Основи медсестринства та клінічна практика: шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 18 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Добовий об’єм
mL = kcal / (kcal/mL)
Безперервне годування
mL/h = добовий об’єм / години годування
Болюсне годування
mL на годування = добовий об’єм / кількість годувань
Доставлені енергія та білок
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Вільна вода
mL = об’єм суміші × частка води
Ідеальна маса тіла (Девайн)
чоловіки 50 + 2,3 × (in − 60); жінки 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Індекс маси тіла
BMI = kg/m²
Парентеральне харчування
декстроза 3,4 kcal/g, амінокислоти 4 kcal/g, ліпіди 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Азот
g N = g білка / 6,25
Швидкість інфузії глюкози
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Метод

  1. Запишіть, що питають: швидкість помпи, об’єм, кілокалорії, грами білка чи воду.
  2. Перетворюйте енергію на об’єм за формулою mL = kcal/(kcal/mL), а об’єм на білок за формулою літри × g/L.
  3. Для швидкості діліть на години, протягом яких харчування справді йде, а для болюсу — на кількість годувань.
  4. Для потреб помножте kcal/kg або g/kg на масу, яку називає правило; знайдіть ідеальну масу тіла за Дівайном: 50 або 45,5 + 2,3 × (дюйми − 60).
  5. Для PN знайдіть грами як % × mL/100, потім використайте 3,4 kcal/g для декстрози, 4 kcal/g для амінокислот і зазначені kcal/mL для ліпідів.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

Which stool sample is suitable for Clostridioides difficile testing?

  1. AA stool sample mixed with urine
  2. BA hard, formed stool collected first thing in the morning
  3. CA loose stool that takes the shape of the container
  4. DA dry smear of stool on a tissue
2.Основи сестринської справиСкладна

Післяопераційний пацієнт масою 70 kg з катетером виділяв 20 mL сечі за годину протягом останніх трьох годин. Яка найкраща інтерпретація?

  1. AЗаблокований катетер, який можна безпечно залишити до огляду ранковою командою
  2. BОлігурія, про яку слід повідомити, бо це нижче 0,5 mL/kg/h
  3. CНормальний діурез після операції
  4. DПоліурія, що потребує обмеження рідини
3.Клінічна сестринська справаСередня

After a total hip replacement through a posterior approach, which movement should the patient usually avoid in the early weeks?

  1. ADoing gentle ankle exercises
  2. BBending the hip beyond 90 degrees or crossing the legs
  3. CWalking short distances with a frame and a physiotherapist
  4. DLying on their back
4.Клінічна сестринська справаСкладна

Which route and site are recommended for the first dose of adrenaline (epinephrine) in anaphylaxis on a ward?

  1. AIntramuscular injection into the anterolateral thigh
  2. BIntravenous bolus given by the nurse without monitoring
  3. CSubcutaneous injection into the upper arm
  4. DOral tablet dissolved under the tongue
5.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
pH7,357,457,29PaCO₂mmHg354539HCO₃⁻mmol/L222618некомпенсованийчастково компенсованийповністю компенсований

Навчальний газовий склад артеріальної крові показує pH 7,29, PaCO₂ 39 mmHg (5,2 kPa) і HCO₃⁻ 18 mmol/L. Первинний розлад: метаболічний ацидоз. Наскільки він компенсований? Клікніть свою відповідь.

pH 7,29PaCO₂ 39 mmHg (5,2 kPa)HCO₃⁻ 18 mmol/L
  1. 1некомпенсований
  2. 2частково компенсований
  3. 3повністю компенсований
6.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна

Навчальні значення: Na⁺ 135, Cl⁻ 94 і HCO₃⁻ 8 mmol/L. Обчисліть дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻), використовуючи AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻). Дайте дві десяткові цифри.

Na⁺ 135 mmol/LCl⁻ 94 mmol/LHCO₃⁻ 8 mmol/L
дельта-співвідношення =
7.Шкали клінічного оцінюванняСередня
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 16/min, SpO₂ 89% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 130/78 mmHg, пульс 140/min, реагує лише на голос, температура 37,2 °C. Яка загальна сума балів NEWS2?

RR 16SpO₂ 89%повітряSBP 130HR 140VT 37,2 °C
NEWS2 =
8.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1низькийнизький–середнійсереднійвисокий

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 30/min, SpO₂ 94% на додатковому кисні, артеріальний тиск 112/68 mmHg, пульс 76/min, притомний, температура 36,0 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.

RR 30SpO₂ 94%O₂SBP 112HR 76AT 36,0 °C
  1. 1низький
  2. 2низький–середній
  3. 3середній
  4. 4високий
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСередня
1 kcal/mL84% вільна вода60 mL/hкожні 6 h68 kg · 30 mL/kg/добу24 h/добуV = ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнт масою 68 kg має ціль за рідиною 30 mL/kg/day й отримує всю рідину через зонд. Суміш містить 84% вільної води й іде зі швидкістю 60 mL/h протягом 24 годин на добу. Решту рідини вводять як промивання водою кожні 6 годин. Який об’єм V має кожне промивання? Округліть до найближчого цілого числа.

68 kg30 mL/kg/добу84%60 mL/h · 24 hкожні 6 h
V = mL
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСкладна
24 hдекстроза 25%1200 mLамінокислоти 4%1200 mLліпіди 20%100 mL · 2 kcal/mLдекстроза 3,4 kcal/gамінокислоти 4 kcal/gNPC = ? kcal

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Протягом 24 годин пацієнт отримує 1200 mL парентерального харчування з кінцевими концентраціями 25% декстрози та 4% амінокислот, а також 100 mL 20% ліпідної емульсії (2 kcal/mL). Знайдіть небілкову енергію NPC у kcal на добу. Округліть до найближчого цілого числа.

1200 mLдекстроза 25%амінокислоти 4%ліпіди 100 mL · 2 kcal/mL
NPC = kcal/добу
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mVфібриляція передсердьнадшлуночкова тахікардія (SVT)тріпотіння передсердь, провідність 2:1прискорений вузловий ритм

Інтерпретуйте цю ритмограму у відведенні II. Який це ритм? Натисніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1фібриляція передсердь
  2. 2надшлуночкова тахікардія (SVT)
  3. 3тріпотіння передсердь, провідність 2:1
  4. 4прискорений вузловий ритм
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mVтріпотіння передсердь, провідність 2:1фібриляція шлуночківtorsades de pointesідіовентрикулярний ритм

Визначте ритм на цій стрічці у відведенні II. Натисніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1тріпотіння передсердь, провідність 2:1
  2. 2фібриляція шлуночків
  3. 3torsades de pointes
  4. 4ідіовентрикулярний ритм
13.Пріоритезація та делегуванняСередня

Дорослий пацієнт, який їсть у загальній кімнаті, раптом хапається за горло й не може ні говорити, ні дихати, ні кашляти. Що має зробити медсестра першою?

  1. AДати пацієнтові склянку води, щоб проковтнути їжу
  2. BВсліпу очистити рот пальцем
  3. CПокликати на допомогу й виконати удари по спині та абдомінальні поштовхи
  4. DПочекати, чи зможе пацієнт відкашлятися
14.Пріоритезація та делегуванняСкладна

On a cardiac step-down unit, which patient should the nurse assess first?

  1. ADay 2 after a pacemaker insertion, asking when the wound dressing will be changed
  2. BAtrial fibrillation on warfarin with an INR of 2,6 this morning
  3. CHeart failure, weight up 0,5 kg since yesterday, no breathlessness at rest
  4. DSix hours after a coronary stent, new chest pain with ST elevation on the monitor
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

Which technique is used for suctioning a tracheostomy in hospital?

  1. ANo gloves at all, because the airway already contains bacteria
  2. BClean technique, with the catheter rinsed in tap water
  3. CClean technique, reusing the catheter during the shift
  4. DSterile technique, with a sterile catheter and sterile glove
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

Пацієнт із тяжкою деменцією вночі самостійно встає з ліжка й падав двічі. Який план найдоречніший?

  1. AНизьке ліжко, сигналізація ліжка, обходи для сечовипускання, нічник і протиковзні шкарпетки
  2. BСедативний засіб щоночі, щоб утримати пацієнта в ліжку
  3. CЧотири піднятих бортики з зачиненими вночі дверима для тиші
  4. DПрив'язування пацієнта до крісла на ніч
17.Лабораторні показники та електролітиСередня

A patient with type 2 diabetes starts prednisone each morning. When is the glucose most likely to be highest?

  1. AIn the early morning, before the dose
  2. BThe glucose will not change
  3. CIn the afternoon and evening
  4. DAt midnight only
18.Лабораторні показники та електролітиСкладна

A patient has fever, chills, flank pain and costovertebral angle tenderness. Urinalysis shows many white cells and white cell casts. Which condition is most likely?

  1. ASimple cystitis
  2. BNephrotic syndrome
  3. CGlomerulonephritis
  4. DAcute pyelonephritis

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: C · A loose stool that takes the shape of the container

Чому це відповідь

Only diarrhoeal stool (types 5–7 on the Bristol Stool Chart) is tested for C. difficile. The sample is collected in a clean pot without urine contamination.

Відповідь

C · A loose stool that takes the shape of the container
2.Основи сестринської справи

Відповідь: B · Олігурія, про яку слід повідомити, бо це нижче 0,5 mL/kg/h

Чому це відповідь

Для дорослого масою 70 kg 0,5 mL/kg/h становить 35 mL/h. Діурез 20 mL/h протягом кількох годин свідчить про погану перфузію нирок або гостре ураження нирок. Перевірте катетер і ескалуйте.

Відповідь

B · Олігурія, про яку слід повідомити, бо це нижче 0,5 mL/kg/h
3.Клінічна сестринська справа

Відповідь: B · Bending the hip beyond 90 degrees or crossing the legs

Чому це відповідь

Hip flexion past 90°, crossing the legs and turning the leg inwards can dislocate the hip after a posterior approach. Raised seats and toilet seats help, although specific precautions vary between units.

Відповідь

B · Bending the hip beyond 90 degrees or crossing the legs
4.Клінічна сестринська справа

Відповідь: A · Intramuscular injection into the anterolateral thigh

Чому це відповідь

IM adrenaline into the outer thigh is absorbed quickly and is the first-line route. IV adrenaline is reserved for experienced specialists with full monitoring because of the risk of arrhythmias.

Відповідь

A · Intramuscular injection into the anterolateral thigh
5.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: некомпенсований

Читання газового складу крові (ROME): спершу pH: нижче за 7,35 — ацидемія, вище за 7,45 — алкалемія. Потім знайдіть показник, що це пояснює. PaCO₂ (норма 35–45 мм рт. ст., 4,7–6,0 кПа) — респіраторна частина й змінюється протилежно (Opposite) до pH у респіраторному розладі; HCO₃⁻ (норма 22–26 ммоль/л) — метаболічна частина й змінюється в тому самому напрямку, що й pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Інший показник вказує на компенсацію: норма означає відсутність компенсації; відхилення в напрямку, що повертає pH, поки pH усе ще відхилений, означає часткову компенсацію; нормальний pH за двох відхилених показників означає повну компенсацію. Межі трохи відрізняються між лабораторіями; це навчальні значення.

ROME, показник за показником

pH 7,29: ацидемія (нижче за 7,35)
PaCO₂ 39 mmHg: звичайні значення (35–45)
HCO₃⁻ 18 mmol/L: низький (22–26)

Компенсація

Клінічно перевірте також очікувану компенсацію: за формулою Вінтерса очікуваний PaCO₂ становить 33–37 mmHg, тож виміряний 39 mmHg указує на додатковий дихальний ацидоз (змішаний розлад). Відповідь вище — це класифікація для іспиту за правилом ROME.

некомпенсований

Відповідь

некомпенсований
6.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: дельта-співвідношення = 1,313

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Аніонна різниця

AG = 135 − (94 + 8) = 33

Дельта-співвідношення

(33 − 12)/(24 − 8) = 21/16 = 1,313

Відповідь

дельта-співвідношення = 1,313

Між 1 і 2: чистий ацидоз з високою аніонною різницею.

7.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: NEWS2 = 9

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 16/min → 0
SpO₂ 89% → 3
на повітрі → 0
SBP 130 mmHg → 0
HR 140/min → 3
реагує лише на голос (V) → 3
T 37,2 °C → 0

Додайте

NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 0 + 3 + 3 + 0 = 9

Відповідь

NEWS2 = 9
8.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: високий

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 30/min → 3
SpO₂ 94% → 1
на кисні → 2
SBP 112 mmHg → 0
HR 76/min → 0
притомний (A) → 0
T 36,0 °C → 1

Сума та «червоні» бали

NEWS2 = 3 + 1 + 2 + 0 + 0 + 0 + 1 = 7
Принаймні один параметр дає 3.

Група ризику

високий

Відповідь

високий

Сума 5 або більше потребує термінової клінічної реакції.

9.Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Відповідь: V = 208 mL

Потреби та вільна вода: енергетичні потреби часто оцінюють як kcal/kg/day × маса, а потреби в білку як g/kg/day × маса. Суміш лише частково складається з води, тому її вільна вода = об’єм × частка води; промивання водою покривають решту добової цілі за рідиною. Ідеальна маса тіла (Дівайн): IBW = 50 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 5 футів (60 in) для чоловіків і 45,5 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 60 in для жінок; 1 in = 2,54 cm. Формула призначена для дорослих зростом щонайменше 152,4 cm (5 ft). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Ціль за рідиною

30·68 = 2040 mL/добу

Вільна вода із суміші

60·24 = 1440 mL
1440·0,84 = 1210 mL

Ще потрібна вода

2040 − 1210 = 830,4 mL/добу

Об’єм одного промивання

24/6 = 4 промивання
V = 830,4/4 = 207,6 ≈ 208 mL

Відповідь

V = 208 mL
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Відповідь: NPC = 1220 kcal/добу

Парентеральне харчування: декстроза дає 3,4 kcal/g, амінокислоти — 4 kcal/g, а ліпідна емульсія — вказану кількість kcal/mL (2 kcal/mL для 20%, 1,1 kcal/mL для 10%). Грами = % × mL/100. Небілкові kcal (NPC) = kcal декстрози + ліпідів; азот = білок/6,25. Швидкість інфузії глюкози (GIR) у mg/kg/min = mg декстрози/(kg × хвилини). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Грами декстрози та амінокислот

декстроза: 25·1200/100 = 300 g
амінокислоти: 4·1200/100 = 48 g

Кілокалорії за компонентами

декстроза: 300·3,4 = 1020 kcal
амінокислоти: 48·4 = 192 kcal
ліпіди: 100·2 = 200 kcal

Небілкова енергія

NPC = 1020 + 200 = 1220 kcal/добу

Відповідь

NPC = 1220 kcal/добу
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: надшлуночкова тахікардія (SVT)

Критерії ритмів (відведення II): синусовий ритм має позитивний зубець P перед кожним QRS, постійний PR 0,12–0,20 s і вузький QRS: нормальний синусовий ритм 60–100/min, синусова брадикардія нижче 60, синусова тахікардія понад 100. Фібриляція передсердь: немає зубців P, ізолінія з хвилями фібриляції та абсолютно неправильний R–R. Тріпотіння передсердь: пилкоподібні хвилі тріпотіння близько 250–350/min зі сталим коефіцієнтом провідності, наприклад 2:1 або 4:1. Атріовентрикулярна блокада I ступеня: синусовий ритм із постійним PR понад 0,20 s. Вузловий ритм: вузький QRS з частотою 40–60/min із відсутніми чи інвертованими зубцями P (PR менше 0,12 s або P після QRS). Шлуночкова екстрасистола (PVC) — це ранній, широкий (0,12 s або більше), химерний QRS без зубця P, із зубцем T в протилежному напрямку й зазвичай повною компенсаторною паузою; при бігемінії кожне друге скорочення є PVC. Тахікардія з вузькими комплексами та паузи: надшлуночкова тахікардія (SVT) — це регулярна тахікардія близько 150–250/min із вузькими комплексами QRS; зубці P зазвичай не видно, бо вони сховані в комплексі QRS або зубці T. Синусова тахікардія в дорослого в спокої зазвичай нижча за приблизно 150/min, і перед кожним QRS є видимий зубець P; тріпотіння передсердь із провідністю 2:1 часто має частоту близько 150/min і показує пилкоподібні хвилі. У разі синусової зупинки синусовий вузол на мить перестає генерувати імпульси: пауза без зубця P і без QRS, довжина якої не дорівнює цілому числу циклів P–P (пауза точно в два-три цикли натомість вказує на синоатріальну блокаду виходу).

П’ять кроків

1. Частота: R–R = 6 малих клітинок, 1500 ÷ 6 ≈ 250 за хвилину.
2. Ритм: регулярний, кожен R–R дорівнює 0,24 s.
3. Зубці P: не видно; за такої частоти вони сховані в комплексах QRS або зубцях T.
4. Інтервал PR: не вимірюється.
5. QRS: 0,08 s, вузький (менше за 0,12 s), тож ритм бере початок вище від шлуночків.

Інтерпретація

надшлуночкова тахікардія (SVT)

Відповідь

надшлуночкова тахікардія (SVT)
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: torsades de pointes

Інші шлуночкові ритми: torsades de pointes — це поліморфна шлуночкова тахікардія, зазвичай 150–250/min, при якій широкі комплекси змінюють висоту й скручуються навколо ізолінії, кілька поштовхів спрямовані вгору, потім вниз. Підручники пов’язують її з подовженим інтервалом QT, а препарат, який для неї називають настанови з реанімації, — магнію сульфат. Ідіовентрикулярний ритм — це шлуночковий замісний ритм: регулярний, широкий QRS (0,12 s або більше), без зубців P, 20–40/min (прискорений ідіовентрикулярний ритм має 40–100/min). Мономорфна VT має однакові широкі комплекси з частотою понад 100/min. VF хаотична, без жодного комплексу, що повторюється.

П’ять кроків

1. Частота: дуже висока, комплекси розташовані приблизно через 6 малих клітинок (приблизно 250 за хвилину).
2. Ритм: швидкий і приблизно регулярний, але висота й напрямок комплексів змінюються у вигляді веретеноподібного візерунка, що повторюється.
3. Зубці P: не виявляються.
4. Інтервал PR: не вимірюється.
5. QRS: широкий і поліморфний; комплекси скручуються навколо ізолінії, кілька поштовхів спрямовані вгору, потім вниз.

Інтерпретація

torsades de pointes

Відповідь

torsades de pointes

Torsades de pointes — поліморфна VT, пов’язана з подовженим інтервалом QT. Це лише практика розпізнавання.

13.Пріоритезація та делегування

Відповідь: C · Покликати на допомогу й виконати удари по спині та абдомінальні поштовхи

Чому це відповідь

Дорослий, який не може говорити, дихати чи кашляти, має тяжку обструкцію дихальних шляхів. Настанови з реанімації, як-от Європейської ради з реанімації, рекомендують до 5 ударів по спині, потім до 5 абдомінальних поштовхів, повторюючи, доки предмет не вийде; деякі настанови починають з абдомінальних поштовхів. Якщо пацієнт втрачає реакцію, починають СЛР. Всліпу проведений палець може просунути предмет глибше.

Відповідь

C · Покликати на допомогу й виконати удари по спині та абдомінальні поштовхи
14.Пріоритезація та делегування

Відповідь: D · Six hours after a coronary stent, new chest pain with ST elevation on the monitor

Чому це відповідь

New chest pain with ST elevation after a stent suggests the stent may have blocked, causing an acute myocardial infarction. This is an emergency; the other findings are within target or routine.

Відповідь

D · Six hours after a coronary stent, new chest pain with ST elevation on the monitor
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: D · Sterile technique, with a sterile catheter and sterile glove

Чому це відповідь

In hospital, tracheal suctioning uses sterile technique to avoid introducing organisms into the lower airway. Clean technique may be taught for long-term home care, according to policy.

Відповідь

D · Sterile technique, with a sterile catheter and sterile glove
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: A · Низьке ліжко, сигналізація ліжка, обходи для сечовипускання, нічник і протиковзні шкарпетки

Чому це відповідь

Комбіновані заходи найкраще зменшують кількість падінь: низьке ліжко, сигналізація, обходи за графіком і допомога із сечовипусканням, гарне освітлення та протиковзне взуття. Чотири бортики, рутинні седативні й обмеження підвищують ризик травм.

Відповідь

A · Низьке ліжко, сигналізація ліжка, обходи для сечовипускання, нічник і протиковзні шкарпетки
17.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: C · In the afternoon and evening

Чому це відповідь

A morning dose of prednisone raises glucose mainly in the afternoon and evening, with a smaller effect overnight. Glucose monitoring and insulin plans often target these times, and doses are adjusted when the steroid is tapered.

Відповідь

C · In the afternoon and evening
18.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: D · Acute pyelonephritis

Чому це відповідь

White cell casts show that the inflammation is in the kidney itself, not just the bladder. With fever and flank pain this indicates pyelonephritis. Glomerulonephritis typically causes red cell casts, and nephrotic syndrome causes heavy protein loss.

Відповідь

D · Acute pyelonephritis

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals