Основи медсестринства та клінічна практика: шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 18 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Добовий об’єм
mL = kcal / (kcal/mL)
Безперервне годування
mL/h = добовий об’єм / години годування
Болюсне годування
mL на годування = добовий об’єм / кількість годувань
Доставлені енергія та білок
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Вільна вода
mL = об’єм суміші × частка води
Ідеальна маса тіла (Девайн)
чоловіки 50 + 2,3 × (in − 60); жінки 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Індекс маси тіла
BMI = kg/m²
Парентеральне харчування
декстроза 3,4 kcal/g, амінокислоти 4 kcal/g, ліпіди 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Азот
g N = g білка / 6,25
Швидкість інфузії глюкози
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Метод

  1. Запишіть, що питають: швидкість помпи, об’єм, кілокалорії, грами білка чи воду.
  2. Перетворюйте енергію на об’єм за формулою mL = kcal/(kcal/mL), а об’єм на білок за формулою літри × g/L.
  3. Для швидкості діліть на години, протягом яких харчування справді йде, а для болюсу — на кількість годувань.
  4. Для потреб помножте kcal/kg або g/kg на масу, яку називає правило; знайдіть ідеальну масу тіла за Дівайном: 50 або 45,5 + 2,3 × (дюйми − 60).
  5. Для PN знайдіть грами як % × mL/100, потім використайте 3,4 kcal/g для декстрози, 4 kcal/g для амінокислот і зазначені kcal/mL для ліпідів.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

A catheterised patient has had no urine in the bag for two hours. What should the nurse check first?

  1. AWhether the patient has eaten or drunk anything recently
  2. BThe patient's blood glucose level and recent insulin doses
  3. CNothing, as two hours without urine is normal
  4. DThe tubing for kinks or blockage and where the bag is
2.Основи сестринської справиСкладна

Дієздатний пацієнт відмовляється від призначеного лікування. Що має зробити медсестра?

  1. AПопросити родича дати згоду замість нього
  2. BПоважати відмову, переконатися, що пацієнт розуміє наслідки, повідомити команду й задокументувати
  3. CУсе одно дати лікування, бо воно призначене, а лікар визначив, що це в найкращих інтересах пацієнта
  4. DСховати ліки в їжі пацієнта
3.Клінічна сестринська справаСередня

Which oxygen device delivers a precise, fixed concentration of oxygen?

  1. AVenturi mask
  2. BNon-rebreathe mask
  3. CNasal cannula
  4. DSimple face mask
4.Клінічна сестринська справаСкладна

A hypotensive postoperative patient is given a fluid bolus. Which findings suggest a good response?

  1. AThe heart rate rises further and the patient becomes more confused
  2. BThe respiratory rate rises and new lung crackles appear
  3. CThe capillary refill time becomes longer
  4. DThe heart rate falls, blood pressure rises and urine output improves
5.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
pH7,357,457,44PaCO₂mmHg354547HCO₃⁻mmol/L222631некомпенсованийчастково компенсованийповністю компенсований

Навчальний газовий склад артеріальної крові показує pH 7,44, PaCO₂ 47 mmHg (6,3 kPa) і HCO₃⁻ 31 mmol/L. Первинний розлад: метаболічний алкалоз. Наскільки він компенсований? Клікніть свою відповідь.

pH 7,44PaCO₂ 47 mmHg (6,3 kPa)HCO₃⁻ 31 mmol/L
  1. 1некомпенсований
  2. 2частково компенсований
  3. 3повністю компенсований
6.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
pH7,357,457,31PaCO₂mmHg354572HCO₃⁻mmol/L222635гострийхронічнийгострий на тлі хронічного

Навчальний газовий склад показує респіраторний ацидоз: pH 7,31, PaCO₂ 72 mmHg (9,6 kPa), HCO₃⁻ 35 mmol/L. Скористайтеся правилами «HCO₃⁻ зростає на 1 mmol/L на 10 мм рт. ст. (гострий) або на 3,5 mmol/L на 10 мм рт. ст. (хронічний)», щоб класифікувати його. Клікніть свою відповідь.

pH 7,31PaCO₂ 72 mmHg (9,6 kPa)HCO₃⁻ 35 mmol/L
  1. 1гострий
  2. 2хронічний
  3. 3гострий на тлі хронічного
7.Шкали клінічного оцінюванняСередня
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні; супутній діагноз: так; допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так; хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок; психічний стан: знає свої межі. Знайдіть суму за Морс MFS.

0–125
MFS =
8.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1низькийнизький–середнійсереднійвисокий

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 14/min, SpO₂ 97% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 222/134 mmHg, пульс 64/min, притомний, температура 37,7 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.

RR 14SpO₂ 97%повітряSBP 222HR 64AT 37,7 °C
  1. 1низький
  2. 2низький–середній
  3. 3середній
  4. 4високий
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСередня
108 kg179 cmчоловікIBW (Devine)%IBW = ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). чоловік має зріст 179 cm і важить 108 kg. Знайдіть фактичну масу у відсотках від ідеальної маси тіла %IBW за формулою Дівайн (1 in = 2,54 cm). Округліть до найближчого цілого числа.

179 cm108 kgчоловік
%IBW = %
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСкладна
16 hдекстроза 20%1500 mLамінокислоти 4%1500 mL97 kg16 hGIR = ? mg/kg/min

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Доросла людина масою 97 kg отримує 1500 mL парентерального харчування, що містить 20% декстрози, інфузією протягом 16 годин. Знайдіть швидкість інфузії глюкози GIR у mg/kg/min. Округліть до двох знаків після коми.

97 kg1500 mLдекстроза 20%16 h
GIR = mg/kg/min
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mVсинусова брадикардіясинусова тахікардіянадшлуночкова тахікардія (SVT)фібриляція передсердь

Інтерпретуйте цю ритмограму у відведенні II. Який це ритм? Натисніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1синусова брадикардія
  2. 2синусова тахікардія
  3. 3надшлуночкова тахікардія (SVT)
  4. 4фібриляція передсердь
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mVатріовентрикулярна блокада II ступеня I типу (Венкебаха)атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)фібриляція передсердьатріовентрикулярна блокада I ступеня

Ця стрічка у відведенні II показує порушення проведення між передсердями та шлуночками. Який це ритм? Натисніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1атріовентрикулярна блокада II ступеня I типу (Венкебаха)
  2. 2атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)
  3. 3фібриляція передсердь
  4. 4атріовентрикулярна блокада I ступеня
13.Пріоритезація та делегуванняСередня

A nurse cannot read part of a medication order. What should the nurse do?

  1. AGive the usual dose of the drug the nurse thinks was meant
  2. BContact the prescriber to clarify the order before giving the drug
  3. CSkip the drug and not tell anyone until the next ward round
  4. DAsk another nurse to guess what the order most likely says, then give it
14.Пріоритезація та делегуванняСкладна

An infant with pyloric stenosis has repeated projectile vomiting. Which acid-base imbalance is most likely?

  1. AMetabolic alkalosis
  2. BRespiratory alkalosis
  3. CMetabolic acidosis
  4. DRespiratory acidosis
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

A parent says, “I tell my son his medicine is candy so he takes it.” What should the nurse teach?

  1. ADo not call medicine candy, because the child may take it when no one is watching
  2. BThis is a good idea and makes giving medicine easier
  3. CIt only matters for medicines that taste bitter or are hard to swallow
  4. DIt is fine as long as the medicine is kept in the fridge
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

In START triage, a casualty cannot walk and is breathing 36 times a minute. Which category applies?

  1. AGreen (minor)
  2. BBlack (expectant or dead)
  3. CYellow (delayed)
  4. DRed (immediate)
17.Лабораторні показники та електролітиСередня

For most hospitalized adults with diabetes who are critically ill, which glucose target range is commonly recommended?

  1. AAbout 300–350 mg/dL (16,7–19,4 mmol/L)
  2. BAbout 60–80 mg/dL (3,3–4,4 mmol/L)
  3. CAbout 140–180 mg/dL (7,8–10 mmol/L)
  4. DAbout 250–300 mg/dL (13,9–16,7 mmol/L)
18.Лабораторні показники та електролітиСкладна

A patient taking an SGLT2 inhibitor has nausea and fast breathing. Glucose 190 mg/dL (10,5 mmol/L), pH 7,15, bicarbonate 10 mEq/L, blood ketones high. What is the most likely diagnosis?

  1. AHyperosmolar hyperglycemic state
  2. BSimple fasting ketosis only
  3. CRespiratory acidosis from COPD
  4. DEuglycemic diabetic ketoacidosis

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: D · The tubing for kinks or blockage and where the bag is

Чому це відповідь

Kinked or trapped tubing, a bag above bladder level or a blocked catheter are common causes. If these are fine, the patient is assessed for low output and the doctor informed.

Відповідь

D · The tubing for kinks or blockage and where the bag is
2.Основи сестринської справи

Відповідь: B · Поважати відмову, переконатися, що пацієнт розуміє наслідки, повідомити команду й задокументувати

Чому це відповідь

Дієздатний дорослий може відмовитися від лікування. Медсестра має з'ясувати причини, надати інформацію, повідомити лікаря й задокументувати. Приховане введення ліків без належної правової процедури неприпустиме.

Відповідь

B · Поважати відмову, переконатися, що пацієнт розуміє наслідки, повідомити команду й задокументувати
3.Клінічна сестринська справа

Відповідь: A · Venturi mask

Чому це відповідь

A Venturi mask entrains a set amount of room air, giving a fixed oxygen percentage regardless of the patient's breathing pattern. This makes it useful for patients at risk of hypercapnia.

Відповідь

A · Venturi mask
4.Клінічна сестринська справа

Відповідь: D · The heart rate falls, blood pressure rises and urine output improves

Чому це відповідь

After a fluid challenge, a falling heart rate, rising blood pressure, better capillary refill, improving consciousness and urine output suggest fluid responsiveness. New crackles or breathlessness suggest fluid overload.

Відповідь

D · The heart rate falls, blood pressure rises and urine output improves
5.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: повністю компенсований

Читання газового складу крові (ROME): спершу pH: нижче за 7,35 — ацидемія, вище за 7,45 — алкалемія. Потім знайдіть показник, що це пояснює. PaCO₂ (норма 35–45 мм рт. ст., 4,7–6,0 кПа) — респіраторна частина й змінюється протилежно (Opposite) до pH у респіраторному розладі; HCO₃⁻ (норма 22–26 ммоль/л) — метаболічна частина й змінюється в тому самому напрямку, що й pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Інший показник вказує на компенсацію: норма означає відсутність компенсації; відхилення в напрямку, що повертає pH, поки pH усе ще відхилений, означає часткову компенсацію; нормальний pH за двох відхилених показників означає повну компенсацію. Межі трохи відрізняються між лабораторіями; це навчальні значення.

ROME, показник за показником

pH 7,44: у межах 7,35–7,45
PaCO₂ 47 mmHg: високий (35–45)
HCO₃⁻ 31 mmol/L: високий (22–26)

Компенсація

Клінічно перевірте також очікувану компенсацію: при метаболічному алкалозі PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21 = 40,7–44,7 mmHg, тож виміряний 47 mmHg указує на додатковий дихальний ацидоз (змішаний розлад). Відповідь вище — це класифікація для іспиту за правилом ROME.

повністю компенсований

Відповідь

повністю компенсований
6.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: хронічний

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Очікуваний HCO₃⁻

гострий: 24 + 1·3,2 = 27,2 mmol/L
хронічний: 24 + 3,5·3,2 = 35,2 mmol/L

Порівняйте

виміряний: 35 mmol/L → хронічний

Відповідь

хронічний
7.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: MFS = 35

Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.

Оцініть кожен пункт

падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні → 0
супутній діагноз: так → 15
допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри → 0
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так → 20
хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок → 0
психічний стан: знає свої межі → 0

Додайте

Сума за Морс = 0 + 15 + 0 + 20 + 0 + 0 = 35

Відповідь

MFS = 35
8.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: низький–середній

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 14/min → 0
SpO₂ 97% → 0
на повітрі → 0
SBP 222 mmHg → 3
HR 64/min → 0
притомний (A) → 0
T 37,7 °C → 0

Сума та «червоні» бали

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 3 + 0 + 0 + 0 = 3
Принаймні один параметр дає 3.

Група ризику

низький–середній

Відповідь

низький–середній

Один бал 3 потребує термінового огляду, навіть якщо сума низька.

9.Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Відповідь: %IBW = 146 %

Потреби та вільна вода: енергетичні потреби часто оцінюють як kcal/kg/day × маса, а потреби в білку як g/kg/day × маса. Суміш лише частково складається з води, тому її вільна вода = об’єм × частка води; промивання водою покривають решту добової цілі за рідиною. Ідеальна маса тіла (Дівайн): IBW = 50 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 5 футів (60 in) для чоловіків і 45,5 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 60 in для жінок; 1 in = 2,54 cm. Формула призначена для дорослих зростом щонайменше 152,4 cm (5 ft). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Ідеальна маса тіла (Девайн)

179 cm/2,54 = 70,47 in
IBW = 50 + 2,3·(70,47 − 60) = 74,09 kg

Відсоток ідеальної маси тіла

%IBW = 108/74,09·100 = 145,8 ≈ 146%

Відповідь

%IBW = 146%
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Відповідь: GIR = 3,22 mg/kg/min

Парентеральне харчування: декстроза дає 3,4 kcal/g, амінокислоти — 4 kcal/g, а ліпідна емульсія — вказану кількість kcal/mL (2 kcal/mL для 20%, 1,1 kcal/mL для 10%). Грами = % × mL/100. Небілкові kcal (NPC) = kcal декстрози + ліпідів; азот = білок/6,25. Швидкість інфузії глюкози (GIR) у mg/kg/min = mg декстрози/(kg × хвилини). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Декстроза в пакеті

20·1500/100 = 300 g = 300 000 mg

Хвилини інфузії

16·60 = 960 min

Швидкість інфузії глюкози

GIR = 300 000/(97·960) = 3,222 ≈ 3,22 mg/kg/min

Відповідь

GIR = 3,22 mg/kg/min
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: синусова тахікардія

Критерії ритмів (відведення II): синусовий ритм має позитивний зубець P перед кожним QRS, постійний PR 0,12–0,20 s і вузький QRS: нормальний синусовий ритм 60–100/min, синусова брадикардія нижче 60, синусова тахікардія понад 100. Фібриляція передсердь: немає зубців P, ізолінія з хвилями фібриляції та абсолютно неправильний R–R. Тріпотіння передсердь: пилкоподібні хвилі тріпотіння близько 250–350/min зі сталим коефіцієнтом провідності, наприклад 2:1 або 4:1. Атріовентрикулярна блокада I ступеня: синусовий ритм із постійним PR понад 0,20 s. Вузловий ритм: вузький QRS з частотою 40–60/min із відсутніми чи інвертованими зубцями P (PR менше 0,12 s або P після QRS). Шлуночкова екстрасистола (PVC) — це ранній, широкий (0,12 s або більше), химерний QRS без зубця P, із зубцем T в протилежному напрямку й зазвичай повною компенсаторною паузою; при бігемінії кожне друге скорочення є PVC.

П’ять кроків

1. Частота: R–R = 14 малих клітинок, 1500 ÷ 14 ≈ 107 за хвилину.
2. Ритм: регулярний, кожен R–R дорівнює 0,56 s.
3. Зубці P: позитивні, по одному перед кожним QRS, усі однакові.
4. Інтервал PR: 0,14 s, постійний, у межах 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,08 s, вузький (менше 0,12 s).

Інтерпретація

синусова тахікардія

Відповідь

синусова тахікардія
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: атріовентрикулярна блокада II ступеня I типу (Венкебаха)

Атріовентрикулярні блокади: позначте зубці P по порядку й перевірте, за якими з них слідує QRS. I ступінь: проводиться кожен P, PR постійний і понад 0,20 s. II ступінь, I тип (Мобітц I, Венкебах): PR подовжується від скорочення до скорочення, доки один зубець P не проводиться, потім цикл починається знову (групове скорочення). II ступінь, II тип (Мобітц II): PR проведених скорочень лишається сталим, а зубці P раптово не проводяться; QRS часто широкий. III ступінь (повна) блокада: зубці P і комплекси QRS регулярні, але незалежні, PR змінюється довільно, а частота передсердь вища за частоту замісного ритму (вузловий 40–60/min із вузьким QRS, шлуночковий 20–40/min із широким QRS). Блокаду 2:1 за однією стрічкою не можна віднести ні до I, ні до II типу.

П’ять кроків

1. Частота: 4 комплексів QRS за 6 s, × 10 = 40 за хвилину.
2. Ритм: правильно неправильний, комплекси QRS йдуть групами, розділеними паузою (групове скорочення).
3. Зубці P: позитивні й регулярні (P–P 0,92 s, 65 за хвилину); за одним із кожних 3 зубців P не слідує QRS.
4. Інтервал PR: подовжується на 0,18 → 0,30 s, потім зубець P не проводиться.
5. QRS: 0,08 s, вузький (менше 0,12 s).

Інтерпретація

атріовентрикулярна блокада II ступеня I типу (Венкебаха)

Відповідь

атріовентрикулярна блокада II ступеня I типу (Венкебаха)
13.Пріоритезація та делегування

Відповідь: B · Contact the prescriber to clarify the order before giving the drug

Чому це відповідь

An unclear order must be clarified with the prescriber before the medication is given. Guessing or ignoring the order can harm the patient.

Відповідь

B · Contact the prescriber to clarify the order before giving the drug
14.Пріоритезація та делегування

Відповідь: A · Metabolic alkalosis

Чому це відповідь

Repeated vomiting of stomach contents loses hydrochloric acid, causing metabolic alkalosis, often with low chloride and potassium. Fluids and electrolytes are corrected before surgery.

Відповідь

A · Metabolic alkalosis
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: A · Do not call medicine candy, because the child may take it when no one is watching

Чому це відповідь

Calling medicine candy encourages children to look for it and swallow it, which can lead to poisoning. Parents are taught to call medicine medicine and keep it locked away.

Відповідь

A · Do not call medicine candy, because the child may take it when no one is watching
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: D · Red (immediate)

Чому це відповідь

In START, a non-walking casualty who is breathing more than 30 times a minute is tagged red, immediate. Fast breathing suggests a serious problem that needs urgent treatment.

Відповідь

D · Red (immediate)
17.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: C · About 140–180 mg/dL (7,8–10 mmol/L)

Чому це відповідь

For most critically ill patients, insulin is used to keep glucose around 140–180 mg/dL (7,8–10 mmol/L). Lower targets increase the risk of hypoglycemia, and persistently higher levels increase infection and other complications.

Відповідь

C · About 140–180 mg/dL (7,8–10 mmol/L)
18.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: D · Euglycemic diabetic ketoacidosis

Чому це відповідь

SGLT2 inhibitors can cause DKA with only mildly raised glucose because glucose is lost in the urine. Ketones and acidosis must be checked in any unwell patient on these drugs, even with a near-normal glucose.Перевірено за: Ketones blood test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Відповідь

D · Euglycemic diabetic ketoacidosis

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals