Основи медсестринства та клінічна практика: шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 18 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Добовий об’єм
mL = kcal / (kcal/mL)
Безперервне годування
mL/h = добовий об’єм / години годування
Болюсне годування
mL на годування = добовий об’єм / кількість годувань
Доставлені енергія та білок
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Вільна вода
mL = об’єм суміші × частка води
Ідеальна маса тіла (Девайн)
чоловіки 50 + 2,3 × (in − 60); жінки 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Індекс маси тіла
BMI = kg/m²
Парентеральне харчування
декстроза 3,4 kcal/g, амінокислоти 4 kcal/g, ліпіди 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Азот
g N = g білка / 6,25
Швидкість інфузії глюкози
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Метод

  1. Запишіть, що питають: швидкість помпи, об’єм, кілокалорії, грами білка чи воду.
  2. Перетворюйте енергію на об’єм за формулою mL = kcal/(kcal/mL), а об’єм на білок за формулою літри × g/L.
  3. Для швидкості діліть на години, протягом яких харчування справді йде, а для болюсу — на кількість годувань.
  4. Для потреб помножте kcal/kg або g/kg на масу, яку називає правило; знайдіть ідеальну масу тіла за Дівайном: 50 або 45,5 + 2,3 × (дюйми − 60).
  5. Для PN знайдіть грами як % × mL/100, потім використайте 3,4 kcal/g для декстрози, 4 kcal/g для амінокислот і зазначені kcal/mL для ліпідів.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

Чому багато сучасних ранових пов'язок розроблено так, щоб підтримувати рану вологою?

  1. AСухі рани ніколи не інфікуються
  2. BВологі пов'язки ніколи не треба міняти
  3. CВолога знищує всі бактерії в рані
  4. DВологе середовище сприяє швидшому загоєнню
2.Основи сестринської справиСкладна

A pulse oximeter reads 82% on a patient with cold hands who is talking in full sentences with a normal respiratory rate. What is the best first action?

  1. ARemove any oxygen because the reading must be wrong
  2. BIgnore the reading because the patient looks well
  3. CRecord the reading and recheck it at the next routine set of observations
  4. DCheck the patient and probe, then warm the hand or move the probe
3.Клінічна сестринська справаСередня

A patient has a continuous stream of bubbles in the water seal chamber of their chest drain. What does this most likely indicate?

  1. AAn air leak, from the lung or from the drainage system
  2. BThe lung has fully re-expanded
  3. CThe drain is working normally for a fluid collection only
  4. DThe drain is blocked
4.Клінічна сестринська справаСкладна

A patient with known cirrhosis suddenly vomits large amounts of bright red blood and becomes tachycardic. What is the most likely cause?

  1. ABleeding from ruptured oesophageal varices
  2. BSwallowed blood from a nosebleed
  3. CA lower GI bleed from diverticular disease
  4. DA Mallory-Weiss tear from a small amount of vomiting
5.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
pH7,357,457,25PaCO₂mmHg354557HCO₃⁻mmol/L222624некомпенсованийчастково компенсованийповністю компенсований

Навчальний газовий склад артеріальної крові показує pH 7,25, PaCO₂ 57 mmHg (7,6 kPa) і HCO₃⁻ 24 mmol/L. Первинний розлад: респіраторний ацидоз. Наскільки він компенсований? Клікніть свою відповідь.

pH 7,25PaCO₂ 57 mmHg (7,6 kPa)HCO₃⁻ 24 mmol/L
  1. 1некомпенсований
  2. 2частково компенсований
  3. 3повністю компенсований
6.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна

На рівні моря навчальний газовий склад за 40 % кисню показує PaO₂ 54 mmHg (7,2 kPa) і PaCO₂ 52 mmHg (6,9 kPa). Скористайтеся PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8, щоб знайти A–a-градієнт.

FiO₂ 40%PaO₂ 54 mmHg (7,2 kPa)PaCO₂ 52 mmHg (6,9 kPa)
A–a-градієнт = mmHg
7.Шкали клінічного оцінюванняСередня
12682SBPDBPmmHgHR 149/min · SI = ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнт має пульс 149/min і артеріальний тиск 126/82 mmHg. Знайдіть шоковий індекс SI = HR/SBP. Округліть до двох знаків після коми.

HR 149/minBP 126/82 mmHg
SI =
8.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1низькийнизький–середнійсереднійвисокий

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 21/min, SpO₂ 97% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 150/90 mmHg, пульс 58/min, притомний, температура 36,2 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.

RR 21SpO₂ 97%повітряSBP 150HR 58AT 36,2 °C
  1. 1низький
  2. 2низький–середній
  3. 3середній
  4. 4високий
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСередня
1,2 kcal/mL25 kcal/kg/добу? mL/h62 kg20 h/добу

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Доросла людина масою 62 kg (ІМТ нижче 30) потребує 25 kcal/kg/day. Зондове харчування забезпечує 1,2 kcal/mL і йде за допомогою помпи 20 годин на добу. Яку швидкість R ви встановлюєте на помпі в mL/h? Округліть до найближчого цілого числа.

62 kg25 kcal/kg/добу1,2 kcal/mL20 h
R = mL/h
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСкладна
24 hдекстроза 12,5%2400 mLамінокислоти 4,25%2400 mLліпіди 20%100 mL · 2 kcal/mLдекстроза 3,4 kcal/gамінокислоти 4 kcal/gNPC = ? kcal

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Протягом 24 годин пацієнт отримує 2400 mL парентерального харчування з кінцевими концентраціями 12,5% декстрози та 4,25% амінокислот, а також 100 mL 20% ліпідної емульсії (2 kcal/mL). Знайдіть небілкову енергію NPC у kcal на добу. Округліть до найближчого цілого числа.

2400 mLдекстроза 12,5%амінокислоти 4,25%ліпіди 100 mL · 2 kcal/mL
NPC = kcal/добу
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mV

Виміряйте Інтервал QT на цій стрічці у відведенні II в секундах.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
QT = s
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mVвузловий ритмасистоліяфібриляція шлуночківатріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)

Визначте ритм на цій стрічці у відведенні II. Натисніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1вузловий ритм
  2. 2асистолія
  3. 3фібриляція шлуночків
  4. 4атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)
13.Пріоритезація та делегуванняСередня

Which patient is most suitable for the nurse to assign to a nurse who has just finished orientation?

  1. AA patient with sepsis whose blood pressure is falling
  2. BA patient with stable cellulitis on scheduled IV antibiotics
  3. CA patient with a new tracheostomy who needs frequent suctioning
  4. DA patient on a continuous heparin infusion with rising aPTT values
14.Пріоритезація та делегуванняСкладна

A nurse must care for a patient with a radioactive implant. Which approach best limits the nurse’s exposure?

  1. ASpend longer in the room each time but visit less often during the shift
  2. BStand close to the patient to finish care faster
  3. CLimit time in the room, keep as far away as possible and use shielding
  4. DWear a surgical mask to block the radiation
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

A nurse finds an unlabeled syringe of clear fluid on the medication counter. What should the nurse do?

  1. ADiscard it, because its contents cannot be confirmed
  2. BGive it to the patient whose medication is due
  3. CAsk nearby staff and use it if someone recognizes it
  4. DLabel it with the most likely drug name
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

Медсестра не певна, чи торкалася стерильна рукавичка краю стерильного поля. Яка дія правильна?

  1. AСпитати пацієнта, чи бачив він це
  2. BВважати рукавичку забрудненою та замінити її
  3. CПродовжити, бо медсестра не впевнена
  4. DПротерти рукавичку спиртом
17.Лабораторні показники та електролітиСередня

A patient with a potassium of 2,8 mEq/L has potassium chloride prescribed IV. Which statement about giving it is correct?

  1. AIt is added to the IV bag without mixing, so it stays at the bottom
  2. BIt may be given as a slow IV push over one minute if the level is very low
  3. CIt is given as an undiluted bolus into a large vein to avoid irritation
  4. DIt is always diluted and given by infusion pump, never as an IV push
18.Лабораторні показники та електролітиСкладна

An older adult with type 2 diabetes is drowsy and very dehydrated. Glucose 920 mg/dL (51 mmol/L), serum osmolality 350 mOsm/kg, pH 7,36, urine ketones negative or trace. Which condition fits best?

  1. ASyndrome of inappropriate ADH (SIADH)
  2. BHyperosmolar hyperglycemic state (HHS)
  3. CDiabetic ketoacidosis (DKA)
  4. DMetformin-related lactic acidosis

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: D · Вологе середовище сприяє швидшому загоєнню

Чому це відповідь

Вологе загоєння ран допомагає міграції епітеліальних клітин і зменшує утворення струпа та біль. Пов'язка все одно має поглинати надлишок ексудату, щоб захистити навколишню шкіру.

Відповідь

D · Вологе середовище сприяє швидшому загоєнню
2.Основи сестринської справи

Відповідь: D · Check the patient and probe, then warm the hand or move the probe

Чому це відповідь

Cold peripheries, movement and nail varnish can give falsely low readings. The nurse assesses the patient first, then checks the waveform and probe site; a low reading is never ignored until it is explained.

Відповідь

D · Check the patient and probe, then warm the hand or move the probe
3.Клінічна сестринська справа

Відповідь: A · An air leak, from the lung or from the drainage system

Чому це відповідь

Bubbling with breathing in a drain for pneumothorax shows air is leaving the pleural space. Continuous bubbling can also mean a leak in the connections, so the system is checked and the finding reported.

Відповідь

A · An air leak, from the lung or from the drainage system
4.Клінічна сестринська справа

Відповідь: A · Bleeding from ruptured oesophageal varices

Чому це відповідь

Portal hypertension in cirrhosis causes oesophageal varices, which can bleed massively. This needs resuscitation, urgent endoscopy and specific drug treatment.

Відповідь

A · Bleeding from ruptured oesophageal varices
5.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: некомпенсований

Читання газового складу крові (ROME): спершу pH: нижче за 7,35 — ацидемія, вище за 7,45 — алкалемія. Потім знайдіть показник, що це пояснює. PaCO₂ (норма 35–45 мм рт. ст., 4,7–6,0 кПа) — респіраторна частина й змінюється протилежно (Opposite) до pH у респіраторному розладі; HCO₃⁻ (норма 22–26 ммоль/л) — метаболічна частина й змінюється в тому самому напрямку, що й pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Інший показник вказує на компенсацію: норма означає відсутність компенсації; відхилення в напрямку, що повертає pH, поки pH усе ще відхилений, означає часткову компенсацію; нормальний pH за двох відхилених показників означає повну компенсацію. Межі трохи відрізняються між лабораторіями; це навчальні значення.

ROME, показник за показником

pH 7,25: ацидемія (нижче за 7,35)
PaCO₂ 57 mmHg: високий (35–45)
HCO₃⁻ 24 mmol/L: звичайні значення (22–26)

Компенсація

некомпенсований

Відповідь

некомпенсований
6.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: A–a-градієнт = 166,2 mmHg

Похідні показники: розрахункова осмолярність сироватки дорівнює 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина, де всі значення в ммоль/л (2·Na⁺ + глюкоза/18 + BUN/2,8, де глюкоза й BUN у мг/дл); норма — близько 275–295 мОсм/кг. Співвідношення P/F — це PaO₂, поділений на FiO₂ як частку. Альвеолярний тиск кисню на рівні моря дорівнює PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 мм рт. ст., а A–a-градієнт — це PAO₂ − PaO₂.

Альвеолярний кисень

PAO₂ = 0,4·713 − 52/0,8 = 285,2 − 65 = 220,2 mmHg

Градієнт

A–a = 220,2 − 54 = 166,2 mmHg

Відповідь

A–a-градієнт = 166,2 mmHg
7.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: SI = 1,18

Показники артеріального тиску: пульсовий тиск PP = SBP − DBP. Середній артеріальний тиск MAP ≈ (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3 — оцінка, що ґрунтується на тому, що за нормальної частоти серцевих скорочень серце перебуває в діастолі приблизно дві третини кожного циклу (за тахікардії вона менш точна); MAP щонайменше близько 65 mmHg — поширена цільова величина для перфузії органів. Шоковий індекс SI = HR/SBP у нормі становить близько 0,5–0,7; значення понад приблизно 1 — тривожна ознака шоку.

Шоковий індекс

SI = 149/126 = 1,183 ≈ 1,18

Відповідь

SI = 1,18

1 або більше: тривожна ознака шоку в цьому навчальному випадку.

8.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: низький

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 21/min → 2
SpO₂ 97% → 0
на повітрі → 0
SBP 150 mmHg → 0
HR 58/min → 0
притомний (A) → 0
T 36,2 °C → 0

Сума та «червоні» бали

NEWS2 = 2 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 2
Жоден параметр не дає 3.

Група ризику

низький

Відповідь

низький
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Відповідь: R = 65 mL/h

Потреби та вільна вода: енергетичні потреби часто оцінюють як kcal/kg/day × маса, а потреби в білку як g/kg/day × маса. Суміш лише частково складається з води, тому її вільна вода = об’єм × частка води; промивання водою покривають решту добової цілі за рідиною. Ідеальна маса тіла (Дівайн): IBW = 50 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 5 футів (60 in) для чоловіків і 45,5 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 60 in для жінок; 1 in = 2,54 cm. Формула призначена для дорослих зростом щонайменше 152,4 cm (5 ft). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Потрібна енергія

E = 25·62 = 1550 kcal/добу

Добовий об’єм

V = 1550/1,2 = 1292 mL/добу

Швидкість помпи

R = 1292/20 = 64,58 ≈ 65 mL/h

Відповідь

R = 65 mL/h
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Відповідь: NPC = 1220 kcal/добу

Парентеральне харчування: декстроза дає 3,4 kcal/g, амінокислоти — 4 kcal/g, а ліпідна емульсія — вказану кількість kcal/mL (2 kcal/mL для 20%, 1,1 kcal/mL для 10%). Грами = % × mL/100. Небілкові kcal (NPC) = kcal декстрози + ліпідів; азот = білок/6,25. Швидкість інфузії глюкози (GIR) у mg/kg/min = mg декстрози/(kg × хвилини). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Грами декстрози та амінокислот

декстроза: 12,5·2400/100 = 300 g
амінокислоти: 4,25·2400/100 = 102 g

Кілокалорії за компонентами

декстроза: 300·3,4 = 1020 kcal
амінокислоти: 102·4 = 408 kcal
ліпіди: 100·2 = 200 kcal

Небілкова енергія

NPC = 1020 + 200 = 1220 kcal/добу

Відповідь

NPC = 1220 kcal/добу
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: QT = 0,52 s

QT і QTc: інтервал QT вимірюють від початку комплексу QRS до кінця зубця T. Він скорочується зі зростанням частоти серцевих скорочень, тому його коригують за частотою за допомогою інтервалу R–R у секундах: QTc за Базеттом = QT/√RR, а QTc за Фрідеріцією = QT/∛RR. Формулу Базетта використовує більшість підручників; вона надмірно коригує при швидкому ритмі, де віддають перевагу Фрідеріції. Межі різняться між джерелами: QTc понад приблизно 0,45 s у чоловіків або 0,46 s у жінок зазвичай називають подовженим, а понад 0,50 s — різко подовженим.

Виміряйте

13 малих клітинок від початку QRS до кінця зубця T

Перетворити

QT = 13 × 0,04 s = 0,52 s

Відповідь

QT = 0,52 s

Груба норма: при нормальній частоті QT має бути менше половини інтервалу R–R (тут R–R = 1,12 s).

12.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: асистолія

Шлуночкові ритми: шлуночкова тахікардія — це серія з трьох або більше широких (0,12 s або більше) комплексів підряд із частотою понад 100/min, зазвичай 150–250/min, регулярна, без пов’язаних зубців P. Фібриляція шлуночків — це хаотична, неправильна крива без розпізнаваних зубців P, комплексів QRS чи зубців T і без частоти, яку можна підрахувати. Асистолія — майже пряма лінія без шлуночкової активності; пряму лінію завжди підтверджують, перевіряючи пацієнта, електроди та підсилення, а також друге відведення. У настановах з реанімації VF і VT без пульсу є ритмами, що потребують дефібриляції, а асистолія — ні.

П’ять кроків

1. Частота: підрахувати частоту шлуночків неможливо.
2. Ритм: відсутній; майже пряма лінія.
3. Зубці P: не виявляються.
4. Інтервал PR: не вимірюється.
5. QRS: комплекси QRS відсутні.

Інтерпретація

асистолія

Відповідь

асистолія

Пряму лінію завжди перевіряють: огляньте пацієнта, електроди й підсилення та перегляньте друге відведення, адже нещільний електрод або дрібна фібриляція шлуночків можуть виглядати як асистолія.

13.Пріоритезація та делегування

Відповідь: B · A patient with stable cellulitis on scheduled IV antibiotics

Чому це відповідь

A newly oriented nurse is best given stable patients with predictable care. The other patients have changing or high-risk conditions that need more experience and close monitoring.

Відповідь

B · A patient with stable cellulitis on scheduled IV antibiotics
14.Пріоритезація та делегування

Відповідь: C · Limit time in the room, keep as far away as possible and use shielding

Чому це відповідь

Radiation exposure falls with less time, more distance and shielding. Care is planned to be efficient, and a surgical mask does not protect against radiation.

Відповідь

C · Limit time in the room, keep as far away as possible and use shielding
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: A · Discard it, because its contents cannot be confirmed

Чому це відповідь

An unlabeled syringe could contain any drug or dose. It is discarded, and syringes are labeled straight away whenever they are not given immediately.

Відповідь

A · Discard it, because its contents cannot be confirmed
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: B · Вважати рукавичку забрудненою та замінити її

Чому це відповідь

Принцип такий: «якщо є сумнів — воно нестерильне». Край поля нестерильний, тому рукавичку міняють. Продовження за невпевненості наражає пацієнта на ризик інфекції.

Відповідь

B · Вважати рукавичку забрудненою та замінити її
17.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: D · It is always diluted and given by infusion pump, never as an IV push

Чому це відповідь

Concentrated potassium chloride given as an IV push can cause fatal cardiac arrest, so it is never pushed. It is diluted, mixed well and given by infusion pump at a rate set by protocol, often with cardiac monitoring at higher rates.

Відповідь

D · It is always diluted and given by infusion pump, never as an IV push
18.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: B · Hyperosmolar hyperglycemic state (HHS)

Чому це відповідь

HHS causes extreme hyperglycemia and high osmolality with severe dehydration, but enough insulin is present to prevent significant ketosis, so the pH is near normal. DKA has ketones and acidosis; SIADH has low osmolality.

Відповідь

B · Hyperosmolar hyperglycemic state (HHS)

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals