Основи медсестринства та клінічна практика: шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 18 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Добовий об’єм
mL = kcal / (kcal/mL)
Безперервне годування
mL/h = добовий об’єм / години годування
Болюсне годування
mL на годування = добовий об’єм / кількість годувань
Доставлені енергія та білок
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Вільна вода
mL = об’єм суміші × частка води
Ідеальна маса тіла (Девайн)
чоловіки 50 + 2,3 × (in − 60); жінки 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Індекс маси тіла
BMI = kg/m²
Парентеральне харчування
декстроза 3,4 kcal/g, амінокислоти 4 kcal/g, ліпіди 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Азот
g N = g білка / 6,25
Швидкість інфузії глюкози
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Метод

  1. Запишіть, що питають: швидкість помпи, об’єм, кілокалорії, грами білка чи воду.
  2. Перетворюйте енергію на об’єм за формулою mL = kcal/(kcal/mL), а об’єм на білок за формулою літри × g/L.
  3. Для швидкості діліть на години, протягом яких харчування справді йде, а для болюсу — на кількість годувань.
  4. Для потреб помножте kcal/kg або g/kg на масу, яку називає правило; знайдіть ідеальну масу тіла за Дівайном: 50 або 45,5 + 2,3 × (дюйми − 60).
  5. Для PN знайдіть грами як % × mL/100, потім використайте 3,4 kcal/g для декстрози, 4 kcal/g для амінокислот і зазначені kcal/mL для ліпідів.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

Why is nail varnish or false nails often removed before surgery?

  1. AThey can catch fire from the electrical equipment used in theatre
  2. BThey can affect pulse oximetry and checking skin colour
  3. CThey are a common cause of wound infection
  4. DThey make the anaesthetic work less well
2.Основи сестринської справиСкладна

Яка найчастіша причина переливання крові, несумісної за ABO?

  1. AНадто повільне переливання крові
  2. BПомилки ідентифікації пацієнта чи зразка
  3. CНеправильне зберігання крові за хибної температури
  4. DАлергія на пластиковий пакет
3.Клінічна сестринська справаСередня

Why is lactulose given to a patient with hepatic encephalopathy?

  1. ATo stop bleeding from varices
  2. BTo increase the liver's production of albumin
  3. CTo lower the blood glucose
  4. DTo reduce the absorption of ammonia from the gut
4.Клінічна сестринська справаСкладна

A patient with stress incontinence is taught self-care. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll cut down on caffeine."
  2. B"I'll do my pelvic floor exercises every day."
  3. C"I'll drink as little as possible so I don't leak."
  4. D"I'll try to lose some weight if I can."
5.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня

Навчальні значення: Na⁺ 150 ммоль/л, глюкоза 10,4 ммоль/л і сечовина 19,7 ммоль/л. Обчисліть осмолярність сироватки Osm = 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина до найближчого цілого.

Na⁺ 150 mmol/Lглюкоза 10,4 mmol/Lсечовина 19,7 mmol/L
Osm = mOsm/kg
6.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна

На рівні моря навчальний газовий склад за 21 % кисню показує PaO₂ 52 mmHg (6,9 kPa) і PaCO₂ 33 mmHg (4,4 kPa). Скористайтеся PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8, щоб знайти A–a-градієнт.

FiO₂ 21%PaO₂ 52 mmHg (6,9 kPa)PaCO₂ 33 mmHg (4,4 kPa)
A–a-градієнт = mmHg
7.Шкали клінічного оцінюванняСередня
легкапомірнатяжка

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовний пацієнт після черепно-мозкової травми відкриває очі лише на тиск (болючий подразник), вимовляє недоречні, випадкові слова і має найкращу рухову відповідь: переміщує руку до місця тиску (локалізує). Обчисліть GCS і класифікуйте за ним черепно-мозкову травму. Натисніть свою відповідь.

  1. 1легка
  2. 2помірна
  3. 3тяжка
8.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
81?SBPDBPmmHgMAP = 65

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Команда прагне до середнього артеріального тиску щонайменше 65 mmHg. Систолічний тиск пацієнта — 81 mmHg. За формулою MAP = (SBP + 2·DBP)/3, який найнижчий діастолічний тиск DBP ще дає MAP 65 mmHg?

