Основи медсестринства та клінічна практика: шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 18 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Добовий об’єм
mL = kcal / (kcal/mL)
Безперервне годування
mL/h = добовий об’єм / години годування
Болюсне годування
mL на годування = добовий об’єм / кількість годувань
Доставлені енергія та білок
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Вільна вода
mL = об’єм суміші × частка води
Ідеальна маса тіла (Девайн)
чоловіки 50 + 2,3 × (in − 60); жінки 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Індекс маси тіла
BMI = kg/m²
Парентеральне харчування
декстроза 3,4 kcal/g, амінокислоти 4 kcal/g, ліпіди 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Азот
g N = g білка / 6,25
Швидкість інфузії глюкози
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Метод

  1. Запишіть, що питають: швидкість помпи, об’єм, кілокалорії, грами білка чи воду.
  2. Перетворюйте енергію на об’єм за формулою mL = kcal/(kcal/mL), а об’єм на білок за формулою літри × g/L.
  3. Для швидкості діліть на години, протягом яких харчування справді йде, а для болюсу — на кількість годувань.
  4. Для потреб помножте kcal/kg або g/kg на масу, яку називає правило; знайдіть ідеальну масу тіла за Дівайном: 50 або 45,5 + 2,3 × (дюйми − 60).
  5. Для PN знайдіть грами як % × mL/100, потім використайте 3,4 kcal/g для декстрози, 4 kcal/g для амінокислот і зазначені kcal/mL для ліпідів.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

Який небажаний ефект становить особливий ризик при застосуванні НПЗП, як-от ібупрофен?

  1. AТяжкий запор, що триває тижнями
  2. BНизький рівень цукру в крові
  3. CСповільнення дихання
  4. DПодразнення шлунка та кровотеча
2.Основи сестринської справиСкладна

У невідкладній ситуації лікар дає усне розпорядження щодо препарату. Що має зробити медсестра?

  1. AПопросити іншу медсестру запам'ятати розпорядження
  2. BЗаписати його, зачитати назад і подбати, щоб його було підписано пізніше відповідно до протоколу
  3. CВвести препарат і більше нічого не повідомляти лікарю
  4. DВідмовитися вводити будь-який препарат, доки не буде оформлено письмове призначення
3.Клінічна сестринська справаСередня

Пацієнт з діабетом 2 типу гостро хворий, дуже зневоднений і має глюкозу крові 40 mmol/L без значущих кетонів. Який найімовірніший діагноз?

  1. AДіабетичний кетоацидоз з дегідратацією
  2. BНецукровий діабет
  3. CГіпоглікемія
  4. DГіперосмолярний гіперглікемічний стан
4.Клінічна сестринська справаСкладна

У пацієнта раптово виникають болісне почервоніння ока з нечітким зором, ореоли навколо світла та блювання. Що слід запідозрити?

  1. AСиндром сухого ока
  2. BЯчмінь
  3. CПростий кон'юнктивіт вірусної природи
  4. DГострий закритокутовий напад глаукоми
5.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня

Навчальні значення: Na⁺ 131 ммоль/л, глюкоза 24,3 ммоль/л і сечовина 20,5 ммоль/л. Обчисліть осмолярність сироватки Osm = 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина до найближчого цілого.

Na⁺ 131 mmol/Lглюкоза 24,3 mmol/Lсечовина 20,5 mmol/L
Osm = mOsm/kg
6.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна

Навчальний газовий склад показує метаболічний алкалоз з HCO₃⁻ 32 mmol/L. Скористайтеся очікуваним PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21, щоб знайти очікуваний PaCO₂.

HCO₃⁻ 32 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
7.Шкали клінічного оцінюванняСередня
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою Брейден: сенсорне сприйняття: дуже обмежене; вологість: іноді волога; активність: прикутий до ліжка; рухливість: незначно обмежене; харчування: відмінне; тертя та зсув: проблема. Знайдіть суму за Брейден B.

6–23
B =
8.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1низькийнизький–середнійсереднійвисокий

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 16/min, SpO₂ 89% на додатковому кисні, артеріальний тиск 150/90 mmHg, пульс 70/min, притомний, температура 36,1 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.

RR 16SpO₂ 89%O₂SBP 150HR 70AT 36,1 °C
  1. 1низький
  2. 2низький–середній
  3. 3середній
  4. 4високий
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСередня
1,5 kcal/mL35 kcal/kg/добу? mL/h74 kg24 h/добу

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Доросла людина масою 74 kg (ІМТ нижче 30) потребує 35 kcal/kg/day. Зондове харчування забезпечує 1,5 kcal/mL і йде за допомогою помпи 24 годин на добу. Яку швидкість R ви встановлюєте на помпі в mL/h? Округліть до найближчого цілого числа.

74 kg35 kcal/kg/добу1,5 kcal/mL24 h
R = mL/h
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСкладна
94 kg163 cmжінкаBMI = kg/m²P = ? g/добу

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). жінка у критичному стані має зріст 163 cm і важить 94 kg. Навчальний протокол передбачає 2 g білка на kg ідеальної маси тіла (за Девайном) на добу, якщо ІМТ від 30 до менш ніж 40 kg/m², і 2,5 g/kg ідеальної маси тіла на добу, якщо ІМТ 40 kg/m² або більше. Знайдіть цільову кількість білка P у g/добу. Округліть до найближчого цілого числа.

163 cm94 kgжінкаBMI 30–40: 2 g/kg IBWBMI ≥ 40: 2,5 g/kg IBW
P = g/добу
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mVвузловий ритмсинусовий ритм зі шлуночковими екстрасистолами (PVC)тріпотіння передсердь, провідність 2:1фібриляція передсердь

Інтерпретуйте цю ритмограму у відведенні II. Який це ритм? Натисніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1вузловий ритм
  2. 2синусовий ритм зі шлуночковими екстрасистолами (PVC)
  3. 3тріпотіння передсердь, провідність 2:1
  4. 4фібриляція передсердь
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mVритм двокамерного (AV) кардіостимулятораідіовентрикулярний ритматріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)кардіостимульований ритм, відсутність захоплення

У цього пацієнта є кардіостимулятор. Інтерпретуйте стрічку у відведенні II. Клацніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1ритм двокамерного (AV) кардіостимулятора
  2. 2ідіовентрикулярний ритм
  3. 3атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)
  4. 4кардіостимульований ритм, відсутність захоплення
13.Пріоритезація та делегуванняСередня

Пацієнт із легкою дисфагією після інсульту їсть. Яка техніка робить ковтання безпечнішим?

  1. AРозмовляти під час їжі, щоб не заснути
  2. BСидіти прямо, опустивши підборіддя до грудей під час ковтання
  3. CЛежати плазом із закинутою назад головою
  4. DШвидко пити рідкі напої через соломинку між укусами
14.Пріоритезація та делегуванняСкладна

Після шийної травми спинного мозку в пацієнта артеріальний тиск 80/50 мм рт. ст., ЧСС 48/хв, а шкіра тепла й суха. Що найімовірніше?

  1. AНейрогенний шок
  2. BСептичний шок
  3. CГіповолемічний шок
  4. DТампонада серця
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

Батько телефонує, бо малюк проковтнув трохи побутового миючого засобу. Дитина притомна й дихає нормально. Що медсестра має порадити насамперед?

  1. AЗачекати, чи з'являться якісь симптоми протягом наступної доби
  2. BВикликати в дитини блювання, натиснувши пальцем на глибину горла
  3. CДати сироп іпекакуани з аптечки
  4. DНегайно зв'язатися з місцевою службою консультацій з отруєнь для конкретної поради
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

У сестринській практиці США, яке завдання дипломована медсестра (RN) не повинна доручати практичній медсестрі (LPN/LVN)?

  1. AЗакріплення навчання гігієні рук, яке вже провела RN
  2. BПервинне оцінювання під час госпіталізації нового пацієнта з підозрою на сепсис
  3. CЗміну пов'язки на загоєній хірургічній рані без ознак інфекції
  4. DВведення планових пероральних антибіотиків стабільному пацієнтові
17.Лабораторні показники та електролітиСередня

Який цільовий діапазон глюкози зазвичай рекомендують для більшості госпіталізованих дорослих із діабетом у критичному стані?

  1. AБлизько 140–180 mg/dL (7,8–10 mmol/L)
  2. BБлизько 250–300 mg/dL (13,9–16,7 mmol/L)
  3. CБлизько 300–350 mg/dL (16,7–19,4 mmol/L)
  4. DБлизько 60–80 mg/dL (3,3–4,4 mmol/L)
18.Лабораторні показники та електролітиСкладна

У пацієнта, який отримує хіміотерапію, кількість лейкоцитів 1,8 × 10³/µL, з них 20% нейтрофілів і 5% паличкоядерних. Яка абсолютна кількість нейтрофілів (ANC)?

  1. A450/µL
  2. B1,800/µL
  3. C360/µL
  4. D4,500/µL

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: D · Подразнення шлунка та кровотеча

Чому це відповідь

НПЗП можуть подразнювати слизову шлунка та спричиняти виразки й кровотечі. Їх приймають під час їжі, а в деяких пацієнтів уникають; вони також можуть впливати на нирки.

Відповідь

D · Подразнення шлунка та кровотеча
2.Основи сестринської справи

Відповідь: B · Записати його, зачитати назад і подбати, щоб його було підписано пізніше відповідно до протоколу

Чому це відповідь

Усні розпорядження використовують лише там, де це дозволяє місцевий протокол, наприклад у невідкладних ситуаціях. Зачитування препарату, дози та шляху введення підтверджує розпорядження, а його документують і підписують якомога швидше.

Відповідь

B · Записати його, зачитати назад і подбати, щоб його було підписано пізніше відповідно до протоколу
3.Клінічна сестринська справа

Відповідь: D · Гіперосмолярний гіперглікемічний стан

Чому це відповідь

ГГС зазвичай уражає людей з діабетом 2 типу. Він розвивається протягом днів з крайньою гіперглікемією, зневодненням і високою осмолярністю, але з незначним кетозом.

Відповідь

D · Гіперосмолярний гіперглікемічний стан
4.Клінічна сестринська справа

Відповідь: D · Гострий закритокутовий напад глаукоми

Чому це відповідь

Гострий закритокутовий напад глаукоми спричиняє швидке підвищення внутрішньоочного тиску з болем, порушенням зору, ореолами та блюванням. Це невідкладний стан, що без термінового лікування може спричинити постійну втрату зору.

Відповідь

D · Гострий закритокутовий напад глаукоми
5.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: Osm = 307 mOsm/kg

Похідні показники: розрахункова осмолярність сироватки дорівнює 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина, де всі значення в ммоль/л (2·Na⁺ + глюкоза/18 + BUN/2,8, де глюкоза й BUN у мг/дл); норма — близько 275–295 мОсм/кг. Співвідношення P/F — це PaO₂, поділений на FiO₂ як частку. Альвеолярний тиск кисню на рівні моря дорівнює PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 мм рт. ст., а A–a-градієнт — це PAO₂ − PaO₂.

Розрахункова осмолярність

Osm = 2·131 + 24,3 + 20,5 = 306,8 ≈ 307 mOsm/kg

Відповідь

Osm = 307 mOsm/kg
6.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: PaCO₂ = 43,4 mmHg

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Очікуваний PaCO₂

0,7·32 + 21 = 43,4 mmHg

Відповідь

PaCO₂ = 43,4 mmHg

Зростання має межу: лише завдяки компенсації PaCO₂ рідко перевищує приблизно 55 мм рт. ст.

7.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: B = 14

Шкала Брейден: шість підшкал ризику пролежнів. Сенсорне сприйняття, вологість, активність, рухливість і харчування оцінюються від 1 до 4, від найгіршого рівня (1) до відсутності проблеми (4); тертя та зсув оцінюються від 1 до 3. Сума становить від 6 до 23, а нижча сума означає вищий ризик. Поширені категорії: 19–23 немає ризику, 15–18 легкий ризик, 13–14 помірний ризик, 10–12 високий ризик і 9 або менше дуже високий ризик.

Оцініть кожну підшкалу

сенсорне сприйняття: дуже обмежене → 2
вологість: іноді волога → 3
активність: прикутий до ліжка → 1
рухливість: незначно обмежене → 3
харчування: відмінне → 4
тертя та зсув: проблема → 1

Додайте

Сума за Брейден = 2 + 3 + 1 + 3 + 4 + 1 = 14

Відповідь

B = 14
8.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: середній

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 16/min → 0
SpO₂ 89% → 3
на кисні → 2
SBP 150 mmHg → 0
HR 70/min → 0
притомний (A) → 0
T 36,1 °C → 0

Сума та «червоні» бали

NEWS2 = 0 + 3 + 2 + 0 + 0 + 0 + 0 = 5
Принаймні один параметр дає 3.

Група ризику

середній

Відповідь

середній

Сума 5 або більше потребує термінової клінічної реакції.

9.Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Відповідь: R = 72 mL/h

Потреби та вільна вода: енергетичні потреби часто оцінюють як kcal/kg/day × маса, а потреби в білку як g/kg/day × маса. Суміш лише частково складається з води, тому її вільна вода = об’єм × частка води; промивання водою покривають решту добової цілі за рідиною. Ідеальна маса тіла (Дівайн): IBW = 50 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 5 футів (60 in) для чоловіків і 45,5 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 60 in для жінок; 1 in = 2,54 cm. Формула призначена для дорослих зростом щонайменше 152,4 cm (5 ft). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Потрібна енергія

E = 35·74 = 2590 kcal/добу

Добовий об’єм

V = 2590/1,5 = 1727 mL/добу

Швидкість помпи

R = 1727/24 = 71,94 ≈ 72 mL/h

Відповідь

R = 72 mL/h
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Відповідь: P = 110 g/добу

Ідеальна маса тіла (Дівайн): IBW = 50 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 5 футів (60 in) для чоловіків і 45,5 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 60 in для жінок; 1 in = 2,54 cm. Формула призначена для дорослих зростом щонайменше 152,4 cm (5 ft). Ожиріння при критичних станах (ASPEN/SCCM 2016): ІМТ = маса/зріст² (kg/m²). Цільова кількість білка — 2 g/kg ідеальної маси тіла на добу при ІМТ 30–40 і до 2,5 g/kg ідеальної маси тіла на добу при ІМТ 40 і вище. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Індекс маси тіла

BMI = 94/1,63² = 35,38 kg/m²

Ідеальна маса тіла (Девайн)

163 cm/2,54 = 64,17 in
IBW = 45,5 + 2,3·(64,17 − 60) = 55,1 kg

Ціль за білком

ІМТ від 30 до менш ніж 40: 2 g на kg ідеальної маси тіла.

P = 2·55,1 = 110,2 ≈ 110 g/добу

Відповідь

P = 110 g/добу
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: фібриляція передсердь

Критерії ритмів (відведення II): синусовий ритм має позитивний зубець P перед кожним QRS, постійний PR 0,12–0,20 s і вузький QRS: нормальний синусовий ритм 60–100/min, синусова брадикардія нижче 60, синусова тахікардія понад 100. Фібриляція передсердь: немає зубців P, ізолінія з хвилями фібриляції та абсолютно неправильний R–R. Тріпотіння передсердь: пилкоподібні хвилі тріпотіння близько 250–350/min зі сталим коефіцієнтом провідності, наприклад 2:1 або 4:1. Атріовентрикулярна блокада I ступеня: синусовий ритм із постійним PR понад 0,20 s. Вузловий ритм: вузький QRS з частотою 40–60/min із відсутніми чи інвертованими зубцями P (PR менше 0,12 s або P після QRS). Шлуночкова екстрасистола (PVC) — це ранній, широкий (0,12 s або більше), химерний QRS без зубця P, із зубцем T в протилежному напрямку й зазвичай повною компенсаторною паузою; при бігемінії кожне друге скорочення є PVC.

П’ять кроків

1. Частота: 8 комплексів QRS за 6 s, × 10 = 80 за хвилину.
2. Ритм: абсолютно неправильний, R–R від 0,46 до 0,88 s без закономірності.
3. Зубці P: відсутні; на ізолінії видно дрібні неправильні хвилі фібриляції.
4. Інтервал PR: не вимірюється.
5. QRS: 0,08 s, вузький (менше 0,12 s).

Інтерпретація

фібриляція передсердь

Відповідь

фібриляція передсердь
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: кардіостимульований ритм, відсутність захоплення

Кардіостимульовані ритми: імпульс кардіостимулятора видно як вузький вертикальний пік стимуляції. Після шлуночкового піку QRS широкий (0,12 s або більше), бо імпульс поширюється від електрода через м’яз, а не провідною системою; при стимуляції правого шлуночка він у відведенні II часто здебільшого від’ємний. Пік перед кожним зубцем P означає передсердну стимуляцію, а двокамерний (AV) кардіостимулятор показує передсердний пік і зубець P, а потім, після запрограмованої AV-затримки, шлуночковий пік і широкий QRS. Захоплення означає, що за кожним піком іде деполяризація. Відсутність захоплення — це пік без зубця P чи QRS після нього; відсутність сприйняття (піки, що не зважають на власні скорочення пацієнта) та відсутність стимуляції (немає піку, коли він має бути) — інші класичні порушення роботи.

П’ять кроків

1. Частота: 6 комплексів QRS за 6 s, × 10 = 60 за хвилину.
2. Ритм: піки стимуляції регулярні (кожні 0,84 s), але R–R нерегулярний, бо після деяких піків QRS відсутній.
3. Зубці P: не видно.
4. Інтервал PR: не вимірюється.
5. QRS: 0,16 s і широкий після захоплених піків; за одним піком QRS не йде (відсутність захоплення).

Інтерпретація

кардіостимульований ритм, відсутність захоплення

Відповідь

кардіостимульований ритм, відсутність захоплення

Відсутність захоплення: кардіостимулятор спрацьовує, але серце не відповідає. Підручники вважають, що про це треба повідомляти терміново, бо пацієнт може залежати від кардіостимулятора.

13.Пріоритезація та делегування

Відповідь: B · Сидіти прямо, опустивши підборіддя до грудей під час ковтання

Чому це відповідь

Сидіння прямо та опущене підборіддя звужують вхід до дихальних шляхів і допомагають їжі потрапляти до стравоходу. Медсестра дотримується плану логопеда, який може включати загущені рідини.

Відповідь

B · Сидіти прямо, опустивши підборіддя до грудей під час ковтання
14.Пріоритезація та делегування

Відповідь: A · Нейрогенний шок

Чому це відповідь

Нейрогенний шок настає після втрати симпатичного тонусу, спричиняючи вазодилатацію, гіпотензію й брадикардію з теплою шкірою. Гіповолемічний шок зазвичай дає швидкий пульс і прохолодну вологу шкіру.

Відповідь

A · Нейрогенний шок
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: D · Негайно зв'язатися з місцевою службою консультацій з отруєнь для конкретної поради

Чому це відповідь

Служба консультацій з отруєнь (центр контролю отруєнь у США або NHS 111 у Великій Британії) може дати пораду щодо конкретного продукту. Викликати блювання не рекомендують, бо їдкі речовини можуть вдруге обпекти стравохід, а блювотні маси можуть бути аспіровані. Екстрені служби викликають, якщо дитина має утруднене дихання або сонливість.

Відповідь

D · Негайно зв'язатися з місцевою службою консультацій з отруєнь для конкретної поради
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: B · Первинне оцінювання під час госпіталізації нового пацієнта з підозрою на сепсис

Чому це відповідь

Первинне оцінювання нового, потенційно нестабільного пацієнта — відповідальність RN. LPN/LVN можуть вводити рутинні препарати, виконувати рутинні процедури та закріплювати навчання стабільних пацієнтів.

Відповідь

B · Первинне оцінювання під час госпіталізації нового пацієнта з підозрою на сепсис
17.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: A · Близько 140–180 mg/dL (7,8–10 mmol/L)

Чому це відповідь

Для більшості пацієнтів у критичному стані інсулін використовують, щоб утримувати глюкозу приблизно на рівні 140–180 mg/dL (7,8–10 mmol/L). Нижчі цілі підвищують ризик гіпоглікемії, а стійко вищі рівні підвищують ризик інфекцій та інших ускладнень.

Відповідь

A · Близько 140–180 mg/dL (7,8–10 mmol/L)
18.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: A · 450/µL

Чому це відповідь

ANC = 1,800 × (0,20 + 0,05) = 450/µL. Значення нижче 500/µL — це тяжка нейтропенія з високим ризиком серйозних інфекцій, тому необхідні запобіжні заходи при нейтропенії та раннє повідомлення про гарячку.Перевірено за: Blood Differential · MedlinePlus (NIH) (2024)

Відповідь

A · 450/µL

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals