Основи медсестринства та клінічна практика: шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 18 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Добовий об’єм
mL = kcal / (kcal/mL)
Безперервне годування
mL/h = добовий об’єм / години годування
Болюсне годування
mL на годування = добовий об’єм / кількість годувань
Доставлені енергія та білок
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Вільна вода
mL = об’єм суміші × частка води
Ідеальна маса тіла (Девайн)
чоловіки 50 + 2,3 × (in − 60); жінки 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Індекс маси тіла
BMI = kg/m²
Парентеральне харчування
декстроза 3,4 kcal/g, амінокислоти 4 kcal/g, ліпіди 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Азот
g N = g білка / 6,25
Швидкість інфузії глюкози
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Метод

  1. Запишіть, що питають: швидкість помпи, об’єм, кілокалорії, грами білка чи воду.
  2. Перетворюйте енергію на об’єм за формулою mL = kcal/(kcal/mL), а об’єм на білок за формулою літри × g/L.
  3. Для швидкості діліть на години, протягом яких харчування справді йде, а для болюсу — на кількість годувань.
  4. Для потреб помножте kcal/kg або g/kg на масу, яку називає правило; знайдіть ідеальну масу тіла за Дівайном: 50 або 45,5 + 2,3 × (дюйми − 60).
  5. Для PN знайдіть грами як % × mL/100, потім використайте 3,4 kcal/g для декстрози, 4 kcal/g для амінокислот і зазначені kcal/mL для ліпідів.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

Пацієнт з тяжкою деменцією не може описати свій біль. Як слід оцінювати біль?

  1. AВважаючи, що болю немає, доки пацієнт не скаржиться й не кличе на допомогу
  2. BЗа допомогою інструменту спостереження, що оцінює поведінку, як-от вираз обличчя
  3. CЛише за числовою шкалою 0–10
  4. DПопросивши відвідувача вгадати бал болю
2.Основи сестринської справиСкладна

Пацієнт переніс інсульт. Чому треба провести скринінг ковтання, перш ніж давати їжу, пиття чи пероральні ліки?

  1. AПеревірка ковтання потрібна, лише якщо пацієнт попросить
  2. BПероральні ліки ніколи не використовують після інсульту
  3. CПацієнтам після інсульту завжди щонайменше тиждень нічого не дають через рот
  4. DДисфагія часта після інсульту й може спричинити аспіраційну пневмонію
3.Клінічна сестринська справаСередня

Which examination findings suggest a large pleural effusion on one side?

  1. AA hyper-resonant chest with the trachea pulled towards that side
  2. BDull percussion and reduced breath sounds over the lung base
  3. CNormal breath sounds and normal percussion
  4. DWheeze heard over both lungs
4.Клінічна сестринська справаСкладна

Which drug group is first-line for a prolonged convulsive seizure?

  1. ABenzodiazepines, such as buccal midazolam or IV lorazepam
  2. BAntihistamines, such as chlorphenamine
  3. CBeta-blockers, such as bisoprolol or atenolol
  4. DOpioids, such as morphine or diamorphine, given intravenously
5.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня

Навчальний газовий склад показує метаболічний ацидоз з HCO₃⁻ 12 mmol/L. Скористайтеся формулою Вінтерса, щоб знайти очікуваний PaCO₂ (середину діапазону) у мм рт. ст.

HCO₃⁻ 12 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
6.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна

На рівні моря навчальний газовий склад за 35 % кисню показує PaO₂ 83 mmHg (11,1 kPa) і PaCO₂ 47 mmHg (6,3 kPa). Скористайтеся PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8, щоб знайти A–a-градієнт.

FiO₂ 35%PaO₂ 83 mmHg (11,1 kPa)PaCO₂ 47 mmHg (6,3 kPa)
A–a-градієнт = mmHg
7.Шкали клінічного оцінюванняСередня
7240SBPDBPmmHgHR 74/min · SI = ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнт має пульс 74/min і артеріальний тиск 72/40 mmHg. Знайдіть шоковий індекс SI = HR/SBP. Округліть до двох знаків після коми.

HR 74/minBP 72/40 mmHg
SI =
8.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
заспокійливийпомірно порушенийнизький

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Через 5 min після народження умовний новонароджений має рожеве тіло із синіми кистями й стопами, частоту серцевих скорочень 170/min, гримасу на подразнення, невелике згинання рук і ніг і повільне нерегулярне дихання зі слабким криком. Оцініть за шкалою Апгар і натисніть, як інтерпретується бал.

  1. 1заспокійливий
  2. 2помірно порушений
  3. 3низький
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСередня
169 cmжінкаIBW = ? kg

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся формулою Дівайн, щоб знайти ідеальну масу тіла IBW для жінка зростом 169 cm (1 in = 2,54 cm). Округліть до одного знака після коми.

169 cmжінка1 in = 2,54 cm
IBW = kg
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСкладна
24 hдекстроза 10%1500 mLамінокислоти 6%1500 mLліпіди 20%500 mL · 2 kcal/mLN = білок/6,25NPC : N = ? : 1

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Протягом 24 годин пацієнт отримує 1500 mL парентерального харчування з кінцевими концентраціями 10% декстрози та 6% амінокислот, а також 500 mL 20% ліпідної емульсії (2 kcal/mL). Знайдіть співвідношення небілкових кілокалорій до азоту NPC : N (число x у x : 1). Округліть до найближчого цілого числа.

1500 mLдекстроза 10%амінокислоти 6%ліпіди 500 mL · 2 kcal/mL
NPC : N =
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mVатріовентрикулярна блокада I ступенявузловий ритмнормальний синусовий ритмсинусова брадикардія

Інтерпретуйте цю ритмограму у відведенні II. Який це ритм? Натисніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1атріовентрикулярна блокада I ступеня
  2. 2вузловий ритм
  3. 3нормальний синусовий ритм
  4. 4синусова брадикардія
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mVатріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)атріовентрикулярна блокада II ступеня II типуатріовентрикулярна блокада I ступеняAV-блокада 2:1 (тип не визначено)

Інтерпретуйте цю стрічку у відведенні II. Яку інтерпретацію можна обґрунтувати за цією єдиною стрічкою? Клацніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)
  2. 2атріовентрикулярна блокада II ступеня II типу
  3. 3атріовентрикулярна блокада I ступеня
  4. 4AV-блокада 2:1 (тип не визначено)
13.Пріоритезація та делегуванняСередня

A patient with heart failure gained 2 kg (about 4 lb) since yesterday and is more breathless when lying down. What should the nurse do first?

  1. AEncourage extra fluids to correct the weight change
  2. BRecord the weight on the chart and recheck it at the next weekly weigh-in
  3. CLay the patient flat to help them breathe more easily
  4. DAssess the lungs, oxygen saturation and swelling, then inform the provider
14.Пріоритезація та делегуванняСкладна

A patient on a cardiac monitor suddenly becomes unresponsive, and the monitor shows ventricular fibrillation. What is the priority once help has been called?

  1. ADefibrillate as soon as the defibrillator is available, with CPR until then
  2. BRecord a full 12-lead ECG to confirm the rhythm before doing anything else at all
  3. CCheck the blood potassium level before any shock is considered
  4. DGive an oral antiarrhythmic tablet and recheck the rhythm in five minutes
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

A nurse finds an unlabeled syringe of clear fluid on the medication counter. What should the nurse do?

  1. ADiscard it, because its contents cannot be confirmed
  2. BGive it to the patient whose medication is due
  3. CLabel it with the most likely drug name
  4. DAsk nearby staff and use it if someone recognizes it
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

In START triage, a casualty cannot walk and is breathing 36 times a minute. Which category applies?

  1. ARed (immediate)
  2. BGreen (minor)
  3. CBlack (expectant or dead)
  4. DYellow (delayed)
17.Лабораторні показники та електролітиСередня

A patient has a calcium of 11,8 mg/dL (2,95 mmol/L) from bone metastases. Which nursing measure is appropriate?

  1. AEncourage fluids and mobility as tolerated
  2. BEncourage bed rest and limit oral fluids
  3. CGive calcium carbonate antacids for nausea
  4. DOffer extra milk and cheese at each meal
18.Лабораторні показники та електролітиСкладна

Which set of results most strongly suggests hemolytic anemia?

  1. ALow hemoglobin, high MCV, low vitamin B12, normal bilirubin
  2. BLow hemoglobin, low platelets, low white cells, low reticulocytes
  3. CLow hemoglobin, low reticulocytes, low MCV, low ferritin
  4. DLow hemoglobin, high reticulocytes, high unconjugated bilirubin, high LDH

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: B · За допомогою інструменту спостереження, що оцінює поведінку, як-от вираз обличчя

Чому це відповідь

Інструменти спостереження оцінюють такі ознаки, як вираз обличчя, вокалізація, мова тіла та зміни поведінки. Біль у людей з деменцією часто залишається непоміченим.

Відповідь

B · За допомогою інструменту спостереження, що оцінює поведінку, як-от вираз обличчя
2.Основи сестринської справи

Відповідь: D · Дисфагія часта після інсульту й може спричинити аспіраційну пневмонію

Чому це відповідь

Інсульт часто порушує ковтання, і можлива «тиха» аспірація. Скринінг ковтання, за потреби зі скеруванням до логопеда, визначає безпечні текстури їжі та шляхи введення ліків.

Відповідь

D · Дисфагія часта після інсульту й може спричинити аспіраційну пневмонію
3.Клінічна сестринська справа

Відповідь: B · Dull percussion and reduced breath sounds over the lung base

Чому це відповідь

Fluid in the pleural space muffles breath sounds and makes percussion stony dull. A large effusion may push the trachea away from the affected side.

Відповідь

B · Dull percussion and reduced breath sounds over the lung base
4.Клінічна сестринська справа

Відповідь: A · Benzodiazepines, such as buccal midazolam or IV lorazepam

Чому це відповідь

Benzodiazepines enhance GABA and are first-line for seizures lasting over five minutes. If seizures continue, second-line antiepileptic drugs are given and senior help is needed.

Відповідь

A · Benzodiazepines, such as buccal midazolam or IV lorazepam
5.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: PaCO₂ = 26 mmHg

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Формула Вінтерса

PaCO₂ = 1,5·12 + 8 = 26 mmHg
дальність: 24–28 mmHg

Відповідь

PaCO₂ = 26 mmHg
6.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: A–a-градієнт = 107,8 mmHg

Похідні показники: розрахункова осмолярність сироватки дорівнює 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина, де всі значення в ммоль/л (2·Na⁺ + глюкоза/18 + BUN/2,8, де глюкоза й BUN у мг/дл); норма — близько 275–295 мОсм/кг. Співвідношення P/F — це PaO₂, поділений на FiO₂ як частку. Альвеолярний тиск кисню на рівні моря дорівнює PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 мм рт. ст., а A–a-градієнт — це PAO₂ − PaO₂.

Альвеолярний кисень

PAO₂ = 0,35·713 − 47/0,8 = 249,5 − 58,75 = 190,8 mmHg

Градієнт

A–a = 190,8 − 83 = 107,8 mmHg

Відповідь

A–a-градієнт = 107,8 mmHg
7.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: SI = 1,03

Показники артеріального тиску: пульсовий тиск PP = SBP − DBP. Середній артеріальний тиск MAP ≈ (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3 — оцінка, що ґрунтується на тому, що за нормальної частоти серцевих скорочень серце перебуває в діастолі приблизно дві третини кожного циклу (за тахікардії вона менш точна); MAP щонайменше близько 65 mmHg — поширена цільова величина для перфузії органів. Шоковий індекс SI = HR/SBP у нормі становить близько 0,5–0,7; значення понад приблизно 1 — тривожна ознака шоку.

Шоковий індекс

SI = 74/72 = 1,028 ≈ 1,03

Відповідь

SI = 1,03

1 або більше: тривожна ознака шоку в цьому навчальному випадку.

8.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: помірно порушений

Шкала Апгар: п’ять ознак, кожна оцінюється 0, 1 або 2 балами, перевіряється на 1-й і 5-й хвилині після народження. Зовнішній вигляд (колір): синя або бліда 0, рожеве тіло із синіми кінцівками 1, рожева повністю 2. Пульс: відсутній 0, нижче 100/min 1, 100/min або більше 2. Гримаса (рефлекторна збудливість): немає 0, гримаса 1, крик, кашель або чхання 2. Активність (тонус): в’ялий 0, невелике згинання 1, активні рухи 2. Дихання: відсутнє 0, повільне чи нерегулярне зі слабким криком 1, добре із сильним криком 2. Сума 7–10 заспокійлива, 4–6 помірно знижена, а 0–3 низька.

Оцініть кожну ознаку

Зовнішній вигляд: рожеве тіло із синіми кистями й стопами → 1
Пульс: 170/min → 2
Гримаса: гримасу на подразнення → 1
Активність: невелике згинання рук і ніг → 1
Дихання: повільне нерегулярне дихання зі слабким криком → 1

Додайте

APGAR = 1 + 2 + 1 + 1 + 1 = 6

Інтерпретація

6 → помірно порушений

Відповідь

помірно порушений

Якщо на 5-й хвилині бал нижче 7, оцінювання зазвичай повторюють кожні 5 хвилин до 20 хвилин.

9.Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Відповідь: IBW = 60,5 kg

Потреби та вільна вода: енергетичні потреби часто оцінюють як kcal/kg/day × маса, а потреби в білку як g/kg/day × маса. Суміш лише частково складається з води, тому її вільна вода = об’єм × частка води; промивання водою покривають решту добової цілі за рідиною. Ідеальна маса тіла (Дівайн): IBW = 50 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 5 футів (60 in) для чоловіків і 45,5 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 60 in для жінок; 1 in = 2,54 cm. Формула призначена для дорослих зростом щонайменше 152,4 cm (5 ft). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Зріст у дюймах

169 cm/2,54 = 66,54 in

Ідеальна маса тіла (Девайн)

IBW = 45,5 + 2,3·(66,54 − 60) = 60,53 ≈ 60,5 kg

Відповідь

IBW = 60,5 kg
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Відповідь: NPC : N = 105

Парентеральне харчування: декстроза дає 3,4 kcal/g, амінокислоти — 4 kcal/g, а ліпідна емульсія — вказану кількість kcal/mL (2 kcal/mL для 20%, 1,1 kcal/mL для 10%). Грами = % × mL/100. Небілкові kcal (NPC) = kcal декстрози + ліпідів; азот = білок/6,25. Швидкість інфузії глюкози (GIR) у mg/kg/min = mg декстрози/(kg × хвилини). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Грами декстрози та амінокислот

декстроза: 10·1500/100 = 150 g
амінокислоти: 6·1500/100 = 90 g

Кілокалорії за компонентами

декстроза: 150·3,4 = 510 kcal
амінокислоти: 90·4 = 360 kcal
ліпіди: 500·2 = 1000 kcal

Небілкові kcal і азот

NPC = 510 + 1000 = 1510 kcal
N = 90/6,25 = 14,4 g

Відношення

NPC : N = 1510/14,4 = 104,9 ≈ 105 : 1

Відповідь

NPC : N = 105

Для стабільних пацієнтів типові співвідношення близько 150 : 1; нижчі співвідношення дають відносно більше білка.

11.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: вузловий ритм

Критерії ритмів (відведення II): синусовий ритм має позитивний зубець P перед кожним QRS, постійний PR 0,12–0,20 s і вузький QRS: нормальний синусовий ритм 60–100/min, синусова брадикардія нижче 60, синусова тахікардія понад 100. Фібриляція передсердь: немає зубців P, ізолінія з хвилями фібриляції та абсолютно неправильний R–R. Тріпотіння передсердь: пилкоподібні хвилі тріпотіння близько 250–350/min зі сталим коефіцієнтом провідності, наприклад 2:1 або 4:1. Атріовентрикулярна блокада I ступеня: синусовий ритм із постійним PR понад 0,20 s. Вузловий ритм: вузький QRS з частотою 40–60/min із відсутніми чи інвертованими зубцями P (PR менше 0,12 s або P після QRS). Шлуночкова екстрасистола (PVC) — це ранній, широкий (0,12 s або більше), химерний QRS без зубця P, із зубцем T в протилежному напрямку й зазвичай повною компенсаторною паузою; при бігемінії кожне друге скорочення є PVC.

П’ять кроків

1. Частота: R–R = 36 малих клітинок, 1500 ÷ 36 ≈ 42 за хвилину.
2. Ритм: регулярний, кожен R–R дорівнює 1,44 s.
3. Зубці P: інвертовані, безпосередньо перед кожним QRS.
4. Інтервал PR: 0,08 s, коротший за 0,12 s.
5. QRS: 0,08 s, вузький (менше 0,12 s).

Інтерпретація

вузловий ритм

Відповідь

вузловий ритм
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: AV-блокада 2:1 (тип не визначено)

AV-блокада 2:1: коли на кожен QRS припадає два зубці P, два проведені зубці P не йдуть поспіль, тому не видно, чи PR подовжується (тип I), чи залишається сталим (тип II) перед непроведеним зубцем P. За однією стрічкою це називають AV-блокадою 2:1; тип визначає довша стрічка або зміна співвідношення проведення. Вузький QRS робить тип I імовірнішим, а широкий — тип II, але жоден із них цього не доводить.

П’ять кроків

1. Частота: R–R = 44 малих клітинок, 1500 ÷ 44 ≈ 34 за хвилину.
2. Ритм: регулярний, кожен R–R дорівнює 1,76 s.
3. Зубці P: позитивні й регулярні (P–P 0,88 s, 68 за хвилину), по два на кожен QRS.
4. Інтервал PR: постійний, 0,20 s, у проведених скороченнях.
5. QRS: 0,14 s, широкий (0,12 s або більше).

Чому тип залишається невизначеним

Кожен другий зубець P не проводиться, тож два проведені скорочення не йдуть поспіль, і подовження PR ніколи не буде видно.
AV-блокада 2:1 (тип не визначено)

Відповідь

AV-блокада 2:1 (тип не визначено)

Вузький QRS робить тип I імовірнішим, а широкий — тип II, але вирішує лише довша стрічка або зміна співвідношення проведення.

13.Пріоритезація та делегування

Відповідь: D · Assess the lungs, oxygen saturation and swelling, then inform the provider

Чому це відповідь

A rapid weight gain with orthopnea suggests fluid overload and worsening heart failure. The nurse assesses breathing and fluid status and informs the provider, who may adjust the diuretic.

Відповідь

D · Assess the lungs, oxygen saturation and swelling, then inform the provider
14.Пріоритезація та делегування

Відповідь: A · Defibrillate as soon as the defibrillator is available, with CPR until then

Чому це відповідь

Ventricular fibrillation is a shockable cardiac arrest rhythm. Early defibrillation, with high-quality CPR until the shock is given, is the most important treatment.

Відповідь

A · Defibrillate as soon as the defibrillator is available, with CPR until then
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: A · Discard it, because its contents cannot be confirmed

Чому це відповідь

An unlabeled syringe could contain any drug or dose. It is discarded, and syringes are labeled straight away whenever they are not given immediately.

Відповідь

A · Discard it, because its contents cannot be confirmed
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: A · Red (immediate)

Чому це відповідь

In START, a non-walking casualty who is breathing more than 30 times a minute is tagged red, immediate. Fast breathing suggests a serious problem that needs urgent treatment.

Відповідь

A · Red (immediate)
17.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: A · Encourage fluids and mobility as tolerated

Чому це відповідь

Hydration helps the kidneys excrete calcium and prevents stones, and weight-bearing mobility slows calcium loss from bone. Calcium-containing foods and antacids are not encouraged. The nurse also monitors for confusion, constipation and arrhythmias.Перевірено за: Hypercalcemia · MedlinePlus (NIH) (2026)

Відповідь

A · Encourage fluids and mobility as tolerated
18.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: D · Low hemoglobin, high reticulocytes, high unconjugated bilirubin, high LDH

Чому це відповідь

When red cells break down early, hemoglobin is turned into unconjugated bilirubin and LDH is released, while the marrow increases reticulocytes. Option B fits iron deficiency, C fits B12 deficiency and D fits marrow failure.Перевірено за: Hemolytic anemia · MedlinePlus (NIH) (2026); Reticulocyte Count · MedlinePlus (NIH) (2024); Bilirubin Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Відповідь

D · Low hemoglobin, high reticulocytes, high unconjugated bilirubin, high LDH

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals