Основи медсестринства та клінічна практика: шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 18 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Добовий об’єм
mL = kcal / (kcal/mL)
Безперервне годування
mL/h = добовий об’єм / години годування
Болюсне годування
mL на годування = добовий об’єм / кількість годувань
Доставлені енергія та білок
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Вільна вода
mL = об’єм суміші × частка води
Ідеальна маса тіла (Девайн)
чоловіки 50 + 2,3 × (in − 60); жінки 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Індекс маси тіла
BMI = kg/m²
Парентеральне харчування
декстроза 3,4 kcal/g, амінокислоти 4 kcal/g, ліпіди 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Азот
g N = g білка / 6,25
Швидкість інфузії глюкози
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Метод

  1. Запишіть, що питають: швидкість помпи, об’єм, кілокалорії, грами білка чи воду.
  2. Перетворюйте енергію на об’єм за формулою mL = kcal/(kcal/mL), а об’єм на білок за формулою літри × g/L.
  3. Для швидкості діліть на години, протягом яких харчування справді йде, а для болюсу — на кількість годувань.
  4. Для потреб помножте kcal/kg або g/kg на масу, яку називає правило; знайдіть ідеальну масу тіла за Дівайном: 50 або 45,5 + 2,3 × (дюйми − 60).
  5. Для PN знайдіть грами як % × mL/100, потім використайте 3,4 kcal/g для декстрози, 4 kcal/g для амінокислот і зазначені kcal/mL для ліпідів.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

A nurse posts about an "interesting patient" on social media without naming them. Why is this a problem?

  1. AIt is not a problem if the account is private
  2. BThe patient may still be identifiable, which breaches confidentiality
  3. CIt is not a problem because no name was given
  4. DIt is only a problem if the post also includes a photograph of the patient
2.Основи сестринської справиСкладна

A toddler is brought in with bruises on both cheeks and the parent's explanation does not fit the injuries. What should the nurse do?

  1. ADocument accurately and follow the child safeguarding procedure
  2. BConfront the parent and ask them directly whether they hurt the child
  3. CIgnore it, as children often bruise themselves
  4. DSend the child home and phone the family next week
3.Клінічна сестринська справаСередня

Which advice is important for a patient on long-term oral corticosteroids?

  1. ADouble the dose if a dose is missed
  2. BDo not stop them suddenly
  3. CTake them on an empty stomach at night
  4. DTake them only when symptoms flare
4.Клінічна сестринська справаСкладна

A patient suddenly develops a severe "worst ever" headache that reached full intensity within seconds, followed by vomiting and neck stiffness. What should be suspected?

  1. ATension headache
  2. BSinusitis
  3. CMigraine with aura in a known migraine sufferer
  4. DSubarachnoid haemorrhage
5.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
pH7,357,457,42PaCO₂mmHg354559HCO₃⁻mmol/L222637некомпенсованийчастково компенсованийповністю компенсований

Навчальний газовий склад артеріальної крові показує pH 7,42, PaCO₂ 59 mmHg (7,9 kPa) і HCO₃⁻ 37 mmol/L. Первинний розлад: метаболічний алкалоз. Наскільки він компенсований? Клікніть свою відповідь.

pH 7,42PaCO₂ 59 mmHg (7,9 kPa)HCO₃⁻ 37 mmol/L
  1. 1некомпенсований
  2. 2частково компенсований
  3. 3повністю компенсований
6.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна

Навчальний газовий склад показує метаболічний алкалоз з HCO₃⁻ 33 mmol/L. Скористайтеся очікуваним PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21, щоб знайти очікуваний PaCO₂.

HCO₃⁻ 33 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
7.Шкали клінічного оцінюванняСередня
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так; супутній діагноз: ні; допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так; хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок; психічний стан: знає свої межі. Знайдіть суму за Морс MFS.

0–125
MFS =
8.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
низький ризикпомірний ризиквисокий ризик

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні; супутній діагноз: ні; допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні; хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок; психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі. За пороговими значеннями 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий натисніть на рівень ризику падіння.

  1. 1низький ризик
  2. 2помірний ризик
  3. 3високий ризик
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСередня
1,5 kcal/mL30 kcal/kg/добу? mL/h85 kg20 h/добу

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Доросла людина масою 85 kg (ІМТ нижче 30) потребує 30 kcal/kg/day. Зондове харчування забезпечує 1,5 kcal/mL і йде за допомогою помпи 20 годин на добу. Яку швидкість R ви встановлюєте на помпі в mL/h? Округліть до найближчого цілого числа.

85 kg30 kcal/kg/добу1,5 kcal/mL20 h
R = mL/h
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСкладна
24 hдекстроза 17,5%2000 mLамінокислоти 4,25%2000 mLліпіди 10%250 mL · 1,1 kcal/mLN = білок/6,25NPC : N = ? : 1

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Протягом 24 годин пацієнт отримує 2000 mL парентерального харчування з кінцевими концентраціями 17,5% декстрози та 4,25% амінокислот, а також 250 mL 10% ліпідної емульсії (1,1 kcal/mL). Знайдіть співвідношення небілкових кілокалорій до азоту NPC : N (число x у x : 1). Округліть до найближчого цілого числа.

2000 mLдекстроза 17,5%амінокислоти 4,25%ліпіди 250 mL · 1,1 kcal/mL
NPC : N =
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mV

Виміряйте інтервал QT та інтервал R–R на цій регулярній стрічці у відведенні II, потім обчисліть скоригований за частотою показник QTc за формулою Фрідеріції QTc = QT/∛RR (обидва в секундах). Відповідь дайте в секундах із трьома знаками після коми.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
QTc = s
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mVатріовентрикулярна блокада II ступеня I типу (Венкебаха)фібриляція передсердьатріовентрикулярна блокада I ступеняатріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)

Ця стрічка у відведенні II показує порушення проведення між передсердями та шлуночками. Який це ритм? Натисніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1атріовентрикулярна блокада II ступеня I типу (Венкебаха)
  2. 2фібриляція передсердь
  3. 3атріовентрикулярна блокада I ступеня
  4. 4атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)
13.Пріоритезація та делегуванняСередня

A nursing assistant offers to suction a patient’s new tracheostomy. Which response from the RN is best?

  1. A“Suctioning a new tracheostomy is my task; I will do it myself.”
  2. B“Leave the suctioning until the next shift arrives.”
  3. C“Thank you, please suction him as needed and tell me how it went.”
  4. D“Ask the patient’s family to do the suctioning today.”
14.Пріоритезація та делегуванняСкладна

A patient has peripheral arterial disease with a non-healing ulcer on the toe. Which advice about leg position is correct?

  1. ASit with the legs crossed to improve blood flow
  2. BKeep the legs level or slightly lowered, not raised
  3. CWrap the legs tightly with compression bandages
  4. DKeep the legs raised above the heart as much as possible
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

A patient has received oral radioactive iodine therapy. Which precaution is usually taken?

  1. AEncourage pregnant visitors to sit close to the patient to give emotional support
  2. BLet the patient share a bathroom with other patients
  3. CLimit time close to the patient and handle body fluids per radiation policy
  4. DPlace the patient on droplet precautions with a surgical mask
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

A patient’s white cell differential shows a raised number of band (immature) neutrophils, called a “shift to the left”. What does this usually suggest?

  1. AAn acute bacterial infection
  2. BAn allergic reaction
  3. CA long-standing parasitic infection
  4. DA typical viral infection
17.Лабораторні показники та електролітиСередня

A patient on a heparin infusion has an aPTT below the target range on the protocol. What should the nurse do?

  1. ASwitch the infusion to oral warfarin without a prescription
  2. BStop the infusion and give protamine sulfate as quickly as possible
  3. CAdjust the rate as the protocol directs and recheck as scheduled
  4. DContinue the same rate and recheck the aPTT in a few days
18.Лабораторні показники та електролітиСкладна

An older adult has bone pain, fatigue and frequent infections. Results show anemia, a calcium of 12,4 mg/dL (3,1 mmol/L), a raised total protein and a rising creatinine. Which condition should be suspected?

  1. AIron-deficiency anemia
  2. BMultiple myeloma
  3. CPrimary hypothyroidism
  4. DAcute viral hepatitis

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: B · The patient may still be identifiable, which breaches confidentiality

Чому це відповідь

Details such as the ward, the condition or the date can reveal who a patient is. Professional codes forbid sharing patient information on social media, even without names.

Відповідь

B · The patient may still be identifiable, which breaches confidentiality
2.Основи сестринської справи

Відповідь: A · Document accurately and follow the child safeguarding procedure

Чому це відповідь

Injuries that do not match the explanation are a warning sign. The nurse records facts, not opinions, and refers through safeguarding procedures without confronting the family.

Відповідь

A · Document accurately and follow the child safeguarding procedure
3.Клінічна сестринська справа

Відповідь: B · Do not stop them suddenly

Чому це відповідь

Long-term steroids suppress the adrenal glands, so stopping suddenly can cause adrenal crisis. Patients should carry a steroid alert card or medical ID and follow sick-day guidance.

Відповідь

B · Do not stop them suddenly
4.Клінічна сестринська справа

Відповідь: D · Subarachnoid haemorrhage

Чому це відповідь

A sudden thunderclap headache suggests bleeding into the subarachnoid space, often from a ruptured aneurysm. It needs an urgent CT scan and neurosurgical input.

Відповідь

D · Subarachnoid haemorrhage
5.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: повністю компенсований

Читання газового складу крові (ROME): спершу pH: нижче за 7,35 — ацидемія, вище за 7,45 — алкалемія. Потім знайдіть показник, що це пояснює. PaCO₂ (норма 35–45 мм рт. ст., 4,7–6,0 кПа) — респіраторна частина й змінюється протилежно (Opposite) до pH у респіраторному розладі; HCO₃⁻ (норма 22–26 ммоль/л) — метаболічна частина й змінюється в тому самому напрямку, що й pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Інший показник вказує на компенсацію: норма означає відсутність компенсації; відхилення в напрямку, що повертає pH, поки pH усе ще відхилений, означає часткову компенсацію; нормальний pH за двох відхилених показників означає повну компенсацію. Межі трохи відрізняються між лабораторіями; це навчальні значення.

ROME, показник за показником

pH 7,42: у межах 7,35–7,45
PaCO₂ 59 mmHg: високий (35–45)
HCO₃⁻ 37 mmol/L: високий (22–26)

Компенсація

Клінічно перевірте також очікувану компенсацію: при метаболічному алкалозі PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21 = 44,9–48,9 mmHg, тож виміряний 59 mmHg указує на додатковий дихальний ацидоз (змішаний розлад). Відповідь вище — це класифікація для іспиту за правилом ROME.

повністю компенсований

Відповідь

повністю компенсований
6.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: PaCO₂ = 44,1 mmHg

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Очікуваний PaCO₂

0,7·33 + 21 = 44,1 mmHg

Відповідь

PaCO₂ = 44,1 mmHg

Зростання має межу: лише завдяки компенсації PaCO₂ рідко перевищує приблизно 55 мм рт. ст.

7.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: MFS = 45

Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.

Оцініть кожен пункт

падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так → 25
супутній діагноз: ні → 0
допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри → 0
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так → 20
хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок → 0
психічний стан: знає свої межі → 0

Додайте

Сума за Морс = 25 + 0 + 0 + 20 + 0 + 0 = 45

Відповідь

MFS = 45
8.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: низький ризик

Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.

Оцініть кожен пункт

падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні → 0
супутній діагноз: ні → 0
допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри → 0
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні → 0
хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок → 0
психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі → 15

Додайте

Сума за Морс = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 15 = 15

Рівень ризику

15 → низький ризик

Відповідь

низький ризик
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Відповідь: R = 85 mL/h

Потреби та вільна вода: енергетичні потреби часто оцінюють як kcal/kg/day × маса, а потреби в білку як g/kg/day × маса. Суміш лише частково складається з води, тому її вільна вода = об’єм × частка води; промивання водою покривають решту добової цілі за рідиною. Ідеальна маса тіла (Дівайн): IBW = 50 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 5 футів (60 in) для чоловіків і 45,5 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 60 in для жінок; 1 in = 2,54 cm. Формула призначена для дорослих зростом щонайменше 152,4 cm (5 ft). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Потрібна енергія

E = 30·85 = 2550 kcal/добу

Добовий об’єм

V = 2550/1,5 = 1700 mL/добу

Швидкість помпи

R = 1700/20 = 85 mL/h

Відповідь

R = 85 mL/h
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Відповідь: NPC : N = 108

Парентеральне харчування: декстроза дає 3,4 kcal/g, амінокислоти — 4 kcal/g, а ліпідна емульсія — вказану кількість kcal/mL (2 kcal/mL для 20%, 1,1 kcal/mL для 10%). Грами = % × mL/100. Небілкові kcal (NPC) = kcal декстрози + ліпідів; азот = білок/6,25. Швидкість інфузії глюкози (GIR) у mg/kg/min = mg декстрози/(kg × хвилини). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Грами декстрози та амінокислот

декстроза: 17,5·2000/100 = 350 g
амінокислоти: 4,25·2000/100 = 85 g

Кілокалорії за компонентами

декстроза: 350·3,4 = 1190 kcal
амінокислоти: 85·4 = 340 kcal
ліпіди: 250·1,1 = 275 kcal

Небілкові kcal і азот

NPC = 1190 + 275 = 1465 kcal
N = 85/6,25 = 13,6 g

Відношення

NPC : N = 1465/13,6 = 107,7 ≈ 108 : 1

Відповідь

NPC : N = 108

Для стабільних пацієнтів типові співвідношення близько 150 : 1; нижчі співвідношення дають відносно більше білка.

11.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: QTc = 0,373 s

QT і QTc: інтервал QT вимірюють від початку комплексу QRS до кінця зубця T. Він скорочується зі зростанням частоти серцевих скорочень, тому його коригують за частотою за допомогою інтервалу R–R у секундах: QTc за Базеттом = QT/√RR, а QTc за Фрідеріцією = QT/∛RR. Формулу Базетта використовує більшість підручників; вона надмірно коригує при швидкому ритмі, де віддають перевагу Фрідеріції. Межі різняться між джерелами: QTc понад приблизно 0,45 s у чоловіків або 0,46 s у жінок зазвичай називають подовженим, а понад 0,50 s — різко подовженим.

Виміряйте

QT = 8,5 × 0,04 = 0,34 s
RR = 19 × 0,04 = 0,76 s

Формула Фрідеріції

QTc = 0,34/∛0,76 = 0,34/0,9126 = 0,373 s

Відповідь

QTc = 0,373 s

У межах звичайних значень (близько 0,45 s для чоловіків, 0,46 s для жінок). (373 ms)

12.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: атріовентрикулярна блокада II ступеня I типу (Венкебаха)

Атріовентрикулярні блокади: позначте зубці P по порядку й перевірте, за якими з них слідує QRS. I ступінь: проводиться кожен P, PR постійний і понад 0,20 s. II ступінь, I тип (Мобітц I, Венкебах): PR подовжується від скорочення до скорочення, доки один зубець P не проводиться, потім цикл починається знову (групове скорочення). II ступінь, II тип (Мобітц II): PR проведених скорочень лишається сталим, а зубці P раптово не проводяться; QRS часто широкий. III ступінь (повна) блокада: зубці P і комплекси QRS регулярні, але незалежні, PR змінюється довільно, а частота передсердь вища за частоту замісного ритму (вузловий 40–60/min із вузьким QRS, шлуночковий 20–40/min із широким QRS). Блокаду 2:1 за однією стрічкою не можна віднести ні до I, ні до II типу.

П’ять кроків

1. Частота: 4 комплексів QRS за 6 s, × 10 = 40 за хвилину.
2. Ритм: правильно неправильний, комплекси QRS йдуть групами, розділеними паузою (групове скорочення).
3. Зубці P: позитивні й регулярні (P–P 0,88 s, 68 за хвилину); за одним із кожних 3 зубців P не слідує QRS.
4. Інтервал PR: подовжується на 0,18 → 0,32 s, потім зубець P не проводиться.
5. QRS: 0,08 s, вузький (менше 0,12 s).

Інтерпретація

атріовентрикулярна блокада II ступеня I типу (Венкебаха)

Відповідь

атріовентрикулярна блокада II ступеня I типу (Венкебаха)
13.Пріоритезація та делегування

Відповідь: A · “Suctioning a new tracheostomy is my task; I will do it myself.”

Чому це відповідь

Care of a new tracheostomy, including suctioning, involves airway risk and assessment, so the RN keeps it. Leaving it to the family or the next shift is unsafe.

Відповідь

A · “Suctioning a new tracheostomy is my task; I will do it myself.”
14.Пріоритезація та делегування

Відповідь: B · Keep the legs level or slightly lowered, not raised

Чому це відповідь

In arterial disease, gravity helps blood reach the feet, so legs are not elevated. Elevation and compression suit venous disease, and crossing the legs reduces flow further.

Відповідь

B · Keep the legs level or slightly lowered, not raised
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: C · Limit time close to the patient and handle body fluids per radiation policy

Чому це відповідь

Radioactive iodine is excreted in urine, sweat and saliva, so the patient is usually in a private room with their own bathroom. Staff limit time near them, use distance and follow policy for body fluids and waste.

Відповідь

C · Limit time close to the patient and handle body fluids per radiation policy
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: A · An acute bacterial infection

Чому це відповідь

In acute bacterial infection, the bone marrow releases neutrophils before they mature, raising the proportion of bands. Allergies and parasites raise eosinophils, and viral infections more often raise lymphocytes.

Відповідь

A · An acute bacterial infection
17.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: C · Adjust the rate as the protocol directs and recheck as scheduled

Чому це відповідь

A subtherapeutic aPTT means the patient is not fully anticoagulated and is at risk of clot extension. Weight-based heparin protocols specify a bolus and/or rate increase and when to recheck. The nurse follows the protocol and documents the change.Перевірено за: Partial Thromboplastin Time (PTT) Test · MedlinePlus (NIH) (2026); Partial thromboplastin time (PTT) - Medical Encyclopedia · MedlinePlus (NIH) (2025)

Відповідь

C · Adjust the rate as the protocol directs and recheck as scheduled
18.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: B · Multiple myeloma

Чому це відповідь

Multiple myeloma typically causes high calcium from bone destruction, kidney damage, anemia and bone lesions, plus a raised protein from a monoclonal antibody. Recurrent infections reflect poor production of normal antibodies.Перевірено за: Multiple Myeloma · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2023)

Відповідь

B · Multiple myeloma

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals