Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.
Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.
Пріоритезація та делегування
Метод
Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.
Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Метод
Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.
Лабораторні показники та електроліти
Метод
Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.
2Задачі для практики
1.Основи сестринської справиСередня
How should a rectal suppository be inserted?
AInto the middle of the stool in the rectum so it softens it
BJust inside the anus, without passing the sphincter
CPast the internal sphincter, against the rectal wall
DAfter the patient has stood up and bent forward
2.Основи сестринської справиСкладна
Пацієнтові потрібна болюча перев'язка. Коли найкраще дати призначений пероральний анальгетик?
AЗаздалегідь, щоб до процедури він досяг піку дії
BОдразу після перев'язки
CЛише якщо пацієнт виявляє ознаки болю або скрикне під час процедури
DНаступного дня в той самий час
3.Клінічна сестринська справаСередня
У пацієнта вперше з'явилася сплутаність, частота дихання 24/min і систолічний тиск 95 mmHg. Що слід запідозрити насамперед?
AСепсис
BТривогу
CАлкогольне сп'яніння
DНормальне післяопераційне відновлення
4.Клінічна сестринська справаСкладна
A patient has a swollen, warm, tender calf on one side. Which action should the nurse avoid?
AMeasuring and comparing calf circumference
BMassaging the calf
CChecking whether VTE prophylaxis was given
DReporting the findings to the doctor
5.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
Навчальні значення: Na⁺ 149 ммоль/л, глюкоза 13,6 ммоль/л і сечовина 13,6 ммоль/л. Обчисліть осмолярність сироватки Osm = 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина до найближчого цілого.
6.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
На рівні моря навчальний газовий склад за 24 % кисню показує PaO₂ 51 mmHg (6,8 kPa) і PaCO₂ 42 mmHg (5,6 kPa). Скористайтеся PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8, щоб знайти A–a-градієнт.
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою Брейден: сенсорне сприйняття: незначно обмежене; вологість: іноді волога; активність: ходить часто; рухливість: без обмежень; харчування: достатнє; тертя та зсув: потенційна проблема. Знайдіть суму за Брейден B.
6–23
B =
8.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Команда прагне до середнього артеріального тиску щонайменше 65 mmHg. Систолічний тиск пацієнта — 87 mmHg. За формулою MAP = (SBP + 2·DBP)/3, який найнижчий діастолічний тиск DBP ще дає MAP 65 mmHg?
MAP 65 mmHgSBP 87 mmHg
DBP = mmHg
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнт масою 56 kg має ціль за рідиною 30 mL/kg/day й отримує всю рідину через зонд. Суміш містить 70% вільної води й іде зі швидкістю 55 mL/h протягом 20 годин на добу. Решту рідини вводять як промивання водою кожні 4 годин. Який об’єм V має кожне промивання? Округліть до найближчого цілого числа.
56 kg30 mL/kg/добу70%55 mL/h · 20 hкожні 4 h
V = mL
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Протягом 24 годин пацієнт отримує 1200 mL парентерального харчування з кінцевими концентраціями 10% декстрози та 6% амінокислот, а також 500 mL 10% ліпідної емульсії (1,1 kcal/mL). Знайдіть співвідношення небілкових кілокалорій до азоту NPC : N (число x у x : 1). Округліть до найближчого цілого числа.
1200 mLдекстроза 10%амінокислоти 6%ліпіди 500 mL · 1,1 kcal/mL
NPC : N =
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
Виміряйте інтервал QT та інтервал R–R на цій регулярній стрічці у відведенні II, потім обчисліть скоригований за частотою показник QTc за формулою Базетта QTc = QT/√RR (обидва в секундах). Відповідь дайте в секундах із трьома знаками після коми.
відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
QTc = s
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
Ця стрічка у відведенні II показує атріовентрикулярну блокаду, тому передсердя й шлуночки скорочуються з різною частотою. Комплекси QRS регулярні: знайдіть величину частота шлуночків в ударах за хвилину (метод 1500, ціле число).
відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
частота шлуночків = bpm
13.Пріоритезація та делегуванняСередня
Which infant with gastroenteritis should the nurse see first?
ATwo loose stools today, feeding well
BLethargic, sunken fontanel, no wet diaper for 8 hours
CMild diaper rash, otherwise playful
DAlert, crying with tears, had a wet diaper an hour ago
14.Пріоритезація та делегуванняСкладна
За пацієнтом із травмою голови та переломом ноги спостерігають. Яка знахідка є пріоритетом?
AБал за шкалою коми Глазго падає з 15 до 12
BБіль у нозі 6 з 10 попри останню дозу знеболювального
CПацієнт просить щось поїсти
DНевелика садна на лікті
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня
A patient is on suicide precautions. Which room safety measure is appropriate?
AAllow glass bottles if the patient seems calm
BRemove items that could be used for self-harm, such as belts and cords
CKeep the door closed at all times so the patient has privacy
DLet the patient keep a personal razor for shaving, as long as staff are told
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна
A toddler has bruises of different ages and a burn, and the parent’s explanation does not fit the injuries. What should the nurse do?
AConfront the parent and ask them to admit to abuse
BWait until there is clear proof of abuse before reporting anything at all
CDocument only and say nothing to anyone
DReport the concern following child-protection (safeguarding) procedures
17.Лабораторні показники та електролітиСередня
A patient with hepatic encephalopathy is receiving lactulose. Which finding best shows that the treatment is effective?
ANo bowel movement for 2 days and calm sleep
BSix to eight watery stools a day with dizziness
CTwo to three soft stools a day and clearer thinking
DA rising serum ammonia with a slower flapping tremor
18.Лабораторні показники та електролітиСкладна
Пацієнт із новим тромбозом глибоких вен отримує інфузію гепарину, і щойно почали варфарин. Чому гепарин продовжують кілька днів?
AВарфарину потрібно кілька днів, щоб досягти повного антикоагулянтного ефекту
BВарфарин діє лише тоді, коли одночасно вводять гепарин
CГепарин запобігає побічним ефектам варфарину
DГепарин посилює всмоктування варфарину з кишечника
3Розчини
1.Основи сестринської справи
Відповідь: C · Past the internal sphincter, against the rectal wall
Чому це відповідь
The suppository is pushed past the internal anal sphincter and placed against the rectal wall, usually with the patient lying on the left side. Placing it in stool stops absorption.
Відповідь
C · Past the internal sphincter, against the rectal wall
2.Основи сестринської справи
Відповідь: A · Заздалегідь, щоб до процедури він досяг піку дії
Чому це відповідь
Знеболення, дане заздалегідь з урахуванням початку та піку дії препарату, діє під час процедури. Це ефективніше, ніж лікувати біль, коли він уже почався.
Відповідь
A · Заздалегідь, щоб до процедури він досяг піку дії
3.Клінічна сестринська справа
Відповідь: A · Сепсис
Чому це відповідь
Ці три ознаки становлять критерії qSOFA і вказують на високий ризик несприятливого перебігу сепсису. Терміново ескалуйте й розпочніть протокол сепсису.
Відповідь
A · Сепсис
4.Клінічна сестринська справа
Відповідь: B · Massaging the calf
Чому це відповідь
Unilateral calf swelling and tenderness suggests DVT. Massaging the leg is avoided in case it dislodges the clot; the patient needs medical review and investigation.
Відповідь
B · Massaging the calf
5.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: Osm = 325 mOsm/kg
Похідні показники: розрахункова осмолярність сироватки дорівнює 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина, де всі значення в ммоль/л (2·Na⁺ + глюкоза/18 + BUN/2,8, де глюкоза й BUN у мг/дл); норма — близько 275–295 мОсм/кг. Співвідношення P/F — це PaO₂, поділений на FiO₂ як частку. Альвеолярний тиск кисню на рівні моря дорівнює PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 мм рт. ст., а A–a-градієнт — це PAO₂ − PaO₂.
Розрахункова осмолярність
Osm = 2·149 + 13,6 + 13,6 = 325,2 ≈ 325 mOsm/kg
Відповідь
Osm = 325 mOsm/kg
6.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: A–a-градієнт = 67,62 mmHg
Похідні показники: розрахункова осмолярність сироватки дорівнює 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина, де всі значення в ммоль/л (2·Na⁺ + глюкоза/18 + BUN/2,8, де глюкоза й BUN у мг/дл); норма — близько 275–295 мОсм/кг. Співвідношення P/F — це PaO₂, поділений на FiO₂ як частку. Альвеолярний тиск кисню на рівні моря дорівнює PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 мм рт. ст., а A–a-градієнт — це PAO₂ − PaO₂.
Шкала Брейден: шість підшкал ризику пролежнів. Сенсорне сприйняття, вологість, активність, рухливість і харчування оцінюються від 1 до 4, від найгіршого рівня (1) до відсутності проблеми (4); тертя та зсув оцінюються від 1 до 3. Сума становить від 6 до 23, а нижча сума означає вищий ризик. Поширені категорії: 19–23 немає ризику, 15–18 легкий ризик, 13–14 помірний ризик, 10–12 високий ризик і 9 або менше дуже високий ризик.
Оцініть кожну підшкалу
сенсорне сприйняття: незначно обмежене → 3
вологість: іноді волога → 3
активність: ходить часто → 4
рухливість: без обмежень → 4
харчування: достатнє → 3
тертя та зсув: потенційна проблема → 2
Додайте
Сума за Брейден = 3 + 3 + 4 + 4 + 3 + 2 = 19
Відповідь
B = 19
8.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: DBP = 54 mmHg
Показники артеріального тиску: пульсовий тиск PP = SBP − DBP. Середній артеріальний тиск MAP ≈ (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3 — оцінка, що ґрунтується на тому, що за нормальної частоти серцевих скорочень серце перебуває в діастолі приблизно дві третини кожного циклу (за тахікардії вона менш точна); MAP щонайменше близько 65 mmHg — поширена цільова величина для перфузії органів. Шоковий індекс SI = HR/SBP у нормі становить близько 0,5–0,7; значення понад приблизно 1 — тривожна ознака шоку.
Перетворіть формулу
DBP = (3·MAP − SBP)/2
Підставте
DBP = (3·65 − 87)/2 = 108/2 = 54 mmHg
Відповідь
DBP = 54 mmHg
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчування
Відповідь: V = 152 mL
Потреби та вільна вода: енергетичні потреби часто оцінюють як kcal/kg/day × маса, а потреби в білку як g/kg/day × маса. Суміш лише частково складається з води, тому її вільна вода = об’єм × частка води; промивання водою покривають решту добової цілі за рідиною. Ідеальна маса тіла (Дівайн): IBW = 50 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 5 футів (60 in) для чоловіків і 45,5 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 60 in для жінок; 1 in = 2,54 cm. Формула призначена для дорослих зростом щонайменше 152,4 cm (5 ft). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Ціль за рідиною
30·56 = 1680 mL/добу
Вільна вода із суміші
55·20 = 1100 mL
1100·0,7 = 770 mL
Ще потрібна вода
1680 − 770 = 910 mL/добу
Об’єм одного промивання
24/4 = 6 промивання
V = 910/6 = 151,7 ≈ 152 mL
Відповідь
V = 152 mL
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчування
Відповідь: NPC : N = 83
Парентеральне харчування: декстроза дає 3,4 kcal/g, амінокислоти — 4 kcal/g, а ліпідна емульсія — вказану кількість kcal/mL (2 kcal/mL для 20%, 1,1 kcal/mL для 10%). Грами = % × mL/100. Небілкові kcal (NPC) = kcal декстрози + ліпідів; азот = білок/6,25. Швидкість інфузії глюкози (GIR) у mg/kg/min = mg декстрози/(kg × хвилини). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Грами декстрози та амінокислот
декстроза: 10·1200/100 = 120 g
амінокислоти: 6·1200/100 = 72 g
Кілокалорії за компонентами
декстроза: 120·3,4 = 408 kcal
амінокислоти: 72·4 = 288 kcal
ліпіди: 500·1,1 = 550 kcal
Небілкові kcal і азот
NPC = 408 + 550 = 958 kcal
N = 72/6,25 = 11,52 g
Відношення
NPC : N = 958/11,52 = 83,16 ≈ 83 : 1
Відповідь
NPC : N = 83
Для стабільних пацієнтів типові співвідношення близько 150 : 1; нижчі співвідношення дають відносно більше білка.
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГ
Відповідь: QTc = 0,413 s
QT і QTc: інтервал QT вимірюють від початку комплексу QRS до кінця зубця T. Він скорочується зі зростанням частоти серцевих скорочень, тому його коригують за частотою за допомогою інтервалу R–R у секундах: QTc за Базеттом = QT/√RR, а QTc за Фрідеріцією = QT/∛RR. Формулу Базетта використовує більшість підручників; вона надмірно коригує при швидкому ритмі, де віддають перевагу Фрідеріції. Межі різняться між джерелами: QTc понад приблизно 0,45 s у чоловіків або 0,46 s у жінок зазвичай називають подовженим, а понад 0,50 s — різко подовженим.
Виміряйте
QT = 8 × 0,04 = 0,32 s
RR = 15 × 0,04 = 0,60 s
Формула Базетта
QTc = 0,32/√0,60 = 0,32/0,7746 = 0,413 s
Відповідь
QTc = 0,413 s
У межах звичайних значень (близько 0,45 s для чоловіків, 0,46 s для жінок). (413 ms)
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГ
Відповідь: частота шлуночків = 36 bpm
Атріовентрикулярні блокади: позначте зубці P по порядку й перевірте, за якими з них слідує QRS. I ступінь: проводиться кожен P, PR постійний і понад 0,20 s. II ступінь, I тип (Мобітц I, Венкебах): PR подовжується від скорочення до скорочення, доки один зубець P не проводиться, потім цикл починається знову (групове скорочення). II ступінь, II тип (Мобітц II): PR проведених скорочень лишається сталим, а зубці P раптово не проводяться; QRS часто широкий. III ступінь (повна) блокада: зубці P і комплекси QRS регулярні, але незалежні, PR змінюється довільно, а частота передсердь вища за частоту замісного ритму (вузловий 40–60/min із вузьким QRS, шлуночковий 20–40/min із широким QRS). Блокаду 2:1 за однією стрічкою не можна віднести ні до I, ні до II типу.
Частота передсердь
P–P = 21 малих клітинок = 0,84 s → 1500 ÷ 21 = 71,43 ≈ 71 за хвилину
Частота шлуночків
R–R = 42 малих клітинок = 1,68 s → 1500 ÷ 42 = 35,71 ≈ 36 за хвилину
Відповідь
частота шлуночків = 36 bpm
Відповідь
частота шлуночків = 36 bpm
Атріовентрикулярна блокада 2:1: кожен другий зубець P не проводиться, тому частота передсердь удвічі вища за частоту шлуночків.
13.Пріоритезація та делегування
Відповідь: B · Lethargic, sunken fontanel, no wet diaper for 8 hours
Чому це відповідь
Lethargy, a sunken fontanel and no urine for hours suggest severe dehydration, which can lead to shock in infants. The other infants are well hydrated.
Відповідь
B · Lethargic, sunken fontanel, no wet diaper for 8 hours
14.Пріоритезація та делегування
Відповідь: A · Бал за шкалою коми Глазго падає з 15 до 12
Чому це відповідь
Падіння балу за шкалою коми Глазго вказує на зростання тиску всередині черепа, що може бути смертельним, і потребує термінової ескалації. Біль від перелому також потребує лікування, але не загрожує життю так само.
Відповідь
A · Бал за шкалою коми Глазго падає з 15 до 12
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: B · Remove items that could be used for self-harm, such as belts and cords
Чому це відповідь
Patients at risk of suicide need a safe environment, with belts, cords, sharp objects and glass removed, and observation at the level ordered. Privacy is secondary to safety in this situation.
Відповідь
B · Remove items that could be used for self-harm, such as belts and cords
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: D · Report the concern following child-protection (safeguarding) procedures
Чому це відповідь
Injuries that do not match the history must be reported, and proof is not needed. In the US, nurses are legally mandated reporters; in the UK and many other countries, safeguarding procedures require the concern to be referred to the designated lead or children’s social care. The child’s safety is ensured and the findings are documented factually.
Відповідь
D · Report the concern following child-protection (safeguarding) procedures
17.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: C · Two to three soft stools a day and clearer thinking
Чому це відповідь
Lactulose acidifies the colon, traps ammonia and speeds its removal, so the goal is usually about 2–3 soft stools a day with improving mental status. Too much lactulose can cause severe diarrhea, dehydration and electrolyte loss.Перевірено за:Lactulose · MedlinePlus (NIH) (2024)
Відповідь
C · Two to three soft stools a day and clearer thinking
18.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: A · Варфарину потрібно кілька днів, щоб досягти повного антикоагулянтного ефекту
Чому це відповідь
Варфарин блокує утворення нових залежних від вітаміну K факторів згортання, але наявні фактори тримаються днями. Тому гепарин перекривають, доки МНВ не буде в цільовому діапазоні, зазвичай щонайменше 24 години та після мінімум близько 5 днів.
Відповідь
A · Варфарину потрібно кілька днів, щоб досягти повного антикоагулянтного ефекту