt/min

Відповідь

R = 90 gtt/min

Із мікрокрапельною системою (60 gtt/mL) gtt/min дорівнює mL/h.

30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: D = 320 mcg/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Концентрація

200000 mcg/250 mL = 800 mcg/mL

Доза за годину

24·800 = 19200 mcg/h

Доза за хвилину

D = 19200/60 = 320 mcg/min

Відповідь

D = 320 mcg/min
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: R = 3 mL/h

Інфузії гепарину та інсуліну: концентрація = units у пакеті/об’єм пакета (units/mL). Швидкість помпи (mL/h) = units за годину/концентрація, а units за годину = mL/h × концентрація. Для призначення з розрахунку на масу тіла спершу units/h = units/kg/h × маса тіла. Об’єм болюсу = потрібні units/концентрація у флаконі. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Концентрація

100/100 = 1 од./mL

Швидкість помпи

R = 3/1 = 3 mL/h

Відповідь

R = 3 mL/h
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: R = 12 mL/h

Титровані інфузії: спершу знайдіть концентрацію в mcg/mL (mg × 1000/mL). Для призначення з розрахунку на масу тіла mcg/min = mcg/kg/min × маса тіла. Тоді mL/h = mcg/min × 60/концентрація. У зворотному напрямку mcg/kg/min = mL/h × концентрація/(60 × маса тіла). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Концентрація

50 000/250 = 200 mcg/mL

Доза за годину

Призначення — за хвилину на всього пацієнта, тож маса тіла не потрібна.

40·60 = 2400 mcg/h

Швидкість помпи

R = 2400/200 = 12 mL/h

Відповідь

R = 12 mL/h
33.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: I = 1200 mL

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Додайте надходження

перорально: 100 + 200 = 300 mL
кубики льоду: 200/2 = 100 mL
Внутрішньовенна інфузія: 50·12 = 600 mL
в/в антибіотик: 2·100 = 200 mL
I = 1200 mL

Відповідь

I = 1200 mL
34.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: t = 1,3 h

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Залишок об’єму

1000 − 800 = 200 mL

Час

t = 200/150 = 1,333 ≈ 1,3 h

Відповідь

t = 1,3 h

Це приблизно 1 h 20 min, тож пакет закінчиться приблизно о 20:50.

35.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: NEWS2 = 5

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 9/min → 1
SpO₂ 98% → 0
на кисні → 2
SBP 102 mmHg → 1
HR 50/min → 1
притомний (A) → 0
T 36,9 °C → 0

Додайте

NEWS2 = 1 + 0 + 2 + 1 + 1 + 0 + 0 = 5

Відповідь

NEWS2 = 5
36.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: високий

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 10/min → 1
SpO₂ 88% → 3
на кисні → 2
SBP 106 mmHg → 1
HR 114/min → 2
притомний (A) → 0
T 35,2 °C → 1

Сума та «червоні» бали

NEWS2 = 1 + 3 + 2 + 1 + 2 + 0 + 1 = 10
Принаймні один параметр дає 3.

Група ризику

високий

Відповідь

високий

Сума 5 або більше потребує термінової клінічної реакції.

37.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: Osm = 268 mOsm/kg

Похідні показники: розрахункова осмолярність сироватки дорівнює 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина, де всі значення в ммоль/л (2·Na⁺ + глюкоза/18 + BUN/2,8, де глюкоза й BUN у мг/дл); норма — близько 275–295 мОсм/кг. Співвідношення P/F — це PaO₂, поділений на FiO₂ як частку. Альвеолярний тиск кисню на рівні моря дорівнює PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 мм рт. ст., а A–a-градієнт — це PAO₂ − PaO₂.

Розрахункова осмолярність

Osm = 2·129 + 4,4 + 5,8 = 268,2 ≈ 268 mOsm/kg

Відповідь

Osm = 268 mOsm/kg
38.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: A–a-градієнт = 140,8 mmHg

Похідні показники: розрахункова осмолярність сироватки дорівнює 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина, де всі значення в ммоль/л (2·Na⁺ + глюкоза/18 + BUN/2,8, де глюкоза й BUN у мг/дл); норма — близько 275–295 мОсм/кг. Співвідношення P/F — це PaO₂, поділений на FiO₂ як частку. Альвеолярний тиск кисню на рівні моря дорівнює PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 мм рт. ст., а A–a-градієнт — це PAO₂ − PaO₂.

Альвеолярний кисень

PAO₂ = 0,35·713 − 35/0,8 = 249,5 − 43,75 = 205,8 mmHg

Градієнт

A–a = 205,8 − 65 = 140,8 mmHg

Відповідь

A–a-градієнт = 140,8 mmHg
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: пауза = 1,68 s

Тахікардія з вузькими комплексами та паузи: надшлуночкова тахікардія (SVT) — це регулярна тахікардія близько 150–250/min із вузькими комплексами QRS; зубці P зазвичай не видно, бо вони сховані в комплексі QRS або зубці T. Синусова тахікардія в дорослого в спокої зазвичай нижча за приблизно 150/min, і перед кожним QRS є видимий зубець P; тріпотіння передсердь із провідністю 2:1 часто має частоту близько 150/min і показує пилкоподібні хвилі. У разі синусової зупинки синусовий вузол на мить перестає генерувати імпульси: пауза без зубця P і без QRS, довжина якої не дорівнює цілому числу циклів P–P (пауза точно в два-три цикли натомість вказує на синоатріальну блокаду виходу).

Виміряйте

42 малих клітинок від R до R через паузу

Перетворити

пауза = 42 × 0,04 s = 1,68 s

Порівняйте з P–P

1,68 ÷ 0,72 ≈ 2,3 циклів P–P, не ціле число

Відповідь

пауза = 1,68 s

У паузі зубця P немає, а пауза не дорівнює цілому числу циклів P–P: синусова зупинка. Пауза точно в два-три цикли вказувала б на синоатріальну блокаду виходу.

40.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: ідіовентрикулярний ритм

Інші шлуночкові ритми: torsades de pointes — це поліморфна шлуночкова тахікардія, зазвичай 150–250/min, при якій широкі комплекси змінюють висоту й скручуються навколо ізолінії, кілька поштовхів спрямовані вгору, потім вниз. Підручники пов’язують її з подовженим інтервалом QT, а препарат, який для неї називають настанови з реанімації, — магнію сульфат. Ідіовентрикулярний ритм — це шлуночковий замісний ритм: регулярний, широкий QRS (0,12 s або більше), без зубців P, 20–40/min (прискорений ідіовентрикулярний ритм має 40–100/min). Мономорфна VT має однакові широкі комплекси з частотою понад 100/min. VF хаотична, без жодного комплексу, що повторюється.

П’ять кроків

1. Частота: R–R = 42 малих клітинок, 1500 ÷ 42 ≈ 36 за хвилину.
2. Ритм: регулярний, кожен R–R дорівнює 1,68 s.
3. Зубці P: не виявляються.
4. Інтервал PR: не вимірюється.
5. QRS: 0,18 s, широкий (0,12 s або більше) і химерний, із зубцем T у протилежному напрямку.

Інтерпретація

ідіовентрикулярний ритм

Відповідь

ідіовентрикулярний ритм

Ідіовентрикулярний ритм — це замісний ритм: шлуночки беруть керування на себе, бо водії ритму вище від них вийшли з ладу.

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions