Основи медсестринства та клінічна практика: шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 18 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Добовий об’єм
mL = kcal / (kcal/mL)
Безперервне годування
mL/h = добовий об’єм / години годування
Болюсне годування
mL на годування = добовий об’єм / кількість годувань
Доставлені енергія та білок
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Вільна вода
mL = об’єм суміші × частка води
Ідеальна маса тіла (Девайн)
чоловіки 50 + 2,3 × (in − 60); жінки 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Індекс маси тіла
BMI = kg/m²
Парентеральне харчування
декстроза 3,4 kcal/g, амінокислоти 4 kcal/g, ліпіди 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Азот
g N = g білка / 6,25
Швидкість інфузії глюкози
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Метод

  1. Запишіть, що питають: швидкість помпи, об’єм, кілокалорії, грами білка чи воду.
  2. Перетворюйте енергію на об’єм за формулою mL = kcal/(kcal/mL), а об’єм на білок за формулою літри × g/L.
  3. Для швидкості діліть на години, протягом яких харчування справді йде, а для болюсу — на кількість годувань.
  4. Для потреб помножте kcal/kg або g/kg на масу, яку називає правило; знайдіть ідеальну масу тіла за Дівайном: 50 або 45,5 + 2,3 × (дюйми − 60).
  5. Для PN знайдіть грами як % × mL/100, потім використайте 3,4 kcal/g для декстрози, 4 kcal/g для амінокислот і зазначені kcal/mL для ліпідів.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

Яка тривожна ознака часто з'являється першою, коли стан пацієнта погіршується?

  1. AЗростання частоти дихання
  2. BПокращення апетиту
  3. CСповільнення серцебиття
  4. DЗниження температури тіла
2.Основи сестринської справиСкладна

An AED is about to deliver a shock. What must the rescuer do?

  1. ARemove the pads and place them again
  2. BHold the patient's hand to reassure them
  3. CKeep doing chest compressions during the shock
  4. DMake sure no one is touching the patient
3.Клінічна сестринська справаСередня

Why is blood pressure monitored closely in a patient with an epidural infusion?

  1. AThe local anaesthetic can block sympathetic nerves and cause hypotension
  2. BEpidurals always cause severe hypertension that needs regular treatment
  3. CThe epidural pump uses the blood pressure to set the rate
  4. DBlood pressure readings show whether the catheter is infected
4.Клінічна сестринська справаСкладна

A patient has sudden, severe "tearing" chest pain going through to the back and a large difference in blood pressure between the arms. What should be suspected?

  1. APericarditis
  2. BStable angina
  3. CAortic dissection
  4. DGastro-oesophageal reflux
5.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня

Навчальний газовий склад показує метаболічний ацидоз з HCO₃⁻ 8 mmol/L. Скористайтеся формулою Вінтерса, щоб знайти очікуваний PaCO₂ (середину діапазону) у мм рт. ст.

HCO₃⁻ 8 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
6.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна

Навчальний газовий склад показує метаболічний алкалоз з HCO₃⁻ 38 mmol/L. Скористайтеся очікуваним PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21, щоб знайти очікуваний PaCO₂.

HCO₃⁻ 38 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
7.Шкали клінічного оцінюванняСередня
легкапомірнатяжка

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовний пацієнт після черепно-мозкової травми відкриває очі на звернення, говорить реченнями, але сплутаний і має найкращу рухову відповідь: переміщує руку до місця тиску (локалізує). Обчисліть GCS і класифікуйте за ним черепно-мозкову травму. Натисніть свою відповідь.

  1. 1легка
  2. 2помірна
  3. 3тяжка
8.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
немає ризикулегкий ризикпомірний ризиквисокий ризикдуже високий ризик

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою Брейден: сенсорне сприйняття: незначно обмежене; вологість: іноді волога; активність: прикутий до ліжка; рухливість: дуже обмежене; харчування: імовірно недостатнє; тертя та зсув: потенційна проблема. Використайте категорії 19–23 немає ризику, 15–18 легкий, 13–14 помірний, 10–12 високий і 9 або менше дуже високий. Натисніть на рівень ризику.

  1. 1немає ризику
  2. 2легкий ризик
  3. 3помірний ризик
  4. 4високий ризик
  5. 5дуже високий ризик
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСередня
1,5 kcal/mL35 kcal/kg/добу? mL/h78 kg24 h/добу

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Доросла людина масою 78 kg (ІМТ нижче 30) потребує 35 kcal/kg/day. Зондове харчування забезпечує 1,5 kcal/mL і йде за допомогою помпи 24 годин на добу. Яку швидкість R ви встановлюєте на помпі в mL/h? Округліть до найближчого цілого числа.

78 kg35 kcal/kg/добу1,5 kcal/mL24 h
R = mL/h
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСкладна
99 kg177 cmжінкаBMI = kg/m²E = ? kcal/добу

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). жінка у критичному стані має зріст 177 cm і важить 99 kg. Навчальний протокол передбачає 14 kcal/kg фактичної маси тіла на добу, якщо ІМТ становить 30–50 kg/m², і 25 kcal/kg ідеальної маси тіла (Дівайн) на добу, якщо ІМТ перевищує 50 kg/m². Знайдіть енергетичну ціль E у kcal/day. Округліть до найближчого цілого числа.

177 cm99 kgжінкаBMI 30–50: 14 kcal/kg фактичнийBMI > 50: 25 kcal/kg IBW
E = kcal/добу
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mV

Виміряйте інтервал QT та інтервал R–R на цій регулярній стрічці у відведенні II, потім обчисліть скоригований за частотою показник QTc за формулою Базетта QTc = QT/√RR (обидва в секундах). Відповідь дайте в секундах із трьома знаками після коми.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
QTc = s
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mVставкаритмзубці PІнтервал PRТривалість QRS

Інтерпретуйте цю стрічку у відведенні II за п’ятьма кроками по черзі: частота, ритм, зубці P, інтервал PR, тривалість QRS. На якому кроці ви знаходите першу ненормальну ознаку? Натисніть на нього.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1ставка
  2. 2ритм
  3. 3зубці P
  4. 4Інтервал PR
  5. 5Тривалість QRS
13.Пріоритезація та делегуванняСередня

У пацієнта раптова носова кровотеча, він притомний і нормально дихає. Що медсестра робить першою?

  1. AЗакинути голову назад і прикласти лід до потилиці
  2. BПопросити пацієнта сильно висякатися, щоб прибрати згустки
  3. CПокласти пацієнта рівно на спину з подушкою під колінами
  4. DПосадити пацієнта, нахилити його вперед і стиснути м'яку частину носа
14.Пріоритезація та делегуванняСкладна

A patient has a new spinal cord injury at C4. Which assessment is the priority?

  1. AAbility to feed themselves
  2. BBowel sounds in all four abdominal quadrants
  3. CBreathing effort and ability to cough
  4. DSkin over the sacrum and heels
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

A confused patient keeps pulling at an IV line. Which is a less restrictive option to consider before wrist restraints?

  1. ATying both arms to the bed frame
  2. BCovering the site with a sleeve or using hand mitts with supervision
  3. CUsing a vest restraint in the chair so that the patient’s hands stay down
  4. DGiving a sedative every few hours
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

A patient on airborne precautions for tuberculosis wants to walk in the hallway. What is the best response?

  1. AAllow it, if they avoid the nurses’ station
  2. BAllow it, as long as they walk quickly
  3. CAllow it, as long as the patient wears an N95 respirator in the corridor
  4. DExplain that they must stay in the room, and offer ways to stay active inside it
17.Лабораторні показники та електролітиСередня

When do the blood counts usually reach their lowest point (nadir) after many standard chemotherapy regimens?

  1. AAbout 7–14 days after treatment
  2. BWithin 1–2 hours of treatment
  3. COn the same day as treatment
  4. DAbout 6 months after treatment
18.Лабораторні показники та електролітиСкладна

Виснажений пацієнт знову починає їсти, і на 3-й день у нього фосфат 1,2 mg/dL (0,39 mmol/L), слабкість м'язів та задишка. Який головний ризик?

  1. AКамені в нирках від кальцію, що вивільняється з кісток
  2. BГіперкаліємія, спричинена вивільненням калію клітинами
  3. CСлабкість дихальних м'язів і серцева недостатність від низького фосфату
  4. DШвидке збільшення ваги, але без серйозної небезпеки

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: A · Зростання частоти дихання

Чому це відповідь

Тахіпное — одна з найраніших і найчутливіших ознак погіршення, вона дає високі бали в шкалах раннього попередження, як-от NEWS2.

Відповідь

A · Зростання частоти дихання
2.Основи сестринської справи

Відповідь: D · Make sure no one is touching the patient

Чому це відповідь

Before the shock the rescuer shouts a warning and checks that everyone is clear. Compressions restart straight after the shock as the AED instructs.

Відповідь

D · Make sure no one is touching the patient
3.Клінічна сестринська справа

Відповідь: A · The local anaesthetic can block sympathetic nerves and cause hypotension

Чому це відповідь

Epidural local anaesthetic can cause vasodilation and hypotension. Nurses also monitor sedation, respiratory rate, block height, motor function and the catheter site.

Відповідь

A · The local anaesthetic can block sympathetic nerves and cause hypotension
4.Клінічна сестринська справа

Відповідь: C · Aortic dissection

Чому це відповідь

Aortic dissection classically causes abrupt, tearing pain radiating to the back, with unequal arm pulses or pressures. It is a surgical emergency, and thrombolysis must not be given.

Відповідь

C · Aortic dissection
5.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: PaCO₂ = 20 mmHg

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Формула Вінтерса

PaCO₂ = 1,5·8 + 8 = 20 mmHg
дальність: 18–22 mmHg

Відповідь

PaCO₂ = 20 mmHg
6.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: PaCO₂ = 47,6 mmHg

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Очікуваний PaCO₂

0,7·38 + 21 = 47,6 mmHg

Відповідь

PaCO₂ = 47,6 mmHg

Зростання має межу: лише завдяки компенсації PaCO₂ рідко перевищує приблизно 55 мм рт. ст.

7.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: помірна

Шкала коми Глазго: додайте найкращу відповідь у трьох сферах. Відкривання очей E: 4 спонтанне, 3 на звук чи мовлення, 2 на тиск, 1 немає. Мовленнєва відповідь V: 5 орієнтований, 4 сплутаний, 3 недоречні слова, 2 незрозумілі звуки, 1 немає. Рухова відповідь M: 6 виконує команди, 5 локалізує, 4 нормальне згинання (відсмикує), 3 патологічне згинання, 2 розгинання, 1 немає. Сума становить від 3 до 15. Після черепно-мозкової травми 13–15 зазвичай називають легкою, 9–12 помірною, а 3–8 тяжкою.

Оцініть кожну сферу

E: відкриває очі на звернення → 3
V: говорить реченнями, але сплутаний → 4
M: переміщує руку до місця тиску (локалізує) → 5

Додайте

GCS = 3 + 4 + 5 = 12

Тяжкість

GCS 12 → помірна

Відповідь

помірна
8.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: помірний ризик

Шкала Брейден: шість підшкал ризику пролежнів. Сенсорне сприйняття, вологість, активність, рухливість і харчування оцінюються від 1 до 4, від найгіршого рівня (1) до відсутності проблеми (4); тертя та зсув оцінюються від 1 до 3. Сума становить від 6 до 23, а нижча сума означає вищий ризик. Поширені категорії: 19–23 немає ризику, 15–18 легкий ризик, 13–14 помірний ризик, 10–12 високий ризик і 9 або менше дуже високий ризик.

Оцініть кожну підшкалу

сенсорне сприйняття: незначно обмежене → 3
вологість: іноді волога → 3
активність: прикутий до ліжка → 1
рухливість: дуже обмежене → 2
харчування: імовірно недостатнє → 2
тертя та зсув: потенційна проблема → 2

Додайте

Сума за Брейден = 3 + 3 + 1 + 2 + 2 + 2 = 13

Рівень ризику

13 → помірний ризик

Відповідь

помірний ризик
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Відповідь: R = 76 mL/h

Потреби та вільна вода: енергетичні потреби часто оцінюють як kcal/kg/day × маса, а потреби в білку як g/kg/day × маса. Суміш лише частково складається з води, тому її вільна вода = об’єм × частка води; промивання водою покривають решту добової цілі за рідиною. Ідеальна маса тіла (Дівайн): IBW = 50 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 5 футів (60 in) для чоловіків і 45,5 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 60 in для жінок; 1 in = 2,54 cm. Формула призначена для дорослих зростом щонайменше 152,4 cm (5 ft). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Потрібна енергія

E = 35·78 = 2730 kcal/добу

Добовий об’єм

V = 2730/1,5 = 1820 mL/добу

Швидкість помпи

R = 1820/24 = 75,83 ≈ 76 mL/h

Відповідь

R = 76 mL/h
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Відповідь: E = 1386 kcal/добу

Ідеальна маса тіла (Дівайн): IBW = 50 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 5 футів (60 in) для чоловіків і 45,5 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 60 in для жінок; 1 in = 2,54 cm. Формула призначена для дорослих зростом щонайменше 152,4 cm (5 ft). Ожиріння при критичному стані (ASPEN/SCCM 2016): ІМТ = маса/зріст² (kg/m²). Для ІМТ 30–50 енергетична ціль становить 11–14 kcal/kg фактичної маси тіла на добу; понад 50 — 22–25 kcal/kg ідеальної маси тіла на добу. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Індекс маси тіла

BMI = 99/1,77² = 31,6 kg/m²

Енергетична ціль

ІМТ 30–50: kcal на кг фактичної маси тіла.

E = 14·99 = 1386 kcal/добу

Відповідь

E = 1386 kcal/добу
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: QTc = 0,373 s

QT і QTc: інтервал QT вимірюють від початку комплексу QRS до кінця зубця T. Він скорочується зі зростанням частоти серцевих скорочень, тому його коригують за частотою за допомогою інтервалу R–R у секундах: QTc за Базеттом = QT/√RR, а QTc за Фрідеріцією = QT/∛RR. Формулу Базетта використовує більшість підручників; вона надмірно коригує при швидкому ритмі, де віддають перевагу Фрідеріції. Межі різняться між джерелами: QTc понад приблизно 0,45 s у чоловіків або 0,46 s у жінок зазвичай називають подовженим, а понад 0,50 s — різко подовженим.

Виміряйте

QT = 9,5 × 0,04 = 0,38 s
RR = 26 × 0,04 = 1,04 s

Формула Базетта

QTc = 0,38/√1,04 = 0,38/1,02 = 0,373 s

Відповідь

QTc = 0,373 s

У межах звичайних значень (близько 0,45 s для чоловіків, 0,46 s для жінок). (373 ms)

12.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: ставка

П’ять кроків для кожної стрічки: 1. частота (метод 300 або 1500, або метод 6 секунд при нерегулярному ритмі); 2. ритм: чи однакові інтервали R–R; 3. зубці P: є, позитивні у відведенні II, один перед кожним QRS і всі однакові; 4. інтервал PR: 0,12–0,20 s і постійний; 5. тривалість QRS: менше 0,12 s. Лише після п’яти кроків назвіть ритм. Нормальний синусовий ритм відповідає всім п’яти: 60–100/min, регулярний, позитивний P перед кожним QRS, PR 0,12–0,20 s, QRS менше 0,12 s.

П’ять кроків

1. Частота: R–R = 31 малих клітинок, 1500 ÷ 31 ≈ 48 за хвилину.
2. Ритм: регулярний, кожен R–R дорівнює 1,24 s.
3. Зубці P: позитивні, по одному перед кожним QRS, усі однакові.
4. Інтервал PR: 0,14 s, постійний, у межах 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,08 s, вузький (менше 0,12 s).

Перший ненормальний крок

ставка → синусова брадикардія

Відповідь

ставка
13.Пріоритезація та делегування

Відповідь: D · Посадити пацієнта, нахилити його вперед і стиснути м'яку частину носа

Чому це відповідь

Нахил уперед не пускає кров у дихальні шляхи та шлунок, а сильний тиск на м'яку частину носа зазвичай зупиняє кровотечу. Закидання голови назад або положення лежачи пускає кров у горло.

Відповідь

D · Посадити пацієнта, нахилити його вперед і стиснути м'яку частину носа
14.Пріоритезація та делегування

Відповідь: C · Breathing effort and ability to cough

Чому це відповідь

Injuries at C3–C5 can affect the phrenic nerve and diaphragm, so breathing may fail. Respiratory function is monitored closely, and the patient may need ventilatory support.

Відповідь

C · Breathing effort and ability to cough
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: B · Covering the site with a sleeve or using hand mitts with supervision

Чому це відповідь

Covering the line, keeping it out of view and using mitts while observing the patient can stop pulling without fully restricting movement. Restraints and sedation are used only if these fail.

Відповідь

B · Covering the site with a sleeve or using hand mitts with supervision
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: D · Explain that they must stay in the room, and offer ways to stay active inside it

Чому це відповідь

Patients on airborne precautions stay in the negative-pressure room with the door closed, leaving only for essential tests while wearing a surgical mask. The nurse explains why and helps the patient cope with confinement.

Відповідь

D · Explain that they must stay in the room, and offer ways to stay active inside it
17.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: A · About 7–14 days after treatment

Чому це відповідь

Chemotherapy damages dividing marrow cells, but mature neutrophils and platelets already in the blood survive for a while, so counts usually fall to a nadir about 7–14 days later, depending on the drug. Infection and bleeding risks are highest then.

Відповідь

A · About 7–14 days after treatment
18.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: C · Слабкість дихальних м'язів і серцева недостатність від низького фосфату

Чому це відповідь

Коли харчування відновлюється, інсулін переганяє фосфат у клітини, тому фосфат у сироватці може різко впасти (синдром повторного годування). Тяжка гіпофосфатемія послаблює діафрагму та серце. Фосфат поповнюють, а харчування збільшують повільно.Перевірено за: Refeeding Syndrome · StatPearls (NCBI Bookshelf)

Відповідь

C · Слабкість дихальних м'язів і серцева недостатність від низького фосфату

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals