Основи медсестринства та клінічна практика: шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 18 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Добовий об’єм
mL = kcal / (kcal/mL)
Безперервне годування
mL/h = добовий об’єм / години годування
Болюсне годування
mL на годування = добовий об’єм / кількість годувань
Доставлені енергія та білок
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Вільна вода
mL = об’єм суміші × частка води
Ідеальна маса тіла (Девайн)
чоловіки 50 + 2,3 × (in − 60); жінки 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Індекс маси тіла
BMI = kg/m²
Парентеральне харчування
декстроза 3,4 kcal/g, амінокислоти 4 kcal/g, ліпіди 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Азот
g N = g білка / 6,25
Швидкість інфузії глюкози
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Метод

  1. Запишіть, що питають: швидкість помпи, об’єм, кілокалорії, грами білка чи воду.
  2. Перетворюйте енергію на об’єм за формулою mL = kcal/(kcal/mL), а об’єм на білок за формулою літри × g/L.
  3. Для швидкості діліть на години, протягом яких харчування справді йде, а для болюсу — на кількість годувань.
  4. Для потреб помножте kcal/kg або g/kg на масу, яку називає правило; знайдіть ідеальну масу тіла за Дівайном: 50 або 45,5 + 2,3 × (дюйми − 60).
  5. Для PN знайдіть грами як % × mL/100, потім використайте 3,4 kcal/g для декстрози, 4 kcal/g для амінокислот і зазначені kcal/mL для ліпідів.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

Коли слід мити руки водою з милом замість спиртового антисептика?

  1. AПеред кожним рутинним вимірюванням показників
  2. BЛише на початку зміни
  3. CНіколи, бо спиртовий антисептик завжди кращий
  4. DКоли руки видимо брудні чи забруднені
2.Основи сестринської справиСкладна

A collapsed patient is unresponsive and making only occasional slow gasps. What should the nurse do?

  1. APlace the patient in the recovery position and keep observing them
  2. BWait to see whether the gasps become regular
  3. CTreat it as not breathing normally, call for help and start CPR
  4. DGive a sip of water to clear the throat
3.Клінічна сестринська справаСередня

A very anxious patient breathes rapidly for a long period. Which change is expected?

  1. AMetabolic alkalosis from vomiting
  2. BRespiratory alkalosis from a low PaCO2
  3. CMetabolic acidosis from a low bicarbonate
  4. DRespiratory acidosis from a high PaCO2
4.Клінічна сестринська справаСкладна

Why are liquid medicines for nasogastric tubes drawn up in dedicated enteral (oral) syringes rather than IV syringes?

  1. AIV syringes cannot hold liquid medicines
  2. BEnteral syringes measure doses less accurately
  3. CEnteral syringes keep the medicine sterile
  4. DTo prevent accidental intravenous administration
5.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня

Навчальні значення: Na⁺ 136 ммоль/л, глюкоза 26,8 ммоль/л і сечовина 18,7 ммоль/л. Обчисліть осмолярність сироватки Osm = 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина до найближчого цілого.

Na⁺ 136 mmol/Lглюкоза 26,8 mmol/Lсечовина 18,7 mmol/L
Osm = mOsm/kg
6.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
pH7,357,457,11PaCO₂mmHg354526HCO₃⁻mmol/L22268адекватна компенсаціядодатковий респіраторний ацидоздодатковий респіраторний алкалоз

Навчальний газовий склад показує метаболічний ацидоз: pH 7,11, PaCO₂ 26 mmHg (3,5 kPa), HCO₃⁻ 8 mmol/L. Порівняйте виміряний PaCO₂ з формулою Вінтерса. Клікніть свою інтерпретацію.

pH 7,11PaCO₂ 26 mmHg (3,5 kPa)HCO₃⁻ 8 mmol/L
  1. 1адекватна компенсація
  2. 2додатковий респіраторний ацидоз
  3. 3додатковий респіраторний алкалоз
7.Шкали клінічного оцінюванняСередня
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою Брейден: сенсорне сприйняття: без порушень; вологість: дуже волога; активність: прикутий до ліжка; рухливість: незначно обмежене; харчування: дуже погане; тертя та зсув: потенційна проблема. Знайдіть суму за Брейден B.

6–23
B =
8.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
недостатня маса тілаздорова масанадмірна масаожиріння I ступеняожиріння II ступеняожиріння III ступеня

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Доросла людина важить 124 kg і має зріст 164 cm. Обчисліть ІМТ і натисніть на категорію маси за ВООЗ.

124 kg164 cm
  1. 1недостатня маса тіла
  2. 2здорова маса
  3. 3надмірна маса
  4. 4ожиріння I ступеня
  5. 5ожиріння II ступеня
  6. 6ожиріння III ступеня
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСередня
1 kcal/mL84% вільна вода65 mL/hкожні 4 h72 kg · 35 mL/kg/добу18 h/добуV = ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнт масою 72 kg має ціль за рідиною 35 mL/kg/day й отримує всю рідину через зонд. Суміш містить 84% вільної води й іде зі швидкістю 65 mL/h протягом 18 годин на добу. Решту рідини вводять як промивання водою кожні 4 годин. Який об’єм V має кожне промивання? Округліть до найближчого цілого числа.

72 kg35 mL/kg/добу84%65 mL/h · 18 hкожні 4 h
V = mL
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСкладна
15 kgдекстроза 7,5%41 mL/hGIR = ? mg/kg/min

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Дитина масою 15 kg отримує 7,5% декстрозу зі швидкістю 41 mL/h. Знайдіть швидкість інфузії глюкози GIR у mg/kg/min. Округліть до двох знаків після коми.

15 kg7,5%41 mL/h
GIR = mg/kg/min
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mVшлуночкова бігемініясинусовий ритм зі шлуночковими екстрасистолами (PVC)атріовентрикулярна блокада I ступенянормальний синусовий ритм

Інтерпретуйте цю ритмограму у відведенні II. Який це ритм? Натисніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1шлуночкова бігемінія
  2. 2синусовий ритм зі шлуночковими екстрасистолами (PVC)
  3. 3атріовентрикулярна блокада I ступеня
  4. 4нормальний синусовий ритм
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ця стрічка у відведенні II показує атріовентрикулярну блокаду, тому передсердя й шлуночки скорочуються з різною частотою. Виміряйте інтервал P–P і знайдіть величину частота передсердь в ударах за хвилину (метод 1500, ціле число).

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
частота передсердь = bpm
13.Пріоритезація та делегуванняСередня

A nursing assistant offers to suction a patient’s new tracheostomy. Which response from the RN is best?

  1. A“Ask the patient’s family to do the suctioning today.”
  2. B“Thank you, please suction him as needed and tell me how it went.”
  3. C“Leave the suctioning until the next shift arrives.”
  4. D“Suctioning a new tracheostomy is my task; I will do it myself.”
14.Пріоритезація та делегуванняСкладна

Якого пацієнта медсестра має першим ескалувати до команди швидкого реагування?

  1. AПацієнта з інфекцією сечовивідних шляхів, який щойно став сплутаним, з частотою дихання 26/min і систолічним тиском 94 mmHg
  2. BПацієнта після операції на коліні з болем 6 з 10 та нормальними життєвими показниками
  3. CПацієнта з відомою гіпертензією, артеріальний тиск якого 152/94 mmHg і який почувається добре
  4. DПацієнта з целюлітом, температура якого 38,1 °C, а інші життєві показники нормальні
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

A patient has patient-controlled analgesia (PCA). A family member presses the button while the patient sleeps. What should the nurse explain?

  1. AFamily can press it as long as they count the presses
  2. BPressing it while the patient sleeps prevents the pain from getting worse later
  3. CThe pump will always stop any overdose
  4. DOnly the patient should press it, because this keeps the system safe
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

A nurse teaches a patient with neutropenia about preventing infection at home. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will check my temperature and call if I have a fever.”
  2. B“I will wash my hands often and ask visitors to do the same.”
  3. C“I can clean the cat’s litter box if I wear a face mask.”
  4. D“I will avoid crowds and people who have colds.”
17.Лабораторні показники та електролітиСередня

A patient taking phenazopyridine for bladder pain has bright orange urine. What should the nurse know about urine tests?

  1. AThe drug improves the accuracy of all dipsticks
  2. BThe color proves blood is present in the urine
  3. CThe dye can interfere with dipstick color readings
  4. DThe color shows severe liver failure is present
18.Лабораторні показники та електролітиСкладна

A patient with jaundice and nausea has a positive IgM antibody to hepatitis A virus (IgM anti-HAV). What does this show?

  1. AChronic hepatitis A lasting many years
  2. BImmunity from hepatitis A vaccine long ago
  3. CPast hepatitis B infection that has cleared
  4. DA current or recent hepatitis A infection

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: D · Коли руки видимо брудні чи забруднені

Чому це відповідь

Вода з милом потрібні, коли руки видимо брудні чи забруднені біологічними рідинами. Для видимо чистих рук спиртовий антисептик швидкий і ефективний у більшості з п'яти моментів.

Відповідь

D · Коли руки видимо брудні чи забруднені
2.Основи сестринської справи

Відповідь: C · Treat it as not breathing normally, call for help and start CPR

Чому це відповідь

Agonal gasps are common in the first minutes after cardiac arrest. They must not be mistaken for breathing; CPR is started and an AED fetched straight away.

Відповідь

C · Treat it as not breathing normally, call for help and start CPR
3.Клінічна сестринська справа

Відповідь: B · Respiratory alkalosis from a low PaCO2

Чому це відповідь

Hyperventilation blows off CO2, raising the pH. Symptoms can include tingling of the lips and fingers and lightheadedness.

Відповідь

B · Respiratory alkalosis from a low PaCO2
4.Клінічна сестринська справа

Відповідь: D · To prevent accidental intravenous administration

Чому це відповідь

Giving an oral or enteral medicine intravenously can be fatal. Enteral syringes with non-IV connectors, such as ENFit, make this wrong-route error much less likely.

Відповідь

D · To prevent accidental intravenous administration
5.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: Osm = 318 mOsm/kg

Похідні показники: розрахункова осмолярність сироватки дорівнює 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина, де всі значення в ммоль/л (2·Na⁺ + глюкоза/18 + BUN/2,8, де глюкоза й BUN у мг/дл); норма — близько 275–295 мОсм/кг. Співвідношення P/F — це PaO₂, поділений на FiO₂ як частку. Альвеолярний тиск кисню на рівні моря дорівнює PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 мм рт. ст., а A–a-градієнт — це PAO₂ − PaO₂.

Розрахункова осмолярність

Osm = 2·136 + 26,8 + 18,7 = 317,5 ≈ 318 mOsm/kg

Відповідь

Osm = 318 mOsm/kg
6.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: додатковий респіраторний ацидоз

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Очікуваний PaCO₂

1,5·8 + 8 = 20 → 18–22 mmHg

Порівняйте

виміряний: 26 mmHg → додатковий респіраторний ацидоз

Відповідь

додатковий респіраторний ацидоз
7.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: B = 13

Шкала Брейден: шість підшкал ризику пролежнів. Сенсорне сприйняття, вологість, активність, рухливість і харчування оцінюються від 1 до 4, від найгіршого рівня (1) до відсутності проблеми (4); тертя та зсув оцінюються від 1 до 3. Сума становить від 6 до 23, а нижча сума означає вищий ризик. Поширені категорії: 19–23 немає ризику, 15–18 легкий ризик, 13–14 помірний ризик, 10–12 високий ризик і 9 або менше дуже високий ризик.

Оцініть кожну підшкалу

сенсорне сприйняття: без порушень → 4
вологість: дуже волога → 2
активність: прикутий до ліжка → 1
рухливість: незначно обмежене → 3
харчування: дуже погане → 1
тертя та зсув: потенційна проблема → 2

Додайте

Сума за Брейден = 4 + 2 + 1 + 3 + 1 + 2 = 13

Відповідь

B = 13
8.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: ожиріння III ступеня

Індекс маси тіла: ІМТ = маса (kg)/зріст (m)², спершу зріст переводять у метри. З фунтами та дюймами ІМТ = 703 × маса (lb)/зріст (in)². Категорії ВООЗ для дорослих: нижче 18,5 недостатня маса, 18,5–24,9 здорова маса, 25,0–29,9 надмірна маса, 30,0–34,9 ожиріння I ступеня, 35,0–39,9 ожиріння II ступеня і 40 або більше ожиріння III ступеня.

BMI

BMI = 124/1,64² = 46,1

Категорія

ожиріння III ступеня

Відповідь

ожиріння III ступеня
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Відповідь: V = 256 mL

Потреби та вільна вода: енергетичні потреби часто оцінюють як kcal/kg/day × маса, а потреби в білку як g/kg/day × маса. Суміш лише частково складається з води, тому її вільна вода = об’єм × частка води; промивання водою покривають решту добової цілі за рідиною. Ідеальна маса тіла (Дівайн): IBW = 50 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 5 футів (60 in) для чоловіків і 45,5 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 60 in для жінок; 1 in = 2,54 cm. Формула призначена для дорослих зростом щонайменше 152,4 cm (5 ft). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Ціль за рідиною

35·72 = 2520 mL/добу

Вільна вода із суміші

65·18 = 1170 mL
1170·0,84 = 982,8 mL

Ще потрібна вода

2520 − 982,8 = 1537 mL/добу

Об’єм одного промивання

24/4 = 6 промивання
V = 1537/6 = 256,2 ≈ 256 mL

Відповідь

V = 256 mL
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Відповідь: GIR = 3,42 mg/kg/min

Парентеральне харчування: декстроза дає 3,4 kcal/g, амінокислоти — 4 kcal/g, а ліпідна емульсія — вказану кількість kcal/mL (2 kcal/mL для 20%, 1,1 kcal/mL для 10%). Грами = % × mL/100. Небілкові kcal (NPC) = kcal декстрози + ліпідів; азот = білок/6,25. Швидкість інфузії глюкози (GIR) у mg/kg/min = mg декстрози/(kg × хвилини). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Концентрація декстрози

7,5% = 75 mg/mL

Декстроза за хвилину

75·41/60 = 51,25 mg/min

На кілограм

GIR = 51,25/15 = 3,417 ≈ 3,42 mg/kg/min

Відповідь

GIR = 3,42 mg/kg/min

Скорочений спосіб: GIR = % декстрози × mL/h/(6 × kg).

11.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: синусовий ритм зі шлуночковими екстрасистолами (PVC)

Критерії ритмів (відведення II): синусовий ритм має позитивний зубець P перед кожним QRS, постійний PR 0,12–0,20 s і вузький QRS: нормальний синусовий ритм 60–100/min, синусова брадикардія нижче 60, синусова тахікардія понад 100. Фібриляція передсердь: немає зубців P, ізолінія з хвилями фібриляції та абсолютно неправильний R–R. Тріпотіння передсердь: пилкоподібні хвилі тріпотіння близько 250–350/min зі сталим коефіцієнтом провідності, наприклад 2:1 або 4:1. Атріовентрикулярна блокада I ступеня: синусовий ритм із постійним PR понад 0,20 s. Вузловий ритм: вузький QRS з частотою 40–60/min із відсутніми чи інвертованими зубцями P (PR менше 0,12 s або P після QRS). Шлуночкова екстрасистола (PVC) — це ранній, широкий (0,12 s або більше), химерний QRS без зубця P, із зубцем T в протилежному напрямку й зазвичай повною компенсаторною паузою; при бігемінії кожне друге скорочення є PVC.

П’ять кроків

1. Частота: 8 комплексів QRS за 6 s, × 10 = 80 за хвилину.
2. Ритм: регулярний (0,72 s), крім ранніх скорочень і паузи після кожного з них.
3. Зубці P: позитивні перед кожним вузьким QRS; відсутні перед ранніми широкими скороченнями.
4. Інтервал PR: 0,16 s, постійний, у межах 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,06 s у синусових скороченнях; ранні скорочення широкі (0,16 s) і химерні, зубець T спрямований в інший бік.

Інтерпретація

синусовий ритм зі шлуночковими екстрасистолами (PVC)

Відповідь

синусовий ритм зі шлуночковими екстрасистолами (PVC)
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: частота передсердь = 79 bpm

Атріовентрикулярні блокади: позначте зубці P по порядку й перевірте, за якими з них слідує QRS. I ступінь: проводиться кожен P, PR постійний і понад 0,20 s. II ступінь, I тип (Мобітц I, Венкебах): PR подовжується від скорочення до скорочення, доки один зубець P не проводиться, потім цикл починається знову (групове скорочення). II ступінь, II тип (Мобітц II): PR проведених скорочень лишається сталим, а зубці P раптово не проводяться; QRS часто широкий. III ступінь (повна) блокада: зубці P і комплекси QRS регулярні, але незалежні, PR змінюється довільно, а частота передсердь вища за частоту замісного ритму (вузловий 40–60/min із вузьким QRS, шлуночковий 20–40/min із широким QRS). Блокаду 2:1 за однією стрічкою не можна віднести ні до I, ні до II типу.

Частота передсердь

P–P = 19 малих клітинок = 0,76 s → 1500 ÷ 19 = 78,95 ≈ 79 за хвилину

Частота шлуночків

5 комплексів QRS за 6 s × 10 = 50 за хвилину

Відповідь

частота передсердь = 79 bpm

Відповідь

частота передсердь = 79 bpm

II ступінь, II тип: 3 зубців P на кожні 2 комплексів QRS зі сталим PR.

13.Пріоритезація та делегування

Відповідь: D · “Suctioning a new tracheostomy is my task; I will do it myself.”

Чому це відповідь

Care of a new tracheostomy, including suctioning, involves airway risk and assessment, so the RN keeps it. Leaving it to the family or the next shift is unsafe.

Відповідь

D · “Suctioning a new tracheostomy is my task; I will do it myself.”
14.Пріоритезація та делегування

Відповідь: A · Пацієнта з інфекцією сечовивідних шляхів, який щойно став сплутаним, з частотою дихання 26/min і систолічним тиском 94 mmHg

Чому це відповідь

Нова сплутаність, частота дихання 22/min або більше та систолічний тиск 100 mmHg або менше (критерії qSOFA) у пацієнта з інфекцією вказують на можливий сепсис з високим ризиком погіршення. Пацієнт потребує термінової ескалації, посівів та раннього введення антибіотиків. Шкали раннього попередження, як-от NEWS2, дають той самий сигнал. Інші пацієнти стабільні.

Відповідь

A · Пацієнта з інфекцією сечовивідних шляхів, який щойно став сплутаним, з частотою дихання 26/min і систолічним тиском 94 mmHg
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: D · Only the patient should press it, because this keeps the system safe

Чому це відповідь

PCA is safe because a patient who becomes drowsy stops pressing the button. When others press it (“PCA by proxy”), sedation and respiratory depression can occur.

Відповідь

D · Only the patient should press it, because this keeps the system safe
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: C · “I can clean the cat’s litter box if I wear a face mask.”

Чому це відповідь

Immunocompromised patients should avoid cleaning litter boxes and other animal waste, because of organisms such as Toxoplasma. Another person should do it. The other statements are correct.

Відповідь

C · “I can clean the cat’s litter box if I wear a face mask.”
17.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: C · The dye can interfere with dipstick color readings

Чому це відповідь

Phenazopyridine is a urinary analgesic dye that turns urine orange-red. It can interfere with color-based dipstick tests, so the laboratory should be told. The color is harmless, but it can stain contact lenses and clothing.Перевірено за: Urine - abnormal color · MedlinePlus (NIH) (2025)

Відповідь

C · The dye can interfere with dipstick color readings
18.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: D · A current or recent hepatitis A infection

Чому це відповідь

IgM antibodies appear early, so IgM anti-HAV indicates acute hepatitis A. IgG anti-HAV alone shows past infection or vaccination and lifelong immunity. Hepatitis A does not become chronic and spreads by the fecal-oral route, so hand hygiene is essential.Перевірено за: Hepatitis A · MedlinePlus (NIH) (2025)

Відповідь

D · A current or recent hepatitis A infection

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals