Основи медсестринства та клінічна практика: шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 18 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Добовий об’єм
mL = kcal / (kcal/mL)
Безперервне годування
mL/h = добовий об’єм / години годування
Болюсне годування
mL на годування = добовий об’єм / кількість годувань
Доставлені енергія та білок
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Вільна вода
mL = об’єм суміші × частка води
Ідеальна маса тіла (Девайн)
чоловіки 50 + 2,3 × (in − 60); жінки 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Індекс маси тіла
BMI = kg/m²
Парентеральне харчування
декстроза 3,4 kcal/g, амінокислоти 4 kcal/g, ліпіди 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Азот
g N = g білка / 6,25
Швидкість інфузії глюкози
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Метод

  1. Запишіть, що питають: швидкість помпи, об’єм, кілокалорії, грами білка чи воду.
  2. Перетворюйте енергію на об’єм за формулою mL = kcal/(kcal/mL), а об’єм на білок за формулою літри × g/L.
  3. Для швидкості діліть на години, протягом яких харчування справді йде, а для болюсу — на кількість годувань.
  4. Для потреб помножте kcal/kg або g/kg на масу, яку називає правило; знайдіть ідеальну масу тіла за Дівайном: 50 або 45,5 + 2,3 × (дюйми − 60).
  5. Для PN знайдіть грами як % × mL/100, потім використайте 3,4 kcal/g для декстрози, 4 kcal/g для амінокислот і зазначені kcal/mL для ліпідів.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

A large pressure ulcer is left open and fills in with new tissue from its base. This is called healing by:

  1. APrimary intention
  2. BSecondary intention
  3. CTertiary intention
  4. DDelayed intention
2.Основи сестринської справиСкладна

Медсестра вважає, що доза в призначенні незвично висока. Що має зробити медсестра?

  1. AУтриматися від введення, уточнити в лікаря, що призначив, і задокументувати результат
  2. BЗмінити дозу в листку на звичайну
  3. CВвести половину дози як компроміс
  4. DВвести дозу, бо лікар, що призначив, відповідає за будь-яку помилку в ній
3.Клінічна сестринська справаСередня

Why are patients advised to rinse their mouth after using an inhaled corticosteroid?

  1. ATo stop the drug from being absorbed in the lungs
  2. BTo make the drug work faster
  3. CTo reduce the risk of oral thrush
  4. DTo prevent tooth decay from the sugar in it
4.Клінічна сестринська справаСкладна

How should pain be assessed in a patient with advanced dementia who cannot describe it?

  1. AWith an observational pain tool that scores facial expression, behaviour and body language
  2. BBy assuming the patient has no pain unless they are crying out or calling for help
  3. CBy asking the patient to rate their pain on a numerical scale from 0 to 10
  4. DBy checking the blood pressure only
5.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
pH7,357,457,60PaCO₂mmHg354540HCO₃⁻mmol/L222638некомпенсованийчастково компенсованийповністю компенсований

Навчальний газовий склад артеріальної крові показує pH 7,60, PaCO₂ 40 mmHg (5,3 kPa) і HCO₃⁻ 38 mmol/L. Первинний розлад: метаболічний алкалоз. Наскільки він компенсований? Клікніть свою відповідь.

pH 7,60PaCO₂ 40 mmHg (5,3 kPa)HCO₃⁻ 38 mmol/L
  1. 1некомпенсований
  2. 2частково компенсований
  3. 3повністю компенсований
6.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
pH7,357,457,32PaCO₂mmHg354536HCO₃⁻mmol/L222618додатковий ацидоз з нормальною різницеючистий ацидоз з високою різницеюдодатковий метаболічний алкалоз

Навчальний газовий склад показує pH 7,32, PaCO₂ 36 mmHg (4,8 kPa) і HCO₃⁻ 18 mmol/L, з Na⁺ 132 і Cl⁻ 85 mmol/L. Скористайтеся аніонною різницею та дельта-співвідношенням, щоб клікнути найкращу інтерпретацію.

