Основи медсестринства та клінічна практика: шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 18 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Добовий об’єм
mL = kcal / (kcal/mL)
Безперервне годування
mL/h = добовий об’єм / години годування
Болюсне годування
mL на годування = добовий об’єм / кількість годувань
Доставлені енергія та білок
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Вільна вода
mL = об’єм суміші × частка води
Ідеальна маса тіла (Девайн)
чоловіки 50 + 2,3 × (in − 60); жінки 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Індекс маси тіла
BMI = kg/m²
Парентеральне харчування
декстроза 3,4 kcal/g, амінокислоти 4 kcal/g, ліпіди 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Азот
g N = g білка / 6,25
Швидкість інфузії глюкози
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Метод

  1. Запишіть, що питають: швидкість помпи, об’єм, кілокалорії, грами білка чи воду.
  2. Перетворюйте енергію на об’єм за формулою mL = kcal/(kcal/mL), а об’єм на білок за формулою літри × g/L.
  3. Для швидкості діліть на години, протягом яких харчування справді йде, а для болюсу — на кількість годувань.
  4. Для потреб помножте kcal/kg або g/kg на масу, яку називає правило; знайдіть ідеальну масу тіла за Дівайном: 50 або 45,5 + 2,3 × (дюйми − 60).
  5. Для PN знайдіть грами як % × mL/100, потім використайте 3,4 kcal/g для декстрози, 4 kcal/g для амінокислот і зазначені kcal/mL для ліпідів.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

A dying patient asks to see a chaplain or religious leader. What should the nurse do?

  1. AAsk the patient's doctor if a visit is allowed
  2. BTell the patient to wait until visiting hours tomorrow
  3. CArrange the visit as soon as possible
  4. DExplain that religious matters are not part of care
2.Основи сестринської справиСкладна

A patient's notes record a penicillin allergy with a rash. The new prescription is for amoxicillin. What should the nurse do?

  1. AGive an antihistamine first, then the amoxicillin
  2. BGive half the dose and watch for a rash
  3. CGive the dose, as amoxicillin is a different drug from penicillin itself
  4. DWithhold it and contact the prescriber, as amoxicillin is a penicillin
3.Клінічна сестринська справаСередня

Зараз почнеться переливання крові. Яка перевірка безпеки найважливіша?

  1. AПеревірка лише маси тіла пацієнта
  2. BНагрівання всієї крові в мікрохвильовці
  3. CПеревірка харчових уподобань пацієнта
  4. DНадійна ідентифікація пацієнта, зіставлена з компонентом крові біля ліжка
4.Клінічна сестринська справаСкладна

Невдовзі після початку трансфузії в пацієнта з'являються задишка, свистяче дихання, гіпотензія та набряк обличчя. Що медсестра має зробити насамперед?

  1. AСповільнити швидкість трансфузії й повторно виміряти показники через годину
  2. BЗупинити трансфузію, зберегти внутрішньовенний доступ і терміново покликати допомогу
  3. CШвидко завершити дозу, щоб час контакту був якомога коротшим
  4. DДати парацетамол та антигістамінний препарат і продовжити трансфузію
5.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня

Навчальний газовий склад показує PaCO₂ 21 mmHg (2,8 kPa). Скористайтеся правилом: у разі хронічного респіраторного алкалозу HCO₃⁻ спадає на 5 mmol/L на кожні 10 мм рт. ст., на які PaCO₂ нижчий за 40, починаючи від HCO₃⁻ 24 mmol/L, щоб знайти очікуваний HCO₃⁻.

PaCO₂ 21 mmHg (2,8 kPa)базовий рівень: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
6.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
pH7,357,457,24PaCO₂mmHg354565HCO₃⁻mmol/L222627гострийхронічнийгострий на тлі хронічного

Навчальний газовий склад показує респіраторний ацидоз: pH 7,24, PaCO₂ 65 mmHg (8,7 kPa), HCO₃⁻ 27 mmol/L. Скористайтеся правилами «HCO₃⁻ зростає на 1 mmol/L на 10 мм рт. ст. (гострий) або на 3,5 mmol/L на 10 мм рт. ст. (хронічний)», щоб класифікувати його. Клікніть свою відповідь.

pH 7,24PaCO₂ 65 mmHg (8,7 kPa)HCO₃⁻ 27 mmol/L
  1. 1гострий
  2. 2хронічний
  3. 3гострий на тлі хронічного
7.Шкали клінічного оцінюванняСередня
9054SBPDBPmmHgHR 85/min · SI = ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнт має пульс 85/min і артеріальний тиск 90/54 mmHg. Знайдіть шоковий індекс SI = HR/SBP. Округліть до двох знаків після коми.

HR 85/minBP 90/54 mmHg
SI =
8.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1низькийнизький–середнійсереднійвисокий

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 9/min, SpO₂ 94% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 130/78 mmHg, пульс 76/min, притомний, температура 37,2 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.

RR 9SpO₂ 94%повітряSBP 130HR 76AT 37,2 °C
  1. 1низький
  2. 2низький–середній
  3. 3середній
  4. 4високий
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСередня
112 kg189 cmчоловікIBW (Devine)%IBW = ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). чоловік має зріст 189 cm і важить 112 kg. Знайдіть фактичну масу у відсотках від ідеальної маси тіла %IBW за формулою Дівайн (1 in = 2,54 cm). Округліть до найближчого цілого числа.

189 cm112 kgчоловік
%IBW = %
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСкладна
24 hдекстроза 17,5%1500 mLамінокислоти 6%1500 mLліпіди 20%500 mL · 2 kcal/mLдекстроза 3,4 kcal/gамінокислоти 4 kcal/gNPC = ? kcal

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Протягом 24 годин пацієнт отримує 1500 mL парентерального харчування з кінцевими концентраціями 17,5% декстрози та 6% амінокислот, а також 500 mL 20% ліпідної емульсії (2 kcal/mL). Знайдіть небілкову енергію NPC у kcal на добу. Округліть до найближчого цілого числа.

1500 mLдекстроза 17,5%амінокислоти 6%ліпіди 500 mL · 2 kcal/mL
NPC = kcal/добу
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mVсинусова аритміявузловий ритмсинусова тахікардіянормальний синусовий ритм

Інтерпретуйте цю ритмограму у відведенні II. Який це ритм? Натисніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1синусова аритмія
  2. 2вузловий ритм
  3. 3синусова тахікардія
  4. 4нормальний синусовий ритм
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ця стрічка у відведенні II показує атріовентрикулярну блокаду, тому передсердя й шлуночки скорочуються з різною частотою. Виміряйте інтервал P–P і знайдіть величину частота передсердь в ударах за хвилину (метод 1500, ціле число).

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
частота передсердь = bpm
13.Пріоритезація та делегуванняСередня

Медсестра просить помічника з догляду «оцінити біль пацієнта й вирішити, чи потрібно більше ліків». Який із принципів «правильного» делегування порушено?

  1. AПравильні обставини
  2. BПравильне завдання
  3. CПравильна особа
  4. DПравильний нагляд і оцінювання
14.Пріоритезація та делегуванняСкладна

An older patient has bruises of different ages and seems frightened when a relative visits. What is the nurse’s priority?

  1. AEnsure the patient’s safety, document the findings and report as required
  2. BTell the patient she must leave home and go to live somewhere else
  3. CIgnore it, because older people bruise easily
  4. DAsk the relative directly in front of the patient whether they hit her
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

A patient has orthostatic hypotension. Which teaching helps to prevent falls?

  1. AAvoid drinking fluids in the morning to reduce trips to the toilet
  2. BStand up straight after a hot shower to increase blood flow
  3. CSit on the edge of the bed for a short time before standing up slowly
  4. DGet out of bed quickly so the dizziness passes sooner
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

Which action by assistive personnel requires the nurse to step in?

  1. AGoing from one patient’s bed to the next while wearing the same gloves
  2. BWashing hands with soap and water after leaving a C. difficile room
  3. CRemoving gloves and then cleaning the hands with alcohol rub
  4. DPutting soiled linen straight into a laundry bag at the bedside
17.Лабораторні показники та електролітиСередня

Коли слід брати посіви крові в пацієнта з підозрою на сепсис?

  1. AПісля перших трьох доз антибіотиків
  2. BПеред першою дозою антибіотика, без значної затримки його введення
  3. CУ будь-який час, бо антибіотики не впливають на результат
  4. DЛише якщо гарячка триває понад три дні
18.Лабораторні показники та електролітиСкладна

Увечері після операції гемоглобін пацієнта впав з 12,5 g/dL до 8,1 g/dL (125 до 81 g/L), а ЧСС 118/min. Яка найімовірніша проблема?

  1. AКровотеча
  2. BНормальне розведення після операції, що не потребує дій
  3. CЗневоднення
  4. DСтан, що покращується

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: C · Arrange the visit as soon as possible

Чому це відповідь

Spiritual care is an important part of end-of-life care. The nurse responds promptly to such requests and records the patient's wishes.

Відповідь

C · Arrange the visit as soon as possible
2.Основи сестринської справи

Відповідь: D · Withhold it and contact the prescriber, as amoxicillin is a penicillin

Чому це відповідь

Amoxicillin is a penicillin and can cause the same allergic reaction, including anaphylaxis. The nurse withholds it and asks for an alternative.

Відповідь

D · Withhold it and contact the prescriber, as amoxicillin is a penicillin
3.Клінічна сестринська справа

Відповідь: D · Надійна ідентифікація пацієнта, зіставлена з компонентом крові біля ліжка

Чому це відповідь

Ідентичність пацієнта на браслеті звіряють з етикеткою сумісності та призначенням біля ліжка. Перед початком вимірюють вихідні показники.

Відповідь

D · Надійна ідентифікація пацієнта, зіставлена з компонентом крові біля ліжка
4.Клінічна сестринська справа

Відповідь: B · Зупинити трансфузію, зберегти внутрішньовенний доступ і терміново покликати допомогу

Чому це відповідь

Тяжкі трансфузійні реакції, зокрема анафілаксія, вимагають негайно зупинити трансфузію, зберегти венозний доступ, діяти за підходом ABCDE та лікувати анафілаксію внутрішньом'язовим адреналіном.

Відповідь

B · Зупинити трансфузію, зберегти внутрішньовенний доступ і терміново покликати допомогу
5.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: HCO₃⁻ = 14,5 mmol/L

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Зміна PaCO₂

|21 − 40| = 19 mmHg → 1,9 × 10 mmHg

Очікуваний HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 − 5·1,9 = 14,5 mmol/L

Відповідь

HCO₃⁻ = 14,5 mmol/L
6.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: гострий

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Очікуваний HCO₃⁻

гострий: 24 + 1·2,5 = 26,5 mmol/L
хронічний: 24 + 3,5·2,5 = 32,75 mmol/L

Порівняйте

виміряний: 27 mmol/L → гострий

Відповідь

гострий
7.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: SI = 0,94

Показники артеріального тиску: пульсовий тиск PP = SBP − DBP. Середній артеріальний тиск MAP ≈ (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3 — оцінка, що ґрунтується на тому, що за нормальної частоти серцевих скорочень серце перебуває в діастолі приблизно дві третини кожного циклу (за тахікардії вона менш точна); MAP щонайменше близько 65 mmHg — поширена цільова величина для перфузії органів. Шоковий індекс SI = HR/SBP у нормі становить близько 0,5–0,7; значення понад приблизно 1 — тривожна ознака шоку.

Шоковий індекс

SI = 85/90 = 0,9444 ≈ 0,94

Відповідь

SI = 0,94

Вище звичайних 0,5–0,7.

8.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: низький

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 9/min → 1
SpO₂ 94% → 1
на повітрі → 0
SBP 130 mmHg → 0
HR 76/min → 0
притомний (A) → 0
T 37,2 °C → 0

Сума та «червоні» бали

NEWS2 = 1 + 1 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 2
Жоден параметр не дає 3.

Група ризику

низький

Відповідь

низький
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Відповідь: %IBW = 135 %

Потреби та вільна вода: енергетичні потреби часто оцінюють як kcal/kg/day × маса, а потреби в білку як g/kg/day × маса. Суміш лише частково складається з води, тому її вільна вода = об’єм × частка води; промивання водою покривають решту добової цілі за рідиною. Ідеальна маса тіла (Дівайн): IBW = 50 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 5 футів (60 in) для чоловіків і 45,5 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 60 in для жінок; 1 in = 2,54 cm. Формула призначена для дорослих зростом щонайменше 152,4 cm (5 ft). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Ідеальна маса тіла (Девайн)

189 cm/2,54 = 74,41 in
IBW = 50 + 2,3·(74,41 − 60) = 83,14 kg

Відсоток ідеальної маси тіла

%IBW = 112/83,14·100 = 134,7 ≈ 135%

Відповідь

%IBW = 135%
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Відповідь: NPC = 1893 kcal/добу

Парентеральне харчування: декстроза дає 3,4 kcal/g, амінокислоти — 4 kcal/g, а ліпідна емульсія — вказану кількість kcal/mL (2 kcal/mL для 20%, 1,1 kcal/mL для 10%). Грами = % × mL/100. Небілкові kcal (NPC) = kcal декстрози + ліпідів; азот = білок/6,25. Швидкість інфузії глюкози (GIR) у mg/kg/min = mg декстрози/(kg × хвилини). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Грами декстрози та амінокислот

декстроза: 17,5·1500/100 = 262,5 g
амінокислоти: 6·1500/100 = 90 g

Кілокалорії за компонентами

декстроза: 262,5·3,4 = 892,5 kcal
амінокислоти: 90·4 = 360 kcal
ліпіди: 500·2 = 1000 kcal

Небілкова енергія

NPC = 892,5 + 1000 = 1893 kcal/добу

Відповідь

NPC = 1893 kcal/добу
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: нормальний синусовий ритм

Критерії ритмів (відведення II): синусовий ритм має позитивний зубець P перед кожним QRS, постійний PR 0,12–0,20 s і вузький QRS: нормальний синусовий ритм 60–100/min, синусова брадикардія нижче 60, синусова тахікардія понад 100. Фібриляція передсердь: немає зубців P, ізолінія з хвилями фібриляції та абсолютно неправильний R–R. Тріпотіння передсердь: пилкоподібні хвилі тріпотіння близько 250–350/min зі сталим коефіцієнтом провідності, наприклад 2:1 або 4:1. Атріовентрикулярна блокада I ступеня: синусовий ритм із постійним PR понад 0,20 s. Вузловий ритм: вузький QRS з частотою 40–60/min із відсутніми чи інвертованими зубцями P (PR менше 0,12 s або P після QRS). Шлуночкова екстрасистола (PVC) — це ранній, широкий (0,12 s або більше), химерний QRS без зубця P, із зубцем T в протилежному напрямку й зазвичай повною компенсаторною паузою; при бігемінії кожне друге скорочення є PVC.

П’ять кроків

1. Частота: R–R = 17 малих клітинок, 1500 ÷ 17 ≈ 88 за хвилину.
2. Ритм: регулярний, кожен R–R дорівнює 0,68 s.
3. Зубці P: позитивні, по одному перед кожним QRS, усі однакові.
4. Інтервал PR: 0,16 s, постійний, у межах 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,08 s, вузький (менше 0,12 s).

Інтерпретація

нормальний синусовий ритм

Відповідь

нормальний синусовий ритм
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: частота передсердь = 88 bpm

Атріовентрикулярні блокади: позначте зубці P по порядку й перевірте, за якими з них слідує QRS. I ступінь: проводиться кожен P, PR постійний і понад 0,20 s. II ступінь, I тип (Мобітц I, Венкебах): PR подовжується від скорочення до скорочення, доки один зубець P не проводиться, потім цикл починається знову (групове скорочення). II ступінь, II тип (Мобітц II): PR проведених скорочень лишається сталим, а зубці P раптово не проводяться; QRS часто широкий. III ступінь (повна) блокада: зубці P і комплекси QRS регулярні, але незалежні, PR змінюється довільно, а частота передсердь вища за частоту замісного ритму (вузловий 40–60/min із вузьким QRS, шлуночковий 20–40/min із широким QRS). Блокаду 2:1 за однією стрічкою не можна віднести ні до I, ні до II типу.

Частота передсердь

P–P = 17 малих клітинок = 0,68 s → 1500 ÷ 17 = 88,24 ≈ 88 за хвилину

Частота шлуночків

R–R = 27 малих клітинок = 1,08 s → 1500 ÷ 27 = 55,56 ≈ 56 за хвилину

Відповідь

частота передсердь = 88 bpm

Відповідь

частота передсердь = 88 bpm

Блокада III ступеня із замісним вузловим ритмом із вузькими комплексами (зазвичай 40–60 за хвилину).

13.Пріоритезація та делегування

Відповідь: B · Правильне завдання

Чому це відповідь

Оцінювання пацієнта й рішення про лікування потребують сестринського судження, тому саме завдання не можна делегувати допоміжному персоналу. Помічник може повідомити, що каже пацієнт, але оцінює й вирішує дипломована медсестра.

Відповідь

B · Правильне завдання
14.Пріоритезація та делегування

Відповідь: A · Ensure the patient’s safety, document the findings and report as required

Чому це відповідь

Unexplained bruises of different ages and fear of a carer can suggest abuse. The nurse makes sure the patient is safe, documents objectively and reports according to law and policy.

Відповідь

A · Ensure the patient’s safety, document the findings and report as required
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: C · Sit on the edge of the bed for a short time before standing up slowly

Чому це відповідь

Changing position slowly, dangling the legs first and getting up with help give the circulation time to adjust. Rapid standing, heat and dehydration make orthostatic hypotension worse.

Відповідь

C · Sit on the edge of the bed for a short time before standing up slowly
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: A · Going from one patient’s bed to the next while wearing the same gloves

Чому це відповідь

Gloves must be changed and hand hygiene done between patients, because contaminated gloves spread organisms directly. The other actions are correct infection-control practice.

Відповідь

A · Going from one patient’s bed to the next while wearing the same gloves
17.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: B · Перед першою дозою антибіотика, без значної затримки його введення

Чому це відповідь

Посіви крові беруть до антибіотиків, бо навіть одна доза може завадити росту бактерій і приховати причину. Антибіотики все одно слід починати швидко, бажано протягом години.Перевірено за: Sepsis · MedlinePlus (NIH) (2024)

Відповідь

B · Перед першою дозою антибіотика, без значної затримки його введення
18.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: A · Кровотеча

Чому це відповідь

Падіння більш ніж на 4 g/dL зі швидким пульсом вказує на триваючу крововтрату. Медсестра оцінює рану та дренажі, контролює життєві показники й терміново ескалує. Певне розведення від внутрішньовенних рідин поширене, але не настільки і не з тахікардією.Перевірено за: Hemoglobin Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Відповідь

A · Кровотеча

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals