Основи медсестринства та клінічна практика: шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 18 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Добовий об’єм
mL = kcal / (kcal/mL)
Безперервне годування
mL/h = добовий об’єм / години годування
Болюсне годування
mL на годування = добовий об’єм / кількість годувань
Доставлені енергія та білок
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Вільна вода
mL = об’єм суміші × частка води
Ідеальна маса тіла (Девайн)
чоловіки 50 + 2,3 × (in − 60); жінки 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Індекс маси тіла
BMI = kg/m²
Парентеральне харчування
декстроза 3,4 kcal/g, амінокислоти 4 kcal/g, ліпіди 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Азот
g N = g білка / 6,25
Швидкість інфузії глюкози
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Метод

  1. Запишіть, що питають: швидкість помпи, об’єм, кілокалорії, грами білка чи воду.
  2. Перетворюйте енергію на об’єм за формулою mL = kcal/(kcal/mL), а об’єм на білок за формулою літри × g/L.
  3. Для швидкості діліть на години, протягом яких харчування справді йде, а для болюсу — на кількість годувань.
  4. Для потреб помножте kcal/kg або g/kg на масу, яку називає правило; знайдіть ідеальну масу тіла за Дівайном: 50 або 45,5 + 2,3 × (дюйми − 60).
  5. Для PN знайдіть грами як % × mL/100, потім використайте 3,4 kcal/g для декстрози, 4 kcal/g для амінокислот і зазначені kcal/mL для ліпідів.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

Чому кисень слід призначати з цільовим діапазоном сатурації?

  1. AЦе лікарський засіб, і його надлишок чи нестача можуть зашкодити пацієнтові
  2. BКисень дорогий, і його треба облічувати
  3. CПризначення потрібні лише для кисню, який застосовують удома, а не в лікарні
  4. DКисень дозволений лише для хірургічних пацієнтів
2.Основи сестринської справиСкладна

Why are a patient's observations checked about 15 minutes after a blood transfusion starts?

  1. AIt is only for record-keeping purposes
  2. BReactions only ever occur after the transfusion ends
  3. CIt is the time the blood takes to warm up
  4. DSerious reactions often happen early in a transfusion
3.Клінічна сестринська справаСередня

Знеболювальна драбина ВООЗ рекомендує:

  1. AДавати знеболення лише тоді, коли біль стає сильним
  2. BПереходити від неопіоїдних до слабких, а потім сильних опіоїдів у міру посилення болю
  3. CПочинати всім пацієнтам із сильних опіоїдів
  4. DВикористовувати при онкологічному болю лише немедикаментозні методи
4.Клінічна сестринська справаСкладна

Пацієнту з цирозом і великим напруженим животом виконують парацентез. Чому можуть ввести альбумін?

  1. AЩоб зменшити ризик циркуляторної дисфункції після видалення великого об'єму рідини
  2. BЩоб лікувати інфекцію в рідині
  3. CЩоб печінка перестала виробляти жовч
  4. DЩоб збільшити калій у сечі
5.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
pH7,357,457,24PaCO₂mmHg354517HCO₃⁻mmol/L22267некомпенсованийчастково компенсованийповністю компенсований

Навчальний газовий склад артеріальної крові показує pH 7,24, PaCO₂ 17 mmHg (2,3 kPa) і HCO₃⁻ 7 mmol/L. Первинний розлад: метаболічний ацидоз. Наскільки він компенсований? Клікніть свою відповідь.

pH 7,24PaCO₂ 17 mmHg (2,3 kPa)HCO₃⁻ 7 mmol/L
  1. 1некомпенсований
  2. 2частково компенсований
  3. 3повністю компенсований
6.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна

На рівні моря навчальний газовий склад за 21 % кисню показує PaO₂ 60 mmHg (8,0 kPa) і PaCO₂ 49 mmHg (6,5 kPa). Скористайтеся PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8, щоб знайти A–a-градієнт.

FiO₂ 21%PaO₂ 60 mmHg (8,0 kPa)PaCO₂ 49 mmHg (6,5 kPa)
A–a-градієнт = mmHg
7.Шкали клінічного оцінюванняСередня
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою Брейден: сенсорне сприйняття: дуже обмежене; вологість: рідко волога; активність: ходить часто; рухливість: дуже обмежене; харчування: відмінне; тертя та зсув: потенційна проблема. Знайдіть суму за Брейден B.

6–23
B =
8.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1низькийнизький–середнійсереднійвисокий

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 26/min, SpO₂ 97% на додатковому кисні, артеріальний тиск 130/78 mmHg, пульс 64/min, притомний, температура 36,9 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.

RR 26SpO₂ 97%O₂SBP 130HR 64AT 36,9 °C
  1. 1низький
  2. 2низький–середній
  3. 3середній
  4. 4високий
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСередня
68 g/L1,2 g/kg/добу55 mL/h68 kg16 h/добуΔP = ? g

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнт масою 68 kg потребує 1,2 g білка на кг на добу. Зондове харчування містить 68 g білка на літр і йде зі швидкістю 55 mL/h протягом 16 годин на добу. Скільки грамів додаткового білка ΔP на добу ще потрібно? Округліть до одного знака після коми.

68 kg1,2 g/kg/добу68 g/L55 mL/h · 16 h
ΔP = g/добу
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСкладна
24 hдекстроза 17,5%1000 mLамінокислоти 6%1000 mLліпіди 10%500 mL · 1,1 kcal/mLдекстроза 3,4 kcal/gамінокислоти 4 kcal/gE = ? kcal

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Протягом 24 годин пацієнт отримує 1000 mL парентерального харчування з кінцевими концентраціями 17,5% декстрози та 6% амінокислот, а також 500 mL 10% ліпідної емульсії (1,1 kcal/mL). Знайдіть загальну енергію E, яку отримує пацієнт, у kcal на добу. Округліть до найближчого цілого числа.

1000 mLдекстроза 17,5%амінокислоти 6%ліпіди 500 mL · 1,1 kcal/mL
E = kcal/добу
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ця стрічка у відведенні II показує тріпотіння передсердь зі сталим коефіцієнтом провідності. Знайдіть величину частота шлуночків в ударах за хвилину.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
частота шлуночків = bpm
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mVнадшлуночкова тахікардія (SVT)шлуночкова тахікардіяtorsades de pointesтріпотіння передсердь, провідність 2:1

Визначте ритм на цій стрічці у відведенні II. Натисніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1надшлуночкова тахікардія (SVT)
  2. 2шлуночкова тахікардія
  3. 3torsades de pointes
  4. 4тріпотіння передсердь, провідність 2:1
13.Пріоритезація та делегуванняСередня

Which action by a nursing assistant needs the nurse to step in?

  1. ALowering the bed to its lowest position and locking the wheels after care
  2. BTaking an oral temperature just after the patient drank cold water
  3. CCleaning hands before entering the room
  4. DPutting the call light within the patient’s reach
14.Пріоритезація та делегуванняСкладна

A patient has a wrist restraint. The nurse finds the fingers on that hand pale, cool and tingling. What should the nurse do first?

  1. ADocument the finding and continue with the medication round
  2. BTighten the restraint so the patient moves less
  3. CRaise the arm on a pillow and check again in two hours
  4. DLoosen the restraint and assess the circulation
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

A patient cannot bear weight and cannot help with transfers. Which method is safest to move the patient from bed to chair?

  1. ATwo nurses lifting the patient under the arms
  2. BAsking the patient to stand and try their best
  3. COne nurse doing a standing pivot transfer
  4. DA mechanical lift used by enough trained staff
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

Пацієнта госпіталізовано з гострою діареєю, є підозра на C. difficile. Результат тесту очікується. Коли слід розпочати контактні запобіжні заходи?

  1. AЛише коли результат тесту буде позитивним
  2. BПісля трьох днів діареї
  3. CЛише якщо в пацієнта з'явиться гарячка
  4. DОдразу, не чекаючи результату тесту
17.Лабораторні показники та електролітиСередня

A patient with iron-deficiency anemia started oral iron. Which result is usually the earliest sign that treatment is working?

  1. AA rise in the reticulocyte count
  2. BA rise in the platelet count
  3. CA fall in the mean cell volume (MCV)
  4. DA fall in the white cell count
18.Лабораторні показники та електролітиСкладна

A patient on long-term amiodarone has fatigue and weight gain. TSH is 11 mIU/L and the free T4 is low. What is the most likely explanation?

  1. AAmiodarone-induced hypothyroidism
  2. BAmiodarone-induced hyperthyroidism
  3. CSecondary hypothyroidism from pituitary failure
  4. DA normal response to amiodarone needing no action

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: A · Це лікарський засіб, і його надлишок чи нестача можуть зашкодити пацієнтові

Чому це відповідь

Кисень вважають ліками. Цільовий діапазон допомагає медсестрі регулювати потік, уникаючи як гіпоксемії, так і шкоди від надлишку кисню, наприклад у пацієнтів, що затримують CO₂.

Відповідь

A · Це лікарський засіб, і його надлишок чи нестача можуть зашкодити пацієнтові
2.Основи сестринської справи

Відповідь: D · Serious reactions often happen early in a transfusion

Чому це відповідь

Severe reactions, such as ABO incompatibility and anaphylaxis, often appear soon after starting. Observations before, at about 15 minutes and at the end, plus close watching, allow early action.

Відповідь

D · Serious reactions often happen early in a transfusion
3.Клінічна сестринська справа

Відповідь: B · Переходити від неопіоїдних до слабких, а потім сильних опіоїдів у міру посилення болю

Чому це відповідь

Драбина передбачає перехід від неопіоїдів (як-от парацетамолу) до слабких, а потім сильних опіоїдів, з ад'ювантами на будь-якій сходинці. При постійному болю перевагу надають регулярному дозуванню.

Відповідь

B · Переходити від неопіоїдних до слабких, а потім сильних опіоїдів у міру посилення болю
4.Клінічна сестринська справа

Відповідь: A · Щоб зменшити ризик циркуляторної дисфункції після видалення великого об'єму рідини

Чому це відповідь

Великооб'ємний парацентез може спричинити гіпотензію та порушення функції нирок. Інфузія альбуміну допомагає підтримати об'єм циркулюючої крові.

Відповідь

A · Щоб зменшити ризик циркуляторної дисфункції після видалення великого об'єму рідини
5.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: частково компенсований

Читання газового складу крові (ROME): спершу pH: нижче за 7,35 — ацидемія, вище за 7,45 — алкалемія. Потім знайдіть показник, що це пояснює. PaCO₂ (норма 35–45 мм рт. ст., 4,7–6,0 кПа) — респіраторна частина й змінюється протилежно (Opposite) до pH у респіраторному розладі; HCO₃⁻ (норма 22–26 ммоль/л) — метаболічна частина й змінюється в тому самому напрямку, що й pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Інший показник вказує на компенсацію: норма означає відсутність компенсації; відхилення в напрямку, що повертає pH, поки pH усе ще відхилений, означає часткову компенсацію; нормальний pH за двох відхилених показників означає повну компенсацію. Межі трохи відрізняються між лабораторіями; це навчальні значення.

ROME, показник за показником

pH 7,24: ацидемія (нижче за 7,35)
PaCO₂ 17 mmHg: низький (35–45)
HCO₃⁻ 7 mmol/L: низький (22–26)

Компенсація

частково компенсований

Відповідь

частково компенсований
6.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: A–a-градієнт = 28,48 mmHg

Похідні показники: розрахункова осмолярність сироватки дорівнює 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина, де всі значення в ммоль/л (2·Na⁺ + глюкоза/18 + BUN/2,8, де глюкоза й BUN у мг/дл); норма — близько 275–295 мОсм/кг. Співвідношення P/F — це PaO₂, поділений на FiO₂ як частку. Альвеолярний тиск кисню на рівні моря дорівнює PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 мм рт. ст., а A–a-градієнт — це PAO₂ − PaO₂.

Альвеолярний кисень

PAO₂ = 0,21·713 − 49/0,8 = 149,7 − 61,25 = 88,48 mmHg

Градієнт

A–a = 88,48 − 60 = 28,48 mmHg

Відповідь

A–a-градієнт = 28,48 mmHg
7.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: B = 18

Шкала Брейден: шість підшкал ризику пролежнів. Сенсорне сприйняття, вологість, активність, рухливість і харчування оцінюються від 1 до 4, від найгіршого рівня (1) до відсутності проблеми (4); тертя та зсув оцінюються від 1 до 3. Сума становить від 6 до 23, а нижча сума означає вищий ризик. Поширені категорії: 19–23 немає ризику, 15–18 легкий ризик, 13–14 помірний ризик, 10–12 високий ризик і 9 або менше дуже високий ризик.

Оцініть кожну підшкалу

сенсорне сприйняття: дуже обмежене → 2
вологість: рідко волога → 4
активність: ходить часто → 4
рухливість: дуже обмежене → 2
харчування: відмінне → 4
тертя та зсув: потенційна проблема → 2

Додайте

Сума за Брейден = 2 + 4 + 4 + 2 + 4 + 2 = 18

Відповідь

B = 18
8.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: середній

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 26/min → 3
SpO₂ 97% → 0
на кисні → 2
SBP 130 mmHg → 0
HR 64/min → 0
притомний (A) → 0
T 36,9 °C → 0

Сума та «червоні» бали

NEWS2 = 3 + 0 + 2 + 0 + 0 + 0 + 0 = 5
Принаймні один параметр дає 3.

Група ризику

середній

Відповідь

середній

Сума 5 або більше потребує термінової клінічної реакції.

9.Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Відповідь: ΔP = 21,8 g/добу

Потреби та вільна вода: енергетичні потреби часто оцінюють як kcal/kg/day × маса, а потреби в білку як g/kg/day × маса. Суміш лише частково складається з води, тому її вільна вода = об’єм × частка води; промивання водою покривають решту добової цілі за рідиною. Ідеальна маса тіла (Дівайн): IBW = 50 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 5 футів (60 in) для чоловіків і 45,5 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 60 in для жінок; 1 in = 2,54 cm. Формула призначена для дорослих зростом щонайменше 152,4 cm (5 ft). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Потрібний білок

1,2·68 = 81,6 g/добу

Білок із харчування

55·16 = 880 mL = 0,88 L
0,88·68 = 59,84 g/добу

Нестача

ΔP = 81,6 − 59,84 = 21,76 ≈ 21,8 g/добу

Відповідь

ΔP = 21,8 g/добу
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Відповідь: E = 1385 kcal/добу

Парентеральне харчування: декстроза дає 3,4 kcal/g, амінокислоти — 4 kcal/g, а ліпідна емульсія — вказану кількість kcal/mL (2 kcal/mL для 20%, 1,1 kcal/mL для 10%). Грами = % × mL/100. Небілкові kcal (NPC) = kcal декстрози + ліпідів; азот = білок/6,25. Швидкість інфузії глюкози (GIR) у mg/kg/min = mg декстрози/(kg × хвилини). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Грами декстрози та амінокислот

декстроза: 17,5·1000/100 = 175 g
амінокислоти: 6·1000/100 = 60 g

Кілокалорії за компонентами

декстроза: 175·3,4 = 595 kcal
амінокислоти: 60·4 = 240 kcal
ліпіди: 500·1,1 = 550 kcal

Повна енергія

E = 595 + 240 + 550 = 1385 kcal/добу

Відповідь

E = 1385 kcal/добу
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: частота шлуночків = 75 bpm

Критерії ритмів (відведення II): синусовий ритм має позитивний зубець P перед кожним QRS, постійний PR 0,12–0,20 s і вузький QRS: нормальний синусовий ритм 60–100/min, синусова брадикардія нижче 60, синусова тахікардія понад 100. Фібриляція передсердь: немає зубців P, ізолінія з хвилями фібриляції та абсолютно неправильний R–R. Тріпотіння передсердь: пилкоподібні хвилі тріпотіння близько 250–350/min зі сталим коефіцієнтом провідності, наприклад 2:1 або 4:1. Атріовентрикулярна блокада I ступеня: синусовий ритм із постійним PR понад 0,20 s. Вузловий ритм: вузький QRS з частотою 40–60/min із відсутніми чи інвертованими зубцями P (PR менше 0,12 s або P після QRS). Шлуночкова екстрасистола (PVC) — це ранній, широкий (0,12 s або більше), химерний QRS без зубця P, із зубцем T в протилежному напрямку й зазвичай повною компенсаторною паузою; при бігемінії кожне друге скорочення є PVC.

Хвилі тріпотіння

F–F = 5 малих клітинок = 0,20 s → 1500 ÷ 5 = 300 за хвилину

Комплекси QRS

R–R = 20 малих клітинок = 0,80 s → 1500 ÷ 20 = 75 за хвилину
коефіцієнт провідності = 300 ÷ 75 = 4:1

Відповідь

частота шлуночків = 75 bpm
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: шлуночкова тахікардія

Шлуночкові ритми: шлуночкова тахікардія — це серія з трьох або більше широких (0,12 s або більше) комплексів підряд із частотою понад 100/min, зазвичай 150–250/min, регулярна, без пов’язаних зубців P. Фібриляція шлуночків — це хаотична, неправильна крива без розпізнаваних зубців P, комплексів QRS чи зубців T і без частоти, яку можна підрахувати. Асистолія — майже пряма лінія без шлуночкової активності; пряму лінію завжди підтверджують, перевіряючи пацієнта, електроди та підсилення, а також друге відведення. У настановах з реанімації VF і VT без пульсу є ритмами, що потребують дефібриляції, а асистолія — ні.

П’ять кроків

1. Частота: R–R = 10 малих клітинок, 1500 ÷ 10 ≈ 150 за хвилину.
2. Ритм: регулярний, кожен R–R дорівнює 0,40 s.
3. Зубці P: не виявляються.
4. Інтервал PR: не вимірюється.
5. QRS: 0,16 s, широкий (0,12 s або більше).

Інтерпретація

шлуночкова тахікардія

Відповідь

шлуночкова тахікардія

У настановах з реанімації VF і VT без пульсу є ритмами, що потребують дефібриляції. Це лише тренування розпізнавання.

13.Пріоритезація та делегування

Відповідь: B · Taking an oral temperature just after the patient drank cold water

Чому це відповідь

A cold drink lowers mouth temperature for a short time, so the reading will be falsely low. The nurse should ask the assistant to wait before measuring. The other actions are correct.

Відповідь

B · Taking an oral temperature just after the patient drank cold water
14.Пріоритезація та делегування

Відповідь: D · Loosen the restraint and assess the circulation

Чому це відповідь

Pale, cool fingers with tingling suggest that the restraint is too tight and blood flow is reduced. The nurse releases it at once, assesses the hand and reviews whether the restraint is still needed.

Відповідь

D · Loosen the restraint and assess the circulation
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: D · A mechanical lift used by enough trained staff

Чому це відповідь

For a patient who cannot bear weight or help, a mechanical lift prevents injury to both patient and staff. Lifting under the arms can injure the shoulders, and pivot transfers need weight bearing.

Відповідь

D · A mechanical lift used by enough trained staff
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: D · Одразу, не чекаючи результату тесту

Чому це відповідь

Запобіжні заходи розпочинають за підозри, бо пацієнт може поширювати спори, поки тест очікується. Пацієнта розміщують в одномісній палаті з контактними запобіжними заходами й миють руки з милом і водою.

Відповідь

D · Одразу, не чекаючи результату тесту
17.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: A · A rise in the reticulocyte count

Чому це відповідь

Once iron is available, the marrow releases more young red cells, so the reticulocyte count rises within about 1–2 weeks. The hemoglobin rises more slowly over weeks, and iron stores take months to refill.Перевірено за: Reticulocyte Count · MedlinePlus (NIH) (2024)

Відповідь

A · A rise in the reticulocyte count
18.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: A · Amiodarone-induced hypothyroidism

Чому це відповідь

Amiodarone is rich in iodine and can cause either hypothyroidism or hyperthyroidism. A high TSH with a low free T4 shows primary hypothyroidism, so thyroid function is monitored before and during therapy; liver tests are monitored too.Перевірено за: Hypothyroidism · MedlinePlus (NIH) (2024)

Відповідь

A · Amiodarone-induced hypothyroidism

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals