Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.
Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.
Пріоритезація та делегування
Метод
Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.
Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Метод
Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.
Лабораторні показники та електроліти
Метод
Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.
2Задачі для практики
1.Основи сестринської справиСередня
What is the purpose of a negative-pressure isolation room?
AAir flows into the room, so airborne particles do not escape into the corridor
BThe low pressure kills bacteria inside the room
CAir flows out of the room, keeping germs from the corridor away from the patient
DIt makes it easier for patients to breathe
2.Основи сестринської справиСкладна
За 24 години пацієнт отримує 2400 mL і має загальне виміряне виділення 1800 mL. Який водний баланс?
AПозитивний 4200 mL
BВід'ємний 600 mL
CЗбалансований, бо обидва значення високі
DПозитивний 600 mL
3.Клінічна сестринська справаСередня
What is the recommended first aid for a thermal burn?
ABurst any blisters to release the fluid
BCool it under cool running water for about 20 minutes
CSpread butter or oil over the burn
DApply ice directly to the burn until the pain stops completely
4.Клінічна сестринська справаСкладна
In a patient with a head injury, which is usually the earliest sign of rising intracranial pressure?
AA change in level of consciousness
BA fixed, dilated pupil on both sides
CA slow pulse with high blood pressure
DIrregular breathing pauses
5.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
Навчальні значення: Na⁺ 151 ммоль/л, глюкоза 24,3 ммоль/л і сечовина 14,5 ммоль/л. Обчисліть осмолярність сироватки Osm = 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина до найближчого цілого.
6.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
На рівні моря навчальний газовий склад за 30 % кисню показує PaO₂ 84 mmHg (11,2 kPa) і PaCO₂ 43 mmHg (5,7 kPa). Скористайтеся PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8, щоб знайти A–a-градієнт.
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні; супутній діагноз: ні; допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так; хода: слабка; психічний стан: знає свої межі. Знайдіть суму за Морс MFS.
0–125
MFS =
8.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Доросла людина важить 96 kg і має зріст 187 cm. Обчисліть ІМТ і натисніть на категорію маси за ВООЗ.
96 kg187 cm
1недостатня маса тіла
2здорова маса
3надмірна маса
4ожиріння I ступеня
5ожиріння II ступеня
6ожиріння III ступеня
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). чоловік має зріст 178 cm і важить 87 kg. Знайдіть фактичну масу у відсотках від ідеальної маси тіла %IBW за формулою Дівайн (1 in = 2,54 cm). Округліть до найближчого цілого числа.
178 cm87 kgчоловік
%IBW = %
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Доросла людина масою 102 kg отримує 1200 mL парентерального харчування, що містить 17,5% декстрози, інфузією протягом 16 годин. Знайдіть швидкість інфузії глюкози GIR у mg/kg/min. Округліть до двох знаків після коми.
102 kg1200 mLдекстроза 17,5%16 h
GIR = mg/kg/min
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
Виміряйте інтервал QT та інтервал R–R на цій регулярній стрічці у відведенні II, потім обчисліть скоригований за частотою показник QTc за формулою Базетта QTc = QT/√RR (обидва в секундах). Відповідь дайте в секундах із трьома знаками після коми.
відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
QTc = s
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
Визначте ритм на цій стрічці у відведенні II. Натисніть свою відповідь.
відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
1torsades de pointes
2тріпотіння передсердь, провідність 2:1
3фібриляція шлуночків
4надшлуночкова тахікардія (SVT)
13.Пріоритезація та делегуванняСередня
Медсестра делегує помічнику рутинні життєві показники пацієнта, чий артеріальний тиск падає протягом останньої години. Який із принципів «правильного» делегування не дотримано?
AПравильна особа
BПравильні обставини
CПравильні вказівки та комунікація
DПравильне завдання, бо життєві показники ніколи не можна делегувати
14.Пріоритезація та делегуванняСкладна
After cardiac surgery, a patient becomes hypotensive with distended neck veins and muffled heart sounds, and chest drain output has suddenly stopped. What should the nurse suspect?
AHypovolemic shock from dehydration
BA blocked urinary catheter
CCardiac tamponade
DLeft-sided heart failure
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня
Пацієнта з активним туберкульозом легень потрібно відвезти у відділення радіології. Як його слід транспортувати?
AУ рукавичках і халаті, маска не потрібна
BУ респіраторі N95, що не пройшов тест на щільність прилягання
DБез маски, бо коридор добре провітрюваний і короткий
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна
A toddler has bruises of different ages and a burn, and the parent’s explanation does not fit the injuries. What should the nurse do?
ADocument only and say nothing to anyone
BConfront the parent and ask them to admit to abuse
CWait until there is clear proof of abuse before reporting anything at all
DReport the concern following child-protection (safeguarding) procedures
17.Лабораторні показники та електролітиСередня
Кількість лейкоцитів у пацієнта 16 × 10³/µL з високою часткою незрілих нейтрофілів (паличкоядерних). Про що це найімовірніше свідчить?
AНормальний результат
BГостру бактеріальну інфекцію
CЗалізодефіцитну анемію
DЛише хронічну вірусну хворобу
18.Лабораторні показники та електролітиСкладна
У пацієнта з кальцієм 6,8 mg/dL (1,7 mmol/L) раптово з'являються шумне дихання та захриплий голос. Що це вказує?
AЗвичайну застуду, що почалася сьогодні вранці
BТривогу щодо результатів крові, що потребує спокійного заспокоєння
CНормальну реакцію, що мине без лікування
DЛарингоспазм — невідкладний стан, що потребує термінової допомоги та внутрішньовенного кальцію
3Розчини
1.Основи сестринської справи
Відповідь: A · Air flows into the room, so airborne particles do not escape into the corridor
Чому це відповідь
Negative pressure draws air into the room and out through filtered exhaust. It is used for airborne infections such as tuberculosis; positive pressure is used to protect patients with very weak immunity.
Відповідь
A · Air flows into the room, so airborne particles do not escape into the corridor
2.Основи сестринської справи
Відповідь: D · Позитивний 600 mL
Чому це відповідь
2400 − 1800 = +600 mL, позитивний баланс. Неврахованих втрат, як-от з потом і диханням, не вимірюють, тож справжній баланс нижчий, ніж показує карта.
Відповідь
D · Позитивний 600 mL
3.Клінічна сестринська справа
Відповідь: B · Cool it under cool running water for about 20 minutes
Чому це відповідь
Cooling with running water for around 20 minutes limits tissue damage and pain. Ice can cause further injury, and the patient should be kept warm while the burn is cooled.
Відповідь
B · Cool it under cool running water for about 20 minutes
4.Клінічна сестринська справа
Відповідь: A · A change in level of consciousness
Чому це відповідь
Subtle changes in consciousness, such as restlessness, confusion or a falling GCS, are often the first signs. Pupil changes and Cushing's triad (hypertension, bradycardia, irregular breathing) are late signs.
Відповідь
A · A change in level of consciousness
5.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: Osm = 341 mOsm/kg
Похідні показники: розрахункова осмолярність сироватки дорівнює 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина, де всі значення в ммоль/л (2·Na⁺ + глюкоза/18 + BUN/2,8, де глюкоза й BUN у мг/дл); норма — близько 275–295 мОсм/кг. Співвідношення P/F — це PaO₂, поділений на FiO₂ як частку. Альвеолярний тиск кисню на рівні моря дорівнює PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 мм рт. ст., а A–a-градієнт — це PAO₂ − PaO₂.
Розрахункова осмолярність
Osm = 2·151 + 24,3 + 14,5 = 340,8 ≈ 341 mOsm/kg
Відповідь
Osm = 341 mOsm/kg
6.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: A–a-градієнт = 76,15 mmHg
Похідні показники: розрахункова осмолярність сироватки дорівнює 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина, де всі значення в ммоль/л (2·Na⁺ + глюкоза/18 + BUN/2,8, де глюкоза й BUN у мг/дл); норма — близько 275–295 мОсм/кг. Співвідношення P/F — це PaO₂, поділений на FiO₂ як частку. Альвеолярний тиск кисню на рівні моря дорівнює PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 мм рт. ст., а A–a-градієнт — це PAO₂ − PaO₂.
Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.
Оцініть кожен пункт
падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні → 0
супутній діагноз: ні → 0
допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри → 0
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так → 20
хода: слабка → 10
психічний стан: знає свої межі → 0
Додайте
Сума за Морс = 0 + 0 + 0 + 20 + 10 + 0 = 30
Відповідь
MFS = 30
8.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: надмірна маса
Індекс маси тіла: ІМТ = маса (kg)/зріст (m)², спершу зріст переводять у метри. З фунтами та дюймами ІМТ = 703 × маса (lb)/зріст (in)². Категорії ВООЗ для дорослих: нижче 18,5 недостатня маса, 18,5–24,9 здорова маса, 25,0–29,9 надмірна маса, 30,0–34,9 ожиріння I ступеня, 35,0–39,9 ожиріння II ступеня і 40 або більше ожиріння III ступеня.
BMI
BMI = 96/1,87² = 27,45
Категорія
надмірна маса
Відповідь
надмірна маса
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчування
Відповідь: %IBW = 119 %
Потреби та вільна вода: енергетичні потреби часто оцінюють як kcal/kg/day × маса, а потреби в білку як g/kg/day × маса. Суміш лише частково складається з води, тому її вільна вода = об’єм × частка води; промивання водою покривають решту добової цілі за рідиною. Ідеальна маса тіла (Дівайн): IBW = 50 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 5 футів (60 in) для чоловіків і 45,5 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 60 in для жінок; 1 in = 2,54 cm. Формула призначена для дорослих зростом щонайменше 152,4 cm (5 ft). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Ідеальна маса тіла (Девайн)
178 cm/2,54 = 70,08 in
IBW = 50 + 2,3·(70,08 − 60) = 73,18 kg
Відсоток ідеальної маси тіла
%IBW = 87/73,18·100 = 118,9 ≈ 119%
Відповідь
%IBW = 119%
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчування
Відповідь: GIR = 2,14 mg/kg/min
Парентеральне харчування: декстроза дає 3,4 kcal/g, амінокислоти — 4 kcal/g, а ліпідна емульсія — вказану кількість kcal/mL (2 kcal/mL для 20%, 1,1 kcal/mL для 10%). Грами = % × mL/100. Небілкові kcal (NPC) = kcal декстрози + ліпідів; азот = білок/6,25. Швидкість інфузії глюкози (GIR) у mg/kg/min = mg декстрози/(kg × хвилини). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Декстроза в пакеті
17,5·1200/100 = 210 g = 210 000 mg
Хвилини інфузії
16·60 = 960 min
Швидкість інфузії глюкози
GIR = 210 000/(102·960) = 2,145 ≈ 2,14 mg/kg/min
Відповідь
GIR = 2,14 mg/kg/min
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГ
Відповідь: QTc = 0,521 s
QT і QTc: інтервал QT вимірюють від початку комплексу QRS до кінця зубця T. Він скорочується зі зростанням частоти серцевих скорочень, тому його коригують за частотою за допомогою інтервалу R–R у секундах: QTc за Базеттом = QT/√RR, а QTc за Фрідеріцією = QT/∛RR. Формулу Базетта використовує більшість підручників; вона надмірно коригує при швидкому ритмі, де віддають перевагу Фрідеріції. Межі різняться між джерелами: QTc понад приблизно 0,45 s у чоловіків або 0,46 s у жінок зазвичай називають подовженим, а понад 0,50 s — різко подовженим.
Виміряйте
QT = 12,5 × 0,04 = 0,50 s
RR = 23 × 0,04 = 0,92 s
Формула Базетта
QTc = 0,50/√0,92 = 0,50/0,9592 = 0,521 s
Відповідь
QTc = 0,521 s
Понад 0,50 s: різко подовжений. (521 ms)
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГ
Відповідь: torsades de pointes
Інші шлуночкові ритми: torsades de pointes — це поліморфна шлуночкова тахікардія, зазвичай 150–250/min, при якій широкі комплекси змінюють висоту й скручуються навколо ізолінії, кілька поштовхів спрямовані вгору, потім вниз. Підручники пов’язують її з подовженим інтервалом QT, а препарат, який для неї називають настанови з реанімації, — магнію сульфат. Ідіовентрикулярний ритм — це шлуночковий замісний ритм: регулярний, широкий QRS (0,12 s або більше), без зубців P, 20–40/min (прискорений ідіовентрикулярний ритм має 40–100/min). Мономорфна VT має однакові широкі комплекси з частотою понад 100/min. VF хаотична, без жодного комплексу, що повторюється.
П’ять кроків
1. Частота: дуже висока, комплекси розташовані приблизно через 6 малих клітинок (приблизно 250 за хвилину).
2. Ритм: швидкий і приблизно регулярний, але висота й напрямок комплексів змінюються у вигляді веретеноподібного візерунка, що повторюється.
3. Зубці P: не виявляються.
4. Інтервал PR: не вимірюється.
5. QRS: широкий і поліморфний; комплекси скручуються навколо ізолінії, кілька поштовхів спрямовані вгору, потім вниз.
Інтерпретація
torsades de pointes
Відповідь
torsades de pointes
Torsades de pointes — поліморфна VT, пов’язана з подовженим інтервалом QT. Це лише практика розпізнавання.
13.Пріоритезація та делегування
Відповідь: B · Правильні обставини
Чому це відповідь
Життєві показники зазвичай делегуються, але цей пацієнт нестабільний, тому обставини неправильні. Пацієнта, чий стан погіршується, має оцінити й інтерпретувати знахідки особисто дипломована медсестра.
Відповідь
B · Правильні обставини
14.Пріоритезація та делегування
Відповідь: C · Cardiac tamponade
Чому це відповідь
Hypotension, distended neck veins and muffled heart sounds suggest fluid compressing the heart. A sudden stop in chest drain output can mean clots are trapping blood around the heart; this is an emergency.
Відповідь
C · Cardiac tamponade
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: C · У хірургічній масці, заздалегідь попередивши радіологію
Чому це відповідь
Під час транспортування пацієнт носить хірургічну маску, щоб утримати респіраторні частинки, а приймальне відділення попереджають, щоб воно могло захистити персонал та інших пацієнтів. Персонал, що доглядає за пацієнтом, носить респіратори, підібрані за тестом на щільність прилягання.
Відповідь
C · У хірургічній масці, заздалегідь попередивши радіологію
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: D · Report the concern following child-protection (safeguarding) procedures
Чому це відповідь
Injuries that do not match the history must be reported, and proof is not needed. In the US, nurses are legally mandated reporters; in the UK and many other countries, safeguarding procedures require the concern to be referred to the designated lead or children’s social care. The child’s safety is ensured and the findings are documented factually.
Відповідь
D · Report the concern following child-protection (safeguarding) procedures
17.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: B · Гостру бактеріальну інфекцію
Чому це відповідь
Підвищена кількість лейкоцитів із більшою кількістю паличкоядерних («зсув вліво») вказує, що кістковий мозок реагує на гостру бактеріальну інфекцію чи тяжке запалення. Результат оцінюють разом із ознаками пацієнта, як-от гарячка.Перевірено за:Blood Differential · MedlinePlus (NIH) (2024)
Відповідь
B · Гостру бактеріальну інфекцію
18.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: D · Ларингоспазм — невідкладний стан, що потребує термінової допомоги та внутрішньовенного кальцію
Чому це відповідь
Тяжка гіпокальціємія може спричинити спазм гортані, що блокує дихальні шляхи. Медсестра кличе термінову допомогу, підтримує дихальні шляхи та готує внутрішньовенний глюконат кальцію за призначенням із кардіомоніторингом.Перевірено за:Hypocalcemia (StatPearls) · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026)
Відповідь
D · Ларингоспазм — невідкладний стан, що потребує термінової допомоги та внутрішньовенного кальцію