pH 7,32PaCO₂ 36 mmHg (4,8 kPa)HCO₃⁻ 18 mmol/LNa⁺ 132 mmol/LCl⁻ 85 mmol/L
  1. 1додатковий ацидоз з нормальною різницею
  2. 2чистий ацидоз з високою різницею
  3. 3додатковий метаболічний алкалоз
7.Шкали клінічного оцінюванняСередня
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою Брейден: сенсорне сприйняття: повністю обмежене; вологість: рідко волога; активність: ходить часто; рухливість: повністю нерухомий; харчування: достатнє; тертя та зсув: очевидної проблеми немає. Знайдіть суму за Брейден B.

6–23
B =
8.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
недостатня маса тілаздорова масанадмірна масаожиріння I ступеняожиріння II ступеняожиріння III ступеня

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Доросла людина важить 82 kg і має зріст 197 cm. Обчисліть ІМТ і натисніть на категорію маси за ВООЗ.

82 kg197 cm
  1. 1недостатня маса тіла
  2. 2здорова маса
  3. 3надмірна маса
  4. 4ожиріння I ступеня
  5. 5ожиріння II ступеня
  6. 6ожиріння III ступеня
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСередня
168 cmчоловікIBW = ? kg

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся формулою Дівайн, щоб знайти ідеальну масу тіла IBW для чоловік зростом 168 cm (1 in = 2,54 cm). Округліть до одного знака після коми.

168 cmчоловік1 in = 2,54 cm
IBW = kg
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСкладна
159 kg183 cmчоловікBMI = kg/m²E = ? kcal/добу

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). чоловік у критичному стані має зріст 183 cm і важить 159 kg. Навчальний протокол передбачає 14 kcal/kg фактичної маси тіла на добу, якщо ІМТ становить 30–50 kg/m², і 25 kcal/kg ідеальної маси тіла (Дівайн) на добу, якщо ІМТ перевищує 50 kg/m². Знайдіть енергетичну ціль E у kcal/day. Округліть до найближчого цілого числа.

183 cm159 kgчоловікBMI 30–50: 14 kcal/kg фактичнийBMI > 50: 25 kcal/kg IBW
E = kcal/добу
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mV

Виміряйте інтервал QT та інтервал R–R на цій регулярній стрічці у відведенні II, потім обчисліть скоригований за частотою показник QTc за формулою Фрідеріції QTc = QT/∛RR (обидва в секундах). Відповідь дайте в секундах із трьома знаками після коми.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
QTc = s
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mVсинусова брадикардіяатріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)атріовентрикулярна блокада II ступеня II типуAV-блокада 2:1 (тип не визначено)

Інтерпретуйте цю стрічку у відведенні II. Яку інтерпретацію можна обґрунтувати за цією єдиною стрічкою? Клацніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1синусова брадикардія
  2. 2атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)
  3. 3атріовентрикулярна блокада II ступеня II типу
  4. 4AV-блокада 2:1 (тип не визначено)
13.Пріоритезація та делегуванняСередня

An Rh-negative mother has just given birth to an Rh-positive baby. What does the nurse expect to give the mother?

  1. AA dose of the hepatitis B vaccine instead
  2. BVitamin K to the mother
  3. CNo treatment is needed
  4. DRh immunoglobulin within 72 hours
14.Пріоритезація та делегуванняСкладна

A patient is deteriorating quickly. The nurse has called the provider twice, but the provider has not come. What is the best action?

  1. ADocument the concern and continue routine care
  2. BActivate the rapid response team
  3. CWait another hour and call the provider again
  4. DAsk the patient’s family to call the provider
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

A nurse has just given an intramuscular injection with a safety needle. What should the nurse do next with the needle?

  1. ARecap it carefully with both hands and dispose of it after the drug round
  2. BBend the needle to make it unusable, then discard it
  3. CActivate the safety device and drop it into a sharps container at once
  4. DLay it on the medication tray and discard it later
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

Яка дія медсестри свідчить про дотримання п'яти моментів гігієни рук?

  1. AВона очищує руки лише тоді, коли вони виглядають брудними
  2. BВона носить ті самі рукавички між двома пацієнтами
  3. CВона очищує руки після дотику до бічного бортика ліжка
  4. DВона очищує руки лише на початку й наприкінці зміни
17.Лабораторні показники та електролітиСередня

A patient had a right mastectomy with removal of axillary lymph nodes. Where is the best place to draw blood?

  1. AThe right hand
  2. BThe right arm
  3. CEither arm equally
  4. DThe left arm
18.Лабораторні показники та електролітиСкладна

Рівень літію 1,0 mEq/L було взято через 2 години після ранкової дози пацієнта, і лікар планує збільшити дозу. На що має вказати медсестра?

  1. AЗразок взято надто рано після дози, тому це недійсний рівень
  2. BРівень надто низький, тож велике збільшення очевидно безпечне
  3. CРівні літію можна брати в будь-який час доби без впливу на результат
  4. DРівень токсичний, тому літій слід остаточно припинити

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: B · Secondary intention

Чому це відповідь

Wounds with tissue loss that cannot be closed heal by secondary intention, with granulation filling the wound and more scarring. Tertiary (delayed primary) closure is when a wound is left open first and closed later.

Відповідь

B · Secondary intention
2.Основи сестринської справи

Відповідь: A · Утриматися від введення, уточнити в лікаря, що призначив, і задокументувати результат

Чому це відповідь

Медсестра, яка вводить препарат, відповідає за безпечність введення. Якщо доза здається неправильною, медсестра не повинна її вводити, доки не уточнить у лікаря чи фармацевта. Медсестри не можуть самі змінювати призначення.

Відповідь

A · Утриматися від введення, уточнити в лікаря, що призначив, і задокументувати результат
3.Клінічна сестринська справа

Відповідь: C · To reduce the risk of oral thrush

Чому це відповідь

Inhaled steroid deposited in the mouth and throat can cause oral candidiasis and a hoarse voice. Rinsing and using a spacer reduce this.

Відповідь

C · To reduce the risk of oral thrush
4.Клінічна сестринська справа

Відповідь: A · With an observational pain tool that scores facial expression, behaviour and body language

Чому це відповідь

Observational tools such as PAINAD or the Abbey Pain Scale help assess pain in people who cannot self-report. Family and carers can describe changes in usual behaviour.

Відповідь

A · With an observational pain tool that scores facial expression, behaviour and body language
5.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: некомпенсований

Читання газового складу крові (ROME): спершу pH: нижче за 7,35 — ацидемія, вище за 7,45 — алкалемія. Потім знайдіть показник, що це пояснює. PaCO₂ (норма 35–45 мм рт. ст., 4,7–6,0 кПа) — респіраторна частина й змінюється протилежно (Opposite) до pH у респіраторному розладі; HCO₃⁻ (норма 22–26 ммоль/л) — метаболічна частина й змінюється в тому самому напрямку, що й pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Інший показник вказує на компенсацію: норма означає відсутність компенсації; відхилення в напрямку, що повертає pH, поки pH усе ще відхилений, означає часткову компенсацію; нормальний pH за двох відхилених показників означає повну компенсацію. Межі трохи відрізняються між лабораторіями; це навчальні значення.

ROME, показник за показником

pH 7,60: алкалемія (вище за 7,45)
PaCO₂ 40 mmHg: звичайні значення (35–45)
HCO₃⁻ 38 mmol/L: високий (22–26)

Компенсація

Клінічно перевірте також очікувану компенсацію: при метаболічному алкалозі PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21 = 45,6–49,6 mmHg, тож виміряний 40 mmHg указує на додатковий дихальний алкалоз (змішаний розлад). Відповідь вище — це класифікація для іспиту за правилом ROME.

некомпенсований

Відповідь

некомпенсований
6.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: додатковий метаболічний алкалоз

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Аніонна різниця

AG = 132 − (85 + 18) = 29

Дельта-співвідношення

(29 − 12)/(24 − 18) = 2,833
додатковий метаболічний алкалоз

Відповідь

додатковий метаболічний алкалоз
7.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: B = 16

Шкала Брейден: шість підшкал ризику пролежнів. Сенсорне сприйняття, вологість, активність, рухливість і харчування оцінюються від 1 до 4, від найгіршого рівня (1) до відсутності проблеми (4); тертя та зсув оцінюються від 1 до 3. Сума становить від 6 до 23, а нижча сума означає вищий ризик. Поширені категорії: 19–23 немає ризику, 15–18 легкий ризик, 13–14 помірний ризик, 10–12 високий ризик і 9 або менше дуже високий ризик.

Оцініть кожну підшкалу

сенсорне сприйняття: повністю обмежене → 1
вологість: рідко волога → 4
активність: ходить часто → 4
рухливість: повністю нерухомий → 1
харчування: достатнє → 3
тертя та зсув: очевидної проблеми немає → 3

Додайте

Сума за Брейден = 1 + 4 + 4 + 1 + 3 + 3 = 16

Відповідь

B = 16
8.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: здорова маса

Індекс маси тіла: ІМТ = маса (kg)/зріст (m)², спершу зріст переводять у метри. З фунтами та дюймами ІМТ = 703 × маса (lb)/зріст (in)². Категорії ВООЗ для дорослих: нижче 18,5 недостатня маса, 18,5–24,9 здорова маса, 25,0–29,9 надмірна маса, 30,0–34,9 ожиріння I ступеня, 35,0–39,9 ожиріння II ступеня і 40 або більше ожиріння III ступеня.

BMI

BMI = 82/1,97² = 21,13

Категорія

здорова маса

Відповідь

здорова маса
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Відповідь: IBW = 64,1 kg

Потреби та вільна вода: енергетичні потреби часто оцінюють як kcal/kg/day × маса, а потреби в білку як g/kg/day × маса. Суміш лише частково складається з води, тому її вільна вода = об’єм × частка води; промивання водою покривають решту добової цілі за рідиною. Ідеальна маса тіла (Дівайн): IBW = 50 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 5 футів (60 in) для чоловіків і 45,5 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 60 in для жінок; 1 in = 2,54 cm. Формула призначена для дорослих зростом щонайменше 152,4 cm (5 ft). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Зріст у дюймах

168 cm/2,54 = 66,14 in

Ідеальна маса тіла (Девайн)

IBW = 50 + 2,3·(66,14 − 60) = 64,13 ≈ 64,1 kg

Відповідь

IBW = 64,1 kg
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Відповідь: E = 2226 kcal/добу

Ідеальна маса тіла (Дівайн): IBW = 50 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 5 футів (60 in) для чоловіків і 45,5 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 60 in для жінок; 1 in = 2,54 cm. Формула призначена для дорослих зростом щонайменше 152,4 cm (5 ft). Ожиріння при критичному стані (ASPEN/SCCM 2016): ІМТ = маса/зріст² (kg/m²). Для ІМТ 30–50 енергетична ціль становить 11–14 kcal/kg фактичної маси тіла на добу; понад 50 — 22–25 kcal/kg ідеальної маси тіла на добу. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Індекс маси тіла

BMI = 159/1,83² = 47,48 kg/m²

Енергетична ціль

ІМТ 30–50: kcal на кг фактичної маси тіла.

E = 14·159 = 2226 kcal/добу

Відповідь

E = 2226 kcal/добу
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: QTc = 0,468 s

QT і QTc: інтервал QT вимірюють від початку комплексу QRS до кінця зубця T. Він скорочується зі зростанням частоти серцевих скорочень, тому його коригують за частотою за допомогою інтервалу R–R у секундах: QTc за Базеттом = QT/√RR, а QTc за Фрідеріцією = QT/∛RR. Формулу Базетта використовує більшість підручників; вона надмірно коригує при швидкому ритмі, де віддають перевагу Фрідеріції. Межі різняться між джерелами: QTc понад приблизно 0,45 s у чоловіків або 0,46 s у жінок зазвичай називають подовженим, а понад 0,50 s — різко подовженим.

Виміряйте

QT = 12 × 0,04 = 0,48 s
RR = 27 × 0,04 = 1,08 s

Формула Фрідеріції

QTc = 0,48/∛1,08 = 0,48/1,026 = 0,468 s

Відповідь

QTc = 0,468 s

Вище звичайних меж як для чоловіків (близько 0,45 s), так і для жінок (близько 0,46 s): подовжений. (468 ms)

12.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: AV-блокада 2:1 (тип не визначено)

AV-блокада 2:1: коли на кожен QRS припадає два зубці P, два проведені зубці P не йдуть поспіль, тому не видно, чи PR подовжується (тип I), чи залишається сталим (тип II) перед непроведеним зубцем P. За однією стрічкою це називають AV-блокадою 2:1; тип визначає довша стрічка або зміна співвідношення проведення. Вузький QRS робить тип I імовірнішим, а широкий — тип II, але жоден із них цього не доводить.

П’ять кроків

1. Частота: R–R = 44 малих клітинок, 1500 ÷ 44 ≈ 34 за хвилину.
2. Ритм: регулярний, кожен R–R дорівнює 1,76 s.
3. Зубці P: позитивні й регулярні (P–P 0,88 s, 68 за хвилину), по два на кожен QRS.
4. Інтервал PR: постійний, 0,18 s, у проведених скороченнях.
5. QRS: 0,10 s, вузький (менше 0,12 s).

Чому тип залишається невизначеним

Кожен другий зубець P не проводиться, тож два проведені скорочення не йдуть поспіль, і подовження PR ніколи не буде видно.
AV-блокада 2:1 (тип не визначено)

Відповідь

AV-блокада 2:1 (тип не визначено)

Вузький QRS робить тип I імовірнішим, а широкий — тип II, але вирішує лише довша стрічка або зміна співвідношення проведення.

13.Пріоритезація та делегування

Відповідь: D · Rh immunoglobulin within 72 hours

Чому це відповідь

Rh immunoglobulin given within 72 hours of birth prevents the mother from forming anti-D antibodies, which could harm a future Rh-positive baby.

Відповідь

D · Rh immunoglobulin within 72 hours
14.Пріоритезація та делегування

Відповідь: B · Activate the rapid response team

Чому це відповідь

Nurses can call the rapid response team directly when a patient is deteriorating. The nurse also informs the charge nurse and follows the chain of command about the provider’s lack of response.

Відповідь

B · Activate the rapid response team
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: C · Activate the safety device and drop it into a sharps container at once

Чому це відповідь

Used needles are never recapped with two hands, bent or left lying around. The safety feature is activated straight away and the needle goes into a puncture-resistant sharps container at the point of use.

Відповідь

C · Activate the safety device and drop it into a sharps container at once
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: C · Вона очищує руки після дотику до бічного бортика ліжка

Чому це відповідь

Дотик до оточення пацієнта, як-от бортики й столики, забруднює руки, тому після цього потрібна гігієна рук. Рукавички міняють між пацієнтами, а гігієна рук потрібна незалежно від того, чи виглядають руки брудними.

Відповідь

C · Вона очищує руки після дотику до бічного бортика ліжка
17.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: D · The left arm

Чому це відповідь

After axillary node removal, venipuncture and blood pressure readings are usually avoided on that side to reduce the risk of lymphedema and infection. The opposite arm is used whenever possible, according to policy.

Відповідь

D · The left arm
18.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: A · Зразок взято надто рано після дози, тому це недійсний рівень

Чому це відповідь

Рівні літію стандартизовані приблизно через 12 годин після останньої дози, зазвичай безпосередньо перед ранковою дозою. Зразок через 2 години після дози вловлює пік всмоктування й не порівнюваний із цільовим діапазоном, тому дозу не слід змінювати на його основі.

Відповідь

A · Зразок взято надто рано після дози, тому це недійсний рівень

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals