Тестові питання у стилі NCLEX (RN): шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 40 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Метод

  1. Перевіряйте глюкозу в кожного пацієнта з новою сплутаністю свідомості, слабкістю чи судомами.
  2. Використовуйте рівень свідомості як найраніше попередження про проблеми з мозком; зіниці й тріада Кушинга з’являються пізно.
  3. При невідкладних станах у діабеті розрізняйте DKA (кетони, ацидоз) та HHS (дуже висока осмолярність, зневоднення); спершу давайте рідину.
  4. Для натрію й води вирішіть, чи є надлишок АДГ (SIADH), чи його відсутність (DI), і коригуйте хронічні зміни повільно.
  5. При проблемах з нирками розділіть причину на преренальну, внутрішньониркову чи постренальну й стежте за калієм і рідиною.

Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Метод

  1. Запитайте, що може бути прихованим: внутрішня кровотеча, інфекція без гарячки, гіповентиляція за нормальної SpO₂.
  2. Використовуйте час після операції, щоб звузити ускладнення: кровотеча — за години, проблеми з грудною кліткою — за дні, проблеми з раною та витоками — пізніше.
  3. Щодо болю: оцініть, лікуйте мультимодальним знеболенням, повторно оцініть і контролюйте седацію при кожному опіоїді.
  4. Щодо онкологічних пацієнтів: будь-яку хворобу під час надиру розглядайте як нейтропенічний сепсис і знайте онкологічні невідкладні стани.
  5. Щодо опіків: враховуйте лише ділянки часткового та повного ураження, запускайте відлік Паркленда від моменту опіку й титруйте за діурезом.

Акушерське медсестринство

Метод

  1. Визначте, на якому етапі перебуває жінка: тиждень вагітності, стадія пологів чи день після пологів, і вирішіть, що є нормою саме тоді.
  2. Шукайте пацієнта, якому загрожує небезпека: матір, плід чи новонародженого, або кількох із них.
  3. Пов’яжіть знахідку з причиною: VEAL CHOP для децелерацій, чотири T для кровотечі, BUBBLE-HE після пологів.
  4. Спершу оберіть дію, що покращує кровотік і доставку кисню (положення на боці, припинення окситоцину, масаж дна матки), потім ескалуйте.

Педіатричне медсестринство

Метод

  1. Спершу з’ясуйте вік дитини: він визначає норму життєвих функцій, етапи розвитку й правильну шкалу болю.
  2. Оцініть прохідність дихальних шляхів, дихання та кровообіг, пам’ятаючи, що діти компенсують стан, а потім швидко погіршуються.
  3. Підберіть дію до етапу розвитку й залучіть родину.
  4. Перевірте, чи відповідь безпечна для дитини: з розрахунком на масу тіла, без аспірину при вірусних хворобах, без кодеїну до 12 років.

Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Метод

  1. Визначте, чи є безпосередня загроза: суїцид, насильство, невідкладний стан, пов’язаний із препаратом, або соматична хвороба.
  2. Спершу дійте заради безпеки: спостерігайте, приберіть засоби, деескалуйте, скасуйте шкідливий препарат, покличте допомогу.
  3. Оберіть терапевтичну відповідь: визнайте почуття, поверніть до реальності, уникайте хибних заспокоєнь і запитань «чому».
  4. Поважайте права: найменш обмежувальний варіант, згода й конфіденційність із її межами.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

Розрахунок доз

Доза за концентрацією
об’єм = доза / концентрація
Доза за масою тіла
доза = mg/kg × маса тіла
Таблетки
кількість = доза / доза в таблетці
Одиниці
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Метод

  1. Переведіть призначену дозу й концентрацію наявного препарату в одну одиницю.
  2. Використайте формулу «потрібна доза / наявна доза × кількість»: (D/H) × Q.
  3. Для доз з розрахунку на масу тіла спершу помножте на масу в kg, потім поділіть добову дозу на кількість прийомів.
  4. Спершу оцініть результат і перевірте, чи відповідь реалістична.

Швидкість внутрішньовенних інфузій

Швидкість помпи
mL/h = volume (mL)/time (h)
Швидкість крапання
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Тривалість інфузії
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Метод

  1. Швидкість помпи в mL/h: об’єм, поділений на час у годинах.
  2. Швидкість крапельниці в краплях/хв: об’єм × крапельний фактор, поділені на час у хвилинах.
  3. Для залишку часу: залишок об’єму, поділений на швидкість.
  4. Округлюйте так, як вимагає умова або обладнання.

Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Добова доза
mg/day = mg/kg/day × маса тіла (kg)
Кількість доз на добу
кількість = 24 h / інтервал між дозами (h)
Фунти в кілограми
kg = lb / 2,2
Концентрація інфузії
units/mL = units у пакеті / об’єм пакета
Швидкість помпи
mL/h = доза за годину / концентрація
Титрована інфузія
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Доза за швидкістю помпи
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Одиниці
1 mg = 1000 mcg

Інфузійна терапія та водний баланс

Holliday–Segar на годину
4 mL/kg (перші 10 kg) + 2 mL/kg (наступні 10 kg) + 1 mL/kg (кожен kg понад 20)
Holliday–Segar на добу
100 / 50 / 20 mL/kg для тих самих діапазонів
Водний баланс
надходження − виведення
Кубики льоду
зараховуються як половина їхнього об’єму
Діурез
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Тривалість інфузії
час (h) = залишок об’єму (mL) / швидкість (mL/h)
Введений об’єм
mL = швидкість × час

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

Why must a respirator such as an FFP3 or N95 mask be fit-tested?

  1. AFit-testing checks whether the patient is still infectious
  2. BIt must be tested to check it is the right colour
  3. CIt only protects if it seals closely to the wearer's face
  4. DFit-testing makes the mask reusable for a week
2.Основи сестринської справиСкладна

Вимірюють артеріальний тиск лежачи й стоячи. Який результат відповідає звичайному визначенню ортостатичної гіпотензії?

  1. AЗниження систолічного тиску на 20 mmHg або більше протягом 3 хвилин після вставання
  2. BЗростання частоти серцевих скорочень на 5 ударів за хвилину під час вставання
  3. CПідвищення систолічного тиску на 20 mmHg під час вставання
  4. DЗниження систолічного тиску на 5 mmHg або більше через 10 хвилин нерухомого стояння
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

Why is keeping a patient warm (normothermia) during surgery part of infection prevention?

  1. AWarm patients do not need antibiotic prophylaxis
  2. BWarmth sterilizes the surgical site
  3. CLow body temperature reduces blood flow and immune function in the wound
  4. DCold makes bacteria grow faster in the operating room air and on the drapes
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

A patient’s allergy band says “penicillin”, and an order has been written for amoxicillin. What should the nurse do?

  1. AGive an antihistamine first and then the drug
  2. BGive the drug and watch the patient closely
  3. CHold the drug and contact the prescriber
  4. DAsk the patient whether they would like to take it anyway
5.Пріоритезація та делегуванняСередня

Which medication order should the nurse question?

  1. APotassium chloride oral solution diluted in juice
  2. BOral potassium chloride with food
  3. CPotassium chloride by IV push
  4. DPotassium chloride diluted in an IV bag via a pump
6.Пріоритезація та делегуванняСкладна

A patient at 36 weeks of pregnancy has sudden severe abdominal pain, a hard, board-like uterus and dark vaginal bleeding. What should the nurse suspect?

  1. APlacental abruption, which is an emergency
  2. BNormal labor contractions starting
  3. CPlacenta previa, which is usually painless
  4. DA urinary tract infection
7.Клінічна сестринська справаСередня

What is one advantage of a direct oral anticoagulant (DOAC) such as apixaban compared with warfarin?

  1. AIt never interacts with other drugs
  2. BIt is safe in all patients with severe kidney failure
  3. CIt has no risk of bleeding
  4. DIt does not need routine INR monitoring
8.Клінічна сестринська справаСкладна

An adult with capacity refuses a blood transfusion for religious reasons, even though it may save their life. What should the nurse do?

  1. ASedate the patient so the transfusion can be given
  2. BRespect the refusal, check it is informed and document it, and inform the team
  3. CGive the transfusion while the patient is asleep, as it is in their best interests
  4. DAsk a family member to consent instead
9.Лабораторні показники та електролітиСередня

A nurse completed the hepatitis B vaccine series. Which result shows protective immunity?

  1. AA positive IgM anti-HBc
  2. BA raised ALT level
  3. CAnti-HBs of 10 mIU/mL or more
  4. DA positive HBsAg test
10.Лабораторні показники та електролітиСкладна

A patient on stable digoxin starts amiodarone. A week later, the patient has nausea and visual changes, and the digoxin level is above the range. What is the most likely explanation?

  1. AAmiodarone has raised the digoxin level
  2. BDigoxin has raised the amiodarone level
  3. CThe patient has started a viral illness
  4. DAmiodarone has lowered potassium only
11.ФармакологіяСередня

Why is aspirin avoided in children and teenagers with viral illnesses such as flu or chickenpox?

  1. AIt causes severe, permanent hearing loss in young children
  2. BIt is linked to Reye's syndrome, which harms the liver and brain
  3. CIt stops the vaccine from working
  4. DIt causes grey baby syndrome
12.ФармакологіяСкладна

Внутрішньовенна доза 500 mg дає початкову концентрацію в плазмі 10 mg/L. Який об'єм розподілу?

  1. A50 L
  2. B5000 L
  3. C500 L
  4. D5 L
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

How does ezetimibe lower cholesterol?

  1. AIt blocks cholesterol production by enzymes in the liver
  2. BIt reduces absorption of cholesterol from the gut
  3. CIt increases cholesterol loss in the urine
  4. DIt dissolves plaques already in the arteries
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

Під час тяжкого нападу астми PaCO₂ пацієнта зростає від низького до нормального, а сам він виглядає виснаженим. Що це означає?

  1. AЗразок, імовірно, венозний, і його можна проігнорувати
  2. BПацієнт втомлюється, і може розвинутися дихальна недостатність
  3. CНапад минає, і лікування можна зменшити
  4. DПацієнт гіпервентилює через тривогу
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСередня

A patient has acute glomerulonephritis with oedema and high blood pressure. Which nursing care is most appropriate?

  1. AGive large amounts of IV fluid
  2. BCheck the weight once a week
  3. CMonitor BP, fluid balance and daily weight
  4. DEncourage a high-salt diet to balance the fluids
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системиСкладна

Хронічну гіпонатріємію у пацієнта скоригували з 115 до 132 mmol/L за 24 години. Через два дні в нього з'явилися змазана мова, утруднене ковтання й слабкість кінцівок. Яка найімовірніша причина?

  1. AНормальне відновлення після гіпонатріємії
  2. BНовий інсульт, не пов'язаний з натрієм
  3. CСиндром осмотичної демієлінізації
  4. DГіпоглікемія через погане харчування
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСередня

Яке твердження про харчування при легкому гострому панкреатиті відповідає сучасним настановам?

  1. AПероральне харчування можна відновити рано, щойно дозволять біль і нудота
  2. BПацієнти мають голодувати щонайменше три тижні, щоб підшлункова залоза відпочила
  3. CПацієнтів слід годувати лише парентерально
  4. DЇжу утримують, доки амілаза не повернеться до норми
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологіяСкладна

A few hours after an ERCP, a patient has severe epigastric pain radiating to the back, with vomiting. Which complication is most likely?

  1. AHepatitis B infection
  2. BAcute appendicitis
  3. CBiliary colic from a new stone
  4. DPost-ERCP pancreatitis
19.Акушерське медсестринствоСередня

A woman receiving an oxytocin infusion for many hours has a headache, confusion and very little urine. Which complication is suspected?

  1. AWater intoxication
  2. BMagnesium toxicity
  3. CHypoglycaemia
  4. DSpinal headache
20.Акушерське медсестринствоСкладна

A newborn has a small upper lip with a smooth philtrum, short eye openings and a small head. Which exposure during pregnancy should be considered?

  1. AAlcohol
  2. BFolic acid
  3. CParacetamol (acetaminophen)
  4. DCaffeine
21.Педіатричне медсестринствоСередня

Як медсестра має провести бесіду щодо здоров'я з 15-річним підлітком?

  1. AСказати підліткові, що все сказане буде передано батькам, щоб тримати їх в курсі
  2. BРозмовляти лише з батьком чи матір'ю
  3. CОпитувати підлітка за присутності друзів для підтримки
  4. DПровести частину візиту наодинці з підлітком і пояснити межі конфіденційності
22.Педіатричне медсестринствоСкладна

After hypospadias repair, a toddler has a urinary catheter. Which nursing action has priority?

  1. ARemove the dressing on the first day to check the wound
  2. BKeep the catheter draining freely and check for kinks or blockage
  3. CClamp the catheter for a few hours to train the bladder
  4. DLimit fluids for the first days so that less urine passes over the repair
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСередня

Which question is the best way to ask a patient about suicidal thoughts?

  1. A"Are you having thoughts of killing yourself?"
  2. B"You wouldn't hurt yourself, would you?"
  3. C"You're not thinking of doing anything silly, are you?"
  4. D"Things aren't that bad, are they?"
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’яСкладна

A patient finds clothes in her wardrobe she does not remember buying, has gaps in her memory and is called by different names by people she does not know. Which condition is most likely?

  1. ABorderline personality disorder
  2. BBipolar I disorder
  3. CDissociative identity disorder
  4. DSchizophrenia
25.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
94969810010210410635363738394041°F°C? °F37,3 °C

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Температура пацієнта — 37,3 °C. Переведіть її в градуси Фаренгейта T за формулою °F = °C × 9/5 + 32. Округліть до одного знака після коми.

37,3 °C
T = °F
26.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
5 mmol/L? mg/dL1 mmol/L = 18 mg/dL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Результат глюкози в крові — 5 mmol/L. Використовуючи 1 mmol/L = 18 mg/dL для глюкози, знайдіть c у mg/dL з точністю до цілого числа.

5 mmol/L1 mmol/L = 18 mg/dL
c = mg/dL
27.Розрахунок дозСередня
22 kg20 mg/kgD = ? mg

Пацієнт важить 22 kg, йому призначено 20 mg/kg одноразово. Знайдіть дозу D у mg.

22 kg20 mg/kg
D = mg
28.Розрахунок дозСкладна
50 mg/1 mLV = ? mL

Пацієнт важить 107,8 lb. Призначено 10 mg/kg одноразово, а вихідний розчин містить 50 mg у 1 mL. Вважаючи 1 kg = 2,2 lb, який об’єм V ви введете?

107,8 lb10 mg/kg50 mg/1 mL1 kg = 2,2 lb
V = mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузійСередня
1500 mL15 gtt/mL10 h? gtt/min

Введіть 1500 mL за 10 годин системою з фактором 15 кр/mL. Знайдіть швидкість крапання R у краплях за хвилину. Округліть до найближчого цілого числа.

1500 mL10 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Швидкість внутрішньовенних інфузійСкладна
100 mg250 mL24 mL/h? mcg/min

Інфузія 100 mg в 250 mL вводиться зі швидкістю 24 mL/h. Скільки мікрограмів за хвилину D отримує пацієнт?

100 mg/250 mL24 mL/h
D = mcg/min
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСередня
heparin 5 000 од./mL80 од./kg · 101 kg → V = ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Навчальний протокол передбачає болюс гепарину 80 units/kg для пацієнта масою 101 kg. Флакон містить 5 000 units/mL. Який об’єм V ви набираєте? Округліть до одного знака після коми.

80 од./kg101 kg5 000 од./mL
V = mL
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапіїСкладна
8 mg250 mLnorepinephrine? mL/h68 kg12 mcg/min

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнтові масою 68 kg призначено norepinephrine зі швидкістю 12 mcg/min. Пакет містить 8 mg в 250 mL. Знайдіть швидкість помпи R в mL/h. Округліть до одного знака після коми.

8 mg/250 mL12 mcg/min68 kg
R = mL/h
33.Інфузійна терапія та водний балансСередня
НадходженняВиведеннязміна 8 годсік150 mLчай240 mLкубики льоду200 mLВнутрішньовенна інфузія80 mL/h × 8 hв/в антибіотик2 × 50 mLсеча300 mLсеча500 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Лист показує надходження й виведення рідини пацієнта за одну зміну тривалістю 8 год. В/в інфузія йшла з указаною швидкістю всю зміну. Знайдіть загальне надходження I у mL. Рахуйте кубики льоду як половину їхнього об’єму.

сік: 150 mLчай: 240 mLкубики льоду: 200 mLВнутрішньовенна інфузія: 80 mL/h × 8 hв/в антибіотик: 2 × 50 mL
I = mL
34.Інфузійна терапія та водний балансСкладна
1000 mL550 mL введено75 mL/h11:00t = ? h

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пакет 1000 mL вводять помпою зі швидкістю 75 mL/h. О 11:00 вже введено 550 mL. Через скільки годин t пакет спорожніє? Округліть до одного знака після коми.

1000 mL550 mL введено75 mL/h
t = h
35.Шкали клінічного оцінюванняСередня
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 8/min, SpO₂ 90% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 142/86 mmHg, пульс 114/min, реагує лише на голос, температура 37,1 °C. Яка загальна сума балів NEWS2?

RR 8SpO₂ 90%повітряSBP 142HR 114VT 37,1 °C
NEWS2 =
36.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
заспокійливийпомірно порушенийнизький

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Через 5 min після народження умовний новонароджений має синю або бліду шкіру по всьому тілу, відсутнє серцебиття, відсутню реакцію на подразнення, в’ялі кінцівки без м’язового тонусу і відсутність дихання. Оцініть за шкалою Апгар і натисніть, як інтерпретується бал.

  1. 1заспокійливий
  2. 2помірно порушений
  3. 3низький
37.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
pH7,357,457,47PaCO₂mmHg354523HCO₃⁻mmol/L222616некомпенсованийчастково компенсованийповністю компенсований

Навчальний газовий склад артеріальної крові показує pH 7,47, PaCO₂ 23 mmHg (3,1 kPa) і HCO₃⁻ 16 mmol/L. Первинний розлад: респіраторний алкалоз. Наскільки він компенсований? Клікніть свою відповідь.

pH 7,47PaCO₂ 23 mmHg (3,1 kPa)HCO₃⁻ 16 mmol/L
  1. 1некомпенсований
  2. 2частково компенсований
  3. 3повністю компенсований
38.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
pH7,357,457,31PaCO₂mmHg354529HCO₃⁻mmol/L222614адекватна компенсаціядодатковий респіраторний ацидоздодатковий респіраторний алкалоз

Навчальний газовий склад показує метаболічний ацидоз: pH 7,31, PaCO₂ 29 mmHg (3,9 kPa), HCO₃⁻ 14 mmol/L. Порівняйте виміряний PaCO₂ з формулою Вінтерса. Клікніть свою інтерпретацію.

pH 7,31PaCO₂ 29 mmHg (3,9 kPa)HCO₃⁻ 14 mmol/L
  1. 1адекватна компенсація
  2. 2додатковий респіраторний ацидоз
  3. 3додатковий респіраторний алкалоз
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mV

Виміряйте інтервал QT та інтервал R–R на цій регулярній стрічці у відведенні II, потім обчисліть скоригований за частотою показник QTc за формулою Фрідеріції QTc = QT/∛RR (обидва в секундах). Відповідь дайте в секундах із трьома знаками після коми.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
QTc = s
40.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mVсинусова брадикардіяатріовентрикулярна блокада I ступеняатріовентрикулярна блокада II ступеня II типуатріовентрикулярна блокада II ступеня I типу (Венкебаха)

Ця стрічка у відведенні II показує порушення проведення між передсердями та шлуночками. Який це ритм? Натисніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1синусова брадикардія
  2. 2атріовентрикулярна блокада I ступеня
  3. 3атріовентрикулярна блокада II ступеня II типу
  4. 4атріовентрикулярна блокада II ступеня I типу (Венкебаха)

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: C · It only protects if it seals closely to the wearer's face

Чому це відповідь

A respirator filters tiny airborne particles only if air passes through the filter, not around a gap. Fit-testing and a fit-check every time it is worn make sure it seals.

Відповідь

C · It only protects if it seals closely to the wearer's face
2.Основи сестринської справи

Відповідь: A · Зниження систолічного тиску на 20 mmHg або більше протягом 3 хвилин після вставання

Чому це відповідь

Ортостатичну гіпотензію зазвичай визначають як зниження систолічного тиску щонайменше на 20 mmHg або діастолічного на 10 mmHg протягом 3 хвилин після вставання. Це важлива знахідка при оцінюванні ризику падінь.

Відповідь

A · Зниження систолічного тиску на 20 mmHg або більше протягом 3 хвилин після вставання
3.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: C · Low body temperature reduces blood flow and immune function in the wound

Чому це відповідь

Hypothermia causes vasoconstriction and less oxygen in the wound, which weakens the immune defense. Keeping the patient warm is linked to fewer surgical site infections.

Відповідь

C · Low body temperature reduces blood flow and immune function in the wound
4.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: C · Hold the drug and contact the prescriber

Чому це відповідь

Amoxicillin is a penicillin, so it could cause a serious allergic reaction. The nurse holds the drug, clarifies the allergy and contacts the prescriber for a safe alternative.

Відповідь

C · Hold the drug and contact the prescriber
5.Пріоритезація та делегування

Відповідь: C · Potassium chloride by IV push

Чому це відповідь

Potassium chloride must never be given by IV push, because a rapid dose can cause cardiac arrest. It is diluted and given slowly through an infusion pump.

Відповідь

C · Potassium chloride by IV push
6.Пріоритезація та делегування

Відповідь: A · Placental abruption, which is an emergency

Чому це відповідь

Painful bleeding with a rigid, tender uterus suggests placental abruption, where the placenta separates early. Mother and baby are at risk, so urgent escalation and monitoring are needed.

Відповідь

A · Placental abruption, which is an emergency
7.Клінічна сестринська справа

Відповідь: D · It does not need routine INR monitoring

Чому це відповідь

DOACs have predictable effects so INR monitoring is not needed. They still cause bleeding, have some interactions and need kidney function checked.

Відповідь

D · It does not need routine INR monitoring
8.Клінічна сестринська справа

Відповідь: B · Respect the refusal, check it is informed and document it, and inform the team

Чому це відповідь

An adult with capacity has the right to refuse treatment, even life-saving treatment. The team should make sure the patient understands the consequences, discuss alternatives such as cell salvage and record the decision.

Відповідь

B · Respect the refusal, check it is informed and document it, and inform the team
9.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: C · Anti-HBs of 10 mIU/mL or more

Чому це відповідь

An anti-HBs level of at least 10 mIU/mL after vaccination indicates protection. HBsAg and IgM anti-HBc indicate infection, not immunity. Health care workers are often tested after vaccination.Перевірено за: Hepatitis virus panel · MedlinePlus (NIH) (2024)

Відповідь

C · Anti-HBs of 10 mIU/mL or more
10.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: A · Amiodarone has raised the digoxin level

Чому це відповідь

Amiodarone reduces digoxin clearance, so the level can rise significantly, and the digoxin dose is often reduced when amiodarone is started. Nausea and visual changes are classic signs of digoxin toxicity.

Відповідь

A · Amiodarone has raised the digoxin level
11.Фармакологія

Відповідь: B · It is linked to Reye's syndrome, which harms the liver and brain

Чому це відповідь

Aspirin given during viral infections in young people is associated with Reye's syndrome, causing acute encephalopathy and liver failure. Paracetamol or ibuprofen is used for fever instead.

Відповідь

B · It is linked to Reye's syndrome, which harms the liver and brain
12.Фармакологія

Відповідь: A · 50 L

Чому це відповідь

Vd = 500 mg ÷ 10 mg/L = 50 L. Це близько до загального об'єму води в організмі, тож препарат поширюється за межі плазми, але не накопичується значною мірою в тканинах.

Відповідь

A · 50 L
13.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: B · It reduces absorption of cholesterol from the gut

Чому це відповідь

Ezetimibe blocks the intestinal cholesterol transporter (NPC1L1), so less dietary and biliary cholesterol is absorbed and LDL falls. It is often added to a statin. Statins act by inhibiting HMG-CoA reductase in the liver.

Відповідь

B · It reduces absorption of cholesterol from the gut
14.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: B · Пацієнт втомлюється, і може розвинутися дихальна недостатність

Чому це відповідь

На початку нападу гіпервентиляція знижує PaCO₂. Нормальний або зростаючий PaCO₂ у пацієнта із задишкою, що втомлюється, означає, що вентиляція виснажується, і це життєзагрозлива ознака. Потрібен терміновий огляд старшого лікаря та інтенсивної терапії.

Відповідь

B · Пацієнт втомлюється, і може розвинутися дихальна недостатність
15.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: C · Monitor BP, fluid balance and daily weight

Чому це відповідь

In acute glomerulonephritis, salt and water retention cause oedema and hypertension. Close monitoring of BP, input and output and daily weights is needed, often with salt and fluid restriction and antihypertensives.

Відповідь

C · Monitor BP, fluid balance and daily weight
16.Медсестринство в терапії та хірургії: нервова, ендокринна та сечовидільна системи

Відповідь: C · Синдром осмотичної демієлінізації

Чому це відповідь

Швидка корекція хронічної гіпонатріємії зморщує клітини мозку й може пошкодити мієлін моста та інших ділянок. Симптоми (дизартрія, дисфагія, тетрапарез, стан «замкненої людини») з'являються через дні. Саме тому швидкість корекції обмежують, а натрій ретельно контролюють.

Відповідь

C · Синдром осмотичної демієлінізації
17.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: A · Пероральне харчування можна відновити рано, щойно дозволять біль і нудота

Чому це відповідь

Раннє пероральне чи ентеральне харчування допомагає підтримувати кишковий бар'єр і зменшує інфекції порівняно з тривалим голодуванням чи парентеральним харчуванням. При легкому панкреатиті дієту з низьким вмістом жиру зазвичай відновлюють, щойно вона переноситься; рівні ферментів не мусять спершу нормалізуватися.

Відповідь

A · Пероральне харчування можна відновити рано, щойно дозволять біль і нудота
18.Медсестринство в терапії та хірургії: ШКТ, періопераційний період та онкологія

Відповідь: D · Post-ERCP pancreatitis

Чому це відповідь

Pancreatitis is the most common serious complication of ERCP. Severe epigastric pain radiating to the back with raised amylase or lipase suggests it; management includes analgesia, IV fluids and close monitoring.

Відповідь

D · Post-ERCP pancreatitis
19.Акушерське медсестринство

Відповідь: A · Water intoxication

Чому це відповідь

Oxytocin has an antidiuretic effect. Long infusions with large volumes of fluid can cause water retention and hyponatraemia, with headache, confusion, oliguria and seizures.

Відповідь

A · Water intoxication
20.Акушерське медсестринство

Відповідь: A · Alcohol

Чому це відповідь

Fetal alcohol syndrome features include a smooth philtrum, thin upper lip, short palpebral fissures and microcephaly, often with growth and developmental problems.

Відповідь

A · Alcohol
21.Педіатричне медсестринство

Відповідь: D · Провести частину візиту наодинці з підлітком і пояснити межі конфіденційності

Чому це відповідь

Підлітки відкритіші, коли їх опитують наодинці. Поясніть, що сказане конфіденційне, якщо немає ризику серйозної шкоди. Схеми, як-от HEADSSS, охоплюють дім, освіту, заняття, наркотики, сексуальність, суїцид і безпеку.

Відповідь

D · Провести частину візиту наодинці з підлітком і пояснити межі конфіденційності
22.Педіатричне медсестринство

Відповідь: B · Keep the catheter draining freely and check for kinks or blockage

Чому це відповідь

After repair, the catheter or stent protects the new urethra while it heals. It must drain freely; blockage causes bladder spasm and pressure on the repair. Fluids are encouraged, and the dressing is managed as the surgeon directs.

Відповідь

B · Keep the catheter draining freely and check for kinks or blockage
23.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: A · "Are you having thoughts of killing yourself?"

Чому це відповідь

Asking directly and calmly shows that it is safe to talk. Questions that suggest the "right" answer, or that minimise the problem, make it harder for the patient to be honest.

Відповідь

A · "Are you having thoughts of killing yourself?"
24.Медсестринство у сфері психічного здоров’я

Відповідь: C · Dissociative identity disorder

Чому це відповідь

Dissociative identity disorder involves two or more distinct personality states with recurrent gaps in memory. It is strongly linked to severe, repeated trauma in childhood. It is different from schizophrenia, which is a psychotic disorder.

Відповідь

C · Dissociative identity disorder
25.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: T = 99,1 °F

Температура: °C = (°F − 32) × 5/9 і °F = °C × 9/5 + 32. Переходячи з °F, спершу віднімайте 32, а потім множте; переходячи з °C, спершу множте, а потім додавайте 32. Швидка перевірка: 37 °C — це 98,6 °F, а кожен 1 °C дорівнює 1,8 °F.

Помножте на 9/5

37,3·9/5 = 67,14

Додайте 32

T = 67,14 + 32 = 99,14 ≈ 99,1 °F

Відповідь

T = 99,1 °F
26.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: c = 90 mg/dL

Розмірнісний аналіз: запишіть задану величину, потім помножте на коефіцієнти переведення у вигляді дробів (наприклад, 60 min/1 h або 1 mg/1000 mcg) так, щоб кожна зайва одиниця з’являлася один раз зверху й один раз знизу й скорочувалася. Коли залишиться лише шукана одиниця, обчислюйте. Використовуйте еквіваленти, наведені в питанні, і округлюйте лише остаточну відповідь.

Перетворити

c = 5·18 = 90 mg/dL

Відповідь

c = 90 mg/dL
27.Розрахунок доз

Відповідь: D = 440 mg

Розрахунок дози: кількість для введення дорівнює призначеній дозі, поділеній на концентрацію наявного препарату, помноженій на об'єм, у якому вона міститься: кількість = (призначена доза/концентрація) × об'єм. Завжди узгоджуйте одиниці (спершу переведіть g у mg, mg у mcg) і перевіряйте, чи відповідь розумна.

Доза

20·22 = 440 mg

Відповідь

D = 440 mg
28.Розрахунок доз

Відповідь: V = 9,8 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Маса в kg

107,8/2,2 = 49 kg

Доза

10·49 = 490 mg

Об’єм

V = (490/50)·1 = 9,8 mL

Відповідь

V = 9,8 mL
29.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: R = 38 gtt/min

Швидкість інфузії: помпу встановлюють у mL/h = об'єм/час у годинах. Гравітаційну крапельницю рахують у краплях за хвилину: gtt/min = об'єм (mL) × крапельний фактор (gtt/mL)/час (min). Крапельний фактор указано на упаковці інфузійної системи: макрокрапельні системи дають 10, 15 або 20 gtt/mL (системи для крові у США часто 10 gtt/mL, у Великій Британії 15), а мікрокрапельні — 60 gtt/mL. Завжди використовуйте крапельний фактор, наведений у задачі або на упаковці.

Час у хвилинах

10·60 = 600 min

Швидкість крапання

R = 1500·15/600 = 37,5 ≈ 38 gtt/min

Відповідь

R = 38 gtt/min

Біля ліжка округлюють до найближчої цілої краплі: 38 кр/хв.

30.Швидкість внутрішньовенних інфузій

Відповідь: D = 160 mcg/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Концентрація

100000 mcg/250 mL = 400 mcg/mL

Доза за годину

24·400 = 9600 mcg/h

Доза за хвилину

D = 9600/60 = 160 mcg/min

Відповідь

D = 160 mcg/min
31.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: V = 1,6 mL

Інфузії гепарину та інсуліну: концентрація = units у пакеті/об’єм пакета (units/mL). Швидкість помпи (mL/h) = units за годину/концентрація, а units за годину = mL/h × концентрація. Для призначення з розрахунку на масу тіла спершу units/h = units/kg/h × маса тіла. Об’єм болюсу = потрібні units/концентрація у флаконі. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Потрібна кількість одиниць

80·101 = 8 080 од.

Об’єм

V = 8080/5000 = 1,616 ≈ 1,6 mL

Відповідь

V = 1,6 mL
32.Дозування в педіатрії та інтенсивній терапії

Відповідь: R = 22,5 mL/h

Титровані інфузії: спершу знайдіть концентрацію в mcg/mL (mg × 1000/mL). Для призначення з розрахунку на масу тіла mcg/min = mcg/kg/min × маса тіла. Тоді mL/h = mcg/min × 60/концентрація. У зворотному напрямку mcg/kg/min = mL/h × концентрація/(60 × маса тіла). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Концентрація

8 000/250 = 32 mcg/mL

Доза за годину

Призначення — за хвилину на всього пацієнта, тож маса тіла не потрібна.

12·60 = 720 mcg/h

Швидкість помпи

R = 720/32 = 22,5 mL/h

Відповідь

R = 22,5 mL/h
33.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: I = 1230 mL

Надходження й виведення: до надходження зараховується все, що вводиться (рідини перорально, в/в інфузії, в/в ліки й промивання, зондове харчування); кубики льоду рахуються як половина їхнього об’єму. До виведення зараховуються сеча, дренажі, блювання та інші втрати. Баланс = загальне надходження − загальне виведення; від’ємний баланс означає чисту втрату. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Додайте надходження

перорально: 150 + 240 = 390 mL
кубики льоду: 200/2 = 100 mL
Внутрішньовенна інфузія: 80·8 = 640 mL
в/в антибіотик: 2·50 = 100 mL
I = 1230 mL

Відповідь

I = 1230 mL
34.Інфузійна терапія та водний баланс

Відповідь: t = 6 h

Час інфузії: час (h) = об’єм для введення (mL)/швидкість (mL/h); беріть об’єм, що ще залишився в пакеті, а не об’єм пакета. Введений об’єм = швидкість × час. Десяткові години переводьте в години й хвилини, множачи дробову частину на 60 (0,5 h = 30 min, а не 50 min). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Залишок об’єму

1000 − 550 = 450 mL

Час

t = 450/75 = 6 h

Відповідь

t = 6 h

Це приблизно 6 h 00 min, тож пакет закінчиться приблизно о 17:00.

35.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: NEWS2 = 11

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 8/min → 3
SpO₂ 90% → 3
на повітрі → 0
SBP 142 mmHg → 0
HR 114/min → 2
реагує лише на голос (V) → 3
T 37,1 °C → 0

Додайте

NEWS2 = 3 + 3 + 0 + 0 + 2 + 3 + 0 = 11

Відповідь

NEWS2 = 11
36.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: низький

Шкала Апгар: п’ять ознак, кожна оцінюється 0, 1 або 2 балами, перевіряється на 1-й і 5-й хвилині після народження. Зовнішній вигляд (колір): синя або бліда 0, рожеве тіло із синіми кінцівками 1, рожева повністю 2. Пульс: відсутній 0, нижче 100/min 1, 100/min або більше 2. Гримаса (рефлекторна збудливість): немає 0, гримаса 1, крик, кашель або чхання 2. Активність (тонус): в’ялий 0, невелике згинання 1, активні рухи 2. Дихання: відсутнє 0, повільне чи нерегулярне зі слабким криком 1, добре із сильним криком 2. Сума 7–10 заспокійлива, 4–6 помірно знижена, а 0–3 низька.

Оцініть кожну ознаку

Зовнішній вигляд: синю або бліду шкіру по всьому тілу → 0
Пульс: 0 → 0
Гримаса: відсутню реакцію на подразнення → 0
Активність: в’ялі кінцівки без м’язового тонусу → 0
Дихання: відсутність дихання → 0

Додайте

APGAR = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 0

Інтерпретація

0 → низький

Відповідь

низький

Якщо на 5-й хвилині бал нижче 7, оцінювання зазвичай повторюють кожні 5 хвилин до 20 хвилин.

37.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: частково компенсований

Читання газового складу крові (ROME): спершу pH: нижче за 7,35 — ацидемія, вище за 7,45 — алкалемія. Потім знайдіть показник, що це пояснює. PaCO₂ (норма 35–45 мм рт. ст., 4,7–6,0 кПа) — респіраторна частина й змінюється протилежно (Opposite) до pH у респіраторному розладі; HCO₃⁻ (норма 22–26 ммоль/л) — метаболічна частина й змінюється в тому самому напрямку, що й pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Інший показник вказує на компенсацію: норма означає відсутність компенсації; відхилення в напрямку, що повертає pH, поки pH усе ще відхилений, означає часткову компенсацію; нормальний pH за двох відхилених показників означає повну компенсацію. Межі трохи відрізняються між лабораторіями; це навчальні значення.

ROME, показник за показником

pH 7,47: алкалемія (вище за 7,45)
PaCO₂ 23 mmHg: низький (35–45)
HCO₃⁻ 16 mmol/L: низький (22–26)

Компенсація

частково компенсований

Відповідь

частково компенсований
38.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: адекватна компенсація

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Очікуваний PaCO₂

1,5·14 + 8 = 29 → 27–31 mmHg

Порівняйте

виміряний: 29 mmHg → адекватна компенсація

Відповідь

адекватна компенсація
39.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: QTc = 0,445 s

QT і QTc: інтервал QT вимірюють від початку комплексу QRS до кінця зубця T. Він скорочується зі зростанням частоти серцевих скорочень, тому його коригують за частотою за допомогою інтервалу R–R у секундах: QTc за Базеттом = QT/√RR, а QTc за Фрідеріцією = QT/∛RR. Формулу Базетта використовує більшість підручників; вона надмірно коригує при швидкому ритмі, де віддають перевагу Фрідеріції. Межі різняться між джерелами: QTc понад приблизно 0,45 s у чоловіків або 0,46 s у жінок зазвичай називають подовженим, а понад 0,50 s — різко подовженим.

Виміряйте

QT = 10,5 × 0,04 = 0,42 s
RR = 21 × 0,04 = 0,84 s

Формула Фрідеріції

QTc = 0,42/∛0,84 = 0,42/0,9435 = 0,445 s

Відповідь

QTc = 0,445 s

У межах звичайних значень (близько 0,45 s для чоловіків, 0,46 s для жінок). (445 ms)

40.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: атріовентрикулярна блокада II ступеня II типу

Атріовентрикулярні блокади: позначте зубці P по порядку й перевірте, за якими з них слідує QRS. I ступінь: проводиться кожен P, PR постійний і понад 0,20 s. II ступінь, I тип (Мобітц I, Венкебах): PR подовжується від скорочення до скорочення, доки один зубець P не проводиться, потім цикл починається знову (групове скорочення). II ступінь, II тип (Мобітц II): PR проведених скорочень лишається сталим, а зубці P раптово не проводяться; QRS часто широкий. III ступінь (повна) блокада: зубці P і комплекси QRS регулярні, але незалежні, PR змінюється довільно, а частота передсердь вища за частоту замісного ритму (вузловий 40–60/min із вузьким QRS, шлуночковий 20–40/min із широким QRS). Блокаду 2:1 за однією стрічкою не можна віднести ні до I, ні до II типу.

П’ять кроків

1. Частота: 5 комплексів QRS за 6 s, × 10 = 50 за хвилину.
2. Ритм: зубці P регулярні; R–R регулярний, окрім довгої паузи там, де немає QRS.
3. Зубці P: позитивні й регулярні (P–P 0,92 s, 65 за хвилину); за одним із кожних 4 зубців P не слідує QRS.
4. Інтервал PR: постійний, 0,18 s, у проведених скороченнях.
5. QRS: 0,12 s, широкий (0,12 s або більше).

Інтерпретація

атріовентрикулярна блокада II ступеня II типу

Відповідь

атріовентрикулярна блокада II ступеня II типу

Блокади II типу та III ступеня можуть раптово прогресувати, тому підручники вважають їх серйознішими за I тип.

Це незалежні навчальні матеріали. ExamProblems не пов’язаний з організацією, що проводить цей іспит, і не схвалений нею; назву іспиту вжито лише для опису змісту. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® — торговельні марки the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN); ця організація не пов’язана з ExamProblems, не підтримує його і не ручається за його точність.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions