Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.
Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.
Пріоритезація та делегування
Метод
Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.
Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Метод
Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.
Лабораторні показники та електроліти
Метод
Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.
2Задачі для практики
1.Основи сестринської справиСередня
How should oxygen cylinders be stored on a ward?
ALying loose on the floor under the bed so they cannot fall over
BSecured upright in a holder or trolley, away from heat
CIn a warm cupboard next to the radiator
DStacked on top of each other in a corridor
2.Основи сестринської справиСкладна
Why must medicines for Parkinson's disease, such as levodopa, be given on time?
ALate doses cause the patient to fall asleep
BLate doses can cause severe stiffness, falls and swallowing problems
CThe drug becomes poisonous if it is given late
DThe timing does not matter as long as the full daily total is given
3.Клінічна сестринська справаСередня
Which is a major risk factor for Clostridioides difficile infection?
AA diet high in fibre and fresh fruit
BTaking regular paracetamol
CRegular exercise
DRecent broad-spectrum antibiotic use
4.Клінічна сестринська справаСкладна
A patient with small cell lung cancer has hyponatraemia, concentrated urine and no signs of dehydration. Which condition and first measure fit best?
ACushing's syndrome, managed with potassium
BSIADH, often managed first with fluid restriction
CDiabetes insipidus, managed with extra fluids
DDehydration, managed with an IV fluid bolus
5.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
Навчальний газовий склад артеріальної крові показує pH 7,61, PaCO₂ 25 mmHg (3,3 kPa) і HCO₃⁻ 24 mmol/L. Первинний розлад: респіраторний алкалоз. Наскільки він компенсований? Клікніть свою відповідь.
pH 7,61PaCO₂ 25 mmHg (3,3 kPa)HCO₃⁻ 24 mmol/L
1некомпенсований
2частково компенсований
3повністю компенсований
6.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
На рівні моря навчальний газовий склад за 50 % кисню показує PaO₂ 90 mmHg (12,0 kPa) і PaCO₂ 32 mmHg (4,3 kPa). Скористайтеся PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8, щоб знайти A–a-градієнт.
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою Брейден: сенсорне сприйняття: без порушень; вологість: рідко волога; активність: іноді ходить; рухливість: повністю нерухомий; харчування: дуже погане; тертя та зсув: потенційна проблема. Знайдіть суму за Брейден B.
6–23
B =
8.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 16/min, SpO₂ 97% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 112/68 mmHg, пульс 76/min, притомний, температура 35,0 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.
RR 16SpO₂ 97%повітряSBP 112HR 76AT 35,0 °C
1низький
2низький–середній
3середній
4високий
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Доросла людина масою 52 kg (ІМТ нижче 30) потребує 30 kcal/kg/day. Зондове харчування забезпечує 1,5 kcal/mL і йде за допомогою помпи 20 годин на добу. Яку швидкість R ви встановлюєте на помпі в mL/h? Округліть до найближчого цілого числа.
52 kg30 kcal/kg/добу1,5 kcal/mL20 h
R = mL/h
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Протягом 24 годин пацієнт отримує 1500 mL парентерального харчування з кінцевими концентраціями 10% декстрози та 4,25% амінокислот, а також 500 mL 20% ліпідної емульсії (2 kcal/mL). Знайдіть небілкову енергію NPC у kcal на добу. Округліть до найближчого цілого числа.
1500 mLдекстроза 10%амінокислоти 4,25%ліпіди 500 mL · 2 kcal/mL
NPC = kcal/добу
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
Виміряйте інтервал QT та інтервал R–R на цій регулярній стрічці у відведенні II, потім обчисліть скоригований за частотою показник QTc за формулою Базетта QTc = QT/√RR (обидва в секундах). Відповідь дайте в секундах із трьома знаками після коми.
відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
QTc = s
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
У пацієнта без пульсу, що промацується, на моніторі цей організований ритм (електрична активність без пульсу). Яке лікування для нього називають настанови з реанімації дорослих? Клацніть свою відповідь.
відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
1негайна дефібриляція
2черезшкірна стимуляція
3синхронізована кардіоверсія
4СЛР (ритм, що не підлягає дефібриляції)
13.Пріоритезація та делегуванняСередня
Яке твердження показує правильне розуміння підзвітності при делегуванні?
A«Щойно я делегую завдання, воно більше не моя справа».
B«Якщо завдання пішло не так, відповідальний лише помічник».
C«Я залишаюся підзвітною за рішення делегувати та за контроль результату».
D«Помічник з догляду підзвітний за те, чи правильно було делегувати завдання».
14.Пріоритезація та делегуванняСкладна
A patient receiving comfort-focused end-of-life care is distressed by breathlessness. Which approach is most appropriate?
ALeave the patient alone so they can rest
BStart a series of aggressive tests to find the exact cause of the breathlessness
CWithhold all opioids because they may slow breathing
DGive prescribed opioids and use positioning and a fan to relieve breathlessness
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня
A patient is on suicide precautions. Which room safety measure is appropriate?
ALet the patient keep a personal razor for shaving, as long as staff are told
BAllow glass bottles if the patient seems calm
CKeep the door closed at all times so the patient has privacy
DRemove items that could be used for self-harm, such as belts and cords
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна
A nurse teaches a patient about home oxygen safety. Which statement shows a need for further teaching?
A“I will keep my oxygen away from the stove.”
B“I will put a ‘no smoking’ sign on my front door for visitors.”
C“I can light candles at dinner if my oxygen is turned down low.”
D“I will keep my spare cylinders upright and secured.”
17.Лабораторні показники та електролітиСередня
A patient with chronic kidney disease has a magnesium of 3,8 mEq/L (1,9 mmol/L). Which product is the most likely cause?
AExcess alcohol use over many years
BProton pump inhibitors taken long term
CLoop diuretics such as furosemide
DMagnesium-containing laxatives or antacids
18.Лабораторні показники та електролітиСкладна
A healthy woman at 10 weeks of pregnancy has a slightly low TSH with a normal free T4 and no symptoms. What is the most likely explanation?
AThe result shows severe primary hypothyroidism
BShe has pituitary failure from the pregnancy
ChCG stimulates the thyroid in early pregnancy
DShe has developed Graves disease in pregnancy
3Розчини
1.Основи сестринської справи
Відповідь: B · Secured upright in a holder or trolley, away from heat
Чому це відповідь
Cylinders are heavy and contain gas under pressure. They are kept upright and secured, away from heat and flames, and are handled carefully.
Відповідь
B · Secured upright in a holder or trolley, away from heat
2.Основи сестринської справи
Відповідь: B · Late doses can cause severe stiffness, falls and swallowing problems
Чому це відповідь
Levodopa wears off quickly, and delays can cause rigidity, falls, swallowing difficulty and aspiration. It is a time-critical medicine in hospital.
Відповідь
B · Late doses can cause severe stiffness, falls and swallowing problems
3.Клінічна сестринська справа
Відповідь: D · Recent broad-spectrum antibiotic use
Чому це відповідь
Broad-spectrum antibiotics disrupt normal gut flora, letting C. difficile overgrow. Older age, hospital stay and proton pump inhibitors also increase the risk.
Відповідь
D · Recent broad-spectrum antibiotic use
4.Клінічна сестринська справа
Відповідь: B · SIADH, often managed first with fluid restriction
Чому це відповідь
In SIADH, excess ADH makes the kidneys retain water, so blood sodium is diluted while urine is concentrated. Small cell lung cancer is a classic cause; fluid restriction is a common first step.
Відповідь
B · SIADH, often managed first with fluid restriction
5.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: некомпенсований
Читання газового складу крові (ROME): спершу pH: нижче за 7,35 — ацидемія, вище за 7,45 — алкалемія. Потім знайдіть показник, що це пояснює. PaCO₂ (норма 35–45 мм рт. ст., 4,7–6,0 кПа) — респіраторна частина й змінюється протилежно (Opposite) до pH у респіраторному розладі; HCO₃⁻ (норма 22–26 ммоль/л) — метаболічна частина й змінюється в тому самому напрямку, що й pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Інший показник вказує на компенсацію: норма означає відсутність компенсації; відхилення в напрямку, що повертає pH, поки pH усе ще відхилений, означає часткову компенсацію; нормальний pH за двох відхилених показників означає повну компенсацію. Межі трохи відрізняються між лабораторіями; це навчальні значення.
ROME, показник за показником
pH 7,61: алкалемія (вище за 7,45)
PaCO₂ 25 mmHg: низький (35–45)
HCO₃⁻ 24 mmol/L: звичайні значення (22–26)
Компенсація
некомпенсований
Відповідь
некомпенсований
6.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: A–a-градієнт = 226,5 mmHg
Похідні показники: розрахункова осмолярність сироватки дорівнює 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина, де всі значення в ммоль/л (2·Na⁺ + глюкоза/18 + BUN/2,8, де глюкоза й BUN у мг/дл); норма — близько 275–295 мОсм/кг. Співвідношення P/F — це PaO₂, поділений на FiO₂ як частку. Альвеолярний тиск кисню на рівні моря дорівнює PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 мм рт. ст., а A–a-градієнт — це PAO₂ − PaO₂.
Альвеолярний кисень
PAO₂ = 0,5·713 − 32/0,8 = 356,5 − 40 = 316,5 mmHg
Градієнт
A–a = 316,5 − 90 = 226,5 mmHg
Відповідь
A–a-градієнт = 226,5 mmHg
7.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: B = 15
Шкала Брейден: шість підшкал ризику пролежнів. Сенсорне сприйняття, вологість, активність, рухливість і харчування оцінюються від 1 до 4, від найгіршого рівня (1) до відсутності проблеми (4); тертя та зсув оцінюються від 1 до 3. Сума становить від 6 до 23, а нижча сума означає вищий ризик. Поширені категорії: 19–23 немає ризику, 15–18 легкий ризик, 13–14 помірний ризик, 10–12 високий ризик і 9 або менше дуже високий ризик.
Оцініть кожну підшкалу
сенсорне сприйняття: без порушень → 4
вологість: рідко волога → 4
активність: іноді ходить → 3
рухливість: повністю нерухомий → 1
харчування: дуже погане → 1
тертя та зсув: потенційна проблема → 2
Додайте
Сума за Брейден = 4 + 4 + 3 + 1 + 1 + 2 = 15
Відповідь
B = 15
8.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: низький–середній
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.
Оцініть кожен параметр
RR 16/min → 0
SpO₂ 97% → 0
на повітрі → 0
SBP 112 mmHg → 0
HR 76/min → 0
притомний (A) → 0
T 35,0 °C → 3
Сума та «червоні» бали
NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 3 = 3
Принаймні один параметр дає 3.
Група ризику
низький–середній
Відповідь
низький–середній
Один бал 3 потребує термінового огляду, навіть якщо сума низька.
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчування
Відповідь: R = 52 mL/h
Потреби та вільна вода: енергетичні потреби часто оцінюють як kcal/kg/day × маса, а потреби в білку як g/kg/day × маса. Суміш лише частково складається з води, тому її вільна вода = об’єм × частка води; промивання водою покривають решту добової цілі за рідиною. Ідеальна маса тіла (Дівайн): IBW = 50 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 5 футів (60 in) для чоловіків і 45,5 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 60 in для жінок; 1 in = 2,54 cm. Формула призначена для дорослих зростом щонайменше 152,4 cm (5 ft). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Потрібна енергія
E = 30·52 = 1560 kcal/добу
Добовий об’єм
V = 1560/1,5 = 1040 mL/добу
Швидкість помпи
R = 1040/20 = 52 mL/h
Відповідь
R = 52 mL/h
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчування
Відповідь: NPC = 1510 kcal/добу
Парентеральне харчування: декстроза дає 3,4 kcal/g, амінокислоти — 4 kcal/g, а ліпідна емульсія — вказану кількість kcal/mL (2 kcal/mL для 20%, 1,1 kcal/mL для 10%). Грами = % × mL/100. Небілкові kcal (NPC) = kcal декстрози + ліпідів; азот = білок/6,25. Швидкість інфузії глюкози (GIR) у mg/kg/min = mg декстрози/(kg × хвилини). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Грами декстрози та амінокислот
декстроза: 10·1500/100 = 150 g
амінокислоти: 4,25·1500/100 = 63,75 g
Кілокалорії за компонентами
декстроза: 150·3,4 = 510 kcal
амінокислоти: 63,75·4 = 255 kcal
ліпіди: 500·2 = 1000 kcal
Небілкова енергія
NPC = 510 + 1000 = 1510 kcal/добу
Відповідь
NPC = 1510 kcal/добу
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГ
Відповідь: QTc = 0,48 s
QT і QTc: інтервал QT вимірюють від початку комплексу QRS до кінця зубця T. Він скорочується зі зростанням частоти серцевих скорочень, тому його коригують за частотою за допомогою інтервалу R–R у секундах: QTc за Базеттом = QT/√RR, а QTc за Фрідеріцією = QT/∛RR. Формулу Базетта використовує більшість підручників; вона надмірно коригує при швидкому ритмі, де віддають перевагу Фрідеріції. Межі різняться між джерелами: QTc понад приблизно 0,45 s у чоловіків або 0,46 s у жінок зазвичай називають подовженим, а понад 0,50 s — різко подовженим.
Виміряйте
QT = 12 × 0,04 = 0,48 s
RR = 25 × 0,04 = 1,00 s
Формула Базетта
QTc = 0,48/√1,00 = 0,48/1 = 0,48 s
Відповідь
QTc = 0,48 s
Вище звичайних меж як для чоловіків (близько 0,45 s), так і для жінок (близько 0,46 s): подовжений. (480 ms)
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГ
Відповідь: СЛР (ритм, що не підлягає дефібриляції)
Електрична активність без пульсу (PEA): PEA не можна побачити на стрічці. Монітор показує організовану електричну активність (ритм, відмінний від VF, VT чи асистолії), але в пацієнта немає пульсу, що промацується, тому її розпізнають, перевіряючи пацієнта. У настановах з реанімації дорослих PEA й асистолія — це ритми зупинки серця, що не підлягають дефібриляції: якісна СЛР, епінефрин якомога раніше та пошук оборотних причин (Hs і Ts, як-от гіповолемія, гіпоксія, напружений пневмоторакс і тампонада серця). VF і VT без пульсу — це ритми, що підлягають дефібриляції.
Що показує стрічка
1. Частота: R–R = 21 малих клітинок, 1500 ÷ 21 ≈ 71 за хвилину.
2. Ритм: регулярний, кожен R–R дорівнює 0,84 s.
3. Зубці P: позитивні, по одному перед кожним QRS, усі однакові.
4. Інтервал PR: 0,12 s, постійний, у межах 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,06 s, вузький (менше 0,12 s).
нормальний синусовий ритм
Що показує пацієнт
немає пульсу попри організовану електричну активність: електрична активність без пульсу (PEA), ритм зупинки серця, що не підлягає дефібриляції
Відповідь
СЛР (ритм, що не підлягає дефібриляції)
Відповідь
СЛР (ритм, що не підлягає дефібриляції)
PEA розпізнають біля ліжка пацієнта, ніколи лише за стрічкою. Це підготовка до екзамену, а не клінічна настанова.
13.Пріоритезація та делегування
Відповідь: C · «Я залишаюся підзвітною за рішення делегувати та за контроль результату».
Чому це відповідь
Медсестра, що делегує, підзвітна за рішення делегувати, а також за нагляд та оцінювання. Виконавець відповідає за правильне виконання завдання в межах своєї компетентності.
Відповідь
C · «Я залишаюся підзвітною за рішення делегувати та за контроль результату».
14.Пріоритезація та делегування
Відповідь: D · Give prescribed opioids and use positioning and a fan to relieve breathlessness
Чому це відповідь
In palliative care, opioids are used to relieve breathlessness, along with positioning, a fan and calm reassurance. The aim is comfort, not more investigations.
Відповідь
D · Give prescribed opioids and use positioning and a fan to relieve breathlessness
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: D · Remove items that could be used for self-harm, such as belts and cords
Чому це відповідь
Patients at risk of suicide need a safe environment, with belts, cords, sharp objects and glass removed, and observation at the level ordered. Privacy is secondary to safety in this situation.
Відповідь
D · Remove items that could be used for self-harm, such as belts and cords
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: C · “I can light candles at dinner if my oxygen is turned down low.”
Чому це відповідь
Oxygen supports combustion, so open flames such as candles, matches, gas stoves and cigarettes must be kept away whatever the flow rate. The other statements are correct.
Відповідь
C · “I can light candles at dinner if my oxygen is turned down low.”
17.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: D · Magnesium-containing laxatives or antacids
Чому це відповідь
In kidney failure, magnesium from milk of magnesia, magnesium citrate or magnesium-containing antacids can build up to toxic levels. Patients with CKD are taught to avoid these products. Diuretics, PPIs and alcohol cause low magnesium.Перевірено за:Magnesium Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2023)
Відповідь
D · Magnesium-containing laxatives or antacids
18.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: C · hCG stimulates the thyroid in early pregnancy
Чому це відповідь
hCG is structurally similar to TSH and stimulates the thyroid, peaking at the end of the first trimester, so TSH often falls slightly. With a normal free T4 and no symptoms, this is usually physiologic and is interpreted with pregnancy-specific ranges.Перевірено за:TSH (Thyroid-stimulating hormone) Test · MedlinePlus (NIH) (2024)