MAP 65 mmHgSBP 81 mmHg
DBP = mmHg
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСередня
84 g/L1,8 g/kg/добу75 mL/h98 kg16 h/добу7 g/мірна ложкаn = ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнт масою 98 kg потребує 1,8 g білка на кг на добу. Зондове харчування містить 84 g білка на літр і йде зі швидкістю 75 mL/h протягом 16 годин на добу. Білковий порошок забезпечує 7 g білка на мірну ложку. Скільки мірних ложок n на добу потрібно, щоб покрити нестачу? Округліть угору до цілої мірної ложки.

98 kg1,8 g/kg/добу84 g/L75 mL/h · 16 h7 g/мірна ложка
n =
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСкладна
24 hдекстроза 25%1800 mLамінокислоти 4,25%1800 mLліпіди 20%250 mL · 2 kcal/mLN = білок/6,25NPC : N = ? : 1

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Протягом 24 годин пацієнт отримує 1800 mL парентерального харчування з кінцевими концентраціями 25% декстрози та 4,25% амінокислот, а також 250 mL 20% ліпідної емульсії (2 kcal/mL). Знайдіть співвідношення небілкових кілокалорій до азоту NPC : N (число x у x : 1). Округліть до найближчого цілого числа.

1800 mLдекстроза 25%амінокислоти 4,25%ліпіди 250 mL · 2 kcal/mL
NPC : N =
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mV

Виміряйте інтервал QT та інтервал R–R на цій регулярній стрічці у відведенні II, потім обчисліть скоригований за частотою показник QTc за формулою Базетта QTc = QT/√RR (обидва в секундах). Відповідь дайте в секундах із трьома знаками після коми.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
QTc = s
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mVатріовентрикулярна блокада II ступеня I типу (Венкебаха)атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)синусова брадикардіяатріовентрикулярна блокада II ступеня II типу

Ця стрічка у відведенні II показує порушення проведення між передсердями та шлуночками. Який це ритм? Натисніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1атріовентрикулярна блокада II ступеня I типу (Венкебаха)
  2. 2атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)
  3. 3синусова брадикардія
  4. 4атріовентрикулярна блокада II ступеня II типу
13.Пріоритезація та делегуванняСередня

A patient has a serum potassium of 2,9 mEq/L. Which finding should the nurse expect?

  1. AA rise in urine output and thirst only
  2. BFlushed, warm skin and a slow heart rate
  3. CMuscle weakness and U waves on the ECG
  4. DTall, peaked T waves and muscle twitching
14.Пріоритезація та делегуванняСкладна

A team has an RN, an LPN/LVN and a nursing assistant. Which task is the best one to assign to the LPN/LVN?

  1. AMeasuring the vital signs and weights of every patient on the unit before breakfast
  2. BWriting the discharge teaching plan for a patient with new diabetes
  3. CAssessing a patient who returned from surgery 30 minutes ago
  4. DGiving a scheduled subcutaneous anticoagulant injection to a stable patient
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

Which practice reduces back strain when a nurse moves a patient or heavy object?

  1. AStand with the feet close together for balance
  2. BKeep the load close to the body and avoid twisting
  3. CBend at the waist and keep both knees straight
  4. DHold the load at arm’s length to keep it steady
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

A patient is on contact precautions. Which task is appropriate for the nurse to delegate to assistive personnel?

  1. ATeaching the family how to follow the precautions
  2. BAssessing the wound for new signs of infection during the bath
  3. CDeciding when the precautions can be stopped
  4. DHelping the patient bathe while wearing a gown and gloves
17.Лабораторні показники та електролітиСередня

A healthy woman at 28 weeks of pregnancy has a mildly lower hemoglobin than before pregnancy, with a normal MCV and ferritin. What is the most likely explanation?

