Основи медсестринства та клінічна практика: шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 18 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Добовий об’єм
mL = kcal / (kcal/mL)
Безперервне годування
mL/h = добовий об’єм / години годування
Болюсне годування
mL на годування = добовий об’єм / кількість годувань
Доставлені енергія та білок
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Вільна вода
mL = об’єм суміші × частка води
Ідеальна маса тіла (Девайн)
чоловіки 50 + 2,3 × (in − 60); жінки 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Індекс маси тіла
BMI = kg/m²
Парентеральне харчування
декстроза 3,4 kcal/g, амінокислоти 4 kcal/g, ліпіди 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Азот
g N = g білка / 6,25
Швидкість інфузії глюкози
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Метод

  1. Запишіть, що питають: швидкість помпи, об’єм, кілокалорії, грами білка чи воду.
  2. Перетворюйте енергію на об’єм за формулою mL = kcal/(kcal/mL), а об’єм на білок за формулою літри × g/L.
  3. Для швидкості діліть на години, протягом яких харчування справді йде, а для болюсу — на кількість годувань.
  4. Для потреб помножте kcal/kg або g/kg на масу, яку називає правило; знайдіть ідеальну масу тіла за Дівайном: 50 або 45,5 + 2,3 × (дюйми − 60).
  5. Для PN знайдіть грами як % × mL/100, потім використайте 3,4 kcal/g для декстрози, 4 kcal/g для амінокислот і зазначені kcal/mL для ліпідів.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

Яка поведінка демонструє активне слухання?

  1. AПерефразування сказаного пацієнтом, щоб перевірити розуміння
  2. BОбдумування відповіді, поки пацієнт говорить
  3. CЗміна теми, коли з'являються емоції
  4. DПогляд в екран комп'ютера, щоб робити нотатки під час розмови
2.Основи сестринської справиСкладна

An 86-year-old has new confusion and a temperature of 37,1 °C. Why should infection still be considered?

  1. AOlder adults normally have a higher body temperature
  2. BA temperature of 37,1 °C is a fever in older adults
  3. CConfusion is always caused by infection in older adults
  4. DOlder adults often have a weaker fever response to infection
3.Клінічна сестринська справаСередня

Why are alternate sutures sometimes removed first when taking out stitches?

  1. ATo reduce the cost of dressings
  2. BTo make the procedure faster
  3. CBecause the remaining sutures dissolve on their own within a day
  4. DTo check the wound stays closed before removing the rest
4.Клінічна сестринська справаСкладна

A patient taking regular ibuprofen suddenly develops severe upper abdominal pain, a rigid abdomen and becomes tachycardic. What is most likely?

  1. AA perforated peptic ulcer
  2. BIrritable bowel syndrome
  3. CConstipation
  4. DIndigestion that will settle with antacids
5.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня

Навчальні значення: Na⁺ 148 ммоль/л, глюкоза 22,7 ммоль/л і сечовина 19,9 ммоль/л. Обчисліть осмолярність сироватки Osm = 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина до найближчого цілого.

Na⁺ 148 mmol/Lглюкоза 22,7 mmol/Lсечовина 19,9 mmol/L
Osm = mOsm/kg
6.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна

Навчальний газовий склад показує метаболічний алкалоз з HCO₃⁻ 36 mmol/L. Скористайтеся очікуваним PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21, щоб знайти очікуваний PaCO₂.

HCO₃⁻ 36 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
7.Шкали клінічного оцінюванняСередня
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 16/min, SpO₂ 99% на додатковому кисні, артеріальний тиск 118/70 mmHg, пульс 88/min, реагує лише на біль, температура 37,4 °C. Яка загальна сума балів NEWS2?

RR 16SpO₂ 99%O₂SBP 118HR 88PT 37,4 °C
NEWS2 =
8.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
немає ризикулегкий ризикпомірний ризиквисокий ризикдуже високий ризик

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою Брейден: сенсорне сприйняття: без порушень; вологість: рідко волога; активність: прикутий до крісла; рухливість: без обмежень; харчування: відмінне; тертя та зсув: очевидної проблеми немає. Використайте категорії 19–23 немає ризику, 15–18 легкий, 13–14 помірний, 10–12 високий і 9 або менше дуже високий. Натисніть на рівень ризику.

  1. 1немає ризику
  2. 2легкий ризик
  3. 3помірний ризик
  4. 4високий ризик
  5. 5дуже високий ризик
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСередня
1 kcal/mL25 kcal/kg/добу? mL/h87 kg24 h/добу

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Доросла людина масою 87 kg (ІМТ нижче 30) потребує 25 kcal/kg/day. Зондове харчування забезпечує 1 kcal/mL і йде за допомогою помпи 24 годин на добу. Яку швидкість R ви встановлюєте на помпі в mL/h? Округліть до найближчого цілого числа.

87 kg25 kcal/kg/добу1 kcal/mL24 h
R = mL/h
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСкладна
24 hдекстроза 10%1000 mLамінокислоти 6%1000 mLліпіди 20%500 mL · 2 kcal/mLN = білок/6,25NPC : N = ? : 1

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Протягом 24 годин пацієнт отримує 1000 mL парентерального харчування з кінцевими концентраціями 10% декстрози та 6% амінокислот, а також 500 mL 20% ліпідної емульсії (2 kcal/mL). Знайдіть співвідношення небілкових кілокалорій до азоту NPC : N (число x у x : 1). Округліть до найближчого цілого числа.

1000 mLдекстроза 10%амінокислоти 6%ліпіди 500 mL · 2 kcal/mL
NPC : N =
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ця стрічка у відведенні II показує тріпотіння передсердь. Визначте величину хвиль тріпотіння на один QRS (n у провідності n:1).

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
хвиль тріпотіння на один QRS =
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ця стрічка у відведенні II показує атріовентрикулярну блокаду, тому передсердя й шлуночки скорочуються з різною частотою. Комплекси QRS регулярні: знайдіть величину частота шлуночків в ударах за хвилину (метод 1500, ціле число).

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
частота шлуночків = bpm
13.Пріоритезація та делегуванняСередня

During labor, the nurse sees the umbilical cord in the vagina after the membranes rupture. What is the first action?

  1. APush the cord back into the uterus
  2. BAsk the patient to walk around the room to bring the baby lower and speed up labor
  3. CWait for the next contraction before acting
  4. DRelieve pressure on the cord by lifting the presenting part with a gloved hand
14.Пріоритезація та делегуванняСкладна

У катастрофі з дуже обмеженими ресурсами постраждалого з тяжкими опіками майже всього тіла позначено чорним. Який принцип пояснює це рішення?

  1. AЛікувати найтяжче пораненого першим
  2. BЛікувати постраждалих у порядку їх надходження
  3. CЗробити найбільше добра для найбільшої кількості людей
  4. DЛікувати наймолодших постраждалих першими
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

A patient has fallen, and the nurse completes an incident report. Which statement about this report is correct?

  1. AIt replaces the need to document the fall in the patient’s record
  2. BIt is only needed when the patient is injured
  3. CA copy of it is placed in the patient’s chart so all staff know about the fall
  4. DIt is written factually and does not replace documenting the fall in the patient’s record
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

Рукописне призначення гласить: «10U regular insulin subcut now». Яка найкраща дія медсестри?

  1. AУточнити призначення, бо «U» можна прочитати хибно
  2. BВвести 10 одиниць без запитань, як написано
  3. CПопросити молодшого медпрацівника розшифрувати почерк
  4. DВвести 100 одиниць, як ніби сказано в призначенні
17.Лабораторні показники та електролітиСередня

Гемоглобін пацієнта 7,8 g/dL (78 g/L). Які знахідки очікує медсестра?

  1. AПовільний пульс, почервоніння шкіри та високий артеріальний тиск
  2. BСвербіж, жовту шкіру та темну сечу
  3. CГоловний біль, носові кровотечі та червоне обличчя
  4. DВтому, блідість, швидкий пульс і задишку при навантаженні
18.Лабораторні показники та електролітиСкладна

A patient has a positive hepatitis C antibody (anti-HCV) test. What is the most appropriate next step?

  1. ATest for HCV RNA to find out whether infection is current
  2. BTell the patient they definitely have chronic hepatitis C
  3. CRepeat the antibody test, as a positive test is always false
  4. DGive hepatitis C vaccine to prevent further infection

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: A · Перефразування сказаного пацієнтом, щоб перевірити розуміння

Чому це відповідь

Активне слухання охоплює увагу, доречний зоровий контакт, кивання, віддзеркалення та перефразування. Воно допомагає пацієнтам почуватися почутими й дає медсестрі точну інформацію.

Відповідь

A · Перефразування сказаного пацієнтом, щоб перевірити розуміння
2.Основи сестринської справи

Відповідь: D · Older adults often have a weaker fever response to infection

Чому це відповідь

Older adults may not mount a fever, and infection can show up as confusion, falls or reduced eating instead. A normal temperature does not rule out infection in this group.

Відповідь

D · Older adults often have a weaker fever response to infection
3.Клінічна сестринська справа

Відповідь: D · To check the wound stays closed before removing the rest

Чому це відповідь

Removing alternate sutures allows the nurse to see whether the wound edges stay together. If they begin to separate, the remaining sutures can be left and the team informed.

Відповідь

D · To check the wound stays closed before removing the rest
4.Клінічна сестринська справа

Відповідь: A · A perforated peptic ulcer

Чому це відповідь

Sudden severe pain with a board-like abdomen suggests perforation and peritonitis. The patient needs nil by mouth, IV access, analgesia and urgent surgical review.

Відповідь

A · A perforated peptic ulcer
5.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: Osm = 339 mOsm/kg

Похідні показники: розрахункова осмолярність сироватки дорівнює 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина, де всі значення в ммоль/л (2·Na⁺ + глюкоза/18 + BUN/2,8, де глюкоза й BUN у мг/дл); норма — близько 275–295 мОсм/кг. Співвідношення P/F — це PaO₂, поділений на FiO₂ як частку. Альвеолярний тиск кисню на рівні моря дорівнює PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 мм рт. ст., а A–a-градієнт — це PAO₂ − PaO₂.

Розрахункова осмолярність

Osm = 2·148 + 22,7 + 19,9 = 338,6 ≈ 339 mOsm/kg

Відповідь

Osm = 339 mOsm/kg
6.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: PaCO₂ = 46,2 mmHg

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Очікуваний PaCO₂

0,7·36 + 21 = 46,2 mmHg

Відповідь

PaCO₂ = 46,2 mmHg

Зростання має межу: лише завдяки компенсації PaCO₂ рідко перевищує приблизно 55 мм рт. ст.

7.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: NEWS2 = 5

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 16/min → 0
SpO₂ 99% → 0
на кисні → 2
SBP 118 mmHg → 0
HR 88/min → 0
реагує лише на біль (P) → 3
T 37,4 °C → 0

Додайте

NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 0 + 0 + 3 + 0 = 5

Відповідь

NEWS2 = 5
8.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: немає ризику

Шкала Брейден: шість підшкал ризику пролежнів. Сенсорне сприйняття, вологість, активність, рухливість і харчування оцінюються від 1 до 4, від найгіршого рівня (1) до відсутності проблеми (4); тертя та зсув оцінюються від 1 до 3. Сума становить від 6 до 23, а нижча сума означає вищий ризик. Поширені категорії: 19–23 немає ризику, 15–18 легкий ризик, 13–14 помірний ризик, 10–12 високий ризик і 9 або менше дуже високий ризик.

Оцініть кожну підшкалу

сенсорне сприйняття: без порушень → 4
вологість: рідко волога → 4
активність: прикутий до крісла → 2
рухливість: без обмежень → 4
харчування: відмінне → 4
тертя та зсув: очевидної проблеми немає → 3

Додайте

Сума за Брейден = 4 + 4 + 2 + 4 + 4 + 3 = 21

Рівень ризику

21 → немає ризику

Відповідь

немає ризику
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Відповідь: R = 91 mL/h

Потреби та вільна вода: енергетичні потреби часто оцінюють як kcal/kg/day × маса, а потреби в білку як g/kg/day × маса. Суміш лише частково складається з води, тому її вільна вода = об’єм × частка води; промивання водою покривають решту добової цілі за рідиною. Ідеальна маса тіла (Дівайн): IBW = 50 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 5 футів (60 in) для чоловіків і 45,5 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 60 in для жінок; 1 in = 2,54 cm. Формула призначена для дорослих зростом щонайменше 152,4 cm (5 ft). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Потрібна енергія

E = 25·87 = 2175 kcal/добу

Добовий об’єм

V = 2175/1 = 2175 mL/добу

Швидкість помпи

R = 2175/24 = 90,63 ≈ 91 mL/h

Відповідь

R = 91 mL/h
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Відповідь: NPC : N = 140

Парентеральне харчування: декстроза дає 3,4 kcal/g, амінокислоти — 4 kcal/g, а ліпідна емульсія — вказану кількість kcal/mL (2 kcal/mL для 20%, 1,1 kcal/mL для 10%). Грами = % × mL/100. Небілкові kcal (NPC) = kcal декстрози + ліпідів; азот = білок/6,25. Швидкість інфузії глюкози (GIR) у mg/kg/min = mg декстрози/(kg × хвилини). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Грами декстрози та амінокислот

декстроза: 10·1000/100 = 100 g
амінокислоти: 6·1000/100 = 60 g

Кілокалорії за компонентами

декстроза: 100·3,4 = 340 kcal
амінокислоти: 60·4 = 240 kcal
ліпіди: 500·2 = 1000 kcal

Небілкові kcal і азот

NPC = 340 + 1000 = 1340 kcal
N = 60/6,25 = 9,6 g

Відношення

NPC : N = 1340/9,6 = 139,6 ≈ 140 : 1

Відповідь

NPC : N = 140

Для стабільних пацієнтів типові співвідношення близько 150 : 1; нижчі співвідношення дають відносно більше білка.

11.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: хвиль тріпотіння на один QRS = 3

Критерії ритмів (відведення II): синусовий ритм має позитивний зубець P перед кожним QRS, постійний PR 0,12–0,20 s і вузький QRS: нормальний синусовий ритм 60–100/min, синусова брадикардія нижче 60, синусова тахікардія понад 100. Фібриляція передсердь: немає зубців P, ізолінія з хвилями фібриляції та абсолютно неправильний R–R. Тріпотіння передсердь: пилкоподібні хвилі тріпотіння близько 250–350/min зі сталим коефіцієнтом провідності, наприклад 2:1 або 4:1. Атріовентрикулярна блокада I ступеня: синусовий ритм із постійним PR понад 0,20 s. Вузловий ритм: вузький QRS з частотою 40–60/min із відсутніми чи інвертованими зубцями P (PR менше 0,12 s або P після QRS). Шлуночкова екстрасистола (PVC) — це ранній, широкий (0,12 s або більше), химерний QRS без зубця P, із зубцем T в протилежному напрямку й зазвичай повною компенсаторною паузою; при бігемінії кожне друге скорочення є PVC.

Хвилі тріпотіння

F–F = 5 малих клітинок = 0,20 s → 1500 ÷ 5 = 300 за хвилину

Комплекси QRS

R–R = 15 малих клітинок = 0,60 s → 1500 ÷ 15 = 100 за хвилину
коефіцієнт провідності = 300 ÷ 100 = 3:1

Відповідь

хвиль тріпотіння на один QRS = 3
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: частота шлуночків = 33 bpm

Атріовентрикулярні блокади: позначте зубці P по порядку й перевірте, за якими з них слідує QRS. I ступінь: проводиться кожен P, PR постійний і понад 0,20 s. II ступінь, I тип (Мобітц I, Венкебах): PR подовжується від скорочення до скорочення, доки один зубець P не проводиться, потім цикл починається знову (групове скорочення). II ступінь, II тип (Мобітц II): PR проведених скорочень лишається сталим, а зубці P раптово не проводяться; QRS часто широкий. III ступінь (повна) блокада: зубці P і комплекси QRS регулярні, але незалежні, PR змінюється довільно, а частота передсердь вища за частоту замісного ритму (вузловий 40–60/min із вузьким QRS, шлуночковий 20–40/min із широким QRS). Блокаду 2:1 за однією стрічкою не можна віднести ні до I, ні до II типу.

Частота передсердь

P–P = 17 малих клітинок = 0,68 s → 1500 ÷ 17 = 88,24 ≈ 88 за хвилину

Частота шлуночків

R–R = 46 малих клітинок = 1,84 s → 1500 ÷ 46 = 32,61 ≈ 33 за хвилину

Відповідь

частота шлуночків = 33 bpm

Відповідь

частота шлуночків = 33 bpm

Блокада III ступеня із замісним шлуночковим ритмом із широкими комплексами (зазвичай 20–40 за хвилину).

13.Пріоритезація та делегування

Відповідь: D · Relieve pressure on the cord by lifting the presenting part with a gloved hand

Чому це відповідь

In cord prolapse, the presenting part can compress the cord and cut off fetal oxygen. The nurse lifts the presenting part off the cord, calls for help and positions the patient (for example knee-chest) while urgent birth is arranged.

Відповідь

D · Relieve pressure on the cord by lifting the presenting part with a gloved hand
14.Пріоритезація та делегування

Відповідь: C · Зробити найбільше добра для найбільшої кількості людей

Чому це відповідь

У події з масовими ураженнями ресурси використовують там, де вони врятують найбільше життів. Постраждалому, який навряд чи виживе навіть за повного лікування, надають паліативну допомогу, а персонал лікує тих, кого можна врятувати. У повсякденному тріажі найтяжчого пацієнта зазвичай оглядають першим.

Відповідь

C · Зробити найбільше добра для найбільшої кількості людей
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: D · It is written factually and does not replace documenting the fall in the patient’s record

Чому це відповідь

The nurse documents the facts of the fall, the assessment and the care given in the patient’s record. The incident report is a separate quality-improvement document and is not filed in the chart. Policies differ on whether the record notes that a report was made: many US facilities advise against it, while many UK services record the report reference. Falls are reported whether or not there is an injury.

Відповідь

D · It is written factually and does not replace documenting the fall in the patient’s record
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: A · Уточнити призначення, бо «U» можна прочитати хибно

Чому це відповідь

«10U» можуть прочитати як 100 або 104 одиниці — потенційно смертельне передозування. Медсестра уточнює призначення й просить писати «units» (одиниць) повністю. Здогадки для інсуліну неприйнятні.

Відповідь

A · Уточнити призначення, бо «U» можна прочитати хибно
17.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: D · Втому, блідість, швидкий пульс і задишку при навантаженні

Чому це відповідь

Анемія зменшує доставку кисню. Серце б'ється швидше, щоб компенсувати, а пацієнт відчуває втому й задишку при активності та виглядає блідим. Тяжка анемія може спричинити біль у грудях у людей із хворобою серця.Перевірено за: Anemia · MedlinePlus (NIH) (2026)

Відповідь

D · Втому, блідість, швидкий пульс і задишку при навантаженні
18.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: A · Test for HCV RNA to find out whether infection is current

Чому це відповідь

Anti-HCV shows exposure, but some people clear the virus and keep antibodies. An HCV RNA test shows whether the infection is current. There is no vaccine for hepatitis C, but antiviral treatment can cure most infections.Перевірено за: Hepatitis C · MedlinePlus (NIH) (2025)

Відповідь

A · Test for HCV RNA to find out whether infection is current

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals