Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.
Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.
Пріоритезація та делегування
Метод
Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.
Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Метод
Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.
Лабораторні показники та електроліти
Метод
Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.
2Задачі для практики
1.Основи сестринської справиСередня
Яке вихідне припущення щодо дієздатності дорослого згідно із Законом про психічну дієздатність 2005 року (Mental Capacity Act 2005, Англія та Уельс)?
AДорослий дієздатний, якщо не доведено протилежного
BДієздатність припускають лише за згоди родича
CЛітніх людей вважають недієздатними
DДорослий недієздатний, доки лікар офіційно не підтвердить інше
2.Основи сестринської справиСкладна
Яка група ознак свідчить, що пацієнт, можливо, перебуває в останніх днях життя?
AЗбільшення діурезу та теплі руки
BКраща мобільність і більше енергії
CЗростання апетиту й посилення пильності
DЗміни характеру дихання, холодна мармурова шкіра та зменшення вживання їжі й рідини
3.Клінічна сестринська справаСередня
During a vesicant chemotherapy infusion, the patient reports burning and swelling at the cannula site. What should the nurse do first?
AStop the infusion straight away and follow the extravasation protocol
BIncrease the rate so that the infusion finishes as quickly as possible
CFlush the cannula hard with saline
DApply a warm pack and continue the infusion
4.Клінічна сестринська справаСкладна
Пацієнт з ХОЗЛ на високопотоковому кисні стає сонливим, з напруженим пульсом і почервонілою шкірою. Гази крові показують підвищений PaCO2 і низький pH. Яка найімовірніша причина?
AАлергія на опіоїди
BГіперкапнічна дихальна недостатність, частково через надмірний кисень
CГіпоглікемія
DМетаболічний алкалоз через блювання
5.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
Навчальний газовий склад артеріальної крові показує pH 7,26, PaCO₂ 73 mmHg (9,7 kPa) і HCO₃⁻ 32 mmol/L. Первинний розлад: респіраторний ацидоз. Наскільки він компенсований? Клікніть свою відповідь.
pH 7,26PaCO₂ 73 mmHg (9,7 kPa)HCO₃⁻ 32 mmol/L
1некомпенсований
2частково компенсований
3повністю компенсований
6.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
Навчальний газовий склад показує респіраторний ацидоз: pH 7,34, PaCO₂ 62 mmHg (8,3 kPa), HCO₃⁻ 32 mmol/L. Скористайтеся правилами «HCO₃⁻ зростає на 1 mmol/L на 10 мм рт. ст. (гострий) або на 3,5 mmol/L на 10 мм рт. ст. (хронічний)», щоб класифікувати його. Клікніть свою відповідь.
pH 7,34PaCO₂ 62 mmHg (8,3 kPa)HCO₃⁻ 32 mmol/L
1гострий
2хронічний
3гострий на тлі хронічного
7.Шкали клінічного оцінюванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою Брейден: сенсорне сприйняття: дуже обмежене; вологість: постійно волога; активність: прикутий до крісла; рухливість: повністю нерухомий; харчування: імовірно недостатнє; тертя та зсув: очевидної проблеми немає. Знайдіть суму за Брейден B.
6–23
B =
8.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так; супутній діагноз: так; допоміжний засіб для ходьби: тримається за меблі; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні; хода: порушена; психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі. За пороговими значеннями 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий натисніть на рівень ризику падіння.
1низький ризик
2помірний ризик
3високий ризик
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Доросла людина масою 50 kg (ІМТ нижче 30) потребує 30 kcal/kg/day. Зондове харчування забезпечує 2 kcal/mL і йде за допомогою помпи 16 годин на добу. Яку швидкість R ви встановлюєте на помпі в mL/h? Округліть до найближчого цілого числа.
50 kg30 kcal/kg/добу2 kcal/mL16 h
R = mL/h
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Протягом 24 годин пацієнт отримує 2400 mL парентерального харчування з кінцевими концентраціями 17,5% декстрози та 5% амінокислот, а також 250 mL 10% ліпідної емульсії (1,1 kcal/mL). Знайдіть загальну енергію E, яку отримує пацієнт, у kcal на добу. Округліть до найближчого цілого числа.
2400 mLдекстроза 17,5%амінокислоти 5%ліпіди 250 mL · 1,1 kcal/mL
E = kcal/добу
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
На цій стрічці у відведенні II видно синусовий ритм з однією паузою. Виміряйте пауза, інтервал R–R через неї, в секундах.
відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
пауза = s
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
Ця стрічка у відведенні II показує порушення проведення між передсердями та шлуночками. Який це ритм? Натисніть свою відповідь.
відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
1вузловий ритм
2атріовентрикулярна блокада II ступеня II типу
3атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)
4атріовентрикулярна блокада I ступеня
13.Пріоритезація та делегуванняСередня
A patient arrives in the recovery room after general anesthesia. What does the nurse assess first?
AThe pain score
BUrine output
CAirway patency and breathing
DThe surgical dressing and the drains
14.Пріоритезація та делегуванняСкладна
A patient with COPD on 2 L/min oxygen becomes drowsy and hard to wake. The SpO₂ is 93%. What is the priority?
AAssess breathing and escalate for a blood gas, as carbon dioxide may be rising
BGive the as-needed sedative so the patient rests comfortably
CLet the patient sleep, because the saturation is above target
DIncrease the oxygen to 6 L/min so that the saturation goes even higher than now
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня
A patient has received oral radioactive iodine therapy. Which precaution is usually taken?
AEncourage pregnant visitors to sit close to the patient to give emotional support
BPlace the patient on droplet precautions with a surgical mask
CLet the patient share a bathroom with other patients
DLimit time close to the patient and handle body fluids per radiation policy
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна
During bedside handoff, the patient says, “I’m allergic to sulfa drugs,” but no allergy is recorded. What should the nurse do?
AClarify the reaction, update the allergy record and tell the prescriber
BWait until the patient is discharged to update the record
CIgnore it, because the electronic record is more reliable than the patient’s memory
DTell the patient that sulfa drugs are always safe
17.Лабораторні показники та електролітиСередня
У пацієнта натрій 152 mEq/L. Які знахідки очікує медсестра?
AБрадикардію з гострими зубцями T
BСпрагу, сухі слизові та неспокій
CЗбільшення ваги з набряклими щиколотками
DПосмикування м'язів із позитивним симптомом Труссо
18.Лабораторні показники та електролітиСкладна
A patient's AST is about twice the ALT, both moderately raised, and the GGT is high. Which cause is most likely?
AGallstone blocking the bile duct
BAcute myocardial infarction
CAcute viral hepatitis A
DAlcohol-related liver disease
3Розчини
1.Основи сестринської справи
Відповідь: A · Дорослий дієздатний, якщо не доведено протилежного
Чому це відповідь
Закон починається з презумпції дієздатності. Людину не вважають недієздатною лише через вік, зовнішність чи нерозважливе рішення.
Відповідь
A · Дорослий дієздатний, якщо не доведено протилежного
2.Основи сестринської справи
Відповідь: D · Зміни характеру дихання, холодна мармурова шкіра та зменшення вживання їжі й рідини
Чому це відповідь
З наближенням смерті дихання може ставати нерегулярним чи шумним, шкіра — холодною та мармуровою, а люди менше їдять і п'ють та більше сплять. На перший план виходять комфорт, догляд за ротовою порожниною та підтримка родини.
Відповідь
D · Зміни характеру дихання, холодна мармурова шкіра та зменшення вживання їжі й рідини
3.Клінічна сестринська справа
Відповідь: A · Stop the infusion straight away and follow the extravasation protocol
Чому це відповідь
Suspected extravasation of a vesicant needs the infusion stopped immediately. Local protocols then guide aspiration through the cannula, specific treatments, elevation, documentation and specialist review.
Відповідь
A · Stop the infusion straight away and follow the extravasation protocol
4.Клінічна сестринська справа
Відповідь: B · Гіперкапнічна дихальна недостатність, частково через надмірний кисень
Чому це відповідь
Неконтрольований кисень у пацієнтів, що затримують CO2, може посилити гіперкапнію та дихальний ацидоз. Кисень слід титрувати до 88–92% і звернутися до лікаря, можливо, щодо неінвазивної вентиляції.
Відповідь
B · Гіперкапнічна дихальна недостатність, частково через надмірний кисень
5.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: частково компенсований
Читання газового складу крові (ROME): спершу pH: нижче за 7,35 — ацидемія, вище за 7,45 — алкалемія. Потім знайдіть показник, що це пояснює. PaCO₂ (норма 35–45 мм рт. ст., 4,7–6,0 кПа) — респіраторна частина й змінюється протилежно (Opposite) до pH у респіраторному розладі; HCO₃⁻ (норма 22–26 ммоль/л) — метаболічна частина й змінюється в тому самому напрямку, що й pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Інший показник вказує на компенсацію: норма означає відсутність компенсації; відхилення в напрямку, що повертає pH, поки pH усе ще відхилений, означає часткову компенсацію; нормальний pH за двох відхилених показників означає повну компенсацію. Межі трохи відрізняються між лабораторіями; це навчальні значення.
ROME, показник за показником
pH 7,26: ацидемія (нижче за 7,35)
PaCO₂ 73 mmHg: високий (35–45)
HCO₃⁻ 32 mmol/L: високий (22–26)
Компенсація
частково компенсований
Відповідь
частково компенсований
6.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: хронічний
Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.
Очікуваний HCO₃⁻
гострий: 24 + 1·2,2 = 26,2 mmol/L
хронічний: 24 + 3,5·2,2 = 31,7 mmol/L
Порівняйте
виміряний: 32 mmol/L → хронічний
Відповідь
хронічний
7.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: B = 11
Шкала Брейден: шість підшкал ризику пролежнів. Сенсорне сприйняття, вологість, активність, рухливість і харчування оцінюються від 1 до 4, від найгіршого рівня (1) до відсутності проблеми (4); тертя та зсув оцінюються від 1 до 3. Сума становить від 6 до 23, а нижча сума означає вищий ризик. Поширені категорії: 19–23 немає ризику, 15–18 легкий ризик, 13–14 помірний ризик, 10–12 високий ризик і 9 або менше дуже високий ризик.
Оцініть кожну підшкалу
сенсорне сприйняття: дуже обмежене → 2
вологість: постійно волога → 1
активність: прикутий до крісла → 2
рухливість: повністю нерухомий → 1
харчування: імовірно недостатнє → 2
тертя та зсув: очевидної проблеми немає → 3
Додайте
Сума за Брейден = 2 + 1 + 2 + 1 + 2 + 3 = 11
Відповідь
B = 11
8.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: високий ризик
Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.
Оцініть кожен пункт
падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так → 25
супутній діагноз: так → 15
допоміжний засіб для ходьби: тримається за меблі → 30
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні → 0
хода: порушена → 20
психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі → 15
Додайте
Сума за Морс = 25 + 15 + 30 + 0 + 20 + 15 = 105
Рівень ризику
105 → високий ризик
Відповідь
високий ризик
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчування
Відповідь: R = 47 mL/h
Потреби та вільна вода: енергетичні потреби часто оцінюють як kcal/kg/day × маса, а потреби в білку як g/kg/day × маса. Суміш лише частково складається з води, тому її вільна вода = об’єм × частка води; промивання водою покривають решту добової цілі за рідиною. Ідеальна маса тіла (Дівайн): IBW = 50 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 5 футів (60 in) для чоловіків і 45,5 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 60 in для жінок; 1 in = 2,54 cm. Формула призначена для дорослих зростом щонайменше 152,4 cm (5 ft). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Потрібна енергія
E = 30·50 = 1500 kcal/добу
Добовий об’єм
V = 1500/2 = 750 mL/добу
Швидкість помпи
R = 750/16 = 46,88 ≈ 47 mL/h
Відповідь
R = 47 mL/h
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчування
Відповідь: E = 2183 kcal/добу
Парентеральне харчування: декстроза дає 3,4 kcal/g, амінокислоти — 4 kcal/g, а ліпідна емульсія — вказану кількість kcal/mL (2 kcal/mL для 20%, 1,1 kcal/mL для 10%). Грами = % × mL/100. Небілкові kcal (NPC) = kcal декстрози + ліпідів; азот = білок/6,25. Швидкість інфузії глюкози (GIR) у mg/kg/min = mg декстрози/(kg × хвилини). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Грами декстрози та амінокислот
декстроза: 17,5·2400/100 = 420 g
амінокислоти: 5·2400/100 = 120 g
Кілокалорії за компонентами
декстроза: 420·3,4 = 1428 kcal
амінокислоти: 120·4 = 480 kcal
ліпіди: 250·1,1 = 275 kcal
Повна енергія
E = 1428 + 480 + 275 = 2183 kcal/добу
Відповідь
E = 2183 kcal/добу
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГ
Відповідь: пауза = 1,56 s
Тахікардія з вузькими комплексами та паузи: надшлуночкова тахікардія (SVT) — це регулярна тахікардія близько 150–250/min із вузькими комплексами QRS; зубці P зазвичай не видно, бо вони сховані в комплексі QRS або зубці T. Синусова тахікардія в дорослого в спокої зазвичай нижча за приблизно 150/min, і перед кожним QRS є видимий зубець P; тріпотіння передсердь із провідністю 2:1 часто має частоту близько 150/min і показує пилкоподібні хвилі. У разі синусової зупинки синусовий вузол на мить перестає генерувати імпульси: пауза без зубця P і без QRS, довжина якої не дорівнює цілому числу циклів P–P (пауза точно в два-три цикли натомість вказує на синоатріальну блокаду виходу).
Виміряйте
39 малих клітинок від R до R через паузу
Перетворити
пауза = 39 × 0,04 s = 1,56 s
Порівняйте з P–P
1,56 ÷ 0,92 ≈ 1,7 циклів P–P, не ціле число
Відповідь
пауза = 1,56 s
У паузі зубця P немає, а пауза не дорівнює цілому числу циклів P–P: синусова зупинка. Пауза точно в два-три цикли вказувала б на синоатріальну блокаду виходу.
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГ
Відповідь: атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)
Атріовентрикулярні блокади: позначте зубці P по порядку й перевірте, за якими з них слідує QRS. I ступінь: проводиться кожен P, PR постійний і понад 0,20 s. II ступінь, I тип (Мобітц I, Венкебах): PR подовжується від скорочення до скорочення, доки один зубець P не проводиться, потім цикл починається знову (групове скорочення). II ступінь, II тип (Мобітц II): PR проведених скорочень лишається сталим, а зубці P раптово не проводяться; QRS часто широкий. III ступінь (повна) блокада: зубці P і комплекси QRS регулярні, але незалежні, PR змінюється довільно, а частота передсердь вища за частоту замісного ритму (вузловий 40–60/min із вузьким QRS, шлуночковий 20–40/min із широким QRS). Блокаду 2:1 за однією стрічкою не можна віднести ні до I, ні до II типу.
П’ять кроків
1. Частота: R–R = 36 малих клітинок, 1500 ÷ 36 ≈ 42 за хвилину.
2. Ритм: R–R регулярний (1,44 s) і P–P регулярний (0,84 s), але вони незалежні одне від одного.
3. Зубці P: позитивні й регулярні, 71 за хвилину, але не пов’язані з комплексами QRS; деякі приховані в QRS або зубці T.
4. Інтервал PR: змінюється від скорочення до скорочення; сталого зв’язку немає.
5. QRS: 0,06 s, вузький (менше 0,12 s).
Інтерпретація
атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)
Відповідь
атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)
Блокади II типу та III ступеня можуть раптово прогресувати, тому підручники вважають їх серйознішими за I тип.
13.Пріоритезація та делегування
Відповідь: C · Airway patency and breathing
Чому це відповідь
After anesthesia, the airway can be blocked by the tongue or secretions, and breathing may be depressed. The airway and breathing are checked first, followed by circulation and the wound.
Відповідь
C · Airway patency and breathing
14.Пріоритезація та делегування
Відповідь: A · Assess breathing and escalate for a blood gas, as carbon dioxide may be rising
Чому це відповідь
In COPD, drowsiness can be a sign of carbon dioxide retention (hypercapnia), even when the saturation is acceptable. The nurse assesses breathing, escalates and avoids extra oxygen or sedatives that could worsen it.
Відповідь
A · Assess breathing and escalate for a blood gas, as carbon dioxide may be rising
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: D · Limit time close to the patient and handle body fluids per radiation policy
Чому це відповідь
Radioactive iodine is excreted in urine, sweat and saliva, so the patient is usually in a private room with their own bathroom. Staff limit time near them, use distance and follow policy for body fluids and waste.
Відповідь
D · Limit time close to the patient and handle body fluids per radiation policy
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: A · Clarify the reaction, update the allergy record and tell the prescriber
Чому це відповідь
Bedside handoff lets patients correct errors. The nurse asks about the reaction, updates the record and alerts the prescriber and pharmacy so current and future orders can be checked.
Відповідь
A · Clarify the reaction, update the allergy record and tell the prescriber
17.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: B · Спрагу, сухі слизові та неспокій
Чому це відповідь
Гіпернатріємія зазвичай означає дефіцит води й спричиняє спрагу, сухість у роті, неспокій, збудження та, якщо тяжка, судоми. Її корегують повільно, щоб уникнути набряку мозку.
Відповідь
B · Спрагу, сухі слизові та неспокій
18.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: D · Alcohol-related liver disease
Чому це відповідь
An AST:ALT ratio of about 2:1 or more with a high GGT is typical of alcohol-related liver disease. In acute viral hepatitis ALT is usually higher than AST and often very high; bile-duct obstruction mainly raises ALP.