  1. APregnancy hormones stop the bone marrow from making red cells
  2. BPlasma volume rises more than red cell mass, diluting the blood
  3. CIron is being lost through the kidneys during the pregnancy
  4. DThe fetus is destroying the mother's red cells in the circulation
18.Лабораторні показники та електролітиСкладна

A patient has marked generalized edema. Results show heavy proteinuria, serum albumin 1,8 g/dL (18 g/L) and total cholesterol 340 mg/dL (8,8 mmol/L). Which condition fits best?

  1. ANephrotic syndrome
  2. BLiver cirrhosis only
  3. CAcute pyelonephritis
  4. DPrerenal kidney injury

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: B · They can affect pulse oximetry and checking skin colour

Чому це відповідь

Dark varnish or false nails can block the oximeter's light and hide nail-bed colour. Clear access to the nails helps monitor oxygenation and circulation.

Відповідь

B · They can affect pulse oximetry and checking skin colour
2.Основи сестринської справи

Відповідь: B · Помилки ідентифікації пацієнта чи зразка

Чому це відповідь

Більшість випадків переливання «не тієї крові» спричинені помилками ідентифікації, наприклад неправильно маркованим зразком чи пропуском перевірки особи біля ліжка. Надійна ідентифікація пацієнта на кожному кроці запобігає їм.

Відповідь

B · Помилки ідентифікації пацієнта чи зразка
3.Клінічна сестринська справа

Відповідь: D · To reduce the absorption of ammonia from the gut

Чому це відповідь

Lactulose acidifies the colon and speeds transit, reducing ammonia absorption. The dose is usually adjusted to give two to three soft stools a day.

Відповідь

D · To reduce the absorption of ammonia from the gut
4.Клінічна сестринська справа

Відповідь: C · "I'll drink as little as possible so I don't leak."

Чому це відповідь

Restricting fluids concentrates urine, irritates the bladder and risks dehydration and infection. Pelvic floor exercises, weight loss and reducing caffeine are recommended measures.

Відповідь

C · "I'll drink as little as possible so I don't leak."
5.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: Osm = 330 mOsm/kg

Похідні показники: розрахункова осмолярність сироватки дорівнює 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина, де всі значення в ммоль/л (2·Na⁺ + глюкоза/18 + BUN/2,8, де глюкоза й BUN у мг/дл); норма — близько 275–295 мОсм/кг. Співвідношення P/F — це PaO₂, поділений на FiO₂ як частку. Альвеолярний тиск кисню на рівні моря дорівнює PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 мм рт. ст., а A–a-градієнт — це PAO₂ − PaO₂.

Розрахункова осмолярність

Osm = 2·150 + 10,4 + 19,7 = 330,1 ≈ 330 mOsm/kg

Відповідь

Osm = 330 mOsm/kg
6.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: A–a-градієнт = 56,48 mmHg

Похідні показники: розрахункова осмолярність сироватки дорівнює 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина, де всі значення в ммоль/л (2·Na⁺ + глюкоза/18 + BUN/2,8, де глюкоза й BUN у мг/дл); норма — близько 275–295 мОсм/кг. Співвідношення P/F — це PaO₂, поділений на FiO₂ як частку. Альвеолярний тиск кисню на рівні моря дорівнює PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 мм рт. ст., а A–a-градієнт — це PAO₂ − PaO₂.

Альвеолярний кисень

PAO₂ = 0,21·713 − 33/0,8 = 149,7 − 41,25 = 108,5 mmHg

Градієнт

A–a = 108,5 − 52 = 56,48 mmHg

Відповідь

A–a-градієнт = 56,48 mmHg
7.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: помірна

Шкала коми Глазго: додайте найкращу відповідь у трьох сферах. Відкривання очей E: 4 спонтанне, 3 на звук чи мовлення, 2 на тиск, 1 немає. Мовленнєва відповідь V: 5 орієнтований, 4 сплутаний, 3 недоречні слова, 2 незрозумілі звуки, 1 немає. Рухова відповідь M: 6 виконує команди, 5 локалізує, 4 нормальне згинання (відсмикує), 3 патологічне згинання, 2 розгинання, 1 немає. Сума становить від 3 до 15. Після черепно-мозкової травми 13–15 зазвичай називають легкою, 9–12 помірною, а 3–8 тяжкою.

Оцініть кожну сферу

E: відкриває очі лише на тиск (болючий подразник) → 2
V: вимовляє недоречні, випадкові слова → 3
M: переміщує руку до місця тиску (локалізує) → 5

Додайте

GCS = 2 + 3 + 5 = 10

Тяжкість

GCS 10 → помірна

Відповідь

помірна
8.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: DBP = 57 mmHg

Показники артеріального тиску: пульсовий тиск PP = SBP − DBP. Середній артеріальний тиск MAP ≈ (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3 — оцінка, що ґрунтується на тому, що за нормальної частоти серцевих скорочень серце перебуває в діастолі приблизно дві третини кожного циклу (за тахікардії вона менш точна); MAP щонайменше близько 65 mmHg — поширена цільова величина для перфузії органів. Шоковий індекс SI = HR/SBP у нормі становить близько 0,5–0,7; значення понад приблизно 1 — тривожна ознака шоку.

Перетворіть формулу

DBP = (3·MAP − SBP)/2

Підставте

DBP = (3·65 − 81)/2 = 114/2 = 57 mmHg

Відповідь

DBP = 57 mmHg
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Відповідь: n = 11

Потреби та вільна вода: енергетичні потреби часто оцінюють як kcal/kg/day × маса, а потреби в білку як g/kg/day × маса. Суміш лише частково складається з води, тому її вільна вода = об’єм × частка води; промивання водою покривають решту добової цілі за рідиною. Ідеальна маса тіла (Дівайн): IBW = 50 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 5 футів (60 in) для чоловіків і 45,5 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 60 in для жінок; 1 in = 2,54 cm. Формула призначена для дорослих зростом щонайменше 152,4 cm (5 ft). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Потрібний білок

1,8·98 = 176,4 g/добу

Білок із харчування

75·16 = 1200 mL = 1,2 L
1,2·84 = 100,8 g/добу

Нестача

ΔP = 176,4 − 100,8 = 75,6 g

Мірні ложки

75,6/7 = 10,8 → n = 11

Відповідь

n = 11
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Відповідь: NPC : N = 166

Парентеральне харчування: декстроза дає 3,4 kcal/g, амінокислоти — 4 kcal/g, а ліпідна емульсія — вказану кількість kcal/mL (2 kcal/mL для 20%, 1,1 kcal/mL для 10%). Грами = % × mL/100. Небілкові kcal (NPC) = kcal декстрози + ліпідів; азот = білок/6,25. Швидкість інфузії глюкози (GIR) у mg/kg/min = mg декстрози/(kg × хвилини). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Грами декстрози та амінокислот

декстроза: 25·1800/100 = 450 g
амінокислоти: 4,25·1800/100 = 76,5 g

Кілокалорії за компонентами

декстроза: 450·3,4 = 1530 kcal
амінокислоти: 76,5·4 = 306 kcal
ліпіди: 250·2 = 500 kcal

Небілкові kcal і азот

NPC = 1530 + 500 = 2030 kcal
N = 76,5/6,25 = 12,24 g

Відношення

NPC : N = 2030/12,24 = 165,8 ≈ 166 : 1

Відповідь

NPC : N = 166

Для стабільних пацієнтів типові співвідношення близько 150 : 1; нижчі співвідношення дають відносно більше білка.

11.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: QTc = 0,424 s

QT і QTc: інтервал QT вимірюють від початку комплексу QRS до кінця зубця T. Він скорочується зі зростанням частоти серцевих скорочень, тому його коригують за частотою за допомогою інтервалу R–R у секундах: QTc за Базеттом = QT/√RR, а QTc за Фрідеріцією = QT/∛RR. Формулу Базетта використовує більшість підручників; вона надмірно коригує при швидкому ритмі, де віддають перевагу Фрідеріції. Межі різняться між джерелами: QTc понад приблизно 0,45 s у чоловіків або 0,46 s у жінок зазвичай називають подовженим, а понад 0,50 s — різко подовженим.

Виміряйте

QT = 9 × 0,04 = 0,36 s
RR = 18 × 0,04 = 0,72 s

Формула Базетта

QTc = 0,36/√0,72 = 0,36/0,8485 = 0,424 s

Відповідь

QTc = 0,424 s

У межах звичайних значень (близько 0,45 s для чоловіків, 0,46 s для жінок). (424 ms)

12.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: атріовентрикулярна блокада II ступеня II типу

Атріовентрикулярні блокади: позначте зубці P по порядку й перевірте, за якими з них слідує QRS. I ступінь: проводиться кожен P, PR постійний і понад 0,20 s. II ступінь, I тип (Мобітц I, Венкебах): PR подовжується від скорочення до скорочення, доки один зубець P не проводиться, потім цикл починається знову (групове скорочення). II ступінь, II тип (Мобітц II): PR проведених скорочень лишається сталим, а зубці P раптово не проводяться; QRS часто широкий. III ступінь (повна) блокада: зубці P і комплекси QRS регулярні, але незалежні, PR змінюється довільно, а частота передсердь вища за частоту замісного ритму (вузловий 40–60/min із вузьким QRS, шлуночковий 20–40/min із широким QRS). Блокаду 2:1 за однією стрічкою не можна віднести ні до I, ні до II типу.

П’ять кроків

1. Частота: 6 комплексів QRS за 6 s, × 10 = 60 за хвилину.
2. Ритм: зубці P регулярні; R–R регулярний, окрім довгої паузи там, де немає QRS.
3. Зубці P: позитивні й регулярні (P–P 0,76 s, 79 за хвилину); за одним із кожних 4 зубців P не слідує QRS.
4. Інтервал PR: постійний, 0,20 s, у проведених скороченнях.
5. QRS: 0,08 s, вузький (менше 0,12 s).

Інтерпретація

атріовентрикулярна блокада II ступеня II типу

Відповідь

атріовентрикулярна блокада II ступеня II типу

Блокади II типу та III ступеня можуть раптово прогресувати, тому підручники вважають їх серйознішими за I тип.

13.Пріоритезація та делегування

Відповідь: C · Muscle weakness and U waves on the ECG

Чому це відповідь

Hypokalemia causes muscle weakness, cramps and arrhythmias, with flattened T waves and U waves on the ECG. Peaked T waves are a sign of hyperkalemia.

Відповідь

C · Muscle weakness and U waves on the ECG
14.Пріоритезація та делегування

Відповідь: D · Giving a scheduled subcutaneous anticoagulant injection to a stable patient

Чому це відповідь

LPNs/LVNs usually give scheduled injections to stable patients. A fresh postoperative assessment and teaching plans need the RN, and routine vital signs are better given to the assistant so the LPN/LVN can use their skills.

Відповідь

D · Giving a scheduled subcutaneous anticoagulant injection to a stable patient
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: B · Keep the load close to the body and avoid twisting

Чому це відповідь

Good body mechanics include a wide base of support, bending at the hips and knees, keeping the load close and turning with the feet instead of twisting the spine. Lifting aids are used whenever possible.

Відповідь

B · Keep the load close to the body and avoid twisting
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: D · Helping the patient bathe while wearing a gown and gloves

Чому це відповідь

Assistive personnel can carry out routine care for a stable patient, using the correct PPE. Assessment, teaching and clinical judgement, such as deciding when to stop precautions, cannot be delegated to them.

Відповідь

D · Helping the patient bathe while wearing a gown and gloves
17.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: B · Plasma volume rises more than red cell mass, diluting the blood

Чому це відповідь

In pregnancy, plasma volume increases by more than red cell mass, so the hemoglobin falls slightly (physiologic or dilutional anemia). Iron deficiency is still common in pregnancy and is checked with the MCV and ferritin.Перевірено за: Anemia · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026)

Відповідь

B · Plasma volume rises more than red cell mass, diluting the blood
18.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: A · Nephrotic syndrome

Чому це відповідь

Nephrotic syndrome is heavy proteinuria with low albumin, edema and high lipids. Low albumin reduces oncotic pressure, causing edema, and the liver increases lipoprotein production. There is also a higher risk of clots and infection.Перевірено за: Nephrotic syndrome · MedlinePlus (NIH) (2025)

Відповідь

A · Nephrotic syndrome